-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Θα άξιζε τον κόπο να βρεις το ένα λάδι που να μπαίνει σε όλα και να παίρνεις μόνο αυτό σε ποσότητα, μάλλον το πρώτο ή το δεύτερο από όσα λες πρέπει να σου κάνουν.Για τα MB γίνεται, διότι καλύπτονται από κοινές προδιαγραφές.
Τα άλλα 3, ήτοι:
- Alfa Romeo 33 1,4 1994 ----> 10w-40 συνθετικό ή ημί, χωρις κατανάλωση λαδιού ( )
- VW Golf 1,4 16V 1999 (Mk4) ---->5 ή 10 ή 15W-40 συνθετικό ή ημί με προτίμηση το 10 ή 15W-40, ΜΕ κατανάλωση λαδιού ( ) με ζητούμενες προδιαγραφές VW500/501.01/502 - ίσως να ξεχνάω κ κάποια.
- Toyota Carina E 1,6 16V 1992 ----> 15W-40 μάλλον μόνο ημισυνθετικό, διότι πρόσφατα αρχίζει κ καταναλώνει πιο λεπτόρευστα συνθετικά που δοκίμασα
θεωρητικά θα μπορούσαν να καλυφτούν από 1 λάδι. Ποιο.....??? Δεν έχω καταφέρει να το βρω κ για τα 3......
Τελευταία, το 'νέο' απόκτημα: Citroen GSA 1,1 1984, μια κατηγορία μόνο του, 20W-50 ορυκτέλαιο. Δεν έχω ακόμη πείρα σχετικά με τις συνήθειες του σε κατανάλωση λαδιού......(Θα ήθελα όμως τια απόψεις σας-εμπειρίες-προτάσεις σε αερόψυκτο Citroen, που γενικά καταπονούνται θερμικά τα λάδια (aka 'ψηνονται'.... ).
Στην επικείμενη αλλαγή ωστόσο, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τα λάδια που προανέφερα, διότι έχω κάποια περισσευματα από τις προηγούμενες αλλαγές κ θέλω να φύγουν.
BTW: Οι προδιαγραφές ΜΒ229.31, κ 51, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι για diesel, αλλά κάνουν κ για diesel κ για βενζίνη. Νομίζω το γράφει κ στο μανουάλι του αυτοκινήτου, διορθώστε με εαν κάνω λάθος
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις
Χάρης
-
Το Golf πιθανότατα να μπορεί να πάρει το ίδιο λάδι με τις Mercedes. Αρκεί να έχει το ίδιο ACEA και το ιξώδες να αναγράφεται στο μάνιουαλ (λογικά θα μπορεί να πάρει 30άρι). Δεν είναι τόσο τραγικό να ξεφύγεις από τις VW προδιαγραφές εφόσον καλύπτεις την ACEA με ένα λάδι που περνά τα τεστ άλλων κατασκευαστών.
Τα συνθετικά σε αμάξι που καίει λάδια θέλουν χρόνο. Έχουν πρόσθετα που φουσκώνουν τα ελαστικά μέρη ώστε να μην υπάρχουν διαρροές. Κάνε 2 αλλαγές με συνθετικό πριν το εγκαταλείψεις.
-
Ο χρήστης otso έγραψε:
σε 1.6 ντηζελ σιτροεν πρεπει να βαλω λαδια low saps , υπαρχουν τα TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W30 που εκπληρει τις προδιαγραφες ACEA C2 PSA PEUGOT , CITROEN B712290 και ας πουμε οτι τελειωσαμε.
ελα ομως που με τρωει εγω θα ηθελα για ελλαδα η 5w-40 h 0w-40. η TOTAL αν θυμαμαι καλα δεν εχει κατι τετοιο με low saps αλλες φιρμες εμπιστευομαι μονο motul kai mobil1 . εχουν κατι αυτες; ποια η γνωμη σας;Όχι ας πούμε, τελειώσατε.
H Τotal δίνει θερμοκρασιακό εύρος γι αυτό το λάδι -30°C μέχρι 45°C. Το 40αρι θα σου δωσει αντι για 45°C 50°C πρακτικά άχρηστο.
Και φυσικά το 5W30 ΙΝΕΟ θα σου δώσει χαμηλότερη κατανάλωση, 50% μεγάλυτερη ζωή στο DPF και καθαρότερη EGR. Α είναι και σε φτηνότερο. Θές 3.8 λίτρα από αυτό και μπορείς να τσεκάρεις τιμή εδώ
http://www.rpc.gr -
mirage και mesastou σας ευχαριστω. απλως η απορια μου ειναι η εξης αφου το λαδι μας ζει σε ενα προστατευτικο κουκουλι γιατι η τοταλ δινει θερμοκρασιακο ευρος; θεωρω οτι αυτο δημιουργει κομφουζιο στον απλο καταναλωτη , γιατι πχ σκεφτεται στην περιοχη μου ανεβαζει για πλακα 45 βαθμους το καλοκαιρι ,δεν θα επρεπε να βαλω αυτο που το ευρος του φτανει τους 50;
-
αν προσθεσω motorkote που το εχω συνηθεια λετε να πειραζει;
καλα τωρα επεσε το ματι μου οτι ο onyx kai o mesastou εχουν γραφτει στο φορουμ την ιδια μερα 16-9-02 , φιλοι;
και εγω 19-9-02. βεβαια και ο mirage καπου εκει ειναι. -
Κατ’ εμένα οι πίνακες αυτοί έχουν μείνει από την εποχή των αερόψυκτων / ελαιοψυκτών, βλέπε GS παραπάνω (Citroen, BMW μοτο), όπου τότε σαφώς και είχαν πολύ νόημα. Ακόμα έχουν νόημα αλλά πολύ λιγότερο.
Να προσθέσω για τις θερμοκρασίες πως μετρούνται υπό σκιά και ο κατασκευαστής σίγουρα έχει υπόψη του τι συμβαίνει σε ντάλα ήλιο. Εκεί που είσαι λοιπόν έχεις 45 βαθμούς υπό σκιά;
Για πρόσθετα λαδιού δεν είμαι υπέρ, ειδικά σε φρέσκο κινητήρα και ποιοτικό λάδι.
-
Ο χρήστης otso έγραψε:
αν προσθεσω motorkote που το εχω συνηθεια λετε να πειραζει;καλα τωρα επεσε το ματι μου οτι ο onyx kai o mesastou εχουν γραφτει στο φορουμ την ιδια μερα 16-9-02 , φιλοι;
και εγω 19-9-02. βεβαια και ο mirage καπου εκει ειναι.Το motorkote είναι καταπληκτικό αλλά όχι για καινούργιους κινητήρες, μετά τα 120-150.000 χλμ, βάλε στο σαζμάν για τώρα.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Κατ’ εμένα οι πίνακες αυτοί έχουν μείνει από την εποχή των αερόψυκτων / ελαιοψυκτών, βλέπε GS παραπάνω (Citroen, BMW μοτο), όπου τότε σαφώς και είχαν πολύ νόημα. Ακόμα έχουν νόημα αλλά πολύ λιγότερο.Να προσθέσω για τις θερμοκρασίες πως μετρούνται υπό σκιά και ο κατασκευαστής σίγουρα έχει υπόψη του τι συμβαίνει σε ντάλα ήλιο. Εκεί που είσαι λοιπόν έχεις 45 βαθμούς υπό σκιά;
Για πρόσθετα λαδιού δεν είμαι υπέρ, ειδικά σε φρέσκο κινητήρα και ποιοτικό λάδι.
συνθηκες ελευσινας ας πουμε;
παιδια μακαρι να ηταν καινουργιος ο κινητηρας , αλλα λεει 140000χλμ και αμα μας ερθουν κακα μαντατα απο ιταλια θα ειναι πολυ περισσοτερο.
-
Όχι motorkote στον κινητήρα.
Τotal 5-30 και φυσικά έλεγχος σε τακτά διαστήματα. Το θερμοκρασιακό εύρος κανονικά δεν θα το έβαζα καν αφού δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά σε κόβω για παραδοσιακό τύπο και στο έβαλα.
140000 χλμ είναι αστείο νούμερο. -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Τotal 5-30 και φυσικά έλεγχος σε τακτά διαστήματα. Το θερμοκρασιακό εύρος κανονικά δεν θα το έβαζα καν αφού δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά σε κόβω για παραδοσιακό τύπο και στο έβαλα.
140000 χλμ είναι αστείο νούμερο.εννοεις αστειο νουμερο για κινητηρα ντηζελ φανταζομαι. και μια τελευταια ερωτηση . με το που το εφερα αμεσως του αλλαξα λαδια με 5w-40 συνθετικα που ειχα σπιτι , μεχρι να μου ερθουν τα καινουργια λαδια και επειδη το αυτοκινητο γυρναει τελωνεια και για αλλες διατυπωσεις και μαλλον θα κανει καμμια 1000 χλμ , δεν φανταζομαι να υπαρχει προβλημα;.
-
Σχετικά με τα λάδια για 'πολλά χιλιόμετρα' τα βάζουμε μόνο αν αρχίσει να μας καίει λάδια (ενώ πριν δεν έκαιγε). Δεν τα βάζουμε χωρίς να έχουμε θέμα με το μοτέρ, όσα χιλιόμετρα και να έχει.
Επίσης ένα ακόμα βίντεο για τα 'quick lube' μαγαζιά (διάβαζε βενζινάδικο ή απλό συνεργείο)
Μπορεί να μας προτείνουν πιο χοντρό λάδι από αυτό που λέει ο κατασκευαστής για καλύτερη 'προστασία' του μοτέρ, αλλά δεν πρέπει να τους ακούσουμε.
Τέλος ένα ωραίο βίντεο για το engine flush. Αν είναι βρώμικος ο κινητήρας μας δεν του βάζουμε κανένα καθαριστικό, εκτός και αν πάμε γυρεύοντας για προβλήματα.
Youtube Video -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Το motorkote είναι καταπληκτικό αλλά όχι για καινούργιους κινητήρες, μετά τα 120-150.000 χλμ, βάλε στο σαζμάν για τώρα.Γιατι οχι στον καινουριο κινητηρα?
ρωταω καθαρα απο τεχνικης αποψης! -
Ο χρήστης otso έγραψε:
140000 χλμ είναι αστείο νούμερο.εννοεις αστειο νουμερο για κινητηρα ντηζελ φανταζομαι. και μια τελευταια ερωτηση . με το που το εφερα αμεσως του αλλαξα λαδια με 5w-40 συνθετικα που ειχα σπιτι , μεχρι να μου ερθουν τα καινουργια λαδια και επειδη το αυτοκινητο γυρναει τελωνεια και για αλλες διατυπωσεις και μαλλον θα κανει καμμια 1000 χλμ , δεν φανταζομαι να υπαρχει προβλημα;.
Όχι
-
Ο χρήστης Alexis 5 έγραψε:
Το motorkote είναι καταπληκτικό αλλά όχι για καινούργιους κινητήρες, μετά τα 120-150.000 χλμ, βάλε στο σαζμάν για τώρα.
Γιατι οχι στον καινουριο κινητηρα?
ρωταω καθαρα απο τεχνικης αποψης!Φαίνεται πως έχει χλωρίνη που αρχικά μπορεί να φαίνεται πως βοηθά σε βάθος χρόνου όμως διαβρώνει τον κινητήρα.
Η εταιρεία βέβαια αρνείται πως έχει χλωρίνη...νομίζω όμως πως είναι τσαρλατάνοι.
Αναφέρομαι στο Αμερικάνικο μότορκοτε, γιατί λένε πως είχε κυκλοφορήσει και ελληνικής παραγωγής μαιμουδιά -
nikolas σχετικα και με την αναρτηση των βιντεο...
ηρθε η αναλυση απο την blackstone λιπαντικο FUCHS GT1 Pro C3 5W3O κινητηρας Μercedes me 504.667χλμ
εβαζα Aral 0W40.
εν συντομια τα Fuchs τα εστειλα στις 13.200χλμ τα Aral στις 13.800χλμ η αναλυση εδειξε σχεδον εφαμιλλους αριθμους σε φθορα με 1μοναδα λιγοτερο αλουμινιο,σιδηρο και χρωμιο για τα Fuchs,ο μολυβδος ειχε τεραστια διαφορα στα 26 για το Fuchs και Αral 156, το δε TBN 3 για το Fuchs και 2,3 για το Aral.
Silicon :Fuchs =7 ,Aral=5 (μαλλον πρεπει να αλλαξω το Αερος )
H παροτρυνση της Blackstone try up 19.000χλμ -
Ωραίος!
-
τελικα αγορασα τα TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W30 μου εκανε εντυπωση που η συσκευασια γραφει cynthetic technology .
φανταζομαι οτι σημαινει οτι δεν ειναι συνθετικα .
αλλα γραφουν full synthetic αλλα technosynthesis αλλα cynthetic technology. υπαρχει καποιο κολπο να καταλαβει καποιος οχι μυημενος αν εχει παρει πραγματικα συνθετικα λαδια;
αν παραειναι ανοητες οι ερωτησεις και βαριεται καποιος να απαντηση θα μπορουσε να παραθεσει λινκ; -
Στο αερόψυκτο προφανώς δεν ισχύει το περί προστατευτικού κουκουλίου κλπ και καλύτερα να βάζεις διαφορετικό λάδι ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Το αερόψυκτο αργεί να ζεσταθεί στο κρύο οπότε θέλεις λεπτό στο χειμώνα για να λειτουργεί καλύτερα μέχρι να καταφέρει να ζεσταθεί. Αντίθετα το καλοκαίρι το λάδι θα ζεσταθεί πολύ, αν μάλιστα είσαι και λίγο φορτωμένος και σου τύχει και κανένα βουναλάκι άστα να πάνε. Ιδανικά θέλεις θερμόμετρο λαδιού και ειδικά στο αερόψυκτο έχει μεγαλύτερη σημασία αλλά υποπτεύομαι ότι το *-40 μπορεί να γίνεται νεράκι στις χειρότερες συνθήκες. Σε αερόψυκτο σκαθάρι (είχαμε 2) το καλοκαίρι πηγαίνοντας προς Αράχωβα συχνά παραζεσταινότανε, το ένιωθες ότι το αυτοκινητάκι ψόφαγε και δεν τράβαγε, πραγματικά δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα ήταν τα λάδια....
Το τι είναι συνθετικό λάδι είναι μεγάλη ιστορία. Επίσης άλλη μεγάλη ιστορία είναι κατά πόσο τα καινούργια πολύ πειραγμένα αλλά όχι και τόσο τελείως συνθετικά που είναι και φτηνότερα είναι όντως χειρότερα από τα τελείως συνθετικά.... Κοινώς άστα να πάνε, άκρη δε θα βγάλουμε εύκολα.
-
Μια κλασικη εικονα σε ταπα λαδιου απο hyundai atos με τα 'Δωρεαν service'....
-
Ο χρήστης Alexis 5 έγραψε:
Μια κλασικη εικονα σε ταπα λαδιου απο hyundai atos με τα 'Δωρεαν service'....η αλλαγη λαδιων σε τι χιλιομετρα γινοταν?
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]