-
Αν είχε πρόβλημα ο map του νομίζω θα δυσλειτουργούσε και στις χαμηλές στροφές συν ότι θα έβγαζε σφάλμα. …και με τον ιμάντα ένα δόντι λάθος θα το καταλάβαινε από τις χαμηλές στροφές. Στις ψηλές στροφές που έχει την πτώση απόδοσης η ecu είναι σε κατάσταση open loop και μάλλον αγνοεί τον map.
-
http://www.ericthecarguy.com/faq/findin ... f-poor-mpg
-
http://www.ericthecarguy.com/faq/solvin ... mitstart=0
επειδή τα περισσότερα τα έχεις κάνει δες μετά την μέση
Πλάκα πλάκα, δεν πιστεύω να σου πατινάρει ο συμπλέκτης;;
-
Κάποιες σπανιες φορές το σανιδωσα σε κατηφοριές τυπου αγιου στεφανου και είδα στο κοντερ 210, 203 δηλαδή με το gps
ευτυχώς ποτέ ζόρια και κόκκινα
-
Ο χρήστης dpap έγραψε:
Ματριχ 1600, απο αυτα της ολυμπιαδας το 2004
ένα γενικώς μέτριο αμάξι, με σχετικά υψηλή κατανάλωση απο καινουργιο.
Δεν ζορίστηκε του στυλ κοκκινα και σκισισματα, οδηγείται κανονικά, ταξίδια με 140-160 με ελαφρυ όσο γίνεται γκάζι.εχει 120.000χιλ, πριν 20.000 κ εβαλα και υγραεριο. η καταναλωση περιπου τα ιδια.
πριν το υγραεριο (το τονιζω, ΠΡΙΝ) το αμαξι έπεσε σε ιπποδύναμη. Δυστυχως λεφτα για δυναμοτρήσεις δεν περισευουν, αλλά τι έχω δει:
Το αμάξι ταξιδευε ανετα με 160, σε ευθείες τα 180 τα είχε για πλάκα. Εκαιγε παντα πολλα σε αυτά τα χιλιομετρα, γύρω στα 12-14 λιτρα/100. Κάποιες σπανιες φορές το σανιδωσα σε κατηφοριές τυπου αγιου στεφανου και είδα στο κοντερ 210, 203 δηλαδή με το gps
Κανονικα τα 140-160 με ελαφρυ γκαζι.. και σου φαινονται και πολλα τα 12-14 λιτρα.. Ανετα τα 160, για πλακα τα 180.. και υγραεριο για οικονομια..
Τρελανε μας -
Ο χρήστης kospapad έγραψε:
http://www.ericthecarguy.com/faq/solving-automotive-performance-issues?limitstart=0επειδή τα περισσότερα τα έχεις κάνει δες μετά την μέση
Πλάκα πλάκα, δεν πιστεύω να σου πατινάρει ο συμπλέκτης;;
παρα απολυ καλο το λινκ, δεν ηξερα οτι μπορεις να βρεις κενα στην υποπιεση με καθαριστικο καρμπυρατερ!
για τον συμπλέκτη, οχι, μολις αλαχθηκε και αυτός! όντως ήταν στο τελος, και ο ενας μηχανικος που πήγα εσκιζε τα ιματια του οτι πατιναρει και δεν το καταλαβαινουμε ..φυσικα , μετα απο 450 ευρω συμπλέκτη, δεν αλλαξε τιποτα, μονο οτι εχω καινουργιο συμπλέχτη!!
Για τα 200, ρε παιδια 2 φορες τα εχω δει στο κοντερ! Ολο γκρινια ειστε!!! τα προηγουμενα να ήταν ένα γκολφ gti του 1985 και ένα punto GT toy 1994. Τι να κανω ρε παιδια, οταν πάω αθηνα-κομοτητνη δεν τελειωνει ο π@@της ο δρομος με 120..!! με πιανει λουμπαγκο!
πειραζει που θελω να ταξιδευω καπως οικονομικα με υγραεριο με 150?
-
Ο χρήστης dpap έγραψε:
πειραζει που θελω να ταξιδευω καπως οικονομικα με υγραεριο με 150?
Μά..στα!!!! Για κάνε μια μέτρηση συμπίεσης! Μυρίζουν βαλβίδες!!!
-
Ο χρήστης plokami έγραψε:
Αν είχε πρόβλημα ο map του νομίζω θα δυσλειτουργούσε και στις χαμηλές στροφές συν ότι θα έβγαζε σφάλμα. …και με τον ιμάντα ένα δόντι λάθος θα το καταλάβαινε από τις χαμηλές στροφές. Στις ψηλές στροφές που έχει την πτώση απόδοσης η ecu είναι σε κατάσταση open loop και μάλλον αγνοεί τον map.σορρυ, αυτό δεν το ξερω, το οτι αγνοει map ειναι φυσιολογικο δηλαδή?
Μολις κατεβασα ολα τα service manual για το ματριχ. θα ξεκινησω απο τον μαπ καθαρισμα. Και το τεστ για την βουλωμενη εξατμιση ή καταλύτη που ειδα στο βιντεο.. το καλο είναι οτι εχω obd2 κονεκτορα συνδεμενο με το κινητο..
Μετα θα περασω στον λαμδα, μου φαινεται αφυσικο να δουλευει τελεια μετα απο 120.000 χλ και 10 χρόνια.. σετα ευρωπαικα αμαξια που ειχα στα 60.000 χιλιομετρα με χαιρέταγαν..Συμπιεση πρεπει να μετρησω αμεσα το ξερω.. να βγαλω το χτικιο του υγραεριου ασπο την εξισωση...
-
Ο χρήστης dpap έγραψε:
Αν είχε πρόβλημα ο map του νομίζω θα δυσλειτουργούσε και στις χαμηλές στροφές συν ότι θα έβγαζε σφάλμα. …και με τον ιμάντα ένα δόντι λάθος θα το καταλάβαινε από τις χαμηλές στροφές. Στις ψηλές στροφές που έχει την πτώση απόδοσης η ecu είναι σε κατάσταση open loop και μάλλον αγνοεί τον map.
σορρυ, αυτό δεν το ξερω, το οτι αγνοει map ειναι φυσιολογικο δηλαδή?
Μολις κατεβασα ολα τα service manual για το ματριχ. θα ξεκινησω απο τον μαπ καθαρισμα. Και το τεστ για την βουλωμενη εξατμιση ή καταλύτη που ειδα στο βιντεο.. το καλο είναι οτι εχω obd2 κονεκτορα συνδεμενο με το κινητο..
Μετα θα περασω στον λαμδα, μου φαινεται αφυσικο να δουλευει τελεια μετα απο 120.000 χλ και 10 χρόνια.. σετα ευρωπαικα αμαξια που ειχα στα 60.000 χιλιομετρα με χαιρέταγαν..Συμπιεση πρεπει να μετρησω αμεσα το ξερω.. να βγαλω το χτικιο του υγραεριου ασπο την εξισωση...
Προσεχε με τα σπρει καρμπυρατερ, αν δεις τα βιντεο ο τυπος λεει να εχεις και ενα πυροσβεστηρα απο διπλα. Εναλλακτικα ψεκαζεις νερακι και το ρυοφαει και ακουγεται αν εχει τρυπα.
μαπ καθαρισμα κανε, αλλα δε θα βγαλεις τιποτα.
δες εξαμιση βουλωμενη οπως λες, δες συμπιεση ή ακομα καλυτερα leak down να δεις αν χανει και που παει. Ο λ δεν ειναι αφυσικο που εχει κρατησει τοσο, ο δικος μου κρατησε πανω απο 160.000, αν ειχε ψοφησει θα σου εβγαζε σφαλμα, αυτο που πρπει να δεις ειναι αν ειναι κολλημενος φτωχο ή πλουσιο. δες και τα fuel trims μιας και εχεις διαγνωστικο.ΥΓ δεν αγνοει τον map στο τερμα γκαζι, τον λ αγνοει.
-
Έχεις δίκιο τον map δεν τον αγνοεί, τον maf είχα διαβάσει αλλά όχι σε manual.
Τον λ σίγουρα τον αγνοεί. Μπορεί με το κινητό να δει ότι δεν έχει κολλήσει και ότι στις ψηλές στροφές έχει πλούσιο μείγμα(>0.8mv)
To 14 στα 100 θέλει ταχύτητα από 160 μέχρι τέρμα γκάζι. Με 140-160 ελαφρύ γκάζι θα έπρεπε να βλέπεις κοντά στο 10lt/100χλμ. -
Δες μην εχει σπασει ο καταλυτης η κανενα καζανακι εσωτερικα και εμποδιζει τα καυσαερια. Οι βαλβιδες στο ματριξ ειναι υδραυλικες αυτορυθμιζομενες, η μετρηση συμπιεσης λογικα θα σου ειναι οκ. 120.000 δεν ειναι τιποτα, το αμαξι επρεπε να πηγαινει καλυτερα απο καινουριο.
Τωρα με το υγραεριο βαλε καμια λαδιερα ή ψεκασμο βενζινης για αυτολιπανση, με 150 μονιμα σε ταξιδι με υγραεριο αργα η γρηγορα θα φας εδρες ή βαλβιδες εξαγωγης.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Οι βαλβιδες στο ματριξ ειναι υδραυλικες αυτορυθμιζομενεςΚλασικά καπελότα είναι ρε φίλε!!! Τι κόλλημα είναι αυτό που κυκλοφορεί στην πιάτσα να λέμε τα καπελότα υδραυλικές βαλβίδες, δε μπορώ να καταλάβω.
Γίνεται ρύθμιση, αλλά πρέπει να βγουν οι εκκεντροφόροι, οπότε είναι δύσκολη δουλειά.
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Οι βαλβιδες στο ματριξ ειναι υδραυλικες αυτορυθμιζομενες
Κλασικά καπελότα είναι ρε φίλε!!! Τι κόλλημα είναι αυτό που κυκλοφορεί στην πιάτσα να λέμε τα καπελότα υδραυλικές βαλβίδες, δε μπορώ να καταλάβω.
Γίνεται ρύθμιση, αλλά πρέπει να βγουν οι εκκεντροφόροι, οπότε είναι δύσκολη δουλειά.
Αφου βρε μαστορη ετσι λεει το βιβλιο.
-
Ποιο βιβλίο;;;
http://www.toyotanation.com/forum/132-9 ... tment.html
-
Λοιπον ο λ ειναι ζεστος στο ρελαντι γυρω στα 0.6 βολτ σταθερος ενω το βιντεο λεει οτι πρεπει να παιζει συνεχεια. Στις 2.500 στροφες πεφτει στα 0.1 με 0.2 βολτ, παλι σταθερος. Μου φαινεται τεμπελης απο οτι λεει το βιντεο...λετε να ειναι αυτο?
-
Ποιο βιβλίο;;;http://www.toyotanation.com/forum/132-9 ... tment.html
Το μάτριξ έιναι χιουντάι!!Οχι τογιοτα
-
Οι βαλβιδες στο ματριξ ειναι υδραυλικες αυτορυθμιζομενες
Κλασικά καπελότα είναι ρε φίλε!!! Τι κόλλημα είναι αυτό που κυκλοφορεί στην πιάτσα να λέμε τα καπελότα υδραυλικές βαλβίδες, δε μπορώ να καταλάβω.
Oταν ψαχναμε στα autodata ενος συνεργειου για να δουμε τι ειναι του tucson μου οι βαλβιδες περασε απο το ματι μου και του 1.6 ματριξ οτι ελεγε αυτορυθμιζομενες. Σε μενα ελεγε τα διακενα(με καπελωτα και ξερω πολυ καλα τι δουλεια εχει για να γινει ρυθμιση). Εισαι σιγουρος οτι ειναι με καπελωτα του ματριξ? Μου εκανε εντυπωση μαλιστα γιατι μονο στον δικο μου κινητηρα G4GC εδινε διακενα , ενω σε ολα τα αλλα μοντελα ελεγε ''αυτορυθμιζομενες''. Μια επαληθευση θα μας πεισει(εχει κανεις autodata να μας πει?) γιατι δεν ειμαι 100% σιγουρος.
Υποψιν, μιλαμε για hyundai matrix, οχι τογιοτα.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Ποιο βιβλίο;;;
http://www.toyotanation.com/forum/132-9 ... tment.html
Το μάτριξ έιναι χιουντάι!!Οχι τογιοτα
LOL βρε alexeft κατηραμενε οφι σχιστοματηδες ειναι και αυτοι αλλα αλλη ρατσα.
Δες εδω τι βρηκε ψαχνοντας ενας τυπος για το διλιτρο tiburon (το κουπέ) για το τι ειναι και πως δουλευουν. Η υποψια μου ειναι οτι η απορια του ταυτιζεται με αυτο που διαβασε ο cson για το δικο του δίλιτρο. 'Αυτορυθμιζομενες' με ή χωρις εισαγωγικα εχει και ο δικος μου φοβερος κινητηραςhttp://www.newtiburon.com/forums/showthread.php?t=14711
Hydraulic versus Solid Lifters
Hydraulic lifters are self-adjusting. A plunger inside the lifter body is exposed to engine oil pressure, which is enough to keep the pushrod and rocker arm against the valve stem to eliminate lash, but not enough to overcome the spring pressure and open the valve. As the cam lobe pushes the lifter up, a check-valve between the plunger and lifter body closes, trapping the oil, and as liquids can't be compressed, the lifter body and plunger effectively become solid, rise as one, and open the valve. When the cam lobe rotates and the lifter drops down, the plunger is able to relocate itself to compensate for any heat-related expansion that takes place. The obvious advantage to hydraulic lifters is that they self-adjust, so maintenance is minimal. The disadvantage is they have some limitations in rpm potential; 6,500 is probably a practical maximum.
Solid lifters are just that--solid chunks of iron. The advantage to them, other than simplicity, is that they generally allow the engine to achieve higher rpm. The downside is because dimensional changes take place in an engine as it heats and cools, some slack, or lash, is necessary in the valvetrain. Without lash as the engine warms, the valves could be held off their seats, obviously detrimental to performance. Valve lash ensures that valves close completely. Obviously, there will be some maintenance involved with solid lifters, but often not as much as most fear. Properly set, valve lash should stay consistent unless, or until, wear becomes a factor. However, with the proper valve springs and regular oil changes, wear should not be a significant factor, so valve adjustments should not be required any more frequently than routine tune-ups.
While the downside of solids is that valve adjustments are often seen as a nuisance, the upside is that they offer some flexibility in cam tuning. Lash changes can alter lift and effective cam timing (more lash results in less duration and vice versa). Particularly valuable in drag racing, lash changes can impact everything from elapsed time to launch characteristics.
Although the tuning capacity of solids may not be particularly relevant for street applications, another factor to consider with solids is noise. Because of the necessary valve lash, some mechanical sound will be evident as the rocker arms contact the valve stems. For some it's racket, for others it's music to the ears.
-
Ο χρήστης dpap έγραψε:
Λοιπον ο λ ειναι ζεστος στο ρελαντι γυρω στα 0.6 βολτ σταθερος ενω το βιντεο λεει οτι πρεπει να παιζει συνεχεια. Στις 2.500 στροφες πεφτει στα 0.1 με 0.2 βολτ, παλι σταθερος. Μου φαινεται τεμπελης απο οτι λεει το βιντεο...λετε να ειναι αυτο?Ισως, αλλα γενικα η τεμπελια του λ δεν ισοδυναμει με πτωση αποδοσης σε ψηλες στροφες, οπως λεει και ο φιλος plokami, οντως ο λ εκει δεν παιζει ρολο, η ECU διαβαζει απο αλλο πινακα τι πρεπει να κανει.
Υποθετω τα βασικα 'ευκολα' (καθαρισμος πεταλουδας, το φιλτρο αερα ειναι καθαρο, δεν εχεις φραξιμο απο φωλια απο ποντικια στο σωληνα του αερα, πιεση βενζινης κλπ εχουν γινει ή θα γινουν). Δεν ξερω αν EGR ειναι καθαρη και αν αυτο παιζει καποιο ρολο.
Θα τολμησω (με επιφυλαξη) να πω και το εξης: βγαλε τον αρνητικο πολο για καμποση ωρα, να σβηστουν ολα τα αποθηκευμενα δεδομενα, Ισωσ χασεις και σταθμους απο το ραδιοφωνο ή χρειαζεται κωδικους) και μετα ξαναδουλεψε το να μαθει παλι σιγα σιγα, ΑΦΟΥ ΟΜΩΣ πρωτα δεις τα παρακατω:Εργασια για το σπιτι
Γενικα
Επειδη σε μερικα αυτοκινητα η ταχυτητα επικοινωνιας με τον εγκεφαλο ειναι αργή, ενω σε αλλα όχι, για να εισαι απολυτα σιγουρος αν υποψιαζεσαι κατι τετοιο (και το torque το επιτρεπει) δοκιμασε να περιορισεις τα PID (διαφορες μεταβλητες, πχ στροφες, θερμοκρασια, βολταζ του λ, short term και long term fuel trims και αλλα πολλα) που διαβαζει το torque (υποθετω αυτο χρησμοποιεις μια και λες για κινητο) ωστε να επιταχυνθει το refresh των PID που σε ενδιαφερουν, οπως πχ στην περιπτωση μας το βολταζ του λ. Μετα μπορεις να τα επαναφερεις. Δεν ξερω αν αυτο γινεται ή/και ειναι απαραιτητο στο δικο σου αυτοκινητο ή/και διαγνωστικο.Ειδικοτερα
ΑΦΟΥ ζεσταθει και μπει σε closed loop ο κινητηρας (οχι πριν), αρχιζει να παιρνει υποψη του ο εγκεφαλος τον λ. (παντα μιλαμε για τον 1o, υπαρχουν 2). Με βαση τα μιγματα που στελνει η ECU για καψιμο, ο λ βλεπει και ενημερωνει για την παρουσια περισσειας οξυγονου ή οχι. Αν δει οξυγονο μπολικο σημαινει το μειγμα ήταν φτωχο και βγαζει 0,1-0,2 βολτ (το βλεπει η ECU και το πλουτιζει), αν δει λιγο, σημαινει οτι το μειγμα ήταν πλουσιο (και η ECU το φτωχαινει) και ουτω καθ' εξης. Η εναλλαγη απο την ECU και το συνεπαγομενο πανω κατω του λ γινεται τυπικα περισσοτερες απο 1 φορες το δευτερολεπτο, αν αισθανθει το συστημα οτι 'τεμπελιαζει' ο λ οπως λες, αναβουν λαμπακια με τη μια.Αν πατησεις τερμα γκαζι πανω απο 3500-4000 πρεπει να πηγαινει τερμα (0,8 και πανω) ο λ, γιατι σε τετοια φαση η ECU δινει καργα καυσιμο και δεν ασχολειται με οικονομιες και μαλακιες, (οποτε προφανως και ο λ διαβαζει πλουσιο μειγμα), αν δεν το κανει, μαλλον ειναι κολλημενος και θελει αλλαγη.
Σε κανονικη λειτουργια, σε διαφορα φασματα στροφων πχ ρελαντι, σταθερες 1500, σταθερες 2500, 3500 κλπ, δες ταυτοχρονα και τα long term και short term fuel trims. Αυτο που σε ενδιαφερει ειναι το αθροισμα τους, ασχετα αν ειναι θετικα ή αρνητικα τα νουμερα που βλεπεις. Αν εκει εχεις σημαντικες αποκλισεις + ή - απο το 0, (πανω απο 10-15%) τοτε θελει και αλλο ψαξιμο το οποιο να κρυβει απο πισω του αλλα πράγματα που πιθανο να να ειναι η λυση στο θεμα σου.
Αν πχ δεις στις σταθερες 3500 το Long term να ειναι -20% και το short να ειναι -10%, σημαινει οτι για καποιο λογο η ECU δινει 30% λιγοτερο καυσιμο απο το 'κανονικο'. Αυτο πχ μπορει να σημαινει οτι κατουραει ενα μπεκ σου, κανει το μειγμα πλουσιο, το βλεπει ο λ και η ECU το φτωχαινει για να το εξισορροπησει. Εσυ πχ λες οτι τα μπεκ τα βρηκε ο μηχανικος λιγο λειψα, εκει λογικα τα fuel trims θα ειναι στο +15% (τυχαιο νουμερο) για να εξισορροπουν το γεγονος οτι το μειγμα λογω του οτι τα μπεκ δεν ψεκαζουν τοσο (ενω ο αερας ειναι παντα σταθερος) βγαινει φτωχοτερο απο οτι πρεπει.
Βλεπεις και πραττεις.Ελπιζω να μη σε (σας) ζαλισα.
ΥΓ αν καποιος πιστευει ή ξερει οτι εγραψα κατι λαθος, ας το σημειωσει.
-
Ζαλισες? εισαι με τα καλα σου? thanks!!!
λοιπον γυρισα ενα βιντεο να δειτε. εβαλα το torque να ανανεωνει πιο γρηγορα, και εχω και τα fuel trim σε διαφορες στροφές.
Το τριμ δειχνει συνεχώς 99,2 % και το δευτερο καπου στο 6-10%βλέπω τον λαμδα να δουλευει πανω κατω οπως λεει ο μαστορας και στο ρελαντι και στις χαμηλες στροφές χωρίς φορτίο. Τωρα αν τα ορια του ειναι καλα δεν το ξέρω.
Βλεπω τον δευτερο λαμδα μετα τον καταλυτη (εχει και τετοιο προφανώς, δεν το ηξερα) να μενει σχετικά σταθερός που σημαινει οτι ο καταλύτης μαλλον δουλευει καπως καλα.
στο γκαζι στο πατωμα με δευτερα, βλέπω παλι τον λαμδα να δουλευει πανω-κατω, αλλά οπως είπατε, δεν έπρεπε να σταθεροποιηθει κάπως στο πλουσιο μίγμα? μηπως αυτό φταιει?
Ριξτε και μια ματια στην υποπιεση. Στο ρελαντι είναι στα 28-30, στις 1800 και στις 3000 είναι στα 25, στο γκαζι στο πατωμα παει στα 97. Ο μαστορας στο βιντεο λεει οτι εκει που ξεκινησε η υποπιεση καπου εκει πρεπει να παραμεινει στις 2500 στροφές. Και αν δεν το κανει , σημαινει ζορισμα στα καυσαερια..
Παντως οταν εβγαλα την φισα του λαμδα και τον μετρησα με βολτομετρο, ειδα σταθερες τιμές 0.6 βολτ στο ρελαντι και στις 2000 έπεφτε σε σταθερο 0.15. Δεν καταλαβαινω γιατί το obd βγαζει την φυσιολογικη συμπεριφορα και το βολτομετρο άλλη. Το βολτομετρο είναι αρκετα καλο σε ποιοτητα.. αυτα για σημερα το πρωι, δυστυχώς δεν ειχα δρομο να το ανοιξω σε μεγαλυτερες ταχυτητες να δω πως συμπεριφερεται ο λαμδα.
καλημερα και ευχαριστω όλους! σε 2 μέρες εμαθα πολλά πραγματα!
Πτώση απόδοσης σε Matrix - εχετε καμια ιδέα?