-
Αυτό που λεει ο Διας για ζέσταμα στο ρελαντί είναι σωστο. Μολις πεσουν οι στροφες πρεπει να ξεκινάς και να το ζεσταίνεις στο δρομο ποο γρηγορα ανεβάζοντας σταδιακα στροφες. Αυτό κανω και εκανα παντα.
-
Καταρχήν Σπύρο ευχαριστώ για τις ευχές κ αντευχομαι υγεία κ δουλειά κ - εφόσον είμαστε σε φόρουμ αυτοκινήτου - ασφαλή χιλιόμετρα για όλους!
Έπειτα να πω οτι τέτοιες συζητήσεις αποτελούν έναν από τους λόγους υπαρξης του φόρουμ!!
Τις συμβουλές κ τις γνώσεις του Δία τις λαμβάνω πάντα υπόψη κ φυσικά θα μεταφέρω τις θέσεις του κ στον αδερφό μου περιμένοντας ενδεχόμενο αντίλογο!
Ομολογώ πάντως ότι κ η δική μου μέχρι τώρα εμπειρία ταιριάζει με του Σπύρου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουμε και άδικο!!
Ευχαριστώ όσους απάντησαν κ όσους ασχοληθούν. -
Να πω και εγώ την γνώμη μου (με όποια βαρύτητα έχει) η οποία προέρχεται από την μικρή μου εμπειρία, διάβασμα (bmw car μόνο!), internet και συζητήσεις με τον φίλο μου μηχανικό στο εξουσιοδοτημένο που πηγαίνω.
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
- Στα diesel - αλλά κ τα βενζινοκινητα - ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες καλό είναι να ζεσταίνει κάποιος τη μηχανή ώστε τα λαδια να ανεβάσουν θερμοκρασία προτού αρχίσει να κινείται. Αυτό συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του κινητήρα κ αυξάνει τη διάρκεια ζωής του.
Δεν χρειάζεται, και ειδικά στο ρελαντί προκαλεί και βλάβες (ειδικά στον καταλύτη). Τα λάδια για να ζεσταθούν απαιτούν περί τα 15-20' (το έχω τσεκάρει με την θερμοκρασία λαδιού στο κρυφό μενού) τον χειμώνα και εν κινήσει (εν στάσει αρκετά περισσότερο). Το να λειτουργεί το μοτέρ στο ρελαντί με το αυτοκίνητο σταματημένο για 15-20' μόνο καλό δεν κάνει. Μόλις πέσουν οι στροφές (μετά από 10-15'') ξεκινάμε και οδηγούμε με χαμηλές στροφές (εάν έχεις αυτόματο, το αφήνεις στην ησυχία του χωρίς kick-down) για 5-10'. Αυτό είναι το καλύτερο ζέσταμα!
- Μετά από ταξίδι ή αρκετή πίεση της μηχανής καλο είναι να μην σβήνει αμέσως η μηχανή αλλά να δουλεύει ο κινητήρας στο ρελαντί προτού σβησει ωστε να πέσει πρώτα η θερμοκρασία του.
Αυτό ισχύει μόνο για τα Turbo μοτέρ (άρα όλα τα Diesel), για να προλάβουν να πέσουν οι στροφές της τουρμπίνας ώστε να μην λειτουργήσει χωρίς λάδι (δεν ισχύ σε τουρμπίνες με ρουλεμάν και σε όσες έχουν ψεκασμό λαδιού και μετά το σβήσιμο της μηχανής) και προκληθούν φθορές. Όμως, σε κανονικές συνθήκες οι στροφές προλαβαίνουν να πέσουν (π.χ. την ώρα που παρκάρουμε ή περιμένουμε να μπούμε στο γκαράζ μας κλπ.). Τώρα, εάν είμαστε από ταξίδι πλακωμένοι και σταματάμε π.χ. για βενζίνη, ναι τότε είναι καλό να περιμένουμε 1' πριν σβήσουμε την μηχανή.
- Το start stop επιβαρυνει πολυ μίζα κ μπαταρία. Μου συνεστησαν να μην το χρησιμοποιώ.
Εγώ δεν το χρησιμοποιώ για διάφορους λόγους, αλλά όχι για αυτούς τους 2! Η μπαταρία δεν έχει θέμα (είμαι AGM τεχνολογίας οπότε αντέχει τέτοιου είδους χρήση) και η μίζα όντως επιβαρύνεται, αλλά πρακτικά δεν έχουν εμφανίσει οι μίζες πρόωρη φθορά. Σίγουρα φθείρονται, αλλά όχι σε βαθμό που να απαιτούν συχνή αλλαγή (π.χ. σε αυτοκίνητα 4-5 ετών με 100.000χλμ+ δεν έχουν εμφανίσει προβλήματα στην μίζα).
- Κάθε φορά που σταματάω σε φανάρι ή αλλού για κάποιο χρονικό διαστημα με τη μηχανή σε λειτουργία η καλύτερη επιλογή στο αυτοματο κιβώτιο είναι το νεκρό κ όχι το drive ή το parking.
Δεν υπάρχει λόγος (παρά μόνο η ελάχιστα αυξημένη κατανάλωση όταν είναι στο D αντί για το N). Μάλιστα κάποια αυτόματα κιβώτια (όπως το παλιό ZF της e36) φθείρονται όταν μένουν πολύ ώρα στο N, γιατί ανεβάζει πίεση η αντλία και δεν έχει που να διοχετευτεί. Το καλύτερο είναι να μένει στην θέση D (ειδικά με το Start/Stop εφόσον ο κινητήρας δεν λειτουργεί δεν υπάρχει λόγος να επιλέξουμε κάτι διαφορετικό από το D).
- Μάλιστα ο ένας μου πρότεινε ότι οταν το πρωί ξεκινάς να κινεις το αμάξι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς το χειροκίνητο κιβώτιο στην αρχή που κ το κιβώτιο είναι ακόμη κρύο κ μετά από λίγη ώρα να γυρίζεις σε αυτόματο.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος! Είτε στην χειροκίνητη λειτουργία είτε στην αυτόματη, το αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα, είναι καλύτερα κατά την εκκίνηση να ΜΗΝ το έχεις στην χειροκίνητη λειτουργία, γιατί μπορεί να κάνεις αλλαγές σε αυξημένες στροφές. Ενώ στην αυτόματη λειτουργία ο αισθητήρας θερμοκρασίας αντιλαμβάνεται ότι το λάδι του κιβωτίου είναι κρύο και το επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο.
- Αλλαγή λαδιών στα 10.000 χλμ την πρώτη φορά ανεξάρτητα από αυτά που λένε στην bmw για 30.000...
Συμφωνώ, και εγώ κάθε 10-12.000χλμ. αλλάζω. Μάλιστα, η BMW πριν ένα χρόνο αναπροσάρμοσε (μείωσε) τα διαστήματα αλλαγής λαδιών σε αρκετά μοντέλα. Στο δικό μου από 30.000 χλμ. το έκανε 18.000χλμ. Στο bmwforum αρκετά μέλη είχαν στείλει τα λάδια τους για ανάλυση στο Blackstone Lab και το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι μέχρι τα 15.000χλμ ήταν ΟΚ, μετά αρκετές τιμές ήταν κάτω από τα ελάχιστα όρια (ή πάνω από τα μέγιστα). Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα το διάστημα αλλαγής λαδιών που προτείνει ο κάθε κατασκευαστής και σίγουρα δεν έχει να κάνει μόνο με το βέλτιστο για τον κινητήρα, αλλά με μια σειρά παραγόντων μέσα στους οποίους είναι και το τυποποιημένο κόστος χρήσης για τους στόλους αυτοκινήτων.
-
Καταρχήν Σπύρο ευχαριστώ για τις ευχές κ αντευχομαι υγεία κ δουλειά κ - εφόσον είμαστε σε φόρουμ αυτοκινήτου - ασφαλή χιλιόμετρα για όλους!Έπειτα να πω οτι τέτοιες συζητήσεις αποτελούν έναν από τους λόγους υπαρξης του φόρουμ!!
Τις συμβουλές κ τις γνώσεις του Δία τις λαμβάνω πάντα υπόψη κ φυσικά θα μεταφέρω τις θέσεις του κ στον αδερφό μου περιμένοντας ενδεχόμενο αντίλογο!
Ομολογώ πάντως ότι κ η δική μου μέχρι τώρα εμπειρία ταιριάζει με του Σπύρου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουμε και άδικο!!
Ευχαριστώ όσους απάντησαν κ όσους ασχοληθούν.Καλη Χρονια φιλε μου και καλα χιλιομετρα! Εγω με το που το βαζω μπροστα, με χαμηλες στροφες το ρολαρο, και μετα απο λιγο αν χρειαστει ανεβαζω στροφες. Αποφευγω το ζεσταμα με σταματημενο το αμαξι. Και στα μηχανακια το ιδιο.
-
Ο χρήστης SPI_duster έγραψε:
Φίλε Δία πιθανότατα να έχεις δίκιο στις ενστάσεις σου. (Άλλωστε τις δομείς άριστα πάντα και για αυτό σε παρακολουθώ). Οστόσο τον τρόπο αυτό συμπεριφοράς που περιγράφει ο Emperor ακολουθώ εδώ και χρόνια και να σου πω την αλήθεια σωστό ή λάθος θα συνεχίσω καθώς τα αυτοκίνητα που πέρασαν από τα χέρια μου δείχνουν να τον εκτιμούν. Να φανταστείς ότι από το πρώτο μου simca ως φοιτητής έχω την συνήθεια πριν βάλω πρώτη πρωτα να πηγαίνω τον μοχλό στην θέση της δευτέρας καθώς και πολλά άλλα . Βέβαια δίσκο πλατό, συμπλέκτη ή δισκόφρενα δεν έχω αλλάξει ποτέ μετά από αρκετές εκατοντάδες χλμ με διάφορα αυτοκίνητα. Επίσης να θυμίσω πως έχει σημασία που κατοικείς και εάν μπορείς να εκκινείς το όχημα σου και για λίγα χλμ να πας με χαμηλές στροφές. Αν ζεις σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον όπως η Αθήνα δεν μπορείς να βγεις στην λεοφόρο και να κοιτάς το στροφόμετρο... Με την ευκαιρία να σας γράψω Καλή χρονιά αλλά και στον Emperor (όπως Βασίλης) πολύχρονος και καλά χλμ για το 2016!Καλή χρονιά φίλε μου,
Ο σεβασμός είναι αμοιβαίος. Αυτά που έγραψα είναι όσα θεωρητικά ισχύουν. Προφανώς και δεν θα πάθει και τίποτα το αυτοκίνητο αν δεν τα ακολουθεί κάποιος κατά γράμμα. Εξάλλου από ότι έχω καταλάβει έχεις κι εσύ μεγάλη εμπειρία και ποτέ δεν είχες πρόβλημα. Ο λόγος που έγραψα το σεντονάκι ήταν για να μην μας μένουν λανθασμένες εντυπώσεις που προέρχονται από μύθους του παρελθόντος περί ορθής χρήσης και συντήρησης.
Ευχαριστώ όσους απάντησαν κ όσους ασχοληθούν.Καλή χρονιά Βασίλη μου!
-
Καλή Χρονιά Αλέξανδρε!! Μακάρι φέτος να σου έρθουν τα πράγματα πολύ καλύτερα και στα επαγγελματικά και όπου αλλού επιθυμείς!
-
Επανερχόμενος στο θέμα diesel και στο αυτοματο κιβώτιο και μετά από συζήτηση με επαγγελματίες οδηγούς και μηχανικούς από το στενό και το στενοτατο οικογενειακό μου περιβάλλον μεταφέρω εδω ορισμένες από τις συμβουλές τους για κατόχους diesel οχημάτων αλλά κ αυτόματων.-
Στα diesel - αλλά κ τα βενζινοκινητα - ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες καλό είναι να ζεσταίνει κάποιος τη μηχανή ώστε τα λαδια να ανεβάσουν θερμοκρασία προτού αρχίσει να κινείται. Αυτό συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του κινητήρα κ αυξάνει τη διάρκεια ζωής του.
-
Μετά από ταξίδι ή αρκετή πίεση της μηχανής καλο είναι να μην σβήνει αμέσως η μηχανή αλλά να δουλεύει ο κινητήρας στο ρελαντί προτού σβησει ωστε να πέσει πρώτα η θερμοκρασία του.
-
Το start stop επιβαρυνει πολυ μίζα κ μπαταρία. Μου συνεστησαν να μην το χρησιμοποιώ.
-
Κάθε φορά που σταματάω σε φανάρι ή αλλού για κάποιο χρονικό διαστημα με τη μηχανή σε λειτουργία η καλύτερη επιλογή στο αυτοματο κιβώτιο είναι το νεκρό κ όχι το drive ή το parking.
-
Μάλιστα ο ένας μου πρότεινε ότι οταν το πρωί ξεκινάς να κινεις το αμάξι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς το χειροκίνητο κιβώτιο στην αρχή που κ το κιβώτιο είναι ακόμη κρύο κ μετά από λίγη ώρα να γυρίζεις σε αυτόματο.
-
Αλλαγή λαδιών στα 10.000 χλμ την πρώτη φορά ανεξάρτητα από αυτά που λένε στην bmw για 30.000...
Προσωπικά τα περισσότερα με εξαίρεση το 5 τα εφαρμοζα κ με τα προηγούμενα αμάξια μου κ δεν έχω αλλάξει δίσκο ποτέ σε αυτοκίνητό μου...ήδη τα εφαρμόζω κ στο Χ1...
Οι 'σύμβουλοί' μου να γράψω ότι εκτός από άτομα μέσα από την οικογένειά μου έχουν ήδη πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα με diesel στον δρόμο κ ο ένας είναι κ μηχανικός αυτοκινήτων...Ξέρω ότι υπάρχουν κ διαφορετικές απόψεις αλλά θεώρησα χρησιμο να μοιραστώ όσα με συμβουλευσαν....
Επανέρχομαι μετά από νέα - σύντομη αυτή τη φορά - συζήτηση με τον έναν εκ των δύο (τον αδερφό μου, μηχανικό αυτοκινήτων για πάνω από 15 χρόνια και τα τελευταία χρόνια επαγγελματία οδηγό νταλίκας...).
Συγκεκριμένα-
Επιμένει ότι το καλύτερο είναι μικρή προθέρμανση για λίγα λεπτά σε ακινησία, για να ζεσταθούν τα λάδια και ύστερα κίνηση με λίγες στροφές, ωσότου το αμάξι ζεσταθεί καλά. Εν κινήσει το αμάξι θα ανεβάσει σίγουρα περισσότερες στροφές, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη επιβάρυνση του κινητήρα
-
Εδώ λίγο πολύ οι περισσότεροι συμφωνούν, εφόσον με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καλό είναι ο κινητήρας να ρίξει την θερμοκρασία του προτού σβήσει...
-
H επιβάρυνση της μίζας είναι δεδομένη. Το ερώτημα είναι αν το όφελος από το start stop είναι τέτοιο που να αξίζει τη φθορά της. Πάντως εδώ και 2-3 μέρες που σταμάτησα δοκιμαστικά το start stop βλέπω την κατανάλωση εντός πόλης να έχει ανέβει πάνω από το 8 που είχα μετρήσει πιο παλιά και να φτάνει και να ξεπερνάει το 9! Άρα το start stop κάνει δουλειά...!
-
Με start stop δεν υπάρχει λόγος να μην είσαι στο D. Με τη μηχανή σε λειτουργία καλύτερα Ν...
-
Εδώ συμφωνούν όλοι ότι κανένα λάδι δεν αντέχει για τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα...Εγώ θα αλλάξω σίγουρα στα 10.000
-
-
Και καλα θα κανεις να το αλλαζεις καθε 10.000χλμ Emperor. Κερδιζεις, δεν χανεις στην καλυτερη κατασταση του κινητηρα φιλε.
-
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Και καλα θα κανεις να το αλλαζεις καθε 10.000χλμ Emperor. Κερδιζεις, δεν χανεις στην καλυτερη κατασταση του κινητηρα φιλε.Ακριβως φίλε μου! Το κόστος των λαδιών δεν είναι τόσο μεγάλη επιβάρυνση μπροστά στην καλή κατάσταση κ τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κινητήρα!
-
- Στα diesel - αλλά κ τα βενζινοκινητα - ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες καλό είναι να ζεσταίνει κάποιος τη μηχανή ώστε τα λαδια να ανεβάσουν θερμοκρασία προτού αρχίσει να κινείται. Αυτό συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του κινητήρα κ αυξάνει τη διάρκεια ζωής του.
Θα ξανασταθώ εδώ μόνο και θα ξαναπώ, ότι το λάδι για να ζεσταθεί θέλει πάνω από 15-20', άρα τα λίγα λεπτά λειτουργίας στο ρελαντί δεν προσφέρουν κάτι. Επίσης τα σύγχρονα λάδια με το χαμηλό ιξώδες κρύας λειτουργίας (5w ή 0w) είναι τόσο λεπτά που λιπαίνουν σωστά από την πρώτη στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να φτάσουν σε θερμοκρασία λειτουργίας. Η μεγαλύτερη φθορά γίνεται κατά την εκκίνηση, που όλο το σύστημα έχει 'στεγνώσει' από λάδι.
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Θα ξανασταθώ εδώ μόνο και θα ξαναπώ, ότι το λάδι για να ζεσταθεί θέλει πάνω από 15-20', άρα τα λίγα λεπτά λειτουργίας στο ρελαντί δεν προσφέρουν κάτι. Επίσης τα σύγχρονα λάδια με το χαμηλό ιξώδες κρύας λειτουργίας (5w ή 0w) είναι τόσο λεπτά που λιπαίνουν σωστά από την πρώτη στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να φτάσουν σε θερμοκρασία λειτουργίας. Η μεγαλύτερη φθορά γίνεται κατά την εκκίνηση, που όλο το σύστημα έχει 'στεγνώσει' από λάδι.
Fanis75 ειλικρινά ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες παρατηρήσεις σου.
Για να είμαι ειλικρινής, επειδή τις περισσότερες φορές βρίσκομαι σε τρομερή πίεση χρόνου λόγω δουλειών (άλλη το πρωί, άλλη το απόγευμα...) ή ακόμη και το πρωί που φεύγω στις 7.15 για την πρωινή δουλειά έχοντας μαζί μου και την 23 μηνών κόρη μου, για να την αφήσω στον παιδικό σταθμό, η 'προθέρμανση' του αυτοκινήτου γίνεται μόνο πηγαίνοντας όσο πιο 'ήπια' γίνεται, με τις χαμηλότερες δυνατές στροφές...Να κάθομαι μέσα στο αυτοκίνητο να περιμένω να ζεσταθούν τα λάδια δεν προλαβαίνω. Απλά το πρωί δουλεύει 1-2 λεπτά το αμάξι εν στάσει μέχρι να βάλω μέσα τη μικρή, τα πράγματα που έχουμε και να ξανακλείσω το γκαράζ... -
http://www.drive.gr/news/nea-montela/er ... lug-hybrid
έρχεται...
-
http://www.theguardian.com/technology/2016/jan/16/bmw-x1-car-review-zoe-williams
Ποια ήταν τα πιο... μοσχοπουλημένα αυτοκίνητα στην Ελλάδα το 2015 (www.zougla.gr)
Κατηγορία 4x4 - SUV
Suzuki Vitara (748)
Audi Q3 (650)
Suzuki SX4 (601)
Jeep Renegade (578)
[b]BMW X1 (377)[/υπολογιζω οτι στα 377 τα μισα ειναι Ε84 το προηγουμενο μοντελο που δοθηκε με μεγαλη εκπτωση για ξεστοκαρισμα.
Επίσης ολες που βλεπω στο δρόμο ειναι άσπρες. Το καταλαβαίνω ειδικά για την Ελλάδα αλλά δεν θα το επέλεγα...
Απο τα νουμερα παντως βλεπεις και πως ψωνιζει ο Ελληνας..
θα θελα να μαθω τα νουμερα μονο για BMW για να δω ποσοι πηγανε για Χ3 ή και Χ5 και διαλεξαν Χ1 τελικά.
Επισης περυσι η αγορά εκλεισε στα 71.000 οχηματα και φετος πηγε στα 75.000. Για να δουμε το 2016 τι θα γινει...Δεν γραφω ακομα για το δικο μου γιατι θελω να φυγει ο ενθουσιασμός και να μαι αντικειμενικός. Η μονη συμβουλή που μπορώ να δωσω ειναι οποιος δεν εχει μεγάλες απαιτησεις από επειδόσεις ας δοκιμάσει την 3κυλινδρη Χ1 και δεν θα το μετανιώσει..
Το μόνο αρνητικό μεχρι τώρα
http://f48.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1209634Λάδια θα αλλαξω σιγουρα στα 8-9000χλμ. οτι και να λένε στην αντιπροσωπία για 30.000χλμ.
-
nikigt 2 παρατηρήσεις :
- το έγραψα και πιο πάνω. Απενεργοποίησα το start stop και είδα νούμερα πάνω από 9 μέσα στην πόλη...Το επανέφερα και ξαναέπεσα κάτω από 8
- γιατί 8-9000 χλμ και όχι 10.000 για τα λάδια ;
-
Ο χρήστης nikigt έγραψε:
Λάδια θα αλλαξω σιγουρα στα 8-9000χλμ. οτι και να λένε στην αντιπροσωπία για 30.000χλμ.Shell, BP, Castrol and 12 other oil companies like this post!
- το έγραψα και πιο πάνω. Απενεργοποίησα το start stop και είδα νούμερα πάνω από 9 μέσα στην πόλη...Το επανέφερα και ξαναέπεσα κάτω από 8
Θα πρέπει να περνάς πολλή ώρα εν στάσει Βασίλη για να βλέπεις τόσο μεγάλη διαφορά.
-
http://www.bmw-motorsport.gr/forums/arc ... -5298.html
Δεν τα λέω εγώ ρε παιδια. οι φιλοι ειδικοί με συμβουλέψαν η πρώτη αλλαγή να γίνει γρήγορα. Εγώ είναι της άποψης ότι καλιο γαιδουροιδενε παρα.....http://www.zougla.gr/automoto/news/agor ... aftokinito
-
Ε κάτι ξέρει η BMW που προτείνει 30 χιλιάδες (Βασικά δεν προτείνει 30 χιλιάδες. Ο υπολογιστής ταξιδίου σου λέει πότε πρέπει να αλλάξεις, απλά συνήθως είναι στα 25 με 30 χιλιάδες με όριο τα 2 χρόνια). Φυσικά κακό δεν θα κάνεις αν αλλάξεις νωρίτερα. Απλά θα ελαφρύνεις την τσέπη σου χωρίς λόγο.
Αλήθεια ποια προδιαγραφή παίρνει το δικό σου; BMW LongLife 01 ή 04;
-
Petrol engine
BMW Longlife-01.
BMW Longlife-01 FE.
BMW Longlife-04.
BMW Longlife-12 FE.
BMW Longlife-14 FE+.
Diesel engine
BMW Longlife-04.
BMW Longlife-12 FE. -
When selecting an engine oil, ensure that the
engine oil has one of the viscosity classes SAE
0W-40, SAE 0W-30, SAE 5W-40, SAE 5W-30,
0W-20 or 5W-20. -
Άρα μπορείς να βάλεις και την 01. Για το δικό μου εξακύλινδρο που απαιτεί την 04 έχω βρει Aral 5-30 με €6.20/λίτρο. Αν ενδιαφέρεσαι μπορώ να σε κατευθύνω.
BMW X1 2016