-
Αν δεις τις προηγούμενες δημοσιεύσεις μου στο παρόν θέμα, ανέφερα εμπειρίες από το δικό μου σχολείο. Δεν γενίκευσα ποτέ για όλα τα ιδιωτικά επειδή δεν τα γνωρίζω. Όμως, δεν μπορώ παρά να αντιδράσω (ενίοτε με ειρωνικό ύφος) όταν κάποιος τσουβαλιάζει συλλήβδην όλα τα ιδιωτικά σχολεία ή κριτικάρει δίχως παράθεση στοιχείων το δικό μου σχολείο:
viewtopic.php?p=2500959#p2500959
viewtopic.php?p=2501116#p2501116
viewtopic.php?p=2501942#p2501942
viewtopic.php?p=2502238#p2502238
viewtopic.php?p=2503806#p2503806
viewtopic.php?p=2504035#p2504035Και ναι, υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία τα οποία - βάσει των όσων έχω ακούσει από γνωστούς και συγγενείς - υπάρχουν μόνο για να παρέχουν απολυτήριο σε κακομαθημένα παιδιά πλουσίων που τα έχουν διώξει λόγω επιδόσεων/συμπεριφοράς από τα 'normal' ιδιωτικά σχολεία. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι με λίγο ψάξιμο μπορεί κάποιος να εντοπίσει ποια είναι τα 'καλά' ιδιωτικά σχολεία, τα οποία κατά τη γνώμη μου προσφέρουν αρκετά περισσότερα απ' όσα μπορεί να προσφέρει ένα καλό δημόσιο σχολείο. Όπως και να το κάνουμε η ύπαρξη χρημάτων παρέχει επιπλέον δυνατότητες στα σχολεία και πλεονέκτημα στους μαθητές (αρκεί να γίνει ορθή χρήση αυτών), όπως και σε πολλά άλλα πράγματα στη ζωή
EDIT: Η δημοσίευσή μου ξεκίνησε ως απάντηση στον stefan147 που αναφέρθηκε στο ότι χάνουμε το δίκιο μας. Στο μεταξύ παρεμβλήθησαν αρκετές δημοσιεύσεις αλλά και πάλι ταιριάζει
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Χωρίς να σας ειρωνευτώ θεωρώ ότι κανένας μας δεν είναι εύκολο να αποτιμήσει θετικά ή αρνητικά όσα έκανε ή του έτυχαν. Αυτό θέλει γεράματα και πιθανόν ψυχανάλυση (για όποιον του ταιριάζει και μπορεί να το κάνει). Το λέω γιατί έχω ερωτήματα τι άνθρωπος θα ήμουν αν π.χ. τελείωνα το κολλέγιο και όχι δημόσιο, αν σπούδαζα Αμερική και όχι Γιάννενα, αν δεν πήγαινα φαντάρος (μένοντας μέχρι τα 40 μου στην Αμερική), αν είχα πλουσιότερους (ή φτωχότερους) φίλους και ένα σωρό άλλα.
Δεν είναι εύκολη η κριτική αποτίμηση του παρελθόντος μας, να το πω συνοπτικά.
Κανένας δεν έχει κάνει αποτίμηση.
Αλλά το αν είχαμε φίλους, αν υπήρχαν παρέες, αν γίνονταν διακρίσεις και αποκλεισμοί, ποιοι έκαναν παρέα με ποιους, και τι βαθμούς παίρναμε... ε... μπορεί και να τα θυμόμαστε
Τα θυμόσαστε-θυμόμαστε αλλά που ακριβώς επηρέασαν τον χαρακτήρα σας, τι ελαττώματα/προτερήματα δημιούργησαν, πόσο διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα, ίσως να μην το γνωρίζετε/γνωρίζουμε. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το μυαλό έχει μηχανισμό και κρατάει στη μνήμη μόνο τα θετικά. Οπότε είτε πήγε κάποιο σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο, είτε δεν πήγε καθόλου, θετικές αναμνήσεις έχει (σχεδόν) πάντοτε και θεωρεί ότι του έκανε 'καλό' ή ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να εκτιμήσει αν σε κάποιο άλλο περιβάλλον αποκτούσε διαφορετικά εφόδια/ελαττώματα/προτερήματα ή περνούσε καλύτερα/χειρότερα. Ειδικά όσον αφορά το σχολείο δεν μας δίνετε η ευκαιρία να το 'ξαναπάμε μία' για να δούμε αν θα ήταν καλύτερα/χειρότερα αλλού. Το περνάμε, παίρνουμε ότι παίρνει ο καθένας και τέλος.
@Lokatzis, δεν διαφωνώ σε αυτά που γράφεις. Απλά η 'ορθή χρήση' είναι ένα θέμα προς διερεύνηση από τον όποιο γονιό.
-
@Hannibal
εγώ απλά αγαπητέ έχοντας εμπειρία από παιδιά σε διάφορα ιδιωτικά (από Μωραΐτη-Κολέγιο μέχρι Κωσταίους Γείτονες και Pierce) εξέφρασα την άποψη ότι σε ένα -μεγάλο- ποσοστό στα σχολεία αυτά υπάρχουν συνήθως μεγάλα ως πολύ μεγάλα πορτοφόλια με μια μικρή (ως πολύ μεγάλη αντίστοιχα) τάση επίδειξης όπου ένα παιδί που δεν έχει αυτή την οικονομική άνεση τουλάχιστον μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τους συμμαθητές του.
Εκτός αν ΜΟΝΟ όσα παιδιά από ιδιωτικά έχω γνωρίσει εγώ είχαν μια κάποια τάση επίδειξης.Δεν είπα ότι αυτό δεν υπάρχει στα δημόσια, απλά στα ιδιωτικά είναι μεγαλύτερη πιθανότητα και μεγαλύτερη η διάσταση.
Είπα ξεκάθαρα ότι διαφωνώ με οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση σε θέμα χαρακτήρα και σε θέμα παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Ούτε για φλώρια από ιδιωτικά μίλησα, ούτε για πληρωμένα απολυτήρια.Είπα μόνο ότι η πιθανότητα να μπλέξει κανείς με κωλόπαιδα είναι μεγαλύτερη (υποκειμενικό) και το σχόλιο για το θέμα της κατανάλωσης.
Όλα τα άλλα είναι ο πόνος του καθενός...
-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Τα θυμόσαστε-θυμόμαστε αλλά που ακριβώς επηρέασαν τον χαρακτήρα σας, τι ελαττώματα/προτερήματα δημιούργησαν, πόσο διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα, ίσως να μην το γνωρίζετε/γνωρίζουμε. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το μυαλό έχει μηχανισμό και κρατάει στη μνήμη μόνο τα θετικά. Οπότε είτε πήγε κάποιο σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο, είτε δεν πήγε καθόλου, θετικές αναμνήσεις έχει (σχεδόν) πάντοτε και θεωρεί ότι του έκανε 'καλό' ή ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να εκτιμήσει αν σε κάποιο άλλο περιβάλλον αποκτούσε διαφορετικά εφόδια/ελαττώματα/προτερήματα ή περνούσε καλύτερα/χειρότερα. Ειδικά όσον αφορά το σχολείο δεν μας δίνετε η ευκαιρία να το 'ξαναπάμε μία' για να δούμε αν θα ήταν καλύτερα/χειρότερα αλλού. Το περνάμε, παίρνουμε ότι παίρνει ο καθένας και τέλος.Τίποτα σ' αυτή τη ζωή δεν μπορούμε να το ξαναπάμε μία.
Δεν βλέπω που οδηγεί αυτό το σκεπτικό. Μάλλον για κανένα πράγμα δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα αν είχε υπάρξει διαφορετικό -
Εννοούσα (αλλά δεν το έγραψα και τόσο καλά) ότι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν ήταν καλύτερό η χειρότερό το δημόσιο/ιδιωτικό με βάση τις προσωπικές εμπειρίες και μονό. Λιγο πολύ όλοι ευχάριστα θυμόμαστε τα σχολικά χρονιά. Αν όμως έχω κόμπλεξ κατωτεροτητας σαν ανθρωπος γιατί ήμουν το φτωχαδακι του ιδιωτικού η έχω ψηλομυτιαση γιατί ήμουν η μπουρζουαζία του, δεν μπορώ να το ξέρω σίγουρα. Για αυτό ειπα ότι οι εμπειρίες μας και τα αποτελεσματα τους από τα σχολικά χρονια θέλουν γεράματά και πολύ δουλεία για να τα κατανοήσουμε.
Για το ότι σε δεν μπορούμε να ξανάπαμε κάποια πράγματά διαφωνώ. Εντάξει κάθε μερά είναι διαφορετική αλλά π.χ. σε ένα δεύτερό πτυχίο μπορείς να αλλάξεις προσέγγισή και να διορθώσεις λάθη που έκανες στο πρώτο. Σε μια δεύτερη τρίτη δουλεία αξιοποιείς την εμπειρία της πρώτης. Στο σχολειό όμως δεν έχεις πολλά περιθώρια να διορθώσεις αλλάξεις. Πηγαίνεις στο σχολειό που επέλεξαν οι γονείς ιδιωτικό η δημόσιο και παίρνεις από εκεί θετικά η αρνητικά που θα βρεις. Ειδικά στην ηλικία των 6-18 απλά παίρνεις αυτό που σου δίνουν χωρίς δυνατότητα κριτικής η αλλαγής (συνήθως).
Δεν διαφωνούμε πάντως κάπου επι της ουσίας. Αυτό που ήθελα να τονίσω και ελπίζω να το διευκρίνισα είναι ότι οι προσωπικές αναμνήσεις των σχολικών χρόνων είναι λιγο πολύ ευχάριστες για όλους. Το τι αποτέλεσμά όμως είχαν αυτά τα χρονιά πάνω μας δεν το γνωρίζουμε με λεπτομέρεια οι περισσότεροι από έμας.Sent from my GT-I9100
Sent from my GT-I9100
-
Μπράβο σε όλα τα σχολεία, άσχετα με το αν διακρίθηκαν ή όχι, δημόσια/ιδιωτικά, που συμμετείχαν στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων που διοργάνωσαν «ΤΑ ΝΕΑ».
Από ό,τι διαβάζω, τα βραβεία καλύτερης εφημερίδας Δημοτικού σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου απονεμήθηκαν σε δημόσια σχολεία της περιφέρειας. Ειδικότερα, το βραβείο καλύτερης εφημερίδας Λυκείου απονεμήθηκε στο 2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών, το βραβείο καλύτερης εφημερίδας Γυμνασίου απονεμήθηκε στο Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς, και το βραβείο καλύτερης εφημερίδας Δημοτικού απονεμήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας Πέλλας.
Πηγές: http://www.agelioforos.gr/default.asp?p ... tid=137823 και http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4720122 , όπου αναφέρονται όλα τα σχολεία που διακρίθηκαν.
Για παράδειγμα, δείτε το έντυπο του 2ου Γενικού Λυκείου Γρεβενών, στην παρακάτω ηλ. διεύθυνση, όπου έχουν 'ανεβάσει' τα φύλλα της εφημερίδας σε .pdf:
http://mf-news.gr/Jacob
-
Κολεγιές στα κολέγια
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα κατά τη διενέργεια των εξετάσεων International Baccalaureate διαπιστώνει πόρισμα του υπουργείου Παιδείας σε τρία πασίγνωστα ιδιωτικά σχολεία, που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της διαρροής θεμάτων
Οπως αποκαλύπτει το πόρισμα, στις ενδοσχολικές εξετάσεις του ΙΒ το 2010, στο Κολλέγιο Ψυχικού, βελτιώθηκαν βαθμολογίες μαθητών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εισαγωγή τους σε συγκεκριμένα δημοφιλή πανεπιστήμια του εξωτερικού
Οπως αποκαλύπτει το πόρισμα, στις ενδοσχολικές εξετάσεις του ΙΒ το 2010, στο Κολλέγιο Ψυχικού, βελτιώθηκαν βαθμολογίες μαθητών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εισαγωγή τους σε συγκεκριμένα δημοφιλή πανεπιστήμια του εξωτερικού
Πόρισμα-φωτιά του υπουργείου Παιδείας φέρνει στο φως σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα κατά τη διενέργεια των εξετάσεων του International Baccalaureate (ΙΒ) πλήττοντας το κύρος του δημοφιλούς απολυτηρίου που παρέχεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οπως αποκαλύπτει το πόρισμα, στις ενδοσχολικές εξετάσεις του ΙΒ το 2010, στο Κολλέγιο Ψυχικού, φέρεται να βελτιώθηκαν βαθμολογίες μαθητών προκειμένου να εξασφαλιστεί η εισαγωγή τους σε συγκεκριμένα δημοφιλή πανεπιστήμια του εξωτερικού.Η «Κ.Ε.» φέρνει στο φως την ΕΔΕ που διενήργησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για τρία ιδιωτικά σχολεία που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις του Διεθνούς Απολυτηρίου: το Κολλέγιο Ψυχικού, τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και τη Σχολή Μωραΐτη.
Η διεθνής αναγνωρισιμότητα που έχει το International Baccalaureate και κυρίως η ζήτηση που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ειδικά στο Κολλέγιο Ψυχικού (έχει το μεγαλύτερο ΙΒ στην Ευρώπη με πάνω από 250 μαθητές), είχε αποτέλεσμα, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2009, να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι και να διερευνηθούν οι καταγγελίες που είχε κάνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και που συνδέονται με τις εξετάσεις του ΙΒ.
Από την ανάκριση που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της ΕΔΕ, με μεγάλη καθυστέρηση πάντως (ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013), προέκυψε μια σειρά επιβαρυντικών στοιχείων.
1 Ως προς το Κολλέγιο Ψυχικού, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο αδελφός του πρωθυπουργού Αλ. Σαμαράς, το πόρισμα της ΕΔΕ μιλά για αλλοίωση των βαθμολογιών μαθητών του αλλά και παραβάσεις που συνδέονται με θέματα εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΔΕ:
- «Στις ενδοσχολικές εξετάσεις του ΙΒ 1 το έτος 2010, βελτιώθηκε η βαθμολογία των εξετασθέντων μαθητών ύστερα από επέμβαση της διεύθυνσης του σχολείου, διότι τα θέματα κρίθηκαν ως απαιτητικά. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα με την επέμβαση του κ. Μανταράκη να βελτιωθεί η βαθμολογία των μαθητών πέραν των ορίων του θεμιτού, πράγμα το οποίο οδήγησε στην έκδοση μη αντικειμενικών βαθμολογικών αποτελεσμάτων, τα οποία λειτούργησαν ευνοϊκά υπέρ των υποψηφίων που επιθυμούσαν να εισαχθούν σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μανταράκης ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια διευθυντής στο Κολλέγιο και σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Οσο για τις ενδοσχολικές εξετάσεις του ΙΒ 1, αυτές έχουν βαρύνουσα σημασία για την πορεία του υποψηφίου, καθώς τα αποτελέσματά τους επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόβλεψη που δίνουν οι καθηγητές στα πανεπιστήμια ήδη από τον Οκτώβριο για τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν οι μαθητές τους. Με βάση τη βαθμολογία αυτή, αποφασίζουν τα πανεπιστήμια ποιους μαθητές θα κάνουν δεκτούς.
-
«Ωστόσο», συνεχίζει το πόρισμα, «από την ανάκριση προέκυψε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υπήρξαν εντελώς αντίθετοι ως προς τη βελτίωση της βαθμολογίας και συνεπώς η οποιαδήποτε αλλαγή και η οποιαδήποτε απόκλιση από την τήρηση του τύπου δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε επιθυμία της διεύθυνσης του σχολείου».
-
«Επιβεβαιώνεται ότι η διεύθυνση του σχολείου ζήτησε από τους διδάσκοντες να ενημερώνουν νωρίτερα για τα θέματα των (ενδοσχολικών) εξετάσεων και για τις απαντήσεις αυτών τόσο τη διεύθυνση του σχολείου όσο και τη συντονίστρια ΙΒ. Ενώ αυτό δεν προβλέπεται ρητά από τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου ούτε από τον κανονισμό του ΙΒ, εντούτοις διευθυντές σχολείων λαμβάνουν γνώση των προς εξέταση θεμάτων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αυτά περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη, εάν ανταποκρίνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα συνυπογράφουν».
Σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρος της συντονίστριας του ΙΒ Penny Rhoads, που αποχώρησε από το Κολλέγιο πριν από δύο χρόνια, το πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
-
«Το Κολλέγιο Ψυχικού απασχολούσε την κ. Rhoads ως coordinator χωρίς να έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση εργασίας».
-
«Η κυρία Rhoads δεν δίδαξε σχεδόν ποτέ το μάθημα 'Theory of Knowlegde' στο τμήμα του οποίου ήταν διδάσκουσα, αλλά απείχε ως εκπαιδευτικός από τα καθήκοντά της».
-
«Κατά τη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων Διεθνούς Απολυτηρίου του έτους 2010 απουσίασε στο εξωτερικό και δεν επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια για την ομαλή διεξαγωγή τους».
-
«Το 2009 βρέθηκαν ανοιγμένοι φάκελοι, οι οποίοι περιείχαν τα θέματα των ενδοσχολικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και συγκεκριμένα των μαθημάτων Business-Managment και Ιστορίας. Το άνοιγμα των φακέλων, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, αποδόθηκε στην κ. Rhoads με τη διατύπωση ανησυχίας ως προς το ενδεχόμενο η ενέργεια αυτή να επηρεάσει το αδιάβλητο των ενδοσχολικών εξετάσεων με την πιθανή χορήγηση θεμάτων σε υποψηφίους».
-
«Η κ. Rhoads φανέρωσε σε υποψηφίους τις βαθμολογικές προβλέψεις μη τηρώντας τη σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ότι αυτές δεν γνωστοποιούνται».
-
«Η κ. Rhoads με αδιαφανείς διαδικασίες επέλεγε μαθητές που της άρεσαν για να φοιτήσουν στο τμήμα ΙΒ του Κολλεγίου Ψυχικού χωρίς αυτοί να πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια του εν λόγω σχολείου».
2 Ως προς τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», στα οποία εντοπίστηκε μαθητής του Κολλεγίου Ψυχικού (σ.σ. επιτρέπεται η εγγραφή προς εξέταση σε άλλο σχολείο, εφ' όσον κατά την κρίση του συντονιστή πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις) να έχει πάνω του τα θέματα και τις απαντήσεις των μαθημάτων της Ιστορίας και της Μελέτης Περιβάλλοντος, το πόρισμα αποδίδει ευθύνες: Στους Π. Παναγιωτίδη (απόφοιτο του Κολλεγίου Ψυχικού) και Κων. Μήτσιου (συντονιστή του ΙΒ των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη) για ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή έχουν παραπεμφθεί στα ποινικά δικαστήρια 21 άτομα. Η δίκη έχει αναβληθεί τρεις φορές και η νέα δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για τον Φεβρουάριο του 2014.
3 Το πόρισμα δεν εντοπίζει καμία ευθύνη ως προς τη Σχολή Μωραΐτη, αν και εδώ εμφανίστηκε το πρώτο «σκονάκι», το οποίο, σύμφωνα με τη μαρτυρία του μαθητή, του το είχε δώσει μαθητής του Κολλεγίου Ψυχικού. Η καταγγελία έγινε από καθηγητές του σχολείου που το εντόπισαν στο μαθητή.
@mods: Μήπως το παρόν να μετονομαστεί σε: 'Πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια εκπαίδευση: δημόσια - ιδιωτική'
-
Είναι φανερό πόσο καλύτερη δουλειά γίνεται στα ιδιωτικά, ξεγνοιασιά απόλυτη: Μέχρι και τα σκονάκια στα δίνει το ίδιο το σχολείο, ενώ αν δεν τα πας καλά, σου διορθώνουν και τους βαθμούς!
Αύριο θα πει εξυπηρέτηση! Τα λεφτά σου πιάνουν τόποSent from my Nexus 4 using Tapatalk
-
Με τον παρα μου και τα λεφτα μου κυριος, καλα τα λεει ο panosss
-
(γιατί το τοπικό γράφει για δημοτικά)
Είναι φανερό πόσο καλύτερη δουλειά γίνεται στα ιδιωτικά, ξεγνοιασιά απόλυτη
Για πολλαπλάσια ξεγνοιασιά ΔΗΜΟΣΙΟ πανεπιστήμιο σε συνδυασμό με ΠΑΣΠ και ΔΑΠ (κατά προτίμηση).
Άλλο Μπακαλορεά και άλλο Μπακαλογατιά...
-
Τι χαζα γραφετε και οι 2 σας....
Δημοτικό σχολείο, δημόσιο - ιδιωτικό.