-
Θεωρούν το ιξώδες μεγάλο για 30άρι λάδι, λογικό αν προηγουμένως έβαζες 40άρι μιας και τώρα στο μοτέρ σου έχεις μια μίξη τύπου 80/20 30άρι και 40άρι (ενδεικτικά νούμερα).
Αν δεν τα έχεις αλλάξει τα λάδια μπορείς να τα αφήσεις μέχρι τις 20.000 και τότε να ξαναστείλεις δείγμα. Η ένδειξη service τί λέει? -
Τώρα ξαναβαλα πάλι τα Fuchs ,στις 25.000km το assyst plus προτείνει την αλλαγή λιπαντικου και παει σχεδόν ακριβώς όπως ο χιλιομετρητης με μια μικρή απόκλιση .
Θα τα αφήσω γύρω στις 19.000km . -
Έπεσε στα χέρια μου ένα φυλλάδιο του mobil1 και ανάμεσα στα πολλά μαρκετίστικα που γράφει, αναφέρει και κανα δυο πραγματούδια που εγώ τουλάχιστον αγνοούσα. Συγκρίνοντας λοιπόν, new life 0w40 με extended life 10w60, ότι το δεύτερο έχει τη μισή πτητικότητα (νταξ στους 250C βέβαια) και επίσης έχει 55% περισσότερα πρόσθετα διαστολών τσιμούχας (για τα τσιμουχάκια βαλβίδων). Δεν ξέρω αν ισχύει σε όλα τα πιο παχύρευστα λιπαντικά μιας μάρκας, αλλά ίσως προσθέτει κάτι στο κλισέ 'βάλε πιο χοντρό να μη στο καίει'.
-
Ναι, ισχύει (και αυτό).
Αν μπορείς να βρεις ίδιας ποιότητας και ίδιων πακέτων πρόσθετων, λιπαντικά (χλωμό) τότε δεν υπάρχει λόγος να επιλέξεις το 0W γιατί το πρωί εδώ δεν έχει -25C.
Τα αμάξια εδώ ξεκινούν άνετα με 5W και 10W και δεν χρειάζονται τα πολύ λεπτά συστατικά που περιέχουν τα λιπαντικά 0W για να ξεκινούν με -25C.
-
To θέμα δεν είναι να πάρει μπρος, είναι και τι φθορές θα έχει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας.
Άλλωστε το W μετράται στους 40C, και προφανώς ακόμα και μια εκκίνηση με το λάδι στους 40C είναι 'κρύα' εκκίνηση.@Nikos204 τί φίλτρο λαδιού βάζεις?
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
To θέμα δεν είναι να πάρει μπρος, είναι και τι φθορές θα έχει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας.
Άλλωστε το W μετράται στους 40C, και προφανώς ακόμα και μια εκκίνηση με το λάδι στους 40C είναι 'κρύα' εκκίνηση.@Nikos204 τί φίλτρο λαδιού βάζεις?
Μια και μονο ψυχρη εκκινηση του κινητηρα η φθορα του ισοδυναμει με μια διαδρομή σε εθνικη οδο
Αναλογα με την επιλογη του ιξώδες
15W40 =Με διαδρομη 300km σε εθνικη οδο! 10W40 =Με διαδρομη 60km σε εθνικη οδο! 5W40 =Με διαδρομη 8km σε εθνική οδο! 5W30&0W40 =Με διαδρομη 2km σε εθνικη οδο!
*Ψυχρη εκκινηση θεωρειται η πρωτη αναφλεξη οπου η θερμοκρασια του κινητηρα ειναι κατω απο τους 50°C και οχι μονο η εκκινηση τον χειμωνα.
Περισσοτερες απο 50% ολων τον διαδρομων επιβατικων αυτοκινητων ειναι κατω των 10κm!
H μεγαλυτερη καταναλωση καυσιμου προκυπτει κατα τον χρονο που απαιτειται να φτασει ο κινητηρας την θερμοκρασια κανονικης λειτουργιας του 80-90°C
απo την εταιρεια MOBIL1Της Μann.
-
Αν θες να πειραματιστείς, δοκίμασε να αλλάξεις ενδιάμεσα στην επόμενη αλλαγή λαδιού (ας πούμε στα 9 ή 10 χιλιάδες χιλιόμετρα) φίλτρο λαδιού, να δεις αν θα σου ρίξει τον σίδηρο στην ανάλυση που θα κάνεις στο τέλος. Εννοείται με λίγο συμπλήρωμα για το λάδι που θα χαθεί.
Όχι ότι είναι πολύς ο σίδηρος στο λάδι σου, αλλά αν όντως δεις βελτίωση αξίζει και θα δώσει έξτρα διάρκεια στο μοτέρ σου (σε κάθε περίπτωση βέβαια μιλάμε για πάνω από 1.000.000χλμ. αν όλα πάνε καλά). -
Ο χρήστης Nikos204 έγραψε:
Μια και μονο ψυχρη εκκινηση του κινητηρα η φθορα του ισοδυναμει με μια διαδρομή σε εθνικη οδοΑναλογα με την επιλογη του ιξώδες
15W40 =Με διαδρομη 300km σε εθνικη οδο!
10W40 =Με διαδρομη 60km σε εθνικη οδο!
5W40 =Με διαδρομη 8km σε εθνική οδο!
5W30&0W40 =Με διαδρομη 2km σε εθνικη οδο!*Ψυχρη εκκινηση θεωρειται η πρωτη αναφλεξη οπου η θερμοκρασια του κινητηρα ειναι κατω απο τους 50°C και οχι μονο η εκκινηση τον χειμωνα.
Περισσοτερες απο 50% ολων τον διαδρομων επιβατικων αυτοκινητων ειναι κατω των 10κm!
H μεγαλυτερη καταναλωση καυσιμου προκυπτει κατα τον χρονο που απαιτειται να φτασει ο κινητηρας την θερμοκρασια κανονικης λειτουργιας του 80-90°C
Κάτι δεν είναι σωστό με τα παραπάνω.
Το παλιό σιβίκ μου έχει 240.000 χλμ και η μηχανή δουλεύει καλύτερα από καινούρια.
Επίσης, δεν έχω αλλάξει λ ούτε καταλύτη και οι ρύποι είναι όπως ήταν καινούριο.
ΑΛΛΑ μετά από 19 χρόνια (τα πρώτα 14 με 15W50 και μετά με 15W40 ή 10W40) έχει πάνω από 6.000 κρύες εκκινήσεις δηλαδή 1.800.000 χλμ;;; -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μια και μονο ψυχρη εκκινηση του κινητηρα η φθορα του ισοδυναμει με μια διαδρομή σε εθνικη οδο
Αναλογα με την επιλογη του ιξώδες
15W40 =Με διαδρομη 300km σε εθνικη οδο!
10W40 =Με διαδρομη 60km σε εθνικη οδο!
5W40 =Με διαδρομη 8km σε εθνική οδο!
5W30&0W40 =Με διαδρομη 2km σε εθνικη οδο!*Ψυχρη εκκινηση θεωρειται η πρωτη αναφλεξη οπου η θερμοκρασια του κινητηρα ειναι κατω απο τους 50°C και οχι μονο η εκκινηση τον χειμωνα.
Το παλιό σιβίκ μου έχει 240.000 χλμ και η μηχανή δουλεύει καλύτερα από καινούρια.
ΑΛΛΑ μετά από 19 χρόνια (τα πρώτα 14 με 15W50 και μετά με 15W40 ή 10W40) έχει πάνω από 6.000 κρύες εκκινήσεις δηλαδή 1.800.000 χλμ;;;οταν μιλανε για φθορα σε θεωριτικο επιπεδο υπολογιζουν στο περιπου παντα, σε 2 ιδια αυτοκινητα με ιδιο κινητηρα με την ιδια χρηση στο ιδιο χρονικο διαστημα και με τον ιδιο αριθμο χιλιομετρων οι διαφορα την φθορας των κινητηρων τους μπορει να ειναι τεραστια.
-
Για 2,5 εκ χλμ. υπολογίζω το Σίβικ του λεονπ, έχει ξεχάσει να προσθέσει αυτά που έχει ήδη διανύσει καθώς και τη διόρθωση για το 15-50.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Κάτι δεν είναι σωστό με τα παραπάνω.Το παλιό σιβίκ μου έχει 240.000 χλμ και η μηχανή δουλεύει καλύτερα από καινούρια.
ΑΛΛΑ μετά από 19 χρόνια (τα πρώτα 14 με 15W50 και μετά με 15W40 ή 10W40) έχει πάνω από 6.000 κρύες εκκινήσεις δηλαδή 1.800.000 χλμ;;;Πως γινεται να προτεινει ο κατασκευαστης 15-50 σε τετοια πολυστροφα μοτερ? Το ιδιο και σε lancer MY94 1.3 συγγενη μου, εμπαιναν ανεκαθεν 15-50 bp visco 7000, και τωρα 3 χρονια 10-40 semi. To μοτερ τυφλωνει ετσι οπως γυαλιζουν τα μεταλλα μεσα.
-
Φτιάχνανε μοτέρια τότες οι σαμουράιδες, όχι μπαρμπούτσαλα.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
ΑΛΛΑ μετά από 19 χρόνια (τα πρώτα 14 με 15W50 και μετά με 15W40 ή 10W40) έχει πάνω από 6.000 κρύες εκκινήσεις δηλαδή 1.800.000 χλμ;;;Πως γινεται να προτεινει ο κατασκευαστης 15-50 σε τετοια πολυστροφα μοτερ? Το ιδιο και σε lancer MY94 1.3 συγγενη μου, εμπαιναν ανεκαθεν 15-50 bp visco 7000, και τωρα 3 χρονια 10-40 semi. To μοτερ τυφλωνει ετσι οπως γυαλιζουν τα μεταλλα μεσα.
Πριν 20 χρόνια τι λάδια κυκλοφορούσαν;
-
To mobil 1 0-40 ηταν το κορυφαιο νομιζω. Και 10-40 κυκλοφορουσαν, και χοντρολαδα οπως αυτα που αναφερουμε.
-
Mobil 1 15W50 συνθετικά όταν το αμάξι ήταν καινούριο, το έσκιζα και τα λάδια μετά από 6, 7, 8.000 χλμ ήθελαν αλλαγή (μετά ο κινητήρας ήταν πολύ πιο ήσυχος).
Τα τελευταία 25.000 χλμ δεν το τρέχω καθόλου (7,1 λτρ/100χλμ μέση κατανάλωση σε αστικές/περιαστικές διαδρομές) και τα ημισυνθετικά λάδια 15W40, 10W40 δεν χαλάνε ποτέ, μετά την αλλαγή σε 10-15.000 χλμ ο ήχος του κινητήρα δεν αλλάζει καθόλου.
Όταν το έσκιζα, με τα συνθετικά λάδια να έχουν 10.000 δύσκολα χιλιόμετρα, ακουγόταν σαν αλυσοπρίονο - ήθελε καινούρια λάδια.Στην Αμερική ο κατασκευαστής (καινούριο) πρότεινε 5W30,
στην Ευρώπη 10W40, 15W40, 15W50. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Στην Αμερική ο κατασκευαστής (καινούριο) πρότεινε 5W30,
στην Ευρώπη 10W40, 15W40, 15W50.Λεωνιδα για τις ιδιες θερμοκρασιες μιλας?
-
Υπό ιδανικές συνθήκες ο κινητήρας μπορεί να κάνει 1.000.000 μίλια και να βγει σαν καινούργιος. Δείτε το πείραμα με το Mobil 1 και την BMW e30 που έχει μπει αρκετές φορές εδώ. Βάση φθοράς το συγκεκριμένο μοτέρ θα μπορούσε να ξανακάνει ολόκληρο το τεστ χωρίς πρόβλημα. Αλλά κατά βάση δεν είχε εκκινήσεις το μοτέρ, τουλάχιστον για τα περισσότερα χιλιόμετρα του τεστ. Επιπλέον είχε άριστη ποιότητα βενζίνης αλλά και αέρα χωρίς σκόνες.
-
To παρόν αναρτήθηκε πριν από 12 χρόνια στην πρώτη σελίδα του θρεντ:
από kouk » 05/07/02 18:30
OΚ να σας πω κι εγω.
Αφου δοκίμασα πολλά λάδια και ιξώδη (σωστός catalyst),κατέληξα στα εξής.
Το Castrol 10/60 αν και εχει τις καλύτερες συστάσεις εκανε το μοτέρ μου (2λιτρο 6κύλινδρο ΒMW) να 'κουδουνίζει'.
Τα Selenia 10/60 προσφέρουν χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας και αντοχή στις 'καταπονήσεις'
Τα καλύτερα ομως που εχω δοκιμάσει ειναι τα Motul 300V 15/50.Αν και η θερμοκρασία ladio;y φθάνει μέχρι και τους 112 βαθμούς περιπου σε σκληρή χρήση πέφτει αμέσως μετά και το λάδι κρατάει πάντα την συνοχ'η του.
Τα παραπάνω εχουν δοκιμαστεί και σε πίστα (Μέγαρα).
Το Motul μάλιστα ειναι το μόνο που μετά 4 γύρους στην πίστα δεν ακούς τις βαλβίδες να χτυπάνε.Aν ο άνθρωπος αυτός τα ξανάγραφε αυτά σήμερα, οι περισσότεροι θα του λέγανε να πάει σε τίποτα 0w10, 0w-20, βαριά βαριά σε 5w-30 'για να προστατεύσει τον κινητήρα από τις φθορές'. Μιλάμε στο ίδιο μοτέρ πάντα.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
To παρόν αναρτήθηκε πριν από 12 χρόνια στην πρώτη σελίδα του θρεντ:από kouk » 05/07/02 18:30
OΚ να σας πω κι εγω.
Αφου δοκίμασα πολλά λάδια και ιξώδη (σωστός catalyst),κατέληξα στα εξής.
Το Castrol 10/60 αν και εχει τις καλύτερες συστάσεις εκανε το μοτέρ μου (2λιτρο 6κύλινδρο ΒMW) να 'κουδουνίζει'.
Τα Selenia 10/60 προσφέρουν χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας και αντοχή στις 'καταπονήσεις'
Τα καλύτερα ομως που εχω δοκιμάσει ειναι τα Motul 300V 15/50.Αν και η θερμοκρασία ladio;y φθάνει μέχρι και τους 112 βαθμούς περιπου σε σκληρή χρήση πέφτει αμέσως μετά και το λάδι κρατάει πάντα την συνοχ'η του.
Τα παραπάνω εχουν δοκιμαστεί και σε πίστα (Μέγαρα).
Το Motul μάλιστα ειναι το μόνο που μετά 4 γύρους στην πίστα δεν ακούς τις βαλβίδες να χτυπάνε.Aν ο άνθρωπος αυτός τα ξανάγραφε αυτά σήμερα, οι περισσότεροι θα του λέγανε να πάει σε τίποτα 0w10, 0w-20, βαριά βαριά σε 5w-30 'για να προστατεύσει τον κινητήρα από τις φθορές'. Μιλάμε στο ίδιο μοτέρ πάντα.
Δοκίμασε 2 60άρια και 1 50άρι και κατέληξε ότι το 50άρι σε χρήση πίστας (άρα δε μας νοιάζει το W) ήταν καλύτερο. Αυτό ήταν κόντρα στη λογική της εποχή που ήταν 'πίστα!?? 60άρι μη σπάσουμε κανένα νύχι'
Δε δοκίμασε όμως 40άρι όπως το Mobil 1 0W-40. Πιθανότατα να έβρισκε το 40άρι επίσης καλύτερο ή ακόμα και να προτιμούσε ένα 5W-30 συμβατό με το μοτέρ του (ανάλογα πόσο παλιό μοτέρ έχει).
Το γεγονός είναι ότι σήμερα η BMW για τις Μ3 της εποχής, για χρήση πίστας λέει 5W-30 (με μια LL προδιαγραφή που δε θυμάμαι). -
Αν συστήνεται 50άρι κάποιος λόγος υπάρχει, ο κατασκευαστής έχει υπολογίσει ότι ο κινητήρας του το χρειάζεται είτε γιατί θέλει το πολύ ισχυρό φίλμ είτε γιατί ζεσταίνεται και στις θερμοκρασίες που φτάνει το 50 γίνεται σαν το 30 στους 100 βαθμούς (που είναι περίπου το σωστό ιξώδες για όλους).
Για 112 βάθμούς όταν ζορίζεται το 40 πρέπει να φτάνει, το 60 είναι σίγουρα υπερβολή. Εκτός αν (πάλι ο κατασκευαστής ξέρει καλύτερα) η μέτρηση του θερμομέτρου δείχνει μια γενική εικόνα που δεν είναι ενδεικτική κάποιων σημείων στον κινητήρα που φτάνει παραπάνω...
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]