-
Δυστυχώς έχω να κάνω με τον κλασσικό άσχετο, ο οποίος ακούει τον εκάστοτε υπερμάστορα. Όσο και να προσπάθησα να του αλλάξω γνώμη λέγοντάς του «βάλε τα 5-30 και μελλοντικά αν δεις ότι τσιμπάει λάδι γύρισέ το στα 10-40» δεν καταλαβαίνει απαντώντας μου «μα αφού έχει κάψει λάδι, τα 10-40 θα βάλω», το οποίο λάδι είναι γύρω στα 300ml, ανάξια λόγου κατανάλωση για τον κινητήρα και σε σχέση με το πώς το πάει στα ταξίδια...
Τεσπα, τον αφήνω να κάνει ό,τι θέλει, δικό του το αυτοκίνητο δικά του και τα χρήματα. Btw, 75 ευρώ αλλαγή λαδιών, φίλτρου κι εργατικά του είπαν από Θεοχ, νορμάλ τιμή ακούγεται αλλά ποιος ξέρει τι 10-40 θα του βάλουν...
-
Αντιγράφω, από τον παρελθόν μας, τα πλεονεκτήματα των λεπτόρρευστων:
Καλύτερο κρύο ξεκίνημα (μικρότερη επιβάρυνση στην μπαταρία και λιγότερες φθορές μέχρι (~15 λεπτά) να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του λαδιού)
Μεγαλύτερη απόδοση κινητήρα (δύναμη&οικονομία)
Ροή και απαγωγή θερμότητας ακόμα και από τα 'δύσκολα'-λεπτά σημεία του κινητήρα.
Χαμηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα
Ταχύτερη κυκλοφορία του λαδιού - μικρότερη πιθανότητα να φτάσει η πίεση του λαδιού στην τιμή που ανοίγει η βαλβίδα ανακούφισης. Γράφει σχετικά ο Doug
... και άλλα που δεν μου έρχονται τώρα.viewtopic.php?f=6&t=550&p=1347863#p1347176
Φυσικά, σε παρατεταμένη σκληρή χρήση (αναβάσεις, πίστα, ρυμούλκηση, τελικιάσματα, κόντρες διαρκείας) πλεονεκτούν τα παχύρρευστα.
Είναι θέμα χρήσης/οδηγού αν και δύσκολα μπορώ να φανταστώ στην Ελλάδα σκληρή χρήση ενός τόσο δυνατού αυτοκινήτου σαν το 350Ζ που πιάνει τα 200 χαλαρά. -
Τα ανωτέρω, φυσικά πάντα εντός προδιαγραφών του κατασκευαστή εφόσον τα προτείνει.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Τσούκου, δεν πάει με όλα... Γιατί όπως είχε πει μάστορας καθώς σιχτίριζε να αλλάξει σινεμπλόκ σε Ε46, 'το σινεμπλόκ και η παρθένα θέλουν την βαζελίνη τους'Ε ναι βρε συ!
Τα άνωθι τα έγραψα καυτηριάζοντας την ελληνική 'μαστοριά' και ισχυρογνωμοσύνη για την προσκόλληση στο 10w40, άσχετα με τα όσα αναφέρει το εκάστοτε manual.
-
Αυτό και μόνο κατάλαβα, don't worry.
Ευκαιρία για να πω την βλακεία μου ήθελα.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Αυτό και μόνο κατάλαβα, don't worry.Ευκαιρία για να πω την βλακεία μου ήθελα.
Α ok!
Btw σήμερα παρήγγειλα τα 5W30 της RedLine για τον κινητήρα και βαλβολίνη κιβωτίου ,την MT-90 της ίδιας εταιρίας.
Είμαι περίεργος για τα αν και τα πόσο υπερέχει η MT-90 της MTG, δεδομένης και της αρκετά υψηλότερης τιμής της πρώτης.Τέλος μπορώ να ζητήσω μια αγγαρία από κάποιο παιδί με καλή θέληση?
Να του στείλω δείγμα των HDD που έχω τώρα στο αυτοκίνητο (και θα βγουν στο προσεχές service), να τα στείλει στη Blackstone για ανάλυση για μένα, καθώς ακόοοομα περιμένω το σχετικό kit (δοχείο).
Ευχαριστώ προκαταβολικά. -
Άλλη μία αλλαγη λαδιών πριν λίγο. Φίλτρο λαδιού 7 ευρώ και λαδάκι δωρεάν. Ο μάστορας που μου τα άλλαξε βέβαια, πήρε 6 Amstel, ένα μπουκάλι ρακί και ένα μπουκάλι κρασι 4 χρονών home made απο το οποίο ήπιαμε οι 2 μας το μισό κατά τη διάρκεια αλλαγής των λαδιών, γίναμε λιώμα και το καταευχαριστηθήκαμε!!!
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Άλλη μία αλλαγη λαδιών πριν λίγο. Φίλτρο λαδιού 7 ευρώ και λαδάκι δωρεάν. Ο μάστορας που μου τα άλλαξε βέβαια, πήρε 6 Amstel, ένα μπουκάλι ρακί και ένα μπουκάλι κρασι 4 χρονών home made απο το οποίο ήπιαμε οι 2 μας το μισό κατά τη διάρκεια αλλαγής των λαδιών, γίναμε λιώμα και το καταευχαριστηθήκαμε!!!Το φίλτρο βιδώθηκε σωστά;
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Άλλη μία αλλαγη λαδιών πριν λίγο. Φίλτρο λαδιού 7 ευρώ και λαδάκι δωρεάν. Ο μάστορας που μου τα άλλαξε βέβαια, πήρε 6 Amstel, ένα μπουκάλι ρακί και ένα μπουκάλι κρασι 4 χρονών home made απο το οποίο ήπιαμε οι 2 μας το μισό κατά τη διάρκεια αλλαγής των λαδιών, γίναμε λιώμα και το καταευχαριστηθήκαμε!!!
Το φίλτρο βιδώθηκε σωστά;
Ναι!!!
νομίζω
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Άλλη μία αλλαγη λαδιών πριν λίγο. Φίλτρο λαδιού 7 ευρώ και λαδάκι δωρεάν. Ο μάστορας που μου τα άλλαξε βέβαια, πήρε 6 Amstel, ένα μπουκάλι ρακί και ένα μπουκάλι κρασι 4 χρονών home made απο το οποίο ήπιαμε οι 2 μας το μισό κατά τη διάρκεια αλλαγής των λαδιών, γίναμε λιώμα και το καταευχαριστηθήκαμε!!!Με ολα αυτα σου ελεγχω και το κλιματιστικο , το λαδι ηταν προδιαγραφων κατασκευαστη? 'η ηταν ηλιελαιο
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
το manual του Μχ5, τι προδιαγραφές ζητάει ?
τσεκάρω κ επανέρχομαι...
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.
API SL ή ACEA A3/A5 5W-30
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Με ολα αυτα σου ελεγχω και το κλιματιστικο , το λαδι ηταν προδιαγραφων κατασκευαστη? 'η ηταν ηλιελαιο
Oleoblits turbo 10W 40
Καλό δεν είναι για τσάμπα? -
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.
API SL ή ACEA A3/A5 5W-30Μάλιστα, παρόμοια περίπτωση με το peugeot του drdino. Κοινώς , το μοτεράκι αλέθει τα πάντα. Από 5W30 με minimum API SL προδιαγραφές , έως max life 30.000 χλμ ACEA A5 ή αντοχής στη σκληρή χρήση επιπέδου ACEA Α3.
Ανάλογα με τη χρήση και τα χιλιόμετρα των αλλαγών έχεις πολλές επιλογές. -
Ta dexelia για 10k χλμ με μέτρια προς σκληρή ενίοτε χρήση είναι καλά δλδ?
-
παιδια θελω την βοηθεια σας.εχω ενα mitsubishi lancer 1,3 99 μοντελο.ηρθε η ωρα για αλλαγη λαδιων και θελω να τα αγορασω και να τα αλλαξω μονος μου ωστοσο βρισκομαι σε δυσκολη θεση με το τι λαδια να επιλεξω.οχι τοσο σε βαθμο αλλα σε εταιρια...το εγχειριδιο της Mitsubishi προτεινει 15-50 και αυτα μου εβαζαν μεχρι πριν 2 χρονια στην αντιπροσωπεια.εδω και 2 χρονια χρησιμοποιω ημησυνθετικο 10-40 και ειμαι γενικα ικανοποιημενος.
λοιπον θελω την γνωμη σας για τα παρακατω.ARAL BLUE TRONIC 10-40
VALVOLINE DURABLEND 10-40
FUCHS TITAN SYN MC 10W40
LAMCO BASIC POWER SEMI SYNTHETIC 10W40 -
Amsoil AMO.
-
Ο χρήστης karasarinis έγραψε:
παιδια θελω την βοηθεια σας.εχω ενα mitsubishi lancer 1,3 99 μοντελο.ηρθε η ωρα για αλλαγη λαδιων και θελω να τα αγορασω και να τα αλλαξω μονος μου ωστοσο βρισκομαι σε δυσκολη θεση με το τι λαδια να επιλεξω.οχι τοσο σε βαθμο αλλα σε εταιρια...το εγχειριδιο της Mitsubishi προτεινει 15-50 και αυτα μου εβαζαν μεχρι πριν 2 χρονια στην αντιπροσωπεια.εδω και 2 χρονια χρησιμοποιω ημησυνθετικο 10-40 και ειμαι γενικα ικανοποιημενος.
FUCHS TITAN SYN MC 10W40
LAMCO BASIC POWER SEMI SYNTHETIC 10W40αναμεσα σε αυτα που προτεινω??
-
FUCHS TITAN SYN MC 10W40
LAMCO BASIC POWER SEMI SYNTHETIC 10W40αναμεσα σε αυτα που προτεινω??
Τοτε ARAL, εχω τα 5-30 Longlife και ειμαι απολυτα ικανοποιημενος!
-
FUCHS TITAN SYN MC 10W40
LAMCO BASIC POWER SEMI SYNTHETIC 10W40 -
Δεν μας έγραψες **τίποτα **για τις ανάγκες σου, την χρήση που κάνεις, τα χλμ του οχήματος κλπ.
anyway ....
Πιστεύω πως μια καλή επιλογή όσο αναφορά την τιμή προς απόδοση είναι το και Amsoi XLO 10w40
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]