-
Τα παιδιά μου μεγάλωσαν πια (η κόρη 14 και ο γιός 9) και κατέβηκαν από καθισματάκια και booster. Από την πρώτη μέρα όμως είχαν μάθει ότι ο συνδυασμός 'είμαι στο αυτοκίνητο' και 'δεν φοράω ζώνη' δεν ισχύει. Παραθέτω περιστατικό με τη μοναδική φορά που εκφράστηκε απορία από τα παιδιά πριν από χρόνια, γιατί πρέπει να είναι δεμένα.
Κατηφορίζουμε τη λεωφόρο Σχιστού προς Κερατσίνι και βρισκόμαστε δίπλα από Golf II που μεταφέρει μπαμπά, μαμά, παππού, γιαγιά και πιτσιρίκο περίπου 3 ετών να ...κοιμάται στο πίσω ράφι!
Πριν προλάβω να απαντήσω στην ερώτηση του γιού μου 'γιατί αυτό το παιδάκι είναι ξαπλωμένο εκεί', πλησιάζουμε το φανάρι της Γρ. Λαμπράκη, και με το συνήθη προβληματισμό ορισμένων οδηγών μπροστά από μας 'περνάω με πορτοκαλί-άσε δεν περνάω', πέφτουμε στα φρένα. Το Golf έχει σταματήσει μπροστά δεξιά μας και ο μικρός ...εξαφανισμένος, ενώ επικρατεί αναταραχή. Χέρια κουνιούνται, αναβρασμός, και ο μικρός ...αναδύεται με σχισμένο φρύδι από τα πόδια του παππού που κάθεται μπροστά! Ευτυχώς τα χιλιόμετρα ήταν λίγα, διαφορετικά το παιδί ίσως είχε βρεθεί στο ταμπλώ, ή να είχε συμβεί και κάτι χειρότερο...
Δεν χρειάστηκε να απαντήσω στην απορία, είδα στα τρομαγμένα μάτια των παιδιών μου ότι είχαν καταλάβει πολύ καλά... -
Θέλω την άποψη αυτών που έχουν ήδη παιδιά για το αν μπορεί το μωρό να μπεί στο παιδικό κάθισμα 0+ πριν τους 4 μήνες. Εσείς έχετε βάλει τα παιδιά σας πριν τους 4 μήνες στο καθισματάκι.
Ρωτάω γιατί σε λίγες μέρες θα γίνω πατέρας και δεν το έχω ξεκάθαρο αν επιτρέπεται ή όχι
Ευχαριστώ -
Θέλω την άποψη αυτών που έχουν ήδη παιδιά για το αν μπορεί το μωρό να μπεί στο παιδικό κάθισμα 0+ πριν τους 4 μήνες. Εσείς έχετε βάλει τα παιδιά σας πριν τους 4 μήνες στο καθισματάκι.
Ρωτάω γιατί σε λίγες μέρες θα γίνω πατέρας και δεν το έχω ξεκάθαρο αν επιτρέπεται ή όχι
Ευχαριστώ -
Ευχαριστώ -
Ευχαριστώ -
Ευχαριστώ -
Ευχαριστώ -
Ευχαριστώ -
Ζητώ συγνώμη για την επανάληψη του post αλλά σε μένα φαινόταν ότι έχει κολήσει η σελίδα
Συγνώμη!!!!!!!!!!1111 -
Η κόρη μου έκανε το πρώτο της ταξίδι μαιευτήριο - σπίτι 80 χιλιόμετρα - και ζύγιζε 2.400 γραμμάρια και τις πρώτες της διακοπές 2 μηνών. Εάν το καθισματάκι είναι σωστό και σωστά τοποθετημένο, δεν υπάρχει πρόβλημα.
-
Να σας ζήσουν τα παιδάκια.
Άντε και στα δικά μου. -
Ο χρήστης betoven έγραψε:
ΕυχαριστώΘα σου πω το εξής. Καταρχήν αν πάρεις το μωρό στο αυτοκίνητο πρέπει απαραιτήτως να είναι δεμένο. Δεν επιτρέπεται καλαθάκι ξεκάρφωτο μέσα στο αυτοκίνητο απο τη στιγμή που το παραμικρό ατύχημα μπορεί να το αναποδογυρίσει και μετα να έχεις ένα σοβαρό τραυματισμό αφού είναι τόσο ευαίσθητο μέχρι τους 4 μήνες. Οπότε πάμε σε καθισματάκι για νεογέννητα το οποίο και εγώ σκεφτόμουν να πάρω. Όμως η παιδίατρος που συμβαίνει να είναι και γιαγιά του μου συνέστησε να είναι το παιδί απολύτως ξαπλωμένο (για τη σπονδυλική του στήλη) γεγονός που με έκανε να ξανασκεφτώ το όλο εγχείρημα από τη στιγμή που στα παιδικά καθισματάκια δεν μπορείς να τα φέρεις στην οριζόντια θέση. Τελικα κατέληξα σε port-bebe το οποίο κουμπώνει στο σκελετό του καροτσιού και μοιάζει με τα κλασσικά ισια port bebe που βλέπυμε στα καρότσια. Η δια φορά είναι ότι αυτό δένεται αριστερά και δεξιά με τις ζώνες του αυτοκινήτου και έχει μια αφαιρούμενη ζώνη ασφαλείας μέσα για να δένει το παιδί. Με αυτό τον τρόπο και το παιδί δεν φευγει από τη θέση του σε περίπτωση σύγκρουσης και είναι ίσιος ο κορμός του για να μην κουράζεται στο ταξίδι.
Το αστείο είναι ότι για να καταλήξω σε αυτό μπορώ να πω ότι ασχολήθηκα περισσότερο από την αγορά του αμαξιού μου.
Τέλος όταν μεγάλωσε αρκετά αγόρασα (μετά 6 μήνες) αγόρασα το Britax First Class που θα το έχει μέχρι τα 18 κιλά. -
Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι το μωρό εντελώς σε οριζόντια θέση κάτι εξάλλου που ισχύει και στα relax που είναι για ξεκούραση των μωρών. Τα παιδικά καθισματάκια που είναι όντως για μωρά και όχι κάποια που υποτίθεται ότι κάνουν για όλα δεν σου δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσο σωστό είναι το port bebe μια και σε περίπτωση σύγκρουσης όλο τα βάρος του μωρού θα το πάρουν οι ώμοι του που δεν είναι δα και ότι πιο δυνατό έχει αντί να μοιραστεί η δύναμη εκτός από αυτούς και σε όλη την επιφάνεια της πλάτης ώστε να είναι ανά μονάδα επιφάνειας πιο λίγη.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι το μωρό εντελώς σε οριζόντια θέση κάτι εξάλλου που ισχύει και στα relax που είναι για ξεκούραση των μωρών. Τα παιδικά καθισματάκια που είναι όντως για μωρά και όχι κάποια που υποτίθεται ότι κάνουν για όλα δεν σου δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσο σωστό είναι το port bebe μια και σε περίπτωση σύγκρουσης όλο τα βάρος του μωρού θα το πάρουν οι ώμοι του που δεν είναι δα και ότι πιο δυνατό έχει αντί να μοιραστεί η δύναμη εκτός από αυτούς και σε όλη την επιφάνεια της πλάτης ώστε να είναι ανά μονάδα επιφάνειας πιο λίγη.Δεν είπα ότι είναι υποχρεωτικό αλλά αυτό συστήνουν γιατροί γιατί όταν είναι πολύ μωρό κουράζεται πολύ η σπονδυλική στήλη σε όλα τα ρηλάξ. Όταν χρησιμοποιείς port bebe κλασσικά τότε βάζουν κάτι για να ισιώσει ο κορμός. Η ζώνη μέσα στο port bebe που ανέφερα δεν είναι στους ώμους αλλά στη μέση οπότε δεν γενναται θέμα για τους ώμους, αλλά μάλλον όλη την πλάτη .
-
Ο χρήστης betoven έγραψε:
ΕυχαριστώΕγω εχω το MAXI COSI για την κορη μου. Συμφωνα με τα τεστ ειναι το καλυτερο στην κατηγορια +0.
-
Ο χρήστης A4 Turbo έγραψε:
ΕυχαριστώΕγω εχω το MAXI COSI για την κορη μου. Συμφωνα με τα τεστ ειναι το καλυτερο στην κατηγορια +0.
Και εγώ για τον μικρό πήρα καθισματάκι Per perego ομάδας +0 βάρους έως δέκα κιλά που τοποθετείται κοιτώντας προς τα πίσω με αποσπώμενη βάση. Το χρησιμοποιώ συχνά μια και κάνω εκτός από διαδρομές εντός πόλεως και εκδρομές στο χωριό (40 χιλιόμετρα και 50 με 60 λεπτά διαδρομή) χωρίς πρόβλημα και χωρίς διαμαρτυρία καμία από το παιδί. Το χρησιμοποιώ από τη μέρα που γεννήθηκε μέχρι σήμερα που έχει κλείσει κιόλας τους τρις μήνες. Να μην έκανε και εκείνο τον εκνευριστικό θόρυβο. Είμαι ψείρας το ξέρω αλλά δεν αλλάζει κανείς εύκολα χούγια!!!
-
Ο χρήστης Everville έγραψε:
Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι το μωρό εντελώς σε οριζόντια θέση κάτι εξάλλου που ισχύει και στα relax που είναι για ξεκούραση των μωρών. Τα παιδικά καθισματάκια που είναι όντως για μωρά και όχι κάποια που υποτίθεται ότι κάνουν για όλα δεν σου δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσο σωστό είναι το port bebe μια και σε περίπτωση σύγκρουσης όλο τα βάρος του μωρού θα το πάρουν οι ώμοι του που δεν είναι δα και ότι πιο δυνατό έχει αντί να μοιραστεί η δύναμη εκτός από αυτούς και σε όλη την επιφάνεια της πλάτης ώστε να είναι ανά μονάδα επιφάνειας πιο λίγη.
Δεν είπα ότι είναι υποχρεωτικό αλλά αυτό συστήνουν γιατροί γιατί όταν είναι πολύ μωρό κουράζεται πολύ η σπονδυλική στήλη σε όλα τα ρηλάξ. Όταν χρησιμοποιείς port bebe κλασσικά τότε βάζουν κάτι για να ισιώσει ο κορμός. Η ζώνη μέσα στο port bebe που ανέφερα δεν είναι στους ώμους αλλά στη μέση οπότε δεν γενναται θέμα για τους ώμους, αλλά μάλλον όλη την πλάτη .
Θα συμφωνησω πως το μωρο ειδικα στους πρωτους μηνες πρεπει να ειναι εντελως σε οριζόντια θεση. Στο port bebe βαζουν οπως λεει ο Everville κατι για να ισιωσει ο κορμος. Αυτη ειναι και η φυσικη σταση του μωρου και οχι καθιστο σε οποιαδήποτε γωνια αφου δεν μπορει να στηριξει την σπονδυλικη του στηλη εως ότου δυναμωσουν οι μυες της πλατης.
-
Ξερει καποιος τι καθισματακια 9kg-18kg με isofix κυκλοφορουν στην αγορα , γιατι στα γνωστα καταστηματα βρεφικων που εμπορευονται και καθισματακια αυτοκινητου δεν ξερουν ουτε οτι υπαρχει τετοια κατηγορια !!
-
Ο χρήστης alexism έγραψε:
Ξερει καποιος τι καθισματακια 9kg-18kg με isofix κυκλοφορουν στην αγορα , γιατι στα γνωστα καταστηματα βρεφικων που εμπορευονται και καθισματακια αυτοκινητου δεν ξερουν ουτε οτι υπαρχει τετοια κατηγορια !!Νομίζω οτι isofix ειναι το συστημα που εχουν τα καθισματα του αυτοκινητου και οχι το καθισματακι....ειναι αυτο που εχει πατουρες-νευρα ωστε να καθεται το καθισμα και να μην μετακινειται, ολα τα καινουργια αυτοκινητα εχουν.
Για κατηγορια 9-18 κιλα παρε ενα κικο - περεγκο ή ρεκαρο και εισαι ΟΚ.
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Ξερει καποιος τι καθισματακια 9kg-18kg με isofix κυκλοφορουν στην αγορα , γιατι στα γνωστα καταστηματα βρεφικων που εμπορευονται και καθισματακια αυτοκινητου δεν ξερουν ουτε οτι υπαρχει τετοια κατηγορια !!
Νομίζω οτι isofix ειναι το συστημα που εχουν τα καθισματα του αυτοκινητου και οχι το καθισματακι....ειναι αυτο που εχει πατουρες-νευρα ωστε να καθεται το καθισμα και να μην μετακινειται, ολα τα καινουργια αυτοκινητα εχουν.
Για κατηγορια 9-18 κιλα παρε ενα κικο - περεγκο ή ρεκαρο και εισαι ΟΚ.
Το isofix είναι σύστημα πρόσδεσης του καθίσματος στο αυτοκίνητο το οποίο δεν χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες ζώνες ασφαλείας όπως τα παλιότερα καθίσματα αλλα ειδικά άγκιστρα πρόσδεσης στηριγμένα στο σασί του αυτοκινήτου (άρα θεωρητικά πολύ πιο ασφαλή και σταθερά). Για να το χρησιμοποιήσεις πρέπει και το αυτοκίνητο να τα έχει (προφανώς) αλλά και το κάθισμα να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.
Πάντως επειδή είναι σχετικά νέο σπόρ και δεν φαίνεται να έχει περάσει τις παιδικές ασθένειες υπήρχαν στο παρελθόν περιπτώσεις βάσεων isofix για τις οποίες συγκεκριμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων (νομίζω η RENAULT αλλά δεν είμαι σίγουρος) είχαν κάνει και ανακλήσεις οχημάτων.
Μια επιπλέον συμβουλή αν θές είναι να δείς τα καθίσματα που πουλάει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σου και μετά να βρείς το original μια που οι κατασκευαστές κατα κανόνα τα αγοράζουν απο άλλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η peugeot που πουλά το recaro που χρησιμοποιώ εγώ για την κόρη μου περίπου 20% πιο ακριβά απο την ίδια την recaro
Παναγιώτης
Παιδικά καθισματάκια ...ISOFIX κτλ