-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
Ποιά λάδια προτείνει η Fiat;
selenia
Καλά και εσύ μην κολλάς σε μάρκες.
-
To Μπέρδεψες. Δεν μιλώ για κατασκευαστές. Μιλώ για ιδιοκτήτες...
Aμ' και εγώ για τους ιδιοκτήτες μιλάω
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
ΜΗΝ βάζετε ότι σκατόλαδο σας διαφημίζουν και μείνετε στα ιξώδη του κατασκευαστή.
Και να προσθέσω, κυρίως μην πειραματίζεστε με χαμηλά ιξώδη, ειδικά το καλοκαίρι. Άκου 0-30 και 5-30 σε αμάξια που κανονικά παίρνουν 10 40....Στο ιξώδες του κατασκευαστή είμαι.
Προφανώς και θα τα ξέρει ο μηχανικός τα προϊόντα για να εκφράζεται με καλά λόγια ιδίως τη στιγμή που δεν τα προωθεί η αντιπροσωπεία στην οποία δουλεύει.Πάντως στο sx4forums, αμερικάνικο forum για το εν λόγω αυτοκίνητο που γράφουν αβέρτα τα αμερικανάκια τα amsoil τα τιμούν δεόντως.
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Πάντως στο sx4forums, αμερικάνικο forum για το εν λόγω αυτοκίνητο που γράφουν αβέρτα τα αμερικανάκια τα amsoil τα τιμούν δεόντως.Τα Amsoil είναι σαν τα προιόντα της Apple, τα παίρνουν οι 'ψαγμένοι'. Όλοι οι άλλοι κατασκευαστές βγάζουν τηγανόλαδα και γρασσοβαλβολίνες
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
...Ο italakias ....στο θέμα των λαδιών έχει 100% δίκιο. ΜΗΝ βάζετε ότι σκατόλαδο σας διαφημίζουν και μείνετε στα ιξώδη του κατασκευαστή.
Και να προσθέσω, κυρίως μην πειραματίζεστε με χαμηλά ιξώδη, ειδικά το καλοκαίρι. Άκου 0-30 και 5-30 σε αμάξια που κανονικά παίρνουν 10 40....Σχετικά με τις απόψεις του italakias για τα λάδια ειδικά στις αρχικές του δημοσιεύσεις μπορώ πολύ επιεικώς να πω ότι δεν με είχε πείσει....
Ο κατασκευαστής στις περισσότερες περιπτώσεις προτείνει ένα εύρος ιξώδους για το λάδι που πολύ συχνά είναι από 0-5-10 ως 30-40 περιλαμβάνοντας τα περισσότερα ή όλα από τα: 0-30, 5-30, 10-30, 0-40, 5-40, 10-40.
Νομίζω κανένας δεν έχει προτείνει έτσι σε κάποιον να βάλει κάποιος κάτι που δεν προβλέπεται από τον κατασκευαστή (τόσο σε ιξώδες όσο και σε λοιπές προδιαγραφές πχ Α3/B4, SL). Κάποιοι που το έκαναν το έκαναν με απόλυτη γνώση τους ότι ξεφεύγουν από τις τυπικές προδιαγραφές του κατασκευαστή.Και εν πάσει περιπτώσει ας μου εξηγήσει κάποιος τί διαφορά προς το χειρότερο έχει για το λάδι το καλοκαίρι από το χειμώνα γιατί εγώ δεν την έχω καταλάβει ακόμα. Το ότι ο αέρας και ο δρόμος είναι πιο ζεστός επηρεάζει την απόδοση του κινητήρα λόγω αραιότερου αέρα ή την πρόσφυση των ελαστικών αλλά τα λάδια χειμώνα καλοκαίρι με μπουφανάκι χιτώνιο στους 92°C δεν είναι;;.... Μήπως λόγω αραιού αέρα είναι πιο πλούσιο το μίγμα; Δεν πρέπει να ισχύει στα σύγχρινα αυτοκίνητα. Εγώ μόνο πλεονεκτήματα βλέπω για το καλοκαίρι, καλύτερη ροή από το ξεκίνημα με ως εκ τούτου μειωμένες φθορές στα πρώτα επικίνδυνα δευτερόλεπτα, μειωμένες οξειδώσεις από δημιουργία υγρασίας άρα και λιγότερη κατανάλωση ΤΒΝ, ταχύτερη επίτευξη θερμοκρασίας βέλτιστης λειτουργίας του λαδιού (καλύτερη προστασία και μικρότερη κατανάλωση). Προς τί η μανία;;
-
Όλοι, ανεξαιρέτως, οι κατασκευαστές κινητήρων εσ. καύσης έχουν 'μανία' να συναρτούν τα ιξώδη του ελαίου του κινητήρα με την εξωτερική επικρατούσα θερμοκρασία.
Κάποιος σοβαρός λόγος θα υπάρχει. -
Η θερμοκρασία του λαδιού ανεβαίνει πολύ πάνω απο του ψυκτικού. Επίσης το λάδι δέν έχει σύστημα ψύξης με feedback όπως το ψυκτικό οπότε η θερμοκρασία του δέν μπορεί να μείνει σταθερή και το καλοκαίρι ανεβαίνει πιό πολύ.
Οπότε ναι μεν το καλοκαίρι έχεις λιγότερη φθορά κατα την εκκίνηση αλλά μετά όταν ζεσταθεί το λάδι λεπταίνει πάρα πολύ.
Γενικά ο κατασκευαστής έχει διαφορετική ατζέντα απο τον ιδιοκτήτη/χρήστη του αυτοκινήτου. Θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν χαμηλότερη τυποποιημένη κατανάλωση (και συνεπώς CO2) και γι αυτό προτείνουν λεπτά λάδια. Για κάποιον όμως που σκίζει το αμάξι σε πίστες ή στο δρόμο τα 20άρια και 30άρια ειδικα σε θερμό κλίμα μάλλον είναι ακατάλληλα.
-
@dstou: απομεινάρι της εποχής των αερόψυκτων & ελαιόψυκτων.
φυσικά ίσως και να κάνω και λάθος.
αυτήν την στιγμή έχω σε 3 οχήματα 20άρι λάδι και μάλιστα το ένα είναι ... μοτοσυκλέτα!!!
ξέρω, θα πείτε... θα δείξει με την ανάλυση το φθινόπωρο η νωρίτερα πόση μεγάλη είναι και αν είναιviewtopic.php?f=6&t=550&p=1347863#p1347176
κατα τα άλλα onyx! με κάλυψες, ευχαριστώ
-
mesastou έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από την εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των κινητήρων των αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, ιπποδύναμης, καυσίμου κ.ο.κ έχουν γίνει υδρόψυκτοι.
Εντούτοις όλοι οι κινητήρες εσ. καύσης, ανέκαθεν, είναι ΚΑΙ ελαιόψυκτοι αφού το λιπαντικό παίζει ΚΑΙ ρόλο ψύξης παράλληλα με το πρωτεύον σύστημα ψύξης του κινητήρα. -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Η θερμοκρασία του λαδιού ανεβαίνει πολύ πάνω απο του ψυκτικού. Επίσης το λάδι δέν έχει σύστημα ψύξης με feedback όπως το ψυκτικό οπότε η θερμοκρασία του δέν μπορεί να μείνει σταθερή και το καλοκαίρι ανεβαίνει πιό πολύ.έχεις παρατηρήσει με όργανο διαφορά στην θερμοκρασία λαδιού καλοκαίρι σε σύγκριση με χειμώνα ;
εγώ όχι.Για κάποιον όμως που σκίζει το αμάξι σε πίστες ή στο δρόμο τα 20άρια και 30άρια ειδικα σε θερμό κλίμα μάλλον είναι ακατάλληλα.
Συμφωνώ, το 20άρια είναι ακατάλληλα για κάποιον που σκίζει το αμάξι οπουδήποτε είτε είναι όμως χειμώνας είτε είναι καλοκαίρι.
Τι ρόλο παίζει αν έξω είναι 0 ή 50 βαθμούς όταν το λάδι ξεπερνά κατά πολύ τους 200 - τοπικά - μέσα στον κινητήρα. Διαφορά θερμοκρασίας - που επηρεάζει την απαγωγή θερμότητας - 200 και 150 βαθμούς αντίστοιχα.
Το 200 που έγραψα είναι τυχαίο, πολλοί από εσάς έχετε σίγουρα καλύτερη άποψη τι συμβαίνει στο λάδι στο παρατεραμένο σκίσιμο, οπότε διορθώστε με παρακαλώ.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
mesastou έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από την εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των κινητήρων των αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, ιπποδύναμης, καυσίμου κ.ο.κ έχουν γίνει υδρόψυκτοι.Οι κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται
Εντούτοις όλοι οι κινητήρες εσ. καύσης, ανέκαθεν, είναι ΚΑΙ ελαιόψυκτοι αφού το λιπαντικό παίζει ΚΑΙ ρόλο ψύξης παράλληλα με το πρωτεύον σύστημα ψύξης του κινητήρα.
έρχεται λοιπόν το αντιψυκτικό και απορροφά την θερμότητα του λαδιού, ελέγχοντας έτσι την θερμοκρασία του έμμεσα.
-
Όταν πέρασα από 10W-40 ( semi της Total ) σε 5W-40 ( full της Total ) ο μηχανικός δεν είπε τπτ αντίθετα μου είπε οτι καλά κάνω αφού κρατάω το 40 και έχω και το 5αρι για τα κρύα του Στρασβούργου. Αντίθετα ο υπάλληλος της υποδοχής με παρότρυνε νωρίτερα να μην τα βάλω γιατί θα τα καίει....Φυσικά δεν έχει κάψει παραπάνω από 350ml με το αμάξι να κινείται σε αυτοκινητόδρομο με ταχύτητες που στην Γερμανία φτάσανε και τα 180. Και όλα αυτά με 9000χλμ από την αλλαγή. Βαλβίδα δεν χτύπησε αντίθετα διακρίνω καλύτερη ποιότητα λειτουργίας ακόμα και σήμερα.
Amsoil δεν έβαλα και δεν έχω σκοπό να βάλω γιατί για κάποιον λόγο κάτι δεν μου αρέσει, δεν έχω επιχειρήματα για να το στηρίξω αντικειμενικά απλά κάτι δεν μου αρέσει, πιστεύω οτι τα Total που βάζω είναι πάρα πολύ καλά και έχουν και έγκριση Peugeot-Citroen. Σκέφτομαι να πειραματιστώ και με προϊόντα της Yacco στο μέλλον. -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Η θερμοκρασία του λαδιού ανεβαίνει πολύ πάνω απο του ψυκτικού. Επίσης το λάδι δέν έχει σύστημα ψύξης με feedback όπως το ψυκτικό οπότε η θερμοκρασία του δέν μπορεί να μείνει σταθερή και το καλοκαίρι ανεβαίνει πιό πολύ.
έχεις παρατηρήσει με όργανο διαφορά στην θερμοκρασία λαδιού καλοκαίρι σε σύγκριση με χειμώνα ;
εγώ όχι.Για κάποιον όμως που σκίζει το αμάξι σε πίστες ή στο δρόμο τα 20άρια και 30άρια ειδικα σε θερμό κλίμα μάλλον είναι ακατάλληλα.
Συμφωνώ, το 20άρια είναι ακατάλληλα για κάποιον που σκίζει το αμάξι οπουδήποτε είτε είναι όμως χειμώνας είτε είναι καλοκαίρι.
Τι ρόλο παίζει αν έξω είναι 0 ή 50 βαθμούς όταν το λάδι ξεπερνά κατά πολύ τους 200 - τοπικά - μέσα στον κινητήρα. Διαφορά θερμοκρασίας - που επηρεάζει την απαγωγή θερμότητας - 200 και 150 βαθμούς αντίστοιχα.
Το 200 που έγραψα είναι τυχαίο, πολλοί από εσάς έχετε σίγουρα καλύτερη άποψη τι συμβαίνει στο λάδι στο παρατεραμένο σκίσιμο, οπότε διορθώστε με παρακαλώ.
200ειναι απιθανο αντε μεχρι 140.
στην ελλεδα γενικα θελουμς πιο χοντρα λαδια ενω στις βορειες χωρες που εχουν και πολυ πιο χαμηλες θερμοκρασιες θελουμε πιο λεπτα.στον εκσκαφεα που εχω εγω ας πουμε στην γερμανια βαζουν λαδι υδραυλικου 20 ενω εδω βαζουμε 30 .
ειναι ντιζελ λαδι απλο αλλα κανει και για αντλιες.
ολα αυτα απο τον κατασκευαστη ετσι ,δεν τα βγαζω απτο μυαλο μου. -
...
στον εκσκαφεα που εχω εγω ας πουμε στην γερμανια βαζουν λαδι υδραυλικου 20 ενω εδω βαζουμε 30 .
ειναι ντιζελ λαδι απλο αλλα κανει και για αντλιες.ψυγείο έχει;
ολα αυτα απο τον κατασκευαστη ετσι ,δεν τα βγαζω απτο μυαλο μου.
σε τι θερμοκρασίες και πάνω δίνει 30άρι;
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
έχεις παρατηρήσει με όργανο διαφορά στην θερμοκρασία λαδιού καλοκαίρι σε σύγκριση με χειμώνα ;
Δέν έχω αυτοκίνητο με δείκτη θερμοκρασίας οπότε προσωπικά δέν έχω εμπειρία.
Πάντως ένας φίλος μου μηχανικός στη Βουλγαρία μου είχε πεί οτι εκεί τα Lada είχαν όλα φανερά μεγαλύτερη φθορά στον 1ο κύλυνδρο (αυτόν που είναι εξω-έξω) γιατί λόγω του παγωμένου αέρα που μπαίνει απο τη μάσκα του αυτοκινήτου είχε μικρότερη θερμοκρασία απο τους υπόλοιπους.
Επίσης μου έλεγε οτι το χειμώνα εκεί όση ώρα και να έχεις το αυτοκίνητο στο ρελαντί ποτέ δέν φτάνει στη θερμοκρασία λειτουργίας ούτε το ψυκτικό ούτε το λάδι. Θέλει να δουλεύει με αρκετές στροφές για να ανεβάσει θερμοκρασία.
Οπότε σίγουρα η εξωτερική θερμοκρασία παίζει ρόλο.
-
@ mesastou
εχει ψηγειο ,μιλαω παντα για υδραυλικου λαδι και οχι μηχανης,τωρα για τις θερμοκρασιες ουτε καν ασχολειται κανεις δλδ με αριθμους,ολη στην πιατσα 30αρι βαζουν.
προσεξε αν εισαι σε κανα βουνο και εχει πολυ χαμηλες κατω απο μηδεν δλδ μπορεις να ταλλαξεις ας πουμε και να βαλεις 20αρι αλλα θα πρεπει να εχεις δουλεια για καιρο γιατι
300 λιτρα λαδι κοστιζει.
εμεις εδω στην αθηνα οταν εχει παγωνια βαζουμε τα μηχανηματα μπροστα και τα αφηνουμε λιγο πανω απο το ρελαντι κανα 15λεπτο και πριν ξεκινησουμε να σκαβουμε κανουμε αργες κινησεις στον αερα για να δουλεψουν λιγο τα λαδια ,να ζεσταθουν δλδ να λεπτυνουν και σιγα σιγα δινουμε πετρελαια και αυξανουμε πιεσεις λαδιων .
ολα αυτα για να προστατεψουμε την μηχανη το πρωι και την τρομπα του υδραυλικου η οποια παθαινει πολυ πιο ευκολα ζημια λογω πολυ μεγαλων πιεσεων.εδω πρεπει να πω οτι οι γερμανοι στην βαρια βιομηχανια ειναι κορυφη ,εχουν πολυ γερα μηχανηματα και συναγωνιζονται με ανεση την αμερικανικη κατερπιλαρ ας πουμε.
-
εδω πρεπει να πω οτι οι γερμανοι στην βαρια βιομηχανια ειναι κορυφη ,εχουν πολυ γερα μηχανηματα και συναγωνιζονται με ανεση την αμερικανικη κατερπιλαρ ας πουμε.
Καποιος εκλεψε τους κωδικους του ιταλακια!!!!!!
σορρυ δε κρατηθηκα
-
-
Απλό αλλά κατανοητό.
http://www.machinerylubrication.com/art ... icleid=518
Μην παίζετε με πολύ λεπτά λάδια. -
Έχουμε ξαναπεί.
Τι κι αν ο κατασκευαστής λέει 0w30 ή 5w30 στο μάνιουάλ του.
Κουραφέξαλα.Ακούτε την ελληνική τεχνολογική υπεροχή...
Βάλτε βαλβολίνες για υπερπροστασία.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]