-
Ο χρήστης Dusterman έγραψε:
ellobo έγραψε:
Τώρα όσον αφορά την τετρακίνηση,έχοντας δοκιμάσει κάποια πράγματα,έχω να σας προτείνω να δοκιμάσετε και εσείς το εξής:Προσπαθήστε να ανεβάσετε το αυτοκίνητο πλάγια πάνω σε ένα μικρό ανάχωμα έχοντας τον διακόπτη στο lock με το ΕSP ενεργοποιημένο.Θα παρατηρήσετε οτι την ώρα που θα σηκωθεί ο πρώτος τροχός στον αέρα θα αρχίσει το σπινιάρισμα και το αυτοκίνητο θα παλεύει χωρίς αποτέλεσμα.
Αν δοκιμάσετε το ίδιο με το ESP Off θα παρατηρήσετε οτι την ώρα που βρίσκεται στον αέρα ο πρώτος τροχός και εσείς δίνετε γκάζι,αρχίζει ένας θόρυβος σαν 'σκάλωμα' στον τροχο και το αυτοκίνητο θα αρχίσει σιγα σιγα να ανεβαίνει.Αυτή η λειτουργία σε κάποιο βαθμό,εξομοιώνει το χιαστί μπλοκέ,και βοηθά το αυτοκίνητο να σκαρφαλώσει ή να προσπεράσει τα δύσκολα.Μπράβο φίλε μου! Έκανες το τεστ που έπρεπε κάποιος από μας να κάνει επιτέλους. Αυτό σημαίνει πως με το ESP off το traction control δουλεύει διαφορετικά, πιο αποτελεσματικά απο ότι με το ESP on. Μήπως όταν η Renault λέει 'Traction control' να εννοεί κάτι διαφορετικό; Η συγκεκριμένη λειτουργία πάντως είναι κάτι σαν ηλεκτρονικό LSD, αφού ο τροχός που σπινιάρει φρενάρεται από το ABS για να μεταφερθεί ροπή και στον απέναντι. Σε αυτή την περίπτωση ένα Τορσεν θα ήταν 3-4 φορές πιο αποτελεσματικό! Αυτά σκέφτομαι και μου τρέχουνε τα σάλια!... Θα μου πεις, έχω εξαντλήσει τις δυνατότητες του duster και θέλω και Τόρσεν; Σε καμιά περίπτωση! Εδώ μια φορά κόλλησα όλο κι όλο και από την τσατίλα μου δεν θυμήθηκα να απενεργοποιήσω το ESP....
Πάντως σύμφωνα με το μανιουαλ κάποιο 'traction control' απενεργοποιείται μαζί με το esp. Ίσως η Νισσαν να τους έστειλε την περιγραφή στα γιαπωνέζικα και αυτοί την μετέφρασαν στα ...κινέζικα!
Φίλε μου να χαίρεσαι το Dusterάκι σου και πολλά όμορφα χιλιόμετρα!
[emoji106]Βασικά και torsen να είχες πάλι το esp θα δούλευε για να ελέγξει τη διαφορά πρόσφυσης στους τροχού ς του ίδιου άξονα.
Επίσης σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα τετρακίνητα αυτοκίνητα συμβαινει αυτό που γράφεις.Μολις πατήσεις μια φορά το κουμπάκι του esp ,βγαίνει εκτός το asr ,δηλαδη το 'κόψιμο' του κινητήρα .Έτσι σπιναρουν οι τροχοί και ελέγχουν τα διαφορικά, μπροστά και πίσω ,τα φρένα μέσω του esp.Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
-
Dusterix έγραψε:
Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά. έχω πάθει πλάκα με τη ροπή, κι ας έχω εμπειρία με 4κίνητα θηρία (Hilux, Navara κ.λ.π). Το αμάξι ήταν φορτωμένο με πράγματα σε κάθε πιθανή γωνιά και μαζί με τη σύζυγο και την μπέμπα μας μετέφερε ξεκούραστα και σχετικά αθόρυβα. Τώρα όταν το στρώσω μετά από κανά 2μηνο και κινούμαι πάνω από 110χλμ. θα διαπιστώσω το θέμα θορύβου και το κατά πόσο είναι ενοχλητικό.
Για να βοηθήσω και τον φίλο τον Πέτρο που είχε απορία σε σχέση με το cruise control και την 4κινηση δε νομίζω να χρειαστεί να τα συνδυάσει. Αν ποτέ κλειδώσεις το 4Χ4 αυτό θα σημαίνει ότι είσαι σε κατσάβραχα μόνος σου (αντε βαριά βαριά με κανέναν άλλο τρελό με duster) οπότε δε θα χρειάζεται να οριοθετήσεις σταθερή ταχύτητα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το cruise control θα σου χρησιμεύσει καθαρά σε αυτοκινητόδρομο που θα έχεις μεγάλες ευθείες και θα μπορείς να κρατάς αποστάσεις από τους προπορευόμενους. Αντιθέτως το 4Χ4 θα το χρησιμοποιήσεις για λίγα λεπτά και λίγα μέτρα σε δύσκολα τερέν. Σε κατσικόδρομο δεν μπορείς να πας με μεγάλες ταχύτητες.
........Κατ αρχήν να το χαίρεσαι το Dusterάκι και να κάνεις πολλά όμορφα χιλιόμετρα.
Και που να δεις τι ροπή έχει τσιπαρισμένο. Στο δικό μου φοράω ένα racechip, το ενδιάμεσο μοντέλο, και είναι άλλο αυτοκίνητο! Εκεί ανάμεσα στις 2000 με 3000-3500 βαριά που το δουλεύω, με τετάρτη και πέμπτη επιταχύνει σχεδόν σαν μοτοσυκλέτα!! Έχω πάντα παραπανίσια δύναμη και λόγω του κοντότερου σασμαν του τετρακίνητου ανεβαίνω χαλαρά ανηφόρες με κλίση 10% με έκτη. Για προσπεράσεις δεν το συζητώ. Απλά πατάω το γκάζι και ορμάει. Από τα 80 μέχρι τα 140 φεύγει υπέροχα. Κάποιες στιγμές νοιώθω βασιλιάς της ασφάλτου!' Μήπως υπερβάλω; Ίσως λιγάκι. Αλλά για 1,5d οι επιδόσεις του είναι υπέροχες! Και τσιπαρισμένο και ατσιπάριστο...
Οταν ανέβω Θεσσαλονίκη, θα κανονίσουμε να σε πάρω να πάμε μία βόλτα πάνω στις αντιπυρικές....ΥΓ
Θα με ενδιέφερε να κάνεις κάποια στιγμή μία πιο αναλυτική σύγκριση με το Navara. Όχι σε ζητήματα αντοχής ή ωφέλιμου φορτίου. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Όσον αφορά τις καθαρές επιδόσεις σε άσφαλτο και σε δύσκολο χώμα. Έχεις καταλάβει πχ στο navara με 4Χ4 σε στροφές στην άσφαλτο να πηγαίνει 'άτσαλα;' Στις κλειστές στροφές με γκάζι υποστρέφει; Στο χώμα περνάει τα κολλήματα πιο χαλαρά από το Duster? Σκαρφαλώνει καλύτερα; Καλά, αν δεν το έχεις ψάξει σιγά σιγά εν καιρό.... -
Είστε άρρωστοι!!!!
-
kostis20 'εγραψε:
Βασικά και torsen να είχες πάλι το esp θα δούλευε για να ελέγξει τη διαφορά πρόσφυσης στους τροχού ς του ίδιου άξονα.
Επίσης σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα τετρακίνητα αυτοκίνητα συμβαινει αυτό που γράφεις.Μολις πατήσεις μια φορά το κουμπάκι του esp ,βγαίνει εκτός το asr ,δηλαδη το 'κόψιμο' του κινητήρα .Έτσι σπιναρουν οι τροχοί και ελέγχουν τα διαφορικά, μπροστά και πίσω ,τα φρένα μέσω του esp.Σωστά τα λες, μέσω του φρεναρίσματος του 'τρελου' τροχου γίνεται η δουλειά. Όμως στα ανοιχτά διαφορικά η ροπή είναι πάντα ίδια και στους δύο τροχούς. Αν πχ το ABS φρενάρει με 5 κιλά δύναμη τον τροχό που βρίσκεται στον αέρα, 5 κιλά θα είναι και η δύναμη που θα πάει να περιστρέψει τον απέναντι τροχό. Θα φτάσουν για να ξεκινήσει το αμάξι; Αν όχι θα πρέπει να γκαζώσει κανείς πιο δυνατά και να φρεναριστεί αντίστοιχα πιο δυνατά ο τροχός στον αέρα.
Με το Τόρσεν η δύναμη που μεταφέρεται στον απέναντι τροχό πολλαπλασιάζεται επί 3-4 φορές. Έτσι στο παράδειγμά μας θα μεταφερθούν 15-20 κιλά δύναμης στον τροχό που έχει πρόσφυση και το αμάξι θα κινηθεί πιο άμεσα και δυνατά.
Γλυτώνουμε δηλαδή και το υπερβολικό σπινιάρισμα και το δυνατότερο φρενάρισμα του ανασηκωμένου τροχού. Το σύστημα δουλεύει πιο άμεσα πιο ξεκούραστα και με λιγότερη καταπόνηση του συστήματος πέδησης.
-
Εγώ κατάλαβα ότι αναφέρουν σε Torsen για κεντρικό διαφορικό.Αν μιλάμε για torsen στη θέση μπροστά ή πίσω ελεύθερου διαφορικού ,έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις,με τη διαφορά ότι το torsen για να ξεκινήσει να δουλεύει θέλει ακόμα και οτροχος που σπιναρει να έχει λίγη πρόσφυση,έστω ελάχιστη,οπότε και εδώ χρειάζονται τα φρένα μέσω esp.
Αυτός είναι και ο λόγος(μαζί με την ραγδαία εξέλιξη των ηλεκτρουδραυλικων συμπλεκτων) που ελάχιστα πλέον αυτοκίνητα έχουν torsen στους άξονες,ειδικά αν μιλάμε για εκτός δρόμου χρηση.Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
-
Dusterix έγραψε:
Όταν έχεις το διακόπτη στο 2WD προφανώς έχεις κίνηση στους εμπρός τροχούς και είναι σα να οδηγείς ένα οποιοδήποτε καθημερινό αυτοκίνητο πόλης. Με το κουμπί στο Auto ΔΕ σημαίνει ότι έχεις μόνιμη 4κίνηση, αλλά ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις συνθήκες (βρεγμένο οδόστρωμα για παράδειγμα) και εφόσον απαιτηθεί μεταφέρεται κάποια από τη δύναμη του αυτοκινήτου ΚΑΙ στους πίσω τροχούς. Αυτό θα γίνει στιγμιαία μέχρι να ξεπεραστεί το 'εμπόδιο' και μετά έχεις και πάλι κίνηση στους 2 εμπρός τροχούς παρά το ότι το κουμπί είναι ακόμα στο Auto.
Στην περίπτωση που βρεις τα δύσκολα (έχεις αφήσει ήδη το ασφάλτινο οδόστρωμα και είσαι ανάμεσα σε δέντρα με άγρια φύση τριγύρω και χωμάτινους δρόμους) και χρειαστείς μόνιμη τετρακίνηση τότε γυρνάς τον διακόπτη στο AWD και η κίνηση είναι μόνιμα και στους 4 τροχούς, για όση ώρα φυσικά έχεις επιλεγμένο αυτόν τον διακόπτη.Για να ακριβολογούμε, όσο βέβαια μπορούμε γιατί κανείς δεν ξέρει ακριβώς, (φοβάμαι ούτε και η renault ), όταν έχουμε τον διακόπτη στο AUTO ποτέ το όχημα δεν είναι καθαρά δικίνητο. Πάντα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό μετάδοσης και στον πίσω άξονα έστω 5%. Κατά την κίνηση, ο 'εγκέφαλος' της τετρακίνησης παίρνει συνεχώς πληροφορίες από τα συστήματα ευστάθειας esp, επιτηρεί το γκάζι, τις κλίσεις του τιμονιού την κλίση του οδοστρώματος τις επιταχύνσεις κλπ... (δεν μπορεί κανείς να ξέρει με ακρίβεια αλλά φανταζομαι εκμεταλεύεται κάθε αισθητήρα του οχήματος)
Τα δεδομένα αυτά τα επεξεργάζεται και με βάση μία χαρτογράφηση που έχει ανάλογα στέλνει και κάποιο ποσοστό ροπής πίσω. Πχ ανάλογα την ταχύτητα στο σασμάν και την πίεση του γκαζιού αλλάζει η μεταφορά ροπής πίσω.Θα μου πείτε που τα ξέρω εγώ αυτά;
Κυκλοφορεί ένα πολύ έξυπνο βίντεο στο youtube όπου κάποιος τύπος σύνδεσε ένα αμπερόμετρο σε σειρά με τον αγωγό που τροφοδοτεί με ρεύμα το πηνίο του ηλεκτρομαγνητικού συμπλέκτη που στέλνει την ροπή στον πίσω άξονα. Μετρώντας σε πραγματικό χρόνο τα αμπέρ που πηγαίνουν εκεί πίσω στο πηνίο, έχει κανείς μία έμμεση ένδειξη του ποσοστού της εμπλοκής ανά πάσα στιγμή, του πίσω άξονα. Και μπορεί να ανασυνθέσει την χαρτογράφηση. Φυσικά στην θέση Lock έχουμε το μέγιστο ρεύμα και ο συμπλέκτης σφίγγει τους δίσκους με την μεγαλύτερη δύναμη. Το αμπερόμετρο λοιπόν στην θέση AUTO έδειχνε συνεχώς το ρεύμα του πηνίου να αυξομοιώνεται αλλά αν θυμάμαι καλά ποτέ να μην μηδενίζεται. Αυτό σημαίνει πως συνεχώς υπάρχει επιτήρηση και επέμβαση.Πρέπει να βρώ το βίντεο.....
-
[quote='Dusterman'
[/quote]Κατ αρχήν να το χαίρεσαι το Dusterάκι και να κάνεις πολλά όμορφα χιλιόμετρα.
Και που να δεις τι ροπή έχει τσιπαρισμένο. Στο δικό μου φοράω ένα racechip, το ενδιάμεσο μοντέλο, και είναι άλλο αυτοκίνητο! Εκεί ανάμεσα στις 2000 με 3000-3500 βαριά που το δουλεύω, με τετάρτη και πέμπτη επιταχύνει σχεδόν σαν μοτοσυκλέτα!! Έχω πάντα παραπανίσια δύναμη και λόγω του κοντότερου σασμαν του τετρακίνητου ανεβαίνω χαλαρά ανηφόρες με κλίση 10% με έκτη. Για προσπεράσεις δεν το συζητώ. Απλά πατάω το γκάζι και ορμάει. Από τα 80 μέχρι τα 140 φεύγει υπέροχα. Κάποιες στιγμές νοιώθω βασιλιάς της ασφάλτου!' Μήπως υπερβάλω; Ίσως λιγάκι. Αλλά για 1,5d οι επιδόσεις του είναι υπέροχες! Και τσιπαρισμένο και ατσιπάριστο...:/quote]
Στο προηγουμενο Duster που ειχα,μετα τον επαναπρογραμματισμο του εγκεφαλου η καταναλωση ηταν περιπου 7λ./100χλμ.ενω τωρα στο καινουριο ειναι περιπου ενα λιτρο μικροτερη.Να προσεχεις με το τσιπακι,γιατι αν το παρουν χαμπαρι σε εξουσιοδ. συνεργειο,παπαλα η εγγυηση. -
Σχετικα με την πιθανη ομαδικη που λεγαμε στις σελιδες 358 και 359 που δεν βλεπω να προχωραει,μηπως να την σπασουμε σε μονο φρυδακια,που καλυπτουμε το ελαχιστο οριο παραγγελιας?
-
κύριοι ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, όλοι είσαστε κατατοπιστικότατοι!!! Ήδη ειδοποιήθηκα ότι το εργαλείο έφθασε κ πλέον από αύριο μεριμνώ για τα προβλεπόμενα! Είχα 2 ερωτησούλες ακόμα για τον υπάρχει διακόπτης για το χιλ ασιστ και για σταρτ-στοπ αλλά δε βαριέσαι τα βλέπω κ στην τεορεν αυριο.
να στε όλοι καλά να τα χαίρεστε!!!
-
Πετρο καλοριζικο!Διακοπτης απενεργοποιησης για το hill assist δεν υπαρχει.Υπαρχει ομως για το start-stop που ομως πρεπει να τον πατας καθε φορα που βαζεις εμπρος το αυτοκινητο.
-
Ο χρήστης Κ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ έγραψε:
Πετρο καλοριζικο!Διακοπτης απενεργοποιησης για το hill assist δεν υπαρχει.Υπαρχει ομως για το start-stop που ομως πρεπει να τον πατας καθε φορα που βαζεις εμπρος το αυτοκινητο.ελα ρε μάγκα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! με εκανες ακόμα πιο χαρούμενο!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Dusterman ευχαριστώ για τις ευχές. Δεν μπορώ να κάνω απόλυτη σύγκριση ακόμα ανάμεσα σε Navara & Duster γιατί το ξεσκονόπανο δεν το έχω πάει ακόμα στο βουνό. Λογικά μέσα στον Σεπτέμβριο που θα έχω γράψει 3.000 θα το δοκιμάσω. Εξάλλου αρχίζει και το κυνήγι
οπότε θα ακολουθήσω τις ίδιες διαδρομές. Απλά αυτό που έχω να πω για το Navara είναι ότι στο auto πραγματικά δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο της πορείας που διαγράφω με το τιμόνι είτε μιλάμε για βρεγμένο με κλειστές απανωτές στροφές είτε για χωμάτινο με νορμάλ λακούβες και νεροφαγώματα. Στο 4lo δεν το συζητάω. Κοπανάς δευτέρα και στην κυριολεξία σκαρφαλώνει. Και δε μιλάω απλά για να σε ανεβάσει....Μιλάμε για φορτωμένη καρότσα με 5 κυνηγούς (οι περισσότεροι καλοθρεμένοι) και με πλήρη εξοπλισμό σε χωράφι με εξαιρετικά μεγάλη κλίση. Ένιωθα ότι θα μπορούσα να σκαρφαλώνω για ώρες. Επίσης βρήκα από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα εύχρηστο το γεγονός ότι έχει διακόπτη για την 4κινηση και οχι δέυτερο επιλογές (όπως είχαμε στο παλιό Hilux) και μπορείς μάλιστα να θέσεις την 4κινηση σε λειτουργία εν κινήσει (με λίγα χιλιόμετρα φυσικά). Οταν έρθει η ώρα για τη σύγκριση ανάμεσα στα δυο θα επανέλθω...
Εσύ που το φοράς πρόγραμμα στα πόσα χιλιόμετρα το έβαλες;;; Με εγγύηση όπως είπε και ο Παπακωνσταντίνου τι γίνεται;;;;Για το start & stop που αναφέρθηκε έχω κι εγώ το αντίστοιχο κουμπί μια και είναι 'φρεσκο' το ξεσκονόπανο που οδηγάω, αλλά μέσα στην πόλη δεν ενεργοποιήθηκε ακόμα. Ίσως επειδή αφήνω και τσουλάει ελάχιστα το αμάξι. Η αλήθεια είναι ότι κινούμαι ελάχιστα μέσα στην πόλη της Ζακύνθου και πέτυχα λιγοστά φανάρια, αλλά θα το δοκιμάσω εκτενέστερα. 1-2 φορές είδα ότι μου άναβε το χαρακτηριστικό κουμπάκι με το Α μέσα σε κύκλο και μια γραμμή απαγόρευσης σα να μου λέει ότι δεν είναι ενεργοποιημένο το σύστημα. Αν κάποιος το έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς και ξέρει τις εξαιρέσεις στο εν λόγω σύστημα ας μας διαφωτίσει.
Για το hill assist που επίσης ρώτησε ο Πέτρος το ανέφερα και παραπάνω ότι θα το καταλάβει ότι μπαίνει σε χρήση το σύστημα σε κατηφόρα ή ανηφόρα με αρκετή κλίση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Κουμπί απενεργοποίησης δεν υπάρχει.
ΥΓ1 Καλορίζικο και στον φίλο τον Πέτρο και καλοτάξιδο. Να το χαρείς όπως ολοι εδώ μέσα.
ΥΓ2 Τελικά είμαστε πολλοί οι τρελοί όπως λέει και ο Σπύρος... και το νήμα αυτό αποδεικνύεται το πλέον δραστήριο από όλο το φόρουμ... -
ΥΓ1 Καλορίζικο και στον φίλο τον Πέτρο και καλοτάξιδο. Να το χαρείς όπως ολοι εδώ μέσα.
σε ευχαριστώ πολύ φίλε, νάσαι καλά! εμείς οι ψαράδες το να εύχεσαι καλό ψάρεμα το έχουμε γρουσουζιά κι γι αυτό για τα κυνήγια σου δεν θα πώ τίποτα,,,κι ο νοών νοείτο!!!
-
Να είσαι καλά....
Να υποθέσω ότι έβαλες και κοτσαδόρο για να τραβάς καμιά βάρκα;;;
Τελική τιμή και δώρα;;; πες και χρώμα.
πραγματικά θα το χαρείς...Εγώ ακόμα στα πρώτα χιλιόμετρα είμαι και έχω ξετρελαθεί.... -
@Κ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ πριν απο δυο ημερες ενημερωθηκα απο τους κινεζους οτι τα φρυδακια εμπαιναν σε μοντελα μεχρι το 2013.Βρισκομαι σε αναζητηση εργοστασιου που θα εχει το σετ για το τελευταιο μοντελο.Μολις εχω νεοτερα θα σας ενημερωσω.
-
Να υποθέσω ότι έβαλες και κοτσαδόρο για να τραβάς καμιά βάρκα;;;
Τελική τιμή και δώρα;;; πες και χρώμα.τελική 17828, δωρα συναγερμος πατακια κ χωρου αποσκευων ο κοτσαδωρος θα μπεί αλλού γιατί ζητούσαν υπερβολικά...βρηκα με 170 ευρώ τελική
-
α και χρώμα λευκό
-
Ο χρήστης ellobo έγραψε:
@Κ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ πριν απο δυο ημερες ενημερωθηκα απο τους κινεζους οτι τα φρυδακια εμπαιναν σε μοντελα μεχρι το 2013.Βρισκομαι σε αναζητηση εργοστασιου που θα εχει το σετ για το τελευταιο μοντελο.Μολις εχω νεοτερα θα σας ενημερωσω.Ευχαριστω!Θα ειμαστε σε αναμονη.
-
Καλημερα στιν παρεα! Πετρο οσο αφορα αυτο που με ρωτησες...να ειναι 5'-10' λεπτα πανω απο 130χμ...περιπου ετσι..αν το κινεις καθε μερα σε χαμηλες στροφες (αθηνα)πχ...κοτσαδωρος εβαλα τερμα πετρου ραλλη ρευμα προς αθηνα 180ε πριν ενα μηνα...Σαββατο παω να βαλω τα εξης πραγματακια 'σκαφη πορτ-μπαγκαζ για Duster 53ε...τεμπελης ιδιος με τον γνησιο εχει δυο ειδη 65ε κ 85ε...αφορα το εξωτερικο καλυμα (υφασμα η δερμα) κ τελος λασπωτηρες πισω επισης για Duster 39ε (μπροστα εχω) θα ρωτησω το καταστημα να μπορει να μας βρει η φερει αυτα που θελουμε τα προστατευτικα φτερων κ πορτας...Στιν Λα'ι'ον μετα απο τηλ ερωτηση μου τα εχουν 'τεμπελης 118ε...προστατευτικα φτερων 203ε προστατευτικα θυρων 193,50...ετσι πληροφορια.Καλημερα κ παλι !!!
-
Αααα κ ειναι προσφορα καλοκαιριου μου ειπαν...πληροφοριακα.
Dacia Duster