-
καλημέρα παιδιά , τα amsoil τα εχετε δοκιμάσει;ειναι απο τα πιο κορυφαια λιπαντικα κινητηρα εσωτερικης καυσης.Υπαρχουν τεστ που εχουν γινει δεν ειναι απλα οτι το εχω δοκιμασει!Καλημερα!
-
Ο χρήστης apsogos έγραψε:
καλημέρα παιδιά , τα amsoil τα εχετε δοκιμάσει;ειναι απο τα πιο κορυφαια λιπαντικα κινητηρα εσωτερικης καυσης.Υπαρχουν τεστ που εχουν γινει δεν ειναι απλα οτι το εχω δοκιμασει!Καλημερα! -
Μικρό σχόλιο σχετικά με φυγόκεντρο και το λάδι.
Κάποιος κινητήρας, νομίζω της celica σε κάποια φάση τοποθετήθηκε στην Elise. Λόγω αυξημένων πλευρικών επιταχύνσεων που πιάνει η Elise εμφάνισε πρόβλημα έλλειψης λαδιού .(δε θυμάμαι αν ήταν και διαφορετική η φορά τοποθέτησης διαμήκης/εγκάρσια). -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
καλημέρα παιδιά , τα amsoil τα εχετε δοκιμάσει;ειναι απο τα πιο κορυφαια λιπαντικα κινητηρα εσωτερικης καυσης.Υπαρχουν τεστ που εχουν γινει δεν ειναι απλα οτι το εχω δοκιμασει!Καλημερα!
-
Όλα άψογα........
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μικρό σχόλιο σχετικά με φυγόκεντρο και το λάδι.
Κάποιος κινητήρας, νομίζω της celica σε κάποια φάση τοποθετήθηκε στην Elise. Λόγω αυξημένων πλευρικών επιταχύνσεων που πιάνει η Elise εμφάνισε πρόβλημα έλλειψης λαδιού .(δε θυμάμαι αν ήταν και διαφορετική η φορά τοποθέτησης διαμήκης/εγκάρσια).Της Celica και μόνο εγκάρσια λόγω έλειψης χώρου. Το πρόβλημα το είχαν οι 1600, οι 1800 Τ192 είχαν διαφράγματα στο κάρτερ.
-
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Καλημέρα.Για Peugeot 107 (κινητήρας Toyota 1.0 VVT-i) ποιο από τα παρακάτω λάδια θα προτιμούσατε (ανεξαρτήτως κόστους);
- TOTAL QUARTZ 9000 5W40 (ACEA A3/B4).
- TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W30 (ACEA C2).
Και τα δύο είναι συνθετικά και προτείνονται από τον κατασκευαστή. Όπως φαίνεται παρακάτω από τις προδιαγραφές ACEA, και τα δύο κάνουν για κινητήρες βενζίνης και diesel. Τα C2 θεωρητικά αυξάνουν τη ζωή του φίλτρου σωματιδίων diesel (DPF) και του τριοδικού καταλύτη (TWC) και βελτιώνουν την κατανάλωση καυσίμου.
Στην τελευταία αλλαγή προτίμησα τα INEO 5W30, αλλά είδα επιφυλακτικό τον μηχανικό (του τα πήγα ο ίδιος).
Επιπλέον, έχω την εντύπωση ότι στην κρύα εκκίνηση κάνει περισσότερο θόρυβο από πριν (μπορεί και να είναι ιδέα μου).*A3/B4: Stable, stay-in-grade oil intended for use in high performance gasoline and direct injection diesel engines, but also suitable for applications described under A3/B3 ... for extended drain intervals where specified by the engine manufacturer, and/or for year-round use of low viscosity oils, and/or for severe operating conditions as defined by the engine manufacturer).
C2: Stable, stay-in-grade oil intended for use as catalyst compatible oil in vehicles with DPF and TWC in high performance car and light van diesel and gasoline engines designed to be capable of using low friction, low viscosity oils with a HTHS higher than 2.9 mPa.s. These oils will increase the DPF and TWC life and provide fuel economy benefit.*
Νομίζω ότι τα INEOS είναι τελικά Α5, οπότε δεν κρατούν ιξώδες στις υψηλές θερμοκρασίες (τα Α3 κρατούν πάνω από 3.5 mPa.s)
Αν δεν σου ανάβει λαμπάκι λαδιου μάλλον ΟΚ αν και θα σου τα κάψει γρηγορότερα -
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Δεν έχω δει να το γράφει πάνω παρά μόνο acea c3
http://castroledge.gr/seippa-litpavtikwv/Καλησπέρα!!
Έχεις δίκιο αυτό που έβαλα πωλείται μόνο στην Αμερική..... -
Ο χρήστης kospapad έγραψε:
Νομίζω ότι τα INEOS είναι τελικά Α5, οπότε δεν κρατούν ιξώδες στις υψηλές θερμοκρασίες (τα Α3 κρατούν πάνω από 3.5 mPa.s)Θέλεις >10 (μονάδες ιξώδους) σε όποια θερμοκρασία φτάνουν τα λάδια για να έχεις σωστή λίπανση. Το 3,5 που αναφέρεις είναι άλλη μέτρηση, το HTHS στους 150 βαθμούς (και αποσκοπεί αλλού). Και στους 150 κανένα λάδι, ούτε 60άρι, δεν θα είναι αρκετά παχύ.... βάλε ψυγείο...
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Καλημέρα!
Πλησιάζει η αλλαγή λαδιών στο αυτοκίνητο της συζύγου (Κολτ 1.3 2009) και θα ήθελα απόψεις-συμβουλές.
Το αυτοκίνητο κάνει σούπερ μικρές διαδρομές: Εκκίνηση και πορεία 3χλμ και παρκάρισμα για κανά 2ωρο και ξανά εκκίνηση κοκ.
Όχι δεν μπορεί να πάρει ποδήλατο γιατί είναι καθηγήτρια και κουβαλάει βιβλία στα φροντιστήρια που πηγαίνει...Το μάνιουαλ προτείνει Α1,Α3,Α5 δηλαδή τα πάντα... Επίσης στο καινούργιο Cleartec βάζουν νομίζω 5-20 από το εργοστάσιο για να βοηθηθεί η κατανάλωση (το οποίο μηχανικά είναι ίδιο).
Σκέφτομαι λοιπόν να δοκιμάσω 0-20 ή 5-20 γιατί αμφιβάλλω αν ο κινητήρας δουλεύει σε σωστή θερμοκρασία ποτέ.Τι λέτε να έχω στο νου μου; Αν δεν το 'καίει' είμαστε εντάξει;Ξέχασα να σας πω ότι κάνει 8000 χλμ το χρόνο χωρίς ζόρια και έχουμε σκοπό να κρατήσει για πάντα...
ΥΓ: Το 5-20 δεν το θέλω για να βελτιώσω την κατανάλωση αλλά τη λίπανση του 'κρύου' μοτέρ.
Ευχαριστώ!
Στην παραπάνω περίπτωση έβαλα στις 1/3/2013 τα 5w-30 σαν πιο λεπτό από 10w-40 αλλά και πιο φτηνό από 5w-20 (τα 5lt έκαναν 35.80 Liqui Moly Longtime Hightech)... Τέλος πάντων μετά από λίγο καιρό άνοιγα το καπάκι συμπλήρωσης λαδιού από όπου φαίνεται η καδένα και τα εσώψυχα του κινητήρα και μύριζε βενζίνη. Δοκίμασα να κάνω τη βόλτα κάθε πρωί Κυριακής με αυτό το αυτοκίνητο για να ξεσκάει και να ζεσταίνονται τα λάδια για να φεύγει το καύσιμο από μέσα. Μάταια... Τσάμπα η βενζίνη που χάλαγα... Σήμερα μετά από 4 μήνες και περίπου 2000 χλμ ανοίγεις τη βίδα από πάνω και νομίζεις πως μυρίζει το τεπόζιτο. Τελικά αντί για κάθε 6 μήνες αλλαγή που μου πρότεινε ο leonp ίσως να το κάνω 4. Θα δούμε...
Update! Το παραπάνω αυτοκίνητο οδηγήθηκε για 2,5 ώρες περίπου Αθήνα-Καλαμάτα ήρεμα κ χαλαρά. Στο τέλος του ταξιδιού και μετά από 5 λεπτά έγινε έλεγχος στη στάθμη λαδιού. Βρέθηκε λίγο κάτω από τη μέση μεταξύ min και max (εννοείται ότι δεν είχε πέσει ποτέ στο παρελθόν). Προστέθηκε νομίζω 0.5 λτ και πλησίασε το max. Η μυρωδιά βενζίνης έχει φύγει επίσης...
Καταραμένο fuel dilution... Πάνω από μισό λίτρο σε 3500 χλμ περίπου! Και για να φύγει δεν αρκούσαν 40λεπτες Κυριακάτικες βόλτες αλλά κανά 2ωρο.
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω Shell Helix Ultra 5w40 και βλέπουμε...
Σχόλια-παρατηρήσεις-προτροπές ευπρόσδεκτες! -
Καλημέρα.Για Peugeot 107 (κινητήρας Toyota 1.0 VVT-i) ποιο από τα παρακάτω λάδια θα προτιμούσατε (ανεξαρτήτως κόστους);
- TOTAL QUARTZ 9000 5W40 (ACEA A3/B4).
- TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W30 (ACEA C2).
Και τα δύο είναι συνθετικά και προτείνονται από τον κατασκευαστή. Όπως φαίνεται παρακάτω από τις προδιαγραφές ACEA, και τα δύο κάνουν για κινητήρες βενζίνης και diesel. Τα C2 θεωρητικά αυξάνουν τη ζωή του φίλτρου σωματιδίων diesel (DPF) και του τριοδικού καταλύτη (TWC) και βελτιώνουν την κατανάλωση καυσίμου.
Στην τελευταία αλλαγή προτίμησα τα INEO 5W30, αλλά είδα επιφυλακτικό τον μηχανικό (του τα πήγα ο ίδιος).
Επιπλέον, έχω την εντύπωση ότι στην κρύα εκκίνηση κάνει περισσότερο θόρυβο από πριν (μπορεί και να είναι ιδέα μου).*A3/B4: Stable, stay-in-grade oil intended for use in high performance gasoline and direct injection diesel engines, but also suitable for applications described under A3/B3 ... for extended drain intervals where specified by the engine manufacturer, and/or for year-round use of low viscosity oils, and/or for severe operating conditions as defined by the engine manufacturer).
C2: Stable, stay-in-grade oil intended for use as catalyst compatible oil in vehicles with DPF and TWC in high performance car and light van diesel and gasoline engines designed to be capable of using low friction, low viscosity oils with a HTHS higher than 2.9 mPa.s. These oils will increase the DPF and TWC life and provide fuel economy benefit.*
Καλημέρα! Στην τελευταία αλλαγή τι μάρκα φίλτρο λαδιού έβαλες; Εγώ είχα το ίδιο με φίλτρο της AMC (Avensis 1.8 VVTI). Με φίλτρο Toyota έφτιαξε. Με το φίλτρο αυτό είχα τον ίδιο ήχο εκκίνησης ακόμα και μετά από 8 ημέρες ακινησίας.
Η Toyota προτείνει ILSAC λιπαντικό 5w30. Αν λοιπόν βάλουμε ILSAC GF-5 ή GF-4 στο παρακάτωεργαλείο θα δούμε ότι είναι παρόμοια με Α5/B5 και όχι με Α3/Β4. Τα API και ILSAC είναι περισσότερο για την αμερικάνικη αγορά ενώ στην Ευρώπη έχουμε το διαχωρισμό κατά ACEA. Οπότε Α5/Β5 πλησιάζει περισσότερο στις προτάσεις της Toyota.
Edit: Από τα παραπάνω μη συμπεράνεις ότι αν βάλεις 5-40 ή 5-30 Α3 θα εκραγεί το μοτέρ.
-
Καλημέρα! Στην τελευταία αλλαγή τι μάρκα φίλτρο λαδιού έβαλες; Εγώ είχα το ίδιο με φίλτρο της AMC (Avensis 1.8 VVTI). Με φίλτρο Toyota έφτιαξε. Με το φίλτρο αυτό είχα τον ίδιο ήχο εκκίνησης ακόμα και μετά από 8 ημέρες ακινησίας.Δεν ξέρω τι φίλτρο μου έβαλαν. Το συνεργείο ήταν εξουσιοδοτημένο, άρα θα έβαλαν κάποιο εγκεκριμένο. Δεν ήξερα ότι το φίλτρο παίζει τόσο μεγάλο ρόλο.
Για το 107, η Peugeot προτείνει 5 λάδια TOTAL: 1) ορυκτέλαιο 15W40 (Α3/Β3), 2) ημισυνθετικό 10W40 (Α3/Β4), 3) συνθετικό 5W40 (Α3/Β4), 4) συνθετικό 5W30 (C2), 5) συνθετικό 0W30 (C1/C2).
Το δίλημμά μου αφορά τα λάδια (3) και (4). -
Πως μπορεί κανείς να κάνει σύγκριση σε 2 λιπαντικά που είναι 5w30; Π.χ. του Eneos5w30 http://www.enpo.eu/contents_gr.asp?id=163 και του Castrol Edge 5w30 http://castroledge.com.au/oils/5w-30-a3/b4
-
Ο χρήστης zoranb έγραψε:
Πως μπορεί κανείς να κάνει σύγκριση σε 2 λιπαντικά που είναι 5w30; Π.χ. του Eneos5w30 http://www.enpo.eu/contents_gr.asp?id=163 και του Castrol Edge 5w30 http://castroledge.com.au/oils/5w-30-a3/b4Για να γίνει σύγκριση απαιτείται παράθεση στοιχείων όπως εδώ: http://www.pqiamerica.com/March2013PCMO/Marchsyntheticsallfinal.html
Κανονικό ξεβράκωμα! Βέβαια το τεστ είναι άχρηστο για την ευρωπαϊκή αγορά αλλά με πιάνεις τι εννοώ.
-
Πως μπορεί κανείς να κάνει σύγκριση σε 2 λιπαντικά που είναι 5w30; Π.χ. του Eneos5w30 http://www.enpo.eu/contents_gr.asp?id=163 και του Castrol Edge 5w30 http://castroledge.com.au/oils/5w-30-a3/b4
Για να γίνει σύγκριση απαιτείται παράθεση στοιχείων όπως εδώ: http://www.pqiamerica.com/March2013PCMO/Marchsyntheticsallfinal.html
Κανονικό ξεβράκωμα! Βέβαια το τεστ είναι άχρηστο για την ευρωπαϊκή αγορά αλλά με πιάνεις τι εννοώ.
Για να γίνει σύγκριση πρέπει να γίνουν τεστ. Η παράθεση στοιχείων λέει από λίγα μέχρι τίποτα. Για αυτό το μόνο που έχουμε χειροπιαστό για να κρίνουμε λάδια είναι οι προδιαγραφές τους, τί τεστ δηλαδή έχουν περάσει.
-
Δηλαδή το NOACK του Pennzoil Ultra ας πούμε δεν είναι φοβερό 6,6; Ακόμα και το Platinum που είναι μία κλίμακα κάτω έχει 9,3!
Το CAM2 έχει 14,3! Δε θα σε βοηθούσε η γνώση αυτών των αριθμών πριν αγοράσεις;Έχω και ένα τεστάκι πάντως! http://www.amsoil.com/lit/g3115.pdf
Είναι της amsoil αλλά είναι legit. Πάλι βέβαια για την αμερικάνικη αγορά...
Ιδιαίτερα διαφωτιστικό το TEOST Test (ASTM D6335) για κινητήρες άμεσου ψεκασμού.Edit: Καλημέρα nickolas!!!
-
Δηλαδή το NOACK του Pennzoil Ultra ας πούμε δεν είναι φοβερό 6,6; Ακόμα και το Platinum που είναι μία κλίμακα κάτω έχει 9,3!
Το CAM2 έχει 14,3! Δε θα σε βοηθούσε η γνώση αυτών των αριθμών πριν αγοράσεις;Έχω και ένα τεστάκι πάντως! http://www.amsoil.com/lit/g3115.pdf
Είναι της amsoil αλλά είναι legit. Πάλι βέβαια για την αμερικάνικη αγορά...
Ιδιαίτερα διαφωτιστικό το TEOST Test (ASTM D6335) για κινητήρες άμεσου ψεκασμού.Edit: Καλημέρα nickolas!!!
Είναι μεμονωμένα χαρακτηριστικά και ως τέτοια η αξία τους είναι περιορισμένη έως και παραπλανητική (όπως το ΤΒΝ που δεν έχει πάντα σχέση με τη διάρκεια ζωής του λιπαντικού). Είναι σα να κρίνεις αυτοκίνητα για το πως στρίβουν από τη διάμετρο της ζάντας τους.
-
Πώς γίνεται η daihatsu να συνιστά 5-30 και η toyota για το aygo να συνιστά 5w40 ή 10w40? Πήγα και ρώτησα σε άσχετο τουοτα συνεργείο. Αφού και τα δύο τον ίδιο κινητήρα έχουν. Οι κάτοχοι C1 και 107 τι βάζετε που κι εσείς τον ίδιο κινητήρα έχετε;
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Πώς γίνεται η daihatsu να συνιστά 5-30 και η toyota για το aygo να συνιστά 5w40 ή 10w40? Πήγα και ρώτησα σε άσχετο τουοτα συνεργείο. Αφού και τα δύο τον ίδιο κινητήρα έχουν. Οι κάτοχοι C1 και 107 τι βάζετε που κι εσείς τον ίδιο κινητήρα έχετε;Ο κινητήρας μπορεί να είναι ίδιος αλλά οι ρυθμίσεις του διαφορετικές ή να υπάρχουν διαφορές στο κύκλωμα ψύξης. Παρ'όλα αυτά είναι απίθανο να έχεις πρόβλημα με 5W-30 λάδι αρκεί να έχει τις προδιαγραφές που θέλει η Toyota.
Επίσης παίζει να μην είναι ενημερωμένο το συνεργείο της τουοτα. Ρώτα σε αντιπροσωπεία ή δες τί λέει το site της toyota. -
Καλημέρα! Στην τελευταία αλλαγή τι μάρκα φίλτρο λαδιού έβαλες; Εγώ είχα το ίδιο με φίλτρο της AMC (Avensis 1.8 VVTI). Με φίλτρο Toyota έφτιαξε. Με το φίλτρο αυτό είχα τον ίδιο ήχο εκκίνησης ακόμα και μετά από 8 ημέρες ακινησίας.
Δεν ξέρω τι φίλτρο μου έβαλαν. Το συνεργείο ήταν εξουσιοδοτημένο, άρα θα έβαλαν κάποιο εγκεκριμένο. Δεν ήξερα ότι το φίλτρο παίζει τόσο μεγάλο ρόλο...
2 ωραία βιντεάκια για φίλτρα λαδιού
και
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]