-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τις απότομες τιμονιές. Ας πούμε ότι μια δεδομένη στροφή την στρίβεις με α) μια σταθερή γωνία από την αρχή μέχρι το τέλος και β) με την ίδια σταθερή γωνία αλλά με πολλές χαζοτιμονιές. Η δύναμη που θα σου παράγουν τα λάστιχα στο β θα είναι σημαντικά μικρότερη.
ΥΓ Σόρρι που σου σκίσαμε το θέμα...
δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί κόβοντας περισσότερο το τιμόνι, πλέον το πέλμα του ελαστικού δεν δέχεται τόσο πλάγια/κάθετα τη δύναμη-βάρος του αυτοκινήτου (σε σχέση με τη φορά του πέλματος), αλλά πιο παράλληλα σε σχέση με το σχεδιασμό του πέλματος κι έτσι μπορεί να αντλήσεις λίγο περισσότερη πρόσφυση (αν δεις ότι σου 'φεύγει'). Όχι τρελές διαφορές, αλλά...'κάτι τις' παραπάνω το παίρνεις.
Τα @@ σου παίρνεις. Ρε παιδιά άμα δεν ξέρετε, μη γράφετε πίπες γτπμ! 'Η άμα δεν είσαστε σίγουροι ότι καταλάβατε, ξαναδιαβάστε τι λέει ο άλλος!
Τι 'αν δεις ότι σου φεύγει';;;; Αφού ρε λέει ο άλλος όταν στρίβεις μια σταθερή γωνία από την αρχή μέχρι το τέλος!!!!!!!! Άμα 'δεις ότι σου φεύγει' ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΡΙΒΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΗ ΓΩΝΙΑ. ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΦΕΥΓΕΙ!
Είναι επακριβώς όπως τα λέει ο A-Viper7, ΤΕΛΟΣ. Η δουλειά του είναι αυτή ρε γαμώτο! Έλα παππού μου να σου δείξω τ'αμπελοχώραφά σου είναι η φάση. -
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
Ειναι γνωστο οτι αν χαθει η προσφυση μπροστα, αυξανωντας τη γωνια του τιμονιου αυξανεις απλα τη γωνια ολίσθησης των τροχων.
Δεν ισχύει απαραίτητα αυτό. Για να αυξηθεί η γωνία ολίσθησης, πρέπει να υπάρχει πρόσφυση.
Επίσης, για δεδομένο λάστιχο, φορτίο, συνθήκες κλπ, υπάρχει μια συγκεκριμένη γωνία ολίσθησης που δίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε αύξηση πέρα από αυτό το σημείο δεν είναι επιθυμητή, γι αυτό και 'γενικά' στην υποστροφή μειώνουμε τιμόνι (για να επαναφέρουμε την γωνία ολίσθησης στο σωστό εύρος, να παράγουν τα μπροστά λάστιχα παραπάνω πλευρική δύναμη μπας και στρίψουμε).
Αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τις απότομες τιμονιές. Ας πούμε ότι μια δεδομένη στροφή την στρίβεις με α) μια σταθερή γωνία από την αρχή μέχρι το τέλος και β) με την ίδια σταθερή γωνία αλλά με πολλές χαζοτιμονιές. Η δύναμη που θα σου παράγουν τα λάστιχα στο β θα είναι σημαντικά μικρότερη.
ΥΓ Σόρρι που σου σκίσαμε το θέμα...
Ευχαριστώ για την διευκρίνιση αν και δεν είμαι σίγουρος ότι έπιασα ακριβώς για ποιόν λόγο χρειάζεται πρόσφυση για να αυξηθεί το slip angle.
Όσο για το τόπικ... αυτά συμβαίνουν άμα κάνεις τιμονιές.
ΥΓ: Ο Button με το απαλό του στυλ θα πάθαινε εγκεφαλικό αν έβλεπε τέτοιες ξυλοκοπικές κινήσεις!
-
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ευχαριστώ για την διευκρίνιση αν και δεν είμαι σίγουρος ότι έπιασα ακριβώς για ποιόν λόγο χρειάζεται πρόσφυση για να αυξηθεί το slip angle.Φαντάσου την περίπτωση που ο Button* φρενάρει, μπλοκάρει και τους 2 μπροστινούς τροχούς, στρίβει το τιμόνι και φεύγει ευθεία.
Η πρόσφυση έχει χαθεί (οκ μένει μόνο ένα μικρό ποσοστό που αντιστοιχεί σε slipping friction το οποίο όμως γενικά θεωρείται ολίσθηση μίας και είναι σχετικά μικρό ποσοστό της adhesion friction, δηλαδή της 'κανονικής' λειτουργίας του ελαστικού), το τιμόνι είναι στριμμένο, πλευρική δύναμη δεν αναπτύσσεται, άρα -μιας και ο τροχός φορτίζεται - η γωνία ολίσθησης είναι μηδενική.
- τώρα που το σκέφτομαι βάλε Χάμιλτον, αυτός κάνει κάτι τέτοια...
-
Ευχαριστώ και πάλι Οχιά.
-
Μπραβο οχια... Στο Drive Ιουνιου το διαβασες κι εσυ;
-
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
Μπραβο οχια... Στο Drive Ιουνιου το διαβασες κι εσυ;Δεν έχω ανάγκη από τέτοια, τώρα μιλάει η ΕΜΠΕΙΡΙΑ!
-
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Τα @@ σου παίρνεις. Ρε παιδιά άμα δεν ξέρετε, μη γράφετε πίπες γτπμ! 'Η άμα δεν είσαστε σίγουροι ότι καταλάβατε, ξαναδιαβάστε τι λέει ο άλλος!
Τι 'αν δεις ότι σου φεύγει';;;; Αφού ρε λέει ο άλλος όταν στρίβεις μια σταθερή γωνία από την αρχή μέχρι το τέλος!!!!!!!! Άμα 'δεις ότι σου φεύγει' ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΡΙΒΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΗ ΓΩΝΙΑ. ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΦΕΥΓΕΙ!
Είναι επακριβώς όπως τα λέει ο A-Viper7, ΤΕΛΟΣ. Η δουλειά του είναι αυτή ρε γαμώτο! Έλα παππού μου να σου δείξω τ'αμπελοχώραφά σου είναι η φάση.Πρώτον, το επιθετικό σου ύφος δεν το αντιλαμβάνομαι (ούτε καν για την ύπαρξη αυτού).
Δεύτερον, μήπως ξέρεις τι δουλειά κάνω εγώ, που δουλεύω ή τι γνώσεις έχω και θεωρείς αξιώμα τις γνώσεις του (μάλλον γνωστού σου) χρήστη και για τα σκουπίδια τις δικές μου γνώσεις?? (γιατί αυτό γράφεις έμμεσα - εκτός κι αν εγώ παρεξήγησα, οπότε ζητώ συγνώμη)
Νομίζω ότι λίγος σεβασμός στον συνομιλητή, δεν βλάπτει.Τρίτον, για να ξεκαθαρίσω αυτό που μάλλον δεν έγραψα με αρκετή σαφήνεια είναι πως αν μπεις με περισσότερα km/h στη στροφή από αυτή που μπορεί η πρόσφυση των ελαστικών να 'αντέξει' (όσο αναφορά την κάθετη δύναμη που δέχεται το πέλμα του ελαστικού σε σχέση με τη φορά κύλισής του), ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η πορεία του αυτοκινήτου θα 'ανοίξει', παρότι εσύ κρατάς το τιμόνι σου σταθερό. Αυτό εννοούσα με την φράση 'αν δεις ότι σου φεύγει'.
Οπότε σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος για να 'βελτιώσεις' (ελάχιστα. οκ, συμφωνώ) το κράτημα σου εκείνη τη στιγμή (χωρίς να πατήσεις φρένο ή να αφήσεις γκάζι) είναι να κάνεις είναι να κόψεις περισσότερο το τιμόνι προς το εσωτερικό της στροφής. Αν ούτε αυτό 'πιάσει', κάνει το σταυρό σου.Αντίθετα ο A-Viper7 (τον οποίο γενικά διαβάζω με προσοχή λόγω των σοβαρών -κατ' εμέ- post του) περιέγραψε καταστάσεις όπου ο οδηγός κρατάει σταθερά το τιμόνι και στην άλλη κάνει απότομες τιμονιές.
Αυτό που εγώ επισήμανα είναι όμως σε περίπτωση που ναι μεν κρατάς σταθερό το τιμόνι, αλλά όσο αναφορά την ορμή του οχήματος σου μπαίνοντας στη στροφή, το έχεις παρακάνει και δεν θα κρατηθείς μέσα σε αυτήν κρατώντας σταθερό το τιμόνι. (οκ, σταθερή τροχιά έχεις και πάλι, αλλά προς τις μπαριέρες ).
Σε τέτοια περίπτωση, η απότομη τιμονιά (δε λέω να το κόψεις τέρμα 'με τη μία') προς το εσωτερικό της στροφής (ή και παραπάνω από μία) βελτιώνουν (έστω και ελάχιστα) την πρόσφυση. Είναι θέμα σχεδιασμού του πώς έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί τα ελαστικά, αφού η ελκτική δύναμη που μπορούν να 'αντέξουν' τα ελαστικά είναι μεγαλύτερη από αυτή των πλευρικών δυνάμεων.
(δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα)Τέλος, επειδή συνήθως όταν κάποιος μπαίνει ταχύτερα (από όσο πρέπει) στη στροφή, δεν το παρακάνει λίγο αλλά πολύ (ως πάρα πολύ), προφανώς και μία τέτοια τεχνική(?) δε θα σώσει την κατάσταση.
Αυτή ήταν η δική μου επισύμανση. Ίσως όμως δεν το περιέγραψα σωστά. ( Ήταν και πρωί. )
Όπως και είναι προφανές πως οι απαλές κινήσεις σου δίνουν εσένα τη δυνατότητα ως οδηγός να ρυθμίσεις καλύτερα το αμάξι και να 'ψηλαφήσεις' πιο εύκολα στο όριο πρόσφυσης (και να 'φλερτάρεις' μαζί του).
Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο δεν ήθελα να γράψω. (προσπαθώντας να αποφύγω το μακροσκελές post στο 1ο post μου).end of offtopic.
-
Α-Viper
Γατακι.... -
Αυτό που εγώ επισήμανα είναι όμως σε περίπτωση που ναι μεν κρατάς σταθερό το τιμόνι, αλλά όσο αναφορά την ορμή του οχήματος σου μπαίνοντας στη στροφή, το έχεις παρακάνει και δεν θα κρατηθείς μέσα σε αυτήν κρατώντας σταθερό το τιμόνι. (οκ, σταθερή τροχιά έχεις και πάλι, αλλά προς τις μπαριέρες ).
Σε τέτοια περίπτωση, η απότομη τιμονιά (δε λέω να το κόψεις τέρμα 'με τη μία') προς το εσωτερικό της στροφής (ή και παραπάνω από μία) βελτιώνουν (έστω και ελάχιστα) την πρόσφυση. Είναι θέμα σχεδιασμού του πώς έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί τα ελαστικά, αφού η ελκτική δύναμη που μπορούν να 'αντέξουν' τα ελαστικά είναι μεγαλύτερη από αυτή των πλευρικών δυνάμεων.
(δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα)Τέλος, επειδή συνήθως όταν κάποιος μπαίνει ταχύτερα (από όσο πρέπει) στη στροφή, δεν το παρακάνει λίγο αλλά πολύ (ως πάρα πολύ), προφανώς και μία τέτοια τεχνική(?) δε θα σώσει την κατάσταση.
Αυτή ήταν η δική μου επισύμανση. Ίσως όμως δεν το περιέγραψα σωστά. ( Ήταν και πρωί. )
Όπως και είναι προφανές πως οι απαλές κινήσεις σου δίνουν εσένα τη δυνατότητα ως οδηγός να ρυθμίσεις καλύτερα το αμάξι και να 'ψηλαφήσεις' πιο εύκολα στο όριο πρόσφυσης (και να 'φλερτάρεις' μαζί του).
Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο δεν ήθελα να γράψω. (προσπαθώντας να αποφύγω το μακροσκελές post στο 1ο post μου).end of offtopic.
Μα εφόσον δεν μπορείς - με την δεδομένη γωνία τιμονιού - να μείνεις σε τροχία ικανή να σε κρατήσει στη στροφή, σημαίνει ότι -είτε λόγω ταχύτητας είτε λόγω υπερβολικού τιμονιού, είτε λόγω και των 2 - έχεις περάσει στην 'ωφέλιμη' περιοχή της γωνίας ολίσθησης και πλέον όσο και να στρίβεις τους τροχους αποκλείεται να βγάλουν την παραμικρή παραπάνω δύναμη.
(δες την κόκκινη γραμμή)Επίσης, για να εκμεταλλευτείς την ελκτική δύναμη των ελαστικών σου χρειάζεται να δημιουργήσεις slip ratio, το οποίο μπορείς να το κάνεις μόνο με γκάζι/φρένο και όχι με τιμόνι - δυστυχώς !
Τέλος, αυτό που είπα για τις απότομες τιμονιές δεν έχει να κάνει με το αν θα μου δώσει εμένα την δυνατότητα να φτάσω το όριο του αυτοκινήτου μου, αλλά με την δυνατότητα του ίδιου του ελαστικού να παράγει δύναμη. Αν έχουμε αυτές τις 2 περιπτώσεις που περιέγραψα πριν, με μόνη αλλαγή στην δεύτερη περίπτωση την 'βιαιότητα' του input του οδηγού, έστω και αν μακροσκοπικά η μέση τιμή παραμένει ίση με το αντίστοιχη τιμή της πρώτης κατάστασης, το ελαστικό θα παράγει σημαντικά λιγότερη δύναμη.
-
Κάβουρα, επιμένεις να υποστηρίζεις κάτι που δεν ισχύει. Όταν υποστρέφει το αμάξι δεν κόβουμε το τιμόνι κι άλλο, ανοίγουμε λίγο την τροχιά. Όσο κόβεις παραπάνω, τόσο περισσότερα μούτρα τρως.
Sent from my GNex using smoke signals.
-
Πρώτον, το επιθετικό σου ύφος δεν το αντιλαμβάνομαι (ούτε καν για την ύπαρξη αυτού).Eίναι απόρροια της συγκεντρωμένης αγανάκτησης μετά από το διάβασμα 6 σελίδων ημιμάθειας και έτυχε να έχεις γράψει εσύ το τελευταίο μνημείο.
Δεύτερον, μήπως ξέρεις τι δουλειά κάνω εγώ, που δουλεύω ή τι γνώσεις έχω και θεωρείς αξιώμα τις γνώσεις του (μάλλον γνωστού σου) χρήστη και για τα σκουπίδια τις δικές μου γνώσεις?? (γιατί αυτό γράφεις έμμεσα - εκτός κι αν εγώ παρεξήγησα, οπότε ζητώ συγνώμη)
Νομίζω ότι λίγος σεβασμός στον συνομιλητή, δεν βλάπτει.Δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις εσύ, αλλά αν είσαι συνάδελφος του A-Viper7 ψάξε για κάτι άλλο. Αν πάλι δεν είσαι, σίγουρα έχεις εξαιρετικές γνώσεις στο αντικείμενό σου, μείνε σε αυτό.
Τρίτον, για να ξεκαθαρίσω αυτό που μάλλον δεν έγραψα με αρκετή σαφήνεια είναι πως αν μπεις με περισσότερα km/h στη στροφή από αυτή που μπορεί η πρόσφυση των ελαστικών να 'αντέξει' (όσο αναφορά την κάθετη δύναμη που δέχεται το πέλμα του ελαστικού σε σχέση με τη φορά κύλισής του), ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η πορεία του αυτοκινήτου θα 'ανοίξει', παρότι εσύ κρατάς το τιμόνι σου σταθερό. Αυτό εννοούσα με την φράση 'αν δεις ότι σου φεύγει'.
Οπότε σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος για να 'βελτιώσεις' (ελάχιστα. οκ, συμφωνώ) το κράτημα σου εκείνη τη στιγμή (χωρίς να πατήσεις φρένο ή να αφήσεις γκάζι) είναι να κάνεις είναι να κόψεις περισσότερο το τιμόνι προς το εσωτερικό της στροφής. Αν ούτε αυτό 'πιάσει', κάνει το σταυρό σου.**ΛΑΘΟΣ! **
Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να βελτιώσεις το κράτημά σου εκείνη τη στιγμή είναι να ισιώσεις λίγο μέχρι να ξαναβρεί πρόσφυση το μπροστινό, όχι να στρίψεις κι άλλο προς το εσωτερικό. Αυτά είναι βασικές γνώσεις, αν είναι δυνατόν δηλαδή!Αντίθετα ο A-Viper7 (τον οποίο γενικά διαβάζω με προσοχή λόγω των σοβαρών -κατ' εμέ- post του) περιέγραψε καταστάσεις όπου ο οδηγός κρατάει σταθερά το τιμόνι και στην άλλη κάνει απότομες τιμονιές.
Αυτό που εγώ επισήμανα είναι όμως σε περίπτωση που ναι μεν κρατάς σταθερό το τιμόνι, αλλά όσο αναφορά την ορμή του οχήματος σου μπαίνοντας στη στροφή, το έχεις παρακάνει και δεν θα κρατηθείς μέσα σε αυτήν κρατώντας σταθερό το τιμόνι. (οκ, σταθερή τροχιά έχεις και πάλι, αλλά προς τις μπαριέρες ).Αν τον διάβαζες με προσοχή, δεν θα τον 'διόρθωνες' για κάτι σωστό που έγραψε. Διότι αυτό που έγραψε είναι δύο αυτοκίνητα τα οποία κρατάνε σταθερή τροχιά, το ένα με σταθερό τιμόνι και το άλλο με τιμονιές. Δεν έγραψε ούτε υποννόησε πουθενά ότι αυτό που στρίβει με σταθερό τιμόνι χάνει την πρόσφυση για να χρειαστεί κάποια διόρθωση. Αυτό που έγραψε ήταν ότι το αυτοκίνητο με το σταθερό τιμόνι έχει περισσότερο φορτισμένα τα ελαστικά του από αυτό που κάνει τις τιμονιές, δηλαδή στρίβει και πιο γρήγορα κρατώντας ακριβώς την ίδια τροχιά.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Κάβουρα, επιμένεις να υποστηρίζεις κάτι που δεν ισχύει. Όταν υποστρέφει το αμάξι δεν κόβουμε το τιμόνι κι άλλο, ανοίγουμε λίγο την τροχιά. Όσο κόβεις παραπάνω, τόσο περισσότερα μούτρα τρως.Έχοντας ζήσει (ενώ οδηγεί άλλος) να συμβαίνει αυτό (έκοβε απότομα το τιμόνι και το αμάξι έστριβε λίγο περισσότερο), προσπαθώ να καταλάβω το γιατί είναι λάθος ή σωστό.
Περιέγραψα (στο 1ο post) μία κατάσταση που έζησα και έκρινα εκ του αποτελέσματος και όχι μέσα από θεωρία (η μούρη του αυτοκινήτου, με μικρά απότομα 'κοψίματα' προς το εσωτερικό της στροφής, έμπαινε προς τα μέσα με αποτέλεσμα να μην βρεθούμε εκτός πίστας). Μάλιστα όταν τον ρώτησα γιατί το έκανες, μου είπε ότι 'με σταθερό τιμόνι το αμάξι θα έφευγε εκτός, ενώ έτσι όπως είδες το αμάξι έστριψε'. (το όχημα ήταν 106 by-the-way, χωρίς να ξέρω αν έχει σημασία ή όχι)Κρίνοντας λοιπόν εκ της μικρής (αυτής) εμπειρίας, διαβάζοντας το (τελευταίο) post του A-Viper, αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον εγώ έχω ακωδικοποιήσει λάθος το αποτέλεσμα και τελικά κάτι άλλο συνέβαινε. Γι' αυτό και ρώτησα.
Έχω στείλει πμ στον A-Viper σχετικά με το διάγραμμα για να μην 'ξεχειλώνω το topic και κουράζω τους υπόλοιπους. Ελπίζω να μου απαντήσει.
-
Έχοντας ζήσει (ενώ οδηγεί άλλος) να συμβαίνει αυτό (έκοβε απότομα το τιμόνι και το αμάξι έστριβε λίγο περισσότερο),
Αυτό πάει ανάλογα με το αμάξι. Λίγα και καλοστημένα το καταφέρνουν. Στα περισσότερα τέτοιες τακτικές μάλλον περισσότερη υποστροφή θα δώσουν.
-
Περιέγραψα (στο 1ο post) μία κατάσταση που έζησα και έκρινα εκ του αποτελέσματος και όχι μέσα από θεωρία (η μούρη του αυτοκινήτου, με μικρά απότομα 'κοψίματα' προς το εσωτερικό της στροφής, έμπαινε προς τα μέσα με αποτέλεσμα να μην βρεθούμε εκτός πίστας). Μάλιστα όταν τον ρώτησα γιατί το έκανες, μου είπε ότι 'με σταθερό τιμόνι το αμάξι θα έφευγε εκτός, ενώ έτσι όπως είδες το αμάξι έστριψε'. (το όχημα ήταν 106 by-the-way, χωρίς να ξέρω αν έχει σημασία ή όχι)
εμπαινε προς τα μεσα γιατι δεν ηταν στο οριο προσφυσης. Φυσικα με σταθερο τιμονι ΔΕΝ θα εβγαινε εκτος πιστας. Τις μικρες αυτες τιμονιες προφανως τις εκανε για να δει ποσο κοντα ειναι στο οριο προσφυσης.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Περιέγραψα (στο 1ο post) μία κατάσταση που έζησα και έκρινα εκ του αποτελέσματος και όχι μέσα από θεωρία (η μούρη του αυτοκινήτου, με μικρά απότομα 'κοψίματα' προς το εσωτερικό της στροφής, έμπαινε προς τα μέσα με αποτέλεσμα να μην βρεθούμε εκτός πίστας). Μάλιστα όταν τον ρώτησα γιατί το έκανες, μου είπε ότι 'με σταθερό τιμόνι το αμάξι θα έφευγε εκτός, ενώ έτσι όπως είδες το αμάξι έστριψε'. (το όχημα ήταν 106 by-the-way, χωρίς να ξέρω αν έχει σημασία ή όχι)
εμπαινε προς τα μεσα γιατι δεν ηταν στο οριο προσφυσης. Φυσικα με σταθερο τιμονι ΔΕΝ θα εβγαινε εκτος πιστας. Τις μικρες αυτες τιμονιες προφανως τις εκανε για να δει ποσο κοντα ειναι στο οριο προσφυσης.
Σπύρο, κι όμως το αμάξι γλιστρούσε (όχι τρελά) προς το εξωτερικό της στροφής πριν κάνει τις 'τιμονιές'... το ένιωθες ότι ήσουν στο όριο πρόσφυσης.
Είναι από τα λίγα πράγματα που μου έχουν κάνει εντύπωση ενώ οδηγείς άλλος και γι' αυτό το θυμάμαι χαρακτηριστικά.@stefan147
Στέφανε, μπορεί να παίζει ρόλο. Όπως επίσης ότι τα λάστιχα ήταν semislick. Αλλά παρόλα αυτά η βασική αρχή δεν έπρεπε να ισχύει για 'όλους'?
Δεν ξέρω...ΥΓ: το σκίσαμε το τοπικ.
-
Σπύρο, κι όμως το αμάξι γλιστρούσε (όχι τρελά) προς το εξωτερικό της στροφής πριν κάνει τις 'τιμονιές'... το ένιωθες ότι ήσουν στο όριο πρόσφυσης.
Είναι από τα λίγα πράγματα που μου έχουν κάνει εντύπωση ενώ οδηγείς άλλος και γι' αυτό το θυμάμαι χαρακτηριστικά.το ραλυ ειναι καπως ιδιετερη περιπτωση (δεν το εχω οδηγησει) και τα ημισλικ μπερδευουν λιγο τα πραγματα. Πχ, μπορει να ειχαν ζεσταθει σωστα τα μπροστα και να 'ακουγε' ακομη με λιγο παραπανω τιμονι. Μπορει να μην ειχε πολυ γκαζι εκεινη τη στιγμη, ειναι πολλα που παιζουν ρολο. Ο γενικος κανονας παντως ειναι αυτος που ειπαμε.
-
Μπορεί να είχε και μπλοκέ και να τραβούσε μούρη μέσα με το γκάζι.
-
Ειστε 100% σιγουροι ολοι, οτι σε οποιαδηποτε φαση κι αν βρισκεται το αυτοκινητο, αν εμφανισει υποστροφη, το παραπανω τιμονι θα εχει σαν αποτελεσμα περισσοτερη υποστροφη?
Να το κανω λιγο πιο ευκολο: ...οταν δωσεις περισσοτερο τιμονι, θα επακολουθησει αυξηση της υποστροφης?
Πιο λιανα ακομα...: ....χωρις να σημαινει οτι η μεταβολη της ποσοτητας της υποστροφης θα ωφειλεται αποκλειστικα και μονο στη μεταβολη της γωνιας του τιμονιου...?Food for thought λεω εγω....
-
Σε μια προσπαθεια να καταλαβω τι λετε,οι μισοι συζητατε γυρω απο τη κινηση του τιμονιου αφου επελθει η υποστροφη κ οι αλλοι μισοι μιλατε για ακομα περισσοτερο κοψιμο τιμονιου,οταν η προηγουμενη γωνια απλα δεν ηταν αρκετη για τη δεδομενη στροφη(Χωρις ομως να ξεπεραστηκαν οποιαδηποτε ορια της προσφυσης)
Περί "παιξίματος" τιμονιού και υποστροφής [Διάσπαση]