-
Αν το θέμα φτάσει δικαστικά, τι λαμβάνεται υπόψιν; τα στοιχεία που κατέγραψε η ασφάλεια ή αυτά της αστυνομίας;
-
Ο χρήστης edmond έγραψε:
Αν το θέμα φτάσει δικαστικά, τι λαμβάνεται υπόψιν; τα στοιχεία που κατέγραψε η ασφάλεια ή αυτά της αστυνομίας;Σε ατυχήματα χωρίς τραυματισμό, η αστυνομία (όχι απαραίτητα η Τροχαία) έρχεται και καταγράφει απλά ένα συμβάν (γι' αυτό και το χαρτί που πέρνουμε γράφει 'Αντίγραφο Δελτίου Συμβάντων') δηλαδή καταγράφει τα στοιχεία των εμπλεκομένων, τυχόν σήμανση και ακριβές μέρος και ώρα του συμβάντος, ενώ (αν είναι τροχαία) επιβάλλει και τυχόν προστιμα (π.χ. να μην έχεις δίπωμα, να κάνει αλκοτεστ). Στο τέλος καταγράφει συνοπτικά τη δήλωση του κάθε οδηγού, χωρίς να παίρνει θέση!
Αυτό όλο έχει σημασία για να αποδειχθεί ότι πράγματι συνέβη το ατύχημα (το ιδιο αποδεικνύεται προφανώς και με ταυτόχρονες δηλώσεις στις 2 ασφάλειες) και για να διαφυλάξουμε ότι μετά ο άλλος δεν θα αλλαξει άρδην όσα πρωτοδήλωσε!
Αρα στις απλές συγκρούσεις αρκούν και οι ασφάλειες, που συν τοις άλλοις θα βγάλουν και φωτό!Αστυνομία μόνο σε περιπτώσεις εγκατάλειψης ή που βρίσκουμε το αμάξι χτυπημένο για να καταγράψει και τυχόν στοιχεία ή δήλωση αυτόπτη, όπου γενικά υπάρχει φόβος ότι μπορεί ο άλλος εμπλεκόμενος να αρνηθεί ότι έγινε σύγκρουση.
Δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε ώρες να έρθει αστυνομία ή να σπαταλάτε τις ώρες αυτές από άλλες σοβαρότερες δουλειές.
-
Ο χρήστης edmond έγραψε:
Αν το θέμα φτάσει δικαστικά, τι λαμβάνεται υπόψιν; τα στοιχεία που κατέγραψε η ασφάλεια ή αυτά της αστυνομίας;Ετσι κ αλλιως και οι δυο τα μονα που μπορουν να καταγραψουν ειναι α) το τι ισχυριζεται εκαστος, εκεινη τη στιγμη και β) υπαρκτα δεδομενα οπως πχ υπαρχουσα σημανση στους δρομους.
-
Εγώ πάντως που δεν κάλεσα τροχαία σε ατύχημα που είχα με το saxo, τότε που τελικά έχασα και οριστικά το αυτοκίνητο αφού η ζημιά ξεπερνούσε την αξία του οχήματος, χωρίς ευτυχώς όμως κανέναν τραυματισμό από καμιά πλευρά, έχω την αντίθετη εμπειρία. Βασίστηκα στις φωτογραφίες που τράβηξε ο υπάλληλος της ασφάλειας μου και στα χαρτιά της ασφάλειας που υπόγραψαμε εγώ και ο άλλος οδηγός για το πως έγινε το ατύχημα. Στο τέλος της δήλωσης μάλιστα υπογράψαμε και οι δυο πως συμφωνούμε ότι η ευθύνη για το ατύχημα βαραίνει εκείνον.
Ύστερα όμως ο τύπος, χωρίς ακόμα να έχω καταλάβει ακόμα το λόγο, αρνήθηκε να κάνει δήλωση ατυχήματος στη δική του ασφάλεια που να παραδέχεται την ευθύνη του και ουσιαστικά αναίρεσε έτσι την υπογραφή του. Ο ισχυρισμός του ήταν πως δεν κατάλαβε τι υπογραφή έβαλε(???) και πως δεν συμφωνεί με αυτό που δήλωσε στην ασφάλεια μου ενώπιον εμένα και του υπαλλήλου της ασφάλειας. Ουσιαστικά αναίρεσε πλήρως την υπογραφή του έτσι.
Το αποτέλεσμα; Κινήθηκα αναγκαστικά δικαστικώς εναντίον του και περίμενα 5 χρόνια για να γίνει το δικαστήριο μετά από αναβολές κτλ το οποίο και κέρδισα. Τότε ο έξυπνος για δεύτερη φορά έκανε το θαύμα του και άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης, τόσο για την απόφαση που έδωσε το δικαστήριο που του επέρριψε τη πλήρη ευθύνη για το ατύχημα, όσο και για το ποσό της αποζημίωσης ολόκληρης της αξίας του αυτοκινήτου που θεώρησε το ποσό υψηλό. Τελικά ύστερα από 2 χρόνια ακόμα αναμονή, δικαιώθηκα και πάλι και κατάφερα επιτέλους να αποζημιωθώ κάποιους μήνες αργότερα όταν και καθαρογράφηκε η απόφαση της έφεσης.
Τι να το κάνεις όμως αν χάνεις ένα ολόκληρο αυτοκίνητο και περιμένεις μετά 7+ χρόνια για να πάρεις τα λεφτά σου; Ο δικηγόρος μου πάντως μου είπε τότε πως αν είχαμε καλέσει τροχαία εξαρχής δεν θα φτάναμε στο δικαστήριο... Στην ερώτηση μου δε για το πως μπόρεσε να αναιρέσει έτσι απλά με το λόγο του την υπογραφή που έβαλε στα χαρτιά της ασφάλειας μου, η απάντηση του ήταν: 'Αν κανείς δεν αναιρούσε έτσι την υπογραφή του έστω και αναίτια, δεν θα είχαμε λόγω ύπαρξης εμείς οι δικηγόροι..' -
Ο χρήστης G-ATOS έγραψε:
Εγώ πάντως που δεν κάλεσα τροχαία σε ατύχημα που είχα με το saxo, τότε που τελικά έχασα και οριστικά το αυτοκίνητο αφού η ζημιά ξεπερνούσε την αξία του οχήματος, χωρίς ευτυχώς όμως κανέναν τραυματισμό από καμιά πλευρά, έχω την αντίθετη εμπειρία. Βασίστηκα στις φωτογραφίες που τράβηξε ο υπάλληλος της ασφάλειας μου και στα χαρτιά της ασφάλειας που υπόγραψαμε εγώ και ο άλλος οδηγός για το πως έγινε το ατύχημα. Στο τέλος της δήλωσης μάλιστα υπογράψαμε και οι δυο πως συμφωνούμε ότι η ευθύνη για το ατύχημα βαραίνει εκείνον.
Ύστερα όμως ο τύπος, χωρίς ακόμα να έχω καταλάβει ακόμα το λόγο, αρνήθηκε να κάνει δήλωση ατυχήματος στη δική του ασφάλεια που να παραδέχεται την ευθύνη του και ουσιαστικά αναίρεσε έτσι την υπογραφή του. Ο ισχυρισμός του ήταν πως δεν κατάλαβε τι υπογραφή έβαλε(???) και πως δεν συμφωνεί με αυτό που δήλωσε στην ασφάλεια μου ενώπιον εμένα και του υπαλλήλου της ασφάλειας. Ουσιαστικά αναίρεσε πλήρως την υπογραφή του έτσι.
Το αποτέλεσμα; Κινήθηκα αναγκαστικά δικαστικώς εναντίον του και περίμενα 5 χρόνια για να γίνει το δικαστήριο μετά από αναβολές κτλ το οποίο και κέρδισα. Τότε ο έξυπνος για δεύτερη φορά έκανε το θαύμα του και άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης, τόσο για την απόφαση που έδωσε το δικαστήριο που του επέρριψε τη πλήρη ευθύνη για το ατύχημα, όσο και για το ποσό της αποζημίωσης ολόκληρης της αξίας του αυτοκινήτου που θεώρησε το ποσό υψηλό. Τελικά ύστερα από 2 χρόνια ακόμα αναμονή, δικαιώθηκα και πάλι και κατάφερα επιτέλους να αποζημιωθώ κάποιους μήνες αργότερα όταν και καθαρογράφηκε η απόφαση της έφεσης.
Τι να το κάνεις όμως αν χάνεις ένα ολόκληρο αυτοκίνητο και περιμένεις μετά 7+ χρόνια για να πάρεις τα λεφτά σου; Ο δικηγόρος μου πάντως μου είπε τότε πως αν είχαμε καλέσει τροχαία εξαρχής δεν θα φτάναμε στο δικαστήριο... Στην ερώτηση μου δε για το πως μπόρεσε να αναιρέσει έτσι απλά με το λόγο του την υπογραφή που έβαλε στα χαρτιά της ασφάλειας μου, η απάντηση του ήταν: 'Αν κανείς δεν αναιρούσε έτσι την υπογραφή του έστω και αναίτια, δεν θα είχαμε λόγω ύπαρξης εμείς οι δικηγόροι..'Υπερβολές! Αφού αναίρεσε την υπογραφή του από το ένα χαρτί θα το έκανε και για το άλλο!
Εδώ έχει τρελή ευθύνη η ασφάλεια του που προφανώς λόγω καταστροφης ήθελε να σου δώσει λίγότερα.Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλείται η αστυνομία για μικρές καθημερινές ζημιές!
-
Μα και ο δικηγόρος μου ουσιαστικά αυτό πίστευε. Πως τη ζημιά την έκανε η ασφάλεια του που πίστευε πως μπορεί να αναιρέσει την υπογραφή του σε ένα χαρτί της ασφάλειας μου μόνο, αφού κι εκεί ισχυρίστηκε τη δική του εκδοχή για το πως έγινε το ατύχημα που έφτιαξε στο μυαλό του μετά. Αν είχε καταγράψει το συμβάν η τροχαία προφανώς η ασφάλεια του βλέποντας πως είναι χαμένη υπόθεση θα προτιμούσε να τον πιέσει να κάνει δήλωση και να αποφύγουμε το δικαστήριο, το οποίο αναμενόμενα θα κόστιζε περισσότερο στο τέλος... Σίγουρα είναι ένα υποθετικό σενάριο όλο αυτό και όπως το σκέφτομαι συμφωνώ μαζί σου αλλά έχει και μια λογική.
-
Πάντως η δήλωση του οδηγού (αρνητική ή θετική) δεν είναι δεσμευτική για την ασφαλιστική. Δλδ, ο οδηγός μπορεί να κάνει θετική δήλωση και να έχει όλη την καλή διάθεση να αποζημιωθεί ο άλλος εμπλεκόμενος, αν η ασφαλιστική κρίνει διαφορετικά μπορεί να μην αποζημιώσει τον οδηγό. Και το αντίθετο βέβαια, αν δει ότι ο οδηγός της έχει την ευθύνη, δεν πάει να έχει υπογράψει αρνητική δήλωση αυτός, η ασφαλιστική μπορεί να τον αποζημιώσει κανονικά. Άρα δεν ξέρω κατά πόσων έχει νόημα να 'πείσει' τον πελάτη της, αφού μπορεί να κινηθεί αυτόνομα.
Η τροχαία καταγράφει ότι δηλώσουν οι οδηγοί, αλλά εξασφαλίζει βασικές παραμέτρους. πχ. δεν μπορεί να ισχυριστεί ο οδηγός μετά ότι δεν ήταν αυτός παρόν στο ατύχημα, αλλά ο ξάδελφος του που του μοιάζει, ή ότι μαγείρεψε τις δηλώσεις η φροντίδα ατυχήματος. Σπάνιο αλλά στην Ελλάδα με 1 εκ. ανασφάλιστα οχήματα όλα είναι δυνατά.
Και πάντα μα πάντα τροχαία όταν έχουμε να κάνουμε με ανασφάλιστο. Αν δεν καταγραφεί από τροχαία και δεν βεβαιωθεί κλήση, δεν ισχύει η κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα που έχουν οι ασφαλιστικές. Οπότε τα 'φίλε να μην καλέσουμε τροχαία και θα σου πληρώσω τη ζημιά' μακρυά. Έχω βάλει άτομο να βγάλει επί τόπου από την τράπεζα 1000 ευρώ, γιατί κοπέλα είχε αγοράσει μεταχειρισμένο smart αλλά δεν είχε προλάβει να βγάλει ασφάλεια στο όνομά της. Το αγόρι ήθελε να μην καλέσουμε τροχαία και να πληρώσει τη ζημιά.
-
Τι έγινε σήμερα, και στον Κηφισό στην κάθοδο, πάλι είχαν βαρέσει κάποιοι και είχαν κλείσει την αριστερή λωρίδα. Ευτυχώς ήμουνα στο αντίθετο ρεύμα στην άνοδο.
-
Και επανέρχομαι -off topic βέβαια- λέγοντας πως όσες φορές μου έχει τύχει η στραβή (καμιά 10αριά στα σίγουρα με το φορτηγό της δουλειάς κυρίως) εχω φωνάξει πάντα την τροχαία. Άθελα μου βέβαια και χωρίς να το θέλω φυσικά, έχω βγάλει και λαβράκια. Μια φορά έκανα όπισθεν και έριξα ενα scooter κάτω (δεν το έβλεπα καθόλου). Ο τύπος έξαλος, δεν ήταν πάνω, ωστόσο δεν είναι και λίγο να βλέπεις τα πλαστικά να τσακίζουν μπροστά σου. Με τα πολλά όταν του είπα να μην ανυσηχεί και πως θα φωνάξουμε ασφαλιστική και τροχαία, το γύρισε και μου είπε ' νταξ αδερφέ δεν έγινε και τίποτα κλπ ' Τά παιξα φυσικά αλλά δεν με ένοιαζε κιόλας μιας και εγώ δεν είχα καμία απαίτηση.
Απ' την άλλη μια κοπελίτσα με τσούγκρισε στο φανάρι απο πίσω. Όταν της εξήγησα οτι απλά θα περιμένουμε τα καθέκαστα,αγχώθηκε γιατί βιαζόταν. Της πήρα λοιπόν ενα 100άρικο επιτόπου και όλα μέλι γάλα. Τι να έκανα, με το ζόρι να περιμένουμε και οι 2; -
Να ρωτήσω, αν ο ενας απο τους εμπλεκόμενους και ενω εχει γινει κλήση στην τροχαία, φύγει μετα την καταγραφή απο την ασφαλιστικη του συμβάντος εχει καμία κύρωση ;
-
Καμία κύρωση, απλα στο δελτίο συμβάντων θα καταγραφει μονο η άποψη του παρόντα οδηγού.
Μετα σε ενα δικαστήριο αυτο μπορει να χρησιμοποιηθεί και για σπέκουλα απο αυτόν που έμεινε αλλα συνήθως λίγοι δικαστές δίνουν σημασία. -
Ο χρήστης edmond έγραψε:
Και επανέρχομαι -off topic βέβαια- λέγοντας πως όσες φορές μου έχει τύχει η στραβή (καμιά 10αριά στα σίγουρα με το φορτηγό της δουλειάς κυρίως) εχω φωνάξει πάντα την τροχαία. Άθελα μου βέβαια και χωρίς να το θέλω φυσικά, έχω βγάλει και λαβράκια. Μια φορά έκανα όπισθεν και έριξα ενα scooter κάτω (δεν το έβλεπα καθόλου). Ο τύπος έξαλος, δεν ήταν πάνω, ωστόσο δεν είναι και λίγο να βλέπεις τα πλαστικά να τσακίζουν μπροστά σου. Με τα πολλά όταν του είπα να μην ανυσηχεί και πως θα φωνάξουμε ασφαλιστική και τροχαία, το γύρισε και μου είπε ' νταξ αδερφέ δεν έγινε και τίποτα κλπ ' Τά παιξα φυσικά αλλά δεν με ένοιαζε κιόλας μιας και εγώ δεν είχα καμία απαίτηση.
Απ' την άλλη μια κοπελίτσα με τσούγκρισε στο φανάρι απο πίσω. Όταν της εξήγησα οτι απλά θα περιμένουμε τα καθέκαστα,αγχώθηκε γιατί βιαζόταν. Της πήρα λοιπόν ενα 100άρικο επιτόπου και όλα μέλι γάλα. Τι να έκανα, με το ζόρι να περιμένουμε και οι 2;Λάθος και οι δυο περιπτωσεις, οφειλόμενες σε άγνοια των όρων ασφάλισης και σε ζαμανφουτισμο.
Τις ασφάλειες τις δούμε για να πληρώνουν τις ζημιές μας οχι για να τις πληρώνουμε εμείς απο την τσέπη μας. -
Στην πρωτη ειδικά περιπτωςη ειναι προφανές οτι ο μηχανάκιας είχε λερωμένη την φωλιά του. Είτε χωρις δίπλωμα,είτε ανασφαλιστος, είτε χωρις τελη η ολα αυτα μαζι και φοβήθηκε οτι το πρόστιμο απο την τροχαία θα ειναι μεγαλύτερο απο την ζημιά του.
-
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
Στην πρωτη ειδικά περιπτωςη ειναι προφανές οτι ο μηχανάκιας είχε λερωμένη την φωλιά του. Είτε χωρις δίπλωμα,είτε ανασφαλιστος, είτε χωρις τελη η ολα αυτα μαζι και φοβήθηκε οτι το πρόστιμο απο την τροχαία θα ειναι μεγαλύτερο απο την ζημιά του.Πιθανό αλλα μπορούσε χαλαρά την ασφάλεια μονο.
Δεν ήξερε να το χειριστεί. Απο τη στιγμή που δεν έφταιγε δεν ειχε θέμα και ανασφάλιστος να ειναι...
σιγά μην καθόταν κανένας να περιμένει κανα τρίωρο τα στρουμφάκια ! -
Sorry για τις ερωτήσεις αλλα μιας και βρήκαμε δικηγόρο....να θάψουμε 5-6
Η φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής που καταγράφει ατύχημα με ανασφαλιστο όχημα δεν δίνει τα στοιχεία μετα στην τροχαία για πρόστιμο; Περνάει έτσι στο ντούκου οτι κάποιος παράνομει κυκλοφορωντας ανασφαλιστος; -
Η φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής που καταγράφει ατύχημα με ανασφαλιστο όχημα δεν δίνει τα στοιχεία μετα στην τροχαία για πρόστιμο; Περνάει έτσι στο ντούκου οτι κάποιος παράνομει κυκλοφορωντας ανασφαλιστος;Οχι δεν έχουν καποια υποχρέωση να το αναφέρουν !
Αν κάποιος πάντως ειναι ανασφάλιστος και φταει γαμησε τα, τι να του κανει και το πρόστιμο οταν θα κληθεί να πληρώσει απο την τσέπη του ; -
Sorry για τις ερωτήσεις αλλα μιας και βρήκαμε δικηγόρο....να θάψουμε 5-6 [emoji38]
Η φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής που καταγράφει ατύχημα με ανασφαλιστο όχημα δεν δίνει τα στοιχεία μετα στην τροχαία για πρόστιμο; Περνάει έτσι στο ντούκου οτι κάποιος παράνομει κυκλοφορωντας ανασφαλιστος;Η φροντίδα ατυχήματος δεν μπορεί να βεβαιώσει οτι ο άλλος είναι ανασφαλιστος, Μπορεί να είναι μυστήριος και να μην γουσταρει να δώσει τα στοιχεία του. Μόνο η τροχαία έχει τέτοια δυνατότητα. Ούτε μπορεί να 'καρφώσει' τον οδηγό μετά. Είναι σαν να πάρω εγώ τηλ. και να πω οτι ο γείτονας κυκλοφορεί ανασφαλιστος. Μονο επι τόπου μπορεί να βεβαιωθεί η παράβαση.
-
Ο χρήστης Infide1 έγραψε:
Sorry για τις ερωτήσεις αλλα μιας και βρήκαμε δικηγόρο....να θάψουμε 5-6 [emoji38]
Η φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής που καταγράφει ατύχημα με ανασφαλιστο όχημα δεν δίνει τα στοιχεία μετα στην τροχαία για πρόστιμο; Περνάει έτσι στο ντούκου οτι κάποιος παράνομει κυκλοφορωντας ανασφαλιστος;Η φροντίδα ατυχήματος δεν μπορεί να βεβαιώσει οτι ο άλλος είναι ανασφαλιστος, Μπορεί να είναι μυστήριος και να μην γουσταρει να δώσει τα στοιχεία του. Μόνο η τροχαία έχει τέτοια δυνατότητα. Ούτε μπορεί να 'καρφώσει' τον οδηγό μετά. Είναι σαν να πάρω εγώ τηλ. και να πω οτι ο γείτονας κυκλοφορεί ανασφαλιστος. Μονο επι τόπου μπορεί να βεβαιωθεί η παράβαση.
Οτι και να γράψει αλλωστε η φρόντιδα, η ασφάλεια οφείλει να το ελέγξει με την ΥΣΑΕ και το Ελληνικό Κέντρο Πληροφοριών .....
-
Ο χρήστης iceman7 έγραψε:
Η φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής που καταγράφει ατύχημα με ανασφαλιστο όχημα δεν δίνει τα στοιχεία μετα στην τροχαία για πρόστιμο; Περνάει έτσι στο ντούκου οτι κάποιος παράνομει κυκλοφορωντας ανασφαλιστος;Οχι δεν έχουν καποια υποχρέωση να το αναφέρουν !
Αν κάποιος πάντως ειναι ανασφάλιστος και φταει γαμησε τα, τι να του κανει και το πρόστιμο οταν θα κληθεί να πληρώσει απο την τσέπη του ;Στην παραπάνω περιπτωςη ομως που δεν φταίει ο ανασφαλιστος;
-
Θα αποζημιωθεί κανονικά ο ανασφάλιστος.
Ζώα,ζώα,ζώα....... [#5]