Ο χρήστης Into-megane έγραψε:
Αν δεν κάνω λάθος το κράτος έχει ελεγκτικά όργανα τα οποία πληρώνοντε για αυτό το σκοπό να ελέγχουν δηλαδή αν οι επαγγελματίες κόβουν αποδείξεις ή τιμολόγια.
Δηλαδή με το να μπω εγώ σε ένα μαγαζί και να καταγγείλω τον ιδιοκτήτη που δεν κόβει απόδειξη είναι σαν να μου λέει το κράτος είμαι ανίκανο πάρε το νόμο στα χερια σου.
Δηλαδή είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με κάποιον που παίρνει μια καραμπίνα και εκτελεί τον κάθε κλέφτη που μπαίνει στο σπίτι του και στο αυτοκινητό του επειδή το κράτος είναι ανίκανο να τον συλλάβει επανειλλημένως.
Χώρια δηλαδή που ευνοεί την ανάπτυξη της ήδη υπάρχουσας ρουφιανιάς.
Κάπου κάνεις λάθος... Δεν γίνεται να υπάρχει αστυνόμος παντού... Αν δεν σου κόβει απόδειξη ο μαγαζάτορας κάνε καταγγελία. Το να κρυβόμαστε πίσω από την ανεπάρκεια των μηχανισμών (αν και εδώ δεν είναι μόνο θέμα ανεπάρκειας) είναι απλή δικαιολογία. Δεν γίνεται να υπάρχει αστυνόμος παντού!
Η λύση είναι μία.Κατηγοροιοποίηση.Κύριε είσαι φαρμακοποιος ή γιατρός στο Κολωνάκι όπου τα ενοίκια είναι τόσα και οι αντικειμενικές αξίες τόσο?Θα μου δίνεις εμένα σαν κράτος το χρόνο 2000 ευρώ για παράδειγμα.Τώρα αν εσύ θες να το παίζεις φτωχαδάκι δηλώνοντας ότι σου κατέβει καρφί δεν μου καίγεται.Δεν μου τα δίνεις δεν ανοίγεις επιχείρηση απλα τα πράγματα.Δεν βγαίνεις?Στο κλείνω...πως συντηρούντε τόσα μαγαζιά όταν όλοι κλαίγοντε ότι δεν εχει δουλειά?μόνο από τις αποδείξεις που δεν κόβοντε?ή όλοι έχουνε και ένα κάρο άλλα εισοδήματα τις οποίες πηγές κρύβουν?
Κατηγοροιοποίηση λοιπόν που κάποιοι το φωνάζουν χρόνια αλλά η υποκρισία σε αυτό το κράτος περισσεύει.
Αυτό είναι τσουβάλιασμα... Και γίνεται εδώ και χρόνια με τα αντικειμενικά κριτήρια. Δεν βγάζουν όλοι οι ταξιτζήδες τα ίδια λεφτά, δεν βγάζουν όλα τα μαγαζιά στον ίδιο δρόμο τα ίδια λεφτά / τετραγωνικό μέτρο, δεν βγάζουν όλοι οι γιατροί στο κέντρο τα ίδια λεφτά, κτλ... Και μπερδεύεις άσχετα μεταξύ τους πράγματα στο συλλογισμό σου. Άλλο το να μην κόβει αποδείξεις ο μαγαζάτορας και άλλο το να έχει εισοδήματα από αδήλωτες πηγές.
Τα αντικειμενικά κριτήρια είναι άδικα.- Θυμάμαι για παράδειγμα τον Ντίνο Χριστιανόπουλο σε συνέντευξή του λίγα χρόνια αφού εφαρμόστηκαν τα αντικειμενικά κριτήρια να λέει ότι αναγκάστηκε να κλείσει την γκαλερί που είχε στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, γιατί με τα αντικειμενικά κριτήρια έπρεπε να πληρώσει φόρο περισσότερο απ' όσα έβγαζε η γκαλερί. Και πριν μιλήσεις για μαύρα λεφτά κτλ, ψάξε να δεις ποιος είναι ο Χριστιανόπουλος. Πέραν αυτού, τα αντικειμενικά κριτήρια ευννοούν σκανδαλωδέστατα όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα! Πχ, αν το κράτος λέει ότι όλοι όσοι έχετε μαγαζιά στην Τσιμισκή θα πληρώνετε ετήσιο φόρο πχ 100 ευρώ/τετ. μέτρο, ποιος θα έκλαιγε; Το μικρό μαγαζί που έχει εισόδημα 150 ευρώ ή το πολυκατάστημα που έχει τα 10πλάσια;;;; Αυτά είναι μέτρα που ευνοούν τους μεγάλους, πάρτε το χαμπάρι...
Απλά, οι μεγάλοι δεν κρύβουν (μέσω μη κοψίματος αποδείξεων - τιμολογίων τουλάχιστον), ενώ οι μικροί το κάνουν πιο εύκολα. Έτσι μπαίνουν αντικειμενικά κριτήρια που γ@μ@νε τους μικρούς και αυτοί κόβουν ακόμα λιγότερες αποδείξεις για να βγουν...
Η λύση είναι μία: Φορολόγηση με βάση το εισόδημα και ανελέητο κυνήγι για να δηλώνονται / καταχωρούνται σωστά όλα τα εισοδήματα. Ένα πολύ καλό βήμα είναι οι αποδείξεις, αν και έχω μία απορία για το πως θα λειτουργήσει, όταν ένα μέσο νοικοκυριό θα πρέπει να δηλώσει τον εξής αριθμό αποδείξεων (κάθε εβδομάδα):
6 αποδείξεις για ψωμί, 2-3 από σούπερ μάρκετ, 5 για καμμιά τυρόπιτα/καφέ το πρωί, ίσως 1 για κανένα ρούχο, 1-2 για βενζίνη, άντε 1 για διασκέδαση - έξοδο, κτλ... μόνο αυτές είναι κοντά 900 για το έτος! Και όσοι δεν κάνουν δήλωση μέσω internet πόσα σεντόνια θα πρέπει να συμπληρώσουν με την φορολογική τους δήλωση;;; (δέχομαι ότι όσοι κάνουν δήλωση μέσω taxis θα κάτσουν μερικά βράδια με μπυρίτσα) Εξαιρετικά καλό το μέτρο, αλλά θέλω να δω πως ακριβώς θα εφαρμοστεί...
Επίσης, θα ήθελα να δω επιτέλους ΚΑΙ τα φυσικά πρόσωπα να φορολογούνται βάσει των καθαρών τους εισοδημάτων και όχι των μικτών...
Γιατί τώρα φορολογούμαστε ΚΑΙ για ποσά που δεν διαθέτουμε...