-
Δεν θυμάμαι την ακριβή δικαιολόγηση, ήταν κάτι σαν αυτά που αναφέρθηκαν λίγο πιο πάνω αλλά είχε κι άλλα... Όμως νομίζω ότι τα ~330 είχαν προκύψει λόγω διάφορων περιορισμών που όμως πλέον είναι λιγότερο εφαρμόσιμοι αφού έχουν ξεπεραστεί ή αντιμετωπιστεί (άλλο εύρος στροφών, άλλες αναφλέξεις και εγχύσεις με πολύ καλό έλεγχο χρονισμού και μίγματος, άλλα μέταλλα και ανοχές, υπερσυμπίεση και πολλά άλλα κόλπα) οπότε και τα επιχειρήματα υπέρ των 330 έχουν αναθεωρηθεί.
Και μην ξεχνάμε και το κόστος κατασκευής. Καθώς τα αυτοκίνητα φτηναίνουν κάνεις οικονομία όπου μπορείς οπότε αν δεν χάνεις αρκετά αλλού προτιμάς λιγότερους και μεγαλύτερους κυλίνδρους κι ας υστερούν λιγάκι...
Εμένα πάντως τον τηρεί τον κανόνα, 6κύλινδροι και 1991 κυβικά! -
4*330=1320cc!
Όχι και πολύ μακρυά από τα 1328cc του Swift Μου!
-
1332/4 = 333 κ.εκ. ανα θαλαμο στο Cz3.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Ενδιαφέρον. Πως όλα αυτά επηρεάζουν την κατανάλωση; Πόσο π.χ % καλύτερη κατανάλωση έχει ένα 3κυλινδρο χιλιάρι (π.χ Aygo) από ένα τετρακύλινδρο (π.χ. i10) ;Λογικά έχει λιγότερες τριβές, αλλά αυτό είναι όλο;
-
ένας ξερός αριθμός εμβαδού δεν λέει και πολλά. Υπάρχουν πολλές ακόμα συνιστώσες. Διάμετρο επί διαδρομή (δηλαδή υπό ή υπερτετράγωνος), μήκος μπιέλας κλπ). Σκεφτείτε μόνο ότι σε δυο ίδιους κινητήρες πόσο ρόλο παίζει το βάρος του βολάν.
-
Πάντως και η Τουότα το χρησιμοποίησε το μαγικό νούμερο, για το Optimal Drive στο Γιάρις. Προφανώς, κάτι ξέρουν και αυτοί παραπάνω.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Ενδιαφέρον. Πως όλα αυτά επηρεάζουν την κατανάλωση; Πόσο π.χ % καλύτερη κατανάλωση έχει ένα 3κυλινδρο χιλιάρι (π.χ Aygo) από ένα τετρακύλινδρο (π.χ. i10) ;
Λογικά έχει λιγότερες τριβές, αλλά αυτό είναι όλο;
To θέμα του 3κυλινδρου και 4 κύλινδρου 1000άρη είναι απλό:
4 κύλινδροι είναι πολλοί για τόσα κυβικά. Απλώς τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαν οι κατασκευαστές ίδιο μπλοκ για μια σειρά μοτέρ στα 1000>1300 κ.εκ με αποτέλεσμα να χουμε 4κύλινδρους μικρούς.
Επίσης οι 4κύλινδροι κινητήρες έχουν πλεονέκτημα όσον αφορά την εξισορρόπηση κραδασμών.Όσον αφορά τώρα την σύγκριση μεταξύ τους, νομίζω πως δε μπορεί να επιτευχθεί: Εδώ έχουμε τεράστιες διαφορές σε φαινομενικά πανομοιότυπους ανταγωνιστικούς κινητήρες, θα ήταν πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε (πιστεύω εγώ!) σε ποιό βαθμό αυτές οι διαφορές πρέπει να αναχθούν στη διαφορετική αρχιτεκτονική και μόνο σε αυτήν! Υπάρχουν στοιχεία εσωτερικής σχεδίασης, μετάλλων, συμπίεσης, ψύξης, λίπανσης...
-
Καλησπερα,
σε μια συζητηση με κατι φιλαρακια, πιασαμε το θεμα του ογκου του κυλινδρου..Καπου ειχα διαβασει οτι το 'ιδανικο' μεγεθος κυλινδρου ειναι 333 cc..
Ισχυει και αν ναι, γιατι?Σας μερσω!
-
Επρεπε να βαλεις και το ερωτημα για τα πλεονεκτηματα των τρικυλινδρων
Και για εμπειριες απο τα τριδυμα (που εχουν τρικυλινδρους με 333cc ανα κυλινδρο κοκ) -
ντεν εκω τριδυμο καρντια μου..
εχω μονον iQ, το οποιο εχει τρικυλινδρο..
αλλα μην βιαζεσαι... ας δουμε τι θα μας πουν... -
Παλιότερα για περίπου 300 κ.εκ. έλεγαν, αλλά πλεόν κάνουν λόγο ότι το ιδανικό είναι γύρω στα 500 κυβικά και το ακολουθούν από τη Ferrari μέχρι τη BMW...
-
Είχα ανοίξει και εγώ παλιά ακριβώς το ίδιο τόπικ. Το συμπέρασμά μου είναι πως αυτό το 'ιδανικό' 330κ.εκ. δεν προκύπτει από πουθενά. Ίσως σε κάποια περίπτωση να προκύπτει πως είναι ο ιδανικός συμβιβασμός αλλά με το σκεπτικό αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως το 'ιδανικό' μέγεθος είναι τα 531κ.εκ ή τα 782, ή τα 53 ή οτιδήποτε.
ΥΓ. et voila: viewtopic.php?f=6&t=11859
-
Το μέγεθος μετράει :σίφτι:
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Είχα ανοίξει και εγώ παλιά ακριβώς το ίδιο τόπικ. ...
ΥΓ. et voila: viewtopic.php?f=6&t=11859Εγώ το θέμα αυτό δεν το βλέπω και μου λέει ότι δεν υπάρχει.... εσείς το βλέπετε;;
Νομίζω ότι η επιλογή των ~333 είχε σχέση με θερμοδυναμικά πράματα, ρυθμό παραγωγής και απαγωγής θερμότητας (λόγο όγκου με επιφάνεια) και κάτι τέτοια. Με τα turbo, τους εγκεφάλους, τα injection κλπ όμως ο έλεγχος καύσης έχει γίνει πολύ πιο καλός που η διάσταση έχει αλλάξει και μεγαλώσει σε ~500.
-
Είναι επειδή ενώθηκαν τα 2 θέματα, είναι το θέμα αυτό πλέον.
-
Σωστά!
12χ330 = 3960 = κυβισμός πολλών supercars του 70 (Ferrari, Lambo κτλ.)
12χ500 = 6000 = Enzo
8χ500 = Μ3 Ε90 + 10χ500 = Μ5 Ε60
8χ500 = Ferrari 4xx μοντέρνες (στο περίπου)Τυχαίο ? Δε νομίζω...
-
Εγώ νομίζω
Ιδανικο μεγεθος κυλινδρου?