-
Τον ίδιο πίνακα έχουμε και το 15-W40 το συμπεραίνω σύμφωνα με τις θερμοκρασίες που κινούμαι. Αφού το 0-W40 «είναι μέσα» στο 15-W40 το ίδιο δεν είναι προπαντός στη περίπτωσή μου που το λάδι είναι συνήθως κρύο;
-
Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
Το μηχανάκι είναι Yamaha Xenter 150cc. 2-3 φορές τη βδομάδα του κάνω αρκετά χλμ. απλά τα περισσότερα σβησίματα γίνονται πριν ζεσταθεί το λάδι.
Η προδιαγραφή που λέει ο κατασκευαστής είναι κατά ΑΡΙ SG τουλάχιστον και JASO MA. Μια που δεν υπάρχει συμπλέκτης σε λάδι κατά εμέ μπορεί να μπει και λάδι αυτοκινήτου (δηλ.χωρίς τη προδιαγραφή Jaso) αρκεί να έχει τουλάχιστον την SG. Έχω καταλήξει -xωρίς να είμαι απόλυτος- στο Magnatec της Castrol http://www.siriocenter.gr/Products/Deta ... xySac5koy4 μια που δεν είναι και πανάκριβο και λέω αντί 6.000χλμ που λέει ο κατασκευαστής να τα αλλάζω στις 3.000.
Και πράγματι παίρνει μόνο 1,1λίτρο δηλ και ακριβό να του βάλω π.χ.0-W40 λίγο θα είναι το κόστος.Πολλά μηχανάκια που ζητάνε SG, ΑΠΑΙΤΟΥΝ SG (το τονίζω απλώς, δε φωνάζω ), γιατί έχουν και το σαζμάν μέσα στον κινητήρα. Το δικό σου βέβαια πρέπει να είναι με ιμάντα, οπότε σαζμάν δεν υπάρχει καθόλου, άρα όποιο λάδι από SG και πέρα είναι ΟΚ. Αν έχει καταλύτη, προτίμησε τη νεώτερη προδιαγραφή.
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, αλλάζεις τα λάδια και το τυχόν φίλτρο πιο νωρίς, επειδή τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί. Αν το κόστος δε σε νοιάζει, βάζεις ακριβό λάδι, αν σε νοιάζει βάζεις φτηνό.
Προσωπική εμπειρία, είχα ένα παπάκι με το οποίο έκανα από 'ταξιδάκι' μέχρι δρομολόγιο στο ... περίπτερο. Το χειμώνα έβλεπα κρέμα στο ματάκι του λαδιού (από τα νερά). Τα λάδια τα άλλαζα συχνά, ποτέ όμως δεν έβαλα ακριβό λάδι. Και ΠΟΤΕ δεν το άφησα χωρίς φίλτρο αέρα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, δεν καίει λάδια!
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Γιατί θα έχει όφελος από άποψη φθορών στο μοτέρ. Όπως περιγράφει τη χρήση του στο σπίτι/δουλειά είναι το πολύ 2.000χλμ. το 6μηνο. Αλλά σίγουρα αν υπάρχει σημαντική διαφορά χρημάτων παίζει ρόλο.
Μιλάμε όμως για πχ. 1 λίτρο ανά αλλαγή. Πόσο πιο ακριβό είναι το 5W? 5 ευρώ?Τώρα είδα για τι μηχανάκι μιλάμε.
-
Αφού δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί πιο σωστό θα ήταν να βάλει 30άρι* που στις θερμοκρασίες που πιάνει θα είναι σαν 40 σε πιο ζεστές. Οπότε θα κυλάει καλύτερα θα πηγαίνει όπου πρέπει να πάει κλπ. Τώρα αν θα είναι 0-30, 5-30 ή 10-30 λίγη σημασία έχει για αυτό που τον ενδιαφέρει.
*Εννοείται να το βάλει μόνο αν είναι και κατάλληλο/συμβατό με τον κινητήρα.
-
Να είστε καλά όλοι.
-
Μαλλον δεν εθεσα σωστα την ερωτηση οποτε ξαναρωταω. Ξερει κανεις κανενα λαδι που να ειναι αποδεδειγμενα group iv (pao) με προδιαγραφες 504/507 ;
Ευχαριστω.
-
Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
Τον ίδιο πίνακα έχουμε και το 15-W40 το συμπεραίνω σύμφωνα με τις θερμοκρασίες που κινούμαι. Αφού το 0-W40 «είναι μέσα» στο 15-W40 το ίδιο δεν είναι προπαντός στη περίπτωσή μου που το λάδι είναι συνήθως κρύο;Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βάλεις 0W στην ΚΡΗΤΗ.
Έχεις δει ποτέ -10, -20C; -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μη βάλεις 0W40 αν ο κατασκευαστής ζητάει 15W40.
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗγιατί το λές αυτό;
θεωρητικά είναι ίδια όταν φτάσουν στους 100 βαθμούς.Σωστό και αυτό που γράφει ο onyx, το 10wYY μπορεί να είναι λεπτότερο στους 40 από ένα 5wXX, π.χ:
https://www.amsoil.com/shop/by-product/ ... e=AFFQT-EA
https://www.amsoil.com/shop/by-product/ ... e=WCTQT-EA**Αντιπρόταση **: Χρήση ποδηλάτου (εγώ που κάνω 2 χλμ κάθε πρωί για το γραφείο αυτό παίρνω)
-
Ο χρήστης greenjanek έγραψε:
Μαλλον δεν εθεσα σωστα την ερωτηση οποτε ξαναρωταω. Ξερει κανεις κανενα λαδι που να ειναι αποδεδειγμενα group iv (pao) με προδιαγραφες 504/507 ;Ευχαριστω.
Φίλε μου τέλος τα αμιγώς pao group iv. Ωρίστε μια ειλικρινής απάντηση από την Mobil
Πηγή http://www.motor-talk.de/forum/aktion/Attachment.html?attachmentId=695007
'Why are we reformulating Mobil 1?
A natural evolution of the formulation
• The Mobil 1 formulation strategy has always been based on selecting the best
components available. We now have the very high quality Group III+ base stock,
‘Visom’ exclusively available to ExxonMobil. As we developed the Mobil 1 ESP
technology we found that combining Visom with PAO could deliver a formulation
of equivalent performance to an all PAO formulation.
Competitive advantage
• Visom is the only non-PAO stock that can deliver the required performance to
formulate a 0W grade oil that meets European OEM engine oil specifications.
Visom is not available to our competition.To support Mobil 1 growth
• Global PAO capacity is limited. As we quickly approach this limit, new base
stocks must be explored to ensure we can support the continued growth of the
Mobil 1 family of products.To ensure continuity of supply
• As we saw with the 2005 hurricane, the more flexibility we have in our
formulations, the better placed we are to withstand disruption to our supply. We
can balance PAO and Visom supply fluctuations to ensure we can always deliver
the final product to our customers.To maintain market relevant pricing
• As PAO supply has tightened globally, raw material costs have increased
substantially. In the future, an exclusively PAO formulation may be priced out of
the market or result in significant margin erosion.To prepare for next generation basestocks (GTL)
• Commencing 2010, the next generation of base stocks derived from Natural Gas
(Gas To Liquids) will enter the market. These high quality basestocks will arrive
in substantial quantities and will probably be used in the majority of competitive
premium formulations. Visom is viewed as a precursor of GTL, and hence it’s
use now in our flagship formulations eases our transition to a GTL world, and
helps us understand how to maintain flagship performance using these high
quality non-PAO basestocks.With the exception of Germany, this reformulation will be invisible to
consumers and B2B customers.
• Claims are identical with the exception of some now obsolete or soon to
be obsolete claims• Performance of new formulations are equivalent to current formulations
Testing is underway to provide read-across of current marketing
claims to new formulations
Review will take place of current marketing literature to ensure
accuracy of specific claims to new formulations (e.g. if we quote
actual pour point values then this would need to be updated).• There will be no proactive customer communication relating to this
reformulation. However, an internal briefing document and Q&A has
been prepared to allow sales to respond in the unlikely event of a
customer question.
Due to the unique definition of synthetic in Germany (Synthetic = 100%
PAO) this reformulation is visible to the consumer and B2B customers.
• A more proactive communication is being prepared for German use' -
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Φίλε μου τέλος τα αμιγώς pao group iv. Ωρίστε μια ειλικρινής απάντηση από την Mobil
Πολύ ωραία παρουσίαση που περιγράφει και κάποια από τα τεστ που γίνονται στα λάδια. Ενδεικτικά για να μιμηθούν ταξίδι σε υψηλές ταχύτητες και θερμοκρασίες κάνουν δοκιμή 100 ωρών με το λάδι στους 150C. Για το long life κάνουν τεστ που κρατά 248 ώρες και το λιπαντικό φτάνει τους 133C. Άλλα τεστ κρατάνε περισσότερες ώρες.
-
Επίσης κάτι άλλο που λέει αφορά τα ελαστικά μέρη και τις διαρροές. Ένα συνθετικό λάδι μπορεί ακόμα και να διορθώσει διαρροές έχοντας πρόσθετα που φουσκώνουν τα ελαστικά μέρη (τα οποία φυσιολογικά ξεραίνονται και συρρικνώνονται με τα χρόνια)
2 άρθρα του how stuff works νομίζω δείχνουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των μηχανικών στα συνεργεία και των μηχανολόγων που σχεδιάζουν κινητήρες και το πρόγραμμα συντήρησής τους.
Στο 5 Engine Oil Myths λέει μεταξύ άλλων ότι το χρώμα του λιπαντικού (αν μαύρισε ή όχι) δεν είναι αξιόπιστος δείκτης, και βέβαια ότι το 'αλλαγές κάθε 5.000χλμ.' δεν ισχύει πλέον και για το διάστημα αλλαγών πρέπει να βλέπουμε τις οδηγίες στο βιβλίο σέρβις*. Το άρθρο αυτό σε κάποια φάση με λινκ παραπέμπει στο How to Change Oil το οποίο μας λέει πως το αλλαγές λαδιών κάθε 5.000χλμ. είναι ένας εμπειρικός κανόνας και βέβαια να βλέπουμε το χρώμα των λαδιών ώστε να τα αλλάξουμε αν μαυρίσουν πιο νωρίς!
*βέβαια έχει μείνει πίσω λέγοντας ότι γενικά τα λάδια αντέχουν 12.000χλμ. ενώ σήμερα συχνά αντέχουν πολύ περισσότερο
-
Επίσης κάτι άλλο που λέει αφορά τα ελαστικά μέρη και τις διαρροές. Ένα συνθετικό λάδι μπορεί ακόμα και να διορθώσει διαρροές έχοντας πρόσθετα που **φουσκώνουν **τα ελαστικά μέρη (τα οποία φυσιολογικά ξεραίνονται και συρρικνώνονται με τα χρόνια)
...που το βρήκες αύτο;
διάβασα το how stuff works link που έβαλες αλλά δεν βρήκα κάτι τέτοιο! μου ξέφυγε ; -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Επίσης κάτι άλλο που λέει αφορά τα ελαστικά μέρη και τις διαρροές. Ένα συνθετικό λάδι μπορεί ακόμα και να διορθώσει διαρροές έχοντας πρόσθετα που **φουσκώνουν **τα ελαστικά μέρη (τα οποία φυσιολογικά ξεραίνονται και συρρικνώνονται με τα χρόνια)
...που το βρήκες αύτο;
διάβασα το how stuff works link που έβαλες αλλά δεν βρήκα κάτι τέτοιο! μου ξέφυγε ;Αναφέρομαι σε αυτό:
Έπρεπε να κάνω edit το post μου ακριβώς από πάνω και να το βάλω.
edit: Προφανώς για αυτόν τον λόγο λέμε ότι μπορεί κάποιος να έχει κατανάλωση αν γυρίσει σε 'συνθετικό' ίσως όμως αυτή εξαφανιστεί μετά την επόμενη αλλαγή λαδιών, οπότε πρέπει να επιμείνει σε συνθετικό για τουλάχιστον 2 αλλαγές λαδιών ώστε να βγάλει συμπέρασμα.
-
...που το βρήκες αύτο;
διάβασα το how stuff works link που έβαλες αλλά δεν βρήκα κάτι τέτοιο! μου ξέφυγε ;Αναφέρομαι σε αυτό:
Έπρεπε να κάνω edit το post μου ακριβώς από πάνω και να το βάλω.
.
υποψιάζομαι ότι αναφέρεσαι στην σελίδα 45. τέτοια λάδια μάλλον είναι και τα high mileage που βγάζει και η castrol & η valvoline (τουλάχιστον)
Νομίζω πως αυτά τα πρόσθετα δεν έχουν να κάνουν με αν τα λάδια είναι PAO(GroupIV/V) όχι, και μάλλον περισσότερο μπαίνουν σε GroupI/II/IIIΔείτε και το pour point στην σελίδα 45 (τελευταία). Μήπως αυτό δείχνει πως το νέο 0W40 είναι GroupIII ;
edit: Προφανώς για αυτόν τον λόγο λέμε ότι μπορεί κάποιος να έχει κατανάλωση αν γυρίσει σε 'συνθετικό' ίσως όμως αυτή εξαφανιστεί μετά την επόμενη αλλαγή λαδιών, οπότε πρέπει να επιμείνει σε συνθετικό για τουλάχιστον 2 αλλαγές λαδιών ώστε να βγάλει συμπέρασμα.
Για μένα ο λόγος είναι το περίπου μισό λίτρο που μένει σε κάθε αλλαγή από το προηγούμενο λάδι μην αφήνοντας το νέο να αποδώσει τα μέγιστα. Από όσο έχω καταλάβει το θέμα είναι κυρίως αν κάποιος πάει από GroupIV/V σε GroupI/II/III ή το αντίστροφο.
-
Αναφέρομαι στη σελίδα 24. Όπως το αναφέρει πρόκειται για ειδικό πρόσθετο άσχετο με την υπόλοιπη σύνθεση του λιπαντικού.
Σίγουρα θέλουν ένα διάστημα να δράσουν αυτά τα πρόσθετα. Υποθέτω βρίσκεται σε όλα τα λιπαντικά απλά τα high mileage το έχουν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.Όπως τα διαβάζω, όλο το παιχνίδι παίζεται πλέον στα πρόσθετα και όχι στα basestocks.
-
Θα ήθελα τα φώτα σας.
Στην εποχή της κρίσης όλοι ψάχνουμε από που να πρωτοκόψουμε οπότε αργά ή γρήγορα έρχεται και μείωση των δαπανών συντήρησης των αυτοκινήτων μας.
Έχω στην κατοχή μου ένα mazda 6 με 150.000 χλμ και μέχρι τώρα χρησιμοποιώ τα motul 8100 x clean 5w30 SM τα οποία τα αγοράζω 11€/λιτρο. Τα motul 8100 xceess 5w40 είναι πολύ φθηνότερα και κατηγορίας SN.
Μπορώ να πάω στα δεύτερα χωρίς επιπτώσεις στην συντήρηση του αυτοκινήτου;
Το αυτοκίνητο θα το έχω μέχρι αποδημίας εις τόπον χλοερόν...
-
Αν θυμάμαι καλά ο κινητήρας σου βολεύεται με απ'όλα; Α3 και Α5; Αν είναι θα πρότεινα να μην πας σε 40 αν δεν το χρειάζεσαι. Έχω καιρό να δω τιμές αλλά ίσως μπορείς να βρεις οικονομικότερο αξιοπρεπές 30άρι. Και αν το σκεφτείς η διαφορά είναι 2-3 ευρώ ανά λίτρο για 4-5 λίτρα δηλαδή μιλάμε για 8-15 ευρώ ανά 6μηνο ή ανά έτος. Θα σου έλεγα να λιγοστέψεις τα πλυσίματα αλλά θέλω να πιστεύω ότι για να μιλάς για τέτοιου επιπέδου οικονομία δεν πληρώνεις για καθαριότητα αυτοκινήτου.... Πάντως το μικρό κέρδος που ελπίζεις από τα λάδια καλύπτεις άνετα κρατώντας πχ τα λάστιχά σου για 1 μήνα παραπάνω, αν κρατήσεις και τα λάδια λίγο παραπάνω θα βγεις ακόμα πιο κερδισμένος!
-
Το αυτοκίνητο το λατρευω και είναι πεντακάθαρο, αφού εγώ ο ίδιος το πλένω !!! Αν όντως το να παραμείνω σε 30άρι είναι καλύτερο δεν το συζητάω... Θα παραμείνω στο motul 8100 x-clean 5w30. Απλά επειδή αυτό είναι SM ενώ το exceess είναι SN έλεγα μήπως γλυτώνοντας μερικά ευρουλάκια έκανα και καλύτερη συντήρηση. Το x-clean είναι εστερικής βάσεως επί της ευκαιρίας; παλιότερα έβαζα το x-max αλλά τώρα δεν το βρίσκω και άλλαξα σε x-xclean.
-
παρακαλω την γνωμη - αλλά κυριως την εμπειρια σας , ποιό λαδι ημισυνθετικο, αλλά μόνο σε τυπο 10/40 , θα προτεινατε για micra k11 περιπου 20ετιας με 180.000 χλμ και αλλαγη ( καθε 6μηνο ) και με διανυθεντα χιλιομετρα λιγότερα απο 4.500 χλμ στο διαστημα αυτο , ειμαι κυριως μεταξυ τριών , elf competition st - total quartz 7000 - castrol magnatec , κυριως λογω χαμηλης τιμης των 2 (elf - total ) αλλά και οτι βρισκονται και σχετικα ευκολα παντού , και σαν τριτη επιλογη σκέφτομαι και για castrol magnatec , το αμαξι κάνει μικρες κ συντομες διαδρομες - παρακαλω οχι για motul 6100 - eneos κλπ ,που ξεφευγουν σε τιμή - ευχαριστω
-
Βάλε τα GM για OPEL και είσαι ΟΚ
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]