-
Ο χρήστης gastone13 έγραψε:
Καλησπέρα, αν μπορει κάποιος με σιγουριά θα ήμουν υπόχρεος. Σε ενα Skoda pick up ντίζελ κινητήρας ΑΕF 1,9 ο κατασκευαστής προτείνει 20W50 ιξώδες .Αν δεν κάνω λάθος σε αυτον τον τύπο λαδιού υπάρχουν μόνο ορυκτέλαια. Μπορώ να αλλάξω ιξώδες ώστε να βάζω τουλάχιστον ημισυνθετικά? Κυρίως με ενδιαφέρει το θέμα μείωσης κατανάλωσης καυσίμου.
Πόσα χλμ έχει ο κινητήρας και ποιας χρονιάς είναι;
Καίει καθόλου λάδια; Τι διαδρομές κάνεις (κρύο/ζεστό κινητήρα, διάρκεια, χλμ) και πόσο το πιέζεις;
Μόνο 20w50 γράφει το βιβλιαράκι; Άλλες προδιαγραφές;Το έψαξα λίγο με βάση τον κωδικο 'AEF 1.9' και βλέπω 5w40 σε 2 σελίδες. 1, 2
Και μια σχετική κουβέντα http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... er=1604810
'Have you done all the other things that could improve the FE? Tire inflation, fuel system cleaner, air filter, etc'Αν κουράστηκες να το ψάχνεις μπορείς να ακολουθήσεις ότι προτείνει ο μουσάτος και να δεις πως πάει. Να παρακολουθείς όμως και την στάθμη!
Το αμάξι σύμφωνα με το κοντέρ έχει 142000 χλμ. Λάδια δεν καίει και η χρήση του είναι ήπια δλδ δεν κάνω αλλαγές στους κόφτες δεν τρέχω και γενικά οδηγώ ήρεμα με αυτό αφού δεν είναι αμάξι επιδόσεων αλλά εργάτης. Το βιβλιαράκι (στα γερμανικά αφού από εκεί ήρθε )αναφέρει μόνο το 20/50 και καμιά άλλη εναλλακτική. Οι διαδρομές που κάνει είναι αστικές- ημιαστικές και συχνά με κρύο μοτέρ. Τελος το αμάξι είναι του 1996.
Στην θέση σου θα δοκίμαζα κάποιο 10w40 (πχ Amsoil ΑΜΟ) ή 5w40 ή 0w40 και θα παρακολουθούσα από κοντά.
30άρι ίσως σε επόμενη φάση (πχ Amsoil HDD, όπως έχω βάλει εγώ σε Xantia CT επίσης του 1996) -
Ο χρήστης bebes έγραψε:
Είσαι σίγουρος ότι το θέμα είναι τα τσιμουχάκια;
ετσι μου ειπαν τα 'μαστόρια'
οταν μαρσαρει δεν βγαζει ασπρο καπνο απο πισω, το πρωι οταν ξεκινάω βγαζει το 'συννεφάκι' (αν και προχθες το βραδυ εγβαλε παλι το συννεφακι μετα απο σταση μερικων μονο λεπτων )
Τσιμουχάκια είναι.
Μη βγάλεις και στεναχώρια. Λίγο λάδι θέλει κάθε τόσο μέχρι να το φτιάξεις. Και δεν κοστίζει πολλά να το φτιάξεις.
-
Yπάρχουν εργαλεία που βγάζεις τα τσιμουχάκια χωρίς να χρειάζεται να βγάλεις καπάκι.
-
Ο χρήστης bebes έγραψε:
Είσαι σίγουρος ότι το θέμα είναι τα τσιμουχάκια;
ετσι μου ειπαν τα 'μαστόρια'
οταν μαρσαρει δεν βγαζει ασπρο καπνο απο πισω, το πρωι οταν ξεκινάω βγαζει το 'συννεφάκι' (αν και προχθες το βραδυ εγβαλε παλι το συννεφακι μετα απο σταση μερικων μονο λεπτων )
Μείνε στο ίδιο ιξωδες και συπλήρωνε στη πορεία και παράλληλα πάρε τιμές για την επισκευή. Πάντως έχω ακούσει 300 ευρώ αλλά και 150-200 ευρώ.
-
λεω να δοκιμασω αυτο στην επομενη αλλαγη
Κανει και για LPG
http://www.trade-wind.gr/car/lubricants ... 0-4lt.htmlσε ενα μαγαζι που πηγα ειχε και ενα ιδιο, αλλα στις παρατηρησεις εγραφε ΜΟΝΟ για diesel (οι προδιαγραφες ιδιες)
λεω να δοκιμασω το πρωτο...
για την ωρα πηρα ενα λιτρο και το εριξα μεσα να εχει να πορευεται
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
γνωριζει καποιος φίλος ποσο λαδι παιρνει το polo 1400cc του 2005 ?? φιλαρακι μαζι με αλλαγη φιλτρου λαδιου (τα αλλαζει μόνος του ) κ βαζει 4 λιτρα , εγω στο internet διαβασα οτι παιρνει 3.2 litra , αν καποιος φίλος γνωριζει ας απαντησει , ουτε κ ο ιδιος γνωριζει ποσα ακριβως αλογα βγαζει μαλλον λεει 101 χωρις ομως να ειναι σιγουρος ....
Το μανουαλ το γράφει.Αν ξέρει που το εχει
απο τριτο χερι πηρε το polo οποτε σιγα μην υπηρχε κ manual , απλως την ημερα που το αγορασε το πηγε σε βενζιναδικο για πλυσιμο κ αλλαγη λαδιων κ φιλτρου ,o βενζινάς του εβαλε 4 λιτρα λαδι 10w/40 πριν απο 1.5 χρόνο οποτε κ αυτος συνεχιζει να βαζει 4 λιτρα .... κανείς βρε παιδια δεν ξερει ποσο λαδι παιρνει το polo 1400 model 2005 ??
-
Ο χρήστης manolis67 έγραψε:
γνωριζει καποιος φίλος ποσο λαδι παιρνει το polo 1400cc του 2005 ?? φιλαρακι μαζι με αλλαγη φιλτρου λαδιου (τα αλλαζει μόνος του ) κ βαζει 4 λιτρα , εγω στο internet διαβασα οτι παιρνει 3.2 litra , αν καποιος φίλος γνωριζει ας απαντησει , ουτε κ ο ιδιος γνωριζει ποσα ακριβως αλογα βγαζει μαλλον λεει 101 χωρις ομως να ειναι σιγουρος ....
απο τριτο χερι πηρε το polo οποτε σιγα μην υπηρχε κ manual , απλως την ημερα που το αγορασε το πηγε σε βενζιναδικο για πλυσιμο κ αλλαγη λαδιων κ φιλτρου ,o βενζινάς του εβαλε 4 λιτρα λαδι 10w/40 πριν απο 1.5 χρόνο οποτε κ αυτος συνεχιζει να βαζει 4 λιτρα .... κανείς βρε παιδια δεν ξερει ποσο λαδι παιρνει το polo 1400 model 2005 ??
συνηθως 3.3 με 3.5 παιρνουν,
αλλα θα ηταν πιο σωστο μολις φτασει τα 3λιτρα, να ελεγξει το δεικτη και επειτα να συμπληρωνει μεχρι να φτασει το max της βεργας, μια φορα θα το κανει και επειτα θα θυμαται ποσο εβαλε -
[/quote]Το αμάξι σύμφωνα με το κοντέρ έχει 142000 χλμ. Λάδια δεν καίει και η χρήση του είναι ήπια δλδ δεν κάνω αλλαγές στους κόφτες δεν τρέχω και γενικά οδηγώ ήρεμα με αυτό αφού δεν είναι αμάξι επιδόσεων αλλά εργάτης. Το βιβλιαράκι (στα γερμανικά αφού από εκεί ήρθε )αναφέρει μόνο το 20/50 και καμιά άλλη εναλλακτική. Οι διαδρομές που κάνει είναι αστικές- ημιαστικές και συχνά με κρύο μοτέρ. Τελος το αμάξι είναι του 1996.[/quote]
φιλε μου ο κινητηρας σου ειναι πολυ καλα συντηρημενος δεν καιει λαδια ειναι οτι πρεπει για ενα ψιλο λαδι για να ριξεις την καταναλωση, εχουν γινει δοκιμες τοσο σε εργαστηρια οσο και στο δρομο και αποδεδειγμενα εχει παρατηρηθει μειωση καταναλωσης και καυσαεριων με ενα ψιλοτερο λαδι, το manual ειναι γραμμενο πριν 20χρονια που να βαλει καποιος ψιλο λαδι εκεινη την περιοδο ηταν πολυτελεια, στο δικο σου κινητηρα ειναι βασισμενος ο 1.9tdi που μπηκε τα επομενα χρονια στα audi A4 και σε ολο το group vag για την επομενη 10ετια, αυτο που αλλαξε ηταν μπεκ, αντλια, μπηκε turbo, maf, intercooler και βελτιωσαν το θαλαμο καυσης, ειναι αδιανοητο να λενε οτι ενα πιο ψιλο λαδι μπορει να κανει ζημια σε ενα κινητηρα που στην πραξη θα βελτιωση την λιπανση του, την λειτουργια και την καταναλωση του -
Μπορείς να προεκτιμήσεις σε τι ποσοστό θα βελτιωθεί η κατανάλωση?
-
Επειδή η ερώτηση ήταν λίγο δύσκολη και δε βλέπω γνώστες να απαντάνε, ας απαντήσω εγώ για να γελάσει λίγο και το παρδαλό. Έστω ότι βάζουμε ένα μαγικό λεπτόρευστο λάδι, και η κατανάλωση πέφτει κατά ...5% (να πούμε και καμιά σαχλαμάρα, πιάσαν και οι ζέστες, υπάρχει energy saving λιπαντικό έξω που διαφημίζει μείωση κατανάλωσης 2%). Δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή πόσο ιξώδες πρέπει να έχει αυτό το λιπαντικό, και τι επιμέρους τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να καλύπτει, γι'αυτό πάμε παρακάτω.
Με τα χιλιόμετρα που κάνει ανά έτος ο ερωτών, σκάρτα 8.000, και με κατανάλωση έστω 7,5λ/100 χλμ (μάλλον λέω πολλά, ας πει ο ενδιαφερόμενος πόσο καίει), δεν πρέπει να δίνει πάνω από 750 ευρώ για πετρέλαια. Το χρόνο, ε!
Έτσι, με τα εκτός προδιαγραφών λάδια θα έχει ετήσιο όφελος ...38 ολόκληρα ευρώ, τα μισά και περισσότερα εκ των οποίων θα πρέπει να τα δώσει για τη διαφορά από τα χοντρόλαδα που βάζει στα λεπτόλαδα που θα πρέπει να βάλει για να πάρει αυτό το 5% (μήπως τα δώσει και τα 38 κιόλας).Φιλική συμβουλή : Αυτό που είναι αδιανόητο, είναι να προτείνουμε διαφορετικό λάδι από το προβλεπόμενο χωρίς να έχουμε στοιχεία ή να γνωρίζουμε το γιατί ο κατασκευαστής προτείνει αυτό που προτείνει.
Τέλος, παραθέτω προς εμπέδωση την αρχική μου απάντηση
Μείνε στο προτεινόμενο ιξώδες και βρες άλλους τρόπους να ρίξεις την κατανάλωση από το να υιοθετήσεις ένα μη προδιαγραφόμενο λιπαντικό.
-
Όπως θα έχεις παρατηρήσει εδώ μέσα υπάρχει έρωτας για τα λαδάκια νεράκια τα οποία προτείνονται συνεχώς χωρίς διάκριση, με κύριο γνώμονα μόνο την μείωση της κατανάλωσης, και όποιος προτείνει κάτι σε παχύτερο για καθαρά τεχνικούς λόγους που αφορούν δουλεμένους κινητήρες, τούρμπο ή τουρμποντήζελ που χρειάζονται μια υποδομή από το λάδι έν ήδη μαξιλαριού στα κουζινέτα βάσης / μπιελών, λιδωρείται ασύστολα, οπότε το καλύτερο είναι η συνειδητή αποχή από το συγκεκριμένο τοπικό, ας πάρουν άλλοι την ευθύνη με τις προτάσεις τους σε ξένους κινητήρες την κατάσταση των οποίων αγνοούν.
Και μια παρατήρηση, το λάδι των κινητήρων χαρακτηρίζεται ως Vital Liquid, οπότε είναι προφανές πόσο μεγάλη προσοχή χρειάζεται για να ξεφύγει κάποιος από τις οδηγίες του κατασκευαστή, που είναι ο μόνος που ξέρει καλύτερα από όλους τους κινητήρες που παράγει.
-
Εγώ έχω ξεκάθαρη θέση από την αρχή, και γι'αυτό δεν με πειράζει.Δεν είμαι ούτε με τα γράσσα, ούτε με τα νεράκια.
Είμαι με αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής._ -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Εγώ έχω ξεκάθαρη θέση από την αρχή, και γι'αυτό δεν με πειράζει.Δεν είμαι ούτε με τα γράσσα, ούτε με τα νεράκια.
Είμαι με αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής._Σωστός είσαι γιατί αυτός ( ο κατασκευαστής ) ξέρει καλύτερα
-
Μπες εδώ->http://www.aral-lubricants.de/international-reseller/automotive-lubricants/oilguide/ και δες την χωρητικότητά. Επίσης σου προτείνει και τι λαδια να βάλεις.
-
Δείκτη δεν έχει το αμάξι;
-
Ο χρήστης caret έγραψε:
Μπες εδώ->http://www.aral-lubricants.de/international-reseller/automotive-lubricants/oilguide/ και δες την χωρητικότητά. Επίσης σου προτείνει και τι λαδια να βάλεις.
Το εψαξα σε καστρόλ αλλα δεν έλεγε ποσότητα ,το δικο σου λινκ το βγάζει όμως
Engine BBZ (αν εχω βρει το σωστό)
Capacity : Lubricant Capacity 3,2 liter -
Κατά πάσα πιθανότητα αυτό είναι. Αν δεν κάνω λάθος η άδεια λέει τον κωδικό του κινητήρα. Επίσης δεν ξέρω αν τα αλλάζεις μόνος αλλά κατα το νέο γέμισμα, μετά την αλλαγή φίλτρου και αφου βάλεις 3 λίτρα βάλε μπρος για να ρουφήξει το φίλτρο όσο χρειάζεται. Μετά συμπληρώνεις μέχρι να φτάσει στο max της βέργας.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Το εψαξα σε καστρόλ αλλα δεν έλεγε ποσότητα ,το δικο σου λινκ το βγάζει όμως
Engine BBZ (αν εχω βρει το σωστό)
Capacity : Lubricant Capacity 3,2 literευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας , (το αμαξι δεν ειναι δικο μου αλλά φίλου) αυτός βαζει 4 λιτρα καθε φορά με αλλαγη φιλτρου λαδιου - εγω του ανεφερα οτι διαβασα για 3.2 λιτρα στο internet - βεβαια σιγα μην κατσω να σκασω κιόλας ....απλως μιά φορά ειχε ανοικτο το καπό κ ηταν βρεγμενη απο λαδια η μηχανή κοντα στις τσιμουχες του κορμου του κινητηρα κ μου εκανε εντυπωση κ σκεφθηκα μηπως βαζει λαδια παραπανω απο το κανονικό κ γι αυτό το εψαξα το θέμα ...
-
...αυτός βαζει 4 λιτρα καθε φορά με αλλαγη φιλτρου λαδιου - εγω του ανεφερα οτι διαβασα για 3.2 λιτρα στο internet - βεβαια σιγα μην κατσω να σκασω κιόλας ....απλως μιά φορά ειχε ανοικτο το καπό κ ηταν βρεγμενη απο λαδια η μηχανή κοντα στις τσιμουχες του κορμου του κινητηρα κ μου εκανε εντυπωση κ σκεφθηκα μηπως βαζει λαδια παραπανω απο το κανονικό κ γι αυτό το εψαξα το θέμα ...Η τέχνη θέλει μάστορη κι η φάβα θέλει λάδι... Στη φάβα και παραπάνω να βάλεις δεν πειράζει, αλλά στη μηχανή;;;
Αν βάζει μονίμως 800 ml λάδι παραπάνω από το max τι περιμένεις... Καλά το δείκτη (βέργα) δεν τον έχει κοιτάξει ποτέ;
-
Ο χρήστης i30mania έγραψε:
...αυτός βαζει 4 λιτρα καθε φορά με αλλαγη φιλτρου λαδιου - εγω του ανεφερα οτι διαβασα για 3.2 λιτρα στο internet - βεβαια σιγα μην κατσω να σκασω κιόλας ....απλως μιά φορά ειχε ανοικτο το καπό κ ηταν βρεγμενη απο λαδια η μηχανή κοντα στις τσιμουχες του κορμου του κινητηρα κ μου εκανε εντυπωση κ σκεφθηκα μηπως βαζει λαδια παραπανω απο το κανονικό κ γι αυτό το εψαξα το θέμα ...
Η τέχνη θέλει μάστορη κι η φάβα θέλει λάδι... Στη φάβα και παραπάνω να βάλεις δεν πειράζει, αλλά στη μηχανή;;;
Αν βάζει μονίμως 800 ml λάδι παραπάνω από το max τι περιμένεις... Καλά το δείκτη (βέργα) δεν τον έχει κοιτάξει ποτέ;
τωρα αν πω πως προκειται για καλό φίλο (εργολάβο οικοδομών) που γνωριζω γυρω στα 12 χρόνια κ δεν εχει δωσει το παραμικρό δικαίωμα στο χωριό που ζεί με την οικογενειά του αλλά ειναι αλβανός θα θεωρηθει ρατσιστικό ??? ετσι κ τους σφηνωθεί κατι στο μυαλό δεν τους το βγαζεις με τίποτα ...μιλάμε για πολύ ισχυρογνωμονες κ βεβαια ολα τα ξερουν κ ολα τα φτιάχνουν
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]