-
Οχι βεβαια. Πιστος για μενα ειναι μονο αυτος που μεσα του πιστευει στον Θεο. Ουτε αυτος που νηστευει, ουτε αυτος που κανει δεκα σταυρους κ παει μπουσουλωντας στην Τηνο ..
Αν εισαι η δηλωνεις αθεος αλλα παντρευτεις στην Εκκλησια μονο κ μονο για την γυναικα σου, βαφτισεις το παιδι σου μονο κ μονο για τον κοινωνικο περιγυρο τοτε εισαι τσαμπα μαγκας κ η αθεεια σου εγκειται μονο στο να φας κανα κοψιδι Μεγ.Παρασκευη κ μαλιστα να το διατρανωνεις λες κ εκανες κανα κατορθωμα..
Anyway , μερες που ειναι ο καθενας ας πραττει οπως επιθυμει. -
Φάσκεις και αντιφάσκεις. Από τη μία λες (και σωστά) ότι η πίστη (άρα και η μη-πίστη) είναι εσωτερικό θέμα:
Ο χρήστης giannik1977 έγραψε:
Οχι βεβαια. Πιστος για μενα ειναι μονο αυτος που μεσα του πιστευει στον Θεο. Ουτε αυτος που νηστευει, ουτε αυτος που κανει δεκα σταυρους κ παει μπουσουλωντας στην Τηνο ..και από την άλλη λες ότι συνδέεται άμεσα με το τι κάνεις 'εξωτερικά':
Αν εισαι η δηλωνεις αθεος αλλα παντρευτεις στην Εκκλησια μονο κ μονο για την γυναικα σου, βαφτισεις το παιδι σου μονο κ μονο για τον κοινωνικο περιγυρο τοτε εισαι τσαμπα μαγκας κ η αθεεια σου εγκειται μονο στο να φας κανα κοψιδι Μεγ.Παρασκευη κ μαλιστα να το διατρανωνεις λες κ εκανες κανα κατορθωμα..
Αν η πίστη είναι εσωτερικό θέμα, τότε το αν παντρεύεσαι χωρίς να πιστεύεις δε δείχνει τίποτα σε σχέση με την πίστη, ούτε αν είσαι μάγκας ή τζάμπα μάγκας είτε οτιδήποτε.
Το λες σα να πρέπει κάποιος να αποδεικνύει τη μη-πίστη του ενώ προφανώς ούτε η πίστη ούτε η μη-πίστη χρειάζονται καμία απόδειξη (ως εσωτερικά θέματα που είναι).
'Τζάμπα μάγκας' όπως το θέτεις είναι αν δηλώνεις άθεος αλλά που και που λες (μέσα σου πάντα) 'θεέ μου βοήθα' και 'άραγε όταν πεθάνω θα πάω στον παράδεισο' και τέτοια.
-
Βασικά επειδή και εγω έχω σκεφτεί αυτα που λεει ο giannik1977 πιστεύω οτι όσοι είναι άθεοι στην Ελλάδα και παντρευονται ας πουμε θρησκευτικά,σίγουρα κάνουν κάποιους εσωτερικούς συμβιμβασμούς...
Είναι λιγάκι άκυρο να είσαι άθεος και να παντρευεσαι στην εκκλησία ας πούμε .Κάλλιστα μπορείς να παντρευτείς και στο Δημαρχείο πχ.Φυσικά αυτο δε τους κάνει πιστούς αλλά συμβιμβασμός είναι.Θα μου πείτε βεβαια ,τόσους συμβιμβασμούς δε κάνουμε καθημερινά?
Νass έχεις δίκιο σε αυτα που γράφεις για τη κοινωνική πίεση ,δυστυχώς στην Ελλάδα είναι πολύ έντονη.Tα ΄ηθη και τα έθιμά της χώρας που ζεις γιατί είσαι υποχρεωμένος να τα ακολουθείς?Διαφωνω εδω,εκτός βεβαια απο ακραίες ή προκλητικές περιπτώσεις. -
Μα ρε παιδιά, συμβιβασμούς κάνουμε σε όλη μας τη ζωή και σε όλα τα θέματα, γιατί να διαφέρει η πίστη ?
Οσο γιαλαντζί άθεος είναι αυτός που πχ. παντρεύεται στην εκκλησία άλλο τόσο γιαλαντζί πιστός είναι αυτός που πχ. δε δίνει τον ένα από τους δύο χιτώνες του στο φτωχό συνάνθρωπό του. -
Το 'πίεση απο τον περίγυρο' δε σημαίνει ντε και καλα οτι σε ζορίζουν.
Μπορεις κανονικότητα να είσαι άθεος αλλα να συμμετεχεις σε 5-10 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ χαρακτήρα εκδηλώσεις, κατα την ίδια έννοια που μπορεις να πας στο καρναβάλι χωρίς να είσαι....παγανιστης, η που πετάς άετο την Καθαροδευτερα γιατί....έτσι.
-
Nass αυτο έγραψα και εγω.Απλά το θέμα της αθεϊας στην Ελλαδα είναι ταμπού .
Έχοντας ζήσει σε μια χώρα που το 70 με 80% των κατοίκων είναι άθεοι έχω αλλάξει τις παιδικές μου αντιλήψεις,που τόσα χρόνια το ελληνικό σύστημα διαμόρφωνε.
Πάντως και στη Τσεχία γιορτάζουν το Πάσχα όπως και τα Χριστούγεννα,με το γνωστο 'εμπορικό' τρόπο.Το Πάσχα βέβαια λιγότερο έντονα. Ελάχιστοι κάνουν θρησκευτικο γάμο όμως ενω η βαφτιση ουσιαστικά δεν υπάρχει. -
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Nass αυτο έγραψα και εγω.Απλά το θέμα της αθεϊας στην Ελλαδα είναι ταμπού .
Έχοντας ζήσει σε μια χώρα που το 70 με 80% των κατοίκων είναι άθεοι έχω αλλάξει τις παιδικές μου αντιλήψεις,που τόσα χρόνια το ελληνικό σύστημα διαμόρφωνε.
Πάντως και στη Τσεχία γιορτάζουν το Πάσχα όπως και τα Χριστούγεννα,με το γνωστο 'εμπορικό' τρόπο.Το Πάσχα βέβαια λιγότερο έντονα. Ελάχιστοι κάνουν θρησκευτικο γάμο όμως ενω η βαφτιση ουσιαστικά δεν υπάρχει.Τι λες τωρα? και το πρωτοπατορικο αμαρτημα βαραινει τα παιδια, τους νεους μεχρι να πεθανουν?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Τα ήθη και τα έθιμα πρέπει να τα σέβονται όλοι σε μια χώρα, και αυτόχθονες και επισκέπτες. Γιαυτό έγραψα 'στην Ελλάδα σαφώς όχι' στην αρχική μου δημοσίευση και εκεί είναι η ουσία.
Οσα από αυτά τα ήθη & έθιμα χάνονται, το παθαίνουν επειδή το επιθυμεί ή έστω είναι ουδέτερη η πλειονότητα των αυτόχθονων, όχι μια φωνασκούσα δυναμική μειονότητα. Παράδειγμα, το σεξ πριν το γάμο, που ανέφερες και συ, δεν είδα να γίνει ούτε μία διαδήλωση περί παρθενίας (ΟΚ δεν ξέρω, μπορεί και να έγινε στα 60s ήμουν αγέννητος τότες ) αλλά τελικά χάθηκε.
Μας αρέσει δεν μας αρέσει, πολλά από τα σχετιζόμενα με τη θρησκεία ήθη και έθιμα τα ασπάζεται η πλειονότητα. Παράδειγμα η νηστεία τη μεγ. εβδομάδα.
Αυτό δε σημαίνει ότι η μειονότητα πρέπει να κάνει τουμπεκί και το να φας αρνιά τη μεγάλη εβδομάδα είναι μια χαρά, αν δεν πιστεύεις, αλλά το να πας να φας αρνιά μεγάλη Παρασκευή μπροστά στην εκκλησία δείχνει μόνο ότι θέλει να προκαλέσεις την πλειονότητα και να δείξεις πόσο cool και προχωρημένος είσαι.
Οπως λοιπόν ο σεβασμός και στα δικαιώματα της μειονότητας αλλά και στη θέληση της πλειονότητας είναι γενικά η ουσία της δημοκρατίας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση. Και όπως η ουσία της ελευθερίας είναι να μην προσβάλλει την ελευθερία του άλλου, έτσι και σε αυτή την περίπτωση.Ποια διαδήλωση περί παρθενίας βρε nass Τη φάση με το σεντονάκι με το αίμα μετά το γάμο [και τις επιπτώσεις του να μην] πρώτη φορά από εμένα την ακούς; Δεν νομίζω.
Το 'ήθος και έθιμο' του να είναι παρθένα η νύφη δεν σταμάτησε να επηρεάζει το άτομο επειδή άλλαξε η πλειοψηφία. ΕΞΑΦΑΝΗΣΤΗΚΕ σαν 'ήθος και έθιμο' επειδή σταμάτησε να το ακολουθεί η πλειοψηφία.
Εμένα δεν με νοιάζει να εξαφανιστεί ως 'ήθος και έθιμο'. Όποιος θέλει να το ακολουθεί, μαγκιά του, ας κάνει ό,τι θέλει. Από την παρθενία, μέχρι τη νηστεία, ή ό,τι άλλο του καβλώσει.
Αυτό που μερικοί δείχνετε να μην μπορείτε να καταλάβετε είναι τη διαχωριστική γραμμή -σε μια κατηγορία 'ηθών και εθίμων'- μεταξύ σεβασμού = είσαι ελεύθερος να το κάνεις και 'σεβασμού' = θα το κάνεις και εσύ.
Τι να κάνουμε δλδ τώρα. Όσο προοδεύουν οι κοινωνίες περνάνε από μια κατάσταση στην οποία τα θρησκευτικά [μεταξύ άλλων] 'ήθη και έθιμα' από κανονιστικό στοιχείο της κοινωνικής λειτουργίας, πάει σε αυτή στην οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα του να μην συμμετέχεις, και να πράττεις διαφορετικά.
Και μόνο το γεγονός ότι παραδείγματα για να δείξουμε πως πρέπει να 'σεβόμαστε' τέτοια έθιμα πάμε και αντλούμε μόνο από μουσουλμανικές χώρες, είναι nuff said φάση.Και φυσικά το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με κάποια υποτιθέμενη εκδοχή του σεβασμού προς το άτομο, γιατί οι ίδιοι που το απαιτούν δήθεν, δεν το επιδεικνύουν στους υπόλοιπους. Το σκηνικό είναι τύπου πάλιουρας 'εμείς εδώ έτσι κάνουμε, έτσι θα γίνεται, κι αν σ' αρέσει'. Ε, αυτά είναι που αφήνουν πίσω του οι κοινωνίες καθώς προοδεύουν.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 'ήθος και έθιμο' της ετεροφυλοφιλίας. Καθόλου δεν το έχει παρατήσει η πλειοψηφία, αλλά από εκεί που ήμαστε μια κοινωνία στην οποία δεν μπορούσε το άτομο να είναι ομοφυλόφιλο γιατί 'προσέβαλε και προκαλούσε τη χριστιανική πίστη', η κοινωνία προοδεύει και αναγνωρίζει ότι δεν είναι δικαίωμά της να απαιτεί από τον ομοφυλόφιλο να μην εκδηλώνει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις επειδή κάποιοι (η πλειοψηφία μάλιστα) 'προσβάλλονται' και 'προκαλούνται'.
Αυτή είναι η πρόοδος μια κοινωνίας. Να καταλαβαίνει ότι παραμένει συνεκτική ενώ παράλληλα μαθαίνει να ζει με τη διαφορετικότητα και να μη 'σπάζεται' και 'προκαλείται' οποτεδήποτε κάποιο μέλος της επιλέγει να μην ακολουθήσει τα κυρίαρχα 'ήθη και έθιμα'. Για την ακρίβεια, μαθαίνει να μην την απασχολεί καν.
Όσο τώρα για το φόβο της διαρραγής του κοινωνικού ιστού και της απώλειας της συνεκτικότητας... Τρίχες κατσαρές.
Κατ' αρχήν η φάση είναι live your myth που πιστεύουμε ότι έχουμε κάποια φοβερή κοινωνική συνεκτικότητα. Μιλάμε για τις ελληνικές κοινωνίες που ο καθένας γράφει στ@@ του τους υπόλοιπους για να 'κάνει τη δουλίτσα του' 'πέντε λεπτάκια', από το διπλοπαρκάρισμα και το κλείσιμο της ράμπας, το μπάζωμα του ρέματος για να χτίσει το αυθαίρετο, μέχρι το σκουπίδι, το κλέψιμο, κ.ο.κ. bending all the rules προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ίδιος και στ@@ του για τις επιπτώσεις στην κοινωνική λειτουργία. Αυτή είναι η φοβερή 'συνοχή' της ελληνικής κοινωνίας. Να τη χαιρόμαστε
Ατομίσταροι και αντικοινωνικοί του κερατά είμαστε. Ως κοινωνικότητα αντιλαμβανόμαστε μόνο τη φάση 'βγαίνουμε με τους φίλους μας και είμαστε διαχυτικοί'. Cool story bro.Κάνουμε λες και είμαστε η μόνη κοινωνία που έχει πλειοψηφία χριστιανών (guess what, δεν είμαστε), ότι μόνο εμείς ξέρουμε να διαφυλάξουμε τη συνοχή (guess what, oύτε εκεί τα καταφέρνουμε ούτε καν ικανοποιητικά), και αντί να δούμε πως γίνεται να υπάρχουν κοινωνίες με κάποια θρησκευτική πλειοψηφία, που παραμένουν απίστευτα συνεκτικές, και παράλληλα έχουν μάθει να σέβονται και να συνυπάρχουν με κάθε πιθανή διαφορετικότητα [μπορεί και να καταλάβουμε ότι έτσι χτίζονται στ αλήθεια συνεκτικές κοινωνίες βέβαια ], καθόμαστε και φέρνουμε παραδείγματα από μουσουλμανικά κράτη.
-
Όσο για το περί δημοκρατίας και ελευθερίας.
Ναι, έχει έλλειμμα δημοκρατίας και ελευθερίας ο βερολινέζος ας πούμε, που αν του πεις ότι μην κάνεις το Χ γιατί προσβάλλει την πίστη μου θα γελάσει μέχρι και ο χρυσαυγίτης. Που έχει μάθει ότι η διαφορετικότητα είναι αυτονόητο δικαίωμα και δεν περνάει από το μυαλό του να προσβληθεί από κάτι τέτοια. Δεν ξέρουν αυτοί από σεβασμό και δικαιώματα.Σε αντίθεση με εμάς, που από κοινωνικό σεβασμό ξεχειλίζουμε σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής μας
-
Ισως ομως ενας βερολινεζος να σεβεται και την πιστη του αλλου και να μην πηγαινει να κανει προκλητικες ενεργειες= κοροιδια, εξω απο σημεια πιστης αλλοθρησκων.. η μηπως παει??
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Το 'ήθος και έθιμο' του να είναι παρθένα η νύφη δεν σταμάτησε να επηρεάζει το άτομο επειδή άλλαξε η πλειοψηφία. ΕΞΑΦΑΝΗΣΤΗΚΕ σαν 'ήθος και έθιμο' επειδή σταμάτησε να το ακολουθεί η πλειοψηφία.Αυτό λέω βρε mjacob αλλά θέλεις να γράψεις το σεντονάκι σου για θέματα για τα οποία βασικά συμφωνούμε (ενώ από την άλλη δεν αγγίζεις την ουσία αυτού που λέω, ότι και η μειονότητα έχει υποχρέωση να σέβεται την πλειονότητα). Be my guest
-
Μάλλον nass δεν καταλαβαίνεις την απάντηση που σου δίνω στην 'ουσία αυτού που λες' και η οποία έχει γραφτεί παραπάνω από μια φορές. Φυσικά και υπάρχει σεβασμός, αλλά ο σεβασμός δεν μεταφράζεται στο τι θα κάνω ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, πολλώ δε μάλλον στο να μην πρέπει εσύ να με δεις πουθενά να κάνω το αντίθετο.
Άσε που όχι, άλλο λες εσύ άλλο λέω εγώ (για το ζήτημα παρθενίας). Άλλο το να εξαφανιστεί ένα 'ήθος και έθιμο' [που δεν με νοιάζει], άλλο το να αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα 'αν θες να το κάνεις καν'το κρυφά]. Στο ένα απαιτείται να το παρατήσει η πλειοψηφία [όπως γράφεις] στο άλλο όχι [που γράφω εγώ].
Αλλά θες να γράψεις την απαντησούλα σου για να δείξεις κάτι. Be your own guest
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Ισως ομως ενας βερολινεζος να σεβεται και την πιστη του αλλου και να μην πηγαινει να κανει προκλητικες ενεργειες= κοροιδια, εξω απο σημεια πιστης αλλοθρησκων.. η μηπως παει??κατλαβαίνεις φυσικά ότι ουδέποτε είπα να πάει κανείς να κάνει οτιδήποτε έξω από λατρευτικούς χώρους.
Μιλάμε για το σπίτι του καθενός, το εστιατόριο κ.ο.κ.
-
Επι της ουσίας δεν υπάρχει κάποια διαφωνία πάντως.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Και μόνο το γεγονός ότι παραδείγματα για να δείξουμε πως πρέπει να 'σεβόμαστε' τέτοια έθιμα πάμε και αντλούμε μόνο από μουσουλμανικές χώρες, είναι nuff said φάση.Ναι ναι όπως πχ. ομοφυλοφιλία στην Ιαπωνία ή και στη Ρωσία (βλ. πρόσφατες ιστορίες), ναρκωτικά (ακόμα και ελαφρά) στην Αυστραλία (άντε κάπνισε κανα τσιγαριλίκι έξω από την Οπερα να δούμε για πότε σε μάζεψαν), εκτρώσεις στο μισό χριστιανικό κόσμο κτλ.
Βασικά αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να δείξεις ότι αν είναι 'προοδευτικό' (ποιός το κρίνει ) (εξ΄ου και η αντιδιαστολή με τους 'καθυστερημένους' μουσουλμάνους μόνο που είναι άκυρη), στα τέτοια σου ο σεβασμός της πλειονότητας (όχι της πλειοψηφίας, η 'πλειοψηφία' ορίζεται μόνο σε ψηφοφορίες ). Και με βάση αυτό χωρίζεις μια χαρά την κοινωνία σε 'προοδευτικούς' και 'μη' και αρχίζεις τα 'εσείς' κτλ. (uber fail σε οποιαδήποτε συζήτηση σε ενδιαφέρει να συζητήσεις και όχι να τσακωθείς).
Νταξ δε συννενοούμαστε παρότι στα βασικά συμφωνούμε, δε βαριέσαι, έτσι και αλλιώς εσύ γράφεις τα σεντόνια...
EDIT: @Hellenic Tifosi πλάκα δεν έχει ?
-
ναι αυτό με ενδιαφέρει.
Όλα τα έπιασες, ποσώς με ενδιαφέρει να σέβομαι τον οποιονδήποτε και τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.Δεν καταλαβαίνεις, υποθέτεις τα κίνητρα του άλλου (υπερκλασσικός, το κάνεις συνέχεια) άρα όλοι συμφωνούν μαζί σου στην ουσία και γράφουν σεντόνια για να γράφουν γιατί δεν πιάνουν αυτό που λες.
typical.
-
όχι τιφοσι, υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ διαφωνία, επί της ουσίας
Και είναι ακριβώς αυτό που λέει ο mjacob, εγώ δε θυμάμαι αθεους να πηγαίνουν μεσα σε εκκλησία να διαδηλώνουν, αντίθετα θυμάμαι παπαδαριό να διαδηλώνει σε θέατρο και να φωνάζει αστυνομίες για να απαγορέψουν παραστάσεις.
Ή μήπως τα ξέχασες?
@νασσ: χριστός ανέστη
-
Εγώ πάντως αυτά τα καραγκιοζιλίκια που λες rx8_drifter τα καταδικάζω και με τα 5 χέρια.
Οπότε σε τι ακριβώς διαφωνούμε, για εξήγησέ μου.Είναι ή δεν είναι δικαίωμα των παπάδων και του 'χριστεπώνυμου πλήθους' να διαμαρτύρονται για ό,τι δεν τους αρέσει ?
Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος δεν τους λέει 'άντε και γαμηθείτε'. ΕΚΕΙ είναι το πρόβλημα και όχι στο τι είναι 'προοδευτικό' και τι δεν είναι.
EDIT: παρότι δεν πιστεύω σε χριστούς και αναστάσεις, ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω.
-
ΓΙα την δήθεν ανεκτικότητα κουβεντιάζουμε και ποιος την σέβεται και ποιος όχι. (σχόλιο στον 224 πάνω σε αυτό που έγραψε ο mjacob )
Εδώ ο άλλος ζητάει τα ρεστα επειδη θα κάνω εγώ bbq στο σπιτι ΜΟΥ
-
Καραγκιόζης
Οπως και αυτός που λέει ότι θα πάει να κάνει bbq στο προαύλιο της εκκλησίας μεγ. παρασκευή διότι, και καλά, 'είναι δημόσιος χώρος και έχει δικαίωμα μπλα-μπλα-μπλα'
Αυτό που λέω είναι, ότι φαινόμενα μη ανεκτικότητας υπάρχουν και από τις 2 πλευρές (πχ. να ονομάζεις τον χριστιανό 'ταλιμπάν' μόνο και μόνο επειδή πιστεύει, όχι επειδή προσπαθεί να επηρεάσει τη ζωή σου). Προφανώς πολύ περισσότερα από την πλευρά των χριστιανών προς τους μη χριστιανούς, το οποίο είναι (όχι αποδεκτό αλλά...) αναμενόμενο επειδή θεωρούν τους εαυτούς τους (και, μας αρέσει δεν μας αρέσει είναι) πλειονότητα. Και ότι η αποφυγή προκλήσεων και ο σεβασμός εκατέρωθεν είναι απαραίτητη για μια αρμονική συμβίωση.
Σε τι διαφωνούμε ως προς αυτά ?
Περί εκκλησίας [#3]