-
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Ναι το ξερω.Απλα σου λεω οτι τα διαστηματα που βγαζει ο υπολογιστης για αλλαγη λαδιων ειναι παραπανω απο 10000-15000χμ.ναι αλλα ξερεις γιατι?
γιατι παιρνουν τουλαχιστον 6.5-7 λιτρα λαδιου...
δυο αμαξια ακριβως ιδια με μονη διαφορα το ενα παιρνει 4-5 λιτρα και το αλλο πανω απο 6
ιδια χιλιομετρα ιδια ταλαιπωριαποιανου τα λαδια θα βγουν καλυτερα?
ας μην συκρινουμε διαστηματα αλλγης λαδιων merc τουλαχιστων αυτοι δικαιουνται μεγαλα διαστηματα λογω ποσοτητας και ψυγειων λαδιου.
-
Δε καταλαβαινω τι θες να πεις.Η 5αρα μου παιρνει 7 λιτρα αλλα το MINI 3,6 λιτρα.
-
τι δεν καταλαβενεις...
τι....δεν.....καταλαβαινειςςςς?? -
Ο χρήστης ae70gts έγραψε:
στα καινουργια μερσεντες υπαρχει στον εγκεφαλο ενας υπολογιστης που βασει ωρων και στρεσαρισματος βγαζει αναλογα και διαφορα διαστηματα σερβις
εχει(αν δεν κανω λαθος )εφαρμοστει και στα bmwπρεπει να το εχουν πανω απο 20ετια τα bmw
-
η μπορει να μην καταλαβαινω και εγω
τι δεν καταλαβαινω ?
τι....δεν....καταλαβαινω? -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
στα καινουργια μερσεντες υπαρχει στον εγκεφαλο ενας υπολογιστης που βασει ωρων και στρεσαρισματος βγαζει αναλογα και διαφορα διαστηματα σερβις
εχει(αν δεν κανω λαθος )εφαρμοστει και στα bmwπρεπει να το εχουν πανω απο 20ετια τα bmw
εχουν προσθεσει αλγοριθμους με περισσοτερες παραμετρους στα merc
δεν ειμαι αν το ιδιο συμβαινει στα bmw
-
Συστήματα υπενθύμισης για συντήρηση κάθε είδους έχεις πια και στο Civic και στο Jazz για τους κινητήρες των 1.2 και 1.3 λίτρων όπως και αλλού (Toyota, PSA, Renault, FIAT κ.λπ.). Τα διαστήματα αλλαγής λαδιών είναι πολύ μεγαλύτερα από το 10,000~15,000 χιλιόμετρα εφόσον κάνεις χιλιόμετρα. Από εκεί και πέρα πρακτικά με τις διαδρομές που κάνει ο μέσος Έλληνας (που μετά βίας υπερβαίνει πια τα 12,000~15,000 χλμ κατά μέσο όρο) σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων είναι ο χρόνος παραμονής του λαδιού στον κινητήρα που καθορίζει και την αλλαγή.
Όσον αφορά για την ποσότητα λαδιού δεν έχει να κάνει τόσο με κάποιο περιθώριο αλλά με τις ανάγκες λίπανσης. Σε έναν κινητήρα 3 λίτρων θέλεις άλλη ποσότητα λαδιού από έναν κινητήρα 1.6 λίτρων ή έναν 0.8 λίτρων γιατί άλλες οι απαιτήσεις σε λίπανση και ψύξη.
Τέλος οι Ελληνικές συνθήκες δεν είναι κάτι το ξεχωριστό. Τι να πουν τότε αυτοί που είναι στο Ντουμπάι των 50+ βαθμών και των αμμοθυελλών;;; Τι να πει ο Ισλανδός των -40 βαθμών κελσίου ή ο Καναδός των -50 βαθμών κελσίου; Ηπιότατο κλίμα έχουμε και το stop-and-go traffic που κάποτε αποτελούσε λόγο για προβληματισμό στην Αθήνα τουλάχιστον έχει πάψει να υφίσταται (πόσοι είναι αυτοί που μπορούν να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά σε καύσιμα για να διανύουν 1500 χλμ το μήνα την ώρα αιχμής και πόση είναι η κίνηση πια στην αιχμή). Τα παιγνιδάκια των αντιπροσωπειών περί 'Ειδικών Συνθηκών' στόχο πρωτίστως έχουν την δική τους τσέπη. Σιγά μην αλλάξω πια λάδια κάθε 6 μήνες ή 6000 km σε ένα αμάξι που κινείται ως επί το πλείστον σε περιαστική κίνηση πια ή σε αυτοκινητοδρόμους με τον κινητήρα να στροφάρει
-
τι δεν καταλαβενεις...
τι....δεν.....καταλαβαινειςςςς??Σου λεω οτι και στο ΜΙΝΙ & σε 116i γνωστου τα διαστηματα αλλαγης λαδιων συμφωνα με τον υπολογιστη ειναι πανω απο 15000 χμ.Και δε παιρνουν 7 λιτρα λιπαντικου .
-
Ο χρήστης edmond έγραψε:
χαιρετω ενα απο τα πιο ενδιαφεροντα και ουσιαστικα τοπικα του forum.
εχω για δευτερο ενα atos 1.1 του '04.
το εχω παρει μεταχειρισμενο με 19.000 κμ και τωρα εχω περι τα 64500.
δεν εχει βιβλιο service και καθαρα 'ενστικτωδος' του αλλαζω λαδια-φιλτρα-μπουζι καθε 10.000 κμ.
τα λαδια ειναι 10-40 ημι-συνθετικα της castrol.
δεν καιει τιποτα παρα μονο αν το κυνηγησω σε κανα ταξιδι.
προτεινετε καποια συγκεκριμενη μαρκα ή και συντομευση στα διαστηματα αλλαγης?
ευχαριστω.Aν κινείσαι πολύ μέσα σε πόλη ίσως να μειώσεις την αλλαγή στα 7-8000χλμ. Εγώ έχω το Accent του 2001 και κάθε περιπου 7000χλμ κάνω αλλαγή. Για τα Castrol δε ξέρω να σου πω αλλά πρέπει να είναι καλό λάδι, ήταν στα υποψήφια που θα δοκίμαζα αλλά σκεφτόμουν έτσι για δοκιμή να έβαζα Εneos που τα χρησιμοποιεί και η αντιπροσωπεία, λένε ότι δουλεύει ο κινητήρας πιο στρωτά αλλά αν δε δεις με τα μάτια σου δε πιστεύεις. Αλλάζοντας σε λιγότερα χιλιόμετρα και κρατώντας τα Castrol δε νομίζω να έχεις πρόβλημα.
-
Στο Corsa μου, που θέλει 3,5 λίτρα λάδι (με φίλτρο), έχοντας κάνει 5500χλμ το service computer μου λέει αλλαγή σε 29.000χλμ.
Οι διαδρομές είναι επαρχιακός δρόμος αλλά δύσκολες συνθήκες (βουνό, εκκινήσεις κάτω από το 0) και με αρκετές μικρές διαδρομές που δεν ζεσταίνεται.
Τώρα, στην Αθήνα δεν είχε τύχει να το κρατήσω μέχρι τέλους (πήγαινα κάθε χρόνο που με ήθελε η αντιπροσωπεία) από το ρυθμό που έπεφτε πάντως η ένδειξη στο service computer πιστεύω θα άντεχαν 25.000χλμ. ίσως και περισσότερα, για διαδρομές 80% Αθήνα. -
η μπορει να μην καταλαβαινω και εγωτι δεν καταλαβαινω ?
τι....δεν....καταλαβαινω?Πολλά
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Στο Corsa μου, που θέλει 3,5 λίτρα λάδι (με φίλτρο), έχοντας κάνει 5500χλμ το service computer μου λέει αλλαγή σε 29.000χλμ.
Οι διαδρομές είναι επαρχιακός δρόμος αλλά δύσκολες συνθήκες (βουνό, εκκινήσεις κάτω από το 0) και με αρκετές μικρές διαδρομές που δεν ζεσταίνεται.
Τώρα, στην Αθήνα δεν είχε τύχει να το κρατήσω μέχρι τέλους (πήγαινα κάθε χρόνο που με ήθελε η αντιπροσωπεία) από το ρυθμό που έπεφτε πάντως η ένδειξη στο service computer πιστεύω θα άντεχαν 25.000χλμ. ίσως και περισσότερα, για διαδρομές 80% Αθήνα.κανοντας τις αλλαγες με οδηγο την ενδειξη του αυτοκινητου δηλαδη καθε 30Κ-35Κ χλμ μην απορεις αργοτερα για οτι θα αντιμετωπιζεις.......
-
Σχετικά με το απόσπασμα από το bob the oil guy
- με πιο παχύ λάδι θα έχεις πολύ μεγάλη πίεση άρα μέρος του λαδιού θα πάει μέσω παράκαμψης και δεν θα λιπαίνει, μείον.
- αν θέλεις χαμηλό HTHS και βάλεις ψηλό οι πιέσεις που δημιουργούνται σε κάποια σημεία του κινητήρα (τα οποία είναι υπολογισμένα να λειτουργούν σωστά με χαμηλό HTHS) τρώνε μεγάλο ζόρι που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά, επίσης μείον.
- τα 50 λάδια για να έχουν την ιδανική ρευστότητα του ~10,5 πρέπει να φτάσουν σε θερμοκρασίες πιο ψηλές από αυτές που προβλέπονται από τα περισσότερα κοινά αυτοκίνητα οπότε έχεις απλά τριβές= κατανάλωση και μείωση ισχύος και όχι όσο καλή λίπανση θα μπορούσες.... μείον ξανά.
Βασικά το 50άρι στην εποχή μας μόνο στους κινητήρες που προβλέπεται.... σε κάθε άλλη περίπτωση είναι περιττό.
Σχετικά με τους αλγόριθμους. Για της BMW έχω διαβάσει αλλά υποθέτω και της Mercedes και μερικών άλλων λίγο πολύ αντίστοιχα πράματα θα κοιτάει. Υπολογίζει χρόνο από προηγούμενη αλλαγή, χλμ και λίτρα καυσίμου (που 'μολύνουν' το λάδι) και χρεώνει επιπλέον για πράματα όπως εκκινήσεις και περισσότερο για εκκινήσεις κάτω από κάποια θερμοκρασία, μετράει επί 1,5 ή επί 2 κάποια χλμ πχ με πάνω από 4500 στροφές και άλλα που δεν θυμάμαι. Επιπλέον οι σχετικά καινούργιες έχουν και αισθητήριο λαδιού (διπλής ενέργειας, εννοώ μετράει 2 πράματα, νομίζω ηλεκτρική αντίσταση και χωρητικότητα) που βοηθάνε στην εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης του λαδιού. Υποθέτω μετά κάπως συνδυάζονται τα δεδομένα από τον αρχικό αλγόριθμο και του αισθητήρα και έχεις την τελική ένδειξη.
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Τώρα, στην Αθήνα δεν είχε τύχει να το κρατήσω μέχρι τέλους (πήγαινα κάθε χρόνο που με ήθελε η αντιπροσωπεία) από το ρυθμό που έπεφτε πάντως η ένδειξη στο service computer πιστεύω θα άντεχαν 25.000χλμ. ίσως και περισσότερα, για διαδρομές 80% Αθήνα.κανοντας τις αλλαγες με οδηγο την ενδειξη του αυτοκινητου δηλαδη καθε 30Κ-35Κ χλμ μην απορεις αργοτερα για οτι θα αντιμετωπιζεις.......
Εγώ απορώ πως κάποιοι το παίζουν αυθεντίες χωρίς κανένα στοιχείο να υποστηρίζει τις απόψεις τους. Anyway, πλησιάζω τις 140.000 χωρίς κανένα ίχνος κατανάλωσης λαδιού και ο κινητήρας είναι το ίδιο καλός ή καλύτερος (κατανάλωση) από ποτέ.
Αν κάνεις μια βόλτα στο BITOG θα δεις ότι όσοι κάνουν αλλαγές όπως τους λέει ο κατασκευαστής ποτέ δεν έχουν πρόβλημα.Σχετικά με τους υπολογιστές για το σερβις, όταν το Κορσακι είχε μπει Μέγαρα, με ~100? χιλιόμετρα στην πίστα, η ένδειξη για σέρβις έπεσε αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα. Προφανώς έχει δικλείδα ασφαλείας για extreme χρήση, ίσως τη θερμοκρασία λαδιού που σίγουρα θα ξέφυγε στα Μέγαρα.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Εγώ απορώ πως κάποιοι το παίζουν αυθεντίες χωρίς κανένα στοιχείο να υποστηρίζει τις απόψεις τους. Anyway, πλησιάζω τις 140.000 χωρίς κανένα ίχνος κατανάλωσης λαδιού και ο κινητήρας είναι το ίδιο καλός ή καλύτερος (κατανάλωση) από ποτέ.
Αν κάνεις μια βόλτα στο BITOG** θα δεις ότι όσοι κάνουν αλλαγές όπως τους λέει ο κατασκευαστής ποτέ δεν έχουν πρόβλημα.**Σχετικά με τους υπολογιστές για το σερβις, όταν το Κορσακι είχε μπει Μέγαρα, με ~100? χιλιόμετρα στην πίστα, η ένδειξη για σέρβις έπεσε αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα. Προφανώς έχει δικλείδα ασφαλείας για extreme χρήση, ίσως τη θερμοκρασία λαδιού που σίγουρα θα ξέφυγε στα Μέγαρα.
Μη το λες,δεν ειναι απολυτο..Π.χ. ο 1.8T 20VT της vw ειχε θεματα και δημιουργουσε 'λασπη' λογω μεγαλων προτεινομενων διατηματων service..Σιγουρα υπαρχουν και αλλες περιπτωσεις αλλα ειναι το μονο που θυμαμαι τωρα..
https://www.google.gr/search?q=vw+1.8t+ ... 4QTl34CgCg -
Σαφώς δεν είναι απόλυτο, και όλοι μπορούν να κάνουν λάθη, ακόμα και οι κατασκευαστές. Από ότι είδα με γρήγορο search το πρόβλημα βγήκε γιατί δεν είχε βάλει την 502 προδιαγραφή ως απαιτούμενη για τα λάδια σε κάποιους 1,8Τ η VW.
Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ανάκληση (τουλάχιστον στις ΗΠΑ). https://vwoilsludgesettlement.com/
Με long life λάδια όμως δε θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα, τουλάχιστον εγώ αυτό καταλαβαίνω από το κείμενο της ανάκλησης. -
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Συστήματα υπενθύμισης για συντήρηση κάθε είδους έχεις πια και στο Civic και στο Jazz για τους κινητήρες των 1.2 και 1.3 λίτρων όπως και αλλού (Toyota, PSA, Renault, FIAT κ.λπ.). Τα διαστήματα αλλαγής λαδιών είναι πολύ μεγαλύτερα από το 10,000~15,000 χιλιόμετρα εφόσον κάνεις χιλιόμετρα. Από εκεί και πέρα πρακτικά με τις διαδρομές που κάνει ο μέσος Έλληνας (που μετά βίας υπερβαίνει πια τα 12,000~15,000 χλμ κατά μέσο όρο) σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων είναι ο χρόνος παραμονής του λαδιού στον κινητήρα που καθορίζει και την αλλαγή.Όσον αφορά για την ποσότητα λαδιού δεν έχει να κάνει τόσο με κάποιο περιθώριο αλλά με τις ανάγκες λίπανσης. Σε έναν κινητήρα 3 λίτρων θέλεις άλλη ποσότητα λαδιού από έναν κινητήρα 1.6 λίτρων ή έναν 0.8 λίτρων γιατί άλλες οι απαιτήσεις σε λίπανση και ψύξη.
Τέλος οι Ελληνικές συνθήκες δεν είναι κάτι το ξεχωριστό. Τι να πουν τότε αυτοί που είναι στο Ντουμπάι των 50+ βαθμών και των αμμοθυελλών;;; Τι να πει ο Ισλανδός των -40 βαθμών κελσίου ή ο Καναδός των -50 βαθμών κελσίου; Ηπιότατο κλίμα έχουμε και το stop-and-go traffic που κάποτε αποτελούσε λόγο για προβληματισμό στην Αθήνα τουλάχιστον έχει πάψει να υφίσταται (πόσοι είναι αυτοί που μπορούν να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά σε καύσιμα για να διανύουν 1500 χλμ το μήνα την ώρα αιχμής και πόση είναι η κίνηση πια στην αιχμή). Τα παιγνιδάκια των αντιπροσωπειών περί 'Ειδικών Συνθηκών' στόχο πρωτίστως έχουν την δική τους τσέπη. Σιγά μην αλλάξω πια λάδια κάθε 6 μήνες ή 6000 km σε ένα αμάξι που κινείται ως επί το πλείστον σε περιαστική κίνηση πια ή σε αυτοκινητοδρόμους με τον κινητήρα να στροφάρει
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
την απαντηση την εδωσες μονος σου........αλλαγη καθε 10Κ και με αυτα που εβαζες τοσα χρονια!
500ml ειναι αστεια ποσοτητα σε τοσο πολλα χλμ........εδω τοσο καινε αλλοι σε 1000χλμ+1
-
mesastou, μπορείς να ανεβάσεις όλη την ανάλυση και το ιστορικό του αυτοκινήτου?
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Συστήματα υπενθύμισης για συντήρηση κάθε είδους έχεις πια και στο Civic και στο Jazz για τους κινητήρες των 1.2 και 1.3 λίτρων όπως και αλλού (Toyota, PSA, Renault, FIAT κ.λπ.). Τα διαστήματα αλλαγής λαδιών είναι πολύ μεγαλύτερα από το 10,000~15,000 χιλιόμετρα εφόσον κάνεις χιλιόμετρα. Από εκεί και πέρα πρακτικά με τις διαδρομές που κάνει ο μέσος Έλληνας (που μετά βίας υπερβαίνει πια τα 12,000~15,000 χλμ κατά μέσο όρο) σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων είναι ο χρόνος παραμονής του λαδιού στον κινητήρα που καθορίζει και την αλλαγή.
Όσον αφορά για την ποσότητα λαδιού δεν έχει να κάνει τόσο με κάποιο περιθώριο αλλά με τις ανάγκες λίπανσης. Σε έναν κινητήρα 3 λίτρων θέλεις άλλη ποσότητα λαδιού από έναν κινητήρα 1.6 λίτρων ή έναν 0.8 λίτρων γιατί άλλες οι απαιτήσεις σε λίπανση και ψύξη.
Με βρίσκεις 99% σύμφωνο σε αυτό. Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω, και με την ανάμνηση των αναλύσεων λαδιού που έχω κάνει, πως παίζει ρόλο και πόσο θέλει κάποιος να κρατήσει το αυτοκίνητο του. Τότε, τα σχόλια που μου έγραψαν με 11Κ ήταν >We see that this oil hasn't been changed but we think it's time to change it now. The excess wear metals and silicon make the oil abrasive, which can lead to further wear. No fuel, coolant, or moisture was found. The TBN read 2.9 so you still had some active additive leftΉ μάλλον να κρατήσει τον κινητήρα του αυτοκινήτου του, αφού θεωρώ ότι μετά από 300Κ χλμ όλα τα υπόλοιπα μέρη του αυτοκινήτου θα έχουν - λογικά - ξεπεράσει την ωφέλιμη ζωή τους και δεν έχει νόημα ο κινητήρας να είναι άψογος και όλα τα υπόλοιπα να είναι «ετοιμοθάνατα».
Το δύσκολο είναι να ζυγίσει κανείς το κόστος μιας σοβαρής επισκευής στον κινητήρα με το κόστος των συχνότερων αλλαγών λαδιών και που είναι η χρήση τομή. (ή ακόμα και με το κόστος ενός νέου αυτοκινήτου). Και φυσικά, αλλιώς μπορεί να σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο και αλλιώς τελικά να μας έρθουν τα πράγματα (εμείς π.χ. το έχουμε γυρίσει οικογενειακώς στο ποδήλατο για τις περισσότερες μετακινήσεις οπότε κακώς πήραμε πριν 5 χρόνια αυτοκίνητο πόλης, αλλά … τόσα ξέραμε τότε)
Με μια πρόταση, αν έχει κανείς για σκοπό να κρατήσει ένα κινητήρα μια ζωή τότε έχει νόημα να κάνει τις αλλαγές συχνότερα από το trip computer.Το FIAT TIPO που είχα πρακτικά για 10+ χρόνια έκανε στα χέρια μου 140,000 χλμ και είχε άλλα 48,000 χλμ στο καντράν (περίπου άλλες 80,000 χλμ πραγματικά). Στις 220,000 χλμ που είχε κάνει πρακτικά είχα αντικαταστήσει όλο το αμάξι στο μεταξύ. Σήμερα τα 300,000 χλμ θα τα κάνεις σε 20~25 χρόνια κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχεις καν ανταλλακτικά προς το τέλος της ζωής του. Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος επισκευής πρακτικά μετά τα 10 χρόνια δεν συμφέρει (αυτή είναι η δική μου εμπειρία) να κρατάς ένα αυτοκίνητο καθώς οι επισκευές που θα χρειάζεται για να παραμένει αξιόμαχο πρακτικά έχουν το ίδιο κόστος με το κόστος απόσβεσης του νέου. (για να μην μιλήσουμε για την κατανάλωση...)
Στο TIPO του 1992 άλλαζα λάδι κάθε 15,000 χλμ όπως έλεγε ο κατασκευαστής. Η μηχανή έκαιγε περί το 1lt λάδι κάθε 7,500 χλμ σταθερά από το 1995 ως και το 2005 και αυτό ήταν μάλλον αποτέλεσμα όχι σκισίματος από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη αλλά από το γεγονός ότι ο 1.6 FIRE δεν ήταν διάσημος για τη στεγανότητα του. Οπότε είμαι μάλλον σκεπτικός για το αν απαιτείται να κρατήσει κάποιος μία τόσο συντηρητική πρακτική. Ειδικά στα οχήματα του σήμερα που έχουν πολύ πιο λίγες φθορές λόγω καλύτερων κατεργασιών κατά την κατασκευή.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]