Με αφορμή και το φίλο dali που κοτσάρισε στο post του την επιλογή μεταξύ Χανίων και Βόλου (λόγω πηλίου όπως υποννοεί), θα ήταν καλό να σκεφτούμε νομίζω πως αυτές είναι 2 μόνο (από τις πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας) που όντως σε ικανό βαθμό συνδυάζουν πολύ καλά στοιχεία επαρχιακής πόλης και μεγαλούπολης. Όπως όμως κι ένα μικρό παιδί μπορεί να κατανοήσει, είναι εντελώς ουτοπικό να θεωρείται από πολλούς ως απάντηση (ή ως βάσιμη σκέψη έστω) στο ερώτημα που να πάει κανείς να ζήσει για να αποφύγει τα δεινά της Αθήνας το θα πάω Χανιά ή θα πάω Βόλο. Εϊναι δυνατό στην τελική, όλοι να ζήσουν σε 2-3 προνομιούχες επαρχιακές περιοχές της Ελλάδας; Μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε (και να ζητήσουμε και τις τυχόν ευθύνες με την υπεύθυνη κριτική στάση μας) για ποιους λόγους τα τελευταία χρόνια το 65-75% των Ελλήνων ζει σε 4-5 πολεοδομικά συγκροτήματα αυτής της έρμης χώρας; Να ναι άραγε απλά (όπως διατείνονταν πριν 25-30 χρόνια αρκετοί) το κόμπλεξ του επαρχιώτη Έλληνα για τη μεγάλη ζωή της Αθήνας; Άραγε γιατί όλοι μα όλοι οι επαρχιώτες που εγώ έχω γνωρίσει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια ήρθαν είτε πάμφτωχοι εδώ τέλη 60s με μέσα 70s είτε για σπουδές (όπως η αφεντομουτσουνάδα μου), και κανένας από αυτούς που είχε βάσιμες δυνατότητες ανέλιξης στην επαρχία δεν έκατσε παραπίσω εδώ; Οι μόνες κατηγορίες επαγγελματιών που μπορούν κατά την ταπεινή μου άποψη, εν γένει, να διεκδικήσουν με καλές πιθανότητες και κατόπιν σχετικής βολιδοσκόπησης πάντα, την αποκέντρωση μέσα από την μετεγκατάσταση αυτών ή/και των οικογενειών τους, είναι κάποιες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων ή ελευθέρων επαγγελματιών που όντως έτσι κι αλλιώς τα περιθώρια ανέλιξης και επιβίωσής τους στο επαγγελματικό γήπεδο της μεγαλούπολης έχουν δραματικά συρρικνωθεί, λόγω της μετεξέλιξης τόσο του λιανεμπορίου όσο και του τομέα παροχής υπηρεσιών (αλυσίδες, trust, εταιρείες με μεγάλα κεφάλαια κλπ). Επίσης κάποιοι βυσματίες δημοσιουπάλληλοι που με το κατάλληλο βύσμα πετυχαίνουν φωτογραφικές μετατάξεις σε επαρχιακές δημόσιες υπηρεσίες... Δυστυχώς αυτές οι ομάδες του πληθυσμού δε νομίζω πως αντιπροσωπεύουν παραπάνω από ένα 10-15% του ενεργού εργατικού δυναμικού των 3-4 πολεοδομικών συγκροτημάτων-τεράτων. Οι υπόλοιποι τι κάνουμε παίδες; Ονειρευόμαστε τον Cmarin (δεν αναφέρονται στο χριστιανό αυτά προς θεού, ενδεικτικά βάζω την περίπτωσή του λόγω επικαιρότητας) στα Χανιά και το καφεδάκι στο παλιό λιμάνι ή το beach bar στον Πλατανιά; Ή μήπως τα τσιπουράδικα του Βόλου και τα Χάνια του Πηλίου; Ειλικρινά συγνώμη αν διαβάζοντας το post μου είμαι εκτός κλίματος εποχής (διακοπούλες γαρ ) αλλά έχω σιχαθεί βρε παιδιά απ το να διαβάζω ή να ακούω από κόσμο και κοσμάκη να λέει πόσο πολύ θέλει να φύγει από την Αθήνα και να εννοεί 4-5 τουριστικές - ευνοημένες περιοχές αυτής της χώρας, την ίδια στιγμή που ακόμα και απ τη Θεσσαλονίκη γνωρίζω αρκετά άτομα που έχουν κατεβεί ή το σκέφτονται πολύ σοβαρά να κατεβούν Αθήνα λόγω των τραγικών εργασιακών συνθηκών εκεί (σε ότι αφορά την εξεύρεση εργασίας σε σχετική έστω συνάφεια με σπουδές αλλά και την παραπέρα εξέλιξη-ανέλιξη)....