Ο χρήστης gastone13 έγραψε:
Καλησπέρα, αν μπορει κάποιος με σιγουριά θα ήμουν υπόχρεος. Σε ενα Skoda pick up ντίζελ κινητήρας ΑΕF 1,9 ο κατασκευαστής προτείνει 20W50 ιξώδες .Αν δεν κάνω λάθος σε αυτον τον τύπο λαδιού υπάρχουν μόνο ορυκτέλαια. Μπορώ να αλλάξω ιξώδες ώστε να βάζω τουλάχιστον ημισυνθετικά? Κυρίως με ενδιαφέρει το θέμα μείωσης κατανάλωσης καυσίμου.
Πόσα χλμ έχει ο κινητήρας και ποιας χρονιάς είναι;
Καίει καθόλου λάδια; Τι διαδρομές κάνεις (κρύο/ζεστό κινητήρα, διάρκεια, χλμ) και πόσο το πιέζεις;
Μόνο 20w50 γράφει το βιβλιαράκι; Άλλες προδιαγραφές;Το έψαξα λίγο με βάση τον κωδικο 'AEF 1.9' και βλέπω 5w40 σε 2 σελίδες. 1, 2
Και μια σχετική κουβέντα http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... er=1604810
'Have you done all the other things that could improve the FE? Tire inflation, fuel system cleaner, air filter, etc'Αν κουράστηκες να το ψάχνεις μπορείς να ακολουθήσεις ότι προτείνει ο μουσάτος και να δεις πως πάει. Να παρακολουθείς όμως και την στάθμη!
Το αμάξι σύμφωνα με το κοντέρ έχει 142000 χλμ. Λάδια δεν καίει και η χρήση του είναι ήπια δλδ δεν κάνω αλλαγές στους κόφτες δεν τρέχω και γενικά οδηγώ ήρεμα με αυτό αφού δεν είναι αμάξι επιδόσεων αλλά εργάτης. Το βιβλιαράκι (στα γερμανικά αφού από εκεί ήρθε )αναφέρει μόνο το 20/50 και καμιά άλλη εναλλακτική. Οι διαδρομές που κάνει είναι αστικές- ημιαστικές και συχνά με κρύο μοτέρ. Τελος το αμάξι είναι του 1996.
Στην θέση σου θα δοκίμαζα κάποιο 10w40 (πχ Amsoil ΑΜΟ) ή 5w40 ή 0w40 και θα παρακολουθούσα από κοντά.
30άρι ίσως σε επόμενη φάση (πχ Amsoil HDD, όπως έχω βάλει εγώ σε Xantia CT επίσης του 1996)