-
Κατ'εξαίρεση κάτι θα βρείς αλλά μόνο και μόνο το ότι τα 'μυαλά' πέριμένουν τα λεφτά δείχνει πως δεν είναι και τα καλύτερα μυαλά.
Επίσης από βιολογικής άποψης τα μυαλά είναι πληθυσμιακά τα ίδια, είτε μιλάμε για Ελλάδα, είτε για τα νησιά Κρακατόα, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι πολιτισμικοί παράγοντες και κουλτούρα που εδώ είναι υποανάπτυκτη ή υπό διωγμό.
Δεν νομίζω πως η κατάσταση είναι τραγική, το βασικότερο πρόβλημα είναι πως ενώ εκ των πραγμάτων το επίπεδο είναι κάτω του μέσου όρου (αν μιλάμε για ανεπτυγμένες δυτικές χώρες) η *εντύπωση *που υπάρχει είναι πως βρισκόμαστε στην κορυφή. Αυτή η έλλειψη ρεαλισμού και η παράκρουση μεγαλείου δρα ανασταλτικά και πχ όλοι θεωρούν πως υπάρχουν άπειρα μυαλά αλλά φταίει η ατυχία ή τα λίγα λεφτά για το όποιο τέλμα.
-
Eγω θεωρω οτι αφου δε τραβαει το πραγμα στη χωρα κακως ασχολουμαστε.Και να βρεθει Ελληνας με πολλα λεφτα να βρει μυαλα να φτιαξει κατι αξιοπρεπες,παλι θα ειναι πισω απο αλλους που το κανουν καιρο τωρα και δε θα λεει και κατι για την Ελλαδα σα χωρα.Απο ποια ΑΕΙ/ΤΕΙ να βγει το μυαλο και ποσες ιδεες να απορροφησει απο το Ιντερνετ?
Προσωπικα σημερα θα προτιμουσα να παραγουμε εστω και καποτες αν ηταν να αυξηθει το ΑΕΠ μας,παρα 2 πρωτοτυπα αμαξακια για 5-6 ιδιορυθμους λεφταδες και ως εκει.Σε μια αλλη εποχη με μια αλλη κουλτουρα θα ηθελα να δω ενα Ελληνικο αυτοκινητο στο top gear Π.χ.Σημερα ομως παραμενει ευσεβης ποθος γιατι κανενας εδω και χρονια δεν εδωσε δειγμα οτι μπορει να φτασει εστω κ λιγο κοντα στο να παραγει κατι νορμαλ. -
@ΙΚΕ
Προς τη σοβαρότητα της προσπάθειας το πήγαινα και οχι στο 'να με πλερώσεις τόσο για να σε φτιάξω το ζουμπερντουπερ καρ αλλιως ασ το' -
Και δεν νομίζω να θές τοοοοσα μυαλά -χωρίς να υποτιμώ το καλό μυαλό παντου- αν οι προδιαγραφές είναι ρεαλιστικές και σωστές. Οι περισσότεροι σε τέτοια προτζεκτ εχουν εκτελεστικό ρόλο.
-
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως ο σχεδιασμός και ίσως και η παραγωγή (μικρή ή μεγάλη) αυτοκινήτων στη χώρα μας είναι κάτι με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας που έχει την διάθεση και τις ικανότητες. Μην περιμένετε ούτε από αυτο-χρισμένους μέντορες να σας δείξουν το δρόμο ούτε να βρέξει λεφτά.
Από εκεί και πέρα όποιος ενδιαφέρεται ας ασχοληθεί, όποιος είναι αδιάφορος προς την ουσία του θέματος και απλά ψάχνει εθνική ανάταση ας ανατρέξει αλλού.
j.marr δεν θές τόοοοοσα μυαλά, μπορεί να θες και 1 που λέει ο λόγος, απλά υπάρχει για κάποιο λόγο η εντύπωση πως εδώ υπάρχουν τα 'καλύτερα' μυαλά ή πως 'δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα'. Αυτό εκ του αποτελέσματος δεν ισχύει. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
ΥΓ. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή/συγκηρία είναι πιο αποδεσμευμένος από ποτέ ο παράγοντας ικανότητα/διάθεση με τον παράγοντα τύχη.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως ο σχεδιασμός και ίσως και η παραγωγή (μικρή ή μεγάλη) αυτοκινήτων στη χώρα μας είναι κάτι με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας που έχει την διάθεση και τις ικανότητες. Μην περιμένετε ούτε από αυτο-χρισμένους μέντορες να σας δείξουν το δρόμο ούτε να βρέξει λεφτά.Το κάνεις να ακούγεται φτηνό (read δεν χρειάζονται χρήματα) και οπως και να το κάνουμε δεν είναι. Εκτός αν δεν πιάνω ακριβώς πως εννοείς την ενασχόληση.
-
Δεν είπα πως είναι φτηνό, κάθε άλλο αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα που -έμμεσα ίσως- θίγεις. Αν προσέξεις υπάρχει η νοοτροπία του 'εγώ έφτιαξα το ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ' ας έρθει κάποιος (το κράτος πχ) να με χρηματοδοτήσει.
Όμως η χρηματοδότηση σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι μέρος του σχεδιασμού. Εδώ το τόπικ έχει τίτλο 'Αυτοκινητοβιομηχανία' οπότε εσύ ακόμα και άφραγκος αν είσαι μπορείς να φτιάξεις ένα business plan ή να σχεδιάσεις (προκαταρκτικά έστω) ένα προϊόν του οποίου το κόστος και την χρηματοδότηση θα έχεις λάβει σοβαρά υπόψιν.
Σε επόμενη φάση μπορείς να ψάξεις άμμεσα για χρηματοδότηση ή να στήσεις έτσι το πλάνο σου ώστε εν δυνάμει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο (πχ Ariel).
Τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά το βασικό (και το ξαναλέω) είναι να ξεφύγουμε από το θνησιγενές μοντέλο της 'ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας' που αποτελεί διαχρονικό ανέκδοτο. Μην παραδειγματίζεστε από πχ το κάθε PONY, εκτός αν το πάρετε για αντιπαράδειγμα, το να φτιάξει κανείς ένα ολοκληρωμένο προϊόν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και μόνο όποιος το αντιμετωπίσει με ανάλογη σοβαρότητα έχει ελπίδες.
Άπειρη τροφή για σκέψη παίδες
-
Γαμα τα Pony. Aκόμα και για να φτάσεις στο σημείο να πείς παρουσιάζω buissness plan -και είμαι ετοιμος για disruption - σε επενδυτές θες αρκετά λεφτά, ειδικά για αυτοκίνητο. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο μόνος σου. Θές μια ομάδα ανθρώπων -που πρέπει να πληρωθούν σωστά- εγκαταστάσεις, κλπ κλπ.
Και είναι αλλιώς να σε λένε Gordon Murray και να πείς θέλω να φτιάξω ενα αυτοκίνητο και να σε χρηματοδοτούν χωρίς ερωτήσεις και αλλιώς να σε λένε Κλεομένη Χατζιπαπαρόπουλο να εχεις μόλις βγει απο το πανεπιστήμιο και να πείς το ίδιο (ασχετα αν μπορεί να έχει δυο φορές το ταλέντο του Newey, του Murray και του Mizuno combined).
Και υπάρχει και μια διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα στην Ευρώπη νομίζω. Δεν υπάρχει κάτι σαν Ευρωπαίος Elon Musk ας πούμε. Η Tesla -παρά το μαδομουνι και τις μαλακίες που κάνανε σε αρκετούς τομείς- είναι νομίζω καλό παράδειγμα για το πως στήνεις αυτοκινητοβιο_μηχανία/τεχνια.
Σκόρπιες σκέψεις.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Οταν λεμε Ελληνικη Αυτοκινητοβιομηχανια τι εννοουμε?Ενα 'κατασκευαστη' που μετα απο μερικα χρονια εξελιξης θα παρουσιασει ενα ακριβο παιχνιδι για ελαχιστους? Αυτο δεν ειναι αυτοκινητοβιομηχανια, ειναι στην καλυτερη βιοτεχνια με niche προιοντα, να μη πω οτι ειναι ειναι γλυπτική, τέχνη κλπ.
Αυτο που θα ηθελα να δω απο Ελληνικη βιομηχανία ειναι κατι σαν το Keraboss, φυσικα περισσοτερο εξελιγμενο (εξευγενισμενο αν θελετε). Να μπορει να σταθει με καποια κριτηρια στο δρομο και να αποτελεσει μια λογικη αγορα για καποιον που θελει τις δυνατοτητες που εχει, οποιες ειναι αυτες. Σε καποιο βιντεακι απο τα παραπανω κανουν ενα περασμα, αρα κινειται το πραγμα σε δρομο. Αν μπορει να στεκεται, γιατι όχι.
Στην τελική, εφοσον δεν μπορουμε για διαφορους λογους να φτιαξουμε ουτε Trabant, η λυση δε μου φαινεται να ειναι η εντελως αντιπερα οχθη. Μπορουμε να φιαξουμε ενα Tata? Φτηνο smartοειδες για την πόλη?
ΥΓ Ελεος πλεον με τους Ελληνες και τα ονοματα στα προιοντα με το επωνυμό τους.
Σε αυτό με το επώνυμο που με έχεις δίκιο...
Κανένα Ευρωπαίος Ιάπωνας κλπ κατασκευαστής δεν φέρει το επώνυμο του -
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Οταν λεμε Ελληνικη Αυτοκινητοβιομηχανια τι εννοουμε?
Ενα 'κατασκευαστη' που μετα απο μερικα χρονια εξελιξης θα παρουσιασει ενα ακριβο παιχνιδι για ελαχιστους? Αυτο δεν ειναι αυτοκινητοβιομηχανια, ειναι στην καλυτερη βιοτεχνια με niche προιοντα, να μη πω οτι ειναι ειναι γλυπτική, τέχνη κλπ.
Αυτο που θα ηθελα να δω απο Ελληνικη βιομηχανία ειναι κατι σαν το Keraboss, φυσικα περισσοτερο εξελιγμενο (εξευγενισμενο αν θελετε). Να μπορει να σταθει με καποια κριτηρια στο δρομο και να αποτελεσει μια λογικη αγορα για καποιον που θελει τις δυνατοτητες που εχει, οποιες ειναι αυτες. Σε καποιο βιντεακι απο τα παραπανω κανουν ενα περασμα, αρα κινειται το πραγμα σε δρομο. Αν μπορει να στεκεται, γιατι όχι.
Στην τελική, εφοσον δεν μπορουμε για διαφορους λογους να φτιαξουμε ουτε Trabant, η λυση δε μου φαινεται να ειναι η εντελως αντιπερα οχθη. Μπορουμε να φιαξουμε ενα Tata? Φτηνο smartοειδες για την πόλη?
ΥΓ Ελεος πλεον με τους Ελληνες και τα ονοματα στα προιοντα με το επωνυμό τους.
Σε αυτό με το επώνυμο που με έχεις δίκιο...
Κανένα Ευρωπαίος Ιάπωνας κλπ κατασκευαστής δεν φέρει το επώνυμο τουSoichiro Honda...
Henry Ford...
Ferdinand Porsche...Μπορει να ειναι και αλλοι 3-4 που να ξεχναω. Αλλα ειναι συνολο 7 σε ολο τον κοσμο, οι Ελλαδα ειναι γεματη απο ονοματα προιοντων που εχουν το ονομα η παραφθορα (η ακομα χειροτερα 'Εγγλεζοποίηση') του ονοματος του επιχειρηματια.
Εσύ θα ήθελες να δεις δηλαδή κάποια **βιομηχανία **που θα παίρνει ένα πχ τουμπαρισμένο σμαρτ και θα του κοτσάρει επάνω ένα σαχλό πολυεστερικό περίπτερο? Καλή ιδέα
Σαχλο η οχι, αν ειναι πρακτικο, θα λυσει καποια θεματα. Δε θα ειναι λιγο οφελος για το ΑΕΠ αν υπαρχουν πχ μικρα αυτοκινητακια για να νοικιαζεις στα νησια λεμε τωρα να χωρανε 4 ατομα με μαγιω για να πανε για μπανιο ή αν τα ΜΙΣΑ ελαφρα φορτηγακια στην επαρχια να ειναι Ελληνικα και αντι για Datsun να ειναι Μήτσουν. Να κανει δουλιτσα και να αντεχει θελουμε, δεν εινα τοσο δα τραγικο. Το 'θα φτιαξουμε υπεραυτοκινητο' ειναι μυωπικος τροπος να το δεις.
Ονειρευομαστε κατευθειαν την Ελληνικη Φερραρι/Τζιπ/Μερσεντε. Τα αρχιδια μας θα παρουμε.
Ξεκινας απο σαχλα περιπτερα και προχωρας.Στην τελικη αναλυση, ασχημο για την εποχη του δεν ηταν το Πονυ, μια χαρα ήταν.
-
Ξέχασες το στρατό (έχει και έτοιμη θέση για ΠΟΛΥΒΟΛΟ).
Αν αυτή η σαχλαμάρα φτάσει σε 'παραγωγή' θα κοστίζει είτε ~20.000 (αν έχει 2 θέσεις) είτε 40.000 αν έχει 4 θέσεις (και λίγα λέω).
Εσύ πιστεύεις τώρα πως μία ελεεινή γελοιότητα σαν αυτό θα πωλούσε έστω και 1 κομμάτι? Ποιος αγρότης θα αγόραζε ένα χειρότερα φτιαγμένο και ακριβότερο SMART αντί για ένα pickup? Ποιός θα δώσει τόσα λεφτά για κάτι που ούτε μεθυσμένος κανείς δε θα νοικιάσει όταν με λιγότερα μπορεί να αγοράσει κάτι ΠΟΛΥ καλύτερο (ένα mica πχ) και πολύ πιο δελεαστικό για τους πελάτες του?
Που ζείς?
Έλεος
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Ξέχασες το στρατό (έχει και έτοιμη θέση για ΠΟΛΥΒΟΛΟ).Αν αυτή η σαχλαμάρα φτάσει σε 'παραγωγή' θα κοστίζει είτε ~20.000 (αν έχει 2 θέσεις) είτε 40.000 αν έχει 4 θέσεις (και λίγα λέω).
Εσύ πιστεύεις τώρα πως μία ελεεινή γελοιότητα σαν αυτό θα πωλούσε έστω και 1 κομμάτι? Ποιος αγρότης θα αγόραζε ένα χειρότερα φτιαγμένο και ακριβότερο SMART αντί για ένα pickup? Ποιός θα δώσει τόσα λεφτά για κάτι που ούτε μεθυσμένος κανείς δε θα νοικιάσει όταν με λιγότερα μπορεί να αγοράσει κάτι ΠΟΛΥ καλύτερο (ένα mica πχ) και πολύ πιο δελεαστικό για τους πελάτες του?
Που ζείς?
Έλεος
Δε μιλαω για το σμαρτ με πολυβολο, ειναι απλα ενα παραδειγμα... το 20Κ και 40Κ τα εβγαλες απο το μυαλο σου.
το pick up που αναφερω και εγω, θα το παρει ο αγροτης αν κοστιζει λιγα. -
Και για να το πάω λίγο παραπέρα (ή να το φέρω στα ίσια του μάλλον). Εσύ που παίρνεις αυτή τη θέση:
Σαχλο η οχι, αν ειναι πρακτικο, θα λυσει καποια θεματα. Δε θα ειναι λιγο οφελος για το ΑΕΠ αν υπαρχουν πχ μικρα αυτοκινητακια για να νοικιαζεις στα νησια λεμε τωρα να χωρανε 4 ατομα με μαγιω για να πανε για μπανιο ή αν τα ΜΙΣΑ ελαφρα φορτηγακια στην επαρχια να ειναι Ελληνικα και αντι για Datsun να ειναι Μήτσουν. Να κανει δουλιτσα και να αντεχει θελουμε, δεν εινα τοσο δα τραγικο. Το 'θα φτιαξουμε υπεραυτοκινητο' ειναι μυωπικος τροπος να το δεις.
Ονειρευομαστε κατευθειαν την Ελληνικη Φερραρι/Τζιπ/Μερσεντε. Τα αρχιδια μας θα παρουμε.
Ξεκινας απο σαχλα περιπτερα και προχωρας.Στην τελικη αναλυση, ασχημο για την εποχη του δεν ηταν το Πονυ, μια χαρα ήταν.
μπορείς να μας κάνεις ένα ποστ με ένα *υποτυπώδες *business plan που να την στηρίζει?
Να δούμε πόσο εκτιμάς το κόστος του, τι αγορά υπάρχει για αυτό κλπ κλπ
Να σε δώ
-
. το 20Κ και 40Κ τα εβγαλες απο το μυαλο σου.
το pick up που αναφερω και εγω, θα το παρει ο αγροτης αν κοστιζει λιγα.Δεν τα έβγαλα από το μυαλό μου έτσι αυθαίρετα, υπολόγισε πόσο κοστίζει ένα smart, πόσο κοστίζει minimum η εργατοώρα στην Ελλάδα και πόσο κοστίζει η έγκριση τύπου ώστε να έχει 4 (αντί 2) θέσεις.
Κάνε αυτούς τους υπολογισμούς και έλα και πες μου μετά αν είναι μεγάλες οι τιμές που είπα.
-
Εχεις ιδεα εσυ για το ποσο κοστιζουν οι εγκρισεις τυπου? Αν ναι, εξηγησε αν θελεις γιατι εγω δεν ξερω. Ξερα νουμερα τι να τα κανω?
Το business plan? Τωρα ερχεται με το αεροπλανο.
Το 'σμαρτ' κλπ από που το εβγαλες ακριβως? -
Νομίζω δεν έχεις καταλάβει για τι πράγμα μιλάμε, γενικώς και ειδικώς.
-
Εισαι ομως σιγουρος οτι εσυ εχεις καταλαβει, κατι ειναι και αυτο. Εξηγα λοιπον.
-
Λες πως θεωρείς πολύ καλή ιδέα και ίσως την καταλληλότερη για να επιτύχει επιχειρηματικά ένα smart με κολλημένο ένα σαχλό αμάξωμα από πολυεστέρα και στη συνέχεια με ρωτας τι σχέση έχει το smart. Τι να πω?
-
ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ
-
Εχεις ιδεα εσυ για το ποσο κοστιζουν οι εγκρισεις τυπου? Αν ναι, εξηγησε αν θελεις γιατι εγω δεν ξερω. Ξερα νουμερα τι να τα κανω?
Το business plan? Τωρα ερχεται με το αεροπλανο.
Το 'σμαρτ' κλπ από που το εβγαλες ακριβως?Πάμε απο την αρχή ...
Αυτό το ποκεμον με ρόδες που φωτογραφιζεις, σε ποιους θα απευθύνεται;Εσυ σαν αγροτικής θα το αγοράζες έναντι του πιο φθηνού ιαπωνοκορεατη;;
Σαν ιδιοκτήτης μαγαζιού ενοικιασεων;
Ελληνικη Αυτοκινητοβιομηχανια!