-
Πολύ ωραία βίντεο, ειδικά το 2ο! Από ότι υπονοεί, η 'βρωμιά' που μαζεύεται στο λάδι και προκαλεί φθορά στον κινητήρα προέρχεται κυρίως από τον αέρα, οπότε το καλό (χάρτινο) φίλτρο αέρος είναι πολύ σημαντικό.
Επιπλέον, κατά την εκκίνηση αναπτύσσονται τρελές πιέσεις στο κύκλωμα λαδιού τις οποίες πέρα από το φίλτρο βέβαια τις τρώει ο κινητήρας αλλά και η αντλία λαδιού! Για αυτό είναι πολύ σημαντικό το λάδι με χαμηλό ιξώδες.
Πάω στοίχημα ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο ιξώδες του λαδιού και τις χαλασμένες αντλίες λαδιού που καταστρέφουν τον κινητήρα. -
Ναι Νικόλα συμφωνώ μαζί σου. Γενικώς την έψαχνα με τα φίλτρα αέρος, λαδιού και τα λεπτά λάδια και έχω δει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία...
Ας πούμε ότι κάποιος βάζει λεπτό λάδι 'γιατί έτσι λέει ο κατασκευαστής' αλλά τα φίλτρα είναι μούφα τότε έχει γίνει το εξής λάθος:
Το κακό φίλτρο λαδιού μπουκώνει γρήγορα (ας πούμε 5000 χλμ) και μετά το λάδι κυκλοφορεί αφιλτράριστο. Ταυτόχρονα το λεπτό λάδι δίνει μικρό φιλμ λίπανσης και μερικά σωματίδια που δεν τα πιάνει το φίλτρο λαδιού έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από αυτό το φιλμ με αποτέλεσμα μεγαλύτερες φθορές. Φαντάσου τώρα και το φίλτρο αέρος να είναι πολύ διαπερατό...
Το λεπτό λάδι μόνο του δεν κάνει καλό αν δε συνοδεύεται από ποιοτικά φίλτρα.Επίσης όπως ήξερα τα περισσότερα μοτέρ έχουν αντλίες όπου αυξάνοντας τις στροφές αυξάνεται και η πίεση του κυκλώματος.
Πρόσφατα διάβασα εδώ για το Cruze 1.4 turbo στον Καναδά ότι έχει 'variable displacement pump' η οποία διατηρεί σταθερή πίεση???.
Προφανώς έτσι συνδυάζεται το 'βαρύ' για τα Καναδικά δεδομένα 30άρι λάδι που χρειάζεται το turbo με τη διασφάλιση σταθερής πίεσης από την αντλία για προστασία του κινητήρα.ΥΓ: Όποιος έχει γνώσεις και μπορεί να βοηθήσει στα παραπάνω παρακαλώ να δώσει info.
-
Η variable displacement pump νομίζω μόνο καλό μπορεί να προσφέρει και γενικά είναι η πιο εξελιγμένη μορφή της αντλίας λαδιού. Δεν αλλάζει σε τίποτα το σκεπτικό για τα κέρδη από το πιο λεπτό δυνατό λάδι. Σου προσφέρει πλήρη (άρα υποθέτω και ιδανική) πίεση από το ρελαντί, χωρίς να ξοδεύει έξτρα ενέργεια όταν οι στροφές ανέβουν ψηλά και ανοίγει πλέον η βαλβίδα ανακούφισης της πίεσης. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που γράφει ότι η βαλβίδα ανακούφισης σε ένα τυπικό αυτοκίνητο ανοίγει από τις 1000σαλ (!) με κρύο κινητήρα και από τις 3000σαλ ακόμα και όταν είναι ζεστός.
Με δεδομένο ότι η πίεση μένει σταθερή, όσο πιο λεπτό λάδι τόσο μεγαλύτερη ροή, και η ροή μόνο καλό κάνει. Από την άλλη δε θέλουμε ένα λάδι τόσο λεπτό που το φιλμ που αφήνει να μην επαρκεί*. Οπότε αν δε θέλουμε να ρισκάρουμε πάμε με το λεπτότερο που έχει έγκριση κατασκευαστή. Η GM έχει πλέον πολλά Dexos 1 λάδια που είναι 0W-20.*Γενικά από όσο έχω διαβάσει αυτό δε φαίνεται να είναι πρόβλημα. Από την άλλη όμως δεν έχουν δοκιμάσει και πολλοί τα όρια.
-
Και οι καινούργιοι κινητήρες της Renault έχουν αντλίες μεταβλητής παροχής.
-
Εβγαλε η red line λιπαντικα με προδιαγραφες GM Dexos 2, Πολύ καλό για τους κατόζους οπελ και αυτοκινητων GM Group.
Κυκλοφορεί σε 2 ιξώδη
5-30 http://www.redlineoil.com/product.aspx?pid=142&pcid=215-40 http://www.redlineoil.com/product.aspx?pid=144&pcid=21
Στο trade wind εχουν τιμη 13,50 ευρω ανα 946ml.
-
Λέει βέβαια 'recommended for' δεν έχουν δηλαδή την dexos 2 έγκριση από την GM ούτε τα γράφει η GM στη λίστα με τα Dexos 2 λάδια. Aπλά η Redline λέει πως καλύπτουν τις προδιαγραφές.
http://www.gmdexos.com/licensedbrands/d ... rands.html -
Δεν ξερω βεβαια ποσο γρηγορη ειναι στην ενημερωση της η σελιδα της GM. Ας αναμεινουμε λιγο.
-
Στην τελευταία αλλαγή σε κεντρικό μου έβαλαν 5w40 noname. Δικό τους λένε που πληροί τις προδιαγραφές. Πήρα κι ένα έξτρα μπουκάλι να 'χω να συμπληρώνω και όντως δεν έχει ετικέτα.wtf ?
Λέτε να 'χει παίξει κανά τέτοιο σενάριο με φ. λαδιού/φ. αέρα; (Το άλλαξα κι αυτό προχθές γιατί ήταν κατάμαυρο) -
Ο χρήστης ohristou έγραψε:
Δεν ξερω βεβαια ποσο γρηγορη ειναι στην ενημερωση της η σελιδα της GM. Ας αναμεινουμε λιγο.Καλησπέρα! Όσο και να αναμείνουμε τα redline δε θα μπουν στη λίστα των VW, GM, Mercedes.
Για να πάρει μια εταιρεία τη σφραγίδα 'dexos2' πρέπει να σκάσει φράγκα στην GM...
Αν θα τα έβαζα σε δικό μου αμάξι; Ναι!
Αν ήταν το αμάξι της πεθεράς μου όμως όχι!!!! Μόνο από τη λίστα της GM!!!!!The Euro-Series 5W30, Sulfated ash 0.63%, Phosphorus 866ppm, Sulphur 0.28%, Moly 120ppm, TBN 6.3
The Euro-Series 5W40, Sulfated ash 0.78%, Phosphorus 890ppm, Sulphur 0.23%, Moly 120ppm, TBN 7.2πηγή :http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=3029039&page=10
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Στην τελευταία αλλαγή σε κεντρικό μου έβαλαν 5w40 noname. Δικό τους λένε που πληροί τις προδιαγραφές. Πήρα κι ένα έξτρα μπουκάλι να 'χω να συμπληρώνω και όντως δεν έχει ετικέτα.wtf ?
Λέτε να 'χει παίξει κανά τέτοιο σενάριο με φ. λαδιού/φ. αέρα; (Το άλλαξα κι αυτό προχθές γιατί ήταν κατάμαυρο)Φίλε Δημήτρη όταν ένα έμβολο κατεβαίνει 'σπρώχνει' το λάδι κάτω με ένα ελατήριο (από τα 3 που έχει) και αφήνει ένα απειροελάχιστο φιλμ λαδιού βάσει και των προδιαγραφών του σχεδιαστή. Στο έργο αυτό βοηθούν κάποιες μικρές τρύπες του εμβόλου(oil return holes) από όπου διαφεύγει το πλεονάζον λιπαντικό και οδηγείται στο κάρτερ.
Στη δική σου περίπτωση ή το ελατήριο δεν κάνει καλή στεγάνωση ή οι μικρές αυτές τρύπες βούλωσαν. Αιτία η μεγάλη θερμοκρασία μέσα στον κύλινδρο που καβουρνιάζει ένα κακής ποιότητας, ακατάλληλο ή απλά ξεχασμένο λάδι. Έχεις δουλέψει 10-40 για 10-15000 χλμ;
Επίσης πολλοί λένε ότι σε μεγάλη θερμοκρασία κυλίνδρου συμβάλλει ξεχασμένο-κακής ποιότητας αντιψυκτικό σαν αυτά τα χρωματισμένα ροζ-πράσινα νεράκια που πουλάνε σε τιμές ευκαιρίας...Συνδυασμός ευπαθούς σχεδιασμού με συντήρηση...
-
Για ελατήρια λαδιού μου είπε ο μηχανικός της daihatsu, πολύ πιθανόν κολλημένα λόγω μεγάλης θερμοκρασίας. Ποτέ δε μου έχει ανάψει όμως και πάντα τα λάδια τα άλλαζα στην προβλεπόμενη ώρα τους όταν όλα ήταν καλά. Στα 7500 δλδ χωρίς να λείπει σταγόνα.
Αυτό με το αντιψυκτικό όμως τι ρόλο παίζει; Η αλήθεια είναι ότι για μεγάλο διάστημα δεν είχε συμπληρωθεί, παρόλο που δεν είχε πέσει κάτω απ'το min και του έλεγα του μηχανικού του άλλου να βάλει αλλά λέει δε χρειάζεται οκ είναι . Μου συμπλήρωσαν τις προάλλες όμως.
Όπως και να 'χει το κατέβασμα/άνοιγμα δε το γλυτώνω
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Η variable displacement pump νομίζω μόνο καλό μπορεί να προσφέρει και γενικά είναι η πιο εξελιγμένη μορφή της αντλίας λαδιού. Δεν αλλάζει σε τίποτα το σκεπτικό για τα κέρδη από το πιο λεπτό δυνατό λάδι. Σου προσφέρει πλήρη (άρα υποθέτω και ιδανική) πίεση από το ρελαντί, χωρίς να ξοδεύει έξτρα ενέργεια όταν οι στροφές ανέβουν ψηλά και ανοίγει πλέον η βαλβίδα ανακούφισης της πίεσης. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που γράφει ότι η βαλβίδα ανακούφισης σε ένα τυπικό αυτοκίνητο ανοίγει από τις 1000σαλ (!) με κρύο κινητήρα και από τις 3000σαλ ακόμα και όταν είναι ζεστός.
Με δεδομένο ότι η πίεση μένει σταθερή, όσο πιο λεπτό λάδι τόσο μεγαλύτερη ροή, και η ροή μόνο καλό κάνει. Από την άλλη δε θέλουμε ένα λάδι τόσο λεπτό που το φιλμ που αφήνει να μην επαρκεί*. Οπότε αν δε θέλουμε να ρισκάρουμε πάμε με το λεπτότερο που έχει έγκριση κατασκευαστή. ...
*Γενικά από όσο έχω διαβάσει αυτό δε φαίνεται να είναι πρόβλημα. Από την άλλη όμως δεν έχουν δοκιμάσει και πολλοί τα όρια.+1
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Καλημέρα.
Για Peugeot 107 (κινητήρας Toyota 1.0 VVT-i) ποιο από τα παρακάτω λάδια θα προτιμούσατε (ανεξαρτήτως κόστους);
- TOTAL QUARTZ 9000 5W40 (ACEA A3/B4).
- TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W30 (ACEA C2).
Και τα δύο είναι συνθετικά και προτείνονται από τον κατασκευαστή. Όπως φαίνεται παρακάτω από τις προδιαγραφές ACEA, και τα δύο κάνουν για κινητήρες βενζίνης και diesel. Τα C2 θεωρητικά αυξάνουν τη ζωή του φίλτρου σωματιδίων diesel (DPF) και του τριοδικού καταλύτη (TWC) και βελτιώνουν την κατανάλωση καυσίμου.
Στην τελευταία αλλαγή προτίμησα τα INEO 5W30, αλλά είδα επιφυλακτικό τον μηχανικό (του τα πήγα ο ίδιος).
Επιπλέον, έχω την εντύπωση ότι στην κρύα εκκίνηση κάνει περισσότερο θόρυβο από πριν (μπορεί και να είναι ιδέα μου).*A3/B4: Stable, stay-in-grade oil intended for use in high performance gasoline and direct injection diesel engines, but also suitable for applications described under A3/B3 ... for extended drain intervals where specified by the engine manufacturer, and/or for year-round use of low viscosity oils, and/or for severe operating conditions as defined by the engine manufacturer).
C2: Stable, stay-in-grade oil intended for use as catalyst compatible oil in vehicles with DPF and TWC in high performance car and light van diesel and gasoline engines designed to be capable of using low friction, low viscosity oils with a HTHS higher than 2.9 mPa.s. These oils will increase the DPF and TWC life and provide fuel economy benefit.*
Καλημέρα! Στην τελευταία αλλαγή τι μάρκα φίλτρο λαδιού έβαλες; Εγώ είχα το ίδιο με φίλτρο της AMC (Avensis 1.8 VVTI). Με φίλτρο Toyota έφτιαξε. Με το φίλτρο αυτό είχα τον ίδιο ήχο εκκίνησης ακόμα και μετά από 8 ημέρες ακινησίας.
Η Toyota προτείνει ILSAC λιπαντικό 5w30. Αν λοιπόν βάλουμε ILSAC GF-5 ή GF-4 στο παρακάτωεργαλείο θα δούμε ότι είναι παρόμοια με Α5/B5 και όχι με Α3/Β4. Τα API και ILSAC είναι περισσότερο για την αμερικάνικη αγορά ενώ στην Ευρώπη έχουμε το διαχωρισμό κατά ACEA. Οπότε Α5/Β5 πλησιάζει περισσότερο στις προτάσεις της Toyota.
Edit: Από τα παραπάνω μη συμπεράνεις ότι αν βάλεις 5-40 ή 5-30 Α3 θα εκραγεί το μοτέρ.
Έχοντας aygo εδώ και 5 χρόνια και 35Κ χιλιόμετρα το έχω ψάξει λίγο και για normal χρήση θα συμφωνήσω με τα παραπάνω. Δηλαδή να βάλεις χωρίς προδιαγραφή Α3 αλλά με A5 (αυτό δίνουν οι σχεδιαστές του κινητήρα = daihatsu) . Αν θυμάμαι καλά, από κάποια στιγμή και μετά το manual αναγράφει και το 0w20.
http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_KR_engine
http://www.oil4motor.com/en/cars-oil/TO ... 82008-%29/
http://www.pakwheels.com/forums/oil-fue ... o-1kr-fe-2 -
@ dimitspan
Η θερμοκρασία που λέει ο μηχανικός αφορά το εσωτερικό του κυλίνδρου της οποίας δεν έχεις ένδειξη. Η ένδειξη που έχεις (λαμπάκι ε;) όταν ανάψει έχουν ήδη λιώσει τα μέταλλα... και αφορά τη θερμοκρασία αντιψυκτικού.Κοίτα σε αυτό το pdf
Δεν αφορά τον 1krfe αλλά ton 1zzfe ωστόσο υπάρχουν ομοιότητες...
Και οι 2 κινητήρες έχουν μεγαλύτερη διαδρομή σε σχέση με τη διάμετρο του εμβόλου (1zzfe 7991.5 και 1krfe 7184)Τι προσφέρει αυτό; Στη σελίδα 4 του πάνω κειμένου λέει: 'It is considered that the longer the stroke, the more compact the combustion chamber, which results in better thermal efficiency and, hence, increased fuel economy. '
Ταυτόχρονα όμως: 'When the stroke is made longer, the piston speed increases, adversely affecting oil consumption. It therefore becomes necessary to increase piston ring tension. '
Τελικά στην πρώτη γενιά του αυτός ο κινητήρας είχε τεράστια προβλήματα κατανάλωσης λαδιού. Γνωστός μου με παλιό avensis του άλλαξαν μοτέρ στην εγγύηση. Κόλλαγε το ελατήριο λαδιού και βούλωναν οι τρύπες επιστροφής στο πιστόνι.
Στη δεύτερη γενιά μετά το 2003 αύξησαν τις τρύπες από 4 σε 8 και βελτιώθηκε το ελατήριο. Επίσης προτάθηκε η χρήση 5-30 για να αυξηθεί η ροή και έτσι να προλαβαίνει το λάδι να κατεβαίνει από τις τρύπες έτσι ώστε να μην εγκλωβίζεται στο θάλαμο καύσης και να καίγεται.
Ξέχασα να σου πω. Κοίτα και σελίδα 5 πως προσπάθησαν στο σχεδιασμό να 'πλησιάσουν' το αντιψυκτικό στη βαλβίδα για να πετύχουν χαμηλότερη θερμοκρασία 'The elimination of the shrink-fit space enabled the water jacket to be placed closer to the valve seat, which has helped decrease the temperature of the combustion chamber wall'.
Σόρυ αν τα λέω λίγο ερασιτεχνικά αλλά αυτό είμαι...
Edit: Δες λίγο το γνήσιο 5w-30 της Toyota tgmo 5w-30
-
...
Edit: Δες λίγο το γνήσιο 5w-30 της Toyota tgmo 5w-30πλάκα έχει αυτό 'it also meets all the requirements of ACEA A3/B3-04 with the exception of the HTHS / shear stability viscosity'
Κατά την γνώμη μου το διάγραμμα που έχει την τελευταία σελίδα **ισχύει **για τα περισσότερα σύγχρονα (σκόπιμα αόριστο αυτό ) αυτοκίνητα με λίγα χιλιόμετρα και κανονική οδήγηση.
-
μια χαρά τα λες για μένα που δεν γνωρίζω
είδα και βιντεάκια ενός τύπου που επεξηγεί τις λειτουργίες, π.χ. http://www.youtube.com/watch?v=saPGX-1qC4M
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
μια χαρά τα λες για μένα που δεν γνωρίζω
είδα και βιντεάκια ενός τύπου που επεξηγεί τις λειτουργίες, π.χ. http://www.youtube.com/watch?v=saPGX-1qC4M
δες αυτο αν δεν το ειδες
-
Λίγο αργά κάνω την ερώτηση..... αλλά απο το ολότελα.
Ο πεθερός μου έχει ένα vw bora 1.6 2002 μοντ. το οποίο εδώ και 100.000 χλμ που έχει το πήγαινε στην αντιπροσωπεία για service(Είναι απο εκείνα τα άτομα που άμα σφινωθεί κάτι στο μυαλό δεν αλλάζει).
Τώρα όμως που μπήκε στο αγγούρι στο @@λο και δεν παίζει φράγκο είπε να ακολουθήσει την μαγική μου συνταγή(δικά μας λάδια κτλ). Τόσο καιρό η πανέξυπνη vw του έβαζε λάδι 15W40 με προδιαγραφές VW 501 01, και τον προέτρεπε να κάνει αλλαγή σε 15.000χλμ. Αν διάβασα καλά απο το κουτί είναι mineral based oil, που κόβω το χέρι μου ότι ούτε για 5.000χλμ δεν είναι.
Το ερώτημα είναι το εξής:
Εχω παραγγείλει ήδη 5 λίτρα προδιαγραφών vw 502.00 5W40 που υποτίθεται ότι έπερνε κανονικά αυτός ο κινητήρας.
Να υποθέσω ότι μετά απο την μακροχρόνια χρήση του παραπάνω λαδιού το 5W40 θα το καίει σαν νεράκι; -
δεν ειναι απολυτο οτι θα στο καιει αλλα και αν συμβει ισως να μην φταιει η προτερη χρηση του 15/40.....
για μενα ενα 10w/40 να ηταν πιο σωστη λυση για overall χρηση και αλλαγη καθε 10Κ χλμ το πολυ -
Δείτε το έρμο το βιβλιαράκι... Το VW 501.01 που έβαζαν είναι μέσα στις προδιαγραφές? Μου κάνει εντύπωση να βάζουν ορυκτέλαιο(?) σε μοτέρ τόσο σύγχρονο. Υποθέτω μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε 504 λάδι. Δείτε στο βιβλιαράκι όμως αν αναφέρει 503 ή τη νεότερη 504 προδιαγραφή.
Τα 504 γενικά είναι 5W-30 λάδια.ΥΓ. Γενικά οι αντιπροσωπείες έχουν μια τάση να βάζουν ημισυνθετικά όπου δεν είναι υποχρεωτικά τα συνθετικά ώστε να τις επισκέπτεσαι πιο τακτικά. Παρά ταύτα δε νομίζω να υπήρξε πρόβλημα από τη συχνότητα των αλλαγών, αρκεί το λάδι να καλύπτει τις προδιαγραφές του κινητήρα.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]