-
Ο χρήστης Tsardas έγραψε:
Εχετε σκεφτει τις αναγκες συντηρησης ενος σκουτερ; Θα ειναι επιπλεον εξοδα ασφαλεις τελη λαδια ιμαντες μπουζια λαστιχα. Ολα στα σκουτερ ειναι πανακριβα αμα κανει πολλα χλμ ισως να μην συμφερει τελικα.Τελη κυκλοφοριας, πες ενα 30αρι
Ετησια ασφαλιση, πες ενα 180αρι
Αν βαλεις πως κανεις 10000χλμ το χρονο, θες 2 σερβις, βαλε ενα 100αριχονδρικα, τα παγια εξοδα χρησης να ειναι στρογγυλεμενα βαρια βαρια, 350€
το καυσιμο με μια τιμη 2€/λιτρο (επισης χτυπημενο επανω...) για τα 10000χλμ, για ενα 200αρι σκουτερ με αυτα που ακογονται ως προς την καταναλωση (δεν εχω ιδεα, ριχνω 3,5/100 στο τραπεζι) ... ειναι 715€
Συνολικα θα κοστισει η αγορα + τα παγια για 10.000 ετησιως, τα οποια ειναι 715, ΑΝΤΕ ΠΕΣ... 800€.
Εαν για αυτα τα 10.000χλμ χρησιμοποιησει το αυτοκινητο, ποια θα ειναι τα εξοδα του;; 10000χλμ με μεση 7λ/100 βενζινη, ειναι αρκετα, αεριο οσο παει και μικραινει η διαφορα....
(πλην τα παγια, αφου θα το 'χει παραλληλα....)Μην ξεχνας, πως στο μηχανακι χτυπας μια 6μηνη ασφαλιση και τον 'δυσκολο' χειμωνα το εχεις σε ακινησια.
Μην ξεχνας επισης το παρταλι 'μοτοποδηλατο' (υπαρχουν αρκετα αξιοπρεπη 50αρακια) με κοστος χρησης της ξεφτιλας, εκεινα να δεις ποσο εργαλεια ειναι για περιστασιακες μετακινησεις. -
Ο χρήστης Tsardas έγραψε:
Εχετε σκεφτει τις αναγκες συντηρησης ενος σκουτερ; Θα ειναι επιπλεον εξοδα ασφαλεις τελη λαδια ιμαντες μπουζια λαστιχα. Ολα στα σκουτερ ειναι πανακριβα αμα κανει πολλα χλμ ισως να μην συμφερει τελικα.μια γρηγορη τα παγια του δικου μου (που κανει ~10.000 χλμ το χρονο)
~100αρι η ασφαλεια
~20-25 τα τελη
-~120 ενα ζευγαρι λαστιχα που σε βγαζουνε για 20-30.000χλμ
-λαδια καθε 3000 χλμ (~10/15 ευρω)
-μεγαλο service καθε 12.000 χλμ με ιμαντες, βαλβιδες μπουζι κτλ., βγαινει κανα 100-120αριεγω με 10.000χλχ το χρονο, καιω περιπου ~300λτ βενζινη
με το αμαξι θελω περιπου χ2.5
αμα βαλεις τη διαφορα, (~450 λιτρα x 1.7 το λιτρο = ~750 ευρω)
ενω τα παγια καθε χρονο αναλογικα αντε να ειναι ~400
Ενταξει, χαμενος δε βγαινεις αλλα οχι οτι θα γινεις και πλουσιος... βεβαια γλυτωνω χιλιομετρα στο αμαξι που κοστιζουν πιο ακριβαΤελος, οδηγαω 2τροχο εδω και 20 χρονια και γενικα μαρεσει η μετακινηση με 2τροχα ,
κατι που δεν κοστολογειται -
Ειπες το σημαντικοτερο, δεν καταπονεις ενα αυτοκινητο χωρις λογο, γιατι το να μπαινεις σε ενα 4θεσιο οχημα, του οποιου το χιλιομετρο κοστιζει εις τριπλουν απο ενα σκουτερ, πολυ απλα ειναι ασυμφορο, οταν τη δουλεια την κανεις ευκολοτερα σε 2 τροχους!!
Σαφως και δε θα γινεις πλουσιος, αλλα αν σταθμισεις τις αναγκες σου, σιγουρα θα βγεις κερδισμενος... καποιους τους συμφερει καποιους οχι.
-
Κάνεις 600 χλμ το μήνα, σκέφτεσαι να τα κάνεις 900. Από αυτά, κάποια θα συνεχίσουν να γίνονται με το αυτοκίνητο (είτε γιατί θες να κουβαλήσεις κάτι/κάποιους, είτε γιατί θα είναι άσχημος ο καιρός). Οπότε, αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για 400-500 χλμ το μήνα, τότε οι αποστάσεις που θα κληθείς να διανύσεις με το δίκυκλο είναι μικρές. Το πολύ 10 χλμ πήγαινε και 10 γύρνα. (αν κάνω λάθος συλλογισμό, με διορθώνεις). Ε, τέτοιες αποστάσεις (κι εφόσον δεν παίζουν μεγάλες ανηφόρες) γίνονται για πλάκα με ένα αξιοπρεπές ποδήλατο. Γλιτώνεις και την ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο. Μην απορρίπτεις αμαχητί τη λύση του ποδηλάτου.
ΥΓ. Από κάποιον που για τις καθημερινές του μετακινήσεις (δουλειά, ψώνια) χρησιμοποιεί το ποδήλατο πολύ παραπάνω από τις μισές φορές. Κι έχει δει εντονότατα οφέλη στη σωματική/ψυχική του υγεία, πέρα από το οικονομικό.
-
Σωστή η λογική του ποδηλάτου, απλά μπορεί να μην βολεύει για πρακτικούς λόγους τον φίλο (π.χ. Ιδρώνει πολύ ή πολύ ανηφορικά κομμάτια μέχρι να φτάσει στη δουλεια κλπ κλπ).
Και εγώ κάνω κοντά 600χλμ το μήνα σαν το φίλο, πριν 3 χρόνια πήρα scooter (είχα το αμάξι) και δεν το αλλάζω με τίποτα! Ποδήλατο μόνο για διασκέδαση (εκτός αν βάλουνε αποδυτήρια με ντουζιέρες στη δουλειά )
Προτείνω μηχανάκι - παπί, ούτε κάν scooter.
Βέβαια, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, το θέμα της ασφάλειας είναι ενα μεγάλο θέμα. Και ειδικότερα αν έχεις και παιδιά...
-
Μιας και το σπορ δίτροχο στην Αθήνα δεν είναι και το πιο εύκολο θα σου πρότεινα να δανειστείς ή αν δεν μπορείς να νοικιάσεις ένα για 2,3 μέρες να το δεις στην πράξη. Επίσης φαντάζομαι ότι το θέμα δίπλωμα το έχεις λυμμένο. Η συντήρηση να ξέρεις πάντως δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που θυμάσε από τα παπιά του 80, έχουν ανέβει και οι τιμές των ανταλλακτικών και οι απαιτήσεις σε αναλώσιμα. Εμένα πάντως θα με προβλημάτιζε και το θέμα που δεν έχεις πάρκινγκ. Να ξέρεις ότι καμιά ασφαλιστική δεν θα στο ασφαλίσει για κλοπή και αν το κλέψουν .... την πάτησες. Τέλος μιας και καταλαβαίνω τα μετράς όλα να σου πω ότι θα χρειαστείς και αξεσουάρ που θα σου ανεβάσουν το κόστος στο μηχανάκι ενδεικτικά : Εξοπλισμός ασφαλείας κράνος και μπουφάν μηχνής τουλάχιστον, όπως ανέφερε ο φίλος προστασία για βροχή, συναγερμός και κλειδαριά της προκοπής. Υπολοόγισε τα είναι αρκετά χρήματα συνολικά.
-
για 125αρι παπακι εχεις σκεφτει? πχ innova, crypton 115. τα σκουτερ μαρκας gilera, piaggio και τετοια
εχουν πολυ ακριβα ανταλακτικα. αν εχεις παπι οτι και να παθει θα βρεις ευκολα φθηνα ανταλακτικα
βαλε και οτι το παπι ειναι πιο ευκολο στην κινηση σε σχεση με το σκουτερ, τοτε το παπι
ειναι μονοδρομος για τι χρηση που το θελεις, κατα τη γνωμη μου. -
ευχαριστω πολυ ολους σας.καποιες εταιρειες,για αρχη θα το κανω αυτο,δινουν δωρο κρανος συναγερμο και τα σχετικα,οποτε γλιτωνω καποια αρχικα εξοδα.η κλοπη λειτουργει ειγουρα εν μερη αποτρεπτικα.οσο για ποδηλατο εκτος του οτι ιδρωνω και εχει οντως μεγαλη ανηφορα θα πω οτι δεν το αποκλειω καθολου το εχω στο μυαλο μου για πολλους λογους.οσο για παπι ενω εχω διπλωμα μηχανης δεν ξερω να οδηγαω παπι γιατι δεν ετυχε ποτε να οδηγησω,αν και μαλλον ηρθε η ωρα να μαθω,σκουτερ ξερω γιατι πριν πολλα χρονια ειχα δικο μου αλλα τοτε ημουν επαρχια.ειλικρινα λαμβανω υποψην μου οσα λετε και σας ευχαριστω και παλι,καθε γνωμη ειναι δεκτη.χαιρομαι για ενα πραγμα ομως το διαπιστωνω εδω και χρονια σε αυτο το σιτε και σε καποια αλλα,ως ελληνας βοηθαμε ο ενας τον αλλον και σημερα το αποδειξατε για αλλη μια φορα.χιλια ευχαριστω για το χρονο σας,για τους προβληματισμους σας
-
Δεν είναι ξεκάθαρη η επιλογή, δεν είναι αυτοκίνητο ή μηχανάκι αλλά γκάζι ή μηχανάκι.
Γιατί έτσι κι αλλιώς οφείλεις να διατηρείς και το αυτοκίνητο. Σίγουρα κάνεις οικονομία σε καύσιμα, σέρβις και φθορές αυτοκινήτου σε σχέση με τα αντίστοιχα στο σκουτεράκι. Αλλά έχεις και το επιπλέον έξοδο αγοράς+τέλη+ασφάλεια.
Αν τα πλεονεκτήματα του χρόνου μετάβασης και η ευκολία σε πάρκινγκ κλπ μετράνε τότε δεν θα το συζητάγαμε καν, μηχανάκι με 2 χέρια. Αλλά αν όχι πρέπει να ζυγίσεις πολύ προσεκτικά το κάθε τί.
Πάντως δεν θα έβαζα υγραέριο σε αυτοκίνητο μικρό που καίει λίγο και κάνει λίγα χλμ όπως εσύ. Μπλέκεις, χρέος, μειωμένος χώρος κλπ. Πότε θα ξεχρεώσεις την εγκατάσταση; Τουλάχιστον με το μηχανάκι έχεις πάλι να ξεχρεώσεις αλλά έχεις πολλά πλεονεκτήματα. Αλλά και τον κίνδυνο της ατομικής σου ακεραιότητας και του να σου το κλέψουν... Εσύ αποφασίζεις. -
Είχα παπι και μεγάλες μηχανές, για να πηγαινεις δουλειά το σκουτερ είναι αξεπεραστο.... τι να πρωτοπω οτι πχ αν φορας καλα ρουχα δε σε νοιάζουν νερα κατω και λάσπες στα παπουτσια;
Με το παπι θα κάνεις τον κορμορανο....
-
Το παπι, παρολο που εχει μεγαλους τροχους και ειναι ελαφρυ, δε σημαινει οτι ειναι ασφαλες.
Τα φρενα του ειναι τραγικα, τα ελαστικα στενα με υποτυπωδη κρατηματα και η θεση οδηγησης (οπως και στο σκουτερ) το κανει ακρως επικινδυνο, σε περιπτωση 'ζορικου' ελιγμου αποφυγης η επιπλεον πλαγιασμα.Τα σκουτερ ναι μεν εχουν μικρους τροχους, αλλα τα φρενα σε καποιο 200cc/300cc η και στα μικροτερα 125αρια ειναι πολυ καλυτερα, τα ελαστικα επισης οπως και το ιδιο το σασι, που δεν εχει απλα μια σωληνα, αλλα ειναι πιο ενισχυμενο σε αρκετα σημεια.
Ενα παπι, στα 20.000χλμ εχει σασι τσιχλοφουσκας, σε αντιθεση με ενα σκουτερ, που το πολυ πολυ, να χρειαστει αντικραδασμικα κινητηρα. (μιλαω μονο για το σασι).
Τα παπια δεν ειναι για πολλα πολλα... προσωπικα δεν προκειται για κανενα λογο να προτιμησω παπι.
1000 φορες Ταιβανεζικο σκουτερ, παρα οποιοδηποτε παπι που παραγεται μαζικα για τριτοκοσμικες χωρες (συντομα και Ελλαντα )Οπως ειπε και ο χιλιομετροφαγος, ειναι οντως μεγαλο πλεονεκτημα να βαζεις κατω απο τη σελα πολλα πραγματα.
Φιλος μου εσκασε για πρωινο καφε μετα απο σταση στη λαικη εχοντας ενα καρπουζι μεσαιο (μεγεθος Large κρανους) και στο υπολοιπο του χωρου 4 κιλα πορτοκαλια κλπ φρουτα και μια φρατζολα ψωμι...
Το αλλο σημαντικο που διαπιστωσα σε σκουτερ φιλου μου, ηταν οταν επιασε βροχη και με πηρε δικαβαλο να με παει μεχρι το αυτοκινητο... δεν εγινα κωλος στα νερα απο πισω μου. Οποιον συνεπιβατη επαιρνα στη μηχανη (και την πρωην), σε περιπτωση νερου, τα μπατζακια γινοταν σκατα, τα παππουτσια απο το σπρει του πισω τροχου γεμιζαν γλιτσα και εαν πηγαινα και με περισσοτερα απο 50 - 60 ... το σπρει εφτανε μεχρι την πλατη. Πολλη γκρινια!
Στο σκουτερ φορας ενα μπουφανακι αδιαβροχο, κρανος γαντια και εισαι προστατευμενος.Παρε και μια μαυρη ποδια a-la-master chef να απλωνεται στα ποδια μπροστα οσο εισαι σταματημενος στο φαναρι να μη βρεχεσαι ουτε εκει !!
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
το υγραεριο δε συμφαιρει υπο την εννια οτι ναι μεν ειναι πιο φτηνο αλλα για να βγαλει τους ιδιους ιππους με το αμαξι κανει σχεδον τι διπλασια καταναλωση.
standard...
και βαλε!
το υγραεριο δε συμφαιρει υπο την εννια οτι ναι μεν ειναι πιο φτηνο αλλα για να βγαλει τους ιδιους ιππους με το αμαξι κανει σχεδον τι διπλασια καταναλωση.
standard...
Ρε παιδιά άμα δεν ξέρετε τι μπερδευετε τον άνθρωπο;το υγραέριο καίει αν ειναι ΣΩΣΤΑ τοποθετημενο το πολύ 1 με 2 λίτρα παραπάνω από ότι με βενζίνη.
Sent from my Desire S using tapatalk!
-
Εχεις ακουστα την λεξη 'ειρωνια';
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Εχεις ακουστα την λεξη 'ειρωνια';δεν νομιζω να ειχε ειρωνια τουλαχιστον το ποστ του αλλου.για το δικο σου βλεποντας το emoticon ισως.
-
Το παπί είναι το απόλυτο εργαλείο. Κάνει τα πάντα και δεν κοστίζει τίποτα. Τα τελευταία μοντέλα έχουν και αξιοπρεπέστατη συμπεριφορά στο δρόμο αφού βελτιώθηκαν σε φρένα κι αναρτήσεις. Μηχανάκι κι ατσαλάκωτος όλον τον καιρό απλά δεν παίζει.
Επίσης νομίζω πως δεν παίζει πλέον και το σενάριο της ασφάλισης μόνο κάποιο διάστημα. Τα σκούτερ τέλος εκτός από το πλεονέκτημα του αποθηκευτικού χώρου δεν βλέπω κανένα άλλο τρανταχτό πλεονέκτημα. Όσο χάλια κι αν είναι ένα παπάκι, όποιος έχει βρει πλαγιασμένος λακκούβα ή ανωμαλία του δρόμου με σκούτερ με μικρές ρόδες, με καταλαβαίνει...Προσωπικά δεν είμαι της λογικής 'ξοδεύω 2-3 μηνιάτικα' για να κάνω οικονομία. Αν είχα τέτοιο θέμα θα έπαιρνα ένα σχετικά παλιό κι αθάνατο παπάκι με 3-4 κατοστάρικα + κράνος, μπουφάν οπότε μ ένα μηνιάτικο, προ κρίσης, καθάρισες. Ακόμα και σέρβις να θέλει αντε να δώσεις άλλα 100 ευρώ.
Το υγραέριο δεν το συζητώ καν. Για μένα δεν είναι εναλλακτική. Καλύτερα να σκοτώσω αυτό που έχω και να βάλω 23000 δόσεις για ένα diesel.
-
συμφωνω οτι το παπι ειναι το απολυτο εργαλειο. καποιος εγραψε οτι δεν εχει φρενα και τετοια.
αυτο ισχυε στο παλια παπια, τα καινουρια oπως το crypton και το innova (ειμαι κατοχος innova)
δεν εχουν καμια σχεση με τα παλια. μπορω να πω οτι εναι πολυ καλυτερα σε πλαισιο και φρενα απο
50αρια-125αρια scooter πχ, gilera. δεν μπορεις να φρεναρεις καλα με το σκουτερ με τοσο μικρες ροδες.
με το παπι μπορεις να στριψεις ανετα και στην πιο μικρη διασταυρωση. το μονο θετικο που εχει το
σκουτερ ειναι ο χορος κατω απο το σελα. -
ευχαριστω πολυ!ηθελα να σας ευχαριστησω εκ νεου χθες αλλα δεν μπορουσα να μπω.το μονο ασχημο με το παπι ειναι οτι χρειαζομαι μερικα μαθηματα.θα τα κανω,εχω συναδερφους που εχουν παπακι και πιστευω θα βοηθησουν.ειναι οντως πιο οικονομικα.αν και δεν εχω καταληξει καπου τα διαβαζω ολα ξανα και ξανα και τα ζυγιζω,εδω που φτασαμε τι να κανω αλλο.ευχαριστω πολυ και παλι οσους απαντησαν και ακομη οσους απλα διαβασαν τον προβληματισμο μου.
-
Ο χρήστης xarisbacko έγραψε:
ευχαριστω πολυ!ηθελα να σας ευχαριστησω εκ νεου χθες αλλα δεν μπορουσα να μπω.το μονο ασχημο με το παπι ειναι οτι χρειαζομαι μερικα μαθηματα.θα τα κανω,εχω συναδερφους που εχουν παπακι και πιστευω θα βοηθησουν.ειναι οντως πιο οικονομικα.αν και δεν εχω καταληξει καπου τα διαβαζω ολα ξανα και ξανα και τα ζυγιζω,εδω που φτασαμε τι να κανω αλλο.ευχαριστω πολυ και παλι οσους απαντησαν και ακομη οσους απλα διαβασαν τον προβληματισμο μου.Eμείς ευχαριστούμε που είσαι τόσο καλός και ευγενικός! Λοιπόν να σου πω και εγώ να πάρεις ένα μεταχειρισμενο 125 τετράχρονο σκούτερ (τέτοιο έχω και είμαι πολύ ευχαριστημένος)! Με τέρμα γκάζι καίει 3,5 λ/100 χιλ, τέλη 24 , ασφάλεια 80 ευρω τον χρόνο και τα έξοδα συντήρησης είναι πολύ λίγα . Κάθε 5.000 αλλαγή λαδιών 10 ευρώ και κάθε 15.000 με 20.000 αλλαγή ιμάντα και ράουλα κόστος 80 ευρώ !!! Τουλάχιστον αυτά είναι τα δικά μου έξοδα στο Πιάτζιο Σκιπερ 125!!!!! Α το πήρα το 2011 με 800 ευρω!! Μοντέλο 2004!!!! Καλό βράδυ!!!!
-
Ο χρήστης fuorigioco1981 έγραψε:
Εχεις ακουστα την λεξη 'ειρωνια';
δεν νομιζω να ειχε ειρωνια τουλαχιστον το ποστ του αλλου.για το δικο σου βλεποντας το emoticon ισως.
k όμως είχε
-
απο εμενα δεν τιθεται θεμα ειρωνιας και δεν ειδα και καπου αλλου.επειδη εχουμε κανει μια πολυ ομορφη και χρησιμη κουβεντα ας αφησουμε τα σχετικα με ειρωνιες στην ακρη και να πω οτι σκεφτομαι πολυ σοβαρα οσα μου ειπατε.μαλλον καταληγω σε κατι μεταχειρισμενο.για τον φιλο που εχει ενα σκιπερ να ρωτησω ποσο αξιοπιστα ειναι?βρισκω μοντελα με 600 650 ευρω αξιζει να τα δωσω τα λεφτα αυτα?παπι σιγουρα ειναι μια καλη λυση αλλα πιστευω πως θα δυσκολευτω να μαθω αν και δεν το αποκλειω.οσο για την ευγενεια μου απλα ειμαι παντα ευγενικος παντου,πιστευω η ευγενεια λειπει στις μερες μας και δεν υπαρχει λογος να μην ειμαι ευγενικος.ευχαριστω πολυ και παλι ναι για μια ακομη φορα οσους απαντησαν και οσους διαβασαν απλα το ποστ αυτο.ευχαριστω πολυ
Υγραεριοκινηση ή σκουτερακι