-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Εγραψα, οσο παλιοτερα τοσο πιο δυσκολα. Γνωστα τα υπολοιπα που γραφεις, ο πατερας μου εκανε αν θυμαμαι καλα 28 μηνες, το 1952. BTW σε ενα φυλακιο που πηγαιναμε βρηκα κουβερτα που εγραφε ΕΣ 1952 πανω...
Εγω παλιωσα (παλι καναμε καθε μερα εκπαιδευση κλπ απλα δεν καναμε τοσες αγγαρειες) στους 15 μηνες περιπου.
- συνολικα ~52 μερες σκηνακια (ασκησεις στο υπαιθρο, οχι οτι εγινε σεισμος και επεσε το κτιριο)
Αλλοι την ιδια περιοδο ειχαν τον Τουρκο απεναντι για μηνες, τι να πουν και αυτοι, εμεις ημασταν κοντα σε πολη.
Η δικιά μου κουβέρτα έλεγε ΕΣ 1967....
ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!!!
Είχε πέσει δούλεμα τρελό στον θάλαμο .
Μετά την κουβέρτα την πάσσαρα σε έναν που μας έπρηζε για το κκε , δεν τον χάλασε - συνολικα ~52 μερες σκηνακια (ασκησεις στο υπαιθρο, οχι οτι εγινε σεισμος και επεσε το κτιριο)
-
Να πω εδω απλα οτι η λουφα ειναι παλοια έννοια. Ο πατερας μου στην επιστράτευση πικ νικ εκανε...
Sent from my Neo V using Tapatalk.
-
Πιο πολλές λουλού-δες βλέπεις ΄τωρα στο στρατό παρά τα χρόνια των πατεράδων μας.όταν ήμουν στο Α.ορεστικό κάναμε μπάνιο με παγωμενο νερό και μετά στο θάλαμο άναβαν τα 'ανήπαρκτα' καλοριφερ για 2 ώρες και έξω ψύχος(!) -10 βαθμους.2 χρόνια αργότερα παραπονέθηκαν οι γονείς των μπουμπουκιών που πήγαιναν να υπηρετήσουν εκεί..
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Να πω εδω απλα οτι η λουφα ειναι παλοια έννοια. Ο πατερας μου στην επιστράτευση πικ νικ εκανε...Sent from my Neo V using Tapatalk.
Συνήθως οι επίστρατοι πικ νικ κάνουν στις ασκήσεις.
Σε 2 ασκήσεις που πήγα ως φαντάρος, είχαμε και τις 2 φορές επίστρατους και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Έγραφαν στα @@ τους διοικητές, στελέχη κλπ. Όλη μέρα ρέκλα.Και όσο γι αυτό που λέει ο trident σίγουρα παλιότερα ήταν πιο προβλεπέ, με περισσότερη εκπαίδευση και το χειρότερο με μεγαλύτερη διάρκεια θητείας.
Αλλά είχαν πολύ κόσμο στις μονάδες. Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε μια άσκηση, όταν ήρθαν οι επίστρατοι στη μονάδα να παρουσιαστούν (να πάρουν ρούχα κλπ πριν πάρουμε τα βουνά), πιάναμε κουβέντα μαζί τους. Μου λέει ένας 'πόσο σας πάει η υπηρεσία;', του λέω '12-1. 2 εξόδους το μήνα, βαριά 3'. Του κρέμασε το σαγόνι. 'Εμείς μου λέει κάναμε κάνα 2 υπηρεσίες τη βδομάδα, αν έκανες 3η ήσουν εξαιρετικά άτυχος'. -
Ο χρήστης Bayern7 έγραψε:
Να πω εδω απλα οτι η λουφα ειναι παλοια έννοια. Ο πατερας μου στην επιστράτευση πικ νικ εκανε...
**Σε 2 ασκήσεις που πήγα ως φαντάρος, είχαμε και τις 2 φορές επίστρατους και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Έγραφαν στα @@ τους διοικητές, στελέχη κλπ. Όλη μέρα ρέκλα. **Και όσο γι αυτό που λέει ο trident σίγουρα παλιότερα ήταν πιο προβλεπέ, με περισσότερη εκπαίδευση και το χειρότερο με μεγαλύτερη διάρκεια θητείας.
Αλλά είχαν πολύ κόσμο στις μονάδες. Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε μια άσκηση, όταν ήρθαν οι επίστρατοι στη μονάδα να παρουσιαστούν (να πάρουν ρούχα κλπ πριν πάρουμε τα βουνά), πιάναμε κουβέντα μαζί τους. Μου λέει ένας 'πόσο σας πάει η υπηρεσία;', του λέω '12-1. 2 εξόδους το μήνα, βαριά 3'. Του κρέμασε το σαγόνι. 'Εμείς μου λέει κάναμε κάνα 2 υπηρεσίες τη βδομάδα, αν έκανες 3η ήσουν εξαιρετικά άτυχος'.Δε μιλαει για ασκηση του κωλου, μιλαει για την επιστρατευση του '74
Το σκατο των συγγενων ειχε παει στην κάλτσα. Εγω ρωταγα που ειναι ο μπαμπας μου. -
**Σε 2 ασκήσεις που πήγα ως φαντάρος, είχαμε και τις 2 φορές επίστρατους και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Έγραφαν στα @@ τους διοικητές, στελέχη κλπ. Όλη μέρα ρέκλα. **Και όσο γι αυτό που λέει ο trident σίγουρα παλιότερα ήταν πιο προβλεπέ, με περισσότερη εκπαίδευση και το χειρότερο με μεγαλύτερη διάρκεια θητείας.
Αλλά είχαν πολύ κόσμο στις μονάδες. Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε μια άσκηση, όταν ήρθαν οι επίστρατοι στη μονάδα να παρουσιαστούν (να πάρουν ρούχα κλπ πριν πάρουμε τα βουνά), πιάναμε κουβέντα μαζί τους. Μου λέει ένας 'πόσο σας πάει η υπηρεσία;', του λέω '12-1. 2 εξόδους το μήνα, βαριά 3'. Του κρέμασε το σαγόνι. 'Εμείς μου λέει κάναμε κάνα 2 υπηρεσίες τη βδομάδα, αν έκανες 3η ήσουν εξαιρετικά άτυχος'.**Δε μιλαει για ασκηση του κωλου, μιλαει για την επιστρατευση του '74 **
Το σκατο των συγγενων ειχε παει στην κάλτσα. Εγω ρωταγα που ειναι ο μπαμπας μου.και οι επιστρατευμένοι στην ίδια κατάσταση με τους συγγενείς ήταν!
-
Αλλά είχαν πολύ κόσμο στις μονάδες. Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε μια άσκηση, όταν ήρθαν οι επίστρατοι στη μονάδα να παρουσιαστούν (να πάρουν ρούχα κλπ πριν πάρουμε τα βουνά), πιάναμε κουβέντα μαζί τους. Μου λέει ένας 'πόσο σας πάει η υπηρεσία;', του λέω '12-1. 2 εξόδους το μήνα, βαριά 3'. Του κρέμασε το σαγόνι. 'Εμείς μου λέει κάναμε κάνα 2 υπηρεσίες τη βδομάδα, αν έκανες 3η ήσουν εξαιρετικά άτυχος'.Δε μιλαει για ασκηση του κωλου, μιλαει για την επιστρατευση του '74
Το σκατο των συγγενων ειχε παει στην κάλτσα. Εγω ρωταγα που ειναι ο μπαμπας μου.i stand corrected. Δεν το διάβασα καλά.
Αν και μου έχει πει ιστορίες ο πατέρας μου για την επιστράτευση του 74, όταν υπηρετούσε στην Μυτιλήνη ως Υπολοχαγός ΠΒ.
Είχε πέσει το πλιάτσικο του αιώνα στα διπλανά χωράφια. -
Ο χρήστης pointer έγραψε:
Πιο πολλές λουλού-δες βλέπεις ΄τωρα στο στρατό παρά τα χρόνια των πατεράδων μας.όταν ήμουν στο Α.ορεστικό κάναμε μπάνιο με παγωμενο νερό και μετά στο θάλαμο άναβαν τα 'ανήπαρκτα' καλοριφερ για 2 ώρες και έξω ψύχος(!) -10 βαθμους.2 χρόνια αργότερα παραπονέθηκαν οι γονείς των μπουμπουκιών που πήγαιναν να υπηρετήσουν εκεί..να τα λέμε αυτά, πλέον υπηρετεί γενιά λούλιδων
τους άντρες τουσ σωστούς τους πάτησε το τρένο
-
Είναι φοβερή μαγκια να κάνεις μπάνιο με κρύο νερό και μετά να μην έχεις θέρμανση, μπορεί να γίνεσαι και τρεις φορές παραπάνω άντρας να ξυπνάς και να βλέπεις τα χνωτα σου γιατί οι καραβαναδες σε άφησαν να ξυλιασεις στον ύπνο σου για να καίνε όλη μέρα το καλοριφέρ αυτοί όσο τα ξυνουν στη 'δουλειά'
Καλά κάναν και μίλησαν οι γονείς τους, σε όσους δε μίλησαν οι δικοί μας ήμασταν οι μαλακες
-
Δεν είναι μαγκιά να κάνεις μπάνιο με παγωμένο νερό.Για τον Α ή Β λόγο είχε κρύο νερό.Τι να κάνουμε στρατός είναι, το υπομένουμε.Παλιότερα όπως πχ έγινε με τον θείο μου,ψάχνανε νερό έστω και παγωμένο για να κάνουμε μπάνιο.Και παράπονο κανένα!
-
ας μην μιλήσουμε καλύτερα για ακόμα πιο παλία που τρώγαμε ανθρώπους... και παράπονο κανένα ε
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Είναι φοβερή μαγκια να κάνεις μπάνιο με κρύο νερό και μετά να μην έχεις θέρμανση, μπορεί να γίνεσαι και τρεις φορές παραπάνω άντρας να ξυπνάς και να βλέπεις τα χνωτα σου γιατί οι καραβαναδες σε άφησαν να ξυλιασεις στον ύπνο σου για να καίνε όλη μέρα το καλοριφέρ αυτοί όσο τα ξυνουν στη 'δουλειά'Καλά κάναν και μίλησαν οι γονείς τους, σε όσους δε μίλησαν οι δικοί μας ήμασταν οι μαλακες
Έπρεπε και οι γονείς όσων πέρασαν στην Πίνδο ολόκληρο τον χειμώνα του 40-41 να έστελναν μια επιστολή στον Μεταξά γιατί τα παιδιά τους κρύωναν και πάθαιναν κρυοπαγήματα Άσε που δεν είχαν και καθόλου εξόδους.
Την τρίχα τριχιά κάνουμε, δεν έπαθε κανείς τίποτα από παγωμένο μπάνιο, άλλοι βουτάνε στον πάγο μετά την σάουνα, πόσο μάλλον να κοιμάσαι στους 5-10-15 (πόσο κρύο να έχει εντός κτιρίου) με sleeping bag, εσωθερμικά κλπ κλπ κλπ. Αν μας πει το παρεάκι πάμε εκδρομή σε καταφύγιο στο βουνό να κοιμηθούμε εκεί,πηγαίνουμε τρέχοντας και δεν λογαριάζουμε ούτε κρύα, ούτε ταλαιπωρίες ούτε τίποτα, αν όμως το κάνουμε γιατί μας υποχρεώνουν είναι τραγικό και μπορεί να πεθάνουμε.
Ο καραβανάς τα έχει κάνει αυτά πολλές φορές πριν και ίσως θα χρειαστεί να τα ξανακάνει στην καριέρα του, δεν χρειάζεται να είναι η καθημερινότητα του έτσι, ο περαστικός στρατιώτης όμως καλό είναι να βλέπει και λίγο πως είναι η ζωή χωρίς ανέσεις που θεωρούμε δεδομένες, χρειαστεί δεν χρειαστεί να το ζήσει live στο μέλλον.
-
Κάπως έτσι συμφωνώ με τον dimik!και λίγη σκληραγώγηση δεν βλάπτει.Οι καραβανάδες τα έχουν περάσει 1000 φορές και φτάνουν σε σημείο να τα βαριούνται.Θυμάμαι όταν ήταν να πετάξουμε με τα ελικόπτερα,συζητούσα με έναν εποπ και μου έλεγε 'τα έχω βαρεθεί!τόσες φορες που πετάξαμε...' και εγώ τον άκουγα μεσα στη καυλα και έλεγα τι λέει ο άνθρωπος...
-
μα οταν δεν κανουν τιποτα αλλο λογικο δεν ειναι? λιγοι πανε να γραφτουν σε σχολεια για να δουν κατι νεο απλα τα ξυνουν και περιμενουν τον μισθο..
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Αν μας πει το παρεάκι πάμε εκδρομή σε καταφύγιο στο βουνό να κοιμηθούμε εκεί,πηγαίνουμε τρέχοντας και δεν λογαριάζουμε ούτε κρύα, ούτε ταλαιπωρίες ούτε τίποτα, αν όμως το κάνουμε γιατί μας υποχρεώνουν είναι τραγικό και μπορεί να πεθάνουμε.Αλλο το να το κανεις επειδη το αποφασισες εσυ κι αλλο επειδη ετσι σε αναγκαζουν.
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Έπρεπε και οι γονείς όσων πέρασαν στην Πίνδο ολόκληρο τον χειμώνα του 40-41 να έστελναν μια επιστολή στον Μεταξά γιατί τα παιδιά τους κρύωναν και πάθαιναν κρυοπαγήματα Άσε που δεν είχαν και καθόλου εξόδους.
ούτε εγώ ούτε εσύ, ούτε ο μέσος καραβανάς θα άντεχε τις συνθήκες του 40-41
το είπα και πιο πάνω, μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα και διαφορετικές γενιές
όσο για τις εξόδους, ο προπάππους μου είδε πρώτη φορά το γιο του όταν είχε πάει 4-5
στο 40 πάντως έπαιρναν άδειες νομίζω μάλιστα κάτι μουσουλμάνους της θράκης που αργούσαν να γυρίσουν πίσω(επιχειρούσαν να λιπορακτήσουν, αλλά επειδή δεν είχαν πού να πάνε γυρνούσαν πίσω) τους εκτελούσαν αν θυμάμαι σωστά
-
Ο άνθρωπος έχει πολλές αντοχές στα δύσκολα. Κάθε εποχή είναι διαφορετική. Τότε έκαναν πορείες χλμ με τα πόδια. Σήμερα αν κληθούμε να πολεμήσουμε θα πάμε καβάλα στα οχήματα αλλά την δύσκολη στιγμή το ίδιο με τότε θα συμβεί. Θέμα ψυχολογίας είναι.
-
Θα μας άφηναν οι φίλοι μας και σύμμαχοι να πολεμήσουμε (αν θεωρήσουμε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μας δε θα είναι κότες); εγώ αυτό αναρωτιέμαι...
-
εγώ έχω την εντύπωση,(μιας και το έφερε η κουβέντα)πως αν γίνει πόλεμος,τότε θα γίνει μέσα στις πόλεις.Τα βουνά και τα λαγκάδια ξεχάστε τα. Qsis τι ακριβώς εννοείς?ότι θα δεχτούμε βοήθεια? ότι αυτοί θα αποτρέψουν τον πόλεμο?
-
Ο χρήστης pointer έγραψε:
εγώ έχω την εντύπωση,(μιας και το έφερε η κουβέντα)πως αν γίνει πόλεμος,τότε θα γίνει μέσα στις πόλεις.Τα βουνά και τα λαγκάδια ξεχάστε τα. Qsis τι ακριβώς εννοείς?ότι θα δεχτούμε βοήθεια? ότι αυτοί θα αποτρέψουν τον πόλεμο?Εξαρτάται τι εννοείς 'πόλεμο'. Αν εννοείς επίθεση από εξωτερικό εχθρό, δεν θα περιμένουμε μέχρι να μπουν στις πόλεις για να αμυνθούμε και αντεπιτεθούμε. Όλα τα σχέδια αμύνης και αντεπιθέσεως που έχουμε είναι για ανοιχτά πεδία.
Περί Θητείας [#3]