-
Kαλή συνέχεια από καρδιάς.
-
Καλή τσικνοπέμπτη
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Εγώ πάλι δεν έχω μπει στον κόπο να ασχοληθώ πως απενεργοποιείται το ABS και ζήτημα είναι αν έχει μπει 3-4 φορές συνολικά σε 'άπειρα' φρεναρίσματα στην Κ1 στις Σέρρες (από 210-220 χλμ/ώρα) και στην Κ6 στα Μέγαρα.
H απενεργοποίηση του ABS δέν είναι απλή υπόθεση σε σύγχρονο αυτοκίνητο, γιατι πχ αν απλά του βγάλεις την ασφάλεια μαλλον θα χάσεις και τον έλεγχο του brake bias και πιθανόν και άλλα υποσυστήματα. Ακόμα και το απλό φρενάρισμα (όχι πανικού) θα γίνει απο χειρότερο εώς επικίνδυνο σε σχέση με ένα αυτοκίνητο που εξ αρχής έχει σχεδιαστεί χωρίς ABS.
Εννοείται ότι δεν ασχολήθηκα με το ζήτημα, δε θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση να φρενάρω καλύτερα χωρίς ABS και ακόμα και στην πίστα δεν με ενόχλησε ποτέ (ΟΚ 3-4 φορές όπως είπα, δηλαδή 'ποτέ').
-
Πέραν της (ψευδ)αίσθησης του οδηγάω off-balance (aka με τα ιν και τα άου) ποιος ο λόγος να απενεργοποιήσει κανείς το ABS σε πίστα?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εννοείται ότι δεν ασχολήθηκα με το ζήτημα, δε θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση να φρενάρω καλύτερα χωρίς ABS και ακόμα και στην πίστα δεν με ενόχλησε ποτέ (ΟΚ 3-4 φορές όπως είπα, δηλαδή 'ποτέ').Εμένα ποτέ δέν μου έιχε μπεί το ABS, μονο μερικές φορές έκανα τα αλάρμ να ανάψουν. Νομίζω οτι αν φρέναρα πραγματικά 'αγωνιστικά', δηλαδή τέρμα φρένο την απολύτως τελευταία στιγμή, έπρεπε σε κάθε φρενάρισμα να ανάβουν τα αλάρμ.
-
Ο χρήστης ae70gts έγραψε:
τελικα αυτο καταληγει οπως συνηθως στα φορουμ
εγω ειπα την γνωμη μοθ τεκμηειωμενη με τα οσα λαθη της και εσεις βαλλατε προσβλητικα καταριπας
οκ
δικο σαςξερεις τι ειναι η τριβη και απο τι εξαρταται?
ξερεις τι διαφορα εχει στατικη τριβη με τη τριβη ολισθησεως?
οταν μαθεις τους βασικους νομους φυσικης τοτε πας στο επομενο σταδιο το οποιο μαθαινεις πως δουλευει το αυτοκινητο. -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Πέραν της (ψευδ)αίσθησης του οδηγάω off-balance (aka με τα ιν και τα άου) ποιος ο λόγος να απενεργοποιήσει κανείς το ABS σε πίστα?http://en.m.wikipedia.org/wiki/Williams_FW15C
Ο Prost και ο Damon Hill δεν το απενεργοποιουσαν...
Ρε συ ike sorry αν σου τα επρηξα αλλα τα παιρνω δυσκολα. Ευχαριστω που μου εδειξες λιγο για τις τριβες παντως.
-
Δεν γνωρίζω αν βοηθάω στην συζήτησή σας αλλά εδώ ο Andrea Stella, Race Engineer of Fermando Alonso at Ferrari, λέει τα εξής:
Then I tell him that when I looked at the data for the German Grand Prix qualifying session, I saw that when the rear brakes were locking on curve six on the wet surface, he removed pressure from the pedal (to reduce the risk of the wheels locking) and then reapplied it (to stop in time without leaving it too late) in 0.17 seconds! That’s a man who is practically as fast as an ABS system.
http://magazine.ferrari.com/blog/2013/0 ... =401305111Εντάξει, το 0,17, ακόμα και αν ισχύει είναι χειρότερο του καλύτερου ABS αλλά μιλάμε για τον Alonso και για μία φορά. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό 1000 φορές συνεχόμενα που να είσαι ο Prost, Senna, Mansell, Schumacher, Raikkonen και Vettel μαζί!
Συνεχίστε.
-
To ~0.20' είναι ένας μέσος όρος χρόνου αντίδρασης για *οποιονδήποτε *άνθρωπο. Αυτό το απόσπασμα έχει πλάκα για να το διαβάζωμε και να χαιρόμαστε (για εκεί που απευθύνεται άλλωστε τι να περιμένει κανείς) αλλά δεν λέει κάτι.
Ο οδηγός όταν πατάει φρένο ενεργοποιεί ταυτόχρονα και τους 4 τροχούς. Ακόμα και αν έχει τον χρόνο αντίδρασης (που δεν τον έχει επειδή ο ανθρώπινος προστίθεται στον χρόνο αντίδρασης του συστήματος..) τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων προσεγγίζει ένα μονοκάναλο ABS με προσεγγιστική (..) εκτίμηση ταχύτητας για κάθε τροχό.Καμία σχέση δηλαδή..
-
Εδώ φίλτατε ΙΚΕ έχω μια μικρή αντίρρηση. Είναι αποδεδειγμένο με τεστ ότι ένας πιλότος ή ένας οδηγός αγώνων έχουν πολύ ταχύτερους χρόνους αντίδρασης από τον μέσο άνθρωπο. Βέβαια λέγοντας κάτι τέτοιο συμφωνώ ακόμα παραπάνω μαζί σου! (WTF? Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο Τσιαμτσίκα;)
-
Μέχρι να μας παραθέσεις τα λυνξ με τα αποδεδειγμένα τεστ, ρίξε μια ματιά εδώ:
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 4rY#t=262s
-
Ελεος με τις επιστημονικες αναλυσεις.
Τα πραματα ειναι απλα και εχουν να κανουν με τον ιδιο τον οδηγο.
Σε αλλους αρεσει το abs και σε αλλους οχι.
Εγω προσωπικα και για τις δικες μου οδηγικες ικανοτητες,το θεωρω σχεδον αχρηστο στο στεγνο.
Στο βρεγμενο αισθανομαι μια προσθετη ασφαλεια,οχι επειδη τρεχω αλλα επειδη μπορει να πεταχτει καποιος πεζος και να τον πατησω.
Ειναι αλλοι που τρεμουν στην ιδεα οτι δεν εχουν αυτο το εξαρτημα και αλλοι που χεστηκαν αν το εχουν ή οχι.Απο κει και περα και οπως εγραψα στην αρχη,οι αναλυσεις για χρονο αντιδρασης ,λειτουργιες του συστηματος και δωθε κειθε,δεν βοηθανε σε τιποτα.
Περισσοτερο μπερδευουν.Δεν θυμαμαι να μειωθηκαν τα τροχαια δυστυχηματα με τετοιου ειδους εξαρτηματα.
Απεναντιας αυξηθηκαν διοτι μαζι με αυτα τα συστηματα ηρθε παραλληλα και η αυξηση της ιπποδυναμης.
Τα πολλα αλογα και το ψευτικο αισθημα ασφαλειας του οδηγου που του προσφεραν οι μαρκετινιστες ,μαρτυρανε την ηλιθια νοοτροπια των οδηγων,την ανικανοτητα του κρατους να εκπαιδευσει σωστα τους υποψηφιους . -
Τελικά εγώ δέν καταλαβαίνω ένα πράγμα: όταν οι τροχοί της μίας πλευράς έχουν σημαντικά λιγότερη πρόσφυση τί γίνεται? Χωρίς ABS βλέπουμε οτι το αυτοκίνητο στρίβει προς τη μεριά της καλής πρόσφυσης ενώ οι τροχοί είναι στην ευθεία όλη την ώρα
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6M4#t=225s
Αν το ABS φρενάρει όλους τους τροχούς στο μέγιστο της πρόσφυσης πώς γίνεται και δέν γυρίζει?
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Αν το ABS φρενάρει όλους τους τροχούς στο μέγιστο της πρόσφυσης πώς γίνεται και δέν γυρίζει?
Πρόκειται για το ερώτημα στο οποίο δεν απάντησε σαφώς κανένας!
Εγώ δέχομαι είτε ότι γυρίζει και το ABS εξαντλεί τα όρια πρόσφυσης κάθε τροχού
είτε ότι δε γύρίζει αλλά το ABS κόβει φρένο και από τους 'στεγνούς' τροχούς πριν εξαντλήσουν την πρόσφυσή τους.Δεν ξέρω τι από τα δύο συμβαίνει, αλλά σίγουρα κάτι από αυτά τα δύο!
-
Το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί πολλές φορές, αν δεν σας αρέσει η απάντηση για κάποιο λόγο είναι άλλο θέμα. Υπάρχει και η ΜΑΓΚΙΟΡΑ απάντηση/trolling του Χρήστου (italakia?) για όσους είναι έτσι γουστρόνοι.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί πολλές φορές, αν δεν σας αρέσει η απάντηση για κάποιο λόγο είναι άλλο θέμαΕίναι μια πιθανότητα να μη μας αρέσει η απάντηση...
Την πιθανότητα να μην έχεις δώσει εσύ ικανοποιητική εξήγηση, την έχεις σκεφτεί; Την απειροελάχιστη αυτή πιθανότητα; -
Δεν είναι απαραίτητο να σας φάνηκε η δική μου εξήγηση ικανοποιητική. Ο Ρομάνιος έχει βάλει αναλυτικότατο paper και βίντεο που αναλύουν κάθε λεπτομέρεια.
-
Αν υποθέσουμε ότι έχουμε έναν δρόμο βρεγμένο, με όχι ιδανικό οδόστρωμα, με λάστιχα στην μέση της ζωής τους, σε ένα αυτοκίνητο με 50κ χλμ.
Όλες οι ρόδες πατάνε στο ίδιο οδόστρωμα και στο αυτοκίνητο υπάρχουν 4 άτομα και ο οδηγός είναι μετρίων δυνατοτήτων, δεν έχει μπει σε πίστα, αλλά και κουλό δεν τον λές...
Κινούμεθα με μία ταχύτητα των 120χλμ και ξαφνικά βλέπουμε ένα αυτοκίνητο στα 200 μέτρα μπροστά μας να κάνει αναστροφή σιγά σιγά.
Πότε θα φρενάρουμε σε λιγότερα μέτρα?
α) όταν έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα abs?
β) Χωρίς abs?
γ) και τα δύο το ίδιο -
δ) χωρίς φρένα
ε) με ένα ΠΥΡΑΥΛΟ στο πορτ-μπαγκαζ
στ)αν κατεβάσουμε πατουσάκια απο τρύπα στο πάτωμα (σαν τους flinstones).βάλε όλα τα ενδεχόμενα
-
Χαχα, αλλού θέλω να καταλήξω...
Επειδή η απάντηση είναι προφανής ότι είναι το α) και σίγουρα (?) όχι το στ)
τότε με πολύ απλά λόγια βγαίνει το συμπέρασμα ότι αν οι δύο αριστερές (ας πούμε) ρόδες πατάνε στο στεγνό...άρα και με abs θα έχουμε λιγότερα μέτρα, αφού το σύστημα θα προσαρμόζεται στο φρενάρισμα των τροχών που πατάν στο βρεγμένο...
Απότομο φρενάρισμα