-
Ως ιδιοκτητης 'μαγαζιου-φιλετου' πανω στη Θαλασσα λιγο εξω απο τη Χαλκιδα εχω να σας πω το εξης σε ο,τι αφορα την 'πλασματικη εικονα' να βλεπουμε καφετεριες γεματες παρολη την κριση:
Αυτο που εχει συμβει μετα την κριση ειναι το εξης: Αναποφευκτα εχουμε ολοι περιορισει τις εξοδους μας -ειδικα για φαγητο-
ομως ειναι αδυνατο να τις μηδενισουμε. Οποτε καποια στιγμη βγαινουμε -εστω μια στο τοσο-...Οι ελευθεροι/νεοι καπως περισσοτερο βεβαια. Αυτο που εχει αλλαξει με την κριση ειναι 1)Οτι βγαινουμε 'στο μερος μας' και 2)Ναι μεν βγαινουμε αλλα καταναλωνουμε ποοοοολυ λιγοτερο απ' ο,τι στο παρελθον.
Αυτα τα 2 λοιπον τιναξαν στην κυριολεξια στον αερα την επαρχια. Πρωην κραταιο μαγαζι το δικο μου, τωρα στεγαζει την επιχειρηση μου και εχω αποκλεισει την οποιαδηποτε πιθανοτητα ενοικιασης του. Ο,τι βλεπετε ανοικτο -ειδικα εστιατοριο- να ξερετε πως χρωστα τα κερατα του σε προμηθευτες/ενοικια κυριως και ολοι κανουν υπομονη -ματαιως-.
Οι μονοι που θα αντεξουν ειναι οι ιδιοκτητοι -ελαχιστοι-. Ακομα και το θεωρητικο 'σιγουρακι' της καφετεριας/σουβλατζιδικου δεν εχει ελπιδες αν δεν ειναι ιδιοκτητο και δεν δουλευουν μεσα οσο περισσοτεροι 'της οικογενειας' γινεται.
Καθε χειμωνα ειδικα φαινεται η εκταση του προβληματος. Με το που ξεκινουν τα σχολεια και μεχρι τα Χριστουγεννα πολλα μαγαζια -εστιατορια- δεν πρεπει να ανοιγουν τη μιση βδομαδα τουλαχιστον. Ειναι πλεον ενας φαυλος κυκλος για ολους: Οι ενοικιαστες δε μπορουν να πληρωσουν τα νοικια ακομα και αν πεσουν 50% απο την προ κρισης εποχη, οι ιδιοκτητες θελουν απο τη μια αλλα απο την αλλη εχουν την εφορια η οποια πλεον ζητα 'προστασια' και οχι φορους οποτε δεν... -
Υπερβολές! Ο Τζ-μαρρ λέει πως πάμε καλά και για αυτό είμαστε και χοντροί. Ζει στον δικό του κόσμο βέβαια αλλά δεν πειράζει...
-
Ο χρήστης johanndelta έγραψε:
Ειναι πλεον ενας φαυλος κυκλος για ολους: Οι ενοικιαστες δε μπορουν να πληρωσουν τα νοικια ακομα και αν πεσουν 50% απο την προ κρισης εποχη, οι ιδιοκτητες θελουν απο τη μια αλλα απο την αλλη εχουν την εφορια η οποια πλεον ζητα 'προστασια' και οχι φορους οποτε δεν...τα νοίκια δεν πέφτουν λόγω εφορίας, και λόγω φόρου ακίνητης και λόγω φόρου εισοδήματος.
οι ασφαλιστικές εισφορές δεν πέφτουν, και λόγω εκθετικής μείωσης των εργαζόμενων και λόγω ανεπαρκέστατης προσαρμογής των συνταξιοδοτικών απολαβών (εφάπαξ/συντάξεις) στη πραγματικότητα των μη δανεικών.
λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, ούτε δανεικά απο τράπεζες ούτε απο δημόσιες δαπάνες.είμαστε πολύ μετά απο το σημείο χωρίς επιστροφή αλλά παρόλα αυτά κάνουμε υπομονή για το Σεπ και τις εκλογές της Μέρκελ...
@@ κυρίαρχο κράτος είμαστε και τις συνέπειες θα τις πληρώσουν όλοι όσοι είναι στην Ελλάδα.θυμίζω φόρους ακίνητης '11 κ '12 δεν έχουμε πληρώσει. πλειστηριασμοί σε αναστολή. και λοιπά χρέη ιδιωτών παίρνουν δικάσιμες του αγ. γράφτα 3 κ 4 χρόνια μετά.
-
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Εχω πραγματική περιέργεια να μάθω πόσοι είναι αυτοί (που δυσκολεύονται και είναι άνεργοι). Με 60% ανεργία (νέων) εδώ πάνω θα έπρεπε να μην έχει μείνει καφετέρια και ταβέρνα ανοιχτή.
Πιθανές εξηγήσεις:
- τσόντα από συντάξεις/εισοδήματα γονέων
- πηγαίνουν σε πιο φτηνές καφετέριες
- βγαίνουν λιγότερες φορές αλλά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφορά σε σχέση με πριν 4 χρόνια
- συν το ότι γενικά οι καφετέριες ειδικά έχουν μειώσει τις τιμές
Πάντως η ύπαρξη κόσμου ή μη στις καφετέριες και τις ταβέρνες δεν είναι κριτήριο για το αν υπάρχει κρίση ή όχι γιατί πρέπει στο κούτελο του καθενός να φαίνεται πόσα χάλαγε προ κρίσης και πόσα χαλάει τώρα.
Δεν είναι η πληρότητα στα καφέ κλπ. (δες το σαν παράδειγμα) Είναι το γενικότερο επίπεδο ζωής. Απλά δεν δικαιολογείται.
-
Ρε συ ξ.μαρρ, τρολλάρεις τώρα;
Για κάθε έναν στις καφετέριες, υπάρχουν άλλοι πέντε σπίτι τους να μετράνε τα ψιλά για να πάρουν τσιγάρα. Το ότι υπάρχουν περίπου τα μισά μαγαζιά (Θες να πούμε τα 2/3; Να το πούμε!) σε σχέση με παλαιότερα παίζει κάποιον λόγο στην εικόνα της πληρότητας ή μπα; -
Παραλληλο συμπαν?
-
ολοι μου οι φιλοι, εκτος ναυτιλακων, εχουν περιορισει παρα πολυ τα εξοδα τους και οταν πανε εξω για φαγητο/ποτο ξοδευουν πολυ λιγοτερα
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Παραλληλο συμπαν?Παράλληλος εγκέφαλος νομίζω γιατί δεν έπαιρνε προγραμματισμό ο μαμά!!!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ρε συ ξ.μαρρ, τρολλάρεις τώρα;
Για κάθε έναν στις καφετέριες, υπάρχουν άλλοι πέντε σπίτι τους να μετράνε τα ψιλά για να πάρουν τσιγάρα. Το ότι υπάρχουν περίπου τα μισά μαγαζιά (Θες να πούμε τα 2/3; Να το πούμε!) σε σχέση με παλαιότερα παίζει κάποιον λόγο στην εικόνα της πληρότητας ή μπα;Μην κολλας στα καφέ. Αλλού κλείσανε αλλού ανοίξανε (πχ βαλαωρίτου δεν ήταν ετσι πριν κάποια χρόνια). Και στα 2/3 να φτάσανε πάλι δεν κολλάει με βάση την ανεργία. Και για τα εμπορικά μαγαζιά το ίδιο. Εκτός και αν πολλοί απο αυτούς που είναι άνεργοι σήμερα είχαν πολλά και δούλευαν απο χόμπι. Το επίπεδο ζωής συνεχίζει να μην δικαιολογείται ΙΜΟ. Εκτός και αν υπάρχει τόσο πολύ μαυρο χρήμα και εκτός αν είχαν οι περισσότεροι μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς.
-
Από συντάξεις γονιών και αποταμιεύσεις είναι αυτά που βλέπεις. Τυγχάνω να έχω πολλές σχέσεις με τον κλάδο την νυχτερινής διασκέδασης λόγω παλαιότερης επιχείρησης. Όλοι κλαίνε...
-
Δεν νομίζω να έχω ακούσει ποτέ ελληνα να ΜΗΝ 'κλαίει'.
-
OΙ χιλιάδες (εκατομμύρια?) ανέργων είναι γεγονός. Η έκρηξη μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από ιδιώτες (που πριν κατέβαλαν) είναι γεγονός. Η αύξηση οφειλών από φόρους στο δημόσιο είναι γεγονός. Και είναι αποτελέσματα της διαρκούς ύφεσης και υπερφορολόγησης.
jmarr όσο μα όσο και να πάει η ανεργία μερικές χιλιάδες πολίτες της πόλης μας (π.χ.) θα περνάνε πολύ άνετα και θα μπορούν όχι μόνο να πίνουν καφέ - μπύρα αλλά και να ανοίγουν σαμπάνιες. Αυτούς βλέπουμε και θα βλέπουμε ή τα παιδιά τους. Οι υπόλοιποι μένουν μέσα και δεν περνάνε καλά ενώ πριν περνούσαν και αυτοί. Σου είπα και πριν πες ότι είμαστε 1,5 εκ. κάτοικοι. Ακόμα και με ανεργία 90% ένα 10% δλδ 150.000 έχουν δουλειά. Από αυτούς μερικές χιλιάδες έχουν πολλά και γυρνούν στα μαγαζιά. Τους βλέπεις και θα τους βλέπεις σε οποιαδήποτε κατάσταση με οποιοδήποτε νόμισμα. Αυτή η βιτρίνα των διασκεδαζόντων καθημερινώς ή εκ περιτροπής δεν είναι η εικόνα της οικονομίας.
-
Μα δεν είπα ουτε οτι δεν υπάρχει ανεργία ούτε οτι δεν μειωθηκαν τα εισοδήματα. Έφερα τη διασκέδαση ως παράδειγμα -τα αυτιστικά το κάναν σημαία - μια και είναι ίσως απο τα πρώτα που κόβεις αλλα υπάρχουν και αλλα τόσα που ΙΜΟ δεν πολυδικαιολογούνται με την οικονομική κατάσταση.
-
j.marr πολύ θέλω να σε γνωρίσω. Θα μου κάνεις την τιμή την άλλη Παρασκευή;
-
Αποφεύγω τους ηλίθιους με κάθε δυνατό τρόπο. Δεν πρόκειται.
-
Σε έχουν στο ίδρυμα ε; Καταλαβαίνω...
-
Δεν επαιξε Τζημερος; Μου διεφυγε; αν εχει μπει παλι ζητω συγγνωμη
Το 2009 έφαγα 105.000 ευρώ «φέσι» από 6 πελάτες. Πλήρωσα ΦΠΑ που δεν εισέπραξα. Πλήρωσα αγγελιόσημο που δεν εισέπραξα. Πλήρωσα τις διαφημιστικές τους καταχωρήσεις στα ΜΜΕ. Πλήρωσα τους τυπογράφους για τα έντυπά τους. Πλήρωσα τους υπαλλήλους μου που τα σχεδίασαν. Πλήρωσα φόρο για εισοδήματα που δεν απέκτησα. Πλήρωσα προκαταβολή φόρου που υπολογίστηκε σε ανύπαρκτα κέρδη. Πλήρωσα επιπλέον και έκτακτη εισφορά διότι λογιστικά η εταιρεία μου είχε κέρδος πάνω από 100.000 ευρώ. Το κράτος δεν δέχεται ότι υπάρχει περίπτωση και να μην πληρωθείς! Θεωρεί ότι αφού κόπηκε τιμολόγιο έχει νομοτελειακά εξοφληθεί. Και σε φορολογεί.
Παρένθεση-ερώτηση 1η προς τους φωστήρες του οικονομικού επιτελείου: όταν υπολογίζετε το ύψος των ακάλυπτων επιταγών (το 2012 ήταν 1,3 δις, με 2,3 δις το 2011 – κι εκεί ύφεση έχουμε!), έχετε υπολογίσει τους φόρους που αναλογούν και θα μπουν στην τσέπη σας, χωρίς να έχουν μπει ποτέ στην τσέπη του φορολογούμενου;
Αυτός, λοιπόν, που τρώει τη μια μαχαιριά από την ακάλυπτη επιταγή, τρώει και τη δεύτερη από την εφορία για να τον αποτελειώσει. Κάποιοι καταρρέουν και κλείνουν. Κάποιοι αντέχουν, γιατί είχαν κρατήσει «καβάτζα» για τα δύσκολα, από προηγούμενες χρήσεις. Άντεξα κι εγώ. Τα 45 χιλιάρικα αποφάσισα να τα ξεχάσω. Ήταν από εταιρείες, σωστές στις πληρωμές τους, παλιούς συνεργάτες, που είχαν φάει κι αυτοί φέσι. Ντόμινο. Οι 60.000 όμως ήταν από μία νέα Α.Ε., τυπικό δείγμα ελληνικού μάνατζμεντ, που είχε να πληρώσει, αλλά οι διευθύνοντες προτιμούσαν να κάνουν dolce vita με τα λεφτά άλλων. Δεν παίζει μόνο στο Δημόσιο αυτό το σενάριο...
Ανέχτηκα ένα χρόνο την κοροϊδία «στο τέλος του μήνα θα σας εξοφλήσουμε, ξαναπάρτε» και πλέον, καθώς είχαμε φτάσει στα μέσα του 2010, τους απείλησα με αγωγή. Οπότε, μίλησα με το δικηγόρο τους. Μου λέει «να συμβιβαστούμε, να σου δώσω 4 χιλιάρικα και να το κλείσουμε». Από τις 60 χιλιάδες, μόνο οι 12.000 αφορούσαν αμοιβή της εταιρείας μου. Οι 48.000 ήταν έξοδα τρίτων: τυπογραφικά, πληρωμές σε ΜΜΕ, ΦΠΑ, αγγελιόσημο (το χαράτσι υπέρ τρίτων, που πάει στη σύνταξη του Τράγκα και του Χατζηνικολάου – να μην το ξεχνάμε). Απόρησα με το θρασύ ποσοστό του «κουρέματος» – τότε τα μπαρμπέρικα χρεών δεν ήταν ακόμα της μόδας. Του το εξέφρασα. Η απάντησή του ήταν κυνική και αφοπλιστική. «Να λες κι ευχαριστώ. Θα μπορούσα και μη σου δώσω φράγκο. Γιατί αν πας δικαστικά θα κάνει καμιά 15αριά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει και θα φας τα μισά στους δικηγόρους. Κι όταν βγει η απόφαση, θα έχουμε κλείσει και, μετά, πιάσ’ το αυγό και κούρευ’ το!». Σε άψογο ενικό και με λιμανίσια «αξάν», μολονότι ήταν η πρώτη φορά που μιλούσαμε. «Μόνο οι μαζόχες πάν’ στα δικαστήρια» με προειδοποίησε. «Μαζόχας» δεν είμαι. Αλλά στο δικαστήριο θα πήγαινα.
Την κατέθεσα την αγωγή. Η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε, από το 2010, για φέτος, στις 30 Μαΐου. Η εξέλιξη εντελώς προβλέψιμη. Εμφανίζεται στο δικαστήριο μια νέα δικηγόρος του αντιδίκου που λέει «μόλις χτες μου ανέθεσαν την υπόθεση, να ο φάκελος του κούριερ, και δεν έχω προφτάσει να τη μελετήσω. Ζητάμε αναβολή». Αυτό είναι το ένα από τα τρία μόνιμα κόλπα για αναβολή. Τα άλλα δύο είναι «είμαι άρρωστος» ή «έχω δικαστήριο αλλού».
Παρένθεση-ερώτηση 2η προς τους νομοθέτες. Γιατί αυτή η απροκάλυπτη ασέβεια στη δικαιοσύνη να γίνεται αποδεκτή, χωρίς επιπτώσεις; Είχες 3 χρόνια μπροστά σου να ετοιμάσεις την υπεράσπιση και άλλαξες δικηγόρο την παραμονή της εκδίκασης; Η υπόθεση θα εκδικασθεί ούτως ή άλλως! Ας ξενυχτούσε να τη διαβάσει. Παλιότερα έδιναν αναβολή σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις. Τώρα είναι πιο αυστηροί. Αλλά πάλι είναι σε ποιον θα πέσεις, θέμα τύχης. Ήμουν τυχερός, λοιπόν, και το δικαστήριο δεν δέχθηκε την αναβολή. Η υπόθεση εκδικάσθηκε, ουσιαστικά, ερήμην του αντιδίκου. Ναι, αλλά δεν ξέρω επίσημα αν δικαιώθηκα! Η απόφαση θα βγει σε 7 μήνες!
Παρένθεση-ερώτηση 3η προς τους φωστήρες του Υπουργείου Δικαιοσύνης: έχει πάρει το αυτί σας κάτι που λέγεται μηχανογράφηση; Κάτι που έχουν όλα τα σοβαρά κράτη, ανάμεσά τους και η Τουρκία, και λέγεται e-justice; Έχετε μετρήσει πόσοι γραμματείς αναλογούν σε ένα δικαστή εδώ και πόσοι στην Αγγλία, ας πούμε; Είναι δυνατόν να περιμένουμε 7 μήνες να... καθαρογραφεί μια απόφαση; Άκου, «καθαρογραφεί»! Tην εποχή που άλλοι ετοιμάζουν κβαντικούς υπολογιστές!
Όταν βγει η απόφαση, το δικαστήριο επιδικάζει ένα ποσό άμεσα καταβλητέο (αν υπάρχει) και τα υπόλοιπα τα παίρνεις (αν έχει μείνει τίποτε) όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση, κάτι που όπως φαίνεται από τις ημερομηνίες που ορίζονται αυτή τη στιγμή για πρωτοείσακτες υποθέσεις, θα πάει μετά το 2020!
Κι εδώ η λογική, αλλά και η επιχειρηματικότητα, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Γιατί από τη στιγμή που κάποιος χάνει πρωτόδικα την υπόθεση δεν υποχρεώνεται να εξοφλήσει το χρέος του στο σύνολο; Έχει καταδικαστεί, έτσι δεν είναι; Καταδίκη χωρίς «ποινή» γίνεται; Αν στο εφετείο κερδίσει την υπόθεση, να πάρει όλο το ποσό πίσω! Αλλά τώρα, που την έχασε, με ποια λογική το κρατάει; Γιατί το κράτος «βάζει πλάτη» στον απατεώνα; Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εταιρειών που κέρδισαν αγωγές στους «φεσατζήδες» πρωτόδικα, τις κέρδισαν και στο εφετείο, αλλά, εντωμεταξύ, ο... faux Ντάριο Φο (δεν πληρώνω - δεν πληρώνω) είχε προφτάσει να κάνει τις νομικές αλχημείες και δεν βρήκαν τίποτε να πάρουν. Δεκάρα τσακιστή. Ο απατεώνας περνάει ζωή και κότα με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ο συνεπής καταρρέει.
Επίσης, γιατί όλες οι υποθέσεις να έχουν δικαίωμα έφεσης; Όταν προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, μια λύση δεν είναι κάποιες, μη ποινικές τουλάχιστον, υποθέσεις να μην μπορούν να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό; Αν, ας πούμε, η καταδίκη είναι παμψηφεί και σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση; Αν είναι αυτό που λέμε «καραμπινάτη περίπτωση, που βγάζει μάτι»; Δηλαδή, όταν κάποιος έχει αποδεχθεί όλα σου τα τιμολόγια, τα έχει καταχωρήσει, έχει αφαιρέσει τον ΦΠΑ, τα έχει παρουσιάσει ως έξοδα στον ισολογισμό του και δεν σε πληρώνει με το «έτσι γουστάρω», τι διαφορετικό θα πει στο εφετείο; Αν δεν έχει ούτε καν εμφανιστεί στην εκδίκαση πρωτοδίκως, γιατί να εμφανιστεί στο εφετείο; Χρόνο προσπαθεί να κερδίσει. Δεν είμαι νομικός, κοινό νου έχω, απ’ ό,τι διαβάζω όμως ανάλογες προτάσεις έχουν διατυπώσει και έγκριτοι νομικοί.
Και πάμε στο ουσιαστικότερο. Αν, τελικά, δεν εισπραχθεί το ποσό, διότι η εταιρεία θα κλείσει ή δεν έχει μετρητά ή υπάρχουν κι άλλες απαιτήσεις «στην ουρά» πριν από σένα, γιατί το ποσό να μην επιστρέφεται από την εφορία ως αχρεωστήτως καταβληθέν; Αν, δηλαδή, αποδείξεις τελεσίδικα, ότι τον ΦΠΑ που πλήρωσες ουδέποτε τον εισέπραξες και τα εισοδήματα για τα οποία φορολογήθηκες ουδέποτε τα είχες, γιατί το κράτος να επιμένει να παρακρατεί ένα ποσό που δεν του ανήκει; Με ποια λογική; Με ποια ηθική; Με ποια αναπτυξιακή οπτική, διάολε;
Αλλά, θα μου πείτε, τι ψάχνω να βρω όταν ο μεγαλύτερος φεσατζής είναι το ίδιο το κράτος. Σε 7,5 δις έφτασαν φέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους στην αγορά, για να παρουσιάσει, δήθεν, λογιστικό πλεόνασμα... Μεγαλοφυές! Δεν σε πληρώνω και εμφανίζω αυτά, τα δικά σου λεφτά, τα κλεμμένα από την αγορά λεφτά, σαν οικονομική πρόοδο, μπας και κοροϊδέψω λίγο ακόμα τους «κουτόφραγκους» και τους ψηφοφόρους. Όταν, ο μέγας απατεών, ο φεσαδόρος των 7,5 δις «το παίζει» εγγυητής της νομιμότητας, όταν το ίδιο το κράτος δίνει το ρυθμό στο χορό της παρανομίας παραβαίνοντας τους νόμους που θέσπισε, ακόμα και τη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές, όπου προβλέπεται ρητά η εξόφληση των κρατικών χρεών, για ποιο θεσμικό πλαίσιο να συζητάμε;
Ίσως ο «μάγκας» δικηγόρος να είχε, τελικά, δίκιο: «μαζόχες» είμαστε. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί το ότι εξακολουθούμε να δίνουμε, κυριολεκτικά, ψήφο εμπιστοσύνης σε ανθρώπους που όλη τους τη ζωή την πέρασαν στην ασφάλεια της οικονομικής θεωρίας και της κρατικής αγκαλιάς (με τα δικά μας χρήματα, ε;) και δεν διακινδύνεψαν να χάσουν ούτε μισό ευρώ, κουμαντάροντας έστω και μια βαρκούλα, στη θάλασσα της πραγματικής οικονομίας;
Αυτορυθμιση της αγορας λεγεται αυτο, οποιος εχει πληρωνει οποιος δεν εχει τον πουλο
-
Αυτό έχεις να πεις σε ό,τι αφορά αυτό που πρέπει να κάνει ένα οποιοδήποτε μη μπουρδέλο κράτος, να προσφέρει υπηρεσίες δικαιοσύνης πχ., για να (ούτε καν 'διευκολύνει' αλλά...) επιτρέψει τη λειτουργία της περίφημης 'αγοράς' ?
Σε τι ακριβώς διαφωνείς με όσα έγραψε ?
Νταξ δε γουστάρεις Τζήμερο (ούτε εγώ ιδιαίτερα...) αλλά έλεος με τα άκυρα σχόλια.
-
Ο Τζήμερος αποδείχτηκε ελεϊνή φούσκα ολκής, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχει 100% δίκιο.
ΔΝΤ - Η ζωή μετά... (το Μνημόνιο 3)