-
Ο χρήστης vaggelis_306 έγραψε:
Πάντως λένε ότι τα καλύτερα λάδια είναι με τις τελευταίες προδιαγραφές API SN
Άρα τα ΕΝΕΟS sustina (API SN) και όχι τα premium (API SM) που αναφέρετεΜιλάς για λάδια με 25 ευρώ το λίτρο!! λες κ αν τα βάλεις το αμάξι θα βγάλει φτερά. Γύρω στα 20 ευρώ έχουν τα απλά κ 25 τα sustina. Λες να συμφέρουν με τέτοια τιμή??? Εδώ τα motul 300v κ κάνουν γύρω στα 25 ευρώ το 2λιτρο!! που είναι αγωνιστικά εστερικά με τρελή αντοχή!!!
sustina 70 ευρώ τα 5 λίτρα
premium 55 ευρώ τα 5 λίτρα
Λάσπας Παλαμηδίου 81, Αθήνα - Ακαδημία Πλάτωνος, 10441, ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλέφωνο : 2105228372Τα έχουν και άλλοι σε παρόμοια τιμή 5-40 ή 5-30
Δεν μένω αθήνα για να ξέρω. Επαρχεία που είχα ρωτήσει έλεγαν 20 ευρώ το λίτρο πριν ένα χρόνο. Μπορεί όντως να έπεσε η τιμή τους δε ξέρω. Πάντως δεν είναι κ κάνα τρελό λάδι εξάλλου δεν ανακοινώνουν κ όλες τις προδιαγραφές τους που είναι πολύ σημαντικό. motul κ mobil 1 πιστεύω είναι καλύτερα. Εδώ κ οι ιάπωνες βάζουν motul k castrol στα nissan κ στα honda τι να λέμε τώρα.
Μιλας για λαδια api sm...ενω τα sustina ειναι sn...
-
Εδώ είναι τα καλύτερα 40αρια λάδια της αγοράς τα shell για μένα ΔΕΝ ανήκουν εδώ αλλά τα έβαλα για να συγκρίνουν κάποιοι που τα βάζουν. Οι προδιαγραφές είναι οι πιο πρόσφατες του 2012!Γιατί λες ότι τα SHELL δεν ανήκουν στα καλά 40άρια;
Επειδή υστερούν στο θερμοκρασιακό εύρος (ροής-ανάφλεξης) ?
Έχουν όμως το καλύτερο VI και ένα αξιοπρεπές HTHS.
Πού βρήκες αυτά τα στοιχεία, αν επιτρέπεται ? -
Τα στοιχεία που αναφέρω μάλλον αναφέρονται σε πιο παλιά έκδοση (τότε που ήταν η μοναδική και μάλλον η πιο καλή)
Το ESP δε θα το έβαζα, έχει πολύ χαμηλό TBN, το άλλο το newlife μου αρέσει πιο πολύ.
Κι όμως ο vaggelis_306 στα λάδια φαίνεται ψαγμένος δυσανάλογα με την ηλικία του.
Και δεν ξέρω αν του Θωμά ο τρόπος οδήγησης είναι ο κατάλληλος για να κρίνεις λάδια.... κάθε άλλο θα έλεγα.... βέβαια ίσως να είναι τυπικός της μάρκας οπότε οκ...
Τα αγωνιστικά λάδια μπορεί να είναι πολύ γερά αλλά υστερούν σε διάρκεια σε χλμ οπότε ας τα θεωρήσουμε ειδικής χρήσης, δεν κάνουν για κάποιον που κοιτάει γι ααλλαγές κάθε 20.000χλμ...@slowmotion
Ίσως να πας σε πιο παχύ 30άρι αντί για λεπτό 40άρι. Θα κοιτάξω λίγο και θα σου πω όποτε μπορέσω.@antonn
Τα 5-40 της Motul αν λέμε τη σειρά 8100 δεν είναι φούλ συνθετικά εδώ και λίγα χρόνια.
Τα ENEOS όμως μάλλον είναι πλήρως συνθετικά.
Μην πολυεπαινείς τις νέες προδιαγραφές, για κάποια αυτοκίνητα οι πιο παλιές προδιαγραφές είναι πιο καλές. Μερικοί να καταλάβεις αναζητούν κάτι πιο παλιά λάδια επειδή έχουν κάτι χρήσιμες ουσίες (αλλά ανθυγιεινές) που προσπαθούν να τις μειώσουν στις επόμενες προδιαγραφές. -
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Εδώ είναι τα καλύτερα 40αρια λάδια της αγοράς τα shell για μένα ΔΕΝ ανήκουν εδώ αλλά τα έβαλα για να συγκρίνουν κάποιοι που τα βάζουν. Οι προδιαγραφές είναι οι πιο πρόσφατες του 2012!
Γιατί λες ότι τα SHELL δεν ανήκουν στα καλά 40άρια;
Επειδή υστερούν στο θερμοκρασιακό εύρος (ροής-ανάφλεξης) ?
Έχουν όμως το καλύτερο VI και ένα αξιοπρεπές HTHS.
Πού βρήκες αυτά τα στοιχεία, αν επιτρέπεται ?Τις προδιαγραφές τις βρίσκω κυρίως στις κεντρικές σελίδες κάθε εταιρίας πχ μπες στην amsoil κ κάτω από κάθε λάδι έχει τις προδιαγραφές του. Για μένα το πιο σωστό φόρουμ για λάδια είναι το bitog πάτα απλά bitog στο google κ θα το βρεις. Εκεί δεν μιλάνε θεωριτικά για το καλύτερο λάδι αλλά συγκρίνουν με ανάλυση του λαδιού σε χημείο. Πχ τα redline ανακοινώνουν flash point στους 250 βαθμούς κ οι αναλύσεις δείχνουν να καίγονται σε λιγότερους κ από 210 βάθμους σε αδούλευτο λάδι άρα λένε ψέματα για το fp!!!
Άρα μετά από χρόνια δοκιμών το πιο σωστό λάδι για γενική χρήση δηλαδή κ για σπορ χρήση κ για έναν οικογενειάρχη που πάει πάντα χαλαρά που σε κάθε ανάλυση βγάζει στάνταρ νούμερα είναι το mobil 1 0w40 new life είναι 100% συνθετικό PAO αντέχει χαλαρά 10000χιλ χλμ ότι χρήση κ να κάνεις το αμάξι σου κ έχει το κλασικό ιξώδες για 40αρι σε όλες τις θερμοκρασίες. Πιστέυω είναι το καλύτερο που μπορεί να βρει κανείς από άποψη κόστους-αξίας υπάρχει παντού κ το πιο σημαντικό είναι 100% συνθετικό κ δεν υπάρχει αμφιβολία όπως με πολλά άλλα λάδια που κανένας δεν ξέρει σίγουρα τι είναι. Έχει δίκιο ο onyx που λέει ότι τα 8100 δεν είναι 100% αλλά για το χαμηλό TBN που λες για το esp αν δεις πολλά από τα καινούργια λάδια έχουν χαμηλό TBN κ δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν πέφτει εύκολα ακόμα κ με 10000χιλ χλμ χρήσεις κρατάνε το TBN τους. Τα motul 300v βγάζουν ΑΝΕΤΑ 5000χιλ χλμ απλά θέλουν προσοχή με τις θερμοκρασίες εγώ στο δικό μου τέτοια βάζω. -
Πάντως λένε ότι τα καλύτερα λάδια είναι με τις τελευταίες προδιαγραφές API SN
Άρα τα ΕΝΕΟS sustina (API SN) και όχι τα premium (API SM) που αναφέρετεΜιλάς για λάδια με 25 ευρώ το λίτρο!! λες κ αν τα βάλεις το αμάξι θα βγάλει φτερά. Γύρω στα 20 ευρώ έχουν τα απλά κ 25 τα sustina. Λες να συμφέρουν με τέτοια τιμή??? Εδώ τα motul 300v κ κάνουν γύρω στα 25 ευρώ το 2λιτρο!! που είναι αγωνιστικά εστερικά με τρελή αντοχή!!!
τα ENEOS sustina 5/40 οπως ανεφερα και νωριτερα σε προηγουμενη δημοσιευση εχουν κατω απο 15ε το λιτρο ΜΕ αποδειξη
μην παραπληροφορειτε τον κοσμο
και ναι οντως και εγω εχω να πω τα καλυτερα για ta ENEOS
τα μοτουλ 300v ΔΕΝ ειναι ουτε για μακροχρονια χρηση ουτε για πολλα χιλιομετρα....
-
Νομίζω και για τα Mobil 1 0-40 άρχισε να ακούγεται ότι δεν είναι πια εντελώς συνθετικά.
Ευτυχώς οι δυστυχώς καθώς οι διάφορες χημικές επεξεργασίες βελτιώνονται μπορούν να φτιάχνουν όλο και πιο καλά συνθετικά. Το δυστυχώς είναι στο πως θα τα ξεχωρίσεις από τα λιγότερο συνθετικά ή λιγότερο καλά.Το bitog είναι το απόλυτο νούμερο 1 σε συζητήσεις λαδιών, μάλλον χωρίς κανέναν ανταγωνισμό.
-
Ο χρήστης Slowmotion έγραψε:
από την παραπάνω λίστα ποιά 5W40 είναι πιο λεπτόρευστα από άλλα 5W40?
εξαρτάται μήπως από το HTHS ή/και από κάτι άλλο?
γενικώς σε λεπτόρευστα 5W40 τι προτείνετε?
βασικά με τα Mobil1 5w30 ESP Formula που έχω τώρα μου ακούγεται ο μεταβλητός και σκέφτομαι να τα αλλάξω άμεσα.
παρα είναι λεπτά φαίνεται για τον Twin Spark...Όπως είπα και πιο πριν ίσως μπορείς να βολευτείς με πιο παχύ 30άρι και να αποφύγεις το 40άρι αν δεν το χρειάζεσαι πραγματικά. Όπως όμως είδα το λάδι που λες είναι από τα παχιά 30άρια οπότε σωστά κοιτάς για λεπτό 40άρι.
Όμως έχει σημασία και πότε το ακούς. Αν μόνο στην εκκίνηση μπορεί να είναι φυσιολογικό (ή μπορεί να φταίει και το φίλτρο λαδιού αν πχ κανονικά περιέχει βαλβίδα αλλά έβαλες άλλο χωρίς). Αλλιώς δεν το θές.
Λεπτά 40άρια θα έλεγα το 0-40 Castrol edge sport, Total Quartz 9000 που στους 100C είναι κάτω από 13.
Καμιά φορά όμως αλλάζοντας απλά μάρκα τα πράματα βελτιώνονται, είναι το πως ταιριάζει το λάδι με τα μέταλλα.... μυστήρια πράματα. Στα παχιά 30άρια, με ιξώδες πάνω από 12 στους 100 θα έλεγα Castrol Edge, Total Quartz Energy 9000 (ή το αδελφάκι του Elf Excellium fulltech), Aral supertronic G, BP visco 7000 special όλα σε 0-30.
Το εξ΄ορισμού όριο μεταξύ 30 και 40 είναι για τους 100 βαθμούς το 12,5. Αν έχει παραπάνω το λέμε 40άρι.
(30άρι από 9,3-12,5 και 40άρι από 12,5-16,3)Πιθανόν τα λάδια που αναφέρω ενδεικτικά να μην υπάρχουν πια μια και δεν έχω ανανεώσει τη λίστα μου.... ή για αρκετά άλλα δεν έχω στοιχεία.
-
Στα peugeot 106 206 306 που δουλεύουν με λίγο λάδι γύρο στα 3 κ κάτι λίτρα παίρνουν οι κινητήρες τους τα eneos φτάνουν τους 140 βάθμους το καλοκαίρι με σπορ οδήγηση ένω πχ με amsoil amo 10w40 φτάνουν το πολύ 120 στα μέγαρα με 40 βαθμούς θερμοκρασία αέρα μπείτε κ δείτε στο psclub κ στο 106club!!
-
καλησπερα! σε accent του 2001 τι μαρκα λαδια και τι ιξωδες να προτιμησω? ελεγα για αυτα http://www.trade-wind.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=972&category_id=112&option=com_virtuemart&Itemid=57&lang=el αλλα δεν εχω ιδεα απο λαδια βασικα καιγομαι να τα παραγκειλω γιατι την παρασκευη παω για service οποτε οσο πιο γρηγορα μου απαντησετε τοσο το καλυτερο! ευχαριστω
-
Ο χρήστης akis8607 έγραψε:
καλησπερα! σε accent του 2001 τι μαρκα λαδια και τι ιξωδες να προτιμησω? ελεγα για αυτα http://www.trade-wind.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=972&category_id=112&option=com_virtuemart&Itemid=57&lang=el αλλα δεν εχω ιδεα απο λαδια βασικα καιγομαι να τα παραγκειλω γιατι την παρασκευη παω για service οποτε οσο πιο γρηγορα μου απαντησετε τοσο το καλυτερο! ευχαριστωΒάλε αυτά είναι καλύτερα τώρα για το χειμώνα http://www.trade-wind.gr/index.php?page ... 57&lang=el
-
Εννοείται ότι η σειρά 9000 είναι καλύτερη από την 7000. Αλλά και ακριβότερη.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εννοείται ότι η σειρά 9000 είναι καλύτερη από την 7000. Αλλά και ακριβότερη.βασικα αυτα ηθελα να κανω ποστ αλλα τα μοερδεψα... σιγουρα να αλαξω ιξωδες? τοσα χρονια 10w40 εβαζα. βλεπω οτι μου προτεινετε μονο total ειναι οντως τοσο καλα? να τα παρω?
-
Καμιά εμπειρία/άποψη σχετικά με το 0W30 Mobil1 ESP ;
-
@akis8607
Γενικά τα total είναι καλά. Αλλά όλες οι μάρκες έχουν καλά και μέτρια μοντέλα.
Από το 10-40 στο 5-40 δεν αλλάζεις ιξώδες, πάλι 40άρι βάζεις (μέσα στο νόμιμο εύρος για να λέγεται 40άρι). Απλά λόγω του μικρότερου πρώτου αριθμού (συμπεριφορά στο κρύο) θα συμπεριφέρεται καλύτερα (δεν θα είναι πολύ πηχτό) στο κρύο και θα ζεσταίνεται πιο εύκολα στο πρωινό ξεκίνημα.Ο χρήστης vaggelis_306 έγραψε:
Στα peugeot 106 206 306 που δουλεύουν με λίγο λάδι γύρο στα 3 κ κάτι λίτρα παίρνουν οι κινητήρες τους τα eneos **φτάνουν τους 140 βάθμους **:yikes: το καλοκαίρι με σπορ οδήγηση ένω πχ με amsoil amo 10w40 φτάνουν το πολύ 120 στα μέγαρα με 40 βαθμούς θερμοκρασία αέρα μπείτε κ δείτε στο psclub κ στο 106club!!Αν η μέτρηση είναι σωστή, δηλαδή από το σωστό σημείο, τότε σε αυτές τις συνθήκες για να λιπαίνονται σωστά θα πρέπει να βάζουν 50άρια ή 60άρια λάδια.... Ακόμα και από τα 50άρια στους 130 βαθμούς λίγα έχουν >10 ιξώδες (αυτά έχουν: Torco SR5 11,1, Amsoil ARO 10,2).
-
Ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί...
Είχα σχεδόν αποφασίσει να βάλω ξανά τα HELIX ULTRA 5W40 αλλά ο onyx και ο vaggelis_306 που φαίνεται ότι γνωρίζουν το θέμα, δεν φαίνεται να τα έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση.
Οπότε τι ? Mobil, Eneos, ή μήπως το λάδι της Mercedes 229.5, που δεν μπορεί, αφού το βγάζει η μαμά θα το έχει προσέξει ιδιαίτερα ? (Παρεμπιπτόντως γνωρίζει κανείς πού θα βρω το TDS αυτού του λαδιού ?)Με την ευκαρία να αναφέρω και κάτι που ίσως έχει σχέση με το λάδι:
Όταν βάζω μπροστά με κρύο μοτέρ, αυτό κροταλίζει για λίγα sec μέχρι να πέσουν οι στροφές, σαν diesel ένα πράγμα.
Υποθέτω ότι είναι από τα κοκοράκια των εκκεντροφόρων μέχρι να ανέβει το λάδι και ως τώρα το θεωρούσα φυσιολογικό.
Μήπως με ένα λάδι 0W40, που είναι πιο λεπτόρρευστο στην κρύα εκκίνηση, ο θόρυβος σταματήσει ? -
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί... .....Οπότε τι ? Mobil, Eneos, ή μήπως το λάδι της Mercedes 229.5, που δεν μπορεί, αφού το βγάζει η μαμά θα το έχει προσέξει ιδιαίτερα ? (Παρεμπιπτόντως γνωρίζει κανείς πού θα βρω το TDS αυτού του λαδιού ?)
Όταν βάζω μπροστά με κρύο μοτέρ, αυτό κροταλίζει για λίγα sec μέχρι να πέσουν οι στροφές, σαν diesel ένα πράγμα.
Υποθέτω ότι είναι από τα κοκοράκια των εκκεντροφόρων μέχρι να ανέβει το λάδι και ως τώρα το θεωρούσα φυσιολογικό.
Μήπως με ένα λάδι 0W40, που είναι πιο λεπτόρρευστο στην κρύα εκκίνηση, ο θόρυβος σταματήσει ?Οι Mercedes και οι άλλες επιλέγουν μια μάρκα και αυτή τους βγάζει τα λάδια που θέλουν με το όνομά τους. Πολλά λάδια πληρούν τη 229.5 δεν είναι όλα όμως το ίδιο καλά. Αν δεν είχα στοιχεία δεν θα θεωρούσα ότι της Mercedes είναι από τα καλά.... μπορεί και να είναι αλλά δεν το ξέρω. Μπορείς να δεις αν λέει πουθενά σε φυλλάδια ότι συστήνουμε πχ Aral. Πάντως της BMW που λέει συστήνουμε Castrol βρέθηκε ότι τέτοια είναι όσα λένε BMW.
Ίσως να σταματήσει, κανείς δεν ξέρει.... το σκεπτικό σου όμως είναι σωστό, δοκίμασέ το.
Προς όσους φοβούνται, ακόμα και το 0 είναι πολύ πηχτό για λίπανση κατά την κρύα εκκίνηση ενώ ταυτόχρονα δεν αλλάζει το λάδι που θα έχεις μόλις ζεσταθεί (που θα είναι το δεύτερο νούμερο). -
Μην φτάνουμε σε σημεία υστερίας... δε χρειάζεται να βάλουμε το καλύτερο λιπαντικό αλλά απλά ένα αρκετά καλό. Οτιδήποτε πληροί τις οδηγίες του κατασκευαστή είναι αρκετά καλό.
...καλό είναι να κοιτάξουμε και την τσέπη μας οπότε να βάλουμε το φθηνότερο που καλύπτει τις οδηγίες του κατασκευαστή! -
Είναι βέβαια κι αυτό μια άποψη και φυσικά ο καθένας δικαιούται την άποψή του. Γιατί όπως είπε ο Clint Eastwood οι απόψεις είναι σαν τις κ@λ@τρ$πίδ€ς, ο καθένας έχει κι από μία ή όπως είπε και ο Βολταίρος αν δεν κάνω λάθος, μπορεί να μην συμφωνώ με την άποψή σου αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμά σου να την εκφράζεις ή κάτι τέτοιο.... οπότε αναρωτιέμαι γιατί μπήκες στο θέμα! μάλλον από περιέργεια να δεις τι διάολο λένε τόσες σελίδες αυτοί εκεί πέρα και διατηρείται το θέμα ψηλά....
Μόλις μας εκμηδένισες το παρόν θέμα των 100+234 σελίδων!
ΝΟΤ! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
από την παραπάνω λίστα ποιά 5W40 είναι πιο λεπτόρευστα από άλλα 5W40?
εξαρτάται μήπως από το HTHS ή/και από κάτι άλλο?
γενικώς σε λεπτόρευστα 5W40 τι προτείνετε?
βασικά με τα Mobil1 5w30 ESP Formula που έχω τώρα μου ακούγεται ο μεταβλητός και σκέφτομαι να τα αλλάξω άμεσα.
παρα είναι λεπτά φαίνεται για τον Twin Spark...Όπως είπα και πιο πριν ίσως μπορείς να βολευτείς με πιο παχύ 30άρι και να αποφύγεις το 40άρι αν δεν το χρειάζεσαι πραγματικά. Όπως όμως είδα το λάδι που λες είναι από τα παχιά 30άρια οπότε σωστά κοιτάς για λεπτό 40άρι.
Όμως έχει σημασία και πότε το ακούς. Αν μόνο στην εκκίνηση μπορεί να είναι φυσιολογικό (ή μπορεί να φταίει και το φίλτρο λαδιού αν πχ κανονικά περιέχει βαλβίδα αλλά έβαλες άλλο χωρίς). Αλλιώς δεν το θές.
Λεπτά 40άρια θα έλεγα το 0-40 Castrol edge sport, Total Quartz 9000 που στους 100C είναι κάτω από 13.
Καμιά φορά όμως αλλάζοντας απλά μάρκα τα πράματα βελτιώνονται, είναι το πως ταιριάζει το λάδι με τα μέταλλα.... μυστήρια πράματα. Στα παχιά 30άρια, με ιξώδες πάνω από 12 στους 100 θα έλεγα Castrol Edge, Total Quartz Energy 9000 (ή το αδελφάκι του Elf Excellium fulltech), Aral supertronic G, BP visco 7000 special όλα σε 0-30.
Το εξ΄ορισμού όριο μεταξύ 30 και 40 είναι για τους 100 βαθμούς το 12,5. Αν έχει παραπάνω το λέμε 40άρι.
(30άρι από 9,3-12,5 και 40άρι από 12,5-16,3)Πιθανόν τα λάδια που αναφέρω ενδεικτικά να μην υπάρχουν πια μια και δεν έχω ανανεώσει τη λίστα μου.... ή για αρκετά άλλα δεν έχω στοιχεία.
Ευχαριστω για την αναλυτική απάντηση!
ο θόρυβος τύπου diesel ακούγεται μόνο στην εκκίνηση αλλά και όχι πάντα
τις μισές φορές ας πούμε για 1-2 δεύτερα
το φίλτρο είναι το κλασικό χωρίς βαλβίδα της τάξεως των 5 ευρώ
το θέμα είναι οτι το αφήνω και ΟΚ?
ή μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη το κροτάλισμα αυτό του μεταβλητού?
αν ναι ειναι στην ουσία και ο λόγος που θα με οδηγούσε στην αντικατάσταση του λιπαντικού... -
Και στο δικό μου (sx4) στο οποίο έχω τα ίδια λάδια όταν εκκινώ τον κινητήρα για 1 - 2 δεύτερα ακούω το χαρακτηριστικό ήχο (τακ-τακ). Το αφήνω κιόλας ακίνητο καιρό. Μάλλον βαλβίδες μέχρι η αντλία να ρίξει λαδάκι? Δεν νομίζω να είναι θέμα.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]