-
ακριβώς!
-
ευχαριστω για τη διευκρινηση
-
Οι Εγγλέζοι λένε : If you want to pay nothing and get something , finally you pay something to get nothing !
-
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον ingenere και τον Διγέτιο,αλλά επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.Πέρα από τις γνώσεις και το ψάξιμο,που τουλάχιστον για μένα έρχονται κατά 80% μέσα από βιβλία,πολύ σημαντικό είναι να είναι κάποιος συνειδητοποιημένος,να αφιερώνει τον απαιτούμενο χρόνο και φυσικά να μην θεωρεί τα μαστόρια άξιους συνεχιστές της αυτοκίνησης.
Να τα πάρουμε ένα-ένα:
Λέγοντας συνειδητοποιημένος εννοώ ότι όταν απαιτείς κάποιες δουλειές συνήθως τα κόστη δεν μπορεί να διαφέρουν τρομακτικά.Παραδίδω μία εντελώς γυμνή καρότσα για λογικότατη φανοποιοία και βάψιμο με υδατοδιαλυτά χρώματα και πληρώνω 3200 ευρώ με μόνη υποχρέωση να ξαναρεγουλάρει πόρτες και ο μπογιατζάρας κανά ψιλογυάλισμα εάν χρειαστεί και παραλαμβάνω πάλι ένα κουφάρι.Το κάτω μέρος και τον χώρο των επιβατών εννοείται ότι τον είχα βάψει μόνος μου.Φίλος βάφει την κουπέ εκδοχή του μοντέλου με χειρότερη φανοποιοία και με τσιμούχες καινούργιες που του τις προμήθευσε-τοποθέτησε ο φανοβαφέας με 1350 ευρώ.Φαντάζεστε το αποτέλεσμα.
Απαιτούμενος χρόνος.Αυτό το σκέλος έχει άμεση σχέση και με το τρίτο.Συστήνω τον παραπάνω φανοποιό σε καλό φίλο να κάνει αστείες δουλειές σε σχέση με την ανακατασκευή τη δική μου,επισημαίνοντας του όμως ότι εγώ περνούσα σχεδόν κάθε μέρα,έβλεπα και έλεγα-έλεγχα τι δεν μου άρεσε.Ο φίλος δεν μπόρεσε να το κάνει για επαγγελματικούς λόγους με το αποτέλεσμα να είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών.
Τέλος μη ξεχνάτε ποτέ ότι τα μαστόρια δουλεύουν για να εξοικονομήσουν τα προς το ζήν ενώ εμείς κάνουμε το χόμπυ μας.Κοινό σημείο επαφής,όσο και να βαυκαλιζόμαστε,δεν υπάρχει.
Διαβάστε.Πρίν φτιάξω το πρώτο μου αυτοκίνητο έψαξα και βρήκα τεχνικά εγχειρίδια βαφής.Φυσικά δεν έγινα τεχνίτης,αλλά με κοροίδεψαν λιγότερο από τον φίλομου,που τώρα του ξεβάφει ο ουρανός.
Συμβουλευτείτε κάποιον-κάποιους που το χουν ξανακάνει (και πληρώσει δυο και τρείς φορές),δείτε δουλειές και αυτοκίνητα και τα 3000 και 4000 ευρώ φτάνουν για να αγοράσεις ένα τίμιο αυτοκίνητο.Απλά δεν μπορείς να γίνεις γνώστης και μάγκας μόνο πίσω απ το πληκτρολόγιο. -
Όσον αφορά σε μένα, στην όποια ενασχόληση μου με τα κλασικά αυτοκίνητα έχει πολλούς λόγους:
α) Ρομαντισμός και μνήμες μίας εποχής που έχω ζήσει και προσπάθεια να κάνω όλα όσα δεν είχα μπορέσει τότε, για πολλούς και διάφορους λόγους. Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να ανασκαλίσω γνώσεις του παρελθόντος και να μπορέσω να τις εφαρμόσω σε κάτι...έστω και τώρα. Ο πιθανός λόγος που γίνεται αυτό? Μάλλον ψυχοθεραπεία
β) Η τεχνολογία των αυτοκινήτων έχει προχωρήσει με καταιγιστικούς ρυθμούς και νοιώθω ότι σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο τα μόνα που μπορώ να κάνω είναι αυτά που μπορώ να κατανοήσω τον τρόπο λειτουργίας τους. Δηλαδή ανοίγω το καπό και βλέπω ότι μπορώ να αλλάξω λάδια, φίλτρο, μπουζί, τακάκια και λίγα πράγματα ακόμα. Μου λείπουν λοιπόν οι ρυθμίσεις των καρμπυρατέρ, η γεύση της βενζίνης, οι ευθυγραμμίσεις με πτυσσόμενα κουρτινόξυλα και οι αναγκαστικές και γρήγορες στην σύλληψη πατέντες (Ελληνικός καφές στο ψυγείο, καλσόν αντί για ιμάντες, καθαρισμοί κυκλώματος ψύξης με κρασόξυδο και λοιπά όμορφα) που μπορεί να μην κρατούσαν για πολύ, αλλά είχε δουλέψει το μυαλό σου και το κυριότερο ένοιωθες ότι τίποτα δεν μπορεί να σε αφήσει στην μέση του δρόμου, επειδή ό,τι και αν σου τύχει μπορείς να το αντιμετωπίσεις (προς στιγμήν). Και αυτή η αναμόχλευση των παλιών πρακτικών βοηθάει στην ψυχοθεραπεία.
γ) Απωθημένα: Πάρα πολλές (απλές κατά βάθος) ανεκπλήρωτες επιθυμίες μία παλαιότερης εποχής. Alfa Romeo gt, junior, veloce, Lancia fulvia...Και αρκετές απο Fiat που δεν έτυχε να αποκτήσω (είναι λίγα και το 128 ήταν ένα απο αυτά και ας μην είναι τίποτα). =ψυχοθεραπεία
δ) Αυτό έχει να κάνει με μία ιδιοτροπία που έχω, να φτιάχνω κάτι και ενώ δεν είναι τόσο καλό, όσο θα το έφτιαχνε ο καλύτερος μάστορας (γιατί πολλές φορές ήταν καλύτερο απο ότι θα το έκανε ένας μάστορας του σωρού) να κάθομαι να το χαζεύω και να γεμίζει η ψυχή μου...το επόμενο βήμα είναι, κοιτόντας το να εντοπίζω τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα και μου ξέφυγε.Στο φόρουμ δε, σε όποιο καινούργιο θέμα τίθεται, θυμάμαι πράγματα που δεν ήξερα ότι έχω σε κάποια αποθήκη του μυαλού μου και αν μπορώ να τα παρουσιάσω.Άλλωστε είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος η παλαιά μνήμη δυναμώνει και η φρέσκια τείνει να χαθεί. Μπορώ αν σκαλίσω το μυαλό μου (αν έχω σοβαρό κίνητρο) να θυμηθώ τι ζιγκλέρ αέρα βενζίνης και τι καλάμια είχα βάλει στα 2 διπλά του 124 σπορ και είχα πετύχει τέλεια απόδοση...αλλά και όσο αν το σκαλίσω, ίσως δεν μπορέσω να θυμηθώ τι έφαγα προχθές.
Ιδανικό μου?
Το μορέτι να το φτιάξω με τα χέρια μου, όσο χρόνο και να μου πάρει και να πάρω ένα άλλο (όχι μορέτι) με βασικά σημεία απροβλημάτιστα, ώστε να μπορώ να ασχολούμαι με λεπτομερειες ( γυάλισμα νίκελ, σμάλτο στα φαγωμένα σήματα, γωνίτσες των ταπετσαριών ξεκόλλητες κλπ ). Πάντα όμως θα έχω ένα σύγχρονο (Panda 100hp) ή σχεδόν σύγχρονο (Alfa155) για τις μετακινήσεις μου και θα το πηγαίνω σε συνεργεία να μου ελέγξουν τον Lamda, το maf ή το abs.
Κυριακή πρωί, βρέχει, είπα να γράψω κάτι παραπάνω, αφορμής δοθείσης... -
μάλλον έχετε ξεφύγει λίγο από το 'τι κλασσικο μεχρι 3000 Ε'
μήπως είναι καιρός να ανοιξουμε ένα καινούργιο θρεντ που να βγάζουμε τα εσώψυχα μας -
Ο χρήστης Α 110 ΑLPINE έγραψε:
μήπως είναι καιρός να ανοιξουμε ένα καινούργιο θρεντ που να βγάζουμε τα εσώψυχα μας -
μήπως είναι καιρός να ανοιξουμε ένα καινούργιο θρεντ που να βγάζουμε τα εσώψυχα μαςΕμένα (ως δημιουργού του thread) πάντως μου αρέσουν και απολαμβάνω ολα τα παραπάνω, οποτε αν δεν πειραζει τους Mod κανενα πρόβλημα να συνεχίσουε εδω...
-
Ααααχ γι' αυτή την ψυχοθεραπεία γίνονται όλα.... συμφωνώ απόλυτα.
Θα μπορούσαμε να ανόιξουμε νέο θέμα ξέρετε.
Κλασσικό όχημα και ψυχοθεραπέια, και να περιγράφουμε όλα τα ωραία που νιώθουμε όταν κάνουμε μια διαδρομή και χαιρόμαστε τον ήχο των καρμπυρατέρ, το ηλιοβασίλεμα ή το φεγγάρι που αντανακλά στην θάλλασα και η επόμενη εικόνα να είναι τα πανέμορφα όργανα μιας W115 ή μιας junior ή τα χρονομετρικά μιας Norton!
Και όλα αυτά να είναι εφικτά με την μικροεπισκευούλα που έκανες πριν από λίγο για να το βγάλεις στον δρόμο και δουλεύει τέλεια!!Με συγχωρείτε για το off topic. Παρασύρθηκα!
-
Ο χρήστης scuderia monofaro έγραψε:
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον ingenere και τον Διγέτιο,αλλά επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.Αν και το λες, σεβαστέ τζουλιαφόρε φίλε μας, τελικά για την ψυχούλα σου μας μιλας! Δυστυχώς ή ευτυχώς, το να καταθέσει κανείς 3 και 4 χιλιάρικα για μια βαφή της προκοπής δεν είναι στις δυνατότητες του καθενός πόσο μάλλον στου πιτσιρικά που κοιτάζει να τη βγαλει με το χαρτζιλίκι του. Πολύ περισσότερο σκέψου έναν 18άρη να πάει να πιάσει κουβέντα με τη ριστοράτζα και να καταφέρνει να καθοδηγήσει κιόλας (μην κρίνεις από εσένα που έχεις 20 άτομα συνεργείο να κάνεις ζάφτι).
Στην περίπτωση τη δική μου, εμφανίστηκα ουρανοκατέβατος πριν 15 χρόνια (πιτσιρίκι-μαλάκιο, περίπου σαν αυτά τα παιδιά με τη διαφορά ότι διάβαζα για αυτό το αυτοκίνητο από 12 χρονών, ήμουν ήδη σε πολυτεχνική σχολή με τρέλα για τη μηχανολογία ενώ ο συνιδιοκτήτης αδερφός μου είχε εξαιρετική τεχνική κατάρτηση). Την εποχή εκείνη έλεγες 'κλασσικό αυτοκίνητο' και ο κόσμος φαντάζονταν Lagonda, αφού είδα τρεις διαφορετικούς μάστορες αποφάσισα να εμπιστευτώ αυτόν που πίστεψα καλύτερο από τη δουλειά που είδα (και ό,τι μαλακίες κατάλαβα) ενώ φάνηκε να καταλαβαίνει τι εννοούσα όταν του έλεγα ότι θέλω να μοιάζει με το αυθεντικό! (για την ιστορία 10 χρόνια μετά, σε ένα συνεργείο άκουσα να μιλούνε για έναν τρελό πιστιρικά που πήρε ένα 'σουπερ' αυτοκίνητο και το στένεψε και του έβαλε μικρή μηχανή...τόσο ντιπ για ντιπ ιδέα του τι εστί ιστορικό δεν είχαν - τώρα οι ίδιοι στο παίζουν κονεσέρ...)
Εκείνη την εποχή συμφωνήσαμε το εξωπραγματικό ποσό (φανοβαφή + αγορα και εγκατάσταση μοτέρ+ δυο καθίσματα) των 2 εκατ. δραχμών σε καταβολή 3 δόσεων + προκαταβολής... Το αυτοκίνητό μου είχε κάποια θέματα αλλά όχι τίποτα ιδιαίτερα τραγικό (τώρα που το σκέφτομαι), ενώ επειδή ο μάστορας ήξερε να πάει μέχρι τη φρατζή και τη λιοσίων (άλλες εποχές τότε) εκανα ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ από τη Γερμανία... όλη όμως (Πάνω από 1.5 εκατ! μέχρι παρμπριζ που το έσπασε έφερα)! Θέλετε το αποτέλεσμα; Οι 3 μήνες έγιναν 2,5 χρόνια, στα οποία η πραγματική δουλειά έγινε σε 3 εβδομάδες. Δεν έμεινε ίχνος σκουριάς (ή έτσι νόμιζα) αλλά έπεσε ένα παχύ στρωμα στόκου πιστολιού/προχρώματος/χρώματος και το αμάξι μου μέλωσε σα φρουί γλασσέ - το κατάστρεψε κοινώς. Όλο αυτό τον καιρό δε, πήγαινα ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ή και 2 φορές την εβδομάδα με την ελπίδα να δω φως. Τελικά, μετά από τόσο καιρό για να μπορέσει να λειτουργήσει το αμάξι (πέσανε κλειδαριές- πήγε να πάρει 3 φορές φωτιά από τα ηλεκτρικά, πέσανε τζάμια και άλλα όμορφα) ξαναμοντάρισα ο ίδιος 2 μήνες μετά που το πήρα. Η αγορά του ήταν ιδιαίτερα φτηνή για την εποχή του (ευκαιρία θα έλεγα) αλλά με τα μαστοριλίκια και τα ανταλλακτικά (και τρια χρόνια βενζίνες) έφτασε εκεί που τελικά θα έφτανε ένα πολύ καλό αυτοκίνητο τότε εκτελωνισμένο ή δύο ιστορικά!
Φυσικά το πλήρωσα και αμάξι δεν είχα/έχω τελικά.Τώρα που μεγάλωσα (λίγο) πάλι δεν μπορώ να πω ότι θα τολμούσα μεγάλης έκτασης επισκευές αν και μπορώ να βοηθήσω στην καθοδήγηση του πρότζεκτ πλεον (όχι σαν το Μήτσο ή το Βαγγέλη, βέβαια, που ξέρουν καλα το αυτοκίνητο - αλλά στη δουλειά μου καταφέρνω με επιτυχία να ολοκηρώσω πρότζεκτ αρκετές δεκάδες φορές ακριβότερα...τα μαστόρια εκεί όμως ακούνε τι τους λέμε γιατι αρκετοί από αυτούς ξέρουν από που τρώνε και τιμούν το ψωμάκι τους). ΔΕΝ μπορώ όμως να είμαι από πάνω από τον καθένα όλη την ώρα και θεωρώ αυτονόητο ότι όταν αναλαμβάνει κάτι πρέπει να το τελειώνει όπως πρέπει την ώρα που πρέπει... αυτό είναι και που φοβάμαι περισσότερο γιατί πλέον δεν μπορώ να συγκρατήσω και τα νεύρα μου όταν βλέπω αρκουδιές...και δυστυχώς τα νεύρα μας πρέπει να τα προσέχουμε από κάποια ηλικία και μετά...
Και ενώ μου ήταν αδιανόητο να κάτσω να κάνω οποιαδήποτε δουλειά μόνος μου (διότι ονειρευόμουν κονκουρντελεγκανς και βίλαντ΄έστ ενώ πίστευα ότι έκαστος στο είδος του) τώρα σιγά σιγά υλοποιώ την ιδέα ¨καλύτερα να τα κάνω σκατά αλλά να τα κάνω μόνος μου' (την επόμενη φορά θα είναι λιγότερο σκατά και πάει λέγοντας). Ε, σε αυτή τη λογική ένα μπουρδελάκι φιατάκι των 2 χιλιάδων (που θα μπορώ να το βγάλω και μια βόλτα από την αρχή) είναι σίγουρα πιο χειροπιαστή λύση από οποιοδήποτε σάπιο πρόρτζεκτ στη σωστή τιμή ή τη βελότσια με τα 15 χιλιάρικα που κάθεσαι και τη βλέπεις μόνο... -
Εκεί λοιπόν είναι απαραίτητη η εμπειρία των παλαιότερων.Μη ξεχνάς ότι κι εσύ τότε ήσουν ημιμαθής. Η καθημερινή μου ενασχόληση με τη μαστοράντζα σίγουρα βοηθά,αλλά αυτό που πραγματικά λειτουργεί είναι να είσαι ικανός να του υποδεικνύεις το λάθος του και να μπορείς να του το αιτιολογείς.Κι εκεί είναι μόνο η γνώση που μετρά.
-
Ο χρήστης scuderia monofaro έγραψε:
Εκεί λοιπόν είναι απαραίτητη η εμπειρία των παλαιότερων.Μη ξεχνάς ότι κι εσύ τότε ήσουν ημιμαθής. Η καθημερινή μου ενασχόληση με τη μαστοράντζα σίγουρα βοηθά,αλλά αυτό που πραγματικά λειτουργεί είναι να είσαι ικανός να του υποδεικνύεις το λάθος του και να μπορείς να του το αιτιολογείς.Κι εκεί είναι μόνο η γνώση που μετρά.Α- αμαθής scuderiέ μου ... όπως και όλοι οι πιτσιρικάδες, οι οποίοι έχουν το σεβασμό μου από τη στιγμή που αποφασίζουν να πάρουν ένα καρούλι και να το κάνουν (έστω στη φαντασία τους) αμάξι από το να πάρουν το τζιτιάι επειδή στρίβει καλύτερα και να μη μάθουν ποτέ (έστω από την ανάποδη) πως γίνονται οι δουλειές...
-
τα γουστάρω αυτά που γράφετε αλλά όπως πάτε αυτοκίνητο ιστορικό μέχρι 3000 ο Ραζης δεν βλέπω να βρίσκει.
-
τα γουστάρω αυτά που γράφετε αλλά όπως πάτε αυτοκίνητο ιστορικό μέχρι 3000 ο Ραζης δεν βλέπω να βρίσκει.Σκαθάρι θα πάρει, είπαμε.
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
τα γουστάρω αυτά που γράφετε αλλά όπως πάτε αυτοκίνητο ιστορικό μέχρι 3000 ο Ραζης δεν βλέπω να βρίσκει.
Σκαθάρι θα πάρει, είπαμε.
μπα μη το λες, θωπεύει μια Silvia τώρα
αυτός να ξεφύγει απο γιαπονεζικο -
ελα μητσο σου βρηκα
http://search.autotrader.co.za/www/cars ... 5187580622
αφου δε βρεις τπτ με τοσα τουλαχιστον κανε μια βολτα τουρισμο οδηγα το οτι δηθεν σ ενδιαφερει και γυρνα.
Αφορμη για ταξιδακι βρε συ
-
http://www.car.gr/classifieds/cars/photos/1219451/
Πάρε το Χρήστο και δείτε αυτήν. -
παραείναι φτηνά και απλά, δεν πέφτει τόσο χαμηλά ο Μήτσος
-
Δημήτρη δες και αυτό:
Toyota Celica gt 16 '77
http://www.car.gr/classifieds/cars/view/1409916/ -
Τι κλασσικό μέχρι 3.000€?