-
Ο χρήστης Cyberguy έγραψε:
7 χρονια αλλαζω καθε δυο χρονια στον κινητηρα λαδια. βαζω full συνθετικα. το αμαξι το πηρα καινουργιο και κανω τα προγραμματισμενα σερβις. για τα λαδια λεει 2 χρονια ή 20.000 χλμ. γιατι ο κατασκευαστης να θελει να προκαλεσει προωρη φθορα του κινητηρα με κοστος την αξιοπιστια του ονοματος του;
για λογους μαρκετινγκ και για να εχει αραια service. ετσι και αλλιως οταν θα σου βγαλει προβλημα το μοτερ στα 10 χρονια δεν θα ψαξεις να πεις οτι φταιει η εταιρεία, αλλά θα πέσει η ευθύνη στον οδηγό.
Παρε ενα δειγμα του λαδιου σου στον ενα χρονο και ενα στα 2 χρονια και στειλτα για ανάλυση, θα σου λυθούν πολλές απορίες.
ναι αλλα το μαρκετινγκ ειναι πλεον παντου. δλδ με το διο σκεπτικο για λογους μαρκετινγκ και για να πουλανε οι εταιριες λαδια σου λενε αλλαξε τα καθε χρονο. βασικα αναφερομαι στα φουλ συνθετικα. ξερω ποιανουν υγρασια, κανουν ρανουν. αν το ζοριζα το αμαξι θα τα αλλαζα στον εναμιση χρονο. σε αυτην την περιπτωση OK. αλλα με 5000 χλμ το χρονο προτιμω τα δυο χρονια. εχω διαβασει σε site εταιριας που πουλαει λαδια πως πρεπει να τα αλλαζω καθε 6 μηνες. ας με περιμενουν στο 6μηνο αν δεν συμπληρωσω 20.000χλμ.
Ε:Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω λιπαντικά;
Α: Το διάστημα μεταξύ της αλλαγής λιπαντικών εξαρτάται από το είδος του λιπαντικού και την χρήση του οχήματος. Τα πλήρως συνθετικά λιπαντικά εξασφαλίζουν μεγαλύτερα διαστήματα αλλαγής ενώ η χρήση σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος επιβαρύνει τα λιπαντικά και συστήνεται γρηγορότερη αλλαγή. Σε περίπτωση που το όχημα δεν συμπληρώνει τα απαιτούμενα χιλιόμετρα συστήνεται η αλλαγή των λιπαντικών κάθε έξι μήνες
http://www.japanoil.gr/el/content/6-f-dot-a-qελα τωρα. τα full συνθετικα να αλλαζονται καθε 6 μηνες; τι κανω; ειδικη διαδρομη του ραλυ ακροπολης τρεχω καθε μερα; δλδ αν παρω eneos που δεν ειναι φουλ συνθετικα καθε ποτε θα τα αλλαζω; καθε μηνα;
-
Ποια ενεος δεν ειναι φουλ συνθετικα? Και τα premium και τα sustina ειναι φουλ συνθετικα , με τα τελευταια να ειναι τα κορυφαια.
7 ετων αμαξι ειναι καινουριο. Αν εχεις σκοπο να το πουλησεις σε 3 χρονια καλα κανεις, αν ο αγοραστης ειμαι εγω δεν θα το παρω οταν ανοιξω ταπα λαδιου και δω μαυριλα πανω στα μεταλλα(οσο φαινονται). Δινω μεγαλη σημασια στη καθαροτητα του κινητηρα, οταν ανοιγω ψευτοκαπακο για ρυθμιση βαλβιδων σε αμαξι 25 ετιας και βλεπω στα μεταλλα τον εαυτο μου μου αρεσει παρα πολυ. Οταν σε αμαξι 10ετιας εχει πιασει καρβουνιλα δεν θελω να το βλεπω μπροστα μου, ας λειτουργει σωστα η μηχανη(για ποσο ειναι το θεμα).
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
....Άσχετο. Φίλε cson το τελικιασμένο που έχεις στο άβαταρ ποιό εργαλείο είναι;
-
Το type-r ep3 στα Οινοφοιτα. Πηγαινε κι αλλο, δεν βαρεσε κοφτης.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Το type-r ep3 στα Οινοφοιτα. Πηγαινε κι αλλο, δεν βαρεσε κοφτης.εργοστασιακο ή 'πειραγμενο' ?
-
Ο χρήστης alexandros.K έγραψε:
εργοστασιακο ή 'πειραγμενο' ?
ήταν η δεύτερη ερώτηση που θα έκανα
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Ποια ενεος δεν ειναι φουλ συνθετικα? Και τα premium και τα sustina ειναι φουλ συνθετικα , με τα τελευταια να ειναι τα κορυφαια.7 ετων αμαξι ειναι καινουριο. Αν εχεις σκοπο να το πουλησεις σε 3 χρονια καλα κανεις, αν ο αγοραστης ειμαι εγω δεν θα το παρω οταν ανοιξω ταπα λαδιου και δω μαυριλα πανω στα μεταλλα(οσο φαινονται). Δινω μεγαλη σημασια στη καθαροτητα του κινητηρα, οταν ανοιγω ψευτοκαπακο για ρυθμιση βαλβιδων σε αμαξι 25 ετιας και βλεπω στα μεταλλα τον εαυτο μου μου αρεσει παρα πολυ. Οταν σε αμαξι 10ετιας εχει πιασει καρβουνιλα δεν θελω να το βλεπω μπροστα μου, ας λειτουργει σωστα η μηχανη(για ποσο ειναι το θεμα).
αλλα λογια να αγαπιομαστε. αν ειχε και συμβατικα ρε παιδι μου. θα τα αλλαζα καθε μηνα; ή θα κατσω να αλλαζω καθε εξι μηνες φουλ συνθετικα λαδια επειδη το λεει η καθε eneos για να πουλαει. εσυ δλδ αυτο κανεις στο δικο σου; οπως τα παρουσιαζεις θα πρεπει να κανουν ουρα στα συνεργεια οσοι αλλαζουν τα λαδια στην ωρα τους γιατι τα μοτερ παθενανε αρρυθμιες. στο πουντο παντως που το εχω για καθημερινη χρηση και που ειναι εχω ξεχασει και του ποτε ειναι lol του 1996 μου φαινεται, ακομη το μοτερ δουλευει. ενταξει καιει λαδια. δουλευει ομως και ειναι και ενηλικο. 19 χρονων.
ωστε δεν θα το αγορασεις ε; αρχισες τις ζαβολιες. καλα. εσυ χανεις και το δωρο που θα σου εκανα. το πουντακι και για εσενα και με τετραδα ζαντολαστιχα απο punto gt. οταν τα βαζεις παιρνεις 10 χιλιομετρα παραπανω χαλαρα. αν βαλεις και τους καθρεπτες του gt 200αριζεις σε αμαξι 25ετιας για να δεις τον εαυτο σου στα μεταλα θα πρεπει αυτος που το αγορασε να το ξεχασε στην αντιπροσωπεια ή να το εκανε ανακατασκευη προσφατα. 25 χρονια χωρις μαυριλα ειναι σαν να με βαλεις το καλοκαιρι στον ηλιο και να μη μαυριζω με τπτ. δεν ειμαι μηχανικος. αν εισαι u know better. -
Τα συνθετικα λαδια εχουν ιδιαιτερα αυξημενες αντοχες ως προς το χρονικο διαστημα αλλαγων.
Αν ενα αυτοκινητο κινειται ολο κι ολο 3-4 φορες το μηνα, τοτε ανετα μπορουν να μεινουν και 1,5 χρονο τα λαδια στον κινητηρα μεχρι να αλλαχτουν.
Αρκει οταν κινειται να κανει ορισμενα χιλιομετρα ωστε να φευγει η υγρασια απ'τα λαδια.Γενικα, οταν ενα αμαξι κινειται συνεχως και κανει πολλες ψυχρες εκκινησεις, εχει πολλα σταματα ξεκινα κλπ καταπονει πολυ περισσοτερο τα λαδια απ'οτι οταν κινειται για βολτα λιγες φορες το μηνα, οποτε τοτε ειναι που θελει τακτικοτερες λλαγες λαδιων.
Μαυριλα στον κινητηρα απο αμαξια που κανουν το χρονο 2-3.000 χλμ, ακομα κι αν τα λαδια αλλαζονται ανα 2 ετια, δεν ειδε κανεις.
Αν παλι ο αλλος κανει 30.000χλμ το χρονο και αλλαζει αυστηρα στο χρονο, τοτε σιγουρα κανει πολυ μεγαλυτερη ζημια στον κινητηρα.Γενικα, δεν χρειαζεται να φτανουμε στα ακρα.
Αλλα οχι κι ανα 6 μηνες αλλαγες σε αμαξια που κινουνται λιγο. Με συνθετικα λαδια ο 1,5 χρονος ειναι οκ, ειτε το αμαξι κανει 2.000χλμ το χρονο, ειτε 12.000.
Πανω απο αυτα τα χλμ θεωρω καλο να αλλαζονται τα λαδια κι οπωσδηποτε πριν τις 15.000 χλμ. -
για 30.000χλμ ακομη και με φουλ συνθετικα δεν το συζητω. ειναι πολλα για εμενα χλμ. αν στα δυο χρονια εκανα 20.000χλμ θα πηγαινα στα 15.000-17.000 για αλλαγη. το αμαξι συνηθως το παιρνω για αποστασεις εξω απο αθηνα και γενικα για ξεκουραστα χιλιομετρα. ενταξει θα βγω και κανενα βραδι μεσα στην πολη για να κανω τη βολτα μου. δε μπαινει ομως σε μποτιλιαρισμα, δεν τρωει σκισιματα κλπ. για αυτα εχω τον λοκατζη το πουντακι.
-
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Ποια ενεος δεν ειναι φουλ συνθετικα? Και τα premium και τα sustina ειναι φουλ συνθετικα , με τα τελευταια να ειναι τα κορυφαια.
7 ετων αμαξι ειναι καινουριο. Αν εχεις σκοπο να το πουλησεις σε 3 χρονια καλα κανεις, αν ο αγοραστης ειμαι εγω δεν θα το παρω οταν ανοιξω ταπα λαδιου και δω μαυριλα πανω στα μεταλλα(οσο φαινονται). Δινω μεγαλη σημασια στη καθαροτητα του κινητηρα, οταν ανοιγω ψευτοκαπακο για ρυθμιση βαλβιδων σε αμαξι 25 ετιας και βλεπω στα μεταλλα τον εαυτο μου μου αρεσει παρα πολυ. Οταν σε αμαξι 10ετιας εχει πιασει καρβουνιλα δεν θελω να το βλεπω μπροστα μου, ας λειτουργει σωστα η μηχανη(για ποσο ειναι το θεμα).
αλλα λογια να αγαπιομαστε. αν ειχε και συμβατικα ρε παιδι μου. θα τα αλλαζα καθε μηνα; ή θα κατσω να αλλαζω καθε εξι μηνες φουλ συνθετικα λαδια επειδη το λεει η καθε eneos για να πουλαει. εσυ δλδ αυτο κανεις στο δικο σου; οπως τα παρουσιαζεις θα πρεπει να κανουν ουρα στα συνεργεια οσοι αλλαζουν τα λαδια στην ωρα τους γιατι τα μοτερ παθενανε αρρυθμιες. στο πουντο παντως που το εχω για καθημερινη χρηση και που ειναι εχω ξεχασει και του ποτε ειναι lol του 1996 μου φαινεται, ακομη το μοτερ δουλευει. ενταξει καιει λαδια. δουλευει ομως και ειναι και ενηλικο. 19 χρονων.
ωστε δεν θα το αγορασεις ε; αρχισες τις ζαβολιες. καλα. εσυ χανεις και το δωρο που θα σου εκανα. το πουντακι και για εσενα και με τετραδα ζαντολαστιχα απο punto gt. οταν τα βαζεις παιρνεις 10 χιλιομετρα παραπανω χαλαρα. αν βαλεις και τους καθρεπτες του gt 200αριζεις σε αμαξι 25ετιας για να δεις τον εαυτο σου στα μεταλα θα πρεπει αυτος που το αγορασε να το ξεχασε στην αντιπροσωπεια ή να το εκανε ανακατασκευη προσφατα. 25 χρονια χωρις μαυριλα ειναι σαν να με βαλεις το καλοκαιρι στον ηλιο και να μη μαυριζω με τπτ. δεν ειμαι μηχανικος. αν εισαι u know better.Και ομως φιλε μου, καθρεπτης τα μεταλλα. Το αμαξι το πηρε κουτα ο πατερας μου το 1993 με σωστη συντηρηση, και καπου 10 χρονια το συντηρω εγω. Παει καλυτερα απο 5 ετιας αμαξι πιστεψε με. Αυτη ειναι η διαφορα μας, υπαρχει χασμα αναμεσα στις αποψεις μας για την συντηρηση ενος αυτοκινητου οποτε οτι και να συζηταμε ειναι οντως αλλα λογια να αγαπιομαστε. Αρα δεν χρειαζεται να αντιλεγουμε , δεν προκειται να με πεισεις ουτε να σε πεισω. Φιλικα.
-
Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
1ο σταδιο ειναι , με μπλοκε διαφορικο και ρυθμιζομενη αναρτηση. Ολα τα λεφτα δεν ειναι η το κοντερ που βλεπετε, αλλα το στριψιμο του.(το οποιο ειναι ακρως επικινδυνο για τον αδαη)
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Αυτη ειναι η διαφορα μας, υπαρχει χασμα αναμεσα στις αποψεις μας για την συντηρηση ενος αυτοκινητου οποτε οτι και να συζηταμε ειναι οντως αλλα λογια να αγαπιομαστε. Αρα δεν χρειαζεται να αντιλεγουμε , δεν προκειται να με πεισεις ουτε να σε πεισω. Φιλικα.+1
1ο σταδιο ειναι , με μπλοκε διαφορικο και ρυθμιζομενη αναρτηση. Ολα τα λεφτα δεν ειναι η το κοντερ που βλεπετε, αλλα το στριψιμο του.(το οποιο ειναι ακρως επικινδυνο για τον αδαη)
πολυ καλο μοτερ , αλλά το κοντερ στη φωτο δειχνει 280 ? δε νομιζω να τα πιανει αυτα τα χλμ (τουλαχιστον σε ευθεια)
-
δεν υπαρχει cson θεμα. το ζητημα για τα λαδια το διαβαζω σε πολλα φορουμ. ο καθενας οπως κρινει κανει. χαλαρα και συνεχιζουμε. ομως εκεινο που κανεις μας δεν ξερει ειναι τι λαδι παιρνουν τοσα χρονια οι πουλημενοι πολιτικοι μας. εγω το βλεπω για καρα φουλ συνθετικο γιατι δεν αφηνει κανενα σημαδι χρηματισμου
-
Σιγουρα δεν ειναι πραγματικα τα χλμ, ναι δειχνει 280 και δεν προλαβε να τελικιασει. Πραγματικα νομιζω πιανει γυρω στα 260 τελικιασμενο. Φοραει το μοτερ κ20α το ιαπωνεζικο.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
@alexandros.KΣιγουρα δεν ειναι πραγματικα τα χλμ, ναι δειχνει 280 και δεν προλαβε να τελικιασει. Πραγματικα νομιζω πιανει γυρω στα 260 τελικιασμενο. Φοραει το μοτερ κ20α το ιαπωνεζικο.
Που το βρηκες ρε θηριο? το εφερες απο ιαπωνια το μοτερ?
αυτα εβγαζαν λιγα αλογα παραπανω νομιζω και ειχανε και καποιες μικροδιαφορες με τα ευρωπαικακαι για να ειμαστε On topic
5-40 παιρνει? -
Το πηρα απο geartech πριν κατι χρονια οταν το κ20α2 ρουφηξε βαλβιδα απο κακη ρυθμιση του προηγουμενου ιδιοκτητη. Του βαζω 5-40 ενεος και αλλαγη καθε 5000 αυστηρα.
-
Η αποψη που εχω διαμορφωσει εγω ειναι:
Ορυκτελαια 3000-5000/6μηνο αναλογα τη χρηση
Ημισυνθετικα 5000-7500/1 χρονο
Φουλ Συνθετικα 7500- 10000/1 χρονο
Σε ιδανικες συνθηκες τα συνθετικα αντεχουν μεχρι 15000 χλμ. Για πιο ασφαλη συμπερασματα πιστευω θα ηταν καλη μια αναλυση λαδιων. -
Αυτη ειναι η κατασταση του Κ20Α εχοντας στην πλατη του πανω απο 100.000χλμ. Με αλλαγες καθε 5000χλμ λογο σκληρης χρησης.
Ιδια κατασταση εχει ακριβως και ενα λανσερ και favorit 25 ετιας. Στο λανσερ αλλαγες καθε 6 μηνο λογο αρκετης ακινησιας με απλο ημισυνθετικο 10-40 και στο favorit καθε 5000 με GM 10-40 με αρκετη χρηση.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Αυτη ειναι η κατασταση του Κ20Α εχοντας στην πλατη του πανω απο 100.000χλμ. Με αλλαγες καθε 5000χλμ λογο σκληρης χρησης.Ιδια κατασταση εχει ακριβως και ενα λανσερ και favorit 25 ετιας. Στο λανσερ αλλαγες καθε 6 μηνο λογο αρκετης ακινησιας με απλο ημισυνθετικο 10-40 και στο favorit καθε 5000 με GM 10-40 με αρκετη χρηση.
Μες την μουργα το εργαλειο, πέτα το
-
Πρέπει να έχει ξαναμπεί αυτή η φώτο. Μια χαρά έχουν γυαλίσει οι εκκεντροφόροι. Το μόνο σημείο φθοράς που φαίνεται, και το έχει το μοτέρ.
Στις αλλαγές λαδιών δεν ακούμε τους λαδάδες αλλά τον κατασκευαστή του μοτέρ. Αυτός είναι ο μόνος που έχει δοκιμάσει το συνδυασμό μοτέρ και λάδι (προδιαγραφές) για να βγάλει τις οδηγίες του.
Σας προκαλώ να μου βρείτε μια ανάλυση λαδιών που ήταν σύμφωνη με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή αλλά βγήκε παθολογική. Μια ρε π@υστη να βρείτε!Καλά μία ίσως να βρείτε
Όχι να έχει πρόβλημα το μοτέρ και να είναι τίγκα στο σίδηρο αλλά πχ. να έχει σωθεί το TBN του λαδιού.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]