-
Να το ξαναπώ γιατί μάλλον δε θέλεις να εμπεδώσεις τα γραπτά μου, δεν διαφωνώ για τα καινούργια λάδια στα καινούργια μοτέρ, διαφωνώ κάθετα για τα καινούργια νεράκια σε μοτέρ παλιά με πάνω από 200.000 χλμ και στο ότι δεν φθείρονται οι αντλίες, νομίζω ότι τώρα κατάλαβες τις ενστάσεις μου.
Στο καινούργιο μου Renault που λέει 5-30 ούτε που θα το σκεφτόμουνα να το αλλάξω με ότιδήποτε άλλο, ούτε μάρκα δεν του αλλάζω, έγινα αντιληπτός τώρα ?
Στα τεχνικά θέματα που έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα δεν χωράνε ειρωνίες και επιθετικότητες, όποιος το κάνει το κάνει για άλλους λόγους ή από ανοησία, δεν είμαι ανόητος και δεν έχω άλλους λόγους, δεν ξέρω πως αλλιώς να το θέσω το ζήτημα με τα λάδια.
-
Τότε το σχόλιο που έκανες πιο πάνω είναι τελείως άκυρο. Χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτό
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Βασικά εεεε...Έρχονται τα 0-16, 5-16 από 2016 νομίζω
Χοντρά είναι, θέλουμε πιο λεπτά.
Προσπαθώ να καταλάβω γιατί τόσος αρνητισμός, τόση επιθετικότητα και τόση ειρωνεία. Σε φαντάζομαι να ξιφουλκείς κατά των πολύτυπων λαδιών πριν πολλά χρόνια αλλά μου είναι δύσκολο. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι καιροί και οι απαιτήσεις αλλάζουν. Αν τα μελλοντικά μοτέρ σχεδιάζονται με βάση αυτά τα λάδια δεν βλέπω το πρόβλημα. Δεν είπε κανείς να τα βάλεις στο Quadra σου. Μπορεί βέβαια τα CFD και λοιπά simulations να μην βγούνε πραγματικά, μπορεί να υπάρχουν θέματα αξιοπιστίας αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία δεν γουστάρει τις επαναστάσεις οπότε μάλλον όλα θα πάνε καλά ή περίπου καλά.
Πολλοί υπερσυγχρονοι _ολοκαινουριοι κινητήρες έχουν τους ιδιοκτήτες με το μπουκάλι στο πορτμπαγκαζ.. ...αν οχι στο χέρι
Φταινε οι κινητήρες η' τα νερακια λιπαντικα; ;;;; -
Φταίνε οι κινητήρες ή/και η χρήση τους, στο βαθμό που ισχύει ότι θέλουν λίγο 'τσίτωμα' ώστε να στρωθούν και να κάτσουν σωστά τα ελατήρια. Να το πω αλλιώς, θα καίνε και το πιο χοντρό λάδι.
Σχετικά με τα λεπτά vs χοντρά λιπαντικά νομίζω αξίζει μια σύνοψη.-- Η BMW για τους παλαιότερους πολύστροφους Μ κινητήρες άλλαξε την προδιαγραφή αφού έσπασαν μπιέλα μοτέρ από 60άρι λάδι σε LL01 που είναι η προδιαγραφή για τα νορμάλ μοτέρ της ίδιας εποχής και την έχουν 30άρια και 40άρια λάδια. Δεν εξήγησε το λόγο αλλά σε τεστ που έκαναν άλλοι τα σπασίματα αποδόθηκαν στο 60άρι λάδι και την ανεπαρκή λίπανση που προσέφερε. Για τα τωρινά Μ μοτέρ με τούρμπο σου δίνει επιλογή είτε 60άρι λάδι είτε 30άρι λάδι πάλι χωρίς εξηγήσεις.
-- Υπάρχει γενική τάση στους κατασκευαστές για παλαιότερα μοτέρ να εγκρίνουν και συστήνουν λάδια χαμηλότερου ιξώδους. Για νεότερα μοτέρ όλοι πάνε σε πιο λεπτόρευστα λάδια.
-- Από πλευράς προδιαγραφών φαίνεται πως τα χοντρά λάδια σταδιακά αποκλείονται, ενώ η δημιουργείται νέα κατηγοριοποίηση για να περιγράψει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα 0W-20 λάδια. Το σχετικό άρθρο του SAE δημοσιεύτηκε πρωταπριλιά (!) αλλά φαίνεται πως η σκέψη ισχύει (?) http://articles.sae.org/11945/
πχ. http://www.consumerreports.org/cro/news/2012/09/fuel-economy-race-brings-expensive-oil-to-inexpensive-cars/index.htm -
Επίσης παρατηρήστε αυτό το video που περιγράφει τη λειτουργία των λιπαντικών και ειδικά το διάγραμμα που έχει στο 1 λεπτό περίπου.
http://www.pceo.com/120457_HTHS_Video
Η 'υδροδυναμική' λίπανση, όπου δηλαδή υπάρχει φουλ φιλμ λιπαντικού και βοηθά ένα χοντρό λιπαντικό στο να την επιτύχουμε δεν είναι ο ιδανικός τύπος λίπανσης.
Επιπλέον ακόμα και με 60άρι λιπαντικό σε κρίσιμα σημεία με μεγάλες πιέσεις όπως είναι οι μπιέλες είναι τέτοιες οι πιέσεις που δεν έχουμε ποτέ υδροδυναμική λίπανση. Δυστυχώς δεν έχω εύκαιρο το άρθρο.ΥΓ. Υπάρχουν 3 ήδη λίπανσης η υδροδυναμική, η μικτή και η οριακή. http://www.bobistheoilguy.com/states-of-lubrication/
Στα κρίσιμα σημεία υψηλών πιέσεων στα υψηλά φορτία πάντα έχουμε οριακή λίπανση, δηλαδή τα μέταλλα ακουμπάνε, αλλά η επικάλυψη που τους έχει αφήσει το λιπαντικό τα προστατεύει.
Βέβαια κάθε φορά που αλλάζουμε λιπαντικό αυτή η επικάλυψη φεύγει από τα καθαριστικά πρόσθετα και έχουμε αυξημένες φθορές ώσπου να δημιουργηθεί ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που οι αχρείαστες/πολύ συχνές αλλαγές λιπαντικού κάνουν κακό. -
ΝΙΚΟΛΑ.. .....όταν αλλαζουμε λαδια, αδειαζουμε το Κάρτερ οπουδήποτε αλλού υπήρχε Λάδι εξακολουθεί να υπάρχει απο το παλιό
Σε καμία περίπτωση δεν στεγνωνει ο κινητήρας.. .......
Είναι χειρότερο να μείνει σε ακινησια για μέρες παρά να αλλαξεις λαδια.. .....
Σταμάτα αυτή την καραμελα λοιπόν -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Επίσης παρατηρήστε αυτό το video που περιγράφει τη λειτουργία των λιπαντικών και ειδικά το διάγραμμα που έχει στο 1 λεπτό περίπου.
Η 'υδροδυναμική' λίπανση, όπου δηλαδή υπάρχει φουλ φιλμ λιπαντικού και βοηθά ένα χοντρό λιπαντικό στο να την επιτύχουμε δεν είναι ο ιδανικός τύπος λίπανσης.
Επιπλέον ακόμα και με 60άρι λιπαντικό σε κρίσιμα σημεία με μεγάλες πιέσεις όπως είναι οι μπιέλες είναι τέτοιες οι πιέσεις που δεν έχουμε ποτέ υδροδυναμική λίπανση. Δυστυχώς δεν έχω εύκαιρο το άρθρο.ΥΓ. Υπάρχουν 3 ήδη λίπανσης η υδροδυναμική, η μικτή και η οριακή. http://www.bobistheoilguy.com/states-of-lubrication/
Στα κρίσιμα σημεία υψηλών πιέσεων στα υψηλά φορτία πάντα έχουμε οριακή λίπανση, δηλαδή τα μέταλλα ακουμπάνε, αλλά η επικάλυψη που τους έχει αφήσει το λιπαντικό τα προστατεύει.
Βέβαια κάθε φορά που αλλάζουμε λιπαντικό αυτή η επικάλυψη φεύγει από τα καθαριστικά πρόσθετα και έχουμε αυξημένες φθορές ώσπου να δημιουργηθεί ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που οι αχρείαστες/πολύ συχνές αλλαγές λιπαντικού κάνουν κακό.• Ρευστή λίπανση
[list:346uw86h]o Υδροδυναμική λίπανση
o Υδροστατική λίπανση[/list:u:346uw86h]• Οριακή λίπανση
• Λίπανση υψηλής πίεσης
• Στερεή λίπανση -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
ΝΙΚΟΛΑ.. .....όταν αλλαζουμε λαδια, αδειαζουμε το Κάρτερ οπουδήποτε αλλού υπήρχε Λάδι εξακολουθεί να υπάρχει απο το παλιό
Σε καμία περίπτωση δεν στεγνωνει ο κινητήρας.. .......
Είναι χειρότερο να μείνει σε ακινησια για μέρες παρά να αλλαξεις λαδια.. .....
Σταμάτα αυτή την καραμελα λοιπόνH ζημιά δε γίνεται όταν βγάζουμε τα λάδια, γίνεται από τα καινούργια λάδια. Δεν έχει καμία σχέση με το αν μένει η όχι χωρίς λάδι ο κινητήρας (που όπως λες δε μένει αφού τον έχουμε σβηστό).
@IOANNISTSA οι όροι είναι δική μου απλή μετάφραση στους όρους στο λινκ.
-
H ζημιά δε γίνεται όταν βγάζουμε τα λάδια, γίνεται από τα καινούργια λάδια.
παραιτουμαι.....
-
Βέβαια κάθε φορά που αλλάζουμε λιπαντικό αυτή η επικάλυψη φεύγει από τα καθαριστικά πρόσθετα και έχουμε αυξημένες φθορές ώσπου να δημιουργηθεί ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που οι αχρείαστες/πολύ συχνές αλλαγές λιπαντικού κάνουν κακό.Αν δεν είναι η υδροδυναμική λίπανση η ιδανική πια είναι κατά την άποψη σου;
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
H ζημιά δε γίνεται όταν βγάζουμε τα λάδια, γίνεται από τα καινούργια λάδια.
παραιτουμαι.....
Μαζί σου !
-
Ο χρήστης Vagnar έγραψε:
Αν δεν είναι η υδροδυναμική λίπανση η ιδανική πια είναι κατά την άποψη σου;Δες το διάγραμμα στο 1 λεπτό http://www.pceo.com/120457_HTHS_Video
Το βασικό όμως σημείο είναι ότι ούτως ή άλλως δεν πετυχαίνουμε ποτέ υδροδυναμική λίπανση στα σημεία που τρώνε μεγάλα φορτία. -
Για την ακρίβεια τα συγκεκριμένα λάδια δέν είναι απλώς αγωνιστικά, είναι λάδια qualification.
Δηλαδή τα βάζουν για να στίψουν και τον τελευταίο ίππο απο τον κινητήρα μόνο για τους 1-2 γύρους του pole position. Για τον κανονικό αγώνα βάζουν πιό χοντρά λάδια γιατι αλλιώς η μηχανή δεν θα αντέξει.
Ακριβώς, με τη διαφορά ότι αν δεν τα αλλάξουν και συνεχίσουν την χρήση, το πιο πιθανό η μηχανή να πάρει φωτιά πριν καν τα φτύσει.
Flash Point (PMCC), Degrees Celsius ASTM D93 149
-
Βέβαια κάθε φορά που αλλάζουμε λιπαντικό αυτή η επικάλυψη φεύγει από τα καθαριστικά πρόσθετα και έχουμε αυξημένες φθορές ώσπου να δημιουργηθεί ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που οι αχρείαστες/πολύ συχνές αλλαγές λιπαντικού κάνουν κακό.
Αυτό συμβαίνει όταν παραμένουμε στην ιδια μάρκα λιπαντικού, η μόνο όταν αλλάζουμε και βάζουμε κάποιας άλλης εταιρίας;
-
Ο χρήστης ΓΙΑΝΝΗΣ Μ6 έγραψε:
Βέβαια κάθε φορά που αλλάζουμε λιπαντικό αυτή η επικάλυψη φεύγει από τα καθαριστικά πρόσθετα και έχουμε αυξημένες φθορές ώσπου να δημιουργηθεί ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που οι αχρείαστες/πολύ συχνές αλλαγές λιπαντικού κάνουν κακό.
Αυτό συμβαίνει όταν παραμένουμε στην ιδια μάρκα λιπαντικού, η μόνο όταν αλλάζουμε και βάζουμε κάποιας άλλης εταιρίας;
ουτε στη μια περιπτωση ουτε στην αλλη..........
δεν ξερω που τα διαβασε αυτα,ποιος του τα ειπε κτλ αλλα οταν αλλαζουμε λαδακια κανουμε μονο καλο στον κινητηρα μας! -
Βέβαια κάθε φορά που αλλάζουμε λιπαντικό αυτή η επικάλυψη φεύγει από τα καθαριστικά πρόσθετα και έχουμε αυξημένες φθορές ώσπου να δημιουργηθεί ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που οι αχρείαστες/πολύ συχνές αλλαγές λιπαντικού κάνουν κακό.αρα τα παλαια λιπαντικα δεν καθαριζουν, χανουμε αυτη την ιδιοτητα που εχει το λαδακι και εχουμε τον κινητηρα μας μες την μουργα.
-
Ο χρήστης ΓΙΑΝΝΗΣ Μ6 έγραψε:
Συμβαίνει ούτως η άλλως, αλλά είναι καλύτερα να μην αλλάζουμε μάρκες λιπαντικών μιας και πάντα μένει μια ποσότητα πίσω και η κάθε εταιρεία έχει διαφορετική φόρμουλα με αποτέλεσμα τα λάδια μας να γίνονται αχταρμάς.
Για ό,τι γράφω παραθέτω βιβλιογραφία, δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου όπως ο Έλληνας μηχανικός που απλά ΞΕΡΕΙ μιας και έχει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
αρα τα παλαια λιπαντικα δεν καθαριζουν, χανουμε αυτη την ιδιοτητα που εχει το λαδακι και εχουμε τον κινητηρα μας μες την μουργα.Με κάθε αλλαγή λιπαντικού τα πρώτα χιλιόμετρα δρουν τα καθαριστικά πρόσθετα τα οποία καταναλώνονται σχετικά σύντομα, ας πούμε σε λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα ή 1-2 χιλιάδες. Μετά σταδιακά ξανακάθονται τα προστατευτικά πρόσθετα που αιωρούνται στο λάδι και προσφέρουν προστασία παρά το ότι το λάδι έχει 'μαυρίσει'.
Προσωπικά στα 600 χιλιόμετρα τα λάδια μου έχουν 'μαυρίσει' και δεν έχει μεγάλη διαφορά το χρώμα τους μετά όσο και να τα κρατήσω.
Το θέμα δεν είναι ο κινητήρας να φαίνεται καθαρός (που θα είναι με τα κατάλληλα λιπαντικά) αλλά να προστατεύεται και να μην είναι τελειωμένος μετά από 200.000χλμ. -
Κάποιοι κινητήρες είναι πολύ επιρρεπείς στη δημιουργία μούργας ακόμα και όταν χρησιμοποιείται καλής ποιότητας λιπαντικό. Εκεί το μόνο που σε σώζει είναι οι συχνές αλλαγές.
Μεταξύ της υποτιθέμενης φθοράς λόγω συχνών αλλαγών και βουλωμένης διόδου λόγω μούργας προτιμώ το 1ο
-
Η θεωρία ότι το παλιό λάδι προστατεύει καλύτερα τον κινητήρα και επίσης ότι με καινούριο λάδι ο κινητήρας έχει μεγαλύτερη φθορά βασίζεται αποκλειστικά σε ανάλυση λαδιού.
Αυτό σημαίνει ότι αυθαίρετα δεχόμαστε ότι τα μέταλλα που ανιχνεύει η ανάλυση λαδιού στο λάδι είναι ΑΝΑΛΟΓΑ της φθοράς του κινητήρα.
Εγώ δεν το θεωρώ αυτό σωστό.
Καθώς παλιώνει το λάδι και αυξάνονται τα μέταλλα μπορεί η ποσότητα των μετάλλων να μην είναι ανάλογη της φθοράς του κινητήρα. Δηλαδή θεωρώ ότι το παλιό λάδι δεν μπορεί να κρατήσει σε αιώρηση τόσα μέταλλα.
Κανένας μέχρι τώρα δεν έχει κάνει έρευνα που να αποδεικνύει αν αυτό είναι σωστό ή λάθος.Το ίδιο και για το καινούριο λάδι.
Θεωρώ ότι το καινούριο λάδι καθαρίζει καλύτερα τον κινητήρα και γι αυτό έχει (αναλογικά) περισσότερα μέταλλα το λάδι μετά από αλλαγή.
Πάλι δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει αν αυτό είναι σωστό ή λάθος.Μου έχουν πει ότι τα μέταλλα στο παλιό λάδι ευθύνονται για την καλύτερη προστασία του κινητήρα και το δέχομαι αλλά δεν δέχομαι ότι τα μέταλλα που ανιχνεύει η ανάλυση λαδιού στο παλιό ή καινούριο λάδι είναι ΑΝΑΛΟΓΗ της φθοράς του κινητήρα.
Πιστεύω ότι στο καινούριο λάδι ή στο πολύ παλιό λάδι τα ανιχνεύσιμα μέταλλα δεν δείχνουν ανάλογα την φθορά του κινητήρα και γι αυτό προτιμώ να μην κρατάω πολύ τα λάδια στον κινητήρα.Βέβαια τα σύγχρονα λάδια είναι πολύ καλύτερα από τα λάδια πριν από μερικά χρόνια και αντέχουν πολύ περισσότερο αλλά δεν πιστεύω σε υπερβολές.
Αντίθετα πιστεύω ότι το εργοστάσιο θεωρεί ότι ένας κινητήρας έχει ωφέλιμη ζωή 200-300.000 χλμ και δεν χρειάζεται να αντέξει περισσότερο.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]