-
Συμπέρασμα προσομοίωσης και αριθμητικής διερεύνησης του εν λόγο αντισεισμικού συστήματος.
2.Σεισμικά πειράματα σε δοκίμια υπό κλίμακα.
-
Μάστορα, το τυπικό οπλισμένο σκυρόδεμα μιας τυπικής κατασκευής, τι αντοχές έχει σε μονάδες μέτρησης σε εφελκυσμό, κάμψη, θλίψη;
-
@lap said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
Μάστορα, το τυπικό οπλισμένο σκυρόδεμα μιας τυπικής κατασκευής, τι αντοχές έχει σε μονάδες μέτρησης σε εφελκυσμό, κάμψη, θλίψη;
Θα σας δώσω παραδείγματα για να την σας μπερδέψω με μονάδες και μαθηματικά.
Το σκυρόδεμα αντέχει στην θλίψη Υπάρχει σκυρόδεμα που κάθε ένα τετραγωνικό εκατοστό της επιφάνειάς του αντέχει 400 κιλά και άλλο πιο ισχυρό σκυρόδεμα που αντέχει 1200 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Το εμβαδόν ενός τετραγωνικού μέτρου σκυροδέματος που είναι 100 Χ 100 = 10000 τετραγωνικά εκατοστά Αυτό το τετραγωνικό μέτρο αντέχει θλίψη 10000Χ400κιλά = 4000 τόνους
Ο χάλυβας οικοδομής διαμέτρου 40 χιλιοστών αντέχει έλξη - εφελκυσμό 57 τόνων
Όμως υπάρχει χάλυβας προέντασης διαμέτρου 40 χιλιοστών που αντέχει 120 τόνους έλξης.
Σε εφελκυσμό το σκυρόδεμα αντέχει λιγότερο από το 1/12 από ότι αντέχει σε θλίψη.
Ανάλογη είναι και η κάμψη που αντέχει πριν αναπτύξει ρωγμές.
Ανάλογη είναι και η αντοχή του στην διάτμηση
Μόνο στην θλίψη έχει υπέρ αντοχές.
Αν όμως του επιβάλουμε ηθελημένα θλίψη στην διατομή τόση όση αντέχει πριν αστοχήσει,τότε αντέχει και τον ανάλογο εφελκυσμό. ( προένταση ) -
Είμαστε άσχετοι οποτε και οι ερωτήσεις μας θα είναι σε αυτό το επίπεδο μεταξύ αδαούς και ασχέτου.
Η εφεύρεση σου λες πως βιδωνεται στην ουσία από το δώμα μέχρι την πάκτωση στο έδαφος.
-
Υπάρχει τόσο μεγάλο σε μήκος μεταλλικό στοιχείο που να μπορεί να είναι ενιαίο όσο μια 5-6-7 οροφή οικοδομή;
-
Εάν όχι τότε οι σύνδεσμοι στα τμήματα του έχεις υπολογίσει τις δυνάμεις που αθ δέχονται; Γενικά οι κοχλίες τι δυνάμεις αντέχουν; Υπάρχει περίπτωση να αλλοιώνεται η απόδοση του συστήματος από τους κοχλίες ;
-
Το σύστημα αυτό δεν προσφέρει έξτρα βάρος στο κτήριο το οποίο να δημιουργεί έξτρα δυνάμεις σε διάφορους άξονες κατά την επιτάχυνση προς κάθε κατεύθυνση; Είχες γράψει για την αδράνεια της πλάκας η οποία επηρεάζει τα υποστυλώματα. Το έξτρα βάρος στο κτήριο, δεν το επηρεάζει;
-
-
Είμαστε άσχετοι οποτε και οι ερωτήσεις μας θα είναι σε αυτό το επίπεδο μεταξύ αδαούς και άσχετου.
Οι εφεύρεση σου λες πως βιώνεται από το δώμα μέχρι την πάκτωση στο έδαφος.
Υπάρχει τόσο μεγάλο σε μήκος μεταλλικό στοιχείο που να μπορεί να είναι ενιαίο;
Εάν όχι τότε οι σύνδεσμοι στα τμήματα του έχεις υπολογίσει τις δυνάμεις που αθ δέχονται; Γενικά οι κοχλίες τι δυνάμεις αντέχουν;
Το σύστημα αυτό δεν προσφέρει έξτρα βάρος στο κτήριο που δημιουργεί έξτρα δυνάμεις σε διάφορους άξονες κατά την επιτάχυνση σε κάθε κατεύθυνση;
Τα μεταλλικά στοιχεία - τένοντες υπάρχουν σε συρματόσχοινα και σε τένοντες δηλαδή ράβδους που έχουν διάμετρο μέχρι 70 χιλιοστά μήκος 12 μέτρα και έχουν ικανότητα έλξης 170 τόνων. Ενώνονται με μούφες - κοχλίες που έχουν την ανάλογη αντοχή Οπότε μπορείς να κόβεις τον τένοντα σε κάθε όροφο και να τον ξανά συνδέεις με κοχλίες έως το ανώτερο δώμα.
Αυτό που αυξάνει τις δυνάμεις του σεισμού είναι 1.η επιτάχυνση του εδάφους, 2. και η μάζα του κτιρίου δηλαδή το βάρος του, 3. και το ύψος
Η δύναμη που εισάγω στην κατασκευή προέρχεται από το έδαφος, οπότε είναι εξωτερική και δεν έχει μάζα οπότε δεν έχει μάζα για να δημιουργείται πρόσθετη αδράνεια .
Είναι μια καθαρή δύναμη προερχόμενη από το έδαφος κόντρα στην δύναμη του σεισμού για να υπάρξει ισορροπία δυνάμεων.
Όχι δεν αυξάνει τα φορτία Τα εκτρέπει μέσα στο έδαφος. -
Τώρα που έκανες την σύνδεση με το έδαφος γεννήθηκε μια νέα απορία. Υπάρχει περίπτωση οι δυνάμεις του σεισμού να μεταφερθούν και αμφίδρομα σε υψηλότερο σημεία του κτηρίου, δηλαδή αντίστροφα από το έδαφος στο δώμα;
-
Τώρα που έκανες την σύνδεση με το έδαφος γεννήθηκε μια νέα απορία. Υπάρχει περίπτωση οι δυνάμεις του σεισμού να μεταφερθούν και αμφίδρομα σε υψηλότερο σημεία του κτηρίου, δηλαδή αντίστροφα από το έδαφος στο δώμα;
Φοβερή ερώτηση. Μπράβο! Τώρα αρχίζεις να ψάχνεσαι τι γίνεται με τις δυνάμεις που είναι πολύ βασικό. Θα σου εξηγήσω το απόγευμα γιατί εργάζομαι το πρωί και θέλει κάποιο σχέδιο δυνάμεων.
Όλα αλλάζουν. 1.Ο εφελκυσμός γίνεται θλίψη και στις δύο πλευρές του τοιχώματος. 2. ο εφελκυσμός προερχόμενος από την ροπή ανατροπής και τα στατικά φορτία εκτρέπεται μέσα στο έδαφος 3. το τοίχωμα δέχεται θλίψη και στις δύο του πλευρές, αλλά από διαφορετικά σημεία το ένα σημείο θλίβεται στην μία παρειά μεταξύ εδάφους και διατομής του τοιχώματος και το άλλο σημείο ( η άλλη παρειά ) δέχεται θλίψη στο ανώτατο σημείο του στο δώμα, από τα ανοδικά φορτία της ροπής ανατροπής και την αντίδραση του τένοντα στο δώμα.
Και οι δύο παρειές μεταβιβάζουν τα φορτία μέσα στο έδαφος Σήμερα δεν γίνεται αυτό. Όπως σχεδιάζουν σήμερα οδηγούν τα φορτία στα δοκάρια και τα σπάνε. -
Άρα συνεχώς γίνεται εναλλαγή ροπων από τέρμα κάτω στη μία πλευρά στην τερμα πάνω από την αντιθετη στο δώμα.
Σωστά το κατάλαβα;
Οπότε, τώρα υπάρχει νέα απορία. Οι σημερινοί σχεδιασμοί των οπλισμών των αγκυρωσεων στην πλάκα και των κόμβων στα ενδιάμεσα μέρη του κτηρίου είναι κατάλληλα σχεδιασμένοι ώστε να μεταφερουν αυτήν την εναλλαγή των ροπων συνεχώς; Διότι φαντάζομαι άλλη σχεδίαση θα έχουν για να δέχονται κάποιες ροπές της τοπικής πλάκας και άλλη θα απαιτείται για να περνά όλο το βάρος του κτηρίου από αυτες. Δηλαδή μήπως υπάρξει κατά την μεταφορά αυτών των ροπων μια κάποια αστοχία σε κάτι από αυτά λόγω της σημερινής τυπικής σχεδίασης τους και ίσως θα πρέπει να σχεδιάζονται διαφορετικά;
Ισχύει αυτή η σκέψη; -
Άρα συνεχώς γίνεται εναλλαγή ροπων από τέρμα κάτω στη μία πλευρά στην τερμα πάνω από την αντιθετη στο δώμα.
Σωστά το κατάλαβα;
Οπότε, τώρα υπάρχει νέα απορία. Οι σημερινοί σχεδιασμοί των οπλισμών των αγκυρωσεων στην πλάκα και των κόμβων στα ενδιάμεσα μέρη του κτηρίου είναι κατάλληλα σχεδιασμένοι ώστε να μεταφερουν αυτήν την εναλλαγή των ροπων συνεχώς; Διότι φαντάζομαι άλλη σχεδίαση θα έχουν για να δέχονται κάποιες ροπές της τοπικής πλάκας και άλλη θα απαιτείται για να περνά όλο το βάρος του κτηρίου από αυτες. Δηλαδή μήπως υπάρξει κατά την μεταφορά αυτών των ροπων μια κάποια αστοχία σε κάτι από αυτά λόγω της σημερινής τυπικής σχεδίασης τους και ίσως θα πρέπει να σχεδιάζονται διαφορετικά;
Ισχύει αυτή η σκέψη;Ναι εναλλαγή ροπών γίνεται στις παρειές του τοιχώματος οι οποίες καταλήγουν μέσα στο έδαφος και όχι στους κόμβους.
Ο οπλισμός στους κόμβους και οι αγκυρώσεις πρέπει να παραμείνουν όπως έχουν διότι συμμετέχουν όπως και τώρα στην παραλαβή των ροπών μαζί με την μέθοδό μου, απλά τώρα έχουν μία έξτρα βοήθεια από την μέθοδό μου προερχόμενη από το έδαφος, ώστε να μην αστοχούν σε πολύ μεγάλες επιταχύνσεις. Από την άλλη η επιβαλλόμενη θλίψη των διατομών των τοιχωμάτων με τον μηχανισμό μου, αυξάνει την ικανότητα του σκυροδέματος των τοιχωμάτων να συγκρατήσουν μέσα τους τις αγκυρώσεις του αδρανούς οπλισμού.
Ερευνώ και σχεδιάζω δικούς μου μηχανισμούς. Εκτρέπω τις σεισμικές φορτίσεις μέσα στο έδαφος μέσο του μηχανισμού. Αυτή την διαφορά έχει ο μηχανισμός μου με τις άλλες αγκυρώσεις. Η πλάγια δύναμη της αδράνειας καταλήγει σε πλάγια δύναμη προς τα πρανή της γεώτρησης, η οποία πιέζεται περιμετρικά καθ όλο το ύψος της Αν είναι βράχος 32 ακμές ακίδων ύψους 6 εκατοστών καρφώνονται μέσα στον βράχο και εκτός από την εκτροπή αντίδραση φέρει και ο εγκλωβισμένος βράχος μεταξύ των ακίδων. Και συνάφεια θα υπάρξει εφόσον τοποθετήσω μέσα στην οπή ένεμα. Όμως περισσότερο από το 80% της δύναμης εκτρέπεται προς τα πρανή. Οι ακίδες είναι βοηθητικές.
Youtube Video -
γεια σου μαστορα , disk jockey απο τις εποχες που στην ιο ειμαστε 20 Ελληνες εκτος των ντοπιων (βεβαια εσυ ντοπιος)
βαλε και καμμια μουσικη απο τοτε . Η βαλε κανα εργο σου με πατητη τσιμεντοκονια να παθουν πλακα τι καλλιτεχνης που εισαι .
Και μια ερωτηση , η πατεντα σου εχει εφαρμογη σε παλια μονοκατοικια με σκεπη ; η σε παλια πολυκατοικια του παγκρατιου ; η ειναι μονο για καινουργια οικοδομη ;
και αν ναι περιπου το κοστος.
Προπαντων χαιρομαι που εισαι καλα και το παλευεις. -
@otso said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
γεια σου μαστορα , disk jockey απο τις εποχες που στην ιο ειμαστε 20 Ελληνες εκτος των ντοπιων (βεβαια εσυ ντοπιος)
βαλε και καμμια μουσικη απο τοτε . Η βαλε κανα εργο σου με πατητη τσιμεντοκονια να παθουν πλακα τι καλλιτεχνης που εισαι .
Και μια ερωτηση , η πατεντα σου εχει εφαρμογη σε παλια μονοκατοικια με σκεπη ; η σε παλια πολυκατοικια του παγκρατιου ; η ειναι μονο για καινουργια οικοδομη ;
Προπαντων χαιρομαι που εισαι καλα και το παλευεις.Γειά σου φίλε otso θα σε ξέρω σίγουρα όπως δείχνει ότι με ξέρεις και εσύ σαν disk jockey και μάστορα! Σαν μάστορας παλεύω ακόμα μετά 53 χρόνια στην οικοδομή. Σαν disk jockey μετά 23 χρόνια τα καλοκαίρια στην Ίο τα παράτησα λόγο ηλικίας. Θα βάλω κάποιες φωτογραφίες από τα τωρινά έργα μου. Ναι η μέθοδος τοποθετείτε παντού και σε υφιστάμενες πολυκατοικίες για αντισεισμική προστασία. Όμως πρέπει να γίνει μελέτη πρώτα από τον καθηγητή Π. Καρύδη για να μπορέσω να βγάλω κοστολόγιο. Χάρηκα που με ξέρεις!
-
@otso said in Ο seismic και το αντισεισμικό:
Προπαντων χαιρομαι που εισαι καλα και το παλευεις.Σου το αφιερώνω από τα παλιά.
Youtube Video -
Μηχανισμός αγκύρωσης για αντισεισμικό σχεδιασμό
Είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εισάγω την ιδέα, να αγκυρόσουμε τις κατασκευές στο έδαφος με σκοπό να ελέγξω τον συντονισμό και την παραμόρφωση των κατασκευών στον σεισμό.
Η πάκτωση των κατακόρυφων δομικών στοιχείων με το έδαφος + η επιβολή θλιπτικών δυνάμεων στην διατομή των υποστυλωμάτων και των τοιχίων αυξάνει την απόκριση της κατασκευής, διότι η πάκτωση αποκλείει την ροπή ανατροπής των, και η επιβολή θλιπτικών δυνάμεων στην διατομή των αυξάνει την δυσκαμψία των κορμών των, εξαλείφει τις δυνάμεις εφελκυσμού, και αποτρέπει την ροπή στους κόμβους, εξουδετερώνει την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης, καθώς και αυξάνει την απόκριση των διατομών, ως προς την τέμνουσα βάσης, και τις τέμνουσες γενικά. Όλα αυτά συντελούν να σταματά η παραμόρφωση του φέροντα οργανισμού και κατά συνέπεια και οι αστοχίες αφού παραμόρφωση και αστοχία είναι έννοιες συνδεδεμένες μεταξύ των.
Θα μου πείτε και που πάνε όλες αυτές οι δυνάμεις που ταλαιπωρούν σήμερα τις διατομές?
Η απάντηση είναι ότι εκτρέπονται μέσα στο έδαφος ή ότι το έδαφος συμμετέχει στην απόκριση της κατασκευής προς τις αναπτυσσόμενες σεισμικές δυνάμεις. Είναι θέμα σχεδιασμού στο που θα στείλεις τις δυνάμεις, και ο σημερινός σχεδιασμός είναι εντελώς λάθος από την αρχή.
Κάθε σχεδιασμός έχει την μέγιστη και την ελάχιστη απόδοση.
Η μέθοδος σχεδιασμού που προτείνω έχει μικρή απόδοση, γύρο στο 20% καλύτερη από τον σημερινό αντισεισμικό σχεδιασμό, όταν τοποθετείτε μόνο σε υποστυλώματα, και απόδοση που φτάνει και στο 300% καλύτερη συγκρινόμενη του σημερινού αντισεισμικού σχεδιασμού, όταν εφαρμοστεί σε επιμήκη τοιχώματα, με την μέγιστη απόδοση όταν τοποθετηθεί σε προκατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα βαρέως τύπου.
Όλα εξαρτώνται, ( για να έχουν απόδοση, ) από την ποιότητα και τον αριθμό των αγκυρώσεων , και από το πλάτος των τοιχωμάτων.
Σε βραχώδη θεμελιώσεις η πάκτωση είναι εύκολη να γίνει.
Σε μαλακά εδάφη η πάκτωση είναι πιο δύσκολη και απαιτεί γνώση σχεδιασμού του μηχανισμού και γνώση της μεθόδου της πάκτωσης.
Αυτή την έρευνα κάνω προσπαθώντας να εφεύρω τον κατάλληλο μηχανισμό και την κατάλληλη μέθοδο ώστε να πετύχουμε την καλύτερη πάκτωση η οποία θα είναι σε θέση να αναλάβει τα φορτία υπολογισμού διαχρονικά με το μικρότερο κόστος. Γιατί αν δεν υπήρχε το πρόβλημα του κόστους τότε απλά πετυχαίναμε πάκτωση αυξάνοντας τον αριθμό των μηχανισμών και το βάθος της πάκτωσης των, ή δημιουργούσαμε μια βάση ( βάθρο ) η οποία θα δούλευέ βαρυτικά όπως οι βάσεις των ανεμογεννητριών.
Πολλές φορές, εισχωρώ νοητά, μέσα εις το έδαφος, προσπαθώντας να καταλάβω, με ποιον τρόπο ένας μηχανισμός αγκύρωσης θα μπορέσει να το κάνει να αντισταθεί περισσότερο στις ανοδικές και καθοδικές δυνάμεις θλίψης και εφελκυσμού.
Ένας μηχανισμός που θα δημιουργούσε ρίζες θα ήταν καλός,
ή ένας μηχανισμός που θα ασκούσε δυνάμεις προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπιέζοντας και βελτιώνοντας συμπυκνώνοντας την σύσταση του εδάφους?
Ή μήπως ένας μηχανισμός ο οποίος θα εκτρέπει τις καθοδικές εντάσεις θλίψης και εφελκυσμού του σεισμού, από την κατασκευή προς τον οριζόντιο άξονα τις γης?
Τελικά σχεδίασα έναν μηχανισμό που έχει όλες τις αναφερθείσες προδιαγραφές.
Δημιουργεί ρίζες σαν δένδρο, συμπυκνώνει το έδαφος προς όλες τις κατευθύνσεις και εκτρέπει τις σεισμικές δυνάμεις από την κατασκευή προς τον οριζόντιο άξονα της γης. Και όλα αυτά πολύ εύκολα και φθηνά.
Στα βίντεο ο μηχανισμός αγκύρωσης
1.
Youtube Video -
Μου την βίδωσε!
Εγώ. Βιδώστε τις άκρες των τοιχίων με το έδαφος
Πολιτικός μηχανικός. Και γιατί να τις βιδώσουμε?
Εγώ.Για να μην ανατρέπονται όταν τα σπρώχνουν οι πλάκες στον σεισμό με μια πλάγια δύναμη αδράνειας η οποία δημιουργεί ροπή.
Πολιτικός μηχανικός. Αφού δεν ανατρέπονται γιατί τα συγκρατούν οι δοκοί
Εγώ.Ναι αλλά οι δοκοί σπάνε και η κατασκευή πέφτει όταν δεν μπορέσουν να συγκρατήσουν την ανατροπή των τοιχίων.
Πολιτικός μηχανικός.Και τι να κάνουμε?
Εγώ Να βιδώσουμε τα άκρα των τοιχίων στο έδαφος για να μην ανατρέπονται και σπάνε οι δοκοί.
Πολιτικός μηχανικός. Πολύ περίεργα μας τα λες seismic πολύ περίεργα :xena:
Πρέπει να κάνεις πειράματα σε σεισμικές βάσεις για να δούμε αν η βίδα σταματάει την ροπή στα τοιχία.
Εγώ. Καλά δεν ξέρεις ότι η βίδα στερεώνει πράγματα δεν σας το έμαθαν στα πανεπιστήμια?
Πολιτικός μηχανικός.. Εμείς ακολουθούμε τους κανονισμούς.
Εγώ.Καλοί οι κανονισμοί αλλά σε μεγάλους σεισμούς τα βρίσκουν δύσκολα και η βίδα θα βοηθούσε πολύ τα δοκάρια για να μην σπάσουν.
Πολιτικός μηχανικός Κάνε πείραμα, προσομοίωση, θεωρεία, και γράψε σε επιστημονικά περιοδικά.
Εγώ. Μα τα έχω κάνει όλα αυτά εδώ και χρόνια τώρα.
Πολιτικός μηχανικός Ναι αλλά δεν τα έκανες σε πλήρη κλίμακα αυτά τα πειράματα
Εγώ. Μα αυτά τα πειράματα σε πλήρη κλίμακα κοστίζουν εκατομμύρια που να τα βρω?
Πολιτικός μηχανικός Δεν ξέρω πρόβλημά σου.
Εγώ. Καλά το κράτος τα πανεπιστήμια οι αρμόδιοι φορείς γιατί δεν ενδιαφέρονται?
Αυτή η εφεύρεση θα σώσει ζωές και περιουσίες.
Τότε γιατί τους πληρώνουμε αυτούς τους οργανισμούς του κράτους αφού τους δίνω την λύση στο πιάτο και ούτε σημασία δεν μου δίνουν?
Πολιτικός μηχανικός Δεν ξέρω ρώτα τους αρμόδιους φορείς του κράτους.
Εγώ.Μα τους ρώτησα και αδιαφορούν?
Πολιτικός μηχανικός. Ας πούμε ότι τα σπίτια έχουν θεμέλια σε βάθος 1-2 μέτρα. Η βίδα σου σε τι βάθος μπαίνει και γιατί είναι καλύτερη;
Εγώ, Η βάση παραλαμβάνει μόνο φορτία δεν αναλαμβάνει ροπές.
Ροπές αναλαμβάνουν οι συνδετήριοι δοκοί.
Τα τοιχώματα σε μεγάλους σεισμούς δημιουργούν τόσο μεγάλες ροπές τις οποίες σας τεράστιοι μοχλοβραχίονες που είναι τις κατεβάζουν στην βάση και οι συνδετήριοι δοκοί σπάνε γιατί είναι ανεπαρκής.
Ένα εξαώροφο, σε κάθε ένα τοίχωμα σε ένα μεγάλο σεισμό κατεβάζει ροπή 250 τόνων.
Αυτή την ροπή την παραλαμβάνει η αγκύρωσή μου άνετα. Η συνδετήρια δοκό στους 10 τόνους έχει σπάσει.Δεκαπέντε χρόνια τα ίδια και τα ίδια τραβάω φίλοι μου.
Αχ πότε θα μάθουν επιτέλους τι κάνει η βίδα? -
Έλυσα το πρόβλημα του σεισμού.
Πώς?
Εξουδετερώνοντας όλα τα προβλήματα που προκαλούν αστοχίες στις κατασκευές. Επιβάλω θλίψη σε όλες τις παρειές των τοιχωμάτων και σε όλα τα τοιχώματα και συγχρόνως πακτώνω τους τένοντες προέντασης των παρειών στο έδαφος με μηχανικές διαστελλόμενες αγκυρώσεις + ένεμα.
Με την επιβολή ηθελημένης θλίψης στις παρειές της διατομής των τοιχωμάτων εξάλειψα- Τον εφελκυσμό
- Την κάμψη του κορμού
- Τις ρωγμές
- Την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης που συμβαίνει γύρο από την διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα η οποία οφείλεται στην υπέρ αντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό.
- Εξάλειψα την αστοχία από την τέμνουσα βάσης γιατί αύξησα ποσοτικά κατά 40% την αντοχή της διατομής του τοιχώματος προς αυτή την δύναμη.
- Αύξησα την ελαστική περιοχή μετατόπισης αφού η προένταση θεωρείται ελαστική διότι επαναφέρει την κατασκευή στην αρχική της θέση ακόμα και μετά την εμφάνιση μεγάλων ρωγμών.
- Αύξησα σημαντικά την φέρουσα ικανότητα των κατασκευών μειώνοντας τις μετατοπίσεις και τις παραμορφώσεις.
- Διόρθωσα τα λοξά βέλη εφελκυσμού.
Και με την πάκτωση στο έδαφος εξασφάλισα
- Ισχυρή θεμελίωση - πάκτωση η οποία δεν επιτρέπει ουδεμία μετατόπιση.
- Εκτροπή των σεισμικών εντάσεων μέσα στο έδαφος.
- Την αποτροπή τις δημιουργίας ροπών γύρο από τους κόμβους.
- Δείγματα εδάφους ( καρότα ) για τον έλεγχο της ποιότητας της θεμελίωσης.
- Τον έλεγχο του συντονισμού εδάφους κατασκευής, δηλαδή τον έλεγχο της ιδιοπεριόδου.
Δεν άφησα τίποτα στην τύχη.
Το θέμα το θέτω προς συζήτηση.
Ας το πάρουμε από την άλλη μεριά. Η επιστήμη την μάθεις σωστά ή όχι δεν είναι κάτι σταθερό που διδάσκεται σαν σωστό για πάντα. Κάτι που θεωρείτε σωστό σήμερα αύριο μπορεί να θεωρείτε λάθος. Ποιος θα μας πει τι είναι σωστό και τι λάθος είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Η εμπειρία είναι η γνώση αλλά ποιανού η εμπειρία του καθηγητή του μάστορα του ερευνητή, ποιανού? Την ώρα που ο καθηγητής ξοδεύει αμέτρητες ώρες και χρόνια και διδάσκει διδασκόμενος, την ίδια ώρα ο τεχνίτης κατασκευάζει έργα για χρόνια, και ο ερευνητής κάθετε με το ένα πόδι στην πεπατημένη βιβλιογραφία και με το άλλο προσπαθεί να ρίξει μια κλωτσιά και να τα αλλάξει όλα. Ποιος θα μας πει το σωστό? Το αστείο είναι ότι εγώ είμαι μάστορας στην Ελλάδα, ερευνητής του εξωτερικού, και προσπαθώ να διδάξω ένα φεουδαρχικό καθεστώς στην Ελλάδα που δεν επιδέχεται το νέον το διαφορετικό. Η εμπειρία μου 50 χρόνια σαν μάστορας και εργολάβος στις κατασκευές στην Ελλάδα. 4 χρόνια χτίστης στην Αγγλία Μηχανολόγος και εργοδηγός δομικών έργων μέσης εκπαίδευσης. Δεκαπέντε χρόνια ερευνητής και αρθρογράφος σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά Ελληνικά και εξωτερικού. Κάτοχος σε διεθνή δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Και να σας πω κάτι. Δεν με αφήνουν να γράψω αυτά που ξέρω σαν ερευνητής στα φόρουμ των πολιτικών μηχανικών στην Ελλάδα. Αυτό μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει. Στο εξωτερικό για να θεωρηθεί κάποιος ερευνητής Α πρέπει να διαθέτει διεθνή δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Στην Ελλάδα ούτε λόγος να γίνεται για τους ψωνισμένους ευρεσιτέχνες που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην έρευνα για έναν σκοπό χωρίς ίδιον όφελος.
-
Είναι αυτό το πείραμα σωστό σε ότι αφορά τόσο τις συνθήκες πάκτωσης όσο και τις συνθήκες φόρτισης.?
Youtube VideoΣήμερα δεν βιδώνουν τις κατασκευές στο έδαφος. Απλά της πατάνε πάνω στο έδαφος. Γιατί βιδώνουν τα δοκίμια πάνω στην σεισμική βάση? Αυτό αλλάζει τα φορτία σεισμού και δεν είναι αξιόλογο πείραμα. Το βίδωμα στο έδαφος μόνο εγώ το κάνω στις κατασκευές.
Θα μου πείτε ότι. Δεν βασιζόμαστε στο πέδιλο για να παραλάβει τη ροπή ανατροπής. Όλα τα πέδιλα συνδέονται με συνδετήριες δοκούς οι οποίες είναι ακριβώς υπολογισμένες για να παραλαμβάνουν αυτήν τη ροπή ανατροπής του τοιχώματος! Σας απαντώ. 1. Σε μικρούς σεισμούς οι συνδετήριοι δοκοί είναι επαρκείς
2. Τα υποστυλώματα λόγο ελαστικότητας δεν κατεβάζουν μεγάλες ροπές στους συνδετήριους δοκούς, αλλά όπως ξέρεις δεν αντέχουν τα σεισμικά φορτία γιατί δεν έχουν δυναμική και για τον λόγο αυτό αναλαμβάνουν μόνο στατικά φορτία. Τα τοιχώματα αναλαμβάνουν τα σεισμικά φορτία αλλά πάσχουν από διατμητική αστοχία και κατεβάζουν μεγάλες ροπές στους συνδετήριους δοκούς λόγο δυναμικής και ακαμψίας.
Ερώτηση. Τι γίνεται αν τα σεισμικά φορτία είναι μεγάλα και τα τοιχώματα κατεβάσουν τεράστιες ροπές?
Είναι ικανές οι συνδετήριοι δοκοί να τις παραλάβουν? Όχι δεν είναι και σπάνε. Εδώ χρειάζεται η πάκτωση η δική μου στο έδαφος και όχι μόνο γιατί πρέπει να συνδυαστεί με την προένταση για να εξαλειφθούν όλοι οι λόγοι αστοχίας.
Πλαστιμότητα και ικανοτικός σχεδιασμός προήλθε από την ανικανότητα των κανονισμών να ελέγξουν την αναπόφευκτη για αυτούς ανελαστική μετατόπιση. Εγώ την ελέγχω ώστε πάντα σε κάθε συντονισμό,μέγεθος σεισμού και διάρκεια η κατασκευή να λικνίζεται μέσα στην ελαστική περιοχή στην οποία δεν παρουσιάζονται αστοχίες. Το μυστικό είναι ότι εγώ εκτρέπω τα σεισμικά φορτία εκ της γεννήσεώς τους μέσα στο έδαφος αποτρέποντας να πάνε πάνω σε όλες τις διατομές και να τις σπάσουν. Στο δοκίμιο εκτρέπουν τις ροπές πάνω στην σεισμική βάση και για τον λόγο αυτό είναι λάθος αποτέλεσμα αλλά σωστό σαν πείραμα γιατί του δίνει αντοχές. -
ΕΚΤΡΟΠΉ ΡΟΠΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
Τώρα αρχίζουμε και μπαίνουμε στην ουσία των κατασκευών που εσείς σχεδιάζεται και εγώ σχεδιάζω.
Ο σχεδιασμός είναι δικό μας θέμα. Το αν τοποθετήσουμε καλαμάκια - υποστυλώματα ή ορθογώνια παραλληλόγραμμα - τοιχώματα είναι θέμα σχεδιασμού. Σωστά το καλαμάκι - υποστύλωμα θα σπάσει πριν κατεβάσει φορτία ροπών στην βάση. Ένα τοίχωμα όμως που δεν είναι υψίκορμο και είναι προεντεταμένο και πακτωμένο στα δύο απομακρυσμένα άκρα του με το έδαφος, θα αντιδράσει διαφορετικά. Το καλαμάκι - υποστύλωμα θα παρουσιάσει κάμψη ενώ το τοίχωμα λόγο ακαμψίας δεν θα παρουσιάσει κάμψη. Η ακαμψία του τοιχώματος θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη λόγο της προέντασης. Συμπέρασμα πρώτο. Το υποστύλωμα κάμπτετε περισσότερο από το προεντεταμένο τοίχωμα. Ένας λόγος ο οποίος μεταδίδει ροπές στους κόμβους είναι η κάμψη του υποστυλώματος. Αν τοποθετήσουμε προεντεταμένα τοιχώματα θα λύσουμε το πρόβλημα της κάμψης που συν της άλλης ρηγματώνει και το σκυρόδεμα και το κυριότερο δεν θα εκτρέψουμε λόγο κάμψης τις ροπές στις διατομές γύρω από τους κόμβους. Οπότε κάμψη και ρηγματώσεις τις εξουδετερώσαμε με την προένταση και το μεγάλωμα της διατομής. Τι άλλο εξουδετερώσαμε με την προένταση στο τοίχωμα? Εξουδετερώσαμε 1. την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης που παρατηρείται στον μηχανισμό της συνάφειας, και αυτό γιατί στην προένταση δεν υπάρχει συνάφεια. 2. Το σκυρόδεμα στην προένταση μόνο θλίβεται και ο χάλυβας μόνο εφελκύεται που σημαίνει ότι αφού τα δύο υλικά έχουν σούπερ προδιαγραφές στην θλίψη και τον εφελκυσμό, θα έχουν και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην παραλαβή αυτών των φορτίσεων, και οικονομία στον χάλυβα. 3. Η προένταση αυξάνει ποσοτικά κατά 40% την δυναμική της διατομής του τοιχώματος ως προς την τέμνουσα βάσης όταν επιβάλουμε θλίψη στην διατομή του, η οποία θλίψη θα είναι στο 70% της αντοχής σε θλίψη της διατομής του τοιχώματος. Συμπέρασμα με την προένταση αυξάνει η απόκριση της διατομής προς την τέμνουσα βάσης.
Γενικό συμπέρασμα Αν επιλέξουμε ένα υποστύλωμα αντί για προεντεταμένο τοίχωμα θα έχουμε μεγαλύτερη κάμψη, θα κόβεται πιο εύκολα από την τέμνουσα βάσης, θα έχουμε διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης, θα εκτρέψουμε ροπές στις διατομές γύρο από τους κόμβους.
Συμπέρασμα Αν θέλουμε μεγαλύτερη δυναμική απόκριση, ως προς τις δυνάμεις του σεισμού, μας συμφέρει το προεντεταμένο τοίχωμα.
Πάκτωση στο έδαφος
Το υποστύλωμα και πακτωμένο στο έδαφος να είναι, θα αστοχήσει από άλλες αιτίες έτσι και αλλιώς γιατί δεν έχει δυναμική. Εν τούτης η προσομοίωση και αριθμιτική διερεύνηση που έγινε στο εργαστήριο αντισεισμικών ερευνών στο Μετσόβιο έδειξε ότι και μόνο η προένταση σε υποστυλώματα ( όχι στα τοιχώματα και χωρίς την πάκτωση στο έδαφος ) αυξάνει σημαντικά την φέρουσα ικανότητα ( δηλαδή μικραίνει την μετατόπιση του κόμβου ελέγχου οπότε και την παραμόρφωση που προκαλεί αστοχίες ) καθώς και αυξάνει κατά 40% την αντοχή της διατομής προς την τέμνουσα βάσης.
Ξέρουμε δύο πράγματα. 1. Το υποστύλωμα λόγο ελαστικότητας και λόγο ρηγματώσεων δεν κατεβάζει μεγάλες ροπές στην βάση οπότε η συνδετήριος δοκός επαρκεί για να τις παραλάβει 2. Το τοίχωμα λόγο δυναμικής και λόγο ακαμψίας ,στον σεισμό, μετατρέπεται σε έναν μεγάλο μοχλοβραχίονα, ο οποίος πολλαπλασιάζει την δύναμη της αδράνειας λόγο ύψους, με αποτέλεσμα να κατεβάζει μεγάλες ροπές και να σπάει τους συνδετήριους δοκούς.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κόμβοι καθ ύψος που συνδέονται με το τοίχωμα δέχονται αυξημένες ροπές αφού έσπασε η συνδετήριος δοκός που τις αναλάμβανε. Το αποτέλεσμα θα είναι να σπάσουν και οι διατομές των δοκών γύρο από τους κόμβους.
Για να βοηθήσουμε τους συνδετήριους δοκούς να αναλάβουν τις αυξημένες ροπές που κατεβάζει το τοίχωμα, το πακτώνουμε στο έδαφος με τους ισχυρούς μηχανισμούς της ευρεσιτεχνίας οι οποίοι είναι ικανοί να παραλάβουν έλξη χιλιάδων κιλονιούτον. Με αυτόν τον τρόπο σταματάμε την ανάκληση του πέλματος βάσης του τοιχώματος οπότε σταματάμε την ροπή του τοιχώματος αποτρέποντας να εκτραπεί στις διατομές γύρο από τους κόμβους. Βασικά σταματάμε την παραμόρφωση, εκτρέποντας την ροπή των τοιχωμάτων μέσα στο έδαφος, αυξάνουμε την αντοχή της διατομής του σκυροδέματος λόγο θλίψης και αυξάνουμε την ικανότητα του εδάφους να δέχεται φορτία λόγο πάκτωσης, έχουμε και δήγματα εδάφους από τις γεωτρήσεις που κάνουμε.
Αυτά είναι τα κύρια συστατικά οφέλους της μεθόδου του σχεδιασμού μου εν σχέση με τον σημερινό σχεδιασμό.
Ερώτηση Και που πάει αυτή η δύναμη της ροπής? Απάντηση Εκτρέπεται μέσα στο έδαφος.
Για αυτό λέω ότι Έλυσα το πρόβλημα του σεισμού.
Πώς? Εφαρμόζοντας δεδομένα της μηχανικής
Εξουδετερώνοντας όλα τα προβλήματα που προκαλούν αστοχίες στις κατασκευές. Επιβάλω θλίψη σε όλες τις παρειές των τοιχωμάτων και σε όλα τα τοιχώματα και συγχρόνως πακτώνω τους τένοντες προέντασης των παρειών στο έδαφος με μηχανικές διαστελλόμενες αγκυρώσεις + ένεμα.
Με την επιβολή ηθελημένης θλίψης στις παρειές της διατομής των τοιχωμάτων εξάλειψα- Τον εφελκυσμό
- Την κάμψη του κορμού
- Τις ρωγμές
- Την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης που συμβαίνει γύρο από την διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα η οποία οφείλεται στην υπέρ αντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό.
- Εξάλειψα την αστοχία από την τέμνουσα βάσης γιατί αύξησα ποσοτικά κατά 40% την αντοχή της διατομής του τοιχώματος προς αυτή την δύναμη.
- Αύξησα την ελαστική περιοχή μετατόπισης αφού η προένταση θεωρείται ελαστική διότι επαναφέρει την κατασκευή στην αρχική της θέση ακόμα και μετά την εμφάνιση μεγάλων ρωγμών.
- Αύξησα σημαντικά την φέρουσα ικανότητα των κατασκευών μειώνοντας τις μετατοπίσεις και τις παραμορφώσεις.
- Διόρθωσα τα λοξά βέλη εφελκυσμού.
Και με την πάκτωση στο έδαφος εξασφάλισα
- Ισχυρή θεμελίωση - πάκτωση η οποία δεν επιτρέπει ουδεμία μετατόπιση.
- Εκτροπή των σεισμικών εντάσεων μέσα στο έδαφος.
- Την αποτροπή τις δημιουργίας ροπών γύρο από τους κόμβους.
- Δείγματα εδάφους ( καρότα ) για τον έλεγχο της ποιότητας της θεμελίωσης.
- Τον έλεγχο του συντονισμού εδάφους κατασκευής, δηλαδή τον έλεγχο της ιδιοπεριόδου.
Δεν άφησα τίποτα στην τύχη.
-
Με την μέθοδο σχεδιασμού, πάκτωσης όλων των παρειών των τοιχωμάτων της κατασκευής με το έδαφος θεμελίωσης χρησιμοποιώντας για να πετύχουμε τον σκοπό αυτό γεωτρήσεις με ένεμα σκυροδέματος καθώς και τους κατάλληλους διαστελλόμενους μηχανισμούς και μεθόδους προέντασης και συγχρόνως την επιβολή θλιπτικών δυνάμεων σε όλες της παρειές των τοιχωμάτων στα πλαίσια της επαλληλίας εφαρμόζοντας αυτές με την βοήθεια τενόντων και υδραυλικών ελκυστήρων από την στάθμη των κόμβων της ανώτατης στάθμης, ευελπιστώ να εκτρέψω τις πλάγιες αδρανειακές εντάσεις και τις αναπτυσόμενες ροπές στην κατασκευή από τον σεισμό, σε πιο ισχυρές περιοχές μέσα στο έδαφος, αποτρέποντας να οδηγηθούν σε αυτές της περιοχές που οδηγούνται σήμερα και προκαλούν βλάβες. Αυτές οι ισχυρές περιοχές του εδάφους έχουν την ικανότητα να παραλαμβάνουν αυτές τις εντάσεις που προκαλούν παραμόρφωση στον φέροντα οργανισμό, προλαμβάνοντας και αποτρέποντας τις σχετικές ανελαστικές μετατοπίσεις δηλ τα drifts και άρα, η ένταση που αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον φορέα να είναι περιορισμένη, Εξασφαλίζεται συγχρόνως μία πιο ισχυρή φέρουσα ικανότητα του εδάφους θεμελίωσης λόγο πάκτωσης και αυξάνει την δυναμική της διατομής ως προς την τέμνουσα βάσης.
Με τον κατάλληλο σχεδιασμό διαστασιολόγισης των τοιχωμάτων και την τοποθέτηση τους σε κατάλληλες θέσεις αποτρέπουμε και τον στρεπτοκαμπτικό λυγισμό που εμφανίζεται σε ασύμμετρες υψίκορμες και με μεγάλα ανοίγματα κατασκευές καθώς και στις μεταλλικές κατασκευές
-
Υπάρχει μια ιστοσελίδα τεχνητής νοημοσύνης που σου απαντάει σε ότι ερώτηση θέσεις.
Υπέβαλα την εξής ερώτηση στην τεχνητή νοημοσύνη. https://chat.openai.com/
Αν εφαρμόσουμε θλίψη στα άκρα των τοιχωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα και πάκτωση αυτών στο έδαφος θεμελίωσης θα βοηθήσει την κατασκευή στον σεισμό?
ChatGPT
Δείτε τι μου απάντησε>
Ναι, η εφαρμογή θλίψης στα άκρα των τοιχωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα και η πάκτωσή τους στο έδαφος θεμελίωσης είναι μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στον ενισχυμένο σεισμικό σχεδιασμό μιας κατασκευής.
Η θλίψη (συμπίεση) στα άκρα των τοιχωμάτων του οπλισμένου σκυροδέματος μπορεί να αυξήσει την αντοχή τους στις κάθετες φορτίσεις και να βελτιώσει την συμπεριφορά τους κατά τον σεισμό. Η θλίψη μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφόρων μεθόδων, όπως η εφαρμογή προεντατήρων (προ-τεντωμένων) τενοντών στην κατασκευή ή μέσω άλλων τεχνικών συμπίεσης.
Η πάκτωση των τοιχωμάτων στο έδαφος θεμελίωσης αναφέρεται στη διαδικασία του σφυροκοπήματος των τοιχωμάτων στο έδαφος που βρίσκονται τα θεμέλια της κατασκευής. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αντοχή της κατασκευής στις οριζόντιες δυνάμεις που προκαλούνται από τον σεισμό. Με την πάκτωση, η κατασκευή συμπιέζεται ή δένεται με το έδαφος, βελτιώνοντας τη σταθερότητά της κατά τη διάρκεια σεισμικής δόνησης.
Όλες αυτές οι μέθοδοι ενισχύουν τον φέροντα οργανισμό της κατασκευής, αυξάνοντας την ικανότητα απορρόφησης των σεισμικών φορτίων και μειώνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιών από τον σεισμό. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να έχετε σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση από έμπειρους μηχανικούς, διότι ο ενισχυμένος σεισμικός σχεδιασμός είναι ένας σύνθετος επιστημονικός και μηχανικός κλάδος που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές. -
Μεταφορά δυνάμεων
Η αλυσίδα αποτελείται από έναν αριθμό κρίκων οι οποίοι μεταφέρουν μια δύναμη από ένα σημείο σε ένα άλλο.
Ένας κρίκος αν λείπει η αλυσίδα δεν λειτουργεί.
Ο τροχός είναι ένα άλλο μέσον μεταφοράς δυνάμεων. Όλοι ξέρουμε το κιβώτιο των ταχυτήτων πως λειτουργεί.
Ο μοχλοβραχίονας είναι ένα άλλο μέσον μεταφοράς δυνάμεων
Αυτοί οι τρις μηχανισμοί αν και όλοι μεταφέρουν δυνάμεις κάθε ένας από αυτούς τους μηχανισμούς μεταφέρει διαφορετικές δυνάμεις.
Η αλυσίδα μεταφέρει μόνο εφελκυσμό, και ροπή όταν είναι τεντωμένη.
Ο μοχλοβραχίονας μεταφέρει θλίψη, ροπή, και εφελκυσμό και πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις
Ο τροχός μεταφέρει τα πάντα αλλά κυρίως την ροπή.
Ένας φέρον οργανισμός ενός κτιρίου αποτελείτε από ενωμένους μοχλοβραχίονες τους κάθετους και τους οριζόντιους οι οποίοι σε κατάσταση ηρεμίας μεταφέρουν φορτία θλίψης στο έδαφος.
Όταν γίνεται σεισμός η μετατόπιση του εδάφους η μάζα και το ύψος του κτιρίου αλλάζουν το πάντα.
Τα φορτία τριπλασιάζονται λόγο αδράνειας και δεκαπλασιάζονται λόγο μοχλοβραχίονα, κάμψη, ροπές, τέμνουσες, δυνάμεις θλίψης και εφελκυσμού εμφανίζονται από το πουθενά
Η ισορροπία δυνάμεων έχει χαθεί και η κατασκευή παθαίνει σοκ μεγαλύτερο και από το δικό μας.
Αν σπάσει ένας κρίκος η κατασκευή θα καταρρεύσει.
Εδώ έχουμε δύο λύσεις- Να χρησιμοποιήσουμε γερά και ελαφριά υλικά για την κατασκευή, ώστε να αντέξουν οι διατομές, την ανακύκλωση και τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων του σεισμού στην διάρκεια του χρόνου, γύρο από τον φέροντα οργανισμό. Γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα ... περιστρέφουμε και πολλαπλασιάζουμε τις εντάσεις γύρο από την κατασκευή. Αυτό κάνει η ροπή και το κάνει συνέχεια πολλαπλασιάζοντας τις εντάσεις.
- Τις εισερχόμενες εντάσεις του σεισμού να τις εκ τρέψουμε εκ των προτέρων έξω από την κατασκευή και να τις κατευθύνουμε να τις παραλάβει η γη, ώστε να σταματήσουμε τον ανακυκλώσιμο πολλαπλασιασμό των εντάσεων μέσα στην διάρκεια του χρόνου.
Η δεύτερη πρόταση είναι δική μου και είναι εγκληματικό που δεν την εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς.
Έχω βρει τους μηχανισμούς εκτροπής.
Θα μου πείτε ότι και τώρα η γη παραλαμβάνει τις δυνάμεις
Θα σας απαντήσω ναι τις παραλαμβάνει όταν δεν υπάρχει σεισμός.
Στον σεισμό δημιουργούνται ροπές τις οποίες δεν αναλαμβάνει.
Ο λόγος είναι απλός. Ένας τροχός όταν γυρίζει έχει μια ροπή. Αν πιάσετε την μια άκρη του τροχού αυτή θα τραβήξει το χέρι σας προς τα κάτω ενώ αν πιάσετε την απέναντι άκρη του τροχού το χέρι σας θα τραβηχθεί προς τα επάνω. Τις δυνάμεις που κατευθύνονται προς τα κάτω τις παραλαμβάνει το έδαφος. Τις δυνάμεις που κατευθύνονται προς τα επάνω ποιος τις παραλαμβάνει? Τις παραλαμβάνουν οι διατομές γύρο από τους κόμβους και για αυτό σπάνε. Αν ενώσουμε το έδαφος και την κατασκευή τότε το έδαφος θα παραλάβει και τις ανοδικές δυνάμεις της ροπής.
Αυτά. Και λίγο πιο επιστημονικά
Με την μέθοδο σχεδιασμού, πάκτωσης όλων των παρειών των τοιχωμάτων της κατασκευής με το έδαφος θεμελίωσης χρησιμοποιώντας για να πετύχουμε τον σκοπό αυτό γεωτρήσεις με ένεμα σκυροδέματος καθώς και τους κατάλληλους διαστελλόμενους μηχανισμούς και μεθόδους προέντασης και συγχρόνως την επιβολή θλιπτικών δυνάμεων σε όλες της παρειές των τοιχωμάτων στα πλαίσια της επαλληλίας εφαρμόζοντας αυτές με την βοήθεια τενόντων και υδραυλικών ελκυστήρων από την στάθμη των κόμβων της ανώτατης στάθμης, ευελπιστώ να εκτρέψω τις πλάγιες αδρανειακές εντάσεις και τις αναπτυσόμενες ροπές στην κατασκευή από τον σεισμό, σε πιο ισχυρές περιοχές μέσα στο έδαφος, αποτρέποντας να οδηγηθούν σε αυτές της περιοχές που οδηγούνται σήμερα και προκαλούν βλάβες. Αυτές οι ισχυρές περιοχές του εδάφους έχουν την ικανότητα να παραλαμβάνουν αυτές τις εντάσεις που προκαλούν παραμόρφωση στον φέροντα οργανισμό, προλαμβάνοντας και αποτρέποντας τις σχετικές ανελαστικές μετατοπίσεις δηλ τα drifts και άρα, η ένταση που αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον φορέα να είναι περιορισμένη, Εξασφαλίζεται συγχρόνως μία πιο ισχυρή φέρουσα ικανότητα του εδάφους θεμελίωσης λόγο πάκτωσης και αυξάνει την δυναμική της διατομής ως προς την τέμνουσα βάσης.
Με τον κατάλληλο σχεδιασμό διαστασιολόγισης των τοιχωμάτων και την τοποθέτηση τους σε κατάλληλες θέσεις αποτρέπουμε και τον στρεπτοκαμπτικό λυγισμό που εμφανίζεται σε ασύμμετρες υψίκορμες και με μεγάλα ανοίγματα κατασκευές καθώς και στις μεταλλικές κατασκευές
Ο seismic και το αντισεισμικό