-
@REALZEUS
To PSI ήταν αυτό ακριβώς που έγραψες, τώρα αν εννοούσες κάτι άλλο.Σου υπενθυμίζω ότι σε αυτή τη φάση όπου δεν υπάρχει πια πρακτικά 'PS',πιστωτές μας είναι η ΕΚΤ (ΟΚ πες ότι αυτή κόβει λεφτά στα @@ μας), η ευρωζώνη δηλαδή οι υπόλοιποι φορολογούμενοι της ευρωζώνης και το ΔΝΤ δηλαδή φορολογούμενοι διαφόρων κρατών.
@hrdoukas
Βασικά χρεωκοπία ήταν το PSI, ποιό είναι το υπόλοιπο νόημα ? Οτι φάγανε τα λεφτά των ταμείων ? Αυτή ήταν η μαλακία αλλά δεν αλλάζει το νόημα. -
Το PSI εκτος του οτι δεν ηταν αρκετο, εσφαξε τους λαθος ανθρωπους.
Sent from my Neo V using Tapatalk.
-
Η δομημένη ποιους θα 'εσφαζε' έχεις την εντύπωση. Ή πιστεύεις οτι θα γινόταν με 'ορους κοινωνικής ευαισθησίας'
-
Θα γινοταν με τους ορους που θα αποφασιζε η κυβερνηση. Επειδη ομως ηταν ΓΤΠΚ σιγα μην αποφασιζε κατι καλο για τον λαο.
Sent from my Neo V using Tapatalk.
-
Γενικά και αόριστα δηλ. Για να θέσεις ορους πρέπει να τους δεχτούνε και οι αλλοι. Και -σημαντικότερο- να είσαι σε μια θέση που μπορείς να διαπραγματευτείς. Σωστά.
-
Το 1947, ο Πωλ Πόρτερ, επικεφαλής της Επιτροπής για την Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τη χώρα προκειμένου να υποβάλει τα συμπεράσματά του.
«Απ' ό, τι μπόρεσα να διαπιστώσω, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολιτική πρακτική από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος. [...] στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μίας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα.
Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας.Τα συμφέροντα των εφοπλιστών προστατεύονται επίσης με σκανδαλώδη τρόπο. Η ελληνική εμπορική ναυτιλία ανθεί στην εποχή μας και οι εφοπλιστές κερδίζουν τεράστια ποσά, αλλά το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος δεν αποκομίζει κανένα όφελος απ' αυτό. Οι μισθοί των ναυτικών γυρίζουν στην Ελλάδα, αλλά οι εφοπλιστές ασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στις ξένες χώρες.
Κάθε επιχείρηση θα έπρεπε να πληρώνει μια σημαντική εισφορά στο κράτος, κάτω από την προστασία του οποίου λειτουργεί. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για την περίπτωση των εφοπλιστών, που τα μεγαλύτερα κέρδη τους προέρχονται από τα «Λίμπερτι», τα οποία τους παραχώρησε η αμερικανική Ναυτική Αποστολή με την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Η ομάδα πίεσης της καλής κοινωνίας - οι κομψοί κοσμοπολίτες που έχουν την έδρα τους στις Κάννες, στο Σαιν Μόριτς και στην αθηναϊκή πλατεία Κολωνακίου - θα ενεργοποιηθεί.
Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι άνθρωποι πολύ γοητευτικοί, που μιλάνε πολύ καλά τα αγγλικά.Είναι πάντοτε πρόθυμοι, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν την αμερικανική αποστολή για τα δικά τους συμφέροντα. Θυμάμαι ακόμα ένα από τα πιο επίσημα γεύματα ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες, που με είχε καλέσει στη βίλα του των Αθηνών. Είχε τρεις σερβιτόρους με λιβρέα, μια ποικιλία απ΄ τα πιο φίνα κρασιά και φαγητά διάφορα, περίφημα γαρνιρισμένα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ένας από τους αντιπροσώπους της κλίκας που ανέφερα άρχισε να εξυμνεί τις ομορφιές της ζωής κοντά στη θάλασσα, καθώς και τις χαρές των αριστοκρατικών σπορ.
Η αντίθεση ανάμεσα στο γεύμα αυτό και στα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα στους δρόμους της Αθήνας είναι πραγματικά τρομερή.
Εδώ δεν υφίσταται κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ΄ αυτού υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα.
Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία εις το βιοτικόν επίπεδον και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν εν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ αι λαϊκαί μάζαι περνούν μιαν αθλίαν ζωή.Οι κερδίζοντες είναι σχετικώς ολίγοι τον αριθμόν και ο συνολικός πλούτος των, περιερχόμενος εις τό σύνολον του πληθυσμού θα επέφερεν ελάχιστην βελτίωσιν των γενικών συνθηκών διαβιώσεως. Αλλ΄ ο πολυτελής τρόπος ζωής των εν μέσω της πτώχειας συντείνει εις το να εξοργίζη τας μάζας και να υπογραμμίζη την δυστυχίαν των πτωχών.
Δύο και ήμισυ έτη μετά την απελευθέρωσιν η Ελλάς ευρίσκεται εις μίαν κατάστασιν νεκρώσεως παρά την ούσιαστικήν έξωτερικήν βοήθειαν και την αρμοδίαν εξωτερικήν καθοδήγησιν.
Εις ολόκληρον την χώρα, απ΄ άκρου εις άκρη, κυριαρχεί μία γκρίζα ανυπεράσπιστη, βαθιά έλλειψη πίστης για το μέλλον - μία έλλειψη πίστης που οδηγεί σε πλήρη απραξία προς το παρόν. Οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίαι δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχαι δεν αποθηκεύουν προμήθειες.» -
και μπόνους:
Η δημόσια διοίκηση είναι υπερβολικά εκτεταμένη. Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται βάσει ενός εντελώς συγκεχυμένου συστήματος επιδομάτων, χάριν των οποίων τινές δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερο από τον βασικό μισθό τους.
Υπάρχει εις την χώραν σημαντικόν ποσοστόν συγκεκαλυμμένης ανεργίας, δεδομένου ότι τα 20% του πληθυσμού χρησιμοποιούνται υπό του κράτους ή εξαρτώνται εξ αυτού. Τα χαμηλότατα επίπεδα ζωής των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και των άλλων μισθοβιώτων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα, ο οποίος συμβάλλει εις την πολιτικήν και κοινωνικήν έντασιν που χαρακτηρίζει σήμερον την Ελλάδα.
-
#autatheleiokozmos
-
Ο mjacob έγραψε
- 1000, το πάρτι συνεχίζεται βέβαια ακόμα και σήμερα από τους απογόνους της ίδιας άθλιας κάστας + τα νέα τζάκια.
-
@nass
Στην όλη ιστορία με το PSI, από αυτό που κατάλαβα εγώ, το #1 ζητούμενο δεν ήταν η ελάφρυνση του χρέους αλλά η επιπλέον χρηματοδότηση (κάπου 100 δις αν θυμάμαι καλά) ένα μεγάλο μέρος της οποίας πήγε στις τράπεζες. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση χωρίς κάποιου είδους κούρεμα. Θα μου πεις οτι είναι δύο διαφορετικά γεγονότα και θα συμφωνήσω. Αλλος χρηματοδότησε, άλλος κουρεύτηκε (άλλος χρηματοδοτήθηκε, άλλος πληρώνει) και αν στρέψεις την προσοχή σου μόνο στο PSI, αυτό θα πεις. Οτι ήταν η μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έγινε ποτέ. Αλλά από την οπτική γωνία που κοιτάζω εγώ τα πράγματα (Ελληνας φορολογούμενος, δανειολήπτης ελληνικής τράπεζας και με κάποιες άλλες ιδιότητες που δεν είναι του παρόντος) η όλη ιστορία του PSI είναι πρωτίστως, σκανδαλώδης στήριξη ιδιωτικών τραπεζών και ανταλλαγή χρέους, με το σκατό να το τρώνε αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. -
Μιγιακωβε περιμεναμε λες τον Αμερκάνο να τα πει, δεν τα ξεραμε?
-
αν τα έλεγε για το 2014, όχι δεν τον περιμέναμε.
Εγώ δεν ζούσα το 1945 για να τα ξέρω πάντως, και να γράψω 'και τότε έτσι ήμαστε'
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
αν τα έλεγε για το 2014, όχι δεν τον περιμέναμε.Εγώ δεν ζούσα το 1945 για να τα ξέρω πάντως, και να γράψω 'και τότε έτσι ήμαστε'
Εγω που 'κανω παρεα με μεγαλυτερους' ηξερα οτι ημασταν ετσι
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Το 1947, ο Πωλ Πόρτερ, επικεφαλής της Επιτροπής για την Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τη χώρα προκειμένου να υποβάλει τα συμπεράσματά του.citation needed.
Στα γρήγορα βρήκα αυτό:
http://notthemajorityopinion.blogspot.c ... ep-20.html- επιπλέον μπόνους:
*Then, behind the government, is a small mercantile and banking cabal, headed by Pesmazoglu, governor of the National Bank of Greece and a shrewd and effective operator. This cabal is determined above all to protect its financial prerogatives, at whatever expense to the economic health of the country. Its members wish to retain a tax system rigged fantastically in their favor. They oppose exchange controls, because these might prevent them from salting away their profits in banks in Cairo or Argentina. They would never dream of investing these profits in their country's recovery.
The shipping interests are in a particularly scandalous position. Today the Greek merchant marine is enjoying a boom and the shipowners are raking in the profits. But the bankrupt Greek government is benefiting almost not at all from this prosperity. Seamen's earnings continue to come into Greece, but owners' profits for the most part are locked away elsewhere.
Any enterprise should be expected to pay a fair amount of taxes to the government under whose protection it operates —and particularly in this case, where the Greek shipowners are making most of their profits out of Liberty ships sold to them by the U. S. Maritime Commission after the Greek government had guaranteed the mortgages. The yearly earnings of a Greek-owned Liberty ship will probably run between $200,000 and $250,000. Of this, only the ridiculously small amount of $8,000 goes to the government in taxes. Foreign experts have urged the government to raise the tax requirements to about $30,000. But the political strength of the shipowners has prevented any effective action. *
Σοβαρά τώρα, διαβάστε το όλο.
-
Ειναι πολυ καλο το κειμενο και το ενδιαφερον ειναι οτι ο καθενας βλεπει οτι του αρεσει
Ο Μιγιακωβος και ο Ζορζ ειδαν κεντρικη τραπεζα και τους εφοπλιστας και την 'καλη κοινωνια'...
Εγω βλεπω
Ζουμι Νο1
The reaction to President Truman's speech of March 12th, calling for aid to Greece, was characteristic. In January and February of 1946, desperation had produced a spate of good intentions and noble resolutions within the Greek government; but the instant effect of the assurance of American aid was not to stimulate the government to further efforts, but to give it the relaxed feeling that it was delivered from the necessity of having to do anything at all. So it declared a national holiday; there was dancing in the streets. And at the same time it shelved a plan for the immediate export of surplus olive oil—a plan which had stepped on the toes of some private traders.
Εξαπανεκαθεν για τα καρναβαλια
Ζουμι Νο2
The mission should make sure that the Greek people are kept fully informed of American aims and efforts and of the nature of the difficulties encountered,' one of the wisest of living Greeks said to me. 'If the practice followed up to now is continued—that of shielding the incompetence and unwillingness to cooperate of Greek ministers behind a veil of secrecy—the mission may lose the initiative in Greece. **The mission must establish direct contact with the Greek people from the very beginning and appeal to public opinion for active support. **I see no other means of exerting pressure for necessary measures that are bound to be strongly resisted by the present Greek regime.
Εξαπανακαθεν για τα καρναβάλια, επεισοδιο 2, 'Μην αφησετε τους αχρηστους να διαχειριστουν λεφτα/βοηθεια'
-
Εξαιρετικά ενδιαφέρον (και απογοητευτικό) άρθρο.
Να προσθέσω βέβαια (αυτό πιο πολύ για τον trident) ότι τότε υπήρχε η μούρλια του αντικομμουνισμού, οπότε οι ΗΠΑ δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να ταΐζουν άχρηστους και ανίκανους πολιτικούς αρκεί το σημαιάκι τους στο ταμπλώ του stratego να έμενε ανέπαφο.
Νομίζω ότι αυτό ήταν πάγια τακτική παγκοσμίως και δη στις μπανανοδημοκρατίες της Ν. Αμερικής.Η διαφορά είναι ότι εμείς εν έτει 2014 εξακολουθούμε να το παίζουμε κλέφτες και αρματωλοί.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Εξαιρετικά ενδιαφέρον (και απογοητευτικό) άρθρο.Να προσθέσω βέβαια (αυτό πιο πολύ για τον trident) ότι τότε υπήρχε η μούρλια του αντικομμουνισμού, οπότε οι ΗΠΑ δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να ταΐζουν άχρηστους και ανίκανους πολιτικούς αρκεί το σημαιάκι τους στο ταμπλώ του stratego να έμενε ανέπαφο.
Νομίζω ότι αυτό ήταν πάγια τακτική παγκοσμίως και δη στις μπανανοδημοκρατίες της Ν. Αμερικής.Η διαφορά είναι ότι εμείς εν έτει 2014 εξακολουθούμε να το παίζουμε κλέφτες και αρματωλοί.
Αυτο που λες το καυτηριαζει σαν αποτυχημενη πρακτικη των Βρετανών. Εκτιμω οτι η προτροπη προς 'αμνηστια της προκοπης' αν γινοταν τελικα, θα κερδιζε πολυ περισσοτερο κοσμο υπερ των ΗΠΑ απο το απλο μοιρασμα ρυζιου, 'χαρτινων παντελονιων' και μερικων αμφιβολης ποιοτητας δρομων.
Η αποψη για 'απο κατω προς τα πανω' υποστηριχθηκε και πολυ αργοτερα απο τον Charles Wilson, για το Αφγανισταν, και δεν το εκαναν, με τα γνωστα αποτελεσματα.Κλεφτες και αρματολοι το παιζαμε παντα.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Ειναι πολυ καλο το κειμενο και το ενδιαφερον ειναι οτι ο καθενας βλεπει οτι του αρεσειΟ Μιγιακωβος και ο Ζορζ ειδαν κεντρικη τραπεζα και τους εφοπλιστας και την 'καλη κοινωνια'...
Εγω βλεπω
for future reference, περιορίσου απλώς στο τι βλέπεις εσύ και τι σου αρέσει εσένα και μην κάνεις υποθέσεις που σε βολεύουν.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Ειναι πολυ καλο το κειμενο και το ενδιαφερον ειναι οτι ο καθενας βλεπει οτι του αρεσει
Ο Μιγιακωβος και ο Ζορζ ειδαν κεντρικη τραπεζα και τους εφοπλιστας και την 'καλη κοινωνια'...
Εγω βλεπω
for future reference, περιορίσου απλώς στο τι βλέπεις εσύ και τι σου αρέσει εσένα και μην κάνεις υποθέσεις που σε βολεύουν.
Α, με συγχωρεις, οι παραθεσεις που εβαλες απο κατω θα ηταν για αλλα πραγματα.
-
η παράθεση που έβαλα, ήταν αυτή που βρήκα.
Στο βαθμό που δεν νομίζω να είδες κάποιο σχόλιο δικό μου (εκτός κι αν είσαι της μανόσκειας σχολής φανταστικών φίλων), στο ξαναλέω. Περιορίσου στα σχόλια που καταλαβαίνεις για τον εαυτό σου, και ό,τι θες να μάθεις για το τι έχουν να σχολιάσουν οι υπόλοιποι, απλώς ρώτα.
Δεν είναι δύσκολο.
ΔΝΤ - Η ζωή μετά... (το Μνημόνιο 3)