-
Καλησπέρα σας.
Είμαι νέα οδηγός και ενδιαφέρομαι για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου (σχετικά μικρού - εώς 1400 κυβικά). Το θέλω κυρίως για μετακίνηση μέσα στη πόλη (Αθήνα). Ο προβληματισμός μου είναι τί 'αξίζει' για την εποχή να αγοράσει κανείς. Η βενζίνη έχει ανέβει πολύ και το πετρέλαιο όμως έχει τα αρνητικά του πλην τα θετικά. Αρχικά να επισημάνω οτι είχα σκεφτεί για πετρελαιοκίνητο και ήμουν 'κάθετη' αλλά ύστερα απο κάποιες τελευταίες συζητήσεις και έρευνα αγοράς, άρχισα να έχω διλημματα.
Οι μάρκες και τα μοντέλα που έχω προσανατολιστεί είναι τα εξής: Toyota Yaris, Opel Corsa, Ford Fiesta. Είχα ξεκινήσει να ψάχνω σε όλα τα παραπάνω για πετρέλαιο αλλά ύστερα απο μια επίσκεψη σε συνεργείο για ένα Corsa εισαγωγής (το οποίο είχε πολλές οξειδώσεις) ο συνεργιατζής μου πρότεινε (και ήταν κάθετος) να μην αγοράσω πετρέλαιο, διότι αν απο νοθευμένο καύσιμο μου χαλάσει η τρόμπα πετρελαίου θέλω τουλάχιστον 3000€ για νέα (καθώς δεν επισκευάζεται). Γενικά υποστήριζε οτι μπορεί το πετρέλαιο να είναι λιγάκι πιο οικονομικό αλλά τα σέρβις του σε περίπτωση βλάβης είναι πολύ πιο ακριβά σε σχέση με τα βενζινοκίνητα. Τέλος υποστηρίζει οτι είναι προτιμότερο να πάρω βενζίνη και να βάλω και υγραέριο, παρά πετρέλαιο.
Είμαι προβληματισμένη καθώς η διαφορά χρημάτων ανάμεσα σε μεταχειρισμένο diesel και βενζινοκίνητο είναι επίσης αρκετά μεγάλη. Φυσικά δεν μου περνάει αδιάφορο το γεγονός οτι ακούγονται διάφορα περι φόρων σε ντίζελ (και γενικά φαντάζει μια μόδα που θα έχει ημερομηνία λήξης).
Ακούω τις προτάσεις σας (και συγνώμη για το τόσο μεγάλο κείμενο )
-
Καλησπέρα σας.
Είμαι νέα οδηγός και ενδιαφέρομαι για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου (σχετικά μικρού - εώς 1400 κυβικά). Το θέλω κυρίως για μετακίνηση μέσα στη πόλη (Αθήνα). Ο προβληματισμός μου είναι τί 'αξίζει' για την εποχή να αγοράσει κανείς. Η βενζίνη έχει ανέβει πολύ και το πετρέλαιο όμως έχει τα αρνητικά του πλην τα θετικά. Αρχικά να επισημάνω οτι είχα σκεφτεί για πετρελαιοκίνητο και ήμουν 'κάθετη' αλλά ύστερα απο κάποιες τελευταίες συζητήσεις και έρευνα αγοράς, άρχισα να έχω διλημματα.
Οι μάρκες και τα μοντέλα που έχω προσανατολιστεί είναι τα εξής: Toyota Yaris, Opel Corsa, Ford Fiesta. Είχα ξεκινήσει να ψάχνω σε όλα τα παραπάνω για πετρέλαιο αλλά ύστερα απο μια επίσκεψη σε συνεργείο για ένα Corsa εισαγωγής (το οποίο είχε πολλές οξειδώσεις) ο συνεργιατζής μου πρότεινε (και ήταν κάθετος) να μην αγοράσω πετρέλαιο, διότι αν απο νοθευμένο καύσιμο μου χαλάσει η τρόμπα πετρελαίου θέλω τουλάχιστον 3000€ για νέα (καθώς δεν επισκευάζεται). Γενικά υποστήριζε οτι μπορεί το πετρέλαιο να είναι λιγάκι πιο οικονομικό αλλά τα σέρβις του σε περίπτωση βλάβης είναι πολύ πιο ακριβά σε σχέση με τα βενζινοκίνητα. Τέλος υποστηρίζει οτι είναι προτιμότερο να πάρω βενζίνη και να βάλω και υγραέριο, παρά πετρέλαιο.
Είμαι προβληματισμένη καθώς η διαφορά χρημάτων ανάμεσα σε μεταχειρισμένο diesel και βενζινοκίνητο είναι επίσης αρκετά μεγάλη. Φυσικά δεν μου περνάει αδιάφορο το γεγονός οτι ακούγονται διάφορα περι φόρων σε ντίζελ (και γενικά φαντάζει μια μόδα που θα έχει ημερομηνία λήξης).
-
Καλησπέρα σας.
-
Καλωσόρισες στο forum!
Σε χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα πόλης και μάλιστα μεταχειρισμένα,η βενζίνη είναι μια καλή λύση.Αν οι ανάγκες σου ήταν ταξίδια και μακρινές βόλτες με ένα αμάξι μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού,το πετρέλαιο θα ήταν σχεδόν μονόδρομος.
Κατά την άποψή μου,το πιο δύσκολο κομμάτι της επιλογής σου,με δεδομένο ότι μιλάμε για μεταχειρισμένο,δεν είναι τόσο το δίλημμα βενζίνη ή diesel ούτε το yaris ή fiesta αλλά η κατάσταση του αυτοκινήτου διότι δυστυχώς υπάρχει πολλή κοροϊδία και εξαπάτηση γύρω μας ακόμα και από ιδιώτες.
Τι budget διαθέτεις και πόσα περίπου χλμ υπολογίζεις να κάνεις το χρόνο; -
Καλώς σας βρήκα κι ευχαριστώ για την αμεσότητα.
Το budget μου επειδή κοιτούσα για πετρέλαιο ήταν περίπου ως 9000. Φυσικά τα βενζινοκίνητα είναι πιο λογικά στις τιμές. Δεν ξέρω πόσα χιλιόμετρα θα κάνω βασικά διότι δεν έχω σκοπό να το χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση. Απλά το χρειάζομαι οπωσδήποτε για καλοκαίρι λόγω ιδιαιτερότητας της δουλειάς (1 μήνα ) και μετά θα το μετακινώ πιο χαλαρά. Υπολογίζω γύρω στα 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο (αν υποθέσω οτι το χρησιμοποιεί και κανενας άλλος απο την οικογένεια, πχ μπαμπάς).
Συμφωνώ στο οτι υπάρχει μεγάλη απάτη τριγύρω, αλλά 'ποντάρω' στον έλεγχο δικού μας συνεργιατζή (μέσω γνωστού) ο οποίος βοηθάει ως προς τον έλεγχο (γιαυτο κ ήταν κάθετος για το corsa εισαγωγής). -
Να είσαι καλά!
Με τα δεδομένα αυτά,προτείνω βενζίνη και όσο το δυνατόν καλύτερο έλεγχο ώστε να είσαι κάπως εξασφαλισμένη(βαριά κουβέντα!) ότι θα έχεις μια αρμονική συμβίωση.
Βέβαια,αν το budget κινηθεί κοντά στα χρήματα που θα έδινες για πετρέλαιο,υπάρχει περιθώριο ακόμα και για καινούριο η ελαφρώς μεταχειρισμένο αμάξι.
Δες εδώ -
Αν το πάω σε βενζίνη τότε θα κοιτάξω κάτι λίγο οικονομικότερο αφού ξέρω οτι μπορώ να βρω. Γενικότερα κοιτάω απο το 2010-2011 και μετά απλά ήθελα να προσανατολιστώ σε 2-3 μάρκες για να μην κοιτάω 500 και μπερδεύομαι συνεχώς. Επίσης κάτι σημαντικό και θα ήθελα τη γνώμη σου, είσαι υπερ ή κατά των εισαγόμενων ? Γιατί εγώ ήμουν κάπως υπέρ αλλα μετά το opel που είδαμε στο συνεργείο και την έκφραζη του συνεργιατζή, μάλλον με έπεισε στο να κοιτάω μόνο ελληνικά
-
Θεοδώρα,ένα μεταχειρισμένο αν είναι καλά συντηρημένο,είτε προέρχεται από τη Γαλλία είτε από τη Λαμία,προσωπικά μια χαρά θα μου έκανε...το θέμα είναι πώς μπορεί αυτό να εξακριβωθεί!Πάντα στα μεταχειρισμένα υπάρχει ένα μικρό ή μεγάλο ρίσκο.Στα ελληνικά ίσως είναι κάπως πιο εύκολο να βρεις ας πούμε αν έχει γυρισμένα χιλιόμετρα.Δεν ξέρω...
Επειδή κοιτάζεις σε μια κατηγορία που ''φοριέται'' πολύ,το ιδανικότερο θα ήταν να έβρισκες αμάξι που πουλάει κάποιος φίλος/γνωστός ώστε να είσαι ήσυχη για ό,τι έχει ή δεν έχει κάνει.Αυτό όμως είναι δύσκολο,οπότε καλό έλεγχο και κατά προτίμηση ιδιώτη πωλητή.
Ως προς το θέμα της επιλογής μοντέλου,μην περιμένεις να διαμορφώσεις άποψη από ένα forum διότι ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις...πάντως τα τρία μοντέλα που κοιτάζεις είναι μια χαρά!Πάρε αυτό που σου αρέσει πιο πολύ,αυτό με το οποίο θα χαίρεσαι να κυκλοφορείς...εγώ θα κοιτούσα πιο πολύ fiesta και yaris -
Με τα εισαγόμενα μπορεί να πέσεις στο τυπικό από Γερμανία μεριά με τα 400 χιλ χλμ που οπτικά μπορεί να ναι μια χαρά (έχω δει κάτι τέτοιο)... και να στο δίνουν για αυτοκίνητο των 100 χιλ χλμ. Δυστυχώς τα βλέπουμε συνέχεια.. ειδικά στα ντίζελ εισαγωγής που τα αγοράζουν για χιλιομετροφάγους. Σε όλα γυρίζουν τα χλμ φυσικά απλά τέτοια δυσθεώρητα νούμερα σπάνια βλέπεις στα 'ελληνικά'.
-
Ο προβληματισμός μου είναι τί 'αξίζει' για την εποχή να αγοράσει κανείς.
Tα πετρέλαια τα 'βαράνε' αυτή την περίοδο, η αγορά δεν έχει εξομαλυνθεί ακόμη. Θες ότι δεν υπάρχουν εγχώρια διαθέσιμα, θες ότι σου δίνουν την πολυπόθητη οικονομία, οι τιμές τους είναι τσιμπημένες και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι φορτωμένα με πολλά χλμ. γιατί όποιος τα παίρνει, συνήθως γι΄αυτό τα παίρνει.
Κατ' εμέ βενζίνη μικρού κυβισμού ή εναλλακτικά μια λύση έξω από τα πεπατημένα : υβρίδιο. Με 9 χιλ. (και βγάλε...) παίρνεις Πρίους 5ετίας σε κατάσταση αψόγου, με εσωτερικό που αν μπεις πρώτα σε αυτό και μετά ένα μπρίκι τύπου Φιέστα/Κόρσα/Πούντο/Κλιό/Γιάρις θα κλαις.
Ασσύληπτα αθόρυβο, ποιοτικό, αξιόπιστο, αυτόματο, ξεκούραστο και ευκολοδήγητο, με οικονομία που σπάει προκαταλήψεις ετών, και χώρους δύο κλάσεις επάνω.
Ναι, κάποια στιγμή μετά από 2-3 χρόνια θα σου ζητήσει καινούργια μπαταρία, ήτοι 2.500 ευρώ, αλλά μετά έχεις μπαταρία (και οικονομία) για άλλα 8-10 χρόνια. -
Το prius δεν είναι λίγο θηρίο για τη χρήση που το θέλει η κοπέλα; Πρέπει να είναι κοντά στα 4,5 μέτρα.
Επίσης είναι άσχημο -
lleonidas, η αλήθεια είναι οτι επειδή έμαθα οδήγηση με yaris το έχω λατρέψει. Είναι ενα άνετο αυτικίητο που το ξέρω πολύ καλά, το οδηγώ με πολύ μεγάλη άνεση κ νομίζω οτι μου κάνει κουτί. Τα fiesta πάλι καλούτσικα είναι, αρέσουν πολύ στο φίλο μου (καταλαβαίνεις τώρα, θέλει να μου το παίρνει και κοιτάει τη πάρτη του ) . Τώρα φίλο ιδιώτη άντε να βρώ.... Εκτός αν επιχειρήσω να ψάξω απο επαρχία απο όπου κατάγομαι κ λίγο πολύ 'γνωριζόμαστε' όλοι μεταξύ μας. Θα δώ...
Εχετε δίκιο οτι στα εισαγώμενα κατεβάζουν τα χιλιόμετρα πολύ πιο εύκολα απο ότι στην Ελλάδα. Επίσης τα εισαγώμενα ανάλογα απο που προέρχονται έχουν κ τις ανάλογες φθορές λόγω πάγων, αλάτων, κλπ. Άντε να δούμε ωρέ παλικάρια πού θα καταλήξω στο τέλος!! -
Με 15.000χλμ το χρόνο στην Αθήνα γιατί να φορτωθείς τα μείον του ντίζελ σε τιμή αγοράς και σερβις; Τα παραπάνω χρήματα που θα δώσεις στην αγορά θα αργήσεις πολύ να τα αποσβέσεις. Χώρια η πιθανότητα το μεταχειρισμένο να έχει κάνει τα άπειρα χιλιόμετρα με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Μικρό βενζινοκίνητο είναι η λύση κατά τη γνώμη μου.
-
+prius
-
Α δε μ'αρέσουν αυτά, νομίζω πως πρέπει να τον εκπαιδεύσεις
Το yaris είναι ωραιότατο αμαξάκι και δεδομένης της 'σχέσης' που έχετε, ακούγεται ιδανικό ως λύση! Έχε τα μάτια σου ανοιχτά λοιπόν και οποίο κι αν διαλέξεις,φρόντισε για όσο γίνεται πιο ενδελεχή έλεγχο
Και ένα σχόλιο για τα χλμ...με τόση εξαπάτηση που βλέπω γύρω γύρω, εμπιστεύομαι πιο πολύ έναν έμπορο ή ιδιώτη που πουλάει με 100.000 χλμ παρά κάποιον με 40 ή 50.000 τα οποία είναι εμφανώς ψεύτικα κ πειραγμένα. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο πόσα αλλά και πώς -
Αυτό θα κάνω, θα προσανατολιστώ σε yarisάκι και φιέστα και οτι κάτσει. Και θα βάλω τον συνεργιατζή να το περάσει απο εξονυχιστικό έλεγχο πρωτού αποφασίσω. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σας, κ καλό αγώνα να έχω στο ψάξιμο
Οσο για τα χιλιόμετρα, έχω δει κάτι με 30.000 κ με 20.000 κ απλά απορώ! Βέβαια είναι του 2011-2012 μοντέλα αλλά και πάλι μάλλον είναι λίγα ή αλλιώς πειραγμένα !! -
Θα γράψω μια mini ιστοριούλα με την ευκαιρία...Μια πρώην μου πρόπερσι αγόρασε αμάξι από ιδιώτη.Όταν μετά από ένα χρόνο περίπου πήγε να το περάσει ΚΤΕΟ,ο υπεύθυνος του ΚΤΕΟ τη φώναξε και της ανακοίνωσε ότι τα 60.000χλμ που φαινόταν να έχει το αμάξι ήταν 110.000(τυχαία τα νούμερα διότι δεν τα θυμάμαι με ακρίβεια)στον προηγούμενο έλεγχο.Καταλαβαίνεις ότι έμεινε παγωτό όταν το άκουσε κ φυσικά εξοργίστηκε.Και ο τύπος ήταν τόσο μ@@κας που της είχε δείξει το σπίτι του...δε θα σου πω περισσότερα,απλά να ξέρεις ότι μπορεί να σε περιμένει κάποια τέτοια ''έκπληξη'' όταν πας να το περάσεις!Ακόμα και από ιδιώτη,το τονίζω.
Τα 20.000χλμ που αναφέρεις είναι πολύ λίγα...το αμάξι είναι καινούριο,ΑΝ φυσικά ισχύουν!
Θεωρώ πως δεν είναι τόσο δύσκολο για το μηχανικό σου να εξακριβώσει αν είναι 20 ή 120...θα ήταν ας πούμε πιο δύσκολο να εξακριβωθεί η όποια απάτη για ένα αμάξι με κοντέρ στα 100.000 χλμ. το οποίο μπορεί να έχει και 200.000 αλλά να έχει πειραχτεί.
Και πάλι όμως,μικρότερη σημασία έχουν τα χλμ κατά την άποψή μου κ περισσότερη σημασία η συνολική εικόνα(πχ σκουριές,τρακάρισμα,ημιφθαρμένα ζωτικά μέρη,καταπονημένος κινητήρας κ.ά.)η οποία όμως δεν είναι εύκολο να γίνει ορατή μόνο από έναν έλεγχο.
Να ζητήσεις οπωσδήποτε βιβλίο service αν και αυτά πλέον δεν αποτελούν απαραίτητα εγγύηση -
Ωραία, πές μας κι άλλα να μας φτιάχνεις εδω πέρα
Εμένα ένας γνωστός του ξάδελφού μου που είναι έμπορος και προμηθεύει εισαγόμενα αυτοκίνητα σε μαντράδες, του είχε πει πως αν θέλει, κατεβάζει τα χιλιόμετρα (απο 135.000 που είχε ένα yaris εισαγόμενο) στα μισά, κ οτι υπάρχει κ τρόπος να μην το καταλάβει σε έλεγχο ούτε καν η toyota (διότι είχε ενα ακομα χρόνο εγγυηση το συγκεκριμένο). Απο αυτό καταλαβαίνεις κ εσυ κ εγώ κ όλοι οτι με τα χιλιόμετρα δυστυχώς παίζει μεγάλο θέμα το οποίο μπορεί να μην καταλάβει ούτε καν ο συνεργιατζής. Γενικά δεν πάω ποτέ να δώ μονη μου αυτοκινητα γιατι σίγουρα θα ξεχάσω κάτι σημαντικό να ρωτήσω ή θα 'παραπλανηθώ' απο πληροφορίες. Φροντίζω να έχω μαζί μου ένα αρσενικό γένος για τις επιπλέον πληροφορίες κ για να δει κ 2 πραγματακια που εγώ δε προκειται να κοιτούσα. Γενικά μάλλον θα δυσκολευτώ να βρώ κάτι όπως το θέλω. Μάλλον πρέπει να φτιαχτεί μια σελίδα αναζήτησης αγγελιών κ όχι μονο προσφοράς. Να μπω να βάλω η χριστιανή τί ζητάω κ πως κ να απαντάει όποιος θέλει κ πουλάει (πολλά θέλω ε? )
-
Τα περισσοτερα στα ειπανε ηδη οι απο πανω αγαπητη νεα οδηγε. Εφοσον θελεις αυτοκινητο μικρου κυβισμου για μετακινησεις κυριως μεσα στην πολη και αν κανεις λιγοτερα απο 15.000 το χρονο, πας ειτε σε υβριδικο ειτε σε βενζινη. Αφου ομως θελεις μεταχειρισμενο και το υβριδικο δεν ξερεις τι χρηση εχει υποστει απο τον προηγουμενο ιδιοκτητη και τι προβληματα μπορει να σου βγαλει, καλυτερα πηγαινε σε βενζινη. Το υβριδικο εχει το μειον της αλλαγης μπαταριων καποια στιγμη που ειναι μεγαλη δαγκωματια στην τσεπη (2-3.000 ευρω). Επισης η γνωμη μου ειναι να παρεις αυτοκινητο ελληνικης αντιπροσωπειας και οχι εισαγομενο γιατι προσωπικα εχουν δει τερατα τα ματια μου απο εισαγομενα με γυρισμενα χιλιομετρα και καλυμμενη σαπιλα. Τσεκαρε και βιβλιο σερβις για το αν γινονταν στον προβλεπομενο χρονο σε εξουσιοδοτημενο σερβις και εννοειται δωστο σε ενα μηχανικο και φαναρτζη να το κοιταξουν πριν το κλεισεις. Το χιλιαρακι Yaris βενζινης ειναι μια πολυ καλη επιλογη παντως.
-
Χαχα!Εντάξει,μην απελπίζεσαι κιόλας!
Όντως συμβαίνουν πράγματα που εμείς ως απλοί και ευσυνείδητοι κάτοχοι(ή υποψήφιοι αγοραστές) αποκλείεται να σκεφτόμασταν να κάνουμε σε κάποιο αμάξι(άρα και στον μελλοντικό του κάτοχο) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όποιος αγοράζει μεταχειρισμένο,είναι καταδικασμένος να εξαπατηθεί ή ότι θα αντιμετωπίζει μια ζωή προβλήματα!Αντιθέτως,υπάρχουν εκεί έξω χιλιάδες ευχαριστημένοι κάτοχοι από δεύτερο ή τρίτο χέρι οι οποίοι και φθηνότερα αγόρασαν και απροβλημάτιστα απολαμβάνουν το αμάξι τους.
Κάνε όσα είπαμε,μη βιαστείς να πάρεις το πρώτο που θα βρεις μπροστά σου,συμβουλέψου το μηχανικό σου και απόλαυσε το νέο σου απόκτημα...υπάρχουν αρκετά σημαντικότερα προβλήματα γύρω μας για να χολοσκάμε για ένα αμάξι
Βενζίνη ή ντίζελ?? Πρώτο αυτοκίνητο