-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Η θεωρία γίνεται πράξη και για μένα. Μετά από 12 χρόνια 'φιλοξενούμενος' στην Αθήνα, ήρθε η ώρα να μετακομίσω μόνιμα στα Χανιά.
Πολλές δυσκολίες για αρχή, για το σπίτι που θα μείνω αλλά και την δουλειά, αλλά πάντα αισιοδοξώ για το καλύτερο. Σε 2 μέρες φεύγω από Αθήνα και θα επιστρέψω μόνο για να μετακομίσω κάπου τον Σεπτέμβρη.Θα συνεχίσουμε να τα λέμε βέβαια ηλεκτρονικά και από κοντά όταν έρχομαι Αθήνα για δουλειές.
Θα μου λείψουν πάντως τα φαγοπότια του φόρουμ, τα Μέγαρα και οι καφέδες με τους γνωστούς αγνώστους.Μπράβο βρε Κώστα. Εσύ τουλάχιστον τα κατάφερες.
-
Εγώ Κώστα θα πω καλώς όρισες φίλε! Άντε με το καλό να τελειώσουν οι όποιες εκκρεμότητες της μετακόμισης για να ηρεμήσεις και εσύ και η οικογένεια σου. Τ ώρα ελπίζω να τα λέμε συχνότερα. Δώσε σήμα ότι τακτοποιήθηκες και φτάσαμε τάχιστα.
Τι προβλέπουν αλήθεια τα εγκαίνια του σπιτιού;
Να είσαι καλά φίλε μου και υπομονή όλα θα στρώσουν. Το όποιο άγχος μέχρι να μπει ξανά η ζωή σου σε ένα δρόμο είναι φυσιολογικό. Αν σε οτιδήποτε νομίζεις ότι μπορώ να βοηθήσω απλά σήκωσε το τηλέφωνο σου. -
Καλή αρχή. Εγώ το μεγάλο βήμα το προετοιμάζω και πιστεύω θα μπορώ να το υλοποιήσω σε 2 το πολύ χρόνια. Θα φύγω από την Αθήνα ( Κορυδαλλό ) για Κρήτη , το πιθανότερο για Καστέλλι Ηρακλείου ή Χανιά. Προετοιμάζω το έδαφος για το μεγάλο βήμα ( είμαι Κορυδαλλιώτης 4ης γεννεάς ) και πάω στο άγνωστο , με μόνη ελπίδα την προετοιμασία που πιστεύω να πάει καλά. Το καλό είναι ότι η γυναίκα μου με στηρίζει ( με αντάλαγμα κανά δύο αεροπορικά εισιτήρια το μήνα για Αθήνα για να βλέπει την οικογένεια ).
-
Εγω παντως απο τα ΝΠ δεν θα εφευγα ουτε με σφαιρες.
Αν σαπιζα σε καμια Κυψελη...το ίδιο παλι.
Η ελλειψη προσωπικης ζωης στην επαρχία είναι πολυ κουραστική,οι ανθρωποι εκει νομιζουν οτι πρεπει να τους λογοδοτεις καθε ωρα και στιγμη. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η ελλειψη προσωπικης ζωης στην επαρχία είναι πολυ κουραστική,οι ανθρωποι εκει νομιζουν οτι πρεπει να τους λογοδοτεις καθε ωρα και στιγμη.
Βρε τους άνθρωποι... 100 χρόνια πίσω από τα ΝΠ είναι...
-
Καλά βρε τίγρη είπαμε να αποκεντρωθείτε αλλά όχι να πάτε και στην κάτω ραχούλα.
Τι διαφορά έχει σε επίπεδο προσωπικής ζωής νομίζεις η Αθήνα με μια μεγάλη επαρχιακή πόλη;Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να πας στην Χερσόνησο ή στα Μάλλοια να χαθείς μέσα στους Άγγλους χωρίς να σε ξέρεις κανένας!!!!!!
Επιτέλους μιλήστε με τον γείτονα δεν είναι ντροπή. Αυτός ξέρεις πότε έχετε γλέντι και πότε μοιρολόι πριν από κάθε άλλο.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η ελλειψη προσωπικης ζωης στην επαρχία είναι πολυ κουραστική,οι ανθρωποι εκει νομιζουν οτι πρεπει να τους λογοδοτεις καθε ωρα και στιγμη.Τα Χανιά (και άλλες πόλεις βεβαίως) δεν είναι και τόσο 'επαρχία'. Ειδικά τα Χανιά, είναι μια πανέμορφη πόλη με πληθυσμό 'όσο πρέπει' και πραγματικά δεν της λείπει τίποτα. ΑΝΕΤΑ Νο 1 προορισμός μου αν ποτέ αφήσω τον Πειραιά για άλλου είδους ζωή
Και γενικά για την 'επαρχία' πάντως (δε μου αρέσει η λέξη), η προσωπική επαφή είναι πολύ πιο έντονη. Την θέλω και την προτιμώ, κι ας έχω και το κουτσομπολιό του κακοπροαίρετου μαζί. Στην Αθήνα έχεις το κουτσομπολιό και λείπουν όλα τα άλλα...
-
Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Κώστας μας. Καιρός είναι να φτιαχτεί η Αθηναϊκή παροικία των Χανίων!!!!
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Καιρός είναι να φτιαχτεί η Αθηναϊκή παροικία των Χανίων!!!!Ποιον είπες Αθηναίο ΡΕ???
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Καιρός είναι να φτιαχτεί η Αθηναϊκή παροικία των Χανίων!!!!
Ποιον είπες Αθηναίο ΡΕ???
Καλά καλά μην βαράς!!! Δεν σε είπαμε και Αλφίστι!!!!!!
Να το διορθώσω; Καιρός να δημιουργηθεί η παροικία της Αττικοβοιωτίας στα Χανιά!!!!!!
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Καιρός είναι να φτιαχτεί η Αθηναϊκή παροικία των Χανίων!!!!
Ποιον είπες Αθηναίο ΡΕ???
Απ' ότι βλέπω και ο mod ανήκει στο ανεξάρτητο κράτος Πειραιώς.
-
Έτσι
-
Μπράβο στο φίλο cmarin (Κώστα από ότι διαβάζω) κι από μένα. Έχοντας μείνει στα Χανιά 5ήμερο το Φλεβάρη του 97 (στα Κουνουπιδιανά έμενα) σε σπίτι φίλου φοιτητή (τότε) Ηλ/κού Μηχ/κού τολμώ να πω πως σίγουρα συγκαταλέγονται στις 5 πιο επιθυμητές για διαβίωση πόλεις της Ελλάδας. Εγώ δυστυχώς από τη σκοπιά μου ανήκω στην αντίπερα όχθη, των επαρχιωτών που αρχικά εγκαταστάθηκαν Αθήνα για σπουδές (πολυτεχνείο γαρ..) κι εν συνεχεία παγιώθηκαν εκεί επαγγελματικά ελέω ευκαιριών σταδιοδρομίας (κι όχι μόνο, αλλά κυρίως..). Βέβαια οφείλω να πω πως δεν είναι όλες οι επαρχίες ίδιες (ειλικρινά). Για παράδειγμα, ας μου πει κάποιος φίλος απ το Forum, κατά πόσο θα πήγαινε να μετοικήσει σε μια επαρχιακή πόλη τύπου Πτολεμαίδας πχ (η γενέτειρά μου). Αν κάποιος έχει περάσει έστω ποτέ απ την ευρύτερη περιοχή θα καταλάβει τι εννοώ..Θέλω με λίγα λόγια να πω πως πραγματικά είναι λίγες, πολύ λίγες φοβάμαι οι περιοχές της Ελλάδας που μπορούν να προσφέρουν αφενός μια καλή ποιότητα ζωής (περιβάλλον, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας) και συνάμα να προσφέρουν σε κάθε αυτοδημιούργητο (που δεν έχει που την κεφαλή του κλείναι που λένε, κατά κάποιο τρόπο) άνθρωπο ένα σχετικά αξιοπρεπές και στοιχειωδώς αξιοκρατικό περιβάλλον επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης. Και να πω και το εξής: Αν στην Αθήνα υπάρχει 1 φορά το μέσον και η φαυλοκρατία, στην επαρχία (ή πιο σωστά στην υπόλοιπη Ελλάδα) υπάρχει 10 φορές. Με λίγα λόγια αν δεν τα έχεις καλά με όλους (ή σχεδόν με όλους, πράγμα φύσει αδύνατον) ή δεν έχεις καλές δημόσιες σχέσεις απλά ξέχνα το... Κάθε αντίλογος δεκτός..
-
Η Αθηνα σιγουρα ειναι καλυτερη επαγγελματικα για πολλους,ομως πλεον μονο η επαρχια εχει χωρο για μικρομεσαιουςελευθερους επαγγελματιες.
-
Έχεις απόλυτο δίκιο. Στην Πάτρα έψαχνα κ ψάχνω ακόμα δουλειά....κ τίποτα....στην επαρχεία είχα τρείς προτάσεις για δουλειά στο αντικειμενό μου χωρίς καν να πω οτι ψάχνω..!
-
Μπράβο Κώστα που τα κατάφερες
Καλή αρχή. Πιστεύω ότι δεν θα το μετανιώσεις.
Άρτι αφιχθείς από τα Χανιά, μπορώ να πω ότι για κάποια στιγμή σκεφτήκαμε σοβαρά με την σύζυγο να μετοικήσουμεSorry που δεν επικοινωνήσαμε το προηγούμενο ΣΚ, αλλά δεν με άφηναν τα ξαδέλφια και οι τσικουδιές.
Θα μας λείψεις
Βέβαια τώρα υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος για επισκέψεις
-
Εγώ θα διάλεγα είτε Χανιά είτε Βόλο (Πήλιο) για να μείνω αν ποτέ έφευγα. Για να πω την αλήθεια βέβαια, με έχει δελεάσει πάρα πολύ και ο κουμπάρος μου που μένει στο Καρπενήσι και κάθεσαι εκεί και πίνεις τον καφέ σου ατενίζοντας τις ελατοσκέπαστες βουνοκορφές. Το περασμένο Σ/Κ που πήγα, ειχε τη μέρα 20 βαθμούς το πολύ, και το βράδυ 12-14.
Το μόνο που μπορώ να πω ότι με προδιαθέτει αρνητικά είναι η δυνατότητα για νοσοκομειακή περίθαλψη (κυρίως για το παιδί). Όποτε φεύγω με πιάνει μια ανασφάλεια....
-
Κώστα, καλή προσαρμογή!
Ομολογώ ότι είναι δύσκολη επιλογή ιδίως για κάποιον που έχει συνηθίσει στην Αθήνα. Βλέπω τον εαυτό μου πολλές φορές όταν είμαι σε άλλες πόλεις να βαριέμαι μετά από λίγο και να λεω άντε να γυρίσω Αθήνα.
Είχα κάνει χειμώνα για 6μήνες στην Αμαλιάδα (λόγω θητείας) και δεν το κρύβω δυσκολεύτηκα. Γύρναγα σπίτι στις 3 κάθε μεσημέρι και μόλις έτρωγα ήθελα να βγω την βολτούλα μου να δω την ζωή της πόλης να πάρω τον παλμό και δεν υπήρχε ψυχή μιλάμε το μεσημέρι κοιμούνται οι πάντες!!! Οπότε και εγώ ύπνο ή διάβασμα!!!
Το απόγευμα με το που ξύπναγα η επιλογή ήταν ή να πάω για μπάσκετ στο κλειστό ή να παω για καφέ στις περιορισμένες που μου έδινε ομολογώ επιλογές η πόλη. Έβλεπα τα ίδια πρόσωπα και δυστυχώς δεν υπήρχαν πολλές γυναίκες, πράγμα που είναι πρόβλημα .... επικρατούσε μπακουροκατάσταση.
Στους δυο μήνες είχα καταρρεύσει και άρχισα να πηγαίνω βόλτες σε κάθε πόλη της Ηλείας έτσι για να δω τι γίνεται...... έφαγα άλλον ένα μήνα... και οι τελευταίοι τρεις ήταν μαρτύριο!
Αν είχα οικογένεια ίσως ήταν λίγο διαφορετικά...... αλλά πχ έχεις ένα μωρό στην Αμαλιάδα και αν γίνει κάτι πρέπει να τρέξεις μια ώρα δρόμο στην Πάτρα για περίθαλψη.
Επίσης δεν μου άρεσε η συμπεριφορά μερικών καθώς θεωρούσα ότι απείχε σημαντικά από τα δικά μου standards συμπεριφοράς και ευγένειας.
Για δουλειές δεν λέω ακατόρθωτο αλλά πολύ δύσκολο!!!! -
Καλή συνέχεια ρε γιατρέεε!!
Πολύ καλά έκανες.... Οσον αφορά στα 'τσιμπούσια', μην ανησυχείς, θα σου στέλνουμε φωτό με mms!!! -
Με αφορμή και το φίλο dali που κοτσάρισε στο post του την επιλογή μεταξύ Χανίων και Βόλου (λόγω πηλίου όπως υποννοεί), θα ήταν καλό να σκεφτούμε νομίζω πως αυτές είναι 2 μόνο (από τις πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας) που όντως σε ικανό βαθμό συνδυάζουν πολύ καλά στοιχεία επαρχιακής πόλης και μεγαλούπολης. Όπως όμως κι ένα μικρό παιδί μπορεί να κατανοήσει, είναι εντελώς ουτοπικό να θεωρείται από πολλούς ως απάντηση (ή ως βάσιμη σκέψη έστω) στο ερώτημα που να πάει κανείς να ζήσει για να αποφύγει τα δεινά της Αθήνας το θα πάω Χανιά ή θα πάω Βόλο. Εϊναι δυνατό στην τελική, όλοι να ζήσουν σε 2-3 προνομιούχες επαρχιακές περιοχές της Ελλάδας; Μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε (και να ζητήσουμε και τις τυχόν ευθύνες με την υπεύθυνη κριτική στάση μας) για ποιους λόγους τα τελευταία χρόνια το 65-75% των Ελλήνων ζει σε 4-5 πολεοδομικά συγκροτήματα αυτής της έρμης χώρας; Να ναι άραγε απλά (όπως διατείνονταν πριν 25-30 χρόνια αρκετοί) το κόμπλεξ του επαρχιώτη Έλληνα για τη μεγάλη ζωή της Αθήνας; Άραγε γιατί όλοι μα όλοι οι επαρχιώτες που εγώ έχω γνωρίσει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια ήρθαν είτε πάμφτωχοι εδώ τέλη 60s με μέσα 70s είτε για σπουδές (όπως η αφεντομουτσουνάδα μου), και κανένας από αυτούς που είχε βάσιμες δυνατότητες ανέλιξης στην επαρχία δεν έκατσε παραπίσω εδώ; Οι μόνες κατηγορίες επαγγελματιών που μπορούν κατά την ταπεινή μου άποψη, εν γένει, να διεκδικήσουν με καλές πιθανότητες και κατόπιν σχετικής βολιδοσκόπησης πάντα, την αποκέντρωση μέσα από την μετεγκατάσταση αυτών ή/και των οικογενειών τους, είναι κάποιες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων ή ελευθέρων επαγγελματιών που όντως έτσι κι αλλιώς τα περιθώρια ανέλιξης και επιβίωσής τους στο επαγγελματικό γήπεδο της μεγαλούπολης έχουν δραματικά συρρικνωθεί, λόγω της μετεξέλιξης τόσο του λιανεμπορίου όσο και του τομέα παροχής υπηρεσιών (αλυσίδες, trust, εταιρείες με μεγάλα κεφάλαια κλπ). Επίσης κάποιοι βυσματίες δημοσιουπάλληλοι που με το κατάλληλο βύσμα πετυχαίνουν φωτογραφικές μετατάξεις σε επαρχιακές δημόσιες υπηρεσίες... Δυστυχώς αυτές οι ομάδες του πληθυσμού δε νομίζω πως αντιπροσωπεύουν παραπάνω από ένα 10-15% του ενεργού εργατικού δυναμικού των 3-4 πολεοδομικών συγκροτημάτων-τεράτων. Οι υπόλοιποι τι κάνουμε παίδες; Ονειρευόμαστε τον Cmarin (δεν αναφέρονται στο χριστιανό αυτά προς θεού, ενδεικτικά βάζω την περίπτωσή του λόγω επικαιρότητας) στα Χανιά και το καφεδάκι στο παλιό λιμάνι ή το beach bar στον Πλατανιά; Ή μήπως τα τσιπουράδικα του Βόλου και τα Χάνια του Πηλίου; Ειλικρινά συγνώμη αν διαβάζοντας το post μου είμαι εκτός κλίματος εποχής (διακοπούλες γαρ ) αλλά έχω σιχαθεί βρε παιδιά απ το να διαβάζω ή να ακούω από κόσμο και κοσμάκη να λέει πόσο πολύ θέλει να φύγει από την Αθήνα και να εννοεί 4-5 τουριστικές - ευνοημένες περιοχές αυτής της χώρας, την ίδια στιγμή που ακόμα και απ τη Θεσσαλονίκη γνωρίζω αρκετά άτομα που έχουν κατεβεί ή το σκέφτονται πολύ σοβαρά να κατεβούν Αθήνα λόγω των τραγικών εργασιακών συνθηκών εκεί (σε ότι αφορά την εξεύρεση εργασίας σε σχετική έστω συνάφεια με σπουδές αλλά και την παραπέρα εξέλιξη-ανέλιξη)....
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)