-
Ο χρήστης ripper έγραψε:
@sparticle
Δύσκολη ερώτηση.
Έννοείς να κρίνουμε τις ομάδες με βάση την διαχείριση των αγώνων αφήνοντας κατά μέρος την εξέλιξη, παίρνοντας δηλαδή σαν δεδομένη την δυναμικότητα των μονόθεσίων στους πρώτους αγώνες ή να κρίνουμε τη χρονιά τους με βάση και την εξέλιξη του μονοθεσίου;Έχει δίκιο ripper, είναι λίγο μπερδεway έτσι όπως το λέω! Βέβαια, συνήθως η εξέλιξη ενός μονοθεσίου είναι καλή ή κακή αν το μονοθέσιο είναι αντίστοιχα καλό ή κακό απ' το ξεκίνημα της σεζόν! Όχι απαραιτήτως, αλλά πιστεύω στις περισσότερες περιπτώσεις. Κι αυτό βέβαια οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στο ότι αν το μονοθέσιο είναι 'στη βάση' του καλό, οι αναβαθμίσεις συνήθως του βγαίνουν. Και φυσικά κατά δεύτερον, εάν ένας σχεδιαστής έχει σχεδιάσει καλά ένα μονοθέσιο, ε, λογικό να σχεδιάζει καλά και τις αναβαθμίσεις του (πχ Andrian Newey που ό,τι έφερε για τις RBR μες στη χρονιά δούλεψε).
Ωστόσο, είδαμε περιπτώσεις πχ Renault, που έφεραν τις αναβαθμίσεις στο απολύτως κατάλληλο timing, κάτι που πχ δεν πέτυχε η McLaren στην Ιαπωνία ή και η Ferrari στην Τουρκία όχι γιατί ήταν κακές οι αναβαθμίσεις (οι οποίες αργότερα αποδείχτηκε ότι δούλευαν), αλλά γιατί δεν τις διαχειρίστηκαν σωστά.
Επομένως περισσότερο στέκομαι στις αποφάσεις των ομάδων. Είτε αυτές αφορούν στρατηγικές στους αγώνες και αναφέρομαι φυσικά σε όλη τη δουλειά που έκαναν το ΠΣΚ, είτε τη διαχείρηση των πιλότων τους, είτε ακόμα και την απόφαση να συνεχίσουν με αναβαθμίσεις και σε ποιον τομέα (ξοδεύοντας λεφτά φυσικά) επιμένοντας στη χρονιά, ή θυσιάζοντάς την για την επόμενη (κάτι που θα φανεί βέβαια του χρόνου).
-
Καλύτερη ομάδα συνολικά η Red Bull. Πιο βελτιωμένη, η Ferrari. Αναφέρομαι στην εξέλιξη του μονοθεσίου και όχι στη διαχείρηση των αγώνων.
-
Υπό αυτήν την σκοπιά ξεχωρίζω κάποιους κύριους άξονες:
F-Duct, Blown Diffuser, διαχείριση οδηγών, στρατηγική.Η μόνη που έφερε όλες τις αναβαθμίσεις στο σωστό timing και δεν θυμάμαι να έκανε λάθος είναι η Renault.
Όποτε συμφωνώ με Kantoniou και τη βάζω πρώτη.
Δεύτερη θα βάλω την McLaren γιατί αν θυμάστε ξεκίνησε ως το τέταρτο πιο γρήγορο μονοθέσιο και μέχρι τη μέση της χρονιάς είχε πιάσει τη Red Bull. Επίσης πολύ καλή στρατηγική στους αγώνες υπό βροχή αλλά και γενικότερα και χωρίς προβλήματα με τους οδηγούς. Τα χάλασε όμως με το F-duct στην Monza και κύρίως με το blown diffuser κάπου μεταξύ Silverstone και Ουγγαρίας, μένοντας οριστικά πίσω.
Ένα κλικ πιο κάτω την Ferrari η οποίο τα έκανε σαλάτα στο πρώτο μισό. Στην αρχή με τους κινητήρες, μετά μένοντας αδικαιολόγητα πίσω σε εξέλιξη λόγω κυρίως F-duct με αποκορύφωμα την Τουρκία. Είχε και προβλήματα με τους οδηγούς ενώ έκανε και το μεγάλο λάθος στον τελευταίο αγώνα. Μετά το δεύτερο μισό όμως έκανε εκπληκτικό come back, μηδένισε τα λάθη και έφτασε πάρα πολύ κοντά στο πρωτάθλημα.
Η Red Bull σε οδηγούς, στρατηγικές και αξιοπιστία (δεν τα συζητάμε καν) έκανε απίστευτες μπαρούφες. Το μόνο θετικό για μένα το ότι δεν έμεινε πίσω σε εξέλιξη όπως πέρυσι η Brawn πχ. Ξέρουμε ότι Ferrari και McLaren έχουν τους πόρους και την τεχνογνωσία ώστε σχεδόν κάθε χρόνο να έχουν τρομερή εξέλιξη μέσα στην χρονιά. Κι όμως η Red Bull έμεινε στην κορυφή από την αρχή μέχρι το τέλος πλην κάποιων συγκεκριμένων αγώνων. Θα την βάλω πέμπτη πίσω από την Williams η οποία βελτιώθηκε πολύ μέσα στην χρονιά.
Οι υπόλοιποι μέτριοι με χειρότερη τη Mercedes (εκτός HRT φυσικά) ή οποία πλην κάποιας αναλαμπής στο τέλος ήταν σε συνεχή πτώση μέσα στην χρονιά.
Η Sauber έδειξε κάποια σημάδια ανάκαμψης μέσα στην χρονιά και από τις καινούριες καλύτερη φυσικά η Lotus.Αυτά με μια επιφύλαξη σχετικά με τις μη κορυφαίες ομάδες, οι οποίες μοιραία δεν τράβηξαν την προσοχή μου/μας.
-
Ποτε ηταν η McLaren το 4ο καλυτερο μονοθεσιο?! Ουτε μια στιγμη δεν ηταν αργοτερη απο την Mercedes και σε μερικους απο τους 1ους αγωνες ηταν ταχυτερη και απο την Ferrari!
Εμενα η αποψη μου συμβαδιζει μερικως με την τελικη βαθμολογια. Με βαση την συνολικη εικονα η RBR 1η γιατι ναι μεν εκαναν πολλα λαθη αλλα απο την αλλη ειχαν το ταχυτερο μονοθεσιο και ειναι μια σχετικα νεα ομαδα. 2η η McLaren γιατι η μετρια της εικονα στο 2ο μισο δεν ηταν αρκετη για να χαλασει την πολυ καλη του 1ου. 3η η Ferrari ουσιαστικα για το αντιθετο. Ηταν η καλυτερη ομαδα στο 2ο μισο αλλα τα λαθη του 1ου ηταν τοσο μεγαλα που δεν μπορουσαν να καλυφθουν. Στην 4η θεση ομως βαζω την Renault γιατι εκανε τεραστια βηματα βελτιωσης και ουσιαστικα δεν καταφερε κατι καλυτερο στην τελικη βαθμολογια λογω του Petrov. Δεν την βαζω ομως ψηλοτερα γιατι παρολες αυτες τις βελτιωσεις ξεκινησε μ ενα μετριο μονοθεσιο. Επισης κατα την αποψη μου ειναι ευκολο να βρεις το 1-1.5 sec που σου λειπει. Το δυσκολο ειναι να βρεις το αλλο τοσο που θα σε φερει κοντα στους 1ους.
-
Συμφωνώ μαζί σου ripper, η κατάταξή μας είναι διαφορετική μάλλον μόνο λόγω εντυπώσεων και υποκειμενικών κριτηρίων!
Δε συμφωνώ και τόσο στο ότι η McLaren δεν είχε δυνατό μονοθέσιο στην αρχή. Θεωρώ ότι καλύτερη κι απ' τη Ferrari, απλώς δεν φάνηκε στο Μπαχρέιν γιατί ακόμα δεν αξιοποιούσαν το F-Duct τους. Με το που το έκαναν όμως, είχαν φοβερό ρυθμό στους αγώνες, με τον Button μάλιστα πρωτοπόρο στη βαθμολογία! Στην πορεία όμως, τα χάλασαν. Αυτό μου άφησε χειρότερη γεύση από τη Ferrari που έκανε το ανάποδο. Εκεί που όλοι την ξεγράφανε στην Τουρκία, βρήκε τη 'δύναμη' να πιστέψει στην αντεπίθεση. Και αυτό το χρεώνω κυρίως στον Fernando Alonso και το πείσμα του.
Ο χρήστης VassilisAl έγραψε:
Επισης κατα την αποψη μου ειναι ευκολο να βρεις το 1-1.5 sec που σου λειπει. Το δυσκολο ειναι να βρεις το αλλο τοσο που θα σε φερει κοντα στους 1ους.Αν ήταν έτσι οι Sauber και οι Force India δηλαδή, από επιλογή δεν μπαίνουν στο Q3 !??!
Υποθέτω ότι εννοείς πώς αν χρειάζεται να ξοδέψεις ένα ποσό Α για να κερδίσεις 1 sec και να περάσεις απ' την ουρά του grid στη μέση, χρειάζεσαι ένα ποσό .. 10Α για να φτάσεις από εκεί στο podium...
-
Ο χρήστης sparticle έγραψε:
Συμφωνώ μαζί σου ripper, η κατάταξή μας είναι διαφορετική μάλλον μόνο λόγω εντυπώσεων και υποκειμενικών κριτηρίων!Δε συμφωνώ και τόσο στο ότι η McLaren δεν είχε δυνατό μονοθέσιο στην αρχή. Θεωρώ ότι καλύτερη κι απ' τη Ferrari, απλώς δεν φάνηκε στο Μπαχρέιν γιατί ακόμα δεν αξιοποιούσαν το F-Duct τους. Με το που το έκαναν όμως, είχαν φοβερό ρυθμό στους αγώνες, με τον Button μάλιστα πρωτοπόρο στη βαθμολογία! Στην πορεία όμως, τα χάλασαν. Αυτό μου άφησε χειρότερη γεύση από τη Ferrari που έκανε το ανάποδο. Εκεί που όλοι την ξεγράφανε στην Τουρκία, βρήκε τη 'δύναμη' να πιστέψει στην αντεπίθεση. Και αυτό το χρεώνω κυρίως στον Fernando Alonso και το πείσμα του.
Επισης κατα την αποψη μου ειναι ευκολο να βρεις το 1-1.5 sec που σου λειπει. Το δυσκολο ειναι να βρεις το αλλο τοσο που θα σε φερει κοντα στους 1ους.
Αν ήταν έτσι οι Sauber και οι Force India δηλαδή, από επιλογή δεν μπαίνουν στο Q3 !??!
Υποθέτω ότι εννοείς πώς αν χρειάζεται να ξοδέψεις ένα ποσό Α για να κερδίσεις 1 sec και να περάσεις απ' την ουρά του grid στη μέση, χρειάζεσαι ένα ποσό .. 10Α για να φτάσεις από εκεί στο podium...
Ναι ρε συ αυτο εννοουσα. Και οχι μονο απο χρηματικη πλευρα αλλα και απο μηχανικη.
-
Ο χρήστης VassilisAl έγραψε:
Ποτε ηταν η McLaren το 4ο καλυτερο μονοθεσιο?! Ουτε μια στιγμη δεν ηταν αργοτερη απο την Mercedes και σε μερικους απο τους 1ους αγωνες ηταν ταχυτερη και απο την Ferrari!Ξεκίνησε σαν τέταρτο πιο γρήγορο έγραψα, στους δύο πρώτους αγώνες όλοι λέγαμε ότι στα δοκιμαστικά η σειρά είναι Red Bull-Ferrari-Mercedes-McLaren, στους αγώνες όμως είχε ελαφρώς πιο γρήγορο ρυθμό από την Mercedes.
Λόγω της βροχής μετά οπού κέρδισε και της γρήγορης υποχώρισης της Mercedes δεν μας έχει μείνει στο μυαλό.
Τέλος πάντων και τρίτο ας το πούμε δεν κάνει διαφορά.Αυτό που είπε και ο Sparticle είναι και το σωστότερο. McLaren-Ferrari φέτος ήταν το ακριβώς ανάποδο.
Όσο για τη σειρά Βασίλη, υπό διαφορετική σκοπιά το έθεσε ο Sparticle, αλλιώς η πρωτιά της Red Bull είναι αναμφισβήτητη.
-
Να και κατι πιο επισημο...
**F1 bosses vote Alonso the best of 2010 **
- Alonso 229
- Vettel 220
- Hamilton 196
- Webber 146
- Kubica 129
- Button 86
- Rosberg 68
- Hulkenberg 17
. Massa 17 - Barrichello 11
-
... μωρε μπράβο 11 ψήφους ο Μπαριτσελος
-
Ο χρήστης St.Devote έγραψε:
... μωρε μπράβο 11 ψήφους ο ΜπαριτσελοςΔικαίως. Ήταν πολυ καλός φέτος.
Εδώ πήρε 17 o Massa.
-
Και ο Hulk πανω απο τον RB και ο μονος rookie στην 10αδα!
-
Μόνο ο Ντομενικάλι πρέπει να τον ψήφισε τον Μάσσα...
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Μόνο ο Ντομενικάλι πρέπει να τον ψήφισε τον Μάσσα...Αν ψήφιζαν και οι οδηγοί ο Alonso θα του έριχνε δύο ψηφοδέλτια και θα έβγαινε άκυρο.
-
Η περσυνη χρονια ηταν η πιο συναρπαστικη των τελευταιων 20 χρονων.
Το πρωταθλημα δεν το πηρε ο καλυτερος οδηγος αλλα το καλυτερο μονοθεσιο.
Κατα την αποψη μου ο Αλονσο και ο Χαμιλτον ειναι οι δυο καλυτεροι οδηγοι του Γκριντ.Ο Φεττελ ειναι καλος αλλα οχι στο επιπεδο του Ισπανου και του Βρετανου.
Η διαφορα μεταξυ του Αλονσο και του Χαμιλτον ειναι οτι ο Ισπανος ειναι πιο ολοκληρωμενος αλλα ο Βρετανος πιο γρηγορος.Ο Αλονσο ειναι οδηγος που θυμιζει Λαουντα Προστ και Σουμαχερ επι εποχη Ferrari.Οδηγος που δεν θα ρισκαρει ποτε χωρις λογο.
Αντιθετα ο Χαμιλτον θυμιζει οδηγους σαν τον Μανσελ και λιγο τον μεγαλο Σεννα(μου θυμισε τον Σεννα εντονα στο Σιλβερστοουν το 2008 και στην Μοντσα την ιδια χρονια).Τρελα και παθος.Αυτο βεβαια δεν ειναι παντα καλο γιατι κανει και λαθη οπως περυσι στην Μοντσα που ηταν ενας αγωνας που θεωρητικα ηταν ο τελευταιος που ηταν δυνατη σε σχεση με Red-Bull και Ferrari η Mclaren.
Αλλα προσωπικα ειναι ο οδηγος που ευχαριστιεμαι πιο πολυ απο τους αλλους.Μετα το χαμο του μεγαλου (και κατα την αποψη μου Καλυτερου οδηγου ολων των εποχων) Αυρτον Σενα και την αποχωρηση του Ναιτζελ Μανσελ ο Χαμιλτον μαζι με τον Ραικονεν ειναι οτι καλυτερο οσο αφορα το οριακο οδηγημα.
Το θεμα ειναι οτι ο Ραικονεν ποτε δεν εφτασε εκει που μπορουσε.Δεν εφτασε το ταβανι του που ηταν κατα την γνωμη μου μεσα στα 7-8 μεγαλυτερα ταλεντα ολων των εποχων.
Ο Χαμιλτον ξεκινησε εντυπωσιακα τις 2 πρωτες σεζον αλλα δειχνει αδυναμια να διαχειριστει καταστασης πιεσης.Το 2007 το εχασε καιο παραλιγο και το 2008.
Ειναι καποια πραγματα που πρεπει να βελτιωσει αν θελει να αφησει εποχη.Το οτι ειναι μολις 26 ετων του αφηνει μεγαλα περιθωρια βελτιωσης κυριως στον τομεα της ψυχολογιας.Να ξανα γυρισω στον Αλονσο.Ειτε τον αντιπαθει καποιος ειτε οχι ο Ισπανος ειναι κλαση.Περυσι καταφερε να γυρισει απο το πουθενα και να φτασει στον τελευταιο αγωνα να κραταετ την τυχη στα χερια του.Αν το επαιρνε περυσι ο Αλονσο θα εμπαινε στην ιδια κατηγορια με αλλους Θρυλους του παρελθοντος.Θα ηταν μεγαλο κατορθωμα καθως η Red-Bull ηταν καλυτερη με διαφορα στο μεγαλυτερο μερος της σεζον ωστοσο η εμπειρια και η μεθοδικοτητα του Ισπανου ηταν για σεμιναριο.
Εχουν μεγαλη ευκαιρια να γραψουν Ιστορια αυτη η γενια των οδηγων.Πολλη καλη φουρνια.Καλυτερη απο την εποχη του Σουμαχερ.
Ο Σουμαχερ οσο καλος και να ηταν δεν ειχε μεγαλο ανταγωνισμο.Το 2006 ο Αλονσο κερδισε και εδειξε οτι ο Γερμανος δεν ηταν ανικητος οπως καποιοι ηθελαν να πιστεουν.
Μπορει στατιστικα ο Σουμαχερ να ειναι ο Κορυφαιος της Ιστοριας αλλα οδηγικα κατα την αποψη μου υπηρξαν καλυτεροι απο αυτον.
Σεννα,Στιουαρτ,Τζιμ Κλαρκ,Ζιλ Βιλνεβ ηταν μεγαλυτερα ταλεντα.Μεταξυ Χαμιλτον και Αλονσο ειναι συζητησιμο.Ωστοσο ο Αλονσο ειναι κοντα η μεσα στο πικ του.Ακομα και να πιστευει καποιος οτι ο Ισπανος ειναι καλυτερος θα πρεπει να μην ξεχναει οτι ο Χαμιλτον δεν εχει φτασει ακομα στο πικ του και αυτο τρομαζει.Πραγματικα μπορει να γινει ανικητος ο Βρετανος οσο συνεχιζει να οριμαζει και σαν χαρακτηρας και σαν οδηγος.
Ο Φεττελ καλος αλλα επειδη θυμαμαι και τον Αλονσο μικρο αλλα και τον Χαμιλτον απο ρουκι ο Γερμανος αν και μολις στα 23 του στεφθηκε Πρωταθλητης δεν ειναι τοσο ταλαντουχος οσο οι 2 καλυτεροι.Για να δουμε ομως την πορεια του.
-
Ωραίο τοπικό (κι ας άντεξε μόλις 1 σελίδα..)
Ενιαίο, με F1, ορίστε η δική μου ισοδύναμη τριάδα νικητών (η σειρά εντελώς τυχαία)
N Rosberg
F Alonso
J TrulliΣ' αυτούς θα εμπιστευόμουν τα 2 κόκπιτ της ομάδας μου σε ενδεχόμενο τέτοιο πρωτάθλημα. Και για να μην πέσετε να με φάτε, ναι, ο Trulli θα ήταν μάλλον ο αναπληρωματικός.
-
Όντως ωραιο θέμα!
Η δική μου τριάδα:Αλόνσο
Χάμιλτον
ΚΟΥΜΠΙΤΣΑΟ Αλόνσο απέδειξε και πέρσυ οτι μπορεί να πάρει το μέγιστο από ένα μονοθέσιο. Ο Χάμιλτον είναι εξαιρετικός, αν και μου είναι αντιπαθής. Όσο για τον Κούμπιτσα/Κουμπίτσα ή όπως τονίζεται, τι να πω...Θεωρώ οτι έκανε τρομερή χρονιά πέρσυ. Δεν έχει σημασία που δεν πήρε νίκη. Μη ξεχνάμε οτι μέχρι πέρσυ υπήρχαν συνήθως δύο κορυφαίες ομάδες. Πέρσυ ήταν τρεις. Ο κούμπιτσα κατάφερε να πλασαριστεί ανάμεσά τους. Θεωρώ οτι σε απόλυτη ταχύτητα και μαχητικότητα είναι ίσως ο κορυφαίος. Μακάρι το παιδί να γίνει καλά, να είναι πάνω απ όλα υγιής και να μπορέσει να ξανατρέξει (στη Σκουντερία )
-
σε σχέση με το θέαμα που προσφέρουν
1.Κομπαγιάσι
2.Χάμιλτον
3.Κούμπιτσασε σχέση με την αποτελεσματικότητα στην περσινή χρονιά ** ανάλογα με τη δυναμικότητα του μονοθεσίου που οδηγούσαν**
1.Κουμπίτσα
2.Αλόνσο
3.Χάμιλτον -
Μιας και οι ανάλογες συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και η σεζόν βαίνει στο τέλος της, επαναφέρω το θέμα.
Μετά και το 2011 τι πιστεύουμε για τους οδηγούς; Πόσο έχουν ανέβει στην υπόληψη μας οι Vettel και Button; Πόσο έπεσαν οι Hamilton και Webber; Τι λένε οι ρουκις;
Γράψτε τους τρεις κορυφαίους σας (και 4 και 5 και όσους να ναι) και γενικά γνώμες για τους οδηγούς. -
Vettel (χωρίς συζήτηση)
Button (γιατί αμφισβήτησε ένα παραδοσιακό Νο1 στα ίσα)
Alonso (γιατί η φετινή Ferrari ήταν χρέπι και το πάλεψε πολύ)
Hamilton (γιατί χαντάκωσε τον εαυτό του)Best of the rest μάλλον Buemi...
Μετεξεταστέοι οι Massa, Webber και στον καιάδα η κατσιλαρία HRT, Virgin και σια.Ο Μπρούνου Σένα δεν έπεισε ότι είναι καλύτερος του Heidfeld (προσωπική γνώμη) και από τους rookies δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον.
-
Εγώ το έχω σκεφτεί κάπως έτσι:
- Vettel
- Alonso
- Button
- Hamilton
Σχετικά με τους υπόλοιπους, θα έλεγα τον Alguersuari επειδή συνεχώς βελτιώνεται και φέτος τα πήγε αρκετά καλά. Σχετικά με rookies, Di Resta και Perez στο ίδιο επίπεδο με τον Maldonado ν' ακολουθεί αν και ο D' Ambrossio τα πήγε επίσης καλά. Για Senna και Ricciardo είναι δύσκολο να βγει συμπέρασμα επειδή μπήκαν στα μέσα της χρονιάς. Και οι δύο πάντως ακόμα μαθαίνουν και για την απειρία τους πιστεύω πως τα πηγαίνουν καλά.
Best of the best