-
Στους Ελληνικούς δρόμους (εεε, συγνώμη, καρόδρομους), είναι προτιμότερη η αποφυγή του ημιάκαμπτου.
Τουλάχιστον για εμένα κάνει μεγάλη διαφορά όταν σε στροφή συναντάς ανώμαλο οδόστρωμα (ιδίως όταν είναι από τη μία πλευρά του αυτοκινήτου)._
-
Ο χρήστης steering έγραψε:
Θέλω να πω ότι καμιά φορά, αυτοκίνητα με ημιάκαμπτο έχουν πιο σπορ συμπεριφορά από θεωρητικά ανώτερες κατασκευές με ανεξάρτητη ανάρτηση πίσω. Δεν είναι μόνο θέμα αρχιτεκτονικής αλλά και ρύθμισης. Τόσο δυσνόητο είναι αυτό ?Εγώ δεν ειπα τη λέξη 'σπορ' και ο καθένας μπορεί να εννοεί διάφορα πράγματα με τη λέξη 'σπορ' πχ την αστάθεια και τον τρόμο ή τις κλίσεις στις στροφές. Ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ημιάκαμπτο και στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα αυτό συνιστά πλεονέκτημα.
Μπορεί το Megane RS να είναι πιο ΣΠΟΡ από ένα Golf GTi αλλά το τελευταίο έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα λόγω της πίσω ανάρτησης που δεν έχει το Megane (και ας είναι πιο 'σπορ' κλπ κλπ).
Γρηγόρη αυτά με τις 'αποσβέσεις' και τις 'μετατοπίσεις' του πίσω άξονα ακούγονται σοφιστικέ αλλά δεν παύουν να είναι παπαρολογίες με το συμπάθειο.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Γρηγόρη αυτά με τις 'αποσβέσεις' και τις 'μετατοπίσεις' του πίσω άξονα ακούγονται σοφιστικέ αλλά δεν παύουν να είναι παπαρολογίες με το συμπάθειο.
Oταν βγεις απο την σκονη των βιβλιων, και της γενικοτερης 'επιστημοσυνης' που σε διακατεχει, και οδηγησεις καμμια
δεκαρια συγχρονα μοντελα, άλλα με ημιακαμπτο, άλλα χωρις, άλλα σπορ, άλλα κυριλλε, σε καποια διαδρομη, υπο πιεση, και οχι τυπου βολτα στην φυση, θα καταλαβεις τι ειναι ρεαλιστικο, τι ειναι παπαρολογιες, και τι σοφιστικε...
Βεβαια απο την αλλη μπορει και να μην καταλαβεις και τιποτα, γιατι για καποιους οι αισθησεις δεν αλλαζουν, ειτε οδηγουν
καποια συγχρονη Porsche, ειτε ενα καινουργιο supermini αυτοκινητο της σειρας. -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
. Ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ημιάκαμπτο και στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα αυτό συνιστά πλεονέκτημα.
Ακριβώς αυτό. Ανεξαρτήτως της όποιας ρύθμισης, οι πολλαπλοί σύνδεσμοι έχουν πλεονεκτήματα που κανένας 'καλορυθμισμένος' ημιάκαμπτος δεν μπορεί να έχει. Από εκεί και έπειτα, κάθε λύση πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά ασφαλώς, αφού σίγουρα στην αγορά υπάρχουν αυτοκίνητα με πολλαπλούς που δεν έχουν και το καλύτερο κράτημα (αλλά δεν έχουν και τους χτύπους του ημιάκαμπτου επίσης...).
Θα μου μείνει πάντως η απορία ΙΚΕ, γιατί θεωρείς ισοδύναμες ποσότητες τον ημιάκαμπτο και τους υστερούντες με ράβδους στρέψης... Η τελευταία διάταξη, ακόμη και σε αυτοκίνητα με πολλά χιλιόμετρα ΔΕΝ ακούγεται ποτέ σε εγκάρσιες ανωμαλίες, ενώ τα διάφορα 207 που είχα κατά καιρούς νοικιάρικα, ακουγόταν, έστω και λίγο...
Δεν μιλώ τώρα για ζμπορ συμπεριφορά , μιλώ για την τυπική λειτουργία σε καθημερινή χρήση.
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Oταν βγεις απο την σκονη των βιβλιων, και της γενικοτερης 'επιστημοσυνης' που σε διακατεχει, και οδηγησεις καμμια
δεκαρια συγχρονα μοντελα, άλλα με ημιακαμπτο, άλλα χωρις, άλλα σπορ, άλλα κυριλλε, σε καποια διαδρομη, υπο πιεση, και οχι τυπου βολτα στην φυση, θα καταλαβεις τι ειναι ρεαλιστικο, τι ειναι παπαρολογιες, και τι σοφιστικε...
Βεβαια απο την αλλη μπορει και να μην καταλαβεις και τιποτα, γιατι για καποιους οι αισθησεις δεν αλλαζουν, ειτε οδηγουν
καποια συγχρονη Porsche, ειτε ενα καινουργιο supermini αυτοκινητο της σειρας.Έτσι μπράβο, βάλτον στην θέση του τον άσχετο!
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Θα μου μείνει πάντως η απορία ΙΚΕ, γιατί θεωρείς ισοδύναμες ποσότητες τον ημιάκαμπτο και τους υστερούντες με ράβδους στρέψης... Η τελευταία διάταξη, ακόμη και σε αυτοκίνητα με πολλά χιλιόμετρα ΔΕΝ ακούγεται ποτέ σε εγκάρσιες ανωμαλίες, ενώ τα διάφορα 207 που είχα κατά καιρούς νοικιάρικα, ακουγόταν, έστω και λίγο...Κινηματικά είναι ισοδύναμοι, δηλαδή ότι μπορεί να κάνει ο ένας, μπορεί και ο άλλος ανάλογα και πως έχει σχεδιαστεί φυσικά. Δεν υπάρχει κάτι a priori που να περιορίζει την μία διάταξη ή την άλλη. Αυτό που λες με το κοπάνημα δεν το γνωρίζω, από προσωπική πείρα δεν έχω δει κάποια ουσιαστική διαφορά. πχ ένα κάπως ταλαιπωρημένο 206 (1.4xs) κοπάναγε αρκετά ενώ ένα παρόμοιας χρονολογίας clioII ήταν πολύ άνετο. Φυσικά δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς κοπάνημα, ίσως ακούγονται τα ελατήρια που στρίβουν στις βάσιες τους (?) ή κάποιο σινεμπλόκ, δε ξέρω. Πιστεύω είναι λεπτομέρεια των συγκεκριμένων μοντέλων που έχεις εσύ ή εγώ εμπειρία, όχι κάτι εγγενές της κάθε διάταξης.
@Κίκιζας Γρηγόρης:
έχεις δίκιο, εγώ φταίω όμως που ξέχασα τη webcam μου ανοιχτή και καρφώθηκα
(wait for it)
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Θα μου μείνει πάντως η απορία ΙΚΕ, γιατί θεωρείς ισοδύναμες ποσότητες τον ημιάκαμπτο και τους υστερούντες με ράβδους στρέψης... Η τελευταία διάταξη, ακόμη και σε αυτοκίνητα με πολλά χιλιόμετρα ΔΕΝ ακούγεται ποτέ σε εγκάρσιες ανωμαλίες, ενώ τα διάφορα 207 που είχα κατά καιρούς νοικιάρικα, ακουγόταν, έστω και λίγο...
Κινηματικά είναι ισοδύναμοι, δηλαδή ότι μπορεί να κάνει ο ένας, μπορεί και ο άλλος ανάλογα και πως έχει σχεδιαστεί φυσικά. Δεν υπάρχει κάτι a priori που να περιορίζει την μία διάταξη ή την άλλη. Αυτό που λες με το κοπάνημα δεν το γνωρίζω, από προσωπική πείρα δεν έχω δει κάποια ουσιαστική διαφορά. πχ ένα κάπως ταλαιπωρημένο 206 (1.4xs) κοπάναγε αρκετά ενώ ένα παρόμοιας χρονολογίας clioII ήταν πολύ άνετο. Φυσικά δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς κοπάνημα, ίσως ακούγονται τα ελατήρια που στρίβουν στις βάσιες τους (?) ή κάποιο σινεμπλόκ, δε ξέρω. Πιστεύω είναι λεπτομέρεια των συγκεκριμένων μοντέλων που έχεις εσύ ή εγώ εμπειρία, όχι κάτι εγγενές της κάθε διάταξης.
Συμφωνώ απόλυτα για την ισοδυναμία τους (μιλώντας με βαθμούς ελευθερίας κάθε διάταξης), αλλά μήπως μία από τις δυο λύσεις είναι πιο...εχμ... τρυφερή με τα σημεία στήριξης; Δεν ξέρω, μηχανολόγος δεν είμαι, ούτε γνωρίζω τις λεπτομέρειες των σημείων στήριξης της κάθε διάταξης, αλλά μου κάνει εντύπωση κάθε φορά που οδηγώ αυτοκίνητα με την μία ή την άλλη λύση. Μπορεί να είμαι θετικά προκατειλλημένος ίσως, αλλά οι υστερούντες σε άνεση και σε ποιότητα κύλισης μου φαίνονται σαφώς ανώτεροι. Αυτό το λέω συγκρίνοντας Xsara με 307 και 308, όπως επίσης 206 με 207. Το επίσης εντυπωσιακό για μένα είναι πως τα παλιότερα αυτοκίνητα είχαν και λιγότερη ηχομόνωση και μικρότερους τροχούς συνήθως και παρόλα αυτά δείχνουν πιο άνετα, ενώ ειδικά αν καθήσεις πίσω, καταλαβαίνεις μεγάλη διαφορά.
Μπορεί να λαθεύω, δεν ξέρω, αλλά εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση. Επίσης, ακόμη και οι υστερούντες με ελατήρια της Lancia μου μου φαίνονται πιο ήσυχοι σε απόσβεση από πιο καινούριες λύσεις ημιάκαμπτων!
Μήπως να πάω καλύτερα σε κάνα ΩΡΛ, να ρίξει μια ματιά στα αυτιά και στον λαβύρινθό μου;
Α, και ξεκόλα λίγο από τον υπολογιστή ρε συ, άντε καμιά βόλτα μπας και μάθεις ένα δυο πράγματα... Ντροπή πια!
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Ενταξει, υπαρχουν και χειροτερα, δεν εισαι πολυ χαλια, αλλα βγες καμμια βολτα, να παρεις λιγο αερα...
-
δεν εισαι πολυ χαλια -
Μα τι ΓΑΜΑΤΑ (ο τόνος πάει όπου θέλει ο καθένας) που περνάμε στο 4TF...
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
καποια συγχρονη Porsche, ειτε ενα καινουργιο supermini αυτοκινητο της σειρας.Έτσι μπράβο, βάλτον στην θέση του τον άσχετο!
Κι εσυ τι μιλας;Αστονα να ξεθυμανει,καποτε θα βαρεθει και θα τον παρουν στους 4τ να γραφει...
-
2 κουβαδάκια και ένα αυτοκίνητο για να επιλέξεις... μμμ δεν ξέρω!
Εγώ θα έπαιρνα το αυτοκίνητο, να πάω και κανα ταξιδάκι με καμιά παρέα!!! Αν δεν έχεις ανάγκη κάτι τέτοιο/ταξιδεύεις σόλο/γουστάρεις κουβαδάκια, το cooper s! Το 500αράκι ακόμα και δίπλα στο μίνι είναι μικρό, πρέπει όμως να είναι φτηνότερο απο το cooper s.
-
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
Κι εσυ τι μιλας;Αστονα να ξεθυμανει,καποτε θα βαρεθει και θα τον παρουν στους 4τ να γραφει...
Όποτε είμαι ελλάδα θα σου φέρνω τσιγάρα...
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Ελα πες,που εχεις κρυψει τα περιοδικα (car&driver,4τ,drive,autoweek,auoday,autoyear,automanual,playauto κλπ).Αποκλειεται να εγινες ετσι απ το πιτσι μονο...
-
Οι γκόμενες με κατάντησαν έτσι
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Οι γκόμενες με κατάντησαν έτσιΚαι όχι τα σπορ(τμ) αυτοκίνητα υπό πίεση;
-
καποια συγχρονη Porsche, ειτε ενα καινουργιο supermini αυτοκινητο της σειρας.Δεν ξερω τι λενε οι άλλοι Γρηγορη αλλά εγω σε βρίσκω σωστό.Σιγουρα η οδηγηση στην πράξη και όχι στον υπολογιστή ειναι τεραστια και ασύγκριτη εμπειρία.Θέλεις να καταθέσεις αυτα που εσυ βλέπεις στην πράξη και τιποτε αλλο.Αστους να λένε.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Οι γκόμενες με κατάντησαν έτσιΩραίο avatar!
-
Εγω ενα ξερω:οταν ο θεος κανει σχεδια ο ΓΚ γελαει...
-
Ο χρήστης pl1987 έγραψε:
2 κουβαδάκια και ένα αυτοκίνητο για να επιλέξεις... μμμ δεν ξέρω!Εγώ θα έπαιρνα το αυτοκίνητο, να πάω και κανα ταξιδάκι με καμιά παρέα!!! Αν δεν έχεις ανάγκη κάτι τέτοιο/ταξιδεύεις σόλο/γουστάρεις κουβαδάκια, το cooper s! Το 500αράκι ακόμα και δίπλα στο μίνι είναι μικρό, πρέπει όμως να είναι φτηνότερο απο το cooper s.
Τέτοιο που είναι το αυτοκίνητο, ας πάρει καλύτερα κάποιο από τα 2 κουβαδάκια...
500 abarth vs mini cooper s(r56) vs audi a3 1.8tfsi