-
εγω τα αλλαζω καθε εξαμηνο ανεξαρτητως χλμ.
αν δεν κανεις 15.000 χλμ μεσα στο εξαμηνο αλλαξε τα,αν παλι κανεις αλλαξε τα.
-
Λεφτά για πέταμα έχεις? Χρόνο λένε τα μάνιουαλ.
-
τι χρονο ρε;
-
Ένα χρόνο λέει το μάνιουαλ, 365 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των νυκτών
-
Απορια:
Περαν των χιλιομετρων (5.000 - 7.500 - 10.000 -15.000), γιατι αλλα manual αυτοκινητων λενε για την αλλαγη λαδιων καθε 6 μηνες, αλλα ενα χρονο και σε μερικα μεχρι και 2 χρονια, αφου συμπεριλαμβανουν την υποψη τεχνικη εργασια (αλλαγη λαδιων) σε στηλη με Χ χιλιομετρα ή εργασιες ανα διετια (πχ αλλαγη υγρων φρενων-ψυγειου κλπ), χωρις καποια υποσημειωση εξαιρεσης για τα λαδια? (εκτος αν ειμαι 'τυφλος', αφου εχω διαβασει και τους πινακες και το ειδικο κεφαλαιο του manual).
Τα 2 χρονια δεν ειναι υπερβολη, εστω και αν το αυτοκινητο οδηγειται normal και φυλασσεται σε κλειστο χωρο, στον οποιο η θερμοκρασια κυμαινεται στη διαρκεια του ετους απο +10min εως +30max βαθμους ? -
Ο χρήστης mariost έγραψε:
Η μπέμπα σου από το εργοστάσιο πιθανότατα να είχε ως λιπαντικό ...Θα προτιμούσα καλύτερα για το συγκεκριμένο μοτέρ ...μεγαλύτερο TBN ...
Γενικά, είναι προτιμότερο στην περίπτωσή σου ένα λιπαντικό προδιαγραφών LL-01 παρά LL-04 το οποίο είναι low saps με χαμηλό TBN (~7). Οπως και το ιξώδες να είναι ~12cst@100c...Το αυτοκίνητό μου πρέπει να έχει γεννηθεί και μεγαλώσει με 10W-40... Άρα αρχικά έπαιζε με τα BMW high power oil κλπ. Μετά βγήκε η LL-98 μετά η LL-01 και LL-04. Εγώ το πήγα σταδιακά σε 5W-40, 5W-30, 0W-30 (πάντα Α3).
Ενδιαφέρουσα η παρατήρησή σου για προτίμηση LL-01 έναντι της νεότερης το είχα σκεφτεί κι εγώ. Μήπως να προτιμάω και SL αντί SM; (αν και πρακτικά αυτό περιλαμβάνεται στην κατά LL διαβάθμιση, τα LL01 είναι κυρίως SL και τα LL04 κυρίως SM)
Επίσης γιατί λες να έχω ~12cst@100c δηλαδή όπως βλέπω τα πιο παχιά 30άρια στους 100°C (πρακτικά από αυτά που λέγαμε να αποφύγω Amsoil Redline και μου μένουν Castrol Edge, Mobil ESP, Motul Xmax Xlite)
Δεν έχω αντίρρηση αλλά γιατί μου το προτείνεις, αν θα ήθελες να μου εξηγήσεις. Και θεωρείς ότι θέλω το πολύ ΤΒΝ επειδή είναι παλιό και θα έχει βρωμιά ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος;
Ευχαριστώ! -
Ο χρήστης pilotos έγραψε:
εγω δεν ξερω το 15-50 κανα πολυ κρυο πρωινο αν θα προστατεψει τον κινητηρα μιας και θαχει γινει γρασο.
Ξεκινάει μια χαρά με -18C.
Θέλει όμως να έχεις χαμηλές στροφές και χαμηλό φορτίο στον κινητήρα για πολύ ώρα μέχρι να ζεσταθεί καλά.Επειδή είναι πολύ παχύρευστο, έχει πολύ μικρή ροή και με μεγάλο φορτίο/στροφές τα κουζινέτα μπορεί να υπερθερμανθούν και να πάθουν ζημιά ενώ το λάδι στο κάρτερ θα είναι κρύο.
H χρηση που γινεται με το 15w ειναι απλη.Μεχρι να δω θερμοκρασια λαδιου τουλαχιστον 90 αλλαζω ταχυτητα στις 2000στροφες..Αφου εχει δουλεψει και 3 λεπτα ρελαντι ακινητο...
Σκεφτομαι πολυ την χρηση του 5-50 αν και το φοβαμαι αρκετα.Εχει μεγαλο ανοιγμα ιξωδους με αρκετα προσθετα για να το διατηρει.Σε σχεση με ενα 15-50 που εχει περισσοτερο 'λαδι' στην συνθεση του.ΟΙ αλλαγες γινονται max κα8ε 5.000χλμ ή 6 μηνεςΔεν ξέρω ποιο είναι καλύτερο λάδι, θα έλεγα το 15W50 επειδή δεν έχει τόσο μεγάλο άνοιγμα και δεν έχει πολύ λεπτά λάδια στα συστατικά του για να συμπεριφέρεται σαν 5άρι όταν είναι κρύο.
Συνήθως τα 15W50 (σε σχέση με λεπτότερα λάδια πχ 5W30) έχουν περισσότερα πρόσθετα για να προστατεύουν τον κινητήρα σε παρατεταμένο σκίσιμο.
Να ξέρεις ότι σε ήρεμο ταξίδι με πολύ χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία, το λάδι δεν ζεσταίνεται αρκετά και είναι πιο παχύρευστο από το ιδανικό.
-
2500 χλμ για τα δικα μου λαδια 5W-30 Aral Long life και δεν εχει καψει γραμμαριο και παραμενουν στο αγνο παρθενο χρωματακι τους
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
...
Να ξέρεις ότι σε ήρεμο ταξίδι με πολύ χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία, το λάδι δεν ζεσταίνεται αρκετά και είναι πιο παχύρευστο από το ιδανικό.Συμβαίνει στην δική μου xantia activa. Το βλέπω στην θερμοκρασία λαδιού, επιβεβαιώνω και από άλλους ότι συμβαίνει και σε αυτούς. Τόσο που σκέφτομαι να βάλω κάτι ψιλότερο από το 5w40 (X-Cess)
Θα το δω φυσικά και μετά από καλό πάτημα -
Μη σκέφτεσαι πόσο κρύο είναι το λάδι σου, το 5W40 είναι καλό γιατί δεν είμαστε Αλάσκα.
Για να σε βάλω σε πρίζα,
είδα στο συνεργείο μερσεντές με το κάρτερ τυλιγμένο με κάτι σαν μοκέτα (εργοστασιακό). -
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
και παραμενουν στο αγνο παρθενο χρωματακι τουςΑυτό για καλό το λες;
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
και παραμενουν στο αγνο παρθενο χρωματακι τους
Αυτό για καλό το λες;
Άμα είναι τελείως καινούργιο το μοτέρ τι βρωμιά θα βρούνε τα καθαριστικά του λαδιού να καθαρίσουν ?
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Η μπέμπα σου από το εργοστάσιο πιθανότατα να είχε ως λιπαντικό ...Θα προτιμούσα καλύτερα για το συγκεκριμένο μοτέρ ...μεγαλύτερο TBN ...
Γενικά, είναι προτιμότερο στην περίπτωσή σου ένα λιπαντικό προδιαγραφών LL-01 παρά LL-04 το οποίο είναι low saps με χαμηλό TBN (~7). Οπως και το ιξώδες να είναι ~12cst@100c...Το αυτοκίνητό μου πρέπει να έχει γεννηθεί και μεγαλώσει με 10W-40... Άρα αρχικά έπαιζε με τα BMW high power oil κλπ. Μετά βγήκε η LL-98 μετά η LL-01 και LL-04. Εγώ το πήγα σταδιακά σε 5W-40, 5W-30, 0W-30 (πάντα Α3).
Ενδιαφέρουσα η παρατήρησή σου για προτίμηση LL-01 έναντι της νεότερης το είχα σκεφτεί κι εγώ. Μήπως να προτιμάω και SL αντί SM; (αν και πρακτικά αυτό περιλαμβάνεται στην κατά LL διαβάθμιση, τα LL01 είναι κυρίως SL και τα LL04 κυρίως SM)
Επίσης γιατί λες να έχω ~12cst@100c δηλαδή όπως βλέπω τα πιο παχιά 30άρια στους 100°C (πρακτικά από αυτά που λέγαμε να αποφύγω Amsoil Redline και μου μένουν Castrol Edge, Mobil ESP, Motul Xmax Xlite)
Δεν έχω αντίρρηση αλλά γιατί μου το προτείνεις, αν θα ήθελες να μου εξηγήσεις. Και θεωρείς ότι θέλω το πολύ ΤΒΝ επειδή είναι παλιό και θα έχει βρωμιά ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος;
Ευχαριστώ!Το δικό σου μοντέλο είναι τότε πριν το 1998. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει τόσο από την στιγμή που κάνεις αλλαγές περίπου στα 15.000 χλμ., θέλεις το λιπαντικό να είναι longlife. Επιμένω στην προδιαγραφή LL-01 γιατί η μεταγενέστερή της LL-04 επιβάλλει την μείωση του ZDDP όπως και άλλων πρόσθετων, σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ρύπων και καλύτερης λειτουργίας του καταλύτη και του DPF. Γι αυτό τα λιπαντικά που φέρουν την LL-04, φέρουν και την ACEA C3. Το δικό σου μοτέρ δεν είναι σχεδιασμένο για αυτά τα νέα λιπαντικά.
Για το ιξώδες έχω να πώ ότι εμπειρικά από όσα λιπαντικά έχω δει πιστοποιημένα από την BMW είναι από 0w-30 έως 5w-40. Αυτό σημαίνει οτι η BMW δεν θέλει κάτι λιγότερο από 30άρι λάδι στους κινητήρες της ούτε παραπάνω από 40άρι (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων). Και τα 30άρια να κυμαίνονται στο άνω άκρο της κλίμακας των 30, γιατί ως longlife δεν θέλει να μειωθεί το ιξώδες ύστερα από πολλά χλμ. και γίνει 20άρι. Αυτή είναι η άποψή μου.
Το ΤΒΝ το θέλουμε μεγάλο για να είσαι 100% καλλυμένος με τις αλλαγές των 15.000 χλμ. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
εγω δεν ξερω το 15-50 κανα πολυ κρυο πρωινο αν θα προστατεψει τον κινητηρα μιας και θαχει γινει γρασο.
Ξεκινάει μια χαρά με -18C.
Θέλει όμως να έχεις χαμηλές στροφές και χαμηλό φορτίο στον κινητήρα για πολύ ώρα μέχρι να ζεσταθεί καλά.Επειδή είναι πολύ παχύρευστο, έχει πολύ μικρή ροή και με μεγάλο φορτίο/στροφές τα κουζινέτα μπορεί να υπερθερμανθούν και να πάθουν ζημιά ενώ το λάδι στο κάρτερ θα είναι κρύο.
H χρηση που γινεται με το 15w ειναι απλη.Μεχρι να δω θερμοκρασια λαδιου τουλαχιστον 90 αλλαζω ταχυτητα στις 2000στροφες..Αφου εχει δουλεψει και 3 λεπτα ρελαντι ακινητο...
Σκεφτομαι πολυ την χρηση του 5-50 αν και το φοβαμαι αρκετα.Εχει μεγαλο ανοιγμα ιξωδους με αρκετα προσθετα για να το διατηρει.Σε σχεση με ενα 15-50 που εχει περισσοτερο 'λαδι' στην συνθεση του.ΟΙ αλλαγες γινονται max κα8ε 5.000χλμ ή 6 μηνεςΔεν ξέρω ποιο είναι καλύτερο λάδι, θα έλεγα το 15W50 επειδή δεν έχει τόσο μεγάλο άνοιγμα και δεν έχει πολύ λεπτά λάδια στα συστατικά του για να συμπεριφέρεται σαν 5άρι όταν είναι κρύο.
Συνήθως τα 15W50 (σε σχέση με λεπτότερα λάδια πχ 5W30) έχουν περισσότερα πρόσθετα για να προστατεύουν τον κινητήρα σε παρατεταμένο σκίσιμο.
Να ξέρεις ότι σε ήρεμο ταξίδι με πολύ χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία, το λάδι δεν ζεσταίνεται αρκετά και είναι πιο παχύρευστο από το ιδανικό.
Στο δικο μου αμαξι δεν ισχυει για πτωση θερμοκρασιας οταν ρολλαρει.Ακομα και με 0 βαθμους.Εχεις θερμοστατη λαδιου που το διατηρει τουλαχιστον 90-95 βαθμους.
Με οτι καιρο και αν το εχω βγαλει βολτα ποτε δεν εχω δει 80 βαθμους σταθερα σε ταξιδι. -
Ο χρήστης mariost έγραψε:
... κάνεις αλλαγές περίπου στα 15.000 χλμ., θέλεις το λιπαντικό να είναι longlife. Επιμένω στην προδιαγραφή LL-01 ...του ZDDP όπως και άλλων πρόσθετων,
...η BMW δεν θέλει κάτι λιγότερο από 30άρι λάδι στους κινητήρες της ούτε παραπάνω από 40άρι ... στο άνω άκρο της κλίμακας των 30, γιατί ως longlife δεν θέλει να μειωθεί το ιξώδες ύστερα από πολλά χλμ. και γίνει 20άρι.
Το ΤΒΝ το θέλουμε μεγάλο για να είσαι 100% καλλυμένος με τις αλλαγές των 15.000 χλμ.Κι εγώ το είχα σκεφτεί εναντίον του SM για το λόγο της μείωσης χρήσιμων προσθέτων. Αντίστοιχα λοιπόν και για LL-04.
Και για το TBN γενικά έχω καταλάβει ότι καλό είναι να είναι μπόλικο.
Το σκεπτικό σου για παχύ 30άρι επίσης μου ακούγεται δικαιολογημένο.
Συνολικά λοιπόν όλα πολύ λογικά και κατανοητά. Εύγε κι ευχαριστώ! -
Μην σε απασχολεί τόσο η προδιαγραφή API. Οι διαφορές μεταξύ SM-SL δεν είναι τόσο στην ποσότητα των προσθέτων ώστε να σε αποτρέψει από την επιλογή ενός λιπαντικού. Η ACEA C3 και συνεπακόλουθα η LL-04 είναι που έχουν μειώσει σε σημαντικό ποσοστό τη χρήση των Phosphorous, Zinc, Sulphated ash, Sulphur με νέας τεχνολογίας πρόσθετα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σε παλαιότερους κινητήρες. Δεν λέω ότι έχει αποδειχθεί κάτι, αλλά καλύτερα να είμαστε σίγουροι παρά να κάνουμε πειράματα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Επειδή χάσαμε τον άλλο που άλλαζε κάθε 5 χιλ. χλμ. στη BMW του...το θυμήθηκα αυτό Λεωνίδα πριν λίγο και πέθανα
Για corolla 1.4 02' έχουμε κάποια πρόταση σε 5w-30?
-
Μετά από σχεδόν 10500 διανυθέντα χιλιόμετρα τους τελευταίους 6 μήνες, ήρθε η ώρα και για μένα για αλλαγή λαδιών στο astra. Δυστυχώς φαίνεται ότι τα motul specific 5W30 GM-LL-A/B-025 που είχα βάλει τις 2 τελευταίες φορές δεν πολυκυκλοφόρησαν στην πιάτσα με αποτέλεσμα να εισπράττω αοριστολογίες από Χαμπή Αθήνας και Χαραλαμπάκη για το χρόνο επαναδιάθεσής τους στην αγορά . Συνέπεια αυτού να παραγγείλω 5 λίτρα Shell Helix ultra 5W30 AG (προδιαγραφής Opel) και 5 λίτρα από τα ανωτέρω Motul μέσω ebay Γερμανίας. Την Παρασκευή παρέλαβα (μέσα σε 3 μέρες παρακαλώ ) τα Shell και αύριο εκτός απροόπτου πηγαίνω για την αλλαγή. Κόστος με ταχυδρομικά μαζί, 62 ευρώ για τα shell και 57 ευρώ για τα Motul. Πληροφοριακά πριν 6 μήνες είχα αγοράσει από το Χαραλαμπάκη τα Motul προς 12,5 ευρώ το λίτρο (ήτοι 62,5 ευρώ τα 5 λίτρα).
Πάντως για την ιστορία, το αμάξι (μοτέρ Ζ18ΧΕ) μετά από 65500 χλμ σχετικά σκληρής χρήσης σε 4,5 χρόνια και έχοντας αλλάξει σαυτό το διάστημα 3 μάρκες λιπαντικών (2 φορές Opel, 1 Aral, 2 Motul) και 2 τύπους ιξώδους (5W30 & 0W30) δεν έχει κάψει (εμφανώς) σταγόνα λαδάκι. -
Επειδή μετά από μια μικρή αναζήτηση δεν βρήκα να αναφέρεται κάτι σχετικό, μήπως μπορεί κάποιος να προτείνει κάποιο σοβαρό λάδι που να καλύπτει την Ford Ford WSS-M2C913-C ?
-
Ο χρήστης georgemv έγραψε:
Επειδή μετά από μια μικρή αναζήτηση δεν βρήκα να αναφέρεται κάτι σχετικό, μήπως μπορεί κάποιος να προτείνει κάποιο σοβαρό λάδι που να καλύπτει την Ford Ford WSS-M2C913-C ?Βασικά θέλουν χαμηλό HTHS από 2,9 - 3,5. Οπότε μήπως επειδή τα πιο κάτω μπορεί να μην τα βρεις εύκολα στην Ελλάδα βολεύεσαι με οποιοδήποτε Α1...;;
WSS-M2C913-A und 913-B
Motul 5W-30 Ford Specific Α1, Α5
Castrol Magnatec 5W-30 έκδοση Α1Αλήθεια μέχρι τώρα τι έβαζες; Τι σου έβαζαν;
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]