-
Καλησπερα σ΄ολους
Ειμαι νεος στο forum , η αναγκη με εριξε
μηπως και μπορεσει καποιος να μου πει, τι λαδια να βαλω στο υαρις 1,33
ο οδηγος χρήσης λεει:Η αντιπροσωπία της τουοτα λεει οτι καλα μπορει να τα λεει το βιβλιο αλλα αυτη τέτοιο λαδι δεν διαθετουν εχουν 5w 30 και 5w 40, αυτα. Διαλέγεις λοιπον και βαζεις. Επισης μου λενε οτι αν τους παω κάποιο 0w-20 θα το βαλουν.
Τι λετε τι προτεινετε
Ειναι λιγο παραλογισμος η ολη ιστορια αν λαβουμε υποψη μας οτι υπαρχει τουοτολαδο 0w 20 http://www.alibaba.com/productshowimg/j ... 20_4L.html
Δεν επρεπε να φερουν μαζι με τα αυτοκινητα και τα λαδια τους στην Ελλαδα
Πως πουλατε αυτοκινητα και δεν εχετε λαδια να τα βαλετε μεσα?????? -
To 0W/20 που θελεις να βαλεις ειναι για θερμοκρασιες πολικου ψυχους, δηλ. από -18 και κάτω. Που μενεις και θελεις τετοιο λάδι;
Το 5W/30 αντεχει μεχρι -18 αν θυμαμαι καλα οποτε για Ελλαδα καλα ειναι. Το 2ο νουμερο 20 ή 30 ειναι για λειτουργια σε υψηλες θερμοκρασιες. Και παλι το 5W/30 ειναι καλο αφου εχει 30, ενω ενα λαδι με 40 νουμερο ειναι σουπερ ανθεκτικο στη θερμοκρασια αλλα και πανακριβο. (στα αγωνιστικα τα βαζουν). -
Ο χρήστης Telecaster έγραψε:
To 0W/20 που θελεις να βαλεις ειναι για θερμοκρασιες πολικου ψυχους, δηλ. από -18 και κάτω. Που μενεις και θελεις τετοιο λάδι;
Το 5W/30 αντεχει μεχρι -18 αν θυμαμαι καλα οποτε για Ελλαδα καλα ειναι. Το 2ο νουμερο 20 ή 30 ειναι για λειτουργια σε υψηλες θερμοκρασιες. Και παλι το 5W/30 ειναι καλο αφου εχει 30, ενω ενα λαδι με 40 νουμερο ειναι σουπερ ανθεκτικο στη θερμοκρασια αλλα και πανακριβο. (στα αγωνιστικα τα βαζουν).To 0w-20 είναι πια τυπική επιλογή λαδιού για κινητήρες που η οικονομία είναι βασικός στόχος. Έχει μπλέξει τα ιξώδη με την ποιότητα και την αντοχή σε θερμοκρασία. Το 40άρι λοιπόν είναι απλά πιο παχύρρευστο (δηλαδή ρέει δυσκολότερα) όχι περισσότερο ανθεκτικό.
ΥΓ. Στην Φ1 αυτή τη στιγμή το ιξώδες που παίζει είναι αντίστοιχο αυτού ενός 10αριού. Άλλωστε όπως αναφέρεται από τον Haas στο BITOG λιπαντικές ιδιότητες έχει και το νερό ακόμα (ένα ιδιαίτερα λεπτόρρευστο υγρό) αρκεί η ποσότητα να είναι επαρκής (και αποτελεί τη λύση λίπανσης και ψύξης σε όλα τα Ιατρικά εργαλεία.
-
Ο χρήστης LEFT έγραψε:
Καλησπερα σ΄ολους
Ειμαι νεος στο forum , η αναγκη με εριξε
μηπως και μπορεσει καποιος να μου πει, τι λαδια να βαλω στο υαρις 1,33
ο οδηγος χρήσης λεει:
Εαν δεν διατιθεται λαδι με ιξωδες 0w-20, μπορει να χρησιμοποιηθει μονον λαδι με ιξωδες 5w-30. Ομως, θα πρεπει να αντικατασταθει με λαδι SAE 0W-20 στην επομενη αλλαγη λαδιου>>
Η αντιπροσωπία της τουοτα λεει οτι καλα μπορει να τα λεει το βιβλιο αλλα αυτη τέτοιο λαδι δεν διαθετουν εχουν 5w 30 και 5w 40, αυτα. Διαλέγεις λοιπον και βαζεις. Επισης μου λενε οτι αν τους παω κάποιο 0w-20 θα το βαλουν.
Τι λετε τι προτεινετε
Ειναι λιγο παραλογισμος η ολη ιστορια αν λαβουμε υποψη μας οτι υπαρχει τουοτολαδο 0w 20 http://www.alibaba.com/productshowimg/j ... 20_4L.html
Δεν επρεπε να φερουν μαζι με τα αυτοκινητα και τα λαδια τους στην Ελλαδα
Πως πουλατε αυτοκινητα και δεν εχετε λαδια να τα βαλετε μεσα??????Μπορεί να αγοράσεις τα MOBIL 1 ADVANCED FUEL ECONOMY 0W20, RED LINE 0W20, AMSOIL ASM 0W20 . Το 1 US gal μέσω διαδικτύου για το MOBIL 1 έφτασε σε μόλις 2 ημέρες και έχω μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένος στο ΙΜΑ. Ο κινητήρας συνεχίζει να μην καίει σταγόνα, τα πρωινά ο θόρυβος είναι πολύ πιο ομαλός, το autostop ενεργοποιείται πολύ πιο γρήγορα και η κατανάλωση έχει πέσει (τόσο όσο να είναι αισθητή η διαφορά).
Η Ελληνική αντιπροσωπεία της Toyota όπως και άλλων συνήθως κλείνει μία συμφωνία με κάποια εταιρεία και προωθεί τα λάδια της στην Ελληνική αγορά. Παλαιότερα o Σ μου προωθούσε το Shell Helix Ultra σε 5W-40 με αποτέλεσμα να βλέπω σταθερά αυξημένη κατανάλωση και πρακτικά να μην έχω τα οφέλη του autostop στη πόλη παρά μόνον όταν ο κινητήρας ζεσταινόταν πλήρως. Φυσικά και μετά τους πήγα τα δικά μου λάδια (πρώτα 0W-30 και μετά το 0W-20). Στην αρχή οι γκαραζιέρηδες προσπαθούσαν να με πείσουν ότι κάνω ζημιά στον κινητήρα με τόσο λεπτόρρευστο λάδι. Φυσικά και η απάντηση ήταν αποστομωτική και χωρίς πολλές επιστήμες. Όταν η εταιρεία προτείνει αυτό το λάδι τότε καλό θα είναι εσύ να μην μιλάς, σταμάτα τα πολλά και χρησιμοποίησε το. Ευτυχώς εκεί που πάω δεν υπάρχουν 'ειδικοί' που να προσπαθούν να πείσουν τώρα τον πελάτη να προστατέψει τον κινητήρα με τη μελάσα που πουλούν ως λάδι.....
-
Xρήστο έχεις κάνει καμιά ανάλυση μιας και το φερε η κουβέντα?
Εγώ θα πάω το Σάββατο για αλλαγή λαδιών εν όψει ταξιδιού και θα τα ξαναστείλω, έτσι από περιέργεια (ξεπέρασα τις 10.000 τώρα, να δούμε τί θα βγάλει)
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Xρήστο έχεις κάνει καμιά ανάλυση μιας και το φερε η κουβέντα?Εγώ θα πάω το Σάββατο για αλλαγή λαδιών εν όψει ταξιδιού και θα τα ξαναστείλω, έτσι από περιέργεια (ξεπέρασα τις 10.000 τώρα, να δούμε τί θα βγάλει)
καμία απολύτως... θα έκανα φέτος αν οικονομικά τα δεδομένα το επέτρεπαν.
-
Συμφωνώ απόλυτα με christos.dimou βάλε 0w20 όπως λέει το manual.
Να προσθέσω πως εγώ σε toyota aygo βάζω 20άρι λάδι παρόλο που το manual γράφει 5w30 επειδή κάνει αποστάσεις κάτω του 10λεπτού πολύ συχνά.
Αλήθεια, όταν κάποιος βάζει λεπτότερο του συνιστώμενου όλοι αρχίζετε τις φωνές, αν βάλει παχύτερο ελάχιστοι θα μιλήσουν.
Επαναλαμβάνω πως για μένα σημείο εκκίνησης είναι το manual και σημαντικότερο η χρήση. Αν π.χ. έβαζα το Aygo στην πίστα των μεγάρων θα έπρεπε να βάλω 10w40. -
Μα και αυτό δεν είναι απόλυτο Αντώνη... Μπορεί ένα 10/40 να είναι λιγότερο ανθεκτικό (ή ακόμα και παχύ) από ένα καλό 5/40 ή και 5/30... Όλα σχετικά είναι...
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Μα και αυτό δεν είναι απόλυτο Αντώνη... Μπορεί ένα 10/40 να είναι λιγότερο ανθεκτικό (ή ακόμα και παχύ) από ένα καλό 5/40 ή και 5/30... Όλα σχετικά είναι...Λιγότερο παχύ από ένα 5/40 μπορεί από ένα 5/30 δεν μπορεί.
Άλλο παράδειγμα, αν κάθε μέρα το aygo ανέβαινε την Πάρνηθα με 4 φαντάρους μέσα τότε μάλλον θα ήθελα κάποιο 40άρι (για να το θέσω ποιό γενικά, είτε 0/40 είτε 5/40 είτε 10/40 είτε 15/40 )
Η ένδειξη αν το λάδι είναι σωστό είναι τα 10psi/1000 στροφές (ότι ακριβώς δίνει ο κατασκευαστής, π.χ. η subaru (forester 2003 - 2005) δίνει 43psi/5000 στροφές)Αν στο παράδειγμά μου η πίεση ήταν κάτω από π.χ. 10 τότε το 40άρι είναι λεπτό, αν πάνω από 10 παχύ
btw, στο ίδιο pdf βλέπω στο oil filter By-pass valve opening pressure κάπου στα 23psi! Τι σημαίνει αυτό; (καιρό έχω να ρωτήσω και εγώ κάτι )
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
btw, στο ίδιο pdf βλέπω στο oil filter By-pass valve opening pressure κάπου στα 23psi! Τι σημαίνει αυτό; (καιρό έχω να ρωτήσω και εγώ κάτι )Αυτό που εννοεί. Για τον ίδιο λόγο στις οδηγίες από τα καθαριστικά κινητήρων τονίζεται να αφήσεις τον κινητήρα να ζεσταθεί στο ρελαντί, για να περάσει όσο το δυνατόν όλη η 'μούργα' από το φίλτρο.
-
Παιδια σας ευχαριστω για την βοηθεια σας
νομιζω πως κατεληξα στο MOBIL 1 ADVANCED FUEL ECONOMY 0W20 επειδη το HTHS του, ειναι 2,6 οσο και αυτο του 0w20 τογιοτολαδου που δεν φερνει η αντιπροσωπια στην Ελλαδα διοτι μας εχει γραμμενους
To REDLINE 0W20 εχει HTHS 2.7 και το AMSOIL εχει 2,8
Απ΄ οτι ειδα υπαρχει και το MOTUL ECO LITE με HTHS 2,6 αλλά ειναι πανακριβο 25 € το λιτρο -
Ο χρήστης LEFT έγραψε:
νομιζω πως κατεληξα στο MOBIL 1 ADVANCED FUEL ECONOMY 0W20 επειδη το HTHS του, ειναι 2,6 οσο και αυτο του 0w20 τογιοτολαδου που δεν φερνει η αντιπροσωπια στην Ελλαδα διοτι μας εχει γραμμενους
Απ΄ οτι ειδα υπαρχει και το MOTUL ECO LITE με HTHS 2,6 αλλά ειναι πανακριβο 25 € το λιτροείναι και αυτό ένα κάποιο κριτήριο για να αποφασίσεις
ότι και να βάλεις από αυτά που αναφέρεις είναι πολύ καλό. Θα έλεγα να βάλεις το ποιό φθηνό, τα amsoil τα έχει φτηνά ο γνωστός e-shopάς (έγινα και γλωσσοπλάστης τώρα ) επειδή θέλει να πάρει πωλήσεις από τον επίσημο. Μεγαλύτερο hths βοηθάει αν θεωρείς ότι η οδήγησή σου είναι κάπως ποιό σκληρή από τον μέσο όρο. -
Ποιός πρόλαβε και πήρε τα τελευταία ASL από τον Λαμπριανίδη;
-
το καλοκαιρι τι γινεται με τα 0w/20;δεν θα τα καψει το μοτερ;αλλωστε κανεις κατασκευαστης δεν προτεινει τετοια για τη χωρα μας....
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
το καλοκαιρι τι γινεται με τα 0w/20;δεν θα τα καψει το μοτερ;αλλωστε κανεις κατασκευαστης δεν προτεινει τετοια για τη χωρα μας....Ναι αλλά τα προτείνει για την Καλιφόρνια. Αν δεν κάνω λάθος δε στα υβριδικά είναι προτεινόμενο λάδι
-
ναι αλλα και τα υβριδικα εχουν μια απλη 4χρονη 4κυλινδρη μηχανη........αρα τι παιζει;
-
Ο χρήστης LEFT έγραψε:
Απ΄ οτι ειδα υπαρχει και το MOTUL ECO LITE με HTHS 2,6 αλλά ειναι πανακριβο 25 € το λιτροΠροτιμησε τα Mobil 1 γιατι τα Red Line και τα Amsoil δεν εχουν εγκριση API SM/SL και μπορει να εχεις προβλημα με την εγγυηση.
Και εγω εχω ενα Auris 1.6 124hp και το manual λεει ακριβως τα ιδια με του φιλου με το Yaris 1.33. Το προτινωμενο ιξωδες ειναι 0W20. Το θεμα ειναι ενα τετοιο λιπαντικο θα αντεξει για ενα χρονο ή 15000χλμ σε μια χωρα σαν την Ελλαδα με 6 μηνες θερμοκρασια πανω απο 30 βαθμους, κολλημενο στην κινηση καθε μερα για 2 ωρες και το αμαξι να στροφαρει στα κοκκινα τουλαχιστον 20 φορες τη ημερα ?
Υποψιν πως το λαδι θα πρεπει να ειναι πιστοποιημενο με API SM/SL. -
Ο χρήστης nippon έγραψε:
Απ΄ οτι ειδα υπαρχει και το MOTUL ECO LITE με HTHS 2,6 αλλά ειναι πανακριβο 25 € το λιτροΠροτιμησε τα Mobil 1 γιατι τα Red Line και τα Amsoil δεν εχουν εγκριση API SM/SL και μπορει να εχεις προβλημα με την εγγυηση.
Σωστό αυτό αν και δεν δίνουν σημασία τα συνεργεία. Το γράφουν πάνω αλλά δεν έχουν το σήμα και δεν είναι και στην επίσημη λίστα:
http://eolcs.api.org/FindBrandByViscosi ... sity=0W-20
Σε αυτή βλέπω πως υπάρχει το Motul Eco Lite καθώς και κάποιο Valvoline.
Κακώς δεν υπάρχουν τα λάδια που πιστοποιείη ίδια η toyota στην Ελλάδα. Ή μήπως υπάρχουν; Θα έπρεπε και μάλιστα σε λογικές τιμές (κάτω από 15eur)
Πριν 4 χρόνια δεν είχα πολλές επιλογές και έτσι ξεκίνησα με Torco SR1 και στην συνέχεια έβαλα Redline 5w20 και στις 2 περιπτώσεις στο Forester που έχω. Το πολύ να συμπλήρωνα μισό λίτρο κάθε χρόνο περίπου που κάνω τις αλλαγές.Και εγω εχω ενα Auris 1.6 124hp και το manual λεει ακριβως τα ιδια με του φιλου με το Yaris 1.33. Το προτινωμενο ιξωδες ειναι 0W20. Το θεμα ειναι ενα τετοιο λιπαντικο θα αντεξει για ενα χρονο ή 15000χλμ σε μια χωρα σαν την Ελλαδα με 6 μηνες θερμοκρασια πανω απο 30 βαθμους, κολλημενο στην κινηση καθε μερα για 2 ωρες και το αμαξι να στροφαρει στα κοκκινα τουλαχιστον 20 φορες τη ημερα ?
Υποψιν πως το λαδι θα πρεπει να ειναι πιστοποιημενο με API SM/SL.Ότι πρέπει το ψιλό λάδι για να στροφάρεις στα κόκκινα, αν το δουλεύεις σε χαμηλο-μεσαίες τότε το ψιλό δεν έχει πολύ νόημα. Η κίνηση δεν είναι πρόβλημα για το σύστημα λίπανσης αλλά για το σύστημα ψύξης. Τέλος, γιατί να δημιουργήσεις ανοχές σε ένα σύγχρονο κινητήρα κατασκευασμένο για τέτοια λάδια; Αν σου καίει αρκετά ή σε χρήση πίστας/αναβάσεις τότε έχει νόημα να πας σε παχύτερο.
-
''Ένα 5W-40 από ένα 10W-40 δεν διαφέρει σε θερμοκρασίες λειτουργίας. Αν τα λάδια σου βγήκαν πολύ μαύρα αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας έχει επικαθήσεις και τα καθαριστικά του 5αριού έκαναν δουλειά.''
-
Ο χρήστης JAPAN_POWER έγραψε:
''Ένα 5W-40 από ένα 10W-40 δεν διαφέρει σε θερμοκρασίες λειτουργίας. Αν τα λάδια σου βγήκαν πολύ μαύρα αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας έχει επικαθήσεις και τα καθαριστικά του 5αριού έκαναν δουλειά.''Φίλε μου επέτρεψέ μου να διαφωνίσω διότι τα λάδια όταν βγαίνουν μαύρα υπάρχουν ΜΟΝΟ 3 εξηγήσεις: 1) Ο κινητήρας δουλεύει συνέχεια κόκκινο και τα καυσαέρια λόγω του ότι το εμβολο είναι σκισμένο περνούν απο το χώρο καύσης στο χώρο λίπανσης. 2)Το λάδι που του βάζεις έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο και 3) τα λαδάκια καλο είναι να τα αλλάζουμε νωρίτερα κατα 500 χλμ αποτι λέει ο κατασκευαστής γιατι στεγνώνουν και γίνονται πίσσα (και δεν γίνονται νερό που λενε όλοι..) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]