-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Όταν τα αλλάζεις τα μυρίζεις αν μυρίζουν βενζίνη ?
μου εξηγείς γιατί να μυρίζουν βενζίνη?
Από περιέργεια και μόνο ρωτάω.Και ναι...τα έχω μυρίσει και μυρίζουν αυτή τη χαρακτηριστική λαδίλα των λαδιών της μηχανής.(τουλάχιστον έτσι θυμάμαι...μη μου βάζεις τσίτες.Πάνε και 7 μήνες. )
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Όταν τα αλλάζεις τα μυρίζεις αν μυρίζουν βενζίνη ?
μου εξηγείς γιατί να μυρίζουν βενζίνη?
Από περιέργεια και μόνο ρωτάω.Και ναι...τα έχω μυρίσει και μυρίζουν αυτή τη χαρακτηριστική λαδίλα των λαδιών της μηχανής.(τουλάχιστον έτσι θυμάμαι...μη μου βάζεις τσίτες.Πάνε και 7 μήνες. )
Όσο καλό και να είναι ένα μοτέρ, εννοώ κατασκευαστικά και χωρίς φθορές χρήσης, πάντα περνάει βενζίνη άκαυστη στο λάδι, από τα τοιχώματα των κυλίνδρων, από κάποιο μπέκ που δε στεγανοποιεί και κατουράει, από το ύψος του ελατηρίου συμπίεσης ( η απόσταση του ελατηρίου από την κορώνα του εμβόλου είναι βασική αιτία αποθήκευσης άκαυστων υδρογονανθράκων οι οποίοι περνάνε συσσωρευτικά στο λάδι αφού λειτουργεί σαν αποθήκη ) καθώς και άλλοι παράγονταες προϊόντος του χρόνου χρήσης, ατελής στεγανοποίηση των ελατηρίων κλπ.
Όταν τα λάδια παραμένουν για πολλά χλμ δεν είναι πλέον λάδια αλλά βενζινόλαδα αφού περιέχουν μεγάλο ποσοστό βενζίνης και μεζί με το λάδωμα κάνουν και ξέπλυμα ταυτόχρονα στα τοιχώματα των κυλίνδρων επιταχύνοντας τη φθορά, πολλοί λένε δεν τσιμπάει λάδι ο κινητήρας μου γιατί στην ουσία αναπληρώνεται από το ποσοστό της βενζίνης που εμπεριέχεται στο λάδι από βαρειές περιπτώσεις bore washing.
Άρα καλύτερα λίγο πιο συχνές αλλαγές ειδικά όταν βάζουμε λεπτόρευστα λάδια, παρά αλλαγές σε διαστήματα 20-30.000 χλμ άσχετα αν τα λάδια έχουν την ικανότητα να διατηρούν για πολλές δεκάδες χλμ τις ιδιότητες τους τις οποίες χάνουν σταδιακά αφού επιμολύνονται.
Αυτή είναι ο προσωπική μου άποψη σαν μηχανικός.
-
Τέτοια περίπτωση είναι η δική μου. Οταν ελέγχω τη στάθμη λαδιού από την βέργα και την σκουπίζω με χαρτοπετσέτα, βρωμάει βενζίνη. Αλλαγές ανα 7.500 χλμ. με καθημερινές μετακινήσεις μόλις 10 χλμ. Χρησιμοποιώ Mobil 1 0w-40 και τελευταία Castrol Edge Sport 0w-40. Μήπως να δοκιμάσω κάτι μεγαλύτερο σε ιξώδες;
Υπόψιν ότι έχω το προηγούμενο seat ibiza με τους 101 ίππους (bbz μοτέρ) το οποίο πάσχει από ελλατωματική παρτίδα ελατηρίων πιστονιών. Εχω μέχρι στιγμής 70.000 χλμ. και δεν έχω παρατηρήση αξοιοσημείωτη κατανάλωση λιπαντικού. -
Όταν κάνεις μεγάλες διαδρομές και το λάδι ζεσταθεί καλά, οι βενζίνες, νερά κλπ που έχει το λάδι εξατμίζονται.
Αποκλειστικά μικρές διαδρομές λερώνουν υπερβολικά το λάδι και ξοδεύονται τα αντιοξειδωτικά πρόσθετα που περιέχει - καλό είναι να αλλάζεται ΤΑΚΤΙΚΑ.
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
έχω δει άνθρωπο, που σε παλιό αυτοκίνητο 20ετίας, αντί για λάδι να βάζει πετρέλαιο και να το αφήνει να δουλέψει 2min στο ρελαντί, για να καθαρίσει λέει το μοτέρΔεν είναι τόσο όσο φαίνεται, έχει κάποια τεχνική βάση. (όχι όμως και 100% πετρέλαιο ). Εξ'άλλου αυτά τα καθαριστικά αν δείτε τα MSDS τους, αποτελούνται από detergents σαν αυτά των λαδιών (αλλά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό), διαλυμένα σε κηροζίνη.
Προσωπικά βάζω από αυτό το motor flush, θεωρητικά δουλεύει. Βέβαια σε παλιό κινητήρα θα δίσταζα να βάλω, για τους λόγους που αναλύει ο 21 Quadra.
Επειδή χάσαμε τον άλλο που άλλαζε κάθε 5 χιλ. χλμ. στη BMW του, μήπως μπορείς να μας δίνεις τα δικά σου ελαφρώς μεταχειρισμένα συνθετικά λάδια;
Άρχιζε να συχνάζεις σε μοτο-φόρα, υπάρχει κόσμος εκεί που αλλάζει λάδια κάθε 3000Km
-
οπισθοδρομικοί
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
έχω δει άνθρωπο, που σε παλιό αυτοκίνητο 20ετίας, αντί για λάδι να βάζει πετρέλαιο και να το αφήνει να δουλέψει 2min στο ρελαντί, για να καθαρίσει λέει το μοτέρ
Δεν είναι τόσο όσο φαίνεται, έχει κάποια τεχνική βάση. (όχι όμως και 100% πετρέλαιο ). Εξ'άλλου αυτά τα καθαριστικά αν δείτε τα MSDS τους, αποτελούνται από detergents σαν αυτά των λαδιών (αλλά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό), διαλυμένα σε κηροζίνη.
Σίγουρος τρόπος για να βουλώσουν τα πάντα σε παλιό/βρώμικο μοτέρ. Μετά πρέπει να λυθεί και να καθαριστεί με το χέρι.
Το καθαριστικό πρέπει να καθαρίζει πολύ σιγά ώστε να μην ξεκολλάνε μεγάλα κομμάτια.
πχ autorx. -
Την βοηθεια σας παρακαλω..
To αμαξι μου εινα μια Alfa GT 3.2 με φιλτρο προγραμμα εξατμιση και 47000χλμ γραμμενα.
Το αμαξι κινειται μονο για διασκεδαση και συνηθως οταν βγαινει για βολτα κανει τουλαχιστον 100+ κμ.
Το αμαξι εχει θερμοκρασια λαδιου και η θερμοκρασια του ειναι συνηθως στους 95 βαθμους πανω κατω.Εαν το γκαζωσω σε αναβαση μπορει να δω και 130 πχ.
Το εργοστασιο συνιστα 10-60 σελενια.Τωρα φοραω 15-50 redline με καλυτερα αποτελεσματα μαλλον καθως οι θερμοκρασιες ειναι πολυ ποιοι σταθερες και επισης παροτι χειμωνας μετα απο ακινησια ημερων ακουγονται ελαχιστα τα ωστηρια στην εκκινηση μετα απο μερες ακινησιας.Καταναλωση λαδιου μηδενικη.Το θεμα ειναι να παω σε 5-50 παλι redline η να μεινω στο 15-50? -
Το θεμα ειναι να παω σε 5-50 παλι redline η να μεινω στο 15-50?
παροτι χειμωνας μετα απο ακινησια ημερων ακουγονται ελαχιστα τα ωστηρια στην εκκινηση
Το εργοστασιο συνιστα 10-60 σελενια.
Η δοκιμή είναι πολύ εύκολη, παρόλα αυτά γιατί επιμένεις να κινείσαι όλο και περισσότερο εκτός ορίων του κατασκευαστή? Σκέφτεσαι τι θα κερδίσεις, τι θα χάσεις σε απασχόλησε?
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
έχω δει άνθρωπο, που σε παλιό αυτοκίνητο 20ετίας, αντί για λάδι να βάζει πετρέλαιο και να το αφήνει να δουλέψει 2min στο ρελαντί, για να καθαρίσει λέει το μοτέρ
Δεν είναι τόσο όσο φαίνεται, έχει κάποια τεχνική βάση. (όχι όμως και 100% πετρέλαιο ). Εξ'άλλου αυτά τα καθαριστικά αν δείτε τα MSDS τους, αποτελούνται από detergents σαν αυτά των λαδιών (αλλά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό), διαλυμένα σε κηροζίνη.
Σίγουρος τρόπος για να βουλώσουν τα πάντα σε παλιό/βρώμικο μοτέρ. Μετά πρέπει να λυθεί και να καθαριστεί με το χέρι.
Το καθαριστικό πρέπει να καθαρίζει πολύ σιγά ώστε να μην ξεκολλάνε μεγάλα κομμάτια.
πχ autorx.Έτσι ακριβώς. Επίσης θα ήταν καλό ένα ντιζελόλαδο που κάνει και για βενζινομοτέρ, πχ τα hdd
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Αν σας φαίνονται πολλά τα 15.000km, τότε τι να πει το BC μου που μετράει πυκνότητα και ιξώδες του λαδιού.
Δεν μετράει αυτά τα πράγματα το BC.
-
Ο χρήστης pilotos έγραψε:
To αμαξι μου εινα μια Alfa GT 3.2 με φιλτρο προγραμμα εξατμιση και 47000χλμ γραμμενα.
Το αμαξι κινειται μονο για διασκεδαση και συνηθως οταν βγαινει για βολτα κανει τουλαχιστον 100+ κμ.
Το αμαξι εχει θερμοκρασια λαδιου και η θερμοκρασια του ειναι συνηθως στους 95 βαθμους πανω κατω.Εαν το γκαζωσω σε αναβαση μπορει να δω και 130 πχ.
Το εργοστασιο συνιστα 10-60 σελενια.Τωρα φοραω 15-50 redline με καλυτερα αποτελεσματα μαλλον καθως οι θερμοκρασιες ειναι πολυ ποιοι σταθερες και επισης παροτι χειμωνας μετα απο ακινησια ημερων ακουγονται ελαχιστα τα ωστηρια στην εκκινηση μετα απο μερες ακινησιας.Καταναλωση λαδιου μηδενικη.Το θεμα ειναι να παω σε 5-50 παλι redline η να μεινω στο 15-50?εσυ εισαι αυτος που εκρινε οτι το λαδι που βαζεις τωρα ειναι καλυτερο απο αυτο που προτεινει ο κατασκευαστης;
εχει ωστηρια η μηχανη σου;
η μηδενικη καταναλωση λαδιου δεν λεει τιποτα για μενα,εχεις και αλφα που πρεπει να καιει λαδια.
το θεμα μαλλον ειναι να ξαναγυρισεις στα κανονικα λδια. -
Ο χρήστης italakias έγραψε:
Το εργοστασιο συνιστα 10-60 σελενια.Τωρα φοραω 15-50 redline με καλυτερα αποτελεσματα μαλλον καθως οι θερμοκρασιες ειναι πολυ ποιοι σταθερες και επισης παροτι χειμωνας μετα απο ακινησια ημερων ακουγονται ελαχιστα τα ωστηρια στην εκκινηση μετα απο μερες ακινησιας.Καταναλωση λαδιου μηδενικη.Το θεμα ειναι να παω σε 5-50 παλι redline η να μεινω στο 15-50?εσυ εισαι αυτος που εκρινε οτι το λαδι που βαζεις τωρα ειναι καλυτερο απο αυτο που προτεινει ο κατασκευαστης;
εχει ωστηρια η μηχανη σου;
η μηδενικη καταναλωση λαδιου δεν λεει τιποτα για μενα,εχεις και αλφα που πρεπει να καιει λαδια.
το θεμα μαλλον ειναι να ξαναγυρισεις στα κανονικα λδια.Οταν ελεγα οτι δεν εχω καταναλωση εννοουσα οτι δεν πινω 2 λιτρα λαδι.
Τα σελενια αποκλειεται να τα ξαναβαλω.Μολις γκαζωνα η θερμοκρασια λαδιου σκαρφαλωνε στους 130 με μεγαλη ευκολια!!Ακομα και σε εθνικη ενα ανοιγμα 4ης αρκουσε για να δειξει 120 βαθμους πανευκολα.
Δεν υπαρχει περιπτωση να ξαναμπουν αυτα τα λαδια ουτε στην σαλατα μου! -
μηπως εχεις καποιο μηχανικο προβλημα;
-
Αφου με αλλα λαδια δεν εχει το ιδιο προβλημα .
-
δεν ξερω ,δεν ειμαι μηχανικος αλλα αυτο πρωτη φορα τακουω.
τοσο μεγαλη διαφορα -
Επισης το θεμα με τα ωστηρια δεν το ειπα σαν προβλημα.επειδη ειναι υδραυλικα παντα μετα απο ωρες ακινησιας ακουγοντουσαν μεχρι να γεμισουν λαδι πανω κατω ενα λεπτο με τα σελενια.Με τα redline στα 10 δευτερα δεν ακουγεται τπτ..Και να σημειωσω οτι θεωρητικα τα redline ειναι ποιο παχια απο τα selenia.
10w vs 15w -
21 QuadraΑυτός ήταν και ο κύριος λόγος που στο παλιό μου μοτέρ (1400άρι του '99) άλλαζα κάθε 7500km λάδια (κι ας έβαζα πλήρως συνθετικά λάδια).Διαβάζοντας αυτά που έγραψες όμως μου δώθηκε η εντύπωση ότι πρακτικά κακώς τα κρατάμε πάνω από 5000km (εκτός κι αν παρανόησα).
Και για να το κάνω λίγο συγκεκριμένο το ερώτημα:
Δηλαδή άποψή σου είναι πως και τα 10.000km είναι πολλά?
Ρωτάω γιατί φοράω πολύ λεπτόρευστα λάδια (0-30W) και τα αλλάζω κάθε 10.000km.
(σκέφτομαι από την επόμενη αλλαγή να τους πω να βάζουν 5-30 πάλι πλήρως συνθετικά )Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Αν σας φαίνονται πολλά τα 15.000km, τότε τι να πει το BC μου που μετράει πυκνότητα και ιξώδες του λαδιού.
Δεν μετράει αυτά τα πράγματα το BC.
συγκεκριμένα το BC κάνει προβολή τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχει κάνει εγκέφαλος μέσω αισθητήρων.εγώ απλώς ανέφερα το BC ως την οθόνη όπου βλεπεις το αποτέλεσμα των εκτιμήσεων του εγκεφάλου (που υπολογίζει και αυτό επιπλέον δικλείδες ασφαλείας) που γράφει αλλαγή λαδιών σε χ km ή σε ψ μέρες.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Στο δικό μου αλλάζω κάθε 5 000 χλμ.
Επειδή χάσαμε τον άλλο που άλλαζε κάθε 5 χιλ. χλμ. στη BMW του, μήπως μπορείς να μας δίνεις τα δικά σου ελαφρώς μεταχειρισμένα συνθετικά λάδια;
Τα κρατάω και τα βάζω στη μεθεπόμενη αλλαγή .
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Δεν μετράει αυτά τα πράγματα το BC.http://www.machinerylubrication.com/Rea ... er-sensors
΅http://www.hella.com/hella-com-en/assets/media_global/TI_Oelsensorik_GB_TT_05.pdf
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]