-
Εγώ πάντως προτιμώ τον καπιταλισμό όπως ήτανε κάποτε, πριν την πτώση του τείχους.
Που 'χε και λίγο ή πολύ, ανάλογα τη χώρα, σοσιαλισμό μέσα.
Γενικώς, πιστεύω, ούτε ο καπιταλισμός από μόνος του μας δίνει τις απαντήσεις που θέλουμε, ούτε ο κομμουνισμός, αλλά ένα μείγμα των δύο με κυρίαρχο τον καπιταλισμό. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Πολλοι παιρνετε ως δεδομενο οτι ο καπιταλισμος νικησε
Εγω απο το 2008 αναρωτιεμαι αν ο καπιταλισμος θα επιβιωσει τελικα
Ειναι υπαρκτος ο κινδυνος να παει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας και να γυρισουμε πισω σε αυταρχικες καταστασεις
Και δεν μιλαω μονο για Ελλαδακι εγω το πιστευω οτι θα γινει ετσι , αλλα οχι με το 'παραδοσιακο' τροπο του δικτατορα
το βασικο ρολο πανω στο θεμα θα τον παιξουν μεγαλες πολυεθνικες και γενικα ισχυρα οικονομικα λομπι που μεχρι τωρα εχουν μεν τεραστια εξουσια, αλλα προσπαθουν να λειτουργουν στην αφανεια και εχουν τους υπαλληλους-πολιτικους να τρωνε το σκ@το για λογαριασμο τους
Εγώ πάντως προτιμώ τον καπιταλισμό όπως ήτανε κάποτε, πριν την πτώση του τείχους.
Γενικώς, πιστεύω, ούτε ο καπιταλισμός από μόνος του μας δίνει τις απαντήσεις που θέλουμε, ούτε ο κομμουνισμός, αλλά ένα μείγμα των δύο με κυρίαρχο τον καπιταλισμό.συμφωνω, καπιταλισμος με κρατικο παρεμβατισμο και ελεγχο ειναι το καλυτερο
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Πολλοι παιρνετε ως δεδομενο οτι ο καπιταλισμος νικησε
Εγω απο το 2008 αναρωτιεμαι αν ο καπιταλισμος θα επιβιωσει τελικα
Ειναι υπαρκτος ο κινδυνος να παει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας και να γυρισουμε πισω σε αυταρχικες καταστασεις
Και δεν μιλαω μονο για Ελλαδααυτο που λεω εγω ειναι οτι έχασε ο Κομμουνισμός. Και γαμω τις θεωρίες. και στην πράξη απο όσα ξερω, (εμπειρικά, από άτομα που έμειναν εκει 30 χρονια, οχι απο τα βιβλία) είχε πολλά καλά. Ειχες δουλειά, πηγαινες στη δουλειά, γυριζες, καθοσουν στπιτι με παιδια και γυναικα κοιμοσουν και παλι απο την αρχή. Μεχρι εκει όμως.
Γιατι ενα πρωί εσκαγε ο κομισσάριος ή όπως αλλιως τον ελεγαν και ελεγε: 'Λόγω αυξημενων αναγκών στην Ινγκουσετία σε δασκάλους και οδηγους απορριματοφόρων, εσεις οι 25 μετακομίζετε συν γυναιξι και τεκνοις'. Πηγαινες λοιπον στην Ινγουσετία (που καλα ήταν γιατι ηταν κοντά, που να σε εστελναν Σαχαλίνη ή σε κανα Γιακουτσκ) και εβρικες σπιτι ετοιμο και γινοταν ο παραπανω κυκλος. αλλα μονο ο παραπανω κύκλος. οχι οτι ηθελες εσύ. ούτε καν να δοκιμάσεις. Ηξερε το κράτος πάντα καλύτερα. Για να μην πουμε τι θα συνεβαινε αν καποιος σε 'εδινε' στο κομμα δικαιως ή αδίκως. και φυλάκα, μεχρι και εξαφάνιση απο προσώπου γής.
Ακουσα απο Ρώσο το εξης ανέκδοτο: (πίκρα σκετη ειναι αν το αναλογιστείς)
Ειναι στη Σιβηρια στο γκουλαγκ 3 τυποι και κοβουν ξύλα, ξεχωρα απο τους άλλους. Καθε μερα αμίλητοι. Καποια στιγμή σπαει καποιος τη σιωπη του και λεει στον ένα απο τους αλλους
- Συντροφε γιατι είσαι εδω?
Ο αλλος δαγκωνεται, φοβαται να απαντησει γιατι εχει και ρουφιανους το πράγμα, και τελικα ξεθαρρευει και απαντά: - Ειπα οτι ο συντροφος Κουζνώφ ειναι εχθρός του λαού. Εσύ για πες, γιατι είσαι μέσα?
- Εγω ειπα οτι ο σύντροφος Κουζνώφ ειναι φίλος του λαού.
Γυρνάνε και οι δύο στον τριτο,
-Φιλε εσυ για πες μας γιατι εισαι μεσα, εμεις είπαμε.
Ο τριτος απαντάει τελικα 'Ειμαι ο σύντροφος Κουζνώφ'
Γενικώς, πιστεύω, ούτε ο καπιταλισμός από μόνος του μας δίνει τις απαντήσεις που θέλουμε, ούτε ο κομμουνισμός, αλλά ένα μείγμα των δύο με κυρίαρχο τον καπιταλισμό.Αντε ντέ, πεστα. Βεβαια τοτε ειχε και περισσοτερο σοσιαλισμο γιατι πριν την πτώση υπηρχαν πολλοι περισσοτεροι που πιστευαν οτι λειτουργει το πράγμα και εβαζαν τα μποσικα στους καπιτάλες. Μετα πηραν χαμπάρι τι γινόταν και αλλαξαν ροτα και τωρα θα τον πιούμε όλοι μαζί.
- Συντροφε γιατι είσαι εδω?
-
Ο χρήστης Mercyful_Fate έγραψε:
Και να υποθέσω ότι κατέρρευσε λόγω εξωτερικού δάκτυλου, και όχι λόγω των εσωτερικών του προβλημάτων, της προβληματικής οικονομικής λειτουργίας και της εξουθένωσης του λαού από το εν λόγω καθεστώς...Εσωτερικός ήταν ο δάχτυλος. Η Περεστρόικα και η Γκλασνοστ έφεραν τα αποτελέσματα που σκόπευαν εξ' αρχής. Και ο υπαίτιος μετά διαφήμιζε την Πίτσα Χατ!
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Ειχες δουλειά, πηγαινες στη δουλειά, γυριζες, καθοσουν στπιτι με παιδια και γυναικα κοιμοσουν και παλι απο την αρχή. Μεχρι εκει όμως.εβλεπα χθες ενα ντοκυμαντερ για τον Β΄παγκοσμιο. Στη Ρωσια τοτε αν αργουσες 20΄να πας στη δουλεια, ετρωγες 1 χρονο φυλακη
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Ειχες δουλειά, πηγαινες στη δουλειά, γυριζες, καθοσουν στπιτι με παιδια και γυναικα κοιμοσουν και παλι απο την αρχή. Μεχρι εκει όμως.
εβλεπα χθες ενα ντοκυμαντερ για τον Β΄παγκοσμιο. Στη Ρωσια τοτε αν αργουσες 20΄να πας στη δουλεια, ετρωγες 1 χρονο φυλακη
Μια χαρά, τσάμπα φαί-ύπνο! Μη νομίζεις ότι στη δουλειά έβγαζες περισσότερα!
-
Δεν ξέρω για Ρώσους αλλά Ανατολικογερμανοί, Πολωνοί, Ρουμάνοι, Τσέχοι και Βούλγαροι, όπως επίσης και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Βαλτικές χώρες, Ουκρανία) ούτε που θέλουν να ξανακούσουν για υπαρκτό σοσιαλισμό
μολις χθες ενας ρουμανος στη δουλεια της κοπελας μου , τους ανελυε ποσο ωραια περνουσαν στο κομμουνισμο και οτι τοτε ηταν καλα τα πραγματα
Ξερω κόσμο που κυκλοφορεί με τη φωτο του Στάλιν στο πορτοφόλι του.
Υπάρχουν πολλοί τετοιοι και Ρουμανοι και **Αλβανοί **και Ούγγροι και Ανατολικογερμανοί. Αυτό σημαίνει την επιτυχία του συστήματος?Αλβανοι δε νομιζω...Ισως αναπολουν το Χοτζα πολλα ατομα (οπως και οι γονεις μου) για καποια πραγματα τα οποια ειχε σωστα κατα τα αλλα βραστα...
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Και να υποθέσω ότι κατέρρευσε λόγω εξωτερικού δάκτυλου, και όχι λόγω των εσωτερικών του προβλημάτων, της προβληματικής οικονομικής λειτουργίας και της εξουθένωσης του λαού από το εν λόγω καθεστώς...
Εσωτερικός ήταν ο δάχτυλος. Η Περεστρόικα και η Γκλασνοστ έφεραν τα αποτελέσματα που σκόπευαν εξ' αρχής. Και ο υπαίτιος μετά διαφήμιζε την Πίτσα Χατ!
Δηλαδή ο Μιχαλάκης ο 666 είχε σκοπό εξαρχής να διαλύσει τη Σοβιετική Ενωση ? Γιατί ? Αφού ήταν βασιλιάς εκεί, σίγουρα καλύτερα απ΄ό,τι ήταν αργότερα. Αν κάποιος γεννημένος επί υπαρκτού σοσιαλισμού τελικά ήταν προδότης και δεν πίστευε στα ιδανικά του και, περνώντας από τα άδυτα των αδύτων της κομματικής πίστης (KGB ) έφτασε στα ανώτατα κρατικά αξιώματα, αυτό σίγουρα δεν πιστώνεται στις επιτυχίες του καθεστώτος (κάτι σα να βγει Πρόεδρος στις ΗΠΑ Κινέζος πράκτορας )
Τέλος πάντων, όπως το δει κανείς. Για κάποιους ο Μιχαλάκης προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί από τα (οικονομικά κυρίως αλλά και κοινωνικά) χάλια, που οδήγησαν δεκαετίες σταλινικής = 'non sustainable' βασικά πολιτικής. Για κάποιους άλλους πρόδωσε τα ιδανικά που αντιπροσώπευε αυτή ακριβώς η πολιτική.
-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Ειχες δουλειά, πηγαινες στη δουλειά, γυριζες, καθοσουν στπιτι με παιδια και γυναικα κοιμοσουν και παλι απο την αρχή. Μεχρι εκει όμως.
εβλεπα χθες ενα ντοκυμαντερ για τον Β΄παγκοσμιο. Στη Ρωσια τοτε αν αργουσες 20΄να πας στη δουλεια, ετρωγες 1 χρονο φυλακη
Μα το θέμα δεν ήταν να βγάλεις λεφτά. Το θέμα είναι να έχεις τα προς το ζην χωρίς άγχος. Το δόγμα ήταν 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες διασκέδαση και 8 ώρες ξεκούραση. Και μην ακούσω τίποτα χαζά για τη διασκέδαση γιατί τα εμπορικά κέντρα, τα χιονοδρομικά και τις διάφορες αίθουσες εκδηλώσεων (από θέατρα μέχρι κλαμπ) που είχε η Βουλγαρία δεν τα βλέπαμε ούτε στο όνειρό μας εδώ το 70 και το 80!
-
Μα το θέμα δεν ήταν να βγάλεις λεφτά. Το θέμα είναι να έχεις τα προς το ζην χωρίς άγχος. Το δόγμα ήταν 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες διασκέδαση και 8 ώρες ξεκούραση. Και μην ακούσω τίποτα χαζά για τη διασκέδαση γιατί τα εμπορικά κέντρα, τα χιονοδρομικά και τις διάφορες αίθουσες εκδηλώσεων (από θέατρα μέχρι κλαμπ) που είχε η Βουλγαρία δεν τα βλέπαμε ούτε στο όνειρό μας εδώ το 70 και το 80!
Ντάξει, πλάκα κάνω, έβαλα κι εμότικον.
-
Ισως αναπολουν το Χοτζα πολλα ατομα (οπως και οι γονεις μου) για καποια πραγματα τα οποια ειχε σωστα κατα τα αλλα βραστα...
Κοινή διαπίστωση και από εμένα που εργάζομαι στα έργα εδώ και 2 δεκαετίες, χώρος στον οποίο βρίθουν οι εργαζόμενοι από χώρες του πρώην υπαρκτού και τα συζητάμε. Κάποια πράγματα, όχι όλα.
Ένα άλλο πράγμα τώρα : πολλοί από αυτούς ως επαναπατρισθέντες, ομογενείς, παντρεμένοι με ντόπιες, ή και νέοι που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου. Παίζει να μην έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής κανένα που να δηλώνει ότι ψηφίζει κάπακάπα. -
ξεχασες τα υπεροχα μπουρδελα που ειχαν
-
Δε νομιζω να Βλεπανε οι 'λουμπεν' Βούλγαροι τα χιονοδρομικα κεντρα το '70 και τα εμπορικά κέντρα περισοτερο απο οτι οτι τα βλεπανε οι 'λουμπεν' δικοί μας. Δεν το νομίζω. Δυο φορες ειχα μπει στο Μινιόν όλες και όλες όταν ημουν μικρός....
Υποθέτω πως όπως και στην ΕΣΣΔ, τα πολυκαταστήματα/θερετρα με το καλο το πράμα τα βλεπανε οι τουριστες και το Κόμμα. Οι αλλοι, στη σειρά στο αλλο μαγαζί. Στα χωρια περνάγανε πολυ καλύτερα, ειχανε κοτούλες, γουρουνακια, μοσχαρακια, περναγε η ζωή. -
Kλαμπ και πολυκαταστήματα στην ΕΣΣΔ
-
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Kλαμπ και πολυκαταστήματα στην ΕΣΣΔστα οποια διασκεδαζανε 8 ωρες οι πολιτες, που δεν ειχαν λεφτα ουτε για 2ο πιατο φασολαδα με λιπος χοιρου
-
Δε νομιζω να Βλεπανε οι 'λουμπεν' Βούλγαροι τα χιονοδρομικα κεντρα το '70 και τα εμπορικά κέντρα περισοτερο απο οτι οτι τα βλεπανε οι 'λουμπεν' δικοί μας. Δεν το νομίζω. Δυο φορες ειχα μπει στο Μινιόν όλες και όλες όταν ημουν μικρός....
Υποθέτω πως όπως και στην ΕΣΣΔ, τα πολυκαταστήματα/θερετρα με το καλο το πράμα τα βλεπανε οι τουριστες και το Κόμμα. Οι αλλοι, στη σειρά στο αλλο μαγαζί. Στα χωρια περνάγανε πολυ καλύτερα, ειχανε κοτούλες, γουρουνακια, μοσχαρακια, περναγε η ζωή.Ξέρω ανθρώπους που δεν ήταν ούτε του κόμματος ούτε του κράτους και μπορούσαν να πάνε σε αυτά. Εγώ σαν τουρίστας τα είδα μόνο.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Ισως αναπολουν το Χοτζα πολλα ατομα (οπως και οι γονεις μου) για καποια πραγματα τα οποια ειχε σωστα κατα τα αλλα βραστα...
Κοινή διαπίστωση και από εμένα που εργάζομαι στα έργα εδώ και 2 δεκαετίες, χώρος στον οποίο βρίθουν οι εργαζόμενοι από χώρες του πρώην υπαρκτού και τα συζητάμε. Κάποια πράγματα, όχι όλα.
Ένα άλλο πράγμα τώρα : πολλοί από αυτούς ως επαναπατρισθέντες, ομογενείς, παντρεμένοι με ντόπιες, ή και νέοι που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου. Παίζει να μην έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής κανένα που να δηλώνει ότι ψηφίζει κάπακάπα.Are you looking for wankers?
Εγινε το μπάμ, ανοιξε η τρυπα και βγηκαν απο τον τοιχο μεσα, και τωρα θα βοηθήσουν με την ψηφο να ξαναχτιστεί ο τοίχος γύρω τους? -
Υποθέτω πως όπως και στην ΕΣΣΔ, τα πολυκαταστήματα/θερετρα με το καλο το πράμα τα βλεπανε οι τουριστες και το Κόμμα. Οι αλλοι, στη σειρά στο αλλο μαγαζί. Στα χωρια περνάγανε πολυ καλύτερα, ειχανε κοτούλες, γουρουνακια, μοσχαρακια, περναγε η ζωή.Ξέρω ανθρώπους που δεν ήταν ούτε του κόμματος ούτε του κράτους και μπορούσαν να πάνε σε αυτά. Εγώ σαν τουρίστας τα είδα μόνο.
Εσύ εντάξει σαν τουριστας. Κα εδω ισως ενας σε καλη θεση σε ιδιωτικο ή δημόσιο τομέα μπορουσε να παει ξερω εγω σε κανα Ξενία τοτε, σε κανα χιονοδρομικό, χωρις να ματώσει. Οι άλλοι οι πολλοί ειναι το θεμα που 'λιωνανε τα νιάτα τους στη βιοπάλη'.
-
Ν' αλλάξει ο τίτλος σε 'Παράλληλο Σύμπαν, Η Μάνα όλων των Θεμάτων'.
-
Μιλάς με γρίφους γέροντα.
Capitalism vs Communism Mother of all topics