-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Ηλία ερωτήσεις.
Θέλω να βάλω στο λεβητοστάσιο παράλληλα με τον λέβητα πετρελαίου ένα λέβητα ξύλου. Έχω πολύ καλή μόνωση και από την κατανάλωση πετρελαίου υπολογίζω 15-20 κιλά ξύλα τη μέρα.
Τι μέγεθος σόμπα/λέβητα να βάλω ώστε να καίει αυτά τα 15-20 κιλά σε 12 ώρες;
Δεν θέλω κάτι μεγάλο και να τα καίει πολύ γρήγορα, να τα καίει σιγά σιγά να κρατάνε 12 ώρες.
Κάθε πόσο πρέπει να κατεβαίνω κάτω και να γεμίζω;Επαναφέρω το ποστ του Λεωνίδα επειδή αλλάξαμε σελίδα και προσθέτω και δικό μου
Λέβητας ξύλου ε?
Πόση ώρα μπορεί το μέγιστο να κρατήσει ένα γέμισμα?Ευτυχώς που δεν αντικαταστήσαμε το χαλασμένο λέβητα πετρελαίου στο εξοχικό. Τώρα βέβαια με αυτές τις τιμές δεν βλεπω να ξαναμπαίνει πετρελαιολέβητας. Βέβαια εξοχικό είναι δεν πολυχρησιμοποιείται το καλοριφέρ. Αλλά και πάλι καλλίτερα εναλλακτική θέρμανση
Μ' ένα σμπάρο (ποστ), 2 τρυγόνια
ΑΝ ο λέβητας είναι καλός, έχει καλό έλεγχο της καύσης των ξύλων. Με λίγα λόγια, ένας καλός λέβητας 40.000 (πραγματικών κ αξιόπιστα πιστοποιημένων) θερμίδων, έχει 12 ώρες αυτονομίας. Αυτό σημαίνει ότι θέλει ένα γέμισμα ανά 12 ώρες, αλλά προσοχή: Αυτό, αν λειτουργεί κοντά στο 100% της απόδοσής του. Αν ένας τέτοιος λέβητας μπει για να ζεστάνει ένα σχετικά μικρό σπίτι (κατά την γνώμη μου είναι πολύ καλύτερα να μπει αυτός παρά ένας 20.000 θερμίδων με πολύ μικρότερο θάλαμο καύσης κ μόνον κανα 200άρι Ε διαφορά), η αυτονομία μεγαλώνει. Εννοείται ότι για πολύ μικρό σπίτι μπορεί χαλαρά (κ είναι καλύτερα) να μπει ο μικρότερος, έστω κ αν η διαφορά τιμής είναι μικρή. Εκτός κ γεμίζοντας τον μεγάλο μπορείς να έχεις ... 2 μέρες αυτονομία, αλλά το θεωρώ απίθανο.
Επειδή μόλις φέτος βάλαμε μερικούς τέτοιους (τους έχω φέρει 2 χρόνια τώρα, αλλά μέχρι πέρυσι ούτε που τους κοιτούσε κανείς), θα έχω ακριβέστατες πληροφορίες αλλά ... σε μερικούς μήνες.Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω την προσωπική μου άποψη. ΑΝ είχα δικό μου εξοχικό ή μονοκατοικία, δεν θα έβαζα ξυλολέβητα: θα έβαζα μια υδραυλική σόμπα ξύλου, να έχω κ την πηγή θέρμανσης μέσα στο σπίτι κ να βλέπω κ την φωτιά. Αν μου περίσσευαν μερικά λ7 θα έβαζα υδραυλική πέλλετ με τηλεχειρισμό κ κάρτα να της στέλνω μήνυμα 'έρχομαι, άναψε', ενώ αν μου περίσσευαν αρκετά θα έβαζα υδραυλικό τζάκι με τις ίδιες δυνατότητες.
-
λογω διαρρυθμισης χωρου, θεωρω αδυνατο να μπορεσω να βαλω τζακι, εστω κ χωνευτο σε γυψοσανιδα.
@ΓΙΩΡΓΟΣ123
Στο αγγλικο site της Dover λεει οτι κ οι δυο ειναι απο cast iron (χυτοσιδηρο δηλαδη).
-
Μα μιά κολώνα διαστάσεων 90 πλάτος χ 60 βάθος χρειάζεσαι κολλητά σε έναν τοίχο μέχρι το ταβάνι. Η σόμπα δηλαδή λιγότερο footprint έχει? Μη σου πω ότι θέλει και παραπάνω δεξιά-αριστέρά από έπιπλα που δεν θες να δεις να ξεφτίζουν από την ζέστη της φλόγας. Άσε που την σόμπα την ακουμπάς κατά λάθος στα πλάγια και βγάζεις φουσκάλες. Αν κυκλοφορούν παιδιά στο σπίτι εγώ δεν θα έβαζα σόμπα.
Το μόνο καλό της σόμπας είναι ότι την παίρνεις μαζί σου φεύγοντας από το σπίτι (αν νοικιάζεις). Αν είναι δικό σου μην το συζητάς, βάλε τζάκι. Θα έχεις και πολύ παραπάνω θέρμανση, 14-16kW, που φτάνουν κοντά για 100τμ αν βάλεις βεντιλατέρ. Με την σόμπα θα σκας τριγύρω της.
Τέλος πάντων, εγώ τσουρουφλίστηκα σε όλο το μάγουλο από μιά σόμπα όταν ήμουνα 7 χρονών και για αυτό δεν θέλω ούτε να τις βλέπω, μου προκαλούν άγχος ένα πράμα, ειδικά αυτές οι γυμνές Για καμιά πελλετόσομπα με τα τελάρα ή τα μάρμαρα γύρω-γύρω το συζητάω...
-
Κοιτώντας για σόμπες με έξοδο 100mm ανακάλυψα ότι μια γαλλική σόμπα στην αγγλία μπορεί να κάνει 700ευρώ, στην γαλλία 500ευρώ και στο Leroy merlin της γαλλίας προσφορά 300ευρώ.
Επίσης οι ιταλικές (ειδικά αυτές με pellet) μπορεί να είναι εώς και 1000 ευρώ φθηνότερες στην ιταλία (πχ 2000 ευρώ προσφορά από εδώ προχθες, 1300 με μεταφορικά από ιταλία).
Μπέρδεμα πάντως η κατάσταση. Λόγω μη δυνατότητας συνεννόησης με την οικοδομή δεν μπορώ να αλλάξω την καμινάδα. Ή θα βάλω pellet ή κάποια με 100mm καμινάδα (έχω βρει αρκετές στην αγγλία).
-
Τζάκι-κασσέτα αξίας 1070€ στο Leroy και 850€ στο internet, τοπικός τζακάς ήθελε 2500€ περασμένο. 1500€ στην τσέπη σε μιά μέρα δηλαδή...
Αν μπορείς να φέρεις απέξω, φέρε. Εδώ ζητάνε ότι νάναι...
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Τζάκι-κασσέτα αξίας 1070€ στο Leroy ...Περαστικά? Αναφέρεσαι σε ενεργειακό με βεντιλατέρ για έξοδο του θερμού αέρα?
Ικανοποιημένος? -
Περαστικά ο συνεργάτης του Leroy ήθελε 400€ (για αντικατάσταση υπάρχουσας εστίας εννοείται). Ναι, ενεργειακό με ενσωματωμένο βεντιλατέρ και εξόδους θερμού αέρα. Δεν έβαλα τελικά αυτό, έβαλα το μοντέλο με εξωτερικό βεντιλατέρ, πιό δυνατό. Ευχαριστημένος είμαι, θηρίο είναι...
-
Ηλία είσαι εξαιρετικός - 3 άλλους που ρώτησα δεν ήξεραν τι πουλούσαν.
Καλά που είδα την εγγύηση για τον λέβητα prity που έλεγε ότι δεν αντικαθιστούν λέβητες που έχουν φουσκώσει από την πίεση του νερού. Παραξενεύτηκα και βρήκα ότι η μέγιστη πίεση είναι μόνο 1 bar που σημαίνει ότι στο δικό μου λεβητοστάσιο με 2 bar δεν μπαίνει.
-
asteris δεν βάζεις κανένα λινκ για τα απέξω. είναι καλό για να βλέπουμε τη πραγματική ποικιλία και ακόμα και αν δεν πάρει κάποιος είναι καλό χαρτί διαπραγμάτευσης.
-
Καλησπέρα κι από εμένα...
Συγνώμη αν όσα ρωτάω έχουν ήδη απαντηθεί, αλλά δεν μπόρεσα να διαβάσω από την αρχή το θέμα. Θα προσπαθήσω να το κάνω τις επόμενες μέρες.
Τελευταίως (=τις τελευταίες μέρες) ενδιαφερόμαστε σφόδρα για το θέμα της θέρμανσης του σπιτιού με τζάκι. Μιλάω πάντα για μία λύση που να συνδέεται με το καλοριφέρ. Σήμερα πήγα σ' ένα τυχαίο μαγαζί, για πρώτη επαφή με το θέμα και μου δημιουργήθηκαν μπορώ να πω πιο πολλές απορίες...
-
Το σπίτι (διαμέρισμα) δεν έχει έξοδο για καμινάδα. Σκέφτομαι ότι ίσως είναι δυνατό να βγάλω μία καμινάδα στο μπαλκόνι, χωρίς όμως να δημιουργήσω προβλήματα κάπνας στην πολυκατοικία. Είμαι στο δεύτερο όροφο 5όροφης πολυκατοικίας και φυσικά, το ενδεχόμενο να πληρώσω εξωτερικό μπουρί από τον 2ο μέχρι τον 5ο (ακόμα κι αν το δεχτούν οι άλλοι ένοικοι) μάλλον δεν παίζει... Γίνεται αυτό;;;
-
Μιλάμε για σπίτι περίπου 110 τετ. μέτρα με φυσιολογικές απώλειες (δηλαδή ούτε να φυσάει ένα αεράκι και να παγώνουμε, αλλά ούτε και σφραγισμένο... κάπου στη μέση...). Πόσα kw θα χρειαστώ για να το ζεστάνω;
-
Τι κατανάλωση σε ξύλο θα έχω; Ο τύπος στο μαγαζί που ρώτησα μου είπε για περίπου 2τόνους το μήνα (δηλαδή κανένα 300άρι ευρώ) και μου έφυγε το καφάσι... Τόσα δίνω και στο πετρέλαιο... Το θέμα είναι να κάνουμε οικονομία και όχι να δώσουμε ένα σεβαστό ποσό (υπολογίζω κανένα 3χίλιαρο... ), που φυσικά δεν περισσεύει, για να κερδίζουμε 50 ευρώ το μήνα και ρομαντζάδα...
-
Το budget είναι σωστό;;; Δηλαδή (αν όλα είναι εφικτά) μπορώ με ένα τέτοιο ποσό να την κάνω τη δουλειά; Ο τύπος μου είπε κάπου στα 2300, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν μιλούσε για κάποιο ιδιαίτερα ποιοτικό τζάκι...
-
Θα καταργηθεί τελείως το πετρέλαιο ή μπορώ να το διατηρήσω σαν back-up.
-
Τι είδους ξήλωμα - δουλειές θα γίνουν στο σπίτι;
-
Μπορώ να συνδυάσω και μαγείρεμα;
8 ) Ξέρει κανείς κανέναν σοβαρό επαγγελματία στη Θεσσαλονίκη (ή στα περίχωρα);
Πρόσβαση σε καλά και φθηνά ξύλα έχω, αν και ίσως με λίγο παραπάνω κόπο, και θα τα αποθηκεύω σε μικρές σχετικά ποσότητες (υπολογίζω κανένα 500kg τη φορά) στο μπαλκόνι. Ο επιπλέον κόπος δεν με απασχολεί ιδιαίτερα, απλά να αξίζει τον κόπο οικονομικά.
-
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
......... ΑΝ είχα δικό μου εξοχικό ή μονοκατοικία, δεν θα έβαζα ξυλολέβητα: θα έβαζα μια υδραυλική σόμπα ξύλου, .....Εννοείς, φαντάζομαι, ξυλοσομπα που συνδέεται στα υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ.
Δεν απαιτείται ηλεκτρική εγκατάσταση, αλλά και τοποθέτηση μπόϊλερ για αυτήν? -
Τι κατανάλωση σε ξύλο θα έχω;
Ξεκίνα ανάποδα. Πες μας πόσο πετρέλαιο τρως το χρόνο, και θα σου πούμε με ακρίβεια +- 10% πόσα ξύλα θες για το ίδιο θερμαντικό αποτέλεσμα.
Για καμινάδα μόνο μέχρι το μπαλκόνι, χλωμό έως κίτρινο του νεκρού. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Τι κατανάλωση σε ξύλο θα έχω;
Ξεκίνα ανάποδα. Πες μας πόσο πετρέλαιο τρως το χρόνο, και θα σου πούμε με ακρίβεια +- 10% πόσα ξύλα θες για το ίδιο θερμαντικό αποτέλεσμα.
Για καμινάδα μόνο μέχρι το μπαλκόνι, χλωμό έως κίτρινο του νεκρού.Πετρέλαιο πέρισυ κάψαμε περίπου 1500 ευρώ, δηλαδή (αν υποθέσουμε τιμή γύρω στα 0,75) κάπου 2τόνους.
-
Το σπίτι (διαμέρισμα) δεν έχει έξοδο για καμινάδα. Σκέφτομαι ότι ίσως είναι δυνατό να βγάλω μία καμινάδα στο μπαλκόνι, **χωρίς όμως να δημιουργήσω προβλήματα κάπνας **στην πολυκατοικία.
Αν μου πεις πως θα το πετυχεις αυτο ,θα σου απαντησω κ,εγω σε ολες τις αποριες σου
-
Στον ακάλυπτο μου έρχεται κάπνα από κάποιου το τζάκι. Άμα τον βρω...
Δε με λέτε ρε παιδιά, με τις τιμές που ακούγονται για το πετρέλαιο, μπας κι είναι τελικά φθηνότερο το αρκουδίσιο;
Με τη έννοια ότι ανάβεις μόνο το κλιματιστικό του χώρου που κάθεσαι (σαλονοτραπεζαρία + κουζίνα ενιαία στη δική μου περίπτωση και το 18άρι τα πιάνει όλα αρκετά γρήγορα), στο υπνοδωμάτιο μπαίνεις μόνο για ύπνο και χουχούλιασμα, στο λουτρό βάζεις λίγο αερόθερμο αν θέλεις...; -
αναλόγως την κατανάλωση του a/c και τη μόνωση του σπιτιού. Μη ξεχνάς πως με το που κλείσεις το a/c μέσα σε 15-20 λεπτά θα κρυώσει πάλι. Αν έχεις παιδιά, δε μπορείς να τα αφήσεις να κοιμούνται σε κρύο δωμάτιο. Εγώ που είμαι μόνος, αυτό κάνω βέβαια..
-
Σκέφτομαι να αφήνω το a/c όλη τη νύχτα, σε μια λογική θερμοκρασία, 20 β. ας πούμε. Για το παιδί, εμείς είμαστε ΟΚ.
Θα έβαζα θερμοπομπό (χρησιμοποιούσα παλιά), αλλά είναι επικίνδυνος αν ρίξεις (ή ρίξει) κάτι εύφλεκτο πάνω του. Ίσως αν τον κρέμαγα στον τοίχο...
-
Αν έπρεπε αναγκαστικά να διαλέξετε μία από τις δυο επόμενες ποιά θα διαλέγατε?
(η αισθητική είναι αδιάφορη όταν η επιλογές είναι τόσες λίγες αφού πρέπει να ταιριάζουν σε μπουρί 100mm)1)http://www.woodburning-stoves.co.uk/invicta-sologne-anthracite-13441-400078#
2)http://www.stovesareus.co.uk/catalog/aarrow-ecoburn-5-multifuel-woodburning-stove-p-467.html
Η invicta είναι πιο δυνατή (8kw) και πιο κατάλληλη για τον χώρο που θέλω να θερμάνω. Παίρνει ξύλα 50cm (έναντι 25cm της άλλης) αλλά δε μου φαίνεται για τόσο ποιοτική κατασκευή (έχει δευτερογενή καύση, 80% απόδοση, γαλλική κατασκευή).
Από την άλλη η aarrow φαίνεται να είναι πιο ποιοτική (ότι μπορεί να φανεί από φωτογραφείες) και δίνει lifetime εγγύηση στο σώμα της αλλά είναι υπερβολικά μικρή τόσο σε ισχύ (5kw) όσο και σε μέγεθος.
Ο χώρος που πρέπει σίγουρα να ζεστάνουν είναι γύρω στα 40τετραγωνικά αλλά υπάρχουν αρκετά ανοίγματα με χολ προς το υπόλοιπο σπίτι (~110m^2).
-
Πετρέλαιο πέρισυ κάψαμε περίπου 1500 ευρώ, δηλαδή (αν υποθέσουμε τιμή γύρω στα 0,75) κάπου 2τόνους.
Ωραία, έστω ότι τοποθετείς στο διαμέρισμά σου ένα κλειστό ενεργειακό τζάκι-λέβητας απόδοσης 65% με διπλά τοιχώματα για να ζεσταίνει το νερό που θα κυκλοφορήσει στα καλοριφέρ. Τα ξύλα που θα απαιτηθούν για το ίδιο θερμαντικό αποτέλεσμα είναι περί τους 7,5 τόννους σε βάρος.
Θα προσληφθεί ο Γουίλι ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί, ή θα τον υποδυθεί κάποιο μέλος της οικογένειας? -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Στον ακάλυπτο μου έρχεται κάπνα από κάποιου το τζάκι. Άμα τον βρω...Δε με λέτε ρε παιδιά, με τις τιμές που ακούγονται για το πετρέλαιο, μπας κι είναι τελικά φθηνότερο το αρκουδίσιο;
Με τη έννοια ότι ανάβεις μόνο το κλιματιστικό του χώρου που κάθεσαι (σαλονοτραπεζαρία + κουζίνα ενιαία στη δική μου περίπτωση και το 18άρι τα πιάνει όλα αρκετά γρήγορα), στο υπνοδωμάτιο μπαίνεις μόνο για ύπνο και χουχούλιασμα, στο λουτρό βάζεις λίγο αερόθερμο αν θέλεις...;`
Εγω ερκοντισιον θα ξηγηθω φετος.Τα εχω ηδη αρα δεν θα πληρωσω κατι καινουριο,και ποσο να μου ανεβει ο λογαριασμος της δεη με λογικη παντα χρηση? πληρωνω ~150 ευρω καθε 2μηνο.Να παει 300? 400? δεν νομιζω παραπανω.Ενδεικτικα το καλοκαιρι με αρκετη χρηση ερκοντισιον μεχρι και ολο το βραδυ ανεβαινει ο λογαριασμος 20-40 ευρω μονο.Το ξερω οτι η ψυξη δεν εχει την καταναλωση τηε θερμανσης,αλλα θα τα βαλω μπολικα στον υπολογισμο.Αρα 250(400-150=250)χ3 λογαρισμους διμηνους=750 ευρω.Τα μισα ακριβως απο το πετρελαιο.Και δεν θα τα δωσω και ολα μαζι,μιας και για τα σπιτια (πρωτη κατοικια+2 εξοχικα+1 μαγαζι ξενοικιαστο 3 χρονια)πρεπει να δωσω στους αχρηστους γυρω στα 2000.
Ετσι ουτε Γουιλι ουτε μαυροι θερμαστες.Πως το βλεπετε?
υγ το σπιτι ειναι σχετικα νεο(7 ετων) με καλη μονωση και 2πλα τζαμια.Θα ζεστανω τον ενιαιο χωρο σαλονι-κουζινα που ειναι 50τμ και 2 κρεβατοκαμαρες.
Ξυλόσομπα