-
Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειστε τοσο αρνητικοι.Ο αλλος μου ζητησε να του φερω την κοινοτικη οδηγια λες και την εχω στην τσεπη μου.
Πραγματικα οπισθοδρομικοι ανθρωποι,βολεμενοι ,αρνουμενοι την καθε αλλαγη που παει να γινει σαυτο το κρατος ,ο θεος να το κανει κρατος.
Ο αλλος ελεγε οτι με τα μπακαλικα ηταν πιο φθηνα τα πραγματα,ενταξει να τα καταργησουμε τοτε τα σουπερ μαρκετ.Θα ξαναγυρισουμε και την ταινια με τον μπακαλογατο.Εγω προτεινω να τα κανουμε ολα τα επαγγελματα κλειστα ,οποιος θελει να δουλεψει θα προπληρωνει πρωτα με ενα ποσο των 200.000 ευρω και μετα θα ανοιγει μαγαζι.
Ετσι νταβαντζιλικι.
Αχ τι ωραια -
delete
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Να σου δώσω εγώ ένα άλλο σενάριο: η αγορά παραμένει κλειστή, ερχονται -όχι 10- μόλις 2-3 μεγάλες ξένες εταιρείες και πιάνουν τους φορτηγατζήδες έναν-έναν και αγοράζουν τις άδειες τους.
Και γιατι δε το εκαναν αυτο που λες οι μεγαλες εταιρειες μεχρι τωρα??
Η αγορά συγκεντρώνεται σε αυτούς τους 2-3 παίχτες, κάνουν μεταξύ τους μια μυστική συμφωνία και σου 10σιάζουν αύριο τα μεταφορικά. Ολιγοπώλειο-καρτέλ και δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς. Pwned...
Πραγμα το οποιο φυσικα διαψευδεται απο τα γεγονοτα μιας και τιποτα απο αυτα που περιγραφει το σεναριο σου δεν εγιναν και τιποτα δε δειχνει οτι θα μπορουσε να συμβει στο μελλον.
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Και γιατι δε το εκαναν αυτο που λες οι μεγαλες εταιρειες μεχρι τωρα??Γιατί ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αγνοί αγωνιστές που φυλάττουν Θερμοπύλες...
Πραγμα το οποιο φυσικα διαψευδεται απο τα γεγονοτα μιας και τιποτα απο αυτα που περιγραφει το σεναριο σου δεν εγιναν και τιποτα δε δειχνει οτι θα μπορουσε να συμβει στο μελλον.
Σοβαρά; Φυσικά και έχει γίνει ήδη αυτό το πράγμα στα γαλακτοκομικά, όπου υπάρχει ήδη καρτέλ. Σύγκρινε τις τιμές των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης οι φορτηγατζήδες είναι εξ'ορισμού ήδη καρτέλ, αφού υπάρχει τεχνητό φράγμα εισόδου στην αγορά. Και ύστερα το παίζουν τάχα ότι ...μάχονται κατά των πολυεθνικών και των καρτέλ και μας το παίζουν πατριώτες!
Σηκώθηκαν τα αγγούρια να γαμήσουν το μανάβη!
Για εξήγησε μας τώρα πώς ακριβώς η διατήρηση της κλειστής αγοράς θα αποτρέψει αυτό το σενάριο;
-
Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ατόνησε λόγω πιέσεων των βουλευτών από ΚΤΕΛ. Αυτό το ξέρω πολύ καλά. Τις δεκαετίες του '80 και του '90 τα ΚΤΕΛ ήταν πανίσχυρα. Τάιζαν ουκ ολίγο 'κόσμο'. Από τότε άλλωστε είχε αρχίσει το εσωτερικό σαμποτάζ του ΟΣΕ με τη 'βελτιστοποίηση' του συστήματος των εισιτηρίων. (Όπου ακούς 'βελτιστοποίηση' τρέχα μακρυά, είναι κωδικός για διάλυση, τουλάχιστον τότε). Τώρα τελευταία βλέπω όμως, κάποιες ρωγμές στα ΚΤΕΛ. Έρχεται η σειρά τους γλυκά γλυκά με τα τουριστικά σαν προγεφύρωμα.
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
...έχει γίνει ήδη αυτό το πράγμα στα γαλακτοκομικά, όπου υπάρχει ήδη καρτέλ.Ακριβώς. Μην ξεχνάμε την πρόσφατη ιστορία (3-4 χρόνια πριν) του κουμπάρου απ' την Θεσσαλονίκη που τον τρέχανε με περιπολικό στην Αθήνα...
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Kανα παραδειγματακι σου ερχεται στο νου??Γιατι εγω οσα παραδειγματακια ξερω απο 'ανθουσες καπιταλιστικες οικονομιες' που θα επρεπε να ειναι προτυπο για την Ελλαδα ειναι το λιγοτερο στην ιδια μοιρα με μας και μερικες πολυ χειροτερα.
Ποια πρόταση έχεις για την Ελλάδα; Πως την οραματίζεσαι;
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Και γιατι δε το εκαναν αυτο που λες οι μεγαλες εταιρειες μεχρι τωρα??
Γιατί ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αγνοί αγωνιστές που φυλάττουν Θερμοπύλες...
Kατσε γιατι ζαλιστηκα τωρα:
Εμποδισαν οι 'απεργοι του ΠΑΜΕ' τους φορτηγατζηδες να πουλησουν τις αδειες τους στις ευρωπαϊκες εταιρειες??Πραγμα το οποιο φυσικα διαψευδεται απο τα γεγονοτα μιας και τιποτα απο αυτα που περιγραφει το σεναριο σου δεν εγιναν και τιποτα δε δειχνει οτι θα μπορουσε να συμβει στο μελλον.
Σοβαρά; Φυσικά και έχει γίνει ήδη αυτό το πράγμα στα γαλακτοκομικά, όπου υπάρχει ήδη καρτέλ. Σύγκρινε τις τιμές των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης οι φορτηγατζήδες είναι εξ'ορισμού ήδη καρτέλ, αφού υπάρχει τεχνητό φράγμα εισόδου στην αγορά. Και ύστερα το παίζουν τάχα ότι ...μάχονται κατά των πολυεθνικών και των καρτέλ και μας το παίζουν πατριώτες!
Ξαναζαλιστηκα τωρα
Για θυμισε μου σε παρακαλω γιατι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μιλουσαμε??
Για τις μεταφορες, ή τα γαλακτοκομικα ??
Αλλα εφοσον το θετεις ετσι η αγορα των γαλακτοκομικων (απελευθερωμενη δεν ειναι??) και η δημιουργια καρτελ προϊδεαζει για το τι ΑΚΡΙΒΩΣ θα συμβει με την 'απελευθερωση' των κλειστων(??) επαγγελματων.Για εξήγησε μας τώρα πώς ακριβώς η διατήρηση της κλειστής αγοράς θα αποτρέψει αυτό το σενάριο;
Συμπαθα με αλλα εγω δε θεωρω κλειστη αγορα εκεινη στην οποια δραστηριοποιουνται 20.000 επαγγελματιες και ικανος αριθμος κοινοτικων.
Αν νομιζεις οτι αυριο με το 'ανοιγμα της αγορας θα μπορει ο καθενας να εκτελει μεταφορες μονο και μονο επειδη θα μηδενιστει η τιμη της αδειας ή δε θα ειναι υποχρεωτικο ο ιδιοκτητης φαρμακειου να ειναι πτυχιουχος φαρμακοποιος κανεις μεγααααλο λαθος. -
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Συμπαθα με αλλα εγω δε θεωρω κλειστη αγορα εκεινη στην οποια δραστηριοποιουνται 20.000 επαγγελματιες και ικανος αριθμος κοινοτικων.
Αν νομιζεις οτι αυριο με το 'ανοιγμα της αγορας θα μπορει ο καθενας να εκτελει μεταφορες μονο και μονο επειδη θα μηδενιστει η τιμη της αδειας ή δε θα ειναι υποχρεωτικο ο ιδιοκτητης φαρμακειου να ειναι πτυχιουχος φαρμακοποιος κανεις μεγααααλο λαθος.και μεθαυριο οι 20.000 θα παραμεινουν
απλα θα μπει στο παιχνιδι οποιος αλλος το επιθυμει.και ναι, αν προσφερει καλυτερες υπηρεσιες και οργανωση, θα πεταξει εκτος αγορας τους 'μαχητες των δρομων'. Δε βλεπω κατι κακο σε αυτο.
ειναι στο χερι τους ομως να μην γινει αυτο. Αλλα εαν θελουν με πρακτικες του '70 να παραμεινουν στο παιχνιδι, εχασαν.
-
Ρουκέτες Πάγκαλου κατά Δημοσίου
Νέες βόμβες κατά του Δημοσίου τομέα επεφύλασσε ο Θόδωρος Πάγκαλος. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «άχρηστο» το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε λόγο για φαυλοκρατία διορισμών, μίλησε με μελανά χρώματα για τη σκοπιμότητα της μονιμότητας και περιέγραψε την ανάγκη να «αδυνατίσει το κράτος από άχρηστους φορείς».
Λίγες ημέρες μετά το «μαζί τα φάγαμε, με διορισμούς», φράση που τείνει να γίνει εμβληματική του έτους, ο κ. Πάγκαλος κλήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτές:
«Επί χρόνια διορίζαμε για πελατειακούς λόγους (...) Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι λιγότεροι από 200.000 και είναι 1 εκατομμύριο. Δύο στους τρεις είναι άχρηστοι» είπε ο κ. Πάγκαλος προσθέτοντας ότι η φράση «μαζί τα φάγαμε» σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα για:
* Να υπάρξουν «αντικειμενικές διαδικασίες πρόσληψης και εξέλιξης σε όλο το Δημόσιο». * Να κατανοηθεί από τους πολίτες ότι το Δημόσιο «διανέμει, καταναλώνει, αλλά δεν παράγει. «Μου μιλάνε για εργαζόμενους στο δημόσιο. Ποιους εργαζόμενους; Οι εργαζόμενοι παράγουν κάτι», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης: «Η τεράστια πλειονότητα των πολιτών, αυτοί που μοχθούν από το πρωί ως το βράδυ και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του έθνους είναι ο ιδιωτικός τομέας, όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο κ. Πάγκαλος περιέγραψε με μελανά χρώματα τη σκοπιμότητα της μονιμότητας: «Καθιερώθηκε για να εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν να στρέφουν το κράτος εις βάρος των πολιτών», είπε και πρότεινε αποκλεισμό κομματικών ή πολιτευόμενων στελεχών από κρίσιμους τομείς του δημοσίου.
Επανέλαβε την παλιά του θέση να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης ώστε να πάψει να αποτελεί η ψήφος αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ βουλευτών και πολιτών (με συνηθέστερη κατάληξη έναν διορισμό).
Προσπάθησε ωστόσο να αφαιρέσει από το ΠΑΣΟΚ ιστορικές ευθύνες ως προς τη διόγκωση του δημοσίου, λέγοντας: «Το 1981 το 60% των πολιτών είδε απλώς να αίρεται η απαγόρευση πρόσβασης στο δημόσιο. Υπήρχε ακόμη πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων (...) Το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να είναι πάντα συνεπές με τον εαυτό του, έφερε ωστόσο το ΑΣΕΠ».
Έχω σκοπό να συνεχίσω να λέω τα αυτονόητα», παρατήρησε, ενώ χαρακτηριστικό ήταν και το ύφος της απάντησής του όταν του επισημάνθηκε ότι η πρόσφατη απογραφή έδειξε 700.000 δημοσίους υπαλλήλους έναντι του ενός εκατομμυρίου που εκείνος επικαλέστηκε. «Ναι αλλά αν βάλουμε μέσα ΔΕΚΟ.. μέκο και σέκο...».
Ο κ. Πάγκαλος είπε ακόμη:
Για τον Αντώνη Σαμαρά:
«Δεν κάνει για πρωθυπουργός. Είναι εκδικητικός και αυταρχικός και έχει επιδείξει ξανά τέτοια συμπεριφορά. Θέλει να εκδικηθεί το ΠΑΣΟΚ απειλώντας με εξεταστική για το Μνημόνιο επειδή αυτή τη στιγμή ο κ. Καραμανλής δέχεται μία επίθεση για την υπόθεση Βατοπεδίου, η οποία δεν προέρχεται ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ».Για τη φορολογική περαίωση:
«Δεν την παραδέχομαι ως λύση, αλλά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φθάσει εκεί προφανώς υπολογίζοντας ότι το κόστος των ελέγχων ή της περάτωσης δια της δικαστικής οδού των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων είναι μικρότερο από τη λύση της περαίωσης.Για τη σχέση του με τον Γ. Ραγκούση:
«Δεν υπήρχε πεδίο αντιπαράθεσης με τον κ. Ραγκούση, αυτό εφευρέθηκε από τον Τύπο (...)Με τον κ. Ραγκούση υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Συμφωνούμε και οι δύο να αδυνατίσει το δημόσιο, να απαλλαγεί από το περιττό βάρος επιτροπών, άχρηστων φορέων, κλπ».http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=32576948
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Η σωστή ερώτηση είναι: πότε λειτουργεί ο ανταγωνισμός σε μία αγορά, με 20000 καταστήματα ή με 10 μεγαλοκαταστήματα ? Η απάντηση είναι 'αν το κράτος κάνει σωστά τη δουλειά του (επιτροπή ανταγωνισμού και γενικά ρυθμιστικές αρχές) δεν έχει σημασία'. Δε νοείται ολιγοπώλιο με 10 'παίκτες'. Δηλαδή τα super market που είναι 5-6 μεγάλοι παίκτες έχουν ολιγοπώλιο ή 'σφάζονται' ? Που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, στα super market (1-2%) ή στα χιλιάδες καταστήματα ρουχισμού (όπου σε πιάσουν, από 20% έως 300%).
Ρώτα καναν προμηθευτή σουπερμαρκετ να σου πει αν είναι καρτελ η όχι. Καταλαβαίνεις πως αν αγοράζεις και πουλάς ακαριαία ενω πληρώνεις του αγίου ανήμερα σε παίρνει να πουλάς και κάτω του κόστους. Ειδικά όταν είσαι μεγάλο κεφάλαιο και μπορείς να επενδύσεις δυναμικά.
Αυτό που λες δε δείχνει απαραιτήτως καρτέλ αλλά 'το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό'. Ιδια αντιμετώπιση έχει από τα SM η Vivartia και ο Χ τυροπαραγωγός ?
Το παράδειγμα μου με τα SM δεν ήταν και τόσο επιτυχημένο διότι έχουν αποδεδειγμένα προσπαθήσει να κάνουν καρτέλ (συνάντηση Sofitel κτλ.) Ομως: ακόμα και έτσι, 2 μεγάλοι παίκτες, μεταξύ αυτών ο #1 και ο 'φτηνότερος', δηλ. ίσως οι 2 σημαντικότεροι, δεν προσήλθαν (πηγή). Δηλαδή, αν μιλάμε για 10 παίκτες (όπως στα SM), το να γίνει καρτελ δεν είναι τόσο εύκολο όσο παρουσιάζεται. Και αν το κράτος λειτουργεί τότε είναι ακόμα δυσκολότερο (πχ. πριν 100 χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ την έπεσε στον Rockefeller ) Στην Ελλάδα το πρόβλημά μας (για άλλη μια φορά) είναι ότι το κράτος (επιτροπή ανταγωνισμού) τον
Και στο τέλος-τέλος, το ερώτημα ήταν 'πότε είναι ανοιχτή μια αγορά', η ύπαρξη καρτελ δεν έχει καμία σχέση, οι υπάρχοντες μεγάλοι παίκτες δεν εμπόδισαν την είσοδο της LIDL ή της ALDI στην αγορά.
Παρ όλα αυτά βάζουν κέρδος και δεν σφάζονται καθόλου, προτιμούν να σφάζουν τον παραγωγό.
Και μεταξύ τους σφάζονται και λόγω της 'αρχής διατήρησης του σφαξίματος' σφάζουν και τον (μικρο)παραγωγό (είπαμε, ο μεγάλος μπορεί να επιβάλλει κάποιους κανόνες με τη σειρά του). Ο οποίος στο τυροκομείο του ή στο περιβόλι του έχει ανασφάλιστους Αλβανούς, μην το ξεχνάμε αυτό. Θέλω να πω, μην παρουσιάζεις τον έναν και τον άλλον
Να μην πιάσουμε και τον παράγοντα απασχόληση όπου η αναλογία απασχόλησης/κέρδους είναι για τα πανηγύρια. Αν είχαμε μικροεπιχειρήσεις στη θέση τους θα είχαμε απείρως περισσότερες θέσεις απασχόλησης προφανώς.
Σωστά, και αν δεν είχε γίνει η βιομηχανική επανάσταση εκεί να δεις πόσες ευκαιρίες απασχόλησης θα είχαμε...
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Ρουκέτες Πάγκαλου κατά Δημοσίου«Επί χρόνια διορίζαμε για πελατειακούς λόγους (...) Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι λιγότεροι από 200.000 και είναι 1 εκατομμύριο. Δύο στους τρεις είναι άχρηστοι» είπε ο κ. Πάγκαλος προσθέτοντας ότι η φράση «μαζί τα φάγαμε» σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα για:
Να κατανοηθεί από τους πολίτες ότι το Δημόσιο «διανέμει, καταναλώνει, αλλά δεν παράγει.
«Μου μιλάνε για εργαζόμενους στο δημόσιο. Ποιους εργαζόμενους; Οι εργαζόμενοι παράγουν κάτι», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης: «Η τεράστια πλειονότητα των πολιτών, αυτοί που μοχθούν από το πρωί ως το βράδυ και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του έθνους είναι ο ιδιωτικός τομέας, όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι.Υποθέτω πως ο τύπος βρίσκεται στο 'Σοσιαλιστικό κίνημα' ( ) λόγο των σοσιαλιστικών του ιδεών έτσι;
Δλδ μας λέει δύο άνθρωποι που κάνουν ίδιο επάγγελμα ο ένας στον ιδιωτικό κι ο άλλος στο δημόσιο, ο ιδιωτικός παράγει κι ο δημόσιος δεν παράγει, κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοιΕκτός απο προβοκάτσιες κάτι άλλο στην ζωή του να έχει κάνει;
-
Εκτός απο προβοκάτσιες κάτι άλλο στην ζωή του να έχει κάνει;
Pilates,fitness,γιογκα,υγιεινη διατροφη,την διαιτα την παπιας
-
Στην πιο ελεύθερη και ανοιχτή οικονομία του κόσμου (sic), αν προπληρώσω 200.000€ θα έχω 2-3 τάξεις μεγέθους καλύτερη δουλειά από κάποιον που δεν θα προπληρώσει;
i.e. τα επαγγέλματα γίνονται κλειστά και με πιο έξυπνους τρόπους από την 'άδεια λειτουργίας'
ΕΕΠ η συζήτηση των τελευταίων σελίδων, ότι για πολλά δεινά δεν φταίει το σύστημα αλλά οι διεφθαρμένοι άνθρωποι που το απαρτίζουν (κάτι που δεν προβλέπεται), κάτι μου θυμίζει... κάτι μου θυμίζει
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Να μην πιάσουμε και τον παράγοντα απασχόληση όπου η αναλογία απασχόλησης/κέρδους είναι για τα πανηγύρια. Αν είχαμε μικροεπιχειρήσεις στη θέση τους θα είχαμε απείρως περισσότερες θέσεις απασχόλησης προφανώς.
Σωστά, και αν δεν είχε γίνει η βιομηχανική επανάσταση εκεί να δεις πόσες ευκαιρίες απασχόλησης θα είχαμε...
Γιατί το λες έτσι, δεν θεωρείς σημαντικό το θέμα απασχόληση η δεν ισχύει αυτό που λέω;
Τι σχέση έχει η βιομηχανική επανάσταση που στο φινάλε έδωσε και θέσεις εργασίας με το εμπόριο;
Και αφου τα σμ σφάζονται όπως λες και υποθέτω πως θεωρείς πως κερδισμένος είναι ο καταναλωτής, πως εξηγείς το γεγονός πως είμαστε πανάκριβη χώρα με πανάκριβα προιόντα στα ράφια των σμ;
Ποιά είδη στην ίδια ποιότητα δεν βρίσκεις φθηνότερα στην αγορά άλλων χωρών με υψηλότερους βασικούς μισθούς; -
Ο χρήστης vice246 έγραψε:
Η σωστή ερώτηση είναι: πότε λειτουργεί ο ανταγωνισμός σε μία αγορά, με 20000 καταστήματα ή με 10 μεγαλοκαταστήματα ? Η απάντηση είναι 'αν το κράτος κάνει σωστά τη δουλειά του (επιτροπή ανταγωνισμού και γενικά ρυθμιστικές αρχές) δεν έχει σημασία'. Δε νοείται ολιγοπώλιο με 10 'παίκτες'. Δηλαδή τα super market που είναι 5-6 μεγάλοι παίκτες έχουν ολιγοπώλιο ή 'σφάζονται' ? Που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, στα super market (1-2%) ή στα χιλιάδες καταστήματα ρουχισμού (όπου σε πιάσουν, από 20% έως 300%).
Δηλαδή οι μεταφορείς σε μια 'πιάτσα' (πχ. Αθηνάς) έχουν σημαντικά διαφορετικές τιμές ? Ή μήπως πέφτει και εκεί price fixing... Δηλαδή το ΚΤΕΛ δεν είναι καρτέλ ?
Τέλος, αν είσαι ιδιώτης το μοντέλο του ιδιώτη αντισυμβαλλόμενου μπορεί να έχει νόημα αλλά αν είσαι εταιρεία τότε θέλεις να έχεις να κάνεις με εταιρεία. Για να μην πω ότι γενικά θέλεις να έχεις να κάνεις με εταιρεία διότι είναι μια οντότητα πολύ πιο αξιόπιστη από τον κάθε επαγγελματία ή 'επαγγελματία'.α) επειδή το κράτος βαριέται να κάνει την δουλειά του γιαυτό προτιμά να έχει να κάνει με 10 μεγάλες εταιρείες παρά με 10000 μικρές οι οποίες βέβαια απορροφούν απασχόληση και οι μικροεπιχειρηματίες καταναλώνουν τα κέρδη τους εντός των τειχών.
Α δηλ. για το ότι στον καπιταλισμό η τάση είναι οι εταιρείες να συνενώνονται και να λιγοστεύουν είναι τελικά θέμα βαρεμάρας του κράτος
Για την απασχόληση, δες την απάντησή μου παραπάνω στον tasosdev: είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Το ό,τι στο SM πληρώνεις φτηνότερες τιμές έχει και το τίμημά του. Αν δεν το θες αυτό, μην ψωνίζεις από το SM αλλά από το μπακάλικο της γειτονιάς (όπως κάνω εγώ κατά περίπτωση).
οι όποιες δικαιολογίες περί φοροδιαφυγής είναι @@ καλαβρέζικα. δηλαδή η κάθε siemens είναι πρότυπο φορολογούμενου?
Η Siemens δεν κατηγορείται για φοροδιαφυγή.
Και ναι, όσο μεγαλύτερη μια εταιρεία τόσο δυσκολότερη να φοροδιαφύγει (όχι ότι δε γίνεται προφανώς) και τόσο ευκολότερο για ένα λειτουργικό κράτος να την ελέγξει. Σε αυτό είναι όντως ζήτημα αριθμών αλλά και διαδικασιών.β) όταν κυριαρχούσαν τα μπακάλικα η ελλάδα ήταν η φθηνότερη χώρα της τότε ευρώπης...με τα SM έγινε η ακριβότερη...
A, φταίνει τα SM για την ακρίβεια ? (δεύτερη άσχετη σύνδεση αιτίου με αιτιατό) Εμένα που ψωνίζω και από SM και από μπακάλικο γιατί μου φαίνεται ότι ΤΑ ΠΑΝΤΑ είναι φτηνότερα στο SM ?
Οταν κυριαρχούσαν τα μπακάλικα η Ελλάδα ήταν στο 30% του εισοδήματος της Ευρώπης και τώρα είναι στο 90% και έχει και €.γ) ποσοστά κέρδους άνω του 10-12% στον ρουχισμό συναντάμε μόνο σε καραεπώνυμα άρα εκτός ενδιαφέροντος για το ευρύ κοινό...
Δηλαδή το ευρύ κοινό δεν αγοράζει Diesel τζιν των €150 αλλά από καλάθια στη λαϊκή ? Μπορεί, δεν ξέρω.
σε ενδύματα των 10 και 20€ ποια μπορεί να είναι η χονδρική τιμή τους για να αναφέρεις τριψήφια ποσοστά κέρδους?
€5 και €10 (από Κίνα).
δ) τα ΚΤΕΛ είναι μια από τις πολλές επιλογές μεταφοράς εμπορευμάτων και δεν αποτελεί μονοπώλιο (εκτός περιόδου απεργιών των φορτηγών κα)
Τα ΚΤΕΛ είναι ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ (επίσημο) και ΚΑΡΤΕΛ, σου απάντησε παραπάνω ο Nozomi. Αλλά δεν μας πειράζει επειδή είναι 'φτωχοί βιοπαλαιστές' ? (με 2-3 λεωφορεία ο καθένας).
ε) το αστείο είναι ότι και οι εργαζόμενοι πολλές φορές προτιμούν το 'ασφαλές' μαστίγωμα των μεγάλων εταιρειών από την 'ανασφαλή' χαλαρότητα των μικρών.
Εγώ αναφέρθηκα αποκλειστικά στη σχέση πελάτη-επιχείρησης, ότι συνήθως είναι καλύτερα να έχεις να κάνεις με ένα μεγάλο (που στο κάτω-κάτω θα είναι εκεί και αύριο και μπορείς να παραπονεθείς, που δεν θα σου πει 'α συγνώμη δεν μπορώ τώρα έχω άλλο πελάτη' κτλ.) από ένα μικρό. Ιδίως αν και εσύ είσαι μεγάλος (όλα τα μέχρι τώρα παραδείγματα ήταν του στυλ 'ο αδελφός μου έψαχνε για μεταφορέα' αλλά αν είσαι κάτι μεγαλύτερο από έναν η αξιοπιστία και η συνέπεια είναι σημαντικά.
στ) το θέμα είναι ότι και οι κολοσσοί απευθύνονται σε μικρούς ή μικρότερους πελάτες και όλοι μαζί στον μοναδικό καταναλωτή που τον συμπεριφέρονται ως απλό νούμερο.
Σωστό αυτό. Αν δεν μας αρέσει μπορούμε δια της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς να μην ακολουθούμε αυτό το παράδειγμα.
-
Εκτός απο προβοκάτσιες κάτι άλλο στην ζωή του να έχει κάνει;Καταδικάζω τις ΨΕΥΔΕΙΣ δηλώσεις του Πάγκαλου, άλλωστε όλοι βλέπουμε τον ιδρώτα που ρίχνει ο ΔΥ.
Για μένα το θέμα είναι ότι αυτός και η συμμορία των 300 φαλίρησαν το κράτος διασπαθίζοντας το δημόσιο χρήμα, διορίζοντας στρατιές άχρηστων και αφήνοντας τη χώρα στο έλεος των συνδικαληστών.
Τώρα που έχουμε χρεωκοπήσει και οι δανειστές ήρθαν και αρπάζουν ότι μπορούν, ΑΥΤΟΙ συνεχίζουν να πετάνε στα σκυλιά τα λεφτά μας - συνταξιοδότησαν σαραντάρηδες λιμενεργάτες με χιλιάδες ευρώ σύνταξη και εκατό χιλιάρικα εφάπαξ.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Και ναι, όσο μεγαλύτερη μια εταιρεία τόσο δυσκολότερη να φοροδιαφύγει (όχι ότι δε γίνεται προφανώς) και τόσο ευκολότερο για ένα λειτουργικό κράτος να την ελέγξει. Σε αυτό είναι όντως ζήτημα αριθμών αλλά και διαδικασιών.Καλά δεν είναι ακριβώς έτσι.
Εκτός κι αν δεχτούμε ότι το 'νόμιμο είναι και ηθικό', γιατί από νόμιμες οδούς οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν πολλεεεεεες. Διάβαζα π.χ. χτες προχτές, ότι η Microsoft είχε πιεστεί να μοιράσει μερίσματα για τα τρελά ανακοινωθέντα κέρδη της. Το πρόβλημα ήταν ότι τα κέρδη ήταν 'overseas' και δεν είχαν φορολογηθεί, οπότε για να τα μοιράσει θα έπρεπε να τα φέρει πρώτα στην ΗΠΑμερική και να τη σκίσουν στους φόρους.
Αποτέλεσμα; Πήρε μερικά δις δάνειο να μοιράσει [υπολόγιζαν ότι μπορούν να πάρουν καμιά 10ριά χωρίς να πέσει το ΑΑΑ rating], και θα τα βρει λογιστικά αλλιώς [από Bloomberg, δεν έχω κρατήσει το άρθρο]. Αλλά αυτό δεν είναι φοροδιαφυγή, είναι νόμιμος τρόπος να μην πληρώνεις φόρους -
Γιατί το λες έτσι, δεν θεωρείς σημαντικό το θέμα απασχόληση η δεν ισχύει αυτό που λέω;
Τι σχέση έχει η βιομηχανική επανάσταση που στο φινάλε έδωσε και θέσεις εργασίας με το εμπόριο;Και είναι σημαντικό και ισχύει αυτό που λες. Αλλά, από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων στον καπιταλισμό: κάποια εξέλιξη καταργεί θέσεις εργασίας, κοινωνική αναταραχή αλλά η προκύπτουσα ανάπτυξη στη συνέχεια δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε άλλο αντικείμενο. Ολοι αυτοί που δούλευαν στα παλιά μπακάλικα κάπου αλλού δουλεύουν τώρα, που την εποχή των παλιών μπακάλικων δεν υπήρχαν (πχ. σε άλλους τομείς του εμπορίου ή σε παρεμφερείς τομείς, πχ. logistics). Τι να κάνουμε δηλαδή, να καταργήσουμε και τους υπολογιστές για να έχουμε πολλές θέσεις εργασίας ?
Και αφου τα σμ σφάζονται όπως λες και υποθέτω πως θεωρείς πως κερδισμένος είναι ο καταναλωτής, πως εξηγείς το γεγονός πως είμαστε πανάκριβη χώρα με πανάκριβα προιόντα στα ράφια των σμ;
Ακόμα πιο ακριβά όμως στα μικρότερα μαγαζιά, σωστά ? (η δική μου εμπειρία το δείχνει σαφώς αυτό, αν εσύ αγοράζεις φτηνότερα στο μπακαλικάκι από το SM πες το μου να πάω και γω)
Αρα το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος του καταστήματος αλλά κάτι άλλο.
Δεν είναι κερδισμένος 100% ο καταναλωτής αλλά σε ένα βαθμό είναι.Ποιά είδη στην ίδια ποιότητα δεν βρίσκεις φθηνότερα στην αγορά άλλων χωρών με υψηλότερους βασικούς μισθούς;
Αυτό το συζητάμε στο άλλο θέμα για την ακρίβεια. Ομως δεν πιστεύω ότι αν αντί για SM είχαμε μπακαλικάκια θα είχαμε λιγότερη ακρίβεια.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Και ναι, όσο μεγαλύτερη μια εταιρεία τόσο δυσκολότερη να φοροδιαφύγει (όχι ότι δε γίνεται προφανώς) και τόσο ευκολότερο για ένα λειτουργικό κράτος να την ελέγξει. Σε αυτό είναι όντως ζήτημα αριθμών αλλά και διαδικασιών.Καλά δεν είναι ακριβώς έτσι.
Εκτός κι αν δεχτούμε ότι το 'νόμιμο είναι και ηθικό', γιατί από νόμιμες οδούς οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν πολλεεεεεες. Διάβαζα π.χ. χτες προχτές, ότι η Microsoft είχε πιεστεί να μοιράσει μερίσματα για τα τρελά ανακοινωθέντα κέρδη της. Το πρόβλημα ήταν ότι τα κέρδη ήταν 'overseas' και δεν είχαν φορολογηθεί, οπότε για να τα μοιράσει θα έπρεπε να τα φέρει πρώτα στην ΗΠΑμερική και να τη σκίσουν στους φόρους.
Αποτέλεσμα; Πήρε μερικά δις δάνειο να μοιράσει [υπολόγιζαν ότι μπορούν να πάρουν καμιά 10ριά χωρίς να πέσει το ΑΑΑ rating], και θα τα βρει λογιστικά αλλιώς [από Bloomberg, δεν έχω κρατήσει το άρθρο]. Αλλά αυτό δεν είναι φοροδιαφυγή, είναι νόμιμος τρόπος να μην πληρώνεις φόρουςΝαι ρε συ, καλά τα λες, αλλά την έχουν πάρει είδηση όλοι, μεταξύ αυτών και το IRS, και όταν μπορέσει θα της την πέσει.
Αντιθέτως η μικρή φοροδιαφυγή περνάει απαρατήρητη αλλά είναι επίσης σημαντική.
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!