-
Βασικοί λόγοι που κολλάει ένα αυτοκίνητο είναι ή η απώλεια πρόσφυσης ή το ύψος του εμποδίου (γωνία προσέγγισης- φυγής κτλ).
Για το δεύτερο οι λύσεις είναι 2 ή ψηλώνεις το αυτοκίνητο ( μεγαλύτερα λάστιχα, αναρτήσεις κτλ) ή αλλάζεις τις γωνίες του με άλλους προφυλαχτήρες κ.α., πράγμα το οποίο αφήνει αδιάφορο το 99% των ιδιοκτητών του duster.
Για την απώλεια πρόσφυσης όμως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι το είδος και η κατάσταση των ελαστικών. Ένα ελαστικό με προορισμό την ασφαλτινη χρήση δεν μπορεί να αυτοκαθαριστεί σε ένα λασπωμένο χωματόδρομο με αποτέλεσμα η απώλεια πρόσφυσης να έρχεται πολύ νωρίς. Επίσης, ο σχεδιασμός τους είναι τελειως διαφορετικός από τα all terain ελαστικά των οποίων οι γωνίες επιτρέπουν στο ελαστικό να γραπώνει και να βοηθάει το όχημα να προχωρήσει.
Από κει και πέρα, το ρόλο της κατανομής της ροπής στους τροχούς αναλαμβάνει το σύστημα μετάδοσης.
Στα περισσότερα καθαρόαιμα 4x4 η μετάδοση μεταφερόταν από τον κινητήρα στο transfer case και από εκεί στο κεντρικό διαφορικό και μετα στο εμπρός και πίσω διαφορικό. Όταν λοιπόν έχανε πρόσφυση κάποιος από τους τροχούς και το όχημα σταματούσε ενεργοποιούσες το κεντρικό μπλόκε που έστελνε 50-50 τη ροπή στο πίσω και στο μπροστινό διαφορικό (lada niva, land cruiser κ.α). Αυτό περίπου κάνει το δικό μας lock με ηλεκτρικό βέβαια τρόπο.
Αν και πάλι κάποιος από τους τροχούς δεν είχε πρόσφυση (ήταν στον αέρα, σε λάσπη κτλ) ενεργοποιούσες και το πίσω μπλόκε διαφορικό το οποίο κλείδωνε 100% τον πίσω άξονα και έστελνε τη ροπή ισόποσα και στους 2 τροχούς ( δεν θα αναλύσω το μπροστινό μπλόκε γιατί θα πάρει ώρα)Αυτά και πολλά άλλα συστήματα off road ( αποσπώμενες αντιστρεπτικές, μπροστινό μπλοκέ, ακραίες υποδιαιρέσεις transfer κτλ) διατίθενται σε πολύ ακριβά οχήματα όπως το Nissan patrol, Toyota LC, Mercedes G κτλ.
Στο ταπεινό αλλά πάντα μάχιμο Dusteraki μας αυτό περίπου το ρόλο τον έχουν αναλάβει τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθετει.
Το lockmode μπλοκάρει το “κεντρικό διαφορικό” και στέλνει ροπή και στο πίσω διαφορικό. Από κει και πέρα αν κάποιος από τους τροχούς χάσει πρόσφυση το ABS αναλαμβάνει να τον μπλοκάρει μερικώς ώστε να στείλει στη ροπή σε αυτόν που έχει πρόσφυση.Το ESC το απενεργοποιούμε σε κάθε off road περίπτωση γιατί απλά μας κόβει ροπή εκεί που τη χρειαζόμαστε.
Αντιγράφω από το manual
Anti-lock braking in “LOCK” mode (vehicles equipped with ABS) When “4WD Lock' mode is active, the ABS switches to off-road mode. In this case, the wheels may lock intermittently to achieve better grip, thus reducing braking distances on soft ground. When this mode is active: – the vehicle’s manoeuvrability is limited during braking. This operating mode is therefore not recommended in very low-grip conditions (eg. ice). – there may be some noise. This is normal, and does not indicate an operating fault.
Electronic stability program and traction control when driving offroad (vehicles equipped with ESC) When driving on soft ground (sand, mud, deep snow), we recommend that you deactivate the ESC function by pressing the “ ESC” switch. In this case, only individual wheel braking remains active. This function applies the brake to any wheel that is slipping, allowing the engine torque to be transferred to the wheels with the most grip. This is particularly useful when crossing a bridge. All the ESC functions will be reactivated when the vehicle speed reaches approximately 30 mph (50 km/h) (36 mph (60 km/h) in 4WD Lock mode), when the engine is restarted or when the “ESC” button is pressed again.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο με τη σειρά μου -
Ο χρήστης SPI_duster έγραψε:
Βασικά το ESP περιλαμβάνει τον έλεγχο και την διαχείριση του abs και του tranction control. Το ESC με το οποίο είναι επίσης εφοδιασμένα τα dusterάκια μας είναι η δυνατότητα ελεγχόμενης μείωσης των στροφών του κινητήρα εφόσον το esp δεν είναι αρκετό να διαχειριστεί την υπερστροφή.To ESC (Electronic Stability Control) είναι απλά ένα άλλο όνομα για το ESP. Το ESP/ESC είναι ένας εγκέφαλος ο οποίος μέσω αισθητήρων ελέγχει την συμπεριφορά του αυτοκινήτου και αυτό γίνεται τόσο με την μείωση της ισχύος, όσο και με τα φρένα.
-
αν ο δρόμος-τερεν (χώμα-άμμος-λάσπη-χιόνι) που επιβάλει κίνηση 4χ4 με στροφές επιλέγουμε αυτο ή λοκ? οπωσδήποτε απενεργοποιούμε esp
δηλ στο βιντεο : https://youtu.be/oGvjqz0MW2c ο τύπος έχει επιλέξει λοκ ή μετά θα πάει για διαφορικά, ημιαξόνια κ δε συμμαζευεται???
-
ή λογω της ολισθηρότητας δεν υπάρχουν καταπονήσεις? έχω ενδοιασμούς για το που χρησιμοποιούμε το αυτό και που το λοκ. καταλαβαίνω ότι για να βγάλουμε σκάφος από γλύστρα ή όχι προτιμάμε το λοκ για αποφυγή σπινιαρίσματος. Από κει κ πέρα αν κινούμαστε σε παραλία άμμο λοκ ή όχι???
-
Δεν υπάρχει πρόβλημα αν το έδαφος είναι ολισθηρό διότι οι τροχοί ολισθαίνουν αντί να κουρδίζουν το σύστημα. Έτσι ήταν και στα κατ' επιλογήν τετρακίνητα χωρίς κεντρικό διαφορικό, για όσους από εσάς είστε παλιοί τζιπάδες.
-
Off topic αλλά έχω ώρες που προσπαθώ να συνδεθώ ανεπιτυχώς.
Πατάω 'σύνδεση' και με συνδέει αυτόματα με το όνομα χρήστη μου με το σαιτ του περιοδικού. Πατάω το κουμπί του φόρουμ και στο φόρουμ δεν αναγνωρίζομαι αυτόματα. Μου ζητάει ξανά να κάνω 'σύνδεση'. Ξανακάνω σύνδεση με όνομα χρήστη και κωδικό και δεν με αναγνωρίζει.
Τελικά βρήκα το κόλπο:
Αφού με αναγνωρίσει πρώτα το σαιτ του περιοδικού σαν Dusterman στην συνέχεια κάνω 'αποσύνδεση'. Έρχομαι στο φορουμ ξανακάνω σύνδεση με όνομα χρήστη και κωδικό και επιτέλους είμαι μέσα!Είναι φυσιολογικά αυτά; Δεν ξέρω που θα έπρεπε να απευθυνθώ. Αν διαβάζει κανένας διαχειριστής ας κάνει κάτι.
-
ακριβως το ίδιο πάθαινα κι εγώ!
-
το κρουιζ κοντρολ τι κάνει? σε περιπτώσεις 4χ4 απενεργοποιείται/απενεργοποιούμε?(σόρυ αλλά είπαμε έχω μείνει πίσω)
-
petros3110 έγραψε:
το κρουιζ κοντρολ τι κάνει? σε περιπτώσεις 4χ4 απενεργοποιείται/απενεργοποιούμε?(σόρυ αλλά είπαμε έχω μείνει πίσω)Δεν ξέρω. Δεν έχω Cruise control
αν ο δρόμος-τερεν (χώμα-άμμος-λάσπη-χιόνι) που επιβάλει κίνηση 4χ4 με στροφές επιλέγουμε αυτο ή λοκ? οπωσδήποτε απενεργοποιούμε esp
δηλ στο βιντεο : https://youtu.be/oGvjqz0MW2c ο τύπος έχει επιλέξει λοκ ή μετά θα πάει για διαφορικά, ημιαξόνια κ δε συμμαζευεται???
ή λογω της ολισθηρότητας δεν υπάρχουν καταπονήσεις? έχω ενδοιασμούς για το που χρησιμοποιούμε το αυτό και που το λοκ. καταλαβαίνω ότι για να βγάλουμε σκάφος από γλύστρα ή όχι προτιμάμε το λοκ για αποφυγή σπινιαρίσματος. Από κει κ πέρα αν κινούμαστε σε παραλία άμμο λοκ ή όχι???Δεν υπάρχουν απόλυτοι χειρισμοί στο off road. Είναι ζήτημα εμπειρίας. Πρέπει να 'κόβει το μάτι σου'. Τα κουμπιά επιλογής τετρακίνησης και esp είναι σε τόσο κακή θέση τοποθετημένα στο duster και τόσο δύσχρηστα που κάνουν σχεδόν αδύνατη την επιλογή 'στο φτερό' κατάλληλου mode. Σκέφτομαι συνεχώς να κάνω πατέντα να τα ανεβάσω ψηλά στο τιμόνι αλλά από την άλλη δεν κινούμαι συχνά σε πραγματικά off road συνθήκες και δεν θέλω να χαλάσω το εσωτερικό.
Το esp δεν το έχω πειράξει ποτέ μου. Το lock το έχω χρησιμοποιήσει κάποιες φορές αλλά μία μόνο φορά το χρειάστηκα πραγματικά. Όταν κόλλησα σε βαθύ χιόνι μέσα σε χωράφι. Ήδη σε auto mode το duster έχει πολύ εντυπωσιακές επιδόσεις σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις. Έχω σκαρφαλώσει βράχια, αντιπυρικές ζώνες, έχω περπατήσει σε βαθιά άμμο σε 20 πόντους αφράτο χιόνι, έχω χωθεί σε λάσπες, έχω περάσει ρέματα με νερό, όλα σε auto mode. To lock το δοκίμασα μερικές φορές αλλά δεν το χρειάστηκα κάπου πραγματικά. Σε πολύ μεγάλες ανηφόρες πχ με σαθρό έδαφος που δεν θα ανέβει ποτέ κάποιο δικίνητο, με auto οι μπροστά τροχοί πήγαιναν να σπινιάρουν, ούτε μισή στροφή και αμέσως έπαιρναν ροπή οι πίσω τροχοί και το duster έφευγε. Με lock έφευγε πιο άμεσα χωρίς σπινιάρισμα. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό σε εκκίνηση σε βαθιά άμμο και χιόνι. Εκεί μπορείς να βουλιάξεις με το παραμικρό σπινιάρισμα. Παρ όλα αυτά όσο έχω οδηγήσει σε άμμο, δύο τρεις φορές για παιχνίδι, δεν είχα πρόβλημα με το auto. Το duster είναι ελαφρύ όχημα και αυτό είναι μεγάλο κέρδος σε off road καταστάσεις.
Το συμπέρασμά μου είναι πως το lock θα βοηθήσει σε πραγματικά ακραίες και ελάχιστες καταστάσεις. Σε σαθρά εδάφη δεν υπάρχει πρόβλημα να έχεις lock mode γιατί όπως λέει και ο φίλος παραπάνω 'οι τροχοί ολισθαίνουν αντί να κουρδίζουν το σύστημα'. Αλλά το lock είναι κανονικά για λίγη ώρα. Απλά να σε βοηθήσει σε μία δύσκολη κατάσταση. Σε μία κλειστή στροφή πχ πρέπει να το βγάλεις. Μετά θα το ξαναβάλεις και στην επόμενη στροφή θα το ξαναβγάλεις; Εκεί που είναι το κουμπί δεν παίζει το βάλε βγάλε. Εκτός και αν το έδαφος το επιτρέπει να έχεις lock και να μπαίνεις στις στροφές με μπαντηλίκια.
Στο βίνεο που ανέβασες, μπορεί ο τύπος πράγματι να το έχει το lock συνεχώς on μέχρι να βγεί από το δύσκολο κομμάτι. Οι Ρουμάνοι βέβαια και οι Ρώσοι έχουν κάτι διαφορικά μπλοκέ ή τορσεν γι αυτές τις καταστάσεις...
Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε δύσκολες καταστάσεις είναι τα λάστιχα. Αν δεν έχεις πρόσφυση ότι τετρακίνηση και να έχεις.... -
Να διορθώσω και ένα λάθος που έκανα παραπάνω.
Έγραψα πως : 'Επίσης με το esp εκτός δεν δουλεύει και το ABS ή μάλλον μας δίνει το περιθώριο να μπλοκάρουμε τους τροχούς κάτι θεμιτό ή απαραίτητο σε off road καταστάσεις.'Αυτό είναι λάθος! Το ABS μπαίνει σε off road mode μόνο όταν έχουμε επιλέξει AWD Lock
Να θέσω ξανά την ερώτηση που έκανα παραπάνω: 'Αν απενεργοποιήσουμε το ESP το τράκσιον κοντρόλ συνεχίζει να δουλεύει; Στο μάνιουαλ υπάρχουν δύο αντιφατικές απαντήσεις στο ερώτημα. Τι συμβαίνει πραγματικά;'
Γράφει στο μάνιουάλ σελίδα 2-13:
'Electronic stability program and traction control when driving offroad (vehicles equipped with ESP)
When driving on soft ground (sand, mud, deep snow), we recommend that you deactivate the ESP function by
pressing the “ESP” switch. In this case, only individual wheel braking remains active. This function applies
the brake to any wheel that is slipping, allowing the engine torque to be transferred to the wheels with the most
grip. This is particularly useful when crossing a bridge.'Αν καταλαβαίνω καλά εννοεί πως το traction control παραμένει ενεργοποιημένο ακόμα κι αν απενεργοποιήσουμε το ESP. Δεν το λέει ρητά αλλά αυτό που περιγράφει είναι το traction control.
Και γράφει παρακάτω στο μάνιουαλ σελίδα 2-17:
'Disabling the ESP function
In some situations (driving on very wet ground: snow, mud, etc. or driving with snow chains fitted), the system may
reduce the engine output to limit wheelspin. If this is not required, it is possible to deactivate the function by pressing
switch 1.
The warning light on the instrument panel comes on to warn you of this.
If you deactivate this function, the ASR traction control function will also be deactivated.
As the ’ESP and ASR provide enhanced safety, it is not advisable to drive with the function switched off.
Correct this as soon as possible by pressing switch 1 again. 'Αν καταλαβαίνω πάλι καλά σ αυτή την παράγραφο αναιρεί την προηγούμενη.
Έχει κανείς καμιά ιδέα; Δεν καταλαβαίνω κάτι σωστα;
-
αααααααααχ το γνωστό ...
-
Εμένα πάλι μου φαίνεται πως η απενεργοποίηση του esp με 4χ4 αυτόματο ή κλειδωμένο ουσιαστικά αναιρεί την δυνατότητα μείωσης των στροφών του κινητήρα ενώ διατηρεί τον επεμβατικό ρόλο του traction.
-
Καλησπερα παιδια! το τρεμουλο ειναι φυσιολογικο ....το αμαξι μας πρεπει μια στο τοσο να το ανοιγουμε να ξεκαπνιζει η τουρμπινα...προσοχη οχι σε υψηλες θερμοκρασιες ημερας....εγω το κανω πρωι η βραδακι...επισης παρατηρησα οτι 31 psi κοπαναει λιγο...30 ειναι αψογο αν θελετε ακομα πιο μαλακο 29'...καλη σας συνεχεια καλο σουκου μας! (και να βρεφουμε οσοι μπορουν καπου καποτε) να τα πουμε κ δουμε απο κοντα!!!
-
Τα κουμπιά επιλογής τετρακίνησης και esp είναι σε τόσο κακή θέση τοποθετημένα στο duster και τόσο δύσχρηστα που κάνουν σχεδόν αδύνατη την επιλογή 'στο φτερό' κατάλληλου mode. Σκέφτομαι συνεχώς να κάνω πατέντα να τα ανεβάσω ψηλά στο τιμόνι αλλά από την άλλη δεν κινούμαι συχνά σε πραγματικά off road συνθήκες και δεν θέλω να χαλάσω το εσωτερικό.
σε σχέση με λεβιέδες συμπλέκτες κλπ μια χαρά τα βρίσκω
-
Έχω σκαρφαλώσει βράχια, αντιπυρικές ζώνες, έχω περπατήσει σε βαθιά άμμο σε 20 πόντους αφράτο χιόνι, έχω χωθεί σε λάσπες, έχω περάσει ρέματα με νερό, όλα σε auto mode. To lock το δοκίμασα μερικές φορές αλλά δεν το χρειάστηκα κάπου πραγματικά. Σε πολύ μεγάλες ανηφόρες πχ με σαθρό έδαφος που δεν θα ανέβει ποτέ κάποιο δικίνητο, με auto οι μπροστά τροχοί πήγαιναν να σπινιάρουν, ούτε μισή στροφή και αμέσως έπαιρναν ροπή οι πίσω τροχοί και το duster έφευγε. Με lock έφευγε πιο άμεσα χωρίς σπινιάρισμα. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό σε εκκίνηση σε βαθιά άμμο και χιόνι.
με εντυπωσιάζει η μη απενεργοποίηση του esp παρά τις οδηγίες του κατασκευαστή! και με μπερδεύει ταυτόχρονα...ίσως να μην βρέθηκε ποτέ τροχός στον αέρα...
-
το αμαξι μας πρεπει μια στο τοσο να το ανοιγουμε να ξεκαπνιζει η τουρμπινα...προσοχη οχι σε υψηλες θερμοκρασιες ημερας.
άλλο πάλι αυτό??? μήπως εννοείς για την αναζωογόνηση του dpf?
-
Ο χρήστης Dusterman έγραψε:
Να διορθώσω και ένα λάθος που έκανα παραπάνω.
Έγραψα πως : 'Επίσης με το esp εκτός δεν δουλεύει και το ABS ή μάλλον μας δίνει το περιθώριο να μπλοκάρουμε τους τροχούς κάτι θεμιτό ή απαραίτητο σε off road καταστάσεις.'Αυτό είναι λάθος! Το ABS μπαίνει σε off road mode μόνο όταν έχουμε επιλέξει AWD Lock
Να θέσω ξανά την ερώτηση που έκανα παραπάνω: 'Αν απενεργοποιήσουμε το ESP το τράκσιον κοντρόλ συνεχίζει να δουλεύει; Στο μάνιουαλ υπάρχουν δύο αντιφατικές απαντήσεις στο ερώτημα. Τι συμβαίνει πραγματικά;'
Γράφει στο μάνιουάλ σελίδα 2-13:
'Electronic stability program and traction control when driving offroad (vehicles equipped with ESP)
When driving on soft ground (sand, mud, deep snow), we recommend that you deactivate the ESP function by
pressing the “ESP” switch. In this case, only individual wheel braking remains active. This function applies
the brake to any wheel that is slipping, allowing the engine torque to be transferred to the wheels with the most
grip. This is particularly useful when crossing a bridge.'Αν καταλαβαίνω καλά εννοεί πως το traction control παραμένει ενεργοποιημένο ακόμα κι αν απενεργοποιήσουμε το ESP. Δεν το λέει ρητά αλλά αυτό που περιγράφει είναι το traction control.
Και γράφει παρακάτω στο μάνιουαλ σελίδα 2-17:
'Disabling the ESP function
In some situations (driving on very wet ground: snow, mud, etc. or driving with snow chains fitted), the system may
reduce the engine output to limit wheelspin. If this is not required, it is possible to deactivate the function by pressing
switch 1.
The warning light on the instrument panel comes on to warn you of this.
If you deactivate this function, the ASR traction control function will also be deactivated.
As the ’ESP and ASR provide enhanced safety, it is not advisable to drive with the function switched off.
Correct this as soon as possible by pressing switch 1 again. 'Αν καταλαβαίνω πάλι καλά σ αυτή την παράγραφο αναιρεί την προηγούμενη.
Έχει κανείς καμιά ιδέα; Δεν καταλαβαίνω κάτι σωστα;
Έτσι πως το γράφει απενεργοποιείται ESP και ASR και παραμένει μόνο το φρενάρισμα όποιου τροχού περιστρέφεται ταχύτερα ώστε να μεταφερθεί η διαθέσιμη ροπή στον απέναντι, εν είδη μπλοκέ διαφορικού.
-
Έτσι πως το γράφει απενεργοποιείται ESP και ASR και παραμένει μόνο το φρενάρισμα όποιου τροχού περιστρέφεται ταχύτερα ώστε να μεταφερθεί η διαθέσιμη ροπή στον απέναντι, εν είδη μπλοκέ διαφορικού.
με άλλα λόγια δεν επιβάλλεται να το απενεργοποιούμε εμείς???
-
σορι κατάλαβα τι εννοείς....θα φταίνε τα μεσημεριανά τσίπουρα
-
Ο χρήστης kostas 1976 έγραψε:
Καλησπερα παιδια! το τρεμουλο ειναι φυσιολογικο ....το αμαξι μας πρεπει μια στο τοσο να το ανοιγουμε να ξεκαπνιζει η τουρμπινα...προσοχη οχι σε υψηλες θερμοκρασιες ημερας....εγω το κανω πρωι η βραδακι...επισης παρατηρησα οτι 31 psi κοπαναει λιγο...30 ειναι αψογο αν θελετε ακομα πιο μαλακο 29'...καλη σας συνεχεια καλο σουκου μας! (και να βρεφουμε οσοι μπορουν καπου καποτε) να τα πουμε κ δουμε απο κοντα!!!31 ή και 32 είναι πολύ καλά γιατί οριοθετείται η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. 30 είναι καλά και άνετα (μικρότερο κοπάνημα) αλλά με 29psi το ελαστικό θα φθαρεί πολύ γρήγορα άνευ λόγου και αιτίας. Τώρα το καλοκαίρι καλά είναι τα 30. Με την τουρμπίνα δεν χρειάζεται τίποτα το ιδιαίτερο αλλά μια βόλτα στην ΑΟ με 5η και εντός ορίων ταχύτητας μια στο τόσο είναι αρκετή. Μη γκαζώνετε τους ντίζελ κινητήρες δίχως λόγο. Είναι φτιαγμένοι να δουλεύουν άριστα με χαμηλές στροφές.
Dacia Duster