-
Ο χρήστης MindFresh KilBreeze έγραψε:
Ωπ! Αγνωστη λεξη! Και θα χει νοημα να καθορισεις το πλαισιο μεσα στο οποιο δινεις εσυ ερμηνεια γι αυτη τη λεξη,προκειμενου να τη συνδεσω εγω,ο αναγνωστης,με καποια απο τα χαρ/κα του γραπτου υφους του Γιανναρα.
Ο φασισμος ειναι πολυμορφος, εχει διαφορες εκφρασεις. Αν θελεις ορισμο, παρε αυτον (απο wikipedia) ' Ο φασισμός είναι ριζοσπαστικἠ και αυταρχική πολιτική ιδεολογία και μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών ή/και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.[1]'
Χαρακτηριστκα του φασισμου ειναι- Η προβολη της κοινης πατριδας ως μοναδικο προνομιο
- Η αναγκη δημιουργιας εχθρων του εθνους , εξωθεν κινδυνος
- Η αναγκη υπαρξης ενος ισχυρου , φωτισμενου ηγετη
- Η ανωτερωτητα του εθνους εναντι των αλλων
- Η λατρεια της παραδοσης , τυπου ο-συγχρονος-τροπος-ζωης-ειναι-παρακμιακος
Εχω διαβασει ελαχιστα (3-4 μονο) αρθρα του Γιανναρα και αρκετα απο τα παραπανω χαρακτηριστικα ειναι ευδιακριτα. Δεν τον χαρακτηριζω φασιστα. Ζμπουτσαμ τι ειναι ο Γιανναρας.
-
Ωπ! Αγνωστη λεξη! Και θα χει νοημα να καθορισεις το πλαισιο μεσα στο οποιο δινεις εσυ ερμηνεια γι αυτη τη λεξη,προκειμενου να τη συνδεσω εγω,ο αναγνωστης,με καποια απο τα χαρ/κα του γραπτου υφους του Γιανναρα.
Ωπα τώρα, όταν λες άγνωστη τι εννοείς ακριβώς; Και τι σημαίνει νόημα και ερμηνεία για σένα; Και όταν ζητάς πλαισίωση πως την ζητάς, με ποια μέθοδο; Ολα αυτά να τα διευκρινίζεις για να μπορούμε να συζητάμε με ακρίβεια
Ωραίο παιχνίδι, να το παίζουμε συχνά -
Δε διαφωνω επι της ουσιας,διοτι πραγματι συχνα-πυκνα εκφραζει ακραιες αποψεις,στα ορια της δημοκρατικης νομιμοτητας,που αν διαβαστουν out of context φανταζουν ακομη πιο ακραιες.
Ο φασισμος ειναι ομως συγκεκριμενη ιδεολογια,ιστορικα εκπεφρασμενη απο συγκεκριμενους χωρους με συγκεκριμενη δραση.Επομενως δεν το βρισκω δοκιμο να χαρακτηρισω φασιστα π.χ τον καθηγητη μου που δεν με περναει στο μαθημα,η ακομα και τους αντιεξουσιαστες που τα σπασαν στην Espresso.
Προς επιρρωση των παραπανω να δανειστω απο τον ορισμο της Wikipedia που στην ουσια ανθολογει αποψεις των Passmore,Paxton,Gentile
Σε αντίθεση με άλλες ιδεολογίες, ο φασισμός δεν ανέπτυξε ποτέ πλήρες δόγμα ή πολιτική θεωρία και, κυρίως, δεν γράφτηκαν οποιαδήποτε σημαντικά πολιτικά κείμενα από φασιστική σκοπιά μετά το 1945. Έτσι, σχεδόν όλα τα κείμενα πάνω στο θέμα της φασιστικής ιδεολογίας έχουν γραφτεί από μη φασίστες και αντιφασίστες συγγραφείς, και έτσι είναι συχνά δύσκολο να καθορίσει κανείς τη θέση του φασισμού πάνω σε διάφορα σημαντικά θέματα. Η λέξη 'φασίστας' χρησιμοποιείται συνήθως με αρνητική σημασία, συχνά ως μια ετικέτα για επίκριση μιας αντίθετης άποψης, υποδηλώνοντας απολυταρχισμό και αντιδημοκρατική αντίληψη.
Επομενως μπορει να συμπερανει κανεις πως φασιστας ειναι μια απαξιωτικη ταμπελα,που στα πλαισια του πολιτικου ετεροκαθορισμου (δεν ειμαι φασιστας-διαφωνουμε-αρα εισαι φασιστας) αποδιδεται με στοχο να στιγματισει αβιαστα τον συνομιλητη.
Διοτι με την ιδια λογικη καποιος που αποφαινεται αρνητικα για τα πεπραγμενα π.χ της Θατσερ μπορει,αποκαλωντας καποιον θατσεριστη να συμπυκνωνει τα ιδια νοηματα και να προσδιδει τα ιδια χαρ/κα με αυτα που για καποιον αλλον φερει ο ορος φασιστας.
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Ωπα τώρα, όταν λες άγνωστη τι εννοείς ακριβώς; Και τι σημαίνει νόημα και ερμηνεία για σένα; Και όταν ζητάς πλαισίωση πως την ζητάς, με ποια μέθοδο; Ολα αυτά να τα διευκρινίζεις για να μπορούμε να συζητάμε με ακρίβεια
Ωραίο παιχνίδι, να το παίζουμε συχνάΤο μονο που μπορω να πω με σαφηνεια ειναι πως πρεπει να εισαι πολυ *τσιριμπιμ-τσιριμπομ *τυπος.(κατα Tσιφορο,οχι κατα wikipedia)
εγω νομιζα πως στα καφενεια παιζουνε μονο πρεφα
-
«Η κυβέρνηση δεν θα θέσει στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά καμία διορία για την εξεύρεση λύσης και δεν προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να κηρύξει την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Μεταφραση: Το λιμάνι ειναι δίκο σας,καντε το οτι θελετε
-
Ο φασισμος ειναι ομως συγκεκριμενη ιδεολογια,ιστορικα εκπεφρασμενη απο συγκεκριμενους χωρους με συγκεκριμενη δραση.Επομενως δεν το βρισκω δοκιμο να χαρακτηρισω φασιστα π.χ τον καθηγητη μου που δεν με περναει στο μαθημα,η ακομα και τους αντιεξουσιαστες που τα σπασαν στην Espresso.
o συγκεκριμένος λοιπόν κατ εμέ είναι χειρότερος γιατί ενώ είναι τέτοιος προσπαθεί να το καλύψει.
Πολύ πιο ντόμπρος είναι πχ ο πλεύρης, τον οποίον επίσης έχω διαβάσει και παρακολουθήσει στην τηλεόραση (ναι, είμαι βιτσιόζος ), παρά ο κος καθηγητής.να διορθώσω κάτι που είπα πριν στον Δήμου.
Προφανώς και διαβάζεις τα πάντα, απλά μετά από ένα σημείο δεν τους παρακολουθείς. Πχ αν ποστάρει κάποιος εδω με΄σα ένα κείμενο της Κανέλλη ή του Γιανναρά, πιθανόν να το διαβάσω, αλλά σίγουρα πλέον δε θα ασχοληθώ ιδιαίτερα, αναλόγως τα κέφια -
Υπαρχει ομως μια ελαχιστη λεπτομερεια που αναλογως τα γουστα (και την υπομονη του αναγνωστη )κανει τη διαφορα:O Γιανναρας κατα καιρους δειχνει να κανει επαφη με την πραγματικοτητα και προσαρμοζει το λογο του σ'αυτη,ενω η Κανελη αναπαραγει μονιμως την 'κασετα'
-
[off-topic]
Εγώ για τον Γιανναρά θα πω ότι μου φαίνεται υπερβολικά βαρύγδουπος......τόσο από τα λίγα κείμενά του που έχω διαβάσει, όσο και από ένα βιβλίο του που κάποτε μου δώρησαν ('Έπαινος ψήφου τιμωρητικής'), το οποίο μου φάνηκε τρελό...
[/off-topic]
-
Νομίζω πως το παρόν θέμα έκλεισε τον κύκλο του (Moderator)
Εκλογές 2009