-
Ο χρήστης ACCENTWIZARD έγραψε:
To Ibiza εχει 40 λιτρα βενζινη αν δεν κανω λαθος...Mε τον προηγ. ΤGI
Mε τον 'καινούριο' (που στην ουσία σαν ιπποδύναμη και κυβικά είναι ο ίδιος),επειδή αυξήθηκαν οι δεξαμενές του φ.α. μειώθηκε η χωρητικότητα βενζίνης (για να χαρακτηριστεί κι ως μονοσθενές-σημαντικό για άλλες ευρωπ. χώρες-)είναι 9lt. πλέον. -
Ο χρήστης panormus772 έγραψε:
Mε τον προηγ. ΤGI
Mε τον 'καινούριο' (που στην ουσία σαν ιπποδύναμη και κυβικά είναι ο ίδιος)Δεν βγαζει 130 αλογα ο 1,5?
επειδή αυξήθηκαν οι δεξαμενές του φ.α. μειώθηκε η χωρητικότητα βενζίνης (για να χαρακτηριστεί κι ως μονοσθενές-σημαντικό για άλλες ευρωπ. χώρες-)είναι 9lt. πλέον.
Και για Ελλαδα ειναι σημαντικό, γιατι ετσι εχει χαμηλο CO2
-
Ο χρήστης panormus772 έγραψε:
To Ibiza εχει 40 λιτρα βενζινη αν δεν κανω λαθος...
Mε τον προηγ. ΤGI
Mε τον 'καινούριο' (που στην ουσία σαν ιπποδύναμη και κυβικά είναι ο ίδιος),επειδή αυξήθηκαν οι δεξαμενές του φ.α. μειώθηκε η χωρητικότητα βενζίνης (για να χαρακτηριστεί κι ως μονοσθενές-σημαντικό για άλλες ευρωπ. χώρες-)είναι 9lt. πλέον.Δεν το ηξερα.Οποτε το κανανε καθαρα αυτοκινητο πολης,εκτος κι αν πηγαινεις ταξιδια με μπετονια στο πορτμπαγκαζ
Θεωρητικα βεβαια,μπορει να μπει καποιο τανκ βενζινης παραλληλα... -
Εξαρτάται πού κινείσαι. Μέλος του φόρουμ μας κάνει 150 χιλιόμετρα την ημέρα, όλα σε αυτοκινητόδρομο. Επίσης, μεγάλο τμήμα των εθνικών οδών καλύπτεται πλέον.
Επί προσωπικού, με την αύξηση των διαστάσεων σε Polo/Ibiza, νομίζω ότι θα μπορούσαν να καλύψουν μια χαρά τις ανάγκες μιας οικογένειας. Με μία μπαγκαζιέρα οροφής για τα 2-3 ταξίδια το χρόνο. Είναι πλέον διαστάσεις παλιότερου Golf.
-
Ο χρήστης alexandros.K έγραψε:
Mε τον προηγ. ΤGI
Mε τον 'καινούριο' (που στην ουσία σαν ιπποδύναμη και κυβικά είναι ο ίδιος)Δεν βγαζει 130 αλογα ο 1,5?
O ACCENTWIZARD με ρώτησε για το Ibiza TGI με τον 1.0 90hp,που παρέμεινε ως κινητήρας στο εν λόγω μοντέλο κι άλλαξαν μόνο οι δεξαμενές.
Ο 1.5 με 130hp -αντί του 1.4 110- μπαίνει στην παραπάνω κατηγορία του group (Golf,A3,Leon,Octavia) -
Εχεις δικιο. Ειχα στο μυαλο μου το Leon
-
το σχόλιο για ταχύτητα 180 χλμ, πήγαινε (προφανώς) σε προηγούμενο σχόλιο που μιλούσε για κινητά εμπόδια, υπονοώντας την χαμηλή ταχύτητα των cng.
Αν από την άλλη υπονοούσε ότι για να κρατήσεις χαμηλή κατανάλωση στο φυσικό αέριο, πρέπει να πηγαίνεις με 50 - 70 χλμ ταχύτητα, έχω να αντιπαραθέσω ότι με ταχύτητα 120 - 130 χλμ, η κατανάλωση του Octavia είναι 360 - 380 χλμ με 13 ευρώ γέμισμα.
Εν κατακλείδι, άπαξ και έχεις ως καύσιμο το φυσικό αέριο, από το μυαλό σου φεύγει οριστικά οποιαδήποτε σκέψη για διατήρηση χαμηλής ταχύτητας (παρά μόνο ως μέτρο ασφάλειας) ή το να μην ανοίγεις κλιματιστικό ή το να χρησιμοποιείς start and stop στα φανάρια (προσωπικά το κλείνω κάθε φορά που μπαίνω στο αμάξι) ή το να περιορίσεις τη χρήση αυτοκινήτου ή το να μην κάνεις πολλά και μακρινά ταξίδια ή οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ενέργεια που κάνει ο οποιοσδήποτε με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης που συνδέεται με το υψηλό κόστος βενζίνης και diesel
-
Αντιγράφω από αλλού κριτική για το Leon 1.5 στέισον των 130 ίππων:
'Σήμερα θα σας κάνω έναν μικρό απολογισμό για τις 97 ημέρες που έχω στην κατοχή μου το Leon ST, με οικονομικά οφέλη και υπολογισμους...μερικά facts δηλαδή τα οποία βασίζονται στα αθροίσματα των αποδείξεων καυσίμου, και στους αντίστροφους υπολογισμούς για να δούμε αν βγαίνει αληθινό το trip computer.
Σημείωση πως ο τρόπος οδήγησης μου είναι αρκετα 'επιθετικός' και όχι βέλτιστος οικονομικός και με κλιματισμό μόνιμα ανοικτο...βέβαια έχω και ένα ατού πως σπανίως κυκλοφορώ στο κέντρο της Αθήνας η σε καραπυγμενους δρόμους.
Έχουμε και λέμε λοιπόν...
8.300χλμ σύνολο - 364 ευρω
7.300 με αεριο - 271 ευρώ. (4.500 - δουλειά)
1.000 με βενζίνη - 93 ευρώ (αυτά έγιναν λόγω 5 ταξιδιών Καλαμάτα που δεν φτάνει να γυρίσω πίσω, 3 εκλογές και 2 εξολοκλήρου επιστροφές βενζίνης)Μικτή συνολικη (βενζινη-αεριο) απόδοση για κόστος 1 ευρώ -->περίπου 22,8 χιλιομετρα
Αέριο = 3,71 ευρώ/100km --> 4,4kg/100km
Βενζίνη= 9,3 ευρώ/100km --> 5,8l/100kmΑκόμα και με χρήση βενζίνης στις επιστροφές των ταξιδιών από Καλαμάτα το μεσο κόστος 500km είναι στα 22 ευρω (θεωρητικά βάση μέσου όρου) με max 25 (πραγματικών συνθηκών μεμονομενου ταξιδιου) εν αντιθέσει με τα 75 ευρώ που μου κόστιζε πριν με το Octavia.
Συμπερασμα ότι και το trip computer στο Leon είναι σωστότατο στις ενδείξεις καταναλώσεων, άντε να κάνω αποδεκτό και ένα σφάλμα 0.1-0.2 που στα δικά μου νούμερα δεν το είδα.πριν μηδενίσει τις προηγούμενες 100 ώρες λειτουργίας έγραφε γενικό 4,4kg/100 αέριο και στη βενζίνη θυμάμαι πως στα ταξίδια όταν επιστρέφω έχει γράψει από 5,4l/100 ως και 6,4l/100 όταν του ήπια το αίμα με τελικες οπότε λογικό και σωστό το βλεπω.
Σε παραλληλισμό με το προηγουμενο μου αυτοκίνητο για τα αντίστοιχα Km θα είχα δώσει ήδη 1255 ευρώ τουλάχιστον λόγω 100αρας και μέσης κατανάλωσης 8,5l/100km...
Πιστεύω να μη σας κούρασα με το σεντόνι.'
-
Σκέφτομαι την αγορά ενός CNG polo. Το service πόσο είναι. Διαφέρει πολύ σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο; Έχω ακούσει οτι κάθε 5 χρόνια πρέπει να αλλάζεις δεξαμενή. Πόσο στοιχίζει αυτό;
-
Ο χρήστης akikos έγραψε:
Σκέφτομαι την αγορά ενός CNG polo. Το service πόσο είναι. Διαφέρει πολύ σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο; Έχω ακούσει οτι κάθε 5 χρόνια πρέπει να αλλάζεις δεξαμενή. Πόσο στοιχίζει αυτό;Για το κόστος service του Cng Polo δεν γνωρίζω με ακρίβεια να σας πω, πιστεύω όμως ότι δεν θα διαφέρει από αυτό ενός αντίστοιχου βενζινοκίνητου. Ενδεικτικά το δικό μου Cng Skoda Citigo 1000cc που είναι του ιδίου ομίλου (Volkswagen Group) κάνει service κάθε 15.000km ή με την ολοκλήρωση ενός έτους και στοιχίζει 80€ για το μικρό και 139€ ή 175€ για το μεγάλο service.
Σε κάθε περίπτωση θα μιλήσετε με ένα εξουσιοδοτημένο ώστε να μάθετε στα σίγουρα του τί ισχύει.
Όσον αφορά τις δεξαμενές, αυτές αλλάζονται κάθε 20 χρόνια, οπότε είναι κάτι που θα αργήσει πολύ να σας απασχολήσει.
Η συντήρηση του συστήματος σύμφωνα με το manual του δικού μου είναι η παρακάτω:Σε αυτοκίνητα που λειτουργούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι σε εξειδικευμένο συνεργείο. Για την κατάλληλη διεξαγωγή των ελέγχων, υπεύθυνος θεωρείται ο κάτοχος του αυτοκινήτου.
Κάθε 2 χρόνια:
Ελέγξτε το πώμα του ρεζερβουάρ.
Ελέγξτε την κατάσταση του στομίου πλήρωσης και του στεγανοποιητικού δακτυλίου στο στόμιο πλήρωσης, και καθαρίστε το στεγανοποιητικό δακτύλιο, αν χρειάζεται.
Ελέγξτε τη στεγανότητα του συστήματος φυσικού αερίου και ελέγξτε οπτικά το δοχείο φυσικού αερίου.
Κάθε 20 χρόνια
Αντικατάσταση του δοχείου φυσικού αερίου. -
Ο χρήστης Super@T έγραψε:
Κάθε πόσα χρόνια πρέπει να γίνεται έλεγχος στις δεξαμενές στην Ελλάδα;Όπως γράφω και παραπάνω, κάθε δύο χρόνια. Αυτονόητο είναι επίσης πως τρέχουμε χθες στο
συνεργείο για έλεγχο όταν έχουμε την παραμικρή υποψία διαρροής ή δυσλειτουργίας! -
Τέλεια. 20 χρόνια είναι πολλα.
-
Στο στάδιο της ενημέρωσης ακόμα, και διαβάζοντας λύνω αρκετές απορίες ακόμα, μέχρι να πάρω την οριστική απόφαση της αγοράς cng αυτοκινήτου.
Προορίζεται για μετακινήσεις εντός της Αθήνας σε χρήση 95% και 5% εθνικής, με 100-120 χλμ καθημερινά, και θα αντικαταστήσει cooper 1.6 15 ετών με βενζίνη.
Μεγάλο οικογενειακό υπάρχει, οπότε κοιτάζω τα μικρά πιό πολύ (panda, up, citigo), ίσως και μικρομεσαία (ibiza), ωστόσο βλέπω πως κυριαρχεί η τάση για μικρό ρεζερβουάρ βενζίνης (από 40 λίτρα στα 9). - Γιατί γίνεται αυτό?
-
Στο στάδιο της ενημέρωσης ακόμα, και διαβάζοντας λύνω αρκετές απορίες ακόμα, μέχρι να πάρω την οριστική απόφαση της αγοράς cng αυτοκινήτου.
Προορίζεται για μετακινήσεις εντός της Αθήνας σε χρήση 95% και 5% εθνικής, με 100-120 χλμ καθημερινά, και θα αντικαταστήσει cooper 1.6 15 ετών με βενζίνη.
Μεγάλο οικογενειακό υπάρχει, οπότε κοιτάζω τα μικρά πιό πολύ (panda, up, citigo), ίσως και μικρομεσαία (ibiza), ωστόσο βλέπω πως κυριαρχεί η τάση για μικρό ρεζερβουάρ βενζίνης (από 40 λίτρα στα 9). - Γιατί γίνεται αυτό?
Για να μας τη σπάνε και να μη μπορούμε να αποφασίσουμε να πάρουμε αέριο!
Σε άλλο νήμα που ρώτησα το ίδιο, τα παιδιά λένε πως έτσι το εργοστάσιο χρειάζεται πιστοποίηση μόνο για τον ένα τύπο καυσίμου, ώστε να έχει καλύτερες μετρήσεις στα αποτελέσματα (που επηρεάζουν και φορολογία κλπ.)
πάντως υπέχουν ακόμη αυτοκίνητα με μεγάλο ντεπόζιτο βενζίνης, όπως το panda.
-
Τα ρεζερβουάρ για CNG είναι με χοντρά τοιχώματα και ως εκ τούτου πολύ βαριά, Yπάρχουν 4 τύποι ρεζερβουάρ, να πω εδώ ότι το σχήμα όλων είναι κύλινδροι σαν τις μπουκάλες των βατραχανθρώπων.
1 ) Τύπος 1, είναι από solid steel με χωρητικότητες από 2 - 13.5 γαλόνια
2 ) Τύπος 2 είναι από solid steel αλλά ελαφρύτερα γιατί είναι λεπτότερο το ατσάλι τυλιγμένα με σύρμα, με χωρητικότητας από 4 - 17 γαλόνια.
- Τύπος 3, φτιάχνονται από ειδικό κράμα αλουμινίου τυλιγμένα με ανθρακόνημα και χωρητικότητες 2 - 30 γαλόνια.
4 ) Τύπος 4, είναι από ειδικό πλαστικό, τυλιγμένα με ανθρακονήματα και από έξω με υαλορητίνη, χωρητικότητες από 17.5 - 53 γαλόνια.
Σημ: Οι χωρητικότητες αναφέρονται σε αντιστοιχία με την βενζίνη ( gge, gasoline gallon equivalent.)
Oι τιμές είναι από 685 μέχρι 5950 δολλάρια ανάλογα τον τύπο και την χωρητικότητα.
Τα βάρη τους είναι περίπου 50 - 300 kg.
Tα 12 kg CNG ισούνται με 35 λίτρα βενζίνης, δεν είναι κάτι τραγικό, Δείτε τi δίνει η Fiat για το Panda
https://www.erdgas.info/erdgas-mobil/erdgas-fahrzeuge/fiat/fiat-panda-twinair-natural-power/
Εδώ για τα ρεζερβουάρ
-
H αναφορά μου στα ρεζερβουάρ λέει για την αντιστοιχία στον όγκο και όχι στην αντιστοιχία της απόδοσης του καυσίμου, αυτό λόγο του ότι το CNG συμπιέζεται μέχρι το όριο ασφαλείας.
-
H αναφορά μου στα ρεζερβουάρ λέει για την αντιστοιχία στον όγκο και όχι στην αντιστοιχία της απόδοσης του καυσίμου, αυτό λόγο του ότι το CNG συμπιέζεται μέχρι το όριο ασφαλείας.
Ο προβληματισμός μου εστιάζεται στην τάση για μικρότερα ρεζερβουάρ βενζίνης, δλδ το ibiza, arona δίνουν μόνο 9 λίτρα βενζίνης, τη στιγμή που το panda παραμένει στα 35 αντίστοιχα.
-
Για όσους έχετε κάνει πολλά χιλιόμετρα με CNG, έχετε τυχόν παρατηρήσει μηχανολογικές φθορές που δεν υπάρχουν σε αυτά τα χιλιόμετρα σε κίνηση με βενζίνη;
-
Καυτό το παρόν θέμα παλιότερα, μάλλον ακολουθεί ήδη το δρόμο του «ξεφουσκώματος» αυτό το καύσιμο για οχήματα στην Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων υποδομών και του προβλήματος αυτονομίας, που πολλαπλώς έχουν αναφερθεί.
-
Για όσους έχετε κάνει πολλά χιλιόμετρα με CNG, έχετε τυχόν παρατηρήσει μηχανολογικές φθορές που δεν υπάρχουν σε αυτά τα χιλιόμετρα σε κίνηση με βενζίνη;
Σύγκριση μηχανολογικών φθορών μπορεί να γίνει μόνο από κάτοχο του ίδιου μοντέλου τόσο βενζινοκίνητης, όσο και αεριοκίνητης έκδοσης.
Αν για παράδειγμα το δικό μου Citigo βγει προβληματικό, δεν μπορώ να στοχοποιήσω το Cng αφού υπάρχει το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο μοντέλο να έχει τα δικά του προβλήματα. Για να το συγκρίνω ως προς τη συχνότητα και σοβαρότητα βλαβών και φθορών, θα πρέπει να το κάνω με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο Citigo.
Πάντως, όλα τα test οχημάτων Cng, δείχνουν ότι αυτά έχουν λιγότερες ανάγκες σε μηχανολογική συντήρηση.
Μιλάω πάντα για συστήματα Cng εργοστασιακά και όχι εκ των υστέρων τοποθετημένα.
Καυτό το παρόν θέμα παλιότερα, μάλλον ακολουθεί ήδη το δρόμο του «ξεφουσκώματος» αυτό το καύσιμο για οχήματα στην Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων υποδομών και του προβλήματος αυτονομίας, που πολλαπλώς έχουν αναφερθεί.
Τα στοιχεία του συνδέσμου εισαγωγέων αυτοκινήτων δείχνουν αύξηση 450% των πωλήσεων οχημάτων Cng από το 2016 έως τον περασμένο μήνα.
Από 300 οχήματα τέτοιου τύπου που πουλήθηκαν όλο το 2016 και ποσοστό 0,4% επί των πωλήσεων , κατά τους 9 πρώτους μήνες του 2019 τρέχουν μεσοσταθμικά 105 πωλήσεις μηνιαίως, ή 1,8% ποσοστό επί των πωλήσεων.
Βέβαια, τα αυξημένα κατά χίλια οχήματα ετησίως, είναι μία σταγόνα στον ωκεανό στο σύνολο των πωληθέντων και είναι λογικό εφ' όσον: α) η μισή Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο καύσιμο και β) τα οφέλη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των οχημάτων είναι άγνωστα στο 98% των οδηγών λόγω της μηδενικής κυριολεκτικά διαφημιστικής προβολής.
Κλείνω σε λίγο έναν χρόνο ως ιδιοκτήτης και ακόμη πολλοί από τον κύκλο μου δεν εννοούν να καταλάβουν ότι πήρα αυτοκίνητο φυσικού αερίου και όχι υγραερίου. Αυτοί πάλι που έχουν καταλάβει, με την επόμενη αλλαγή αυτοκινήτου που θα κάνουν, θα πάνε με κλειστά τα μάτια στο Cng.
Αεριοκίνηση , CNG vehicles