-
Και ένα τρικάκι από εμένα. Όταν βάζουμε καινούργια μπουζί, έρχεται κάποια στιγμη την ώρα που τα βιδώνουμε που δυσκολευόμαστε. Εκεί συνεχίζουμε μέχρι να μη γυρίζουν άλλο (όχι να ανέβουμε και πάνω τους ε). Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχει ακουμπήσει η στεγανωτική ροδέλα που έχουν στη βάση τους και τσαλακώνεται (πρέπει να τσαλακωθεί), διαδικασία που απαιτεί παραπάνω δύναμη από το απλό βίδωμα.
-
Κάτι ανάμεσα από το να κάνεις επισκευές στο αυτοκίνητο μόνος σου ή στο συνεργείο.
Κατάστημα όπου σου παρέχουν χώρο και εργαλεία (και μηχανικούς αν τα βρεις σκούρα), για να κάνεις τις επισκευές σου.
Υπάρχει στο χώρο των ποδηλάτων (διοργανώνουν και σεμινάρια/μαθήματα για να μαθαίνεις), δε γνωρίζω για αυτοκίνητα.
Jacob
-
Αυτό θα μπορούσε να γίνει μια ωραία δουλίτσα.
-
up στο θεμα οσοι εχουν χωρο, χρονο ,μερακι και πιανουν τα χερακια τους
εδω θα πειτε τα κατορθοματα σας
-
Αλλαχτηκαν προσφατα μπουζι σε πυλωτη! σε Fiat Stilo 1.8
Εγινε και καθαρισμος στις τρυπες των μπουζι γιατι λογω ηλιθιας σχεδιασης, αν δε χρησιμοποιήσεις χωνι για να συμπληρωσεις λαδι στο αυτοκινητο, οτι σου ξεφυγει δεν το προλαβαινεις, παει μεσω του καλυμματος του κινητηρα καρφι και χωνεται μεσα.
Οι μπουζοπιπες ειναι πολυ μακριες, οι πολλαπλασιαστες ειναι στην κορυφη τους και βιδωνουν κατευθειαν πανω στην κεφαλη κανοντας τη διαδικασια αλλαγης πιο περιπλοκη, και εχουν ενα περιεργο ελαστικο δαχτυλιδι στεγανοποιησης που πολυ ευκολα στραβοκαθεται και παραμορφωνεται, με αποτελεσμα οι (πολυ βαθιες) 'τρυπες για τα μπουζι' (υπαρχει αλλος πιο καταλληλος ορος για να τις περιγραψει?) να κολυμπουν στο λαδι ή και να εχουν υπολλειματα νερου και βρωμες σα σκουρια.
Καθαριστηκαν πολυ προσεκτικα και επιμονα ολες οι τρυπες με κατσαβιδι και πατσαβουρι (παλιο tshirt FTW ) απο τις βρωμιτσες και τα λαδια (επεσε και ελαφρο ψεκασμα με WD 40 για να βοηθηθει η διαλυση κατακαθιων) και εγιναν λαμπικο και στεγνες πριν μπουν τα νεα μπουζι.
Ψεκαστηκαν με contact cleaner οι μπουζοπιπες εσωτερικα (o antonis team ειπε οτι ηταν λαθος) και ελλειψει δυναμοκλειδου, σφιχτηκαν καλα με το χερι και μετα μιση στροφη ακομα. Το ποσο επρεπε να σφιχτουν, αγνωστο. Τισ σφιξαμε λιγο η πολυ δεν ξερουμε.
Παει μια χαρα το αυτοκινητακι. Επομενο επεισοδιο, ειναι να δουμε αν ξανα μαυριζει ενα απο ολα τα μπουζι.
(Ηθικο διδαγμα για τον γράφοντα: Οταν βγαζουμε μπουζι, τα βαζουμε ολα στη σειρα να ξερουμε απο ποιο κυλινδρο προηλθε το καθενα ).edit ΥΓ: Σχολια υποδειξεις κλπ, βαράτε.
Για αλλαγη λαδιων κλπ, σκεφτομαι τσιμεντολιθους ή μεγαλα χοντρα τετραγωνα κομματια ξυλου (σα ξυλα απο ραγες τραινου) και να ανεβαινει το αυτοκινητο εκει να καθεται. Ο χωρος ειναι επιπεδος. Τι λετε?
-
Για αλλαγη λαδιων κλπ, σκεφτομαι τσιμεντολιθους ή μεγαλα χοντρα τετραγωνα κομματια ξυλου (σα ξυλα απο ραγες τραινου) και να ανεβαινει το αυτοκινητο εκει να καθεται. Ο χωρος ειναι επιπεδος. Τι λετε?
για λαδια συνιθως παω στη ραμπα του βενζινα μου ! αλλα εχω κανει και δυο μεταλικες ραμπες απο μπακλαβοτη λαμαρινα σε μορφη σκαλινου τριγωνου μηκους 1,4μ και υψους 35 εκατοστα και πλατους 35 εκατοστα ,ετσι οταν ανεβει το αμαξι επανω να μην εχει κινδυνo μα μας πλακωσει .
ενα παραδιγμα!
Youtube Videoαλλα ειναι λιγο κουραστικο στισε ξεστισε ραμπες , τελευτεα εχω αγωρασει δυο jack stand τριποδκια 2 ton ετσι ειναι ποιο ευκολα συκονεις με το γρυλο μια πλευρα του αμαξιου και βαζεις ενα stand και το ιδια και απο την αλλη μερια.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!και στις δυο περιπτωσεις ακινιτοποιουμε προτα καλα το αυτοκινητο με χειροφρενο και τακο απο πισωενα παραδιγμα!!
και οι δυο τροποι ειναι καλοι και ασφαλες αν τακαρουμε τα αμαξι.
καλο ειναι προλιπτικα να βαζουμε και απο ενα ξυλινο τακο κατω απο τον μασιπιε ετσι ωστε αν σε περιπτωση υποχωρισης του stand ή της ραμπας να κατσει επανω στον τακο (υπερβολικο λιγο αλλα σηγουρο)
καλες ανοιψωσεις
-
για τα μπουζι (και οχι μονο )εχω δυναμοκλειδο
δεν ξερω αν σε ολα τα αμαξια ειναι το ιδιο σφυξιμο στο δικο μου ειναι 30Νm (Nιουτον)
αν θελουμε να κανουμε καποιες εργασιες μονοι μας καλο ειναι να προμηθευτουμε το Owners Workshop Manual της Haynes για το αμαξι μας .λεει παρα πολα πραγματα σε επιπεδο συνεργειου.
-
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
για λαδια συνιθως παω στη ραμπα του βενζινα μου ! αλλα εχω κανει και δυο μεταλικες ραμπες απο μπακλαβοτη λαμαρινα σε μορφη σκαλινου τριγωνου μηκους 1,4μ και υψους 35 εκατοστα και πλατους 35 εκατοστα ,ετσι οταν ανεβει το αμαξι επανω να μην εχει κινδυνo μα μας πλακωσει .
ενα παραδιγμα!
Youtube Videoαλλα ειναι λιγο κουραστικο στισε ξεστισε ραμπες , τελευτεα εχω αγωρασει δυο jack stand τριποδκια 2 ton ετσι ειναι ποιο ευκολα συκονεις με το γρυλο μια πλευρα του αμαξιου και βαζεις ενα stand και το ιδια και απο την αλλη μερια.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!και στις δυο περιπτωσεις ακινιτοποιουμε προτα καλα το αυτοκινητο με χειροφρενο και τακο απο πισωενα παραδιγμα!!
καλο ειναι προλιπτικα να βαζουμε και απο ενα ξυλινο τακο κατω απο τον μασιπιε ετσι ωστε αν σε περιπτωση υποχωρισης του stand ή της ραμπας να κατσει επανω στον τακο (υπερβολικο λιγο αλλα σηγουρο)
καλες ανοιψωσεις
Εχω σκεφτει και ραμπες, και stands.
Μιλωντας με ενα φιλο που εχει σχεση αρκετη (και εργασιας) με το θεμα, ειχε πει οτι καλο θα ηταν να μη στηριζεται το αυτοκινητο σε stands διαδοχικα, με την εννοια οτι αν το τακαρεις και το σηκωσεις σε lift συνεργειου, σηκωνεται ολο μαζι, ενω με το γρυλλο ενα ενα σημειο, και σαν αποτελεσμα βαζεις πολυ μεγαλο ποσοστο του βαρους του αυτοκινητου σε μια μερια για καποιο χρονο, που δεν ειναι και οτι καλυτερο. Για να σηκωσει το δικο μου, ειδικα απο μπροστα, εβαλε τον κορκοδειλο σε αλλ σημειο κοντα στη μηχανη, οχι στο γνωστο σημειο που τακαρεις, εμπρος κατω απο την μπροστινη πορτα. -
Αν θέλεις κάτι τόσο απλό γιατί δεν ανεβάζεις τις μπροστινές ρόδες πάνω στο πεζοδρόμιο απλά το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις θα σηκωθεί η μούρη αρκετά για να έχεις πρόσβαση στο κάρτερ να αλλάξεις λάδια + φίλτρο.
-
Φευγει ολο το λαδι αν το αυτοκινητο βρισκεται υπο κλιση?
-
σωστή ερώτηση φαντάζομαι έχει να κάνει με το που είναι η τάπα που αδειάζεις τα λάδια
-
Ο χρήστης gakost έγραψε:
Αν θέλεις κάτι τόσο απλό γιατί δεν ανεβάζεις τις μπροστινές ρόδες πάνω στο πεζοδρόμιο απλά το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις θα σηκωθεί η μούρη αρκετά για να έχεις πρόσβαση στο κάρτερ να αλλάξεις λάδια + φίλτρο.Το καλυτερο ηταν σε πυλωτη υπερυψωμενη μπορουσες να το φερεις ισα ισα στο σκαλοπατι και ειχε απο κατω σχεδον 1 μετρο χωρο μεχρι την πρασια.
βασικα θα ηθελα να ειναι επιπεδο για τα λαδια κλπ, να βγαινουν οσο καλυτερα γινεται. θα δουμε. -
Παντως για οσους δεν εχουν καθολου χωρο θα ηθελα να πω οτι υπαρχουν πολλα καταστηματα πλεον που και πουλανε λαδια σε λογικες τιμες και στα αλλαζουν δωρεαν.
Επισης ειχαμε συζητησει παλιοτερα και τις αντλιες που ρουφανε το λαδι απο τη τρυπα της βεργας.Εχει παρει κανεις τελικα? -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
ενα παραδιγμα!
καλες ανοιψωσεις
Εχω σκεφτει και ραμπες, και stands.
Μιλωντας με ενα φιλο που εχει σχεση αρκετη (και εργασιας) με το θεμα, ειχε πει οτι καλο θα ηταν να μη στηριζεται το αυτοκινητο σε stands διαδοχικα, με την εννοια οτι αν το τακαρεις και το σηκωσεις σε lift συνεργειου, σηκωνεται ολο μαζι, ενω με το γρυλλο ενα ενα σημειο, και σαν αποτελεσμα βαζεις πολυ μεγαλο ποσοστο του βαρους του αυτοκινητου σε μια μερια για καποιο χρονο, που δεν ειναι και οτι καλυτερο. Για να σηκωσει το δικο μου, ειδικα απο μπροστα, εβαλε τον κορκοδειλο σε αλλ σημειο κοντα στη μηχανη, οχι στο γνωστο σημειο που τακαρεις, εμπρος κατω απο την μπροστινη πορτα.δεν παθενει τιποτατο αυτοκινιτο αν βαλεις και το γρυλο και τα stand σε σωστο συμειο, ( ειναι πλεωνεκτιμα που εχεις επιπεδη πιλοτη )
αλλα οποιος εχει αμφυβολιες ,το ποιο βολικο ειναι οι ραμπες του video για τα λαδια , και τα stand για αλλαγη φρενων.τωρα αν αδιαζει ολο το λαδι εχει να κανει με το που ειναι η ταπα . δεν ειναι προβλημα ομως αυτο θα σας πω γιατι , το ζορι ειναι το που ειναι το φιλτρο λαδιου και τι προσβαση εχουμε σε αυτο.
αλλα σε οτι θεση και να ειναι το φιλτρο παντα ειναι ποιο ψιλα απο το καρτερ οποτε αν η ταπα μας ειναι εμπρος ή πλαει θα κρατισει λιγο λαδι
συκωνουμε αλαζουμε φιλτρο αδιαζουμε λαδι κατεβαζουμε αμαξι (οταν η ταπα δεν μας βοηθαει ) αδιαζει και το υπολιπο σφυγκουμε ταπα βαζουμε λαδι .
ή ρουφαμε το λαδι με αντλια .
ΥΓ. τυχεροι οσοι εχουν το φιλτρο επανω και εχει προσβαση απο επανω -
Ειδα οτι εχουν βγαλει παρα πολλα ειδη ανυψωτικων και για ερασιτεχνες...Δε τα ειχα δει.
-
ΤΕΛΙΟ!!!!
αν το κοστος του ειναι σε λογικα πλεσια κοντα στον ερασιτεχνη αξιζει τον κοπο αν ειναι να δοσουμε ενα καρο λεφτα καλυτερα να παμε στα μαστορια !εχει τετοιο στην ελλαδα;;;
-
Υπερβολες.
6 ευρω στοιχιζει μια αλλαγη λαδιων.trident1971
Πριν βγαλουμε τα μπουζι,φυσαμε με αερα να φυγουν οι βρωμιες και δεν καθαριζουμε με πανια και κατσαβιδια. -
Ο χρήστης ΧρηστοςΣ8 έγραψε:
Υπερβολες.
6 ευρω στοιχιζει μια αλλαγη λαδιων.+1
Πολύ μπελάς και ΒΡΩΜΙΑ να μαζέψεις τα λάδια, να τα βάλεις σε δοχεία και να τα πας στο συνεργείο.
Εκτός αν τα πετάξεις στην αποχέτευση ή τα κάψεις στον λέβητα μολύνοντας το περιβάλλον.
-
το θεμα ειναι να θελεις να ξυθεις με το αυτοκινητο
και το topik απεφθινεται σε αυτους φανταζομαιοι υπολιποι βουρ στο συνεργειο!!!
-
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
το θεμα ειναι να θελεις να ξυθεις με το αυτοκινητο
και το topik απεφθινεται σε αυτους φανταζομαιοι υπολιποι βουρ στο συνεργειο!!!
+100000
Sent from my Neo V using Tapatalk
Συντήρηση αυτοκινήτου στο σπιτι - DIY - Πληροφορίες