Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Όταν τα αλλάζεις τα μυρίζεις αν μυρίζουν βενζίνη ?
μου εξηγείς γιατί να μυρίζουν βενζίνη?
Από περιέργεια και μόνο ρωτάω.
Και ναι...τα έχω μυρίσει και μυρίζουν αυτή τη χαρακτηριστική λαδίλα των λαδιών της μηχανής.(τουλάχιστον έτσι θυμάμαι...μη μου βάζεις τσίτες.Πάνε και 7 μήνες. )
Όσο καλό και να είναι ένα μοτέρ, εννοώ κατασκευαστικά και χωρίς φθορές χρήσης, πάντα περνάει βενζίνη άκαυστη στο λάδι, από τα τοιχώματα των κυλίνδρων, από κάποιο μπέκ που δε στεγανοποιεί και κατουράει, από το ύψος του ελατηρίου συμπίεσης ( η απόσταση του ελατηρίου από την κορώνα του εμβόλου είναι βασική αιτία αποθήκευσης άκαυστων υδρογονανθράκων οι οποίοι περνάνε συσσωρευτικά στο λάδι αφού λειτουργεί σαν αποθήκη ) καθώς και άλλοι παράγονταες προϊόντος του χρόνου χρήσης, ατελής στεγανοποίηση των ελατηρίων κλπ.
Όταν τα λάδια παραμένουν για πολλά χλμ δεν είναι πλέον λάδια αλλά βενζινόλαδα αφού περιέχουν μεγάλο ποσοστό βενζίνης και μεζί με το λάδωμα κάνουν και ξέπλυμα ταυτόχρονα στα τοιχώματα των κυλίνδρων επιταχύνοντας τη φθορά, πολλοί λένε δεν τσιμπάει λάδι ο κινητήρας μου γιατί στην ουσία αναπληρώνεται από το ποσοστό της βενζίνης που εμπεριέχεται στο λάδι από βαρειές περιπτώσεις bore washing.
Άρα καλύτερα λίγο πιο συχνές αλλαγές ειδικά όταν βάζουμε λεπτόρευστα λάδια, παρά αλλαγές σε διαστήματα 20-30.000 χλμ άσχετα αν τα λάδια έχουν την ικανότητα να διατηρούν για πολλές δεκάδες χλμ τις ιδιότητες τους τις οποίες χάνουν σταδιακά αφού επιμολύνονται.
Αυτή είναι ο προσωπική μου άποψη σαν μηχανικός.