-
Tην πιθανότητα να αφήσεις τους πειραματισμούς και να βάλεις πάλι τα 10-40 με τα οποία πήγες τα πρώτα 140.000 χλμ χωρίς πρόβλημα μέχρι στιγμής, γιατί την έχεις απορρίψει?
-
Του αρέσει το vivere pericolosamente
-
Εγώ για κινητήρα με τόσα χλμ στην πλάτη του, και τόσο απλό και χαλαρό προφίλ χρήσης δεν θα έκανα τίποτα πλέον._
-
Εσύ, για ρώτα και τους εραστές των νερών / λαδιών τι θα σου πούνε !
-
Τo Dexos είναι πολύ καλό λάδι, βεβαιώσου όμως ότι καλύπτει τις προδιαγραφές που λέει το βιβλιαράκι. Αν σου αναφέρει κάποια PSA προδιαγραφή (πx. Dexos είναι Opel προδιαγραφή) βρες λιπαντικό που να την καλύπτει.
Με ένα συνθετικό θα το κρατάς μέσα όλο το χρόνο ( ή και περισσότερο αν έχεις oil service computer) και θα κάνεις οικονομία προσφέροντας το καλύτερο από πλευράς προστασίας στον κινητήρα σου. -
Tα Dexos 1 και Dexos 2 είναι λάδια προδιαγραφών GM με Licence, το ξέρεις άλλωστε, πως μπορείτε όμως και προτείνεται λάδια για κινητήρες που δεν γνωρίζεται, αλλά και την κατάσταση των οποίων δεν γνωρίζετε, ειλικρινά απορώ, αλλά είσαστε καλυμένοι γιατί οι όποιες φθορές αν υπάρξουν είναι μακροχρόνιες 20-30.000 χλμ, ποιός θα θυμάται τι είπε ποιός και γιατί, αρκεί να προτείνουμε να δείξουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για τα λάδια, και ΄ντάξει μωρέ τώρα, μια χαρά θα είναι.
Πές ένα, εγώ στο δικό μου βάζω αυτά τα λάδια, και μην πέρνεις κανένα στο λαιμό σου.
Αν θέλεις κάνε και μια ουδέτερη ανάλυση γενικά για τα λάδια να δείξεις τις γνώσεις σου, και μην προτείνεις, τα αυτοκίνητα είναι ξένα και έχουν τα βιβλιαράκια τους και ο κατασκευαστής τους ξέρει καλύτερα από όλους, ή μήπως όχι ? -
Τo Dexos είναι πολύ καλό λάδι, βεβαιώσου όμως ότι καλύπτει τις προδιαγραφές που λέει το βιβλιαράκι. Αν σου αναφέρει κάποια PSA προδιαγραφή (πx. Dexos είναι Opel προδιαγραφή) βρες λιπαντικό που να την καλύπτει.
Με ένα συνθετικό θα το κρατάς μέσα όλο το χρόνο ( ή και περισσότερο αν έχεις oil service computer) και θα κάνεις οικονομία προσφέροντας το καλύτερο από πλευράς προστασίας στον κινητήρα σου.Στα τονίζω μπας και καταφέρεις να διαβάσεις.
Φθορές ένα μοτέρ 10ετίας με 150.000χλμ. έχει μόνο αν του βάζουν λάθος (διάβαζε ακατάλληλα) λιπαντικά. Δεν αναφέρομαι σε αστοχία τύπου να σπάσει ελατήριο βαλβίδας που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. -
Οι πειραματισμοί ξεκίνησαν γιατί αποφάσισα να πάω σε αραιότερες αλλαγές από 5000 σε 10000 για οικονομία και είπα να πάρω κάτι καλύτερο, εξ ου και το 5 40 που πήγε πολύ καλά σε δούλεμα και κατανάλωση
Μετά και για λόγους οικονομίας ξεθάρεψα και είπα να δοκιμάσω τα 5 30 όπου είχα και το μπόνους της χαμηλότερης κατανάλωσης
(όλα αυτά εφόσον δεν θυσιάζω τίποτα στο μοτέρ και ελπίζοντας και για κάτι καλύτερο)
Άλλωστε εδώ αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε για να ανταλλάσσουμε απόψεις και ανησυχίες, ψειρίζοντας μερικές φορές κάποια πράγματα
Να επαναλάβω το προβληματισμό μου
Το ότι δεν τα καίει, δεν ανάβει λαμπάκι και προτείνονται από το βιβλιαράκι (με μόνη απόκλιση τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες) αρκεί; -
Ο χρήστης kospapad έγραψε:
Καλά το κατάλαβες
Φοβήθηκα από την συμπεριφορά (πιθανό λαμπάκι) και επανήλθα με άτακτη υποχώρηση στα 5 40. Mετά που ασχολήθηκα και κατάλαβα την του συνεργείου είπα να τα ξαναδοκιμάσω και πήρα τα GM
Στην ίδια φάση είμαι και τώρα όπου δεν μπορώ να αποχωριστώ το πρωινό ξεκίνημα (άρα το 5 μπροστά σταθερά ή μήπως 0! ) και ψάχνομαι για την συμπεριφορά στο ζεστό (το 30 ή 40)Το μπροστά νούμερο είναι σχετιζόμενο με το πίσω νούμερο. Δηλαδή το 0w δεν είναι πάντα λεπτότερο από το 10w.
Π.χ. ένα 5w20 είναι λεπτότερο στους 40 από ότι ένα 0w40. Για τους 40 λοιπόν βλέπεις τι συμβαίνει από τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Με ένα calculator όπως http://www.widman.biz/Seleccion/operacional.html μπορείς να δεις τι συμβαίνει σε κάθε θερμοκρασία, κατά προσέγγιση πάντα.Παράδειγμα copy/paste από αλλού:
Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D-445) 83.7
http://www.amsoil.com/shop/by-equipm...rsports-0w-40/Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D445) 72.9
http://www.amsoil.com/shop/by-produc...otorcycle-oil/Ενώ το 10w30 είναι λεπτότερο στους 40 βαθμούς από ότι το 0w40 δεν ισχύει το ίδιο χαμηλότερα, π.χ. στους 5 βαθμούς.
Εκεί, με το εργαλείο υπολογισμού ρευστότητας, βλέπουμε πως το 10w30 έχει 505.49 cSt ενώ το 0w40 έχει 468.88 cSt.Ανάλογα πράγματα συμβαίνουν και πάνω από τους 100 βαθμούς.
Όσο όμως μεγαλώνει το viscosity index τόσο μικρότερη η διάρκεια και η σταθερότητα του λαδιού, και για αυτό πρότεινα 10w30, αν τα ζεστάματα σου είναι λίγα για τα χιλιόμετρα που κάνεις και η χρήση δεν προκαλεί υπερθερμάνσεις του λαδιού. -
Το ότι δεν τα καίει, δεν ανάβει λαμπάκι και προτείνονται από το βιβλιαράκι (με μόνη απόκλιση τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες) αρκεί;Όχι, δεν αρκούν.
-
Η συμπεριφορά που περιγράφεις ταιριάζει με το ότι στους 5ο το 0-40 είναι πιο λεπτόρρευστο από το 10 30 (καθώς υπερισχύει το πρώτο νούμερο), ενώ προς τους 40 υπερισχύει το δεύτερο (το 30 πιο λεπτό από το 40)
Νομίζω ως όσο μεγαλύτερη η διαφορά των δύο αριθμών, τόσο μικρότερη η μεταβολή του ιξώδους με την θερμοκρασία, άρα πιο πολλά πρόσθετα, πιο πειραγμένο και άρα καλό, ακριβό, ευαίσθητο στην ανάμειξη,ηλικία, καύσιμο -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Το ότι δεν τα καίει, δεν ανάβει λαμπάκι και προτείνονται από το βιβλιαράκι (με μόνη απόκλιση τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες) αρκεί;Όχι, δεν αρκούν.
Tί αρκεί δηλαδή κατά τη γνώμη σου?
Επιπλέον kospapad τί λέει για τις θερμοκρασίες το βιβλιαράκι?@mesastou: το ότι όσο μεγαλύτερο το VI. τόσο λιγότερο τείνει να κρατά τα χαρακτηριστικά του ένα λιπαντικό νομίζω έχει ακαδημαικό ενδιαφέρον μόνο. Με την έννοια ότι τα κρατά τα χαρακτηριστικά του για όσο το έχουμε στο μοτέρ εφόσον είμαστε εντός προδιαγραφών.
-
Θέλω επιπλέον τρία πράματα :
α. Να είναι των ειδικών προδιαγραφών του κατασκευαστή, αν υπάρχουν τέτοιες, όχι Ντέξος και τα τοιαύτα λοιπόν
β. Να προτείνονται από τον κατασκευαστή και για κινητήρες με κάμποσα χλμ στην πλάτη τους, και για το εν λόγω προφίλ χρήσης, αν υπάρχουν τέτοιες υποδείξεις
γ. Αφού τα θέλει για μια αλλαγή το χρόνο, να είναι κατάλληλα και για το καλοκαίρι, τα οποία δεν είναι όπως λέειΑν τηρεί ΚΑΙ αυτά, μπορώ να τα θεωρήσω κατάλληλα.
-
Νομίζω ότι δεν προτείνονται για εξωτερικές θερμοκρασίες πάνω από 40ο που θεωρώ ότι εξισσοροπείται από την ομαλή χρήση, άσε που ποτέ δεν κατάλαβα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εξωτερική θερμοκρασία αφού το λάδι τελικά θα πάει πάνω από 100 και η θερμοκρασία το καλοκαίρι το πολύ να πάει 50ο
Τι το ιδιαίτερο μπορεί να έχει η προδιαγραφή OPEL DEXOS2 που μπορεί να κάνει τα λάδια ακατάλληλα για άλλα μοτέρ αφού καλύπτονται τα acea Α3 και το API SL, πλέον του 5-30;
-
Ρωτάς 4-5 καινούργια πράματα εδώ. Προτού απαντηθούν αυτά, μπορείς να βάλεις σε σκάνερ το μανουάλι σου, για να δούμε τι θέλει ο κατασκευαστής?
-
https://imagizer.imageshack.us/v2/240x1 ... 7/7j10.png
https://imagizer.imageshack.us/v2/240x1 ... 3/0v9z.png -
Είναι πολύ μικρές! Ανέβασέ τες σε μεγαλύτερη ανάλυση.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
...έχουν τα βιβλιαράκια τους και ο κατασκευαστής τους ξέρει καλύτερα από όλους, ή μήπως όχι ?X2
-
Akyro
-
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]