-
Σαββατο βραδυ γυρω στις 4:00 μπαινω στην Εθνικη Οδο Αθηνων Λαμιας απο την εξοδο Πεειστεριου.
Ειμαι στην μεσαια λωριδα κ παω με 60 χλμ. Χανω τον ελενχο του αυροκινητου μου και στριβει δεξια κ αριστερα και το τιμονι ειναι κοκαλομενο. Αρχιζει να κανει τουμπες προς τα αριστερα οπου με πεταει στα προστατευτικα καγκελα (απο κατω ειναι ο Κηφισσος) κ στη συνεχεια ξανατουμπαρει κ τελος το αμαξι ακινητοποιητε αναποδογυρισμενο. Φορουσα ζωνη οπως παντα.βρισκομαι μεσα στο αμαξι μου,στην αριστερη λωριδα, παντωντας το παραθυρο του συνοδυγου κ προσπαθοντας να απεγκλωβιστω μιας κ η πορτα απο τις πολλες τουμπες ειχε φρακαρει καθως κ ο συναγερμος ειχε μπλοκαρει.Απο πισω η διευλευση των οχηματων γινετε κανονικα.. Ψαχνω το κινητο μου κ καλω την αστυνομια μεσα απο το αμαξι κ παραλληλα προσπαθω να βγω εξω.
Επειτα απο 2' φρικης ανοιγει η πορτα σκαρφαλωνω κ βγαινω.
Ακομα δν εχω κααλαβει πως εγινε κ ζω..δεν εσπασα τιποτα παρα μονο τραυματησα τον αυχενα μου απο το τρανταγμα.
Το αμαξι ειναι terios κ φυσικα βγηκε ολικη καταστροφη. Απο οττι ειδα επειτα το μπροστινο δεξι λαστιχο ειναι σκασμενο αν κ αρχικα υποπτευομουν οτι θα πατησα λαδια.
Οι αεροσακοι δν ανοιξαν ... Και αυτο ειναι το ερωτημα μου.. Δε θα επρεπε να ανοιξουν; -
Αφού δεν χτύπησες γιατί να ανοίξουν?
-
Ο χρήστης Angel!!!! έγραψε:
Αφού δεν χτύπησες γιατί να ανοίξουν?α) wtf ειπες τωρα? τι σημαινει 'αφου δεν χτυπησες'?
β) πως χανεις τον ελεγχο του αυτοκινητου με 60 χαω?
γ) πως φερνει τουμπες (τουμπΕΣ μαλιστα, πληθυντικος) ενα αμαξι με 60 χαω και καταληγει αναποδα?
δ) ποσους αεροσακους εχει ενα terios?
-
Θα μπορουσα να ειχα χτυπησει ομως...
Εκεινη την ημερα ειχε βρεξει κιολλας.. Ακομα δν το εχει ανοιξει μηχανικος για να μας πει τι ακριβως εγινε απλα εγω ειδα οτι το δεξι λαστιχο ειναι σπασμενο..
-
popcorn mode activated...
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Αφού δεν χτύπησες γιατί να ανοίξουν?
α) wtf ειπες τωρα? τι σημαινει 'αφου δεν χτυπησες'?
β) πως χανεις τον ελεγχο του αυτοκινητου με 60 χαω?
γ) πως φερνει τουμπες (τουμπΕΣ μαλιστα, πληθυντικος) ενα αμαξι με 60 χαω και καταληγει αναποδα?
δ) ποσους αεροσακους εχει ενα terios?
α) Σημαίνει διάφορα πράγματα. Για αρχή πως οι αερόσακοι έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ανοίξουν.
β,γ) Με τις κατάλληλες συνθήκες εύκολα.
δ) Αυτό βαριέμαι να το ψάξω αλλά υποθέτω θα μας πει ο ιδιοκτήτης.
Το αμάξι τη δουλειά του στον τομέα της προστασίας την έκανε. Ο οδηγός βγήκε από μέσα χωρίς να έχει πάθει κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει ο αερόσακος.
ΥΓ: Ευτυχώς έχει ban ο ΙΚΕ.
-
ο αεροσακος ανοιγει για ενα και μοναδικο λογο: επιταχυνση (ή καλυτερα επιβραδυνση), κοινως g. τι σημαινει 'γιατι να ανοιξουν αφου δεν χτυπησες'? το οτι δεν επαθε κατι που θα μπορουσε να αποτρεψει ο αεροσακος, δεν σημαινει οτι δεν χρειαζοταν να ανοιξει. μπορει να σημαινει οτι ειναι απλα τυχερος.
-
Η οποία επιτάχυνση/επιβράδυνση σε τούμπες με τέτοια ταχύτητα δεν θα έλεγα πως είναι κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο νούμερο.
Μπορούμε να πιάσουμε κουβέντα με τα μπορεί αλλά το αποτέλεσμα είναι πως βγήκε από μέσα χωρίς να πάθει τίποτα.
Εσύ πιστεύεις πως μπορεί να ήταν τυχερός εγώ βλέπω πως το αυτοκίνητο έκανε τη δουλειά που έπρεπε.Δεν νομίζω πως έχει νόημα να το συνεχίσω σε τέτοια βάση.
-
Οταν ηρθε η πυροσβεστικη μου ειπε οτι ειμαι σωα εξαιτειας του συγκεκριμενου αμαξιου αλλα και της ζωνης εννοειτε.
Οποτε ναι το τεριος εκανε το θαυμα του. Παρ'ολα αυτα η προσκρουση στα καγκελα ηταν πολυ δυνατη κ απορουσα γιατι δν ανοιξαν οι αεροσακοι οι οπιοι συγχβρεστε με αλλα δε θυμαμαι με ακριβεια ποσοι ειναι -
Το να φέρει τούμπες ένα αυτοκίνητο με ψηλό κέντρο βάρους όπως το Terios είναι σαφώς ευκολότερο από ένα κανονικό αυτοκίνητο. Οι μετωπικοί αερόσακοι ανοίγουν μόνο σε μετωπικές και με κάποιες μοίρες πλαϊνές συγκρούσεις τα γράφει στο βιβλίο χρήσης του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση ανατροπής ανοίγουν οι πλαϊνοί ή κουρτίνας ανάλογα τι έχει. Φαντάζομαι το δικό σου δεν είχε τέτοιους εκτός και αν έχει και δεν ανοίξανε οπότε εκεί είναι όντως πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση οι αερόσακοι είναι συμπληρωματικοί των ζωνών και όπως αποδείχτηκε μια χαρά κάνανε την δουλειά τους. Τι εννοείς το τιμόνι 'κοκαλωμένο' είχε κλειδώσει; Αν είχες σκάσει το μπροστινό λάστιχο δεν θα ψάρευε αριστερά - δεξιά θα τραβούσε απότομα και με δύναμη το τιμόνι προς την μεριά του σκασμένο ελαστικού μόνο με πίσω σκασμένο και σε απότομες κινήσεις του τιμονιού θα ψάρευε
Πάντως γενικά η ιστορία είναι και ευτυχώς όλα καλά και δεν είχες χειρότερα. Τα αυτοκίνητα αντικαθιστούνται.
-
Oι μπροστινοί αερόσακοι απ όσο γνωρίζω ναι μεν ανοίγουν όταν υπάρχει απότομη επιβράδυνση αλλά όταν η σύγκρουση είναι μετωπική-πλάγιομετωπική και όχι όταν το αυτοκίνητο φέρνει τούμπες. Εκεί είναι αχρείαστοι οι μετωπικοί. Το ότι έφερε τούμπες με 60χλμ δε μου κάνει εντύπωση, τζιποειδές είναι, εδώ με πολύ λιγότερα χλμ γυρνάν ανάποδα.
-
Ο χρήστης Cali έγραψε:
Σαββατο βραδυ γυρω στις 4:00 μπαινω στην Εθνικη Οδο Αθηνων Λαμιας απο την εξοδο Πεειστεριου.
Ειμαι στην μεσαια λωριδα κ παω με 60 χλμ. Χανω τον ελενχο του αυροκινητου μου και στριβει δεξια κ αριστερα και το τιμονι ειναι κοκαλομενο. Αρχιζει να κανει τουμπες προς τα αριστερα οπου με πεταει στα προστατευτικα καγκελα (απο κατω ειναι ο Κηφισσος) κ στη συνεχεια ξανατουμπαρει κ τελος το αμαξι ακινητοποιητε αναποδογυρισμενο. Φορουσα ζωνη οπως παντα.βρισκομαι μεσα στο αμαξι μου,στην αριστερη λωριδα, παντωντας το παραθυρο του συνοδυγου κ προσπαθοντας να απεγκλωβιστω μιας κ η πορτα απο τις πολλες τουμπες ειχε φρακαρει καθως κ ο συναγερμος ειχε μπλοκαρει.Απο πισω η διευλευση των οχηματων γινετε κανονικα.. Ψαχνω το κινητο μου κ καλω την αστυνομια μεσα απο το αμαξι κ παραλληλα προσπαθω να βγω εξω.
Επειτα απο 2' φρικης ανοιγει η πορτα σκαρφαλωνω κ βγαινω.
Ακομα δν εχω κααλαβει πως εγινε κ ζω..δεν εσπασα τιποτα παρα μονο τραυματησα τον αυχενα μου απο το τρανταγμα.
Το αμαξι ειναι terios κ φυσικα βγηκε ολικη καταστροφη. Απο οττι ειδα επειτα το μπροστινο δεξι λαστιχο ειναι σκασμενο αν κ αρχικα υποπτευομουν οτι θα πατησα λαδια.
Οι αεροσακοι δν ανοιξαν ... Και αυτο ειναι το ερωτημα μου.. Δε θα επρεπε να ανοιξουν;Τα λάστιχα σε τι κατάσταση ήταν;
Τι παραπάνω θα έκαναν οι αερόσακοι αν άνοιγαν; -
Βρε καλα τα λετε για τις επιβραδυνσεις και για το εμπροσθιοι αεροσακοι=μετωπικη/πλαγιομετωπικη συγκρουση, αυτο ελεγα και εγω, αλλα η ενσταση μου ειναι οτι μετα απο τοσες τουμπες, συγκρουση με τη μπαριερα κλπ κλπ, δεν προεκυψε αυτη η επιβραδυνση? επισης, πλαινους δεν εχει?
-
Συμφωνω.Στο τουμπαρισμα δηλαδη δε μπορει να χτυπήσεις στο τιμόνι?
-
κ πάλι, o αερόσακος ξεφουσκώνει αμεσως όμως. άρα αν ανοίξει με το πρώτο μπαμπ, στη δεύτερη τούμπα ή στο τέλος όπου χτύπησε στην μπαριέρα δεν θα βοηθήσει έτσι κ αλλιώς.
πρακτικά τώρα, αφού ο οδηγός βγήκε χωρίς τραυματισμό, οι αερόσακοι σωστά δεν ανοίξαν. (ασε που αφού το αμαξι βγήκε ολική, θα τους πουλήσει να βγάλει κ κάτι ) -
Nαι αλλά οι τούμπες μπορεί να είναι πολλές, μπορεί στη μια να ανοίξει και στην άλλη να κοπανήσεις, που και πάλι δύσκολο αν έχεις ζώνη (και φυσικά την σωστή απόσταση από το τιμόνι). Επιπλέον μπορεί να χρειαστείς τον αερόσακο σε περίπτωση που σκάσει κάπου με τη μούρη οπότε τους έχουν κάνει έτσι ώστε στο τουμπάρισμα να μην ανοίγουν.
-
Πάντως εγώ από μια και μοναδική (ευτυχώς) εμπειρία που έχω, με άνοιγμα αερόσακου οδηγού σε citroen saxo, η σύγκρουση ήταν καθαρά από τα πλάγια. Πιο συγκεκριμένα το άλλο αυτοκίνητο, με χτύπησε στη δεξιά μπροστά ρόδα-φτερό, με τη δική του αριστερή μπροστά γωνία και από τη σύγκρουση με εκτόπισε και χτύπησε και η αριστερή μου πλευρά στο χαμηλό κράσπεδο που βρισκότανε στα αριστερά μας. Ο αερόσακος όμως άνοιξε στη πρώτη σύγκρουση και όχι στην δεύτερη-συνεχόμενη... Η ταχύτητα μου εκείνη τη στιγμή ήταν λίγο κάτω από τα 70km.
-
Προφανώς οι μετωπικοί αερόσακοι δεν άνοιξαν γιατί δεν υπήρξε η απαιτούμενη από τον κατασκευαστή επιβράδυνση στον διαμήκη άξονα. Αυτή η επιβράδυνση δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ούτε με το τουμπάρισμα, ούτε με το κράσπεδο, ούτε με οποιαδήποτε άλλη επαφή του αυτοκινήτου.
Βέβαια, κι ο παθών απ' τη μία ρωτάει γιατί δεν άνοιξαν οι αερόσακοι (μετωπικοί, πλευρικοί δε διευκρινίζει), κι απ' την άλλη δε θυμάται καν αν και που έχει το αυτοκίνητο. Μπορεί να ρωτάει δηλαδή γιατί δεν άνοιξαν οι πλευρικοί που μπορεί και να μην υπάρχουν.
Απ' όλη αυτήν την κουβέντα εγώ το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι πως ξαφνικά, με σταθερή ταχύτητα και χωρίς προφανή αιτία τουμπάρεις. Το ότι είναι Terios και 'τουμπάρουν εύκολα' είναι μη αποδεκτή απάντηση φαντάζομαι, αλλιώς θα μιλούσαμε για φονικό εργαλείο.
Το λάστιχο;
-
ρε παιδια, δεν εξεταζουμε αν θα μπορουσαν να εχουν βοηθησει, αυτο που λεω εγω τουλαχιστον ειναι
α) η σοβαροτητα του ατυχηματος κανει να φανταζει απιθανο το να μην υπηρξε τετοια και τετοιας διευθυνσης επιβραδυνση που θα απαιτειτο για την ενεργοποιηση τους.
β) το οτι δεν χτυπησε ή αν θα μπορουσαν να βοηθησουν στο να μη χτυπησει, στο συγκεκριμενο ατυχημα, οι αεροσακοι, ειναι ασχετο με το αν θα ανοιξουν. δεν σκεφτεται ο αεροσακος 'α, ας μην ανοιξω αφου μαλλον δεν θα καταφερω να κανω τιποτα', ανοιγει οταν ισχυει το α).και η ερωτηση μου αυτη ξεκινησε απο το σχολιο 'μα αφου δεν χτυπησε, γιατι να ανοιξουν?'.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
ρε παιδια, δεν εξεταζουμε αν θα μπορουσαν να εχουν βοηθησει, αυτο που λεω εγω τουλαχιστον ειναια) η σοβαροτητα του ατυχηματος κανει να φανταζει απιθανο το να μην υπηρξε τετοια και τετοιας διευθυνσης επιβραδυνση που θα απαιτειτο για την ενεργοποιηση τους.
β) το οτι δεν χτυπησε ή αν θα μπορουσαν να βοηθησουν στο να μη χτυπησει, στο συγκεκριμενο ατυχημα, οι αεροσακοι, ειναι ασχετο με το αν θα ανοιξουν. δεν σκεφτεται ο αεροσακος 'α, ας μην ανοιξω αφου μαλλον δεν θα καταφερω να κανω τιποτα', ανοιγει οταν ισχυει το α).και η ερωτηση μου αυτη ξεκινησε απο το σχολιο 'μα αφου δεν χτυπησε, γιατι να ανοιξουν?'.
Ο αερόσακος ανοίγει αν σκεφτεί ότι ικανοποιούνται συνθήκες κατά τις οποίες η μη ενεργοποίησή του θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από την ενεργοποίησή του. Αν δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες, δεν ενεργοποιείται.
ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ #3#