Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Οι φιλίες στο στρατό μένανε για πολλά χρόνια, γιατί οι κοινές δυσκολίες σφυρηλατούσαν τις σχέσεις και τις κάνανε πιο ισχυρές. Αυτό σε συνδυασμό και με τη μεγαλύτερη διάρκεια που είχε η θητεία, είχε το αποτέλεσμα να δημιουργούνται δεσμοί με περισσότερο βάθος και ουσία. Οσο περισσότερες οι δυσκολίες, όσα περισσότερα τα περιστατικά που ο ένας ήταν δίπλα στον άλλο, όσο περισσότερο ήταν οι στρατιώτες στο πεδίο (όσο περισσότερο το 'γ#$@#σι' κοινώς), τόσο πιο ισχυρές και οι σχέσεις τους. Οσο περισσότερο στο.... ΚΨΜ, τόσο πιο ρηχές και πρόσκαιρες. Και δε μιλάω για τις εξαιρέσεις, μιλάω για τον κανόνα....Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη στρατιωτική θητεία, αλλά και στην υπόλοιπη ζωή.
Τί ισχύει σήμερα με 9 μήνες θητεία και αυτή σκέτη παρωδία, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά μόνο να υποψιάζομαι.
Τι ίσχυε όταν έκανες εσύ 2 χρόνια θητεία και αυτή σκέτη παρωδία, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά μόνο να υποψιάζομαι
Σε μια 9μηνη θητεία, αν αφαιρέσεις το Κέντρο Εκπαίδευσης, διάφορες άδειες (κανονική, 24ωρες ή 48ωρες, αναρρωτική, τιμητική ενδεχομένως, όλες ή καποιες απο τις προηγούμενες, κλπ), μεταθέσεις, καταλαβαίνεις και μόνος σου οτι ο διαθέσιμος χρόνος που απομένει για πραγματική σύσφιξη σχέσεων ελαχιστοποιείται. Επίσης η χαμηλή επάνδρωση των μονάδων καθιστά πιο δύσκολο να βρεις κάποιους που να 'ταιριάζουν τα χνώτα σας' όπως ειπώθηκε ήδη, ωστε να αξίζει να κρατήσεις επαφή και μετά τη θητεία. Τέλος, οι ασκήσεις και σε διάρκεια και σε πλήθος είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με παλιότερα (ελέω ΚΑΙ οικονομικής κρίσης), με ο,τι συνέπειες έχει αυτό.
Για το θέμα αντίληψης των διαφορών στις 2 θητείες, καλώς υποψιάζεσαι, αλλά καταλαβαίνεις πως κάποιος ο οποίος έχει κάνει 18 μηνες θητεία, μπορεί να έχει μια σχετικά καλύτερη εικόνα για το ποιά είναι η θεση του και οι σχέσεις του με τους συναδέλφους του στους 9 μηνες και ποιά στους 18. Το αντίθετο όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνδρομή ζωηρής φαντασίας...Οπότε η δική μου η.... υποψία είναι λίγο πιο βάσιμη θα έλεγα, ειδικά αν προσθέσουμε το γεγονός οτι λόγω οικογένειας εχω μια εικόνα περί στρατεύματος και σήμερα.
Αυτά όμως είναι εύκολο να τα καταλάβεις και κακώς με βάζεις σε κόπο.